Νέα

ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ, Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Συντάξτε την άποψή σας...

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Ampelale
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 4K
  • Εμφανίσεις 123K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16



Ο κύκλος του διαβόλου της τουρκικής οικονομίας


Όπως έχουμε αναφέρει, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Τουρκίας μοιάζουν με αυτές των χωρών της Λατινικής Αμερικής το 1980 ή των ασιατικών τίγρεων στα τέλη του 1990 – όπου όλες αυτές οι περιοχές χρεοκόπησαν, έχοντας αναγκαστεί να ζητήσουν τη βοήθεια του ΔΝΤ, όταν οι αγορές σταμάτησαν να τις δανείζουν.
Στα πλαίσια αυτά το ένα γεγονός διαδέχεται το άλλο, όπως η πιστοληπτική υποτίμηση της χώρας που ακολουθείται πάντα από την αντίστοιχη των τραπεζών, με τελική κατάληξη το στραγγαλισμό της – όπου δυστυχώς δίνεται η εντύπωση ότι, οι καλές αγορές είναι απέναντι σε έναν κακό δικτάτορα. Σύμφωνα τώρα με το παραπάνω γράφημα, ο κύκλος του διαβόλου (ξεκινάει από το WeakerFX) είναι ο εξής:
Η λίρα καταρρέει, η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα βασικά επιτόκια για να συγκρατήσει την πτώση της, καθώς επίσης την εξ αυτής άνοδο του πληθωρισμού και το κόστος χρηματοδότησης στην οικονομία κλιμακώνεται για όλους.
Οι εγχώριοι δανειολήπτες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τους αυξανόμενους τόκους, οπότε ξεκινάει η απομόχλευση (ύφεση ισολογισμών, ερμηνεία).
Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός – με κατεύθυνση το στασιμοπληθωρισμό.
Τα μη εξυπηρετούμενα (=κόκκινα) δάνεια αυξάνονται, επειδή οι δανειολήπτες λόγω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων τους δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τις δόσεις τους.
Μειώνεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (λόγω της αύξησης των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων που κατέχουν, της ανόδου των κόκκινων δανείων, της πτώσης των τιμών των εγγυήσεων τους κλπ.), προκαλώντας την πιστοληπτική υποτίμηση τους και ανησυχίες για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι ξένοι πιστωτές (το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας είναι πολύ υψηλό) παύουν να δανείζουν τη χώρα μέχρι να υπάρξει σταθερότητα στην οικονομία, καθιστώντας έτσι αδύνατη την εξυπηρέτηση των εξωτερικών της χρεών.
Η λίρα χάνει ακόμη περισσότερο την αξία της, ο πληθωρισμός εκτοξεύεται εξαθλιώνοντας τον πληθυσμό (όταν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχασαν το 35% περίπου των αμοιβών τους στα 8 χρόνια της ύφεσης, οι Τούρκοι έχασαν σχεδόν τα ίδια μέσα σε ελάχιστους μήνες) και ο κύκλος του διαβόλου ξεκινάει από την αρχή.
Με εξαίρεση την επιθετική λύση των αυστηρών ελέγχων κεφαλαίων που έχει στη διάθεση της η Τουρκία, η οποία μοιάζει με τη στάση πληρωμών, οι μοναδικές δυνατότητες για να ξεφύγει τόσο αυτή, όσο και οι υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες από τον κύκλο του διαβόλου είναι οι εξής: (α) να σταματήσει η Fed να αυξάνει τα επιτόκια του δολαρίου, οπότε να μειωθεί η ισοτιμία του και (β) να πάψουν οι Η.Π.Α. και η Κίνα τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ τους.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Η δύναμη της ομάδας


Οι Έλληνες, οι οποίοι είναι ως λαός γνωστοί για τις ατομικιστικές τους αντιλήψεις, εάν δεν αλλάξουν νοοτροπία είναι και θα είναι εκ των πραγμάτων χαμένοι στη σύγχρονη εποχή – όπου τα ομαδικά δίκτυα έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, αυξάνοντας κατακόρυφα την ισχύ τους.



Διατυπώνεται συχνά η απορία σχετικά με το πώς είναι σε θέση το πλουσιότερο 0,01% του πληθυσμού, να ελέγχει το υπόλοιπο 99,99% της κοινωνίας (ανάλυση). Γιατί δηλαδή μικρές ομάδες που στελεχώνονται από τις ελίτ, όπως για παράδειγμα η λέσχη των τριάντα ή η Bildergerg, μπορούν να γίνονται συνεχώς ισχυρότερες, κερδίζοντας μεταξύ άλλων όλο και περισσότερα χρήματα – ενώ οι ελεγχόμενες από αυτές αγορές έχουν αναλάβει τα ηνία στον πλανήτη, αποκρατικοποιώντας ακόμη και την πολιτική εξουσία.
Η απάντηση είναι φυσικά πολύ απλή, ενώ δίνεται από τον ίδιο τον τίτλο: ΟΜΑΔΑ. Με απλά λόγια, πρόκειται για συνεκτικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, με γνώμονα το κοινό συμφέρον – ενώ το ένα μέλος δεν «βυθίζει το μαχαίρι» στην πλάτη του άλλου, ούτε υφαίνει ίντριγκες με στόχο τα δικά του και μόνο συμφέροντα.

Αντίθετα, ο ένας βοηθάει, διαφημίζει, στηρίζει και εξυψώνει τον άλλο, απέναντι σε ολόκληρη την υπόλοιπη κοινωνία – γνωρίζοντας πως η δύναμη μίας ομάδας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τους εκάστοτε συνδετικούς κρίκους που τη συναποτελούν, αφού αυξάνεται γεωμετρικά με τη βοήθεια της ίδιας της συνεκτικότητας της. Έτσι έχουν καταφέρει αυτές οι ομάδες (γράφημα) να ελέγχουν τον πλανήτη, χωρίς να πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας – αλλά για την ψυχρή πραγματικότητα.  Το βασικό τους πλεονέκτημα πάντως δεν είναι η εξυπνάδα ή/και οι ικανότητες τους – αλλά η δυνατότητες τους να συνεργάζονται με άλλους, με τους οποίους ανήκουν στην ίδια ομάδα.
Στα πλαίσια αυτά οι Έλληνες, οι οποίοι είναι ως λαός γνωστοί για τις ατομικιστικές τους αντιλήψεις, εάν δεν αλλάξουν νοοτροπία είναι και θα είναι εκ των πραγμάτων χαμένοι στη σύγχρονη εποχή – όπου τα ομαδικά δίκτυα έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, αυξάνοντας κατακόρυφα την ισχύ τους. Ακόμη και στο παράδειγμα των πολιτικών κομμάτων φαίνεται καθαρά το κρίσιμο αυτό ελληνικό μειονέκτημα – αφού στο εσωτερικό τους κυριαρχούν τα «πισώπλατα μαχαιρώματα» και οι ίντριγκες, με στόχο την ατομική ανέλιξη του εκάστοτε στελέχους τους. Ειδικά οι αρχηγοί τους έχουν την απαίτηση να στηρίζονται και να προβάλλονται από όλους τους υπόλοιπους, σαν να πρόκειται για επίγειους θεούς – χωρίς οι ίδιοι να ενδιαφέρονται πραγματικά για τους συνεργάτες τους, μη διστάζοντας να τους εκμεταλλευθούν ή ακόμη και να τους θυσιάσουν, εάν αυτό εξυπηρετεί τη δική τους προσωπική καριέρα.
Το γεγονός αυτό συναντάται επίσης στις σχέσεις των κομμάτων μεταξύ τους, οι οποίες χαρακτηρίζονται ανάλογα από πισώπλατα μαχαιρώματα, από ίντριγκες, από επιθέσεις, από διασυρμούς, από κακεντρέχειες και από συγκρούσεις – με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο τη νομή της εξουσίας. Σε καμία περίπτωση δηλαδή δεν ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα της πατρίδας τους – αδυνατώντας να κατανοήσουν πως όταν η χώρα πηγαίνει καλά, τότε οι προοπτικές γίνονται αυτόματα καλύτερες για όλους.
Έτσι τα κόμματα έχουν εξελιχθεί αντί σε ομάδες, κυριολεκτικά σε εγκληματικές συμμορίες που πολεμούν μεταξύ τους, με στόχο την εκμετάλλευση της χώρας – όπως οι συμμορίες της Μαφίας για το έλεγχο των περιοχών τους. Την ίδια στιγμή οι μάχες μαίνονται στο εσωτερικό τους, εμποδίζοντας παράλληλα την πρόσβαση στην πολιτική όλων των ικανών και έντιμων Ελλήνων – ενώ η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο να υποφέρουν 10.500.000 Πολίτες από τους 1.000 πολιτικούς που υπέγραψαν ενδοτικά τα μνημόνια, παραμένοντας ατιμώρητοι στο απυρόβλητο.
Όσον αφορά τα περισσότερα ΜΜΕ, διαχωρίζονται μεταξύ τους ξεκάθαρα σε καλοπληρωμένους μισθοφόρους της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης – με στόχο τη χειραγώγηση του πληθυσμού, ο οποίος παίζει τον άχαρο ρόλο του εκλογέα χωρίς πραγματικές επιλογές, στον οποίο τον έχουν καταδικάσει. Δυστυχώς, παρά το ότι όλοι γνωρίζουν πως τόσο το ένα κόμμα, όσο και το άλλο, δεν έχουν κανένα δικό τους σχέδιο αλλά μόνο τα μνημόνια – ενώ φοβούνται όσο τίποτε άλλο και τα δύο την τιμωρία, εάν δεν καταφέρουν να παραμείνουν σε θέσεις εξουσίας στη Βουλή.
Το κακό βέβαια δεν σταματάει μόνο εκεί, αφού διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία που βρίθει από ιδιοτέλεια – από τις μεγαλύτερες ομάδες συμφερόντων που μόνο ως ομάδες δεν λειτουργούν, έως τις μικρότερες (εδώ ακριβώς εδράζεται η έκφραση «μαζί τα φάγαμε», η οποία δεν αφορούσε ασφαλώς το μέγεθος της μερίδας, αλλά την ιδιοτέλεια των πάντων).
Αλγεινό παράδειγμα είναι αναμφίβολα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για τα εθνικά συμφέροντα, αλλά μόνο για τα συντεχνιακά δικά τους, καταστρέφοντας δεκάδες παραγωγικές επιχειρήσεις – χωρίς δυστυχώς να εξαιρούνται αυτές των δικαστικών, κρίνοντας από τις αποφάσεις τους που αφορούσαν τους δικούς τους μισθούς και συντάξεις, χωρίς να δίνεται ουσιαστικά καμία σημασία στην κατακρεούργηση του συντάγματος από τα μνημόνια ή στη συνεχή κακοποίηση του στο παρελθόν από τα κόμματα.
Συμπερασματικά λοιπόν σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν ανθεί τίποτα, ενώ ότι ήταν μέχρι πρότινος ανθισμένο είναι καταδικασμένο να ξεραθεί – με την έννοια πως εκείνες οι κοινωνίες, τα κράτη, τα κόμματα, οι οργανώσεις κοκ. που δεν λειτουργούν ως ομάδες, έτσι όπως τις περιγράψαμε παραπάνω και χαρακτηρίζουν τις ελίτ, είναι καταδικασμένες στη σκλαβιά.
Η σκλαβιά δε αυτή έχει πολλά πρόσωπα, όπως είναι (α) οι υποκλίσεις, η διεθνής επαιτεία και οι κυβιστήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, (β) η δουλοπρεπής υποταγή των κομματικών στελεχών στους αρχηγούς τους, (γ) το σκύψιμο του κεφαλιού των αρχηγών τους στην οικονομική εξουσία που τους στηρίζει ή/και στα ΜΜΕ, (δ) η αποδοχή της παντοδυναμίας των χρηματαγορών για πολλά Έθνη, (δ) τα δεσμά του χρέους κρατών, επιχειρήσεων ή νοικοκυριών κλπ.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16
23 Φεβρουαρίου 2018 από Αλέξης Ζακυνθινός




Τουρκία ώρα μηδέν


H κατάσταση στην Τουρκία παρομοιάζεται με αυτήν της Ταϊλάνδης το 1997, από την οποία προέκυψε η Ασιατική κρίση, καθώς επίσης της Ρωσίας το 1998, η οποία χρεοκόπησε – ενώ το 68% των Τούρκων πολιτών θεωρεί πως η συμμαχία της χώρας τους με την Ευρώπη και με τις Η.Π.Α. καταρρέει.

Όταν κάποιος σημαντικός οικονομικός αναλυτής και επενδυτής, όπως ο J. Rickards, αναφέρει σε άρθρο του πως η Τουρκία θα βρεθεί στο σημείο μηδέν όταν ξεσπάσει η επόμενη οικονομική κρίση (πηγή), οφείλει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός με τη χώρα – τα προβλήματα της οποίας έχουμε επίσης αναφέρει σε προηγούμενο κείμενο μας (πηγή), θέλοντας να ερμηνεύσουμε την επιθετικότητα της. Πόσο μάλλον όταν τονίζει πως ο κίνδυνος να βυθιστεί σε μία μεγάλη κρίση χρέους έχει ενισχυθεί από τη μετατροπή του προέδρου της σε δικτάτορα – όπως στο παρελθόν ο J. Peron στην Αργεντινή και όλοι οι άλλοι οι λαϊκιστές εθνικιστές που κατάστρεψαν τις ισχυρές οικονομίες των κρατών τους.
Ο οικονομολόγος εστιάζει κυρίως στο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας, το οποίο είναι πράγματι τεράστιο για μία αναδυόμενη χώρα (ΕΜ) – αποτελώντας ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συναφείς οικονομίες. Συνολικά οφείλει 450 δις $ σε ξένους πιστωτές ή πάνω από το 50% του ΑΕΠ της, εκ των οποίων τα 276 δις $ είναι σε σκληρά νομίσματα, κυρίως σε δολάρια και ευρώ – ενώ τα υπόλοιπα 174 δις $ είναι εκπεφρασμένα στο δικό της νόμισμα (λίρα).
Εν τούτοις, και τα δύο είδη χρέους είναι προβληματικά. Ειδικότερα, το ξένο χρέος σε τουρκικές λίρες (174 δις $) την επιβαρύνει όλο και πιο πολύ – επειδή το επιτόκιο δανεισμού της έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια από το 6% στο 12%. Όσον αφορά τώρα το ξένο χρέος σε ξένο νόμισμα (276 δις $), είναι προβληματικό για δύο λόγους:
(α) εξαιτίας της υποτίμησης της λίρας από 1,75 ως προς το δολάριο το 2013, στα 3,89 περίπου σήμερα – γεγονός που σημαίνει ότι, αυξάνεται συνεχώς το ποσόν σε λίρες, το οποίο έχουν ανάγκη οι εγχώριες εταιρείες για την εξόφληση των εξωτερικών χρεών τους (δηλαδή, χρειάζονται πάνω από τα διπλάσια χρήματα σήμερα, σε σχέση με το 2013) και,
(β)  λόγω της αύξησης των βασικών επιτοκίων των Η.Π.Α., όπου σύντομα θα ακολουθήσει και η Ευρώπη – κάτι που θα καταστήσει δυσκολότερη την εξυπηρέτηση των χρεών της Τουρκίας (υπενθυμίζουμε εδώ πως η πρώτη μεγάλη κρίση της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980 προκλήθηκε από τη ραγδαία άνοδο των επιτοκίων εκ μέρους της Fed).
Προς το παρόν βέβαια τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είναι επαρκή για την κάλυψη των εξωτερικών της χρεών – κάτι που όμως θα μπορούσε να αλλάξει ραγδαία, εάν ξεσπούσε η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία είναι νομοτελειακή. Η άνοδος του χρηματιστηρίου της πάντως μετά το πραξικόπημα του 2016 είναι μεν εντυπωσιακή, αλλά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάρρευση της ισοτιμίας της λίρας (γράφημα).

Από την άλλη πλευρά τώρα η Τουρκία είναι πολύ εκτεθειμένη σε σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους – γεγονός που σημαίνει ότι, θα μπορούσε πολύ εύκολα να χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών, με αποτέλεσμα τη βίαιη και μαζική έξοδο των ξένων κεφαλαίων.
Ο κυριότερος καταλύτης εδώ θεωρείται η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση, παράλληλα με την αύξηση των δεσμών της με τη Ρωσία – όπου το 71,5% των Πολιτών της χώρας πιστεύει πως πρέπει να επιδιωχθεί η οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συμμαχία της χώρας του με τη Ρωσία, ενώ το 68% θεωρεί πως η συμμαχία με την Ευρώπη και με τις Η.Π.Α. καταρρέει.
Ολοκληρώνοντας, για όλους τους παραπάνω λόγους η κατάσταση στην Τουρκία παρομοιάζεται με αυτήν της Ταϊλάνδης το 1997, από την οποία προέκυψε η Ασιατική κρίση, καθώς επίσης της Ρωσίας το 1998 – η οποία χρεοκόπησε. Υπενθυμίζουμε εδώ πως και οι δύο παραπάνω χώρες επέβαλλαν ελέγχους κεφαλαίων αφού είχαν προσελκύσει πολλά δις $ σε ξένα δάνεια και επενδύσεις – προκαλώντας ως εκ τούτου μία από τις πλέον έντονες κρίσεις ρευστότητας στην παγκόσμια ιστορία.

 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ(ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ) ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
 

Επισκέπτης

Ο κύκλος του διαβόλου της τουρκικής οικονομίας


23 Φεβρουαρίου 2018 από Αλέξης Ζακυνθινός


Τουρκία ώρα μηδέν


Εεε όχι δεν το πιστεύω! Αντιμετωπίζει προβλήματα η τουρκική οικονομία;  :think:
Μα γιατί, αφού δεν έχει ευρώ, αφού έχει εθνικό νόμισμα.  :S
Μάλλον επειδή δεν το λένε δραχμή. Πως την πάτησαν έτσι οι γείτονες, άκου λίρα!  :grin:
Δεν τους έχει μιλήσει κάποιος για τον Γιάνη με ένα «ν»? Να αναλάβει να τους λύσει τα προβλήματα!  :grin:
Ένας Καζάκης τέλος πάντων, ένας Βιλιάρδος, κάποιος Χριστιανός να τους σώσει!!  :grin:
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16



DW: Αμφιβολίες για το μέλλον του δολαρίου


Οι τελευταίες εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, και τελευταία με την Τουρκία, ενδέχεται να οδηγήσουν στην αποκαθήλωση του αμερικανικού δολαρίου από την ηγεμονική του θέση παγκοσμίως.
Εάν η σταθερότητα ενός νομίσματος εξαρτάται από την εμπιστοσύνη σε αυτούς που το εκδίδουν, τότε το δολάριο βρίσκεται σε επισφαλή θέση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δίνει μάχη εναντίον του υπόλοιπου κόσμου. Εν μέσω εμπορικής κρίσης με την Κίνα, τα βάζει επιπλέον με τη Ρωσία και την Τουρκία. Κι αυτές απαντούν χτυπώντας εκεί που πονάει τη Ουάσιγκτον: θέτουν εν αμφιβόλω την ηγετική θέση της χώρας σε ό,τι αφορά κατ' αρχήν το νόμισμά της.
Που όλα ξεκίνησαν
Η κυρίαρχη θέση του δολαρίου είχε τις απαρχές της στις 14 Φεβρουαρίου του 1945 επί του πολεμικού USS Quincy που είχε αγκυροβολήσει τότε σε αιγυπτιακή πόλη κοντά στο Κανάλι του Σουέζ. Στην κοιλιά του πλοίου δημιουργήθηκε μια πρόχειρη αίθουσα υποδοχής με λίγες καρέκλες και τραπέζι για μια συνάντηση. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ελάχιστοι. Σε αυτόν τον χώρο ο πρόεδρος Ρούσβελτ υποσχέθηκε στον Σαουδάραβα υψηλό προσκεκλημένο του στρατιωτική προστασία, και ο βασιλιάς Ιμπ Σαούντ δεσμεύτηκε ότι όλες οι πετρελαϊκές συναλλαγές θα γίνονταν σε δολάρια. Ήταν μια στιγμή απεριόριστης τύχης για τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η ζήτηση για πετρέλαιο αυξήθηκε τα επόμενα χρόνια και μαζί της αυξήθηκε η ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα. Πολύ σύντομα όλες οι διεθνείς συναλλαγές εξελίσσονταν με βάση το δολάριο. Αυτό γίνεται μέχρι και σήμερα.
Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το 62% των συναλλαγματικών αποθεμάτων στο κόσμο κρατούνται σε δολάριο. Και για να έχουμε σύγκριση, σε ευρώ κρατείται το 20% των συναλλαγματικών αποθεμάτων, ενώ ακολουθεί το γιεν και η λίρα Αγγλίας. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στήριξε αδιάλειπτα την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου παγκοσμίως και φρόντιζε να υπάρχει πάντα ρευστότητα. Αυτή η ρευστότητα κάνει τους επενδυτές να θεωρούν το δολάριο υπήνεμο λιμάνι. Αυτό βέβαια μπορεί να οδηγήσει σε αλλοπρόσαλλες καταστάσεις. Όταν μυρίζει μπαρούτι σε επενδύσεις σε άλλα νομίσματα, τότε στρέφονται οι επενδυτές, μαζί με τις κεντρικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις, προς το δολάριο. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα όταν απειλείται η παγκόσμια οικονομία. Τελευταία παραδείγματα ήταν η τελευταία κρίση στην ευρωζώνη και η συνεχής διαμάχη στο αμερικανικό Κογκρέσο αναφορικά με το ανώτατο όριο ανάληψης χρέους των ΗΠΑ.

Ασφαλές επενδυτικό λιμάνι
Ο οικονομολόγος Μπάρι Αϊχενγκριν κάνει λόγο για ένα "ξεδιάντροπο" προνόμιο των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά εναλλακτική δεν υπάρχει, διότι τα ανταγωνιστικά του δολαρίου νομίσματα έχουν προβλήματα. Το ευρώ, σύμφωνα με τον Αϊχενγκριν, είναι νόμισμα χωρίς κράτος, και το κινεζικό ρενμίνμπι ένα νόμισμα με πολύ κράτος. Με άλλα λόγια, όταν το ευρώ είναι ασθενές δεν υπάρχει κυβέρνηση που να φροντίζει για τη σταθερότητά του. Το κινεζικό αντίθετα ελέγχεται από την κινεζική ηγεσία και όχι από τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς. Στις ΗΠΑ είναι δύσκολο να γίνει λόγος για μια ελεγχόμενη κατάσταση. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν διστάζει να κατηγορεί άλλες χώρες για χειραγώγηση των νομισμάτων τους και να δίνει αργότερα κατευθύνσεις νομισματικής πολιτικής στη δική του Κεντρική Τράπεζα μέσω tweet. Μέχρι τώρα η αμερικανική εκδοτική τράπεζα ακολούθησε μια σταθερή και ανεπηρέαστη πολιτική. Αλλά από τότε που ο Λευκός Οίκος δίνει απροκάλυπτα οδηγίες και προβάλλει διεκδικήσεις, για παράδειγμα σε ότι αφορά στα βασικά επιτόκια, υπάρχουν αμφιβολίες για την πολιτική ουδετερότητα της FED.
Οι θέσεις του Τραμπ είναι αντικρουόμενες. Κάνει λόγο για μεγάλες εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες όμως επί της ουσίας δεν εφαρμόστηκαν. Προκάλεσε εμπορική διαμάχη με την Κίνα, αβεβαιότητα με τη Ρωσία και τελευταία διένεξη με την Τουρκία, που οδήγησε το νόμισμά της σε ελεύθερη πτώση. Σε αυτήν την κατάσταση, πως μπορεί να ισχυριστεί ότι το δολάριο παραμένει σταθερό νόμισμα; Παραμένει το ερώτημα ποιο νόμισμα θα δίνει μελλοντικά την κατεύθυνση. Η Ρωσία και η Τουρκία εξήγγειλαν ότι θέλουν να επιστρέψουν στα εθνικά του νομίσματα και να μην περνούν οι συναλλαγές τους μέσα από το δολάριο. Πιθανότατα θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες με αποτέλεσμα το αμερικανικό νόμισμα να χάσει την ηγεμονική του θέση. Θα παραμείνει ωστόσο το πιο ισχυρό νόμισμα, όσο καιρό, ακόμη και στο χειρότερο χάος, συνεχίζουν οι χώρες να το εμπιστεύονται περισσότερο από άλλα νομίσματα.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom