Νέα

ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ, Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Συντάξτε την άποψή σας...

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα SatoshiNakamoto
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 4K
  • Εμφανίσεις 123K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Ο άνθρωπος φαίνεται να μην είναι κατάλληλος για το χειρισμό εικονικών αξιών – ενώ η κλασσική οικονομική θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι ελεύθερες αγορές αντικατοπτρίζουν πάντοτε τη σωστή τιμή των παγίων περιουσιακών στοιχείων πάσχει πολύ σοβαρά, αφού τότε δεν θα δημιουργούνταν φούσκες.
.
Επικαιρότητα
Οι υπερβολές των τιμών, οι φούσκες όπως ονομάζονται, οι οποίες τεκμηριώνουν με το χειρότερο δυνατό τρόπο πως οι αγορές δεν είναι καθόλου ορθολογικές όπως κυρίως υποστηρίζουν οι οπαδοί του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, υποκινούνται από υπερβολική αισιοδοξία, σχετικά με την αξία ενός παγίου περιουσιακού στοιχείου – καθώς επίσης από την προσμονή πως οι τιμές αυτού του παγίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο απώτερο μέλλον.
Κάθε φορά όμως οι φούσκες σπάζουν και οι τιμές των συγκεκριμένων παγίων καταρρέουν – όπου, όσον αφορά τα σημερινά κρυπτονομίσματα και ειδικά το Bitcoin, οι προσμονές έχουν σε μεγάλο βαθμό σχέση με την πίστη πολλών ανθρώπων, σύμφωνα με την οποία είναι το μέλλον του χρήματος. Στην πραγματικότητα όμως τα νομίσματα αυτά είναι αρχαϊκά, όπως κάποτε ο χρυσός – όπου τα αρχαϊκά νομίσματα δημιουργούνται μέσω της χρησιμοποίησης περιορισμένων συντελεστών παραγωγής.
Για παράδειγμα ο χρυσός, τον οποίο ο Keynes είχε χαρακτηρίσει ως ένα «βαρβαρικό απομεινάρι», έπρεπε να εξορυχτεί από το έδαφος – απαιτώντας πολλές ώρες εργασίας και πλήθος μηχανημάτων. Κάτι σχετικά ανάλογο ισχύει επίσης για τα Bitcoins που δημιουργούνται από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές – οι οποίοι χρειάζονται μεγάλη ποσότητα ηλεκτρισμού, οπότε περιορισμένους (=όχι απεριόριστους) ενεργειακούς πόρους (πετρέλαιο, λιγνίτη, ατομική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές).
Σύμφωνα δε με επιστημονικές εκτιμήσεις, για την παραγωγή Bitcoins ενός έτους, απαιτείται σήμερα ενέργεια ίση με την συνολική ετήσια κατανάλωση μίας χώρας όπως η Δανία (πηγή: P.d. Grauwe) – άρα εξαιρετικά μεγάλο κόστος, εάν συμπεριλάβει κανείς τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων που συνδέονται με τον ηλεκτρισμό.
Στα πλαίσια αυτά, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ένα νόμισμα του μέλλοντος αλλά, αντίθετα, για ένα νόμισμα του παρελθόντος – ενώ τα σημερινά μετρητά χρήματα χωρίς αντίκρισμα (Fiat money) έχουν μεν επίσης κόστος, αν και πολύ λιγότερο, αλλά χρησιμοποιούνται ελάχιστα αφού το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών διενεργείται με ηλεκτρονικά, τα οποία κοστίζουν ελάχιστα.
Περαιτέρω, έχουμε αναφερθεί ήδη στη θεωρία των μεγάλων ανοήτων (ανάλυση), σύμφωνα με την οποία ένας επενδυτής, ένας κερδοσκόπος καλύτερα, ο οποίος αγοράζει ένα προϊόν χωρίς να γνωρίζει την εύλογη αξία του, βασίζει την απόφαση του αποκλειστικά και μόνο στην υπόθεση ότι, θα βρεθεί στο μέλλον κάποιος άλλος – στον οποίο θα μπορεί να το πουλήσει σε υψηλότερη τιμή. Με απλά λόγια, η αγορά τέτοιου είδους προϊόντων δικαιολογείται μόνο από το ότι, στο μέλλον θα βρεθεί ένας ακόμη πιο ανόητος – ο οποίος θα είναι πρόθυμος να προσφέρει περισσότερα χρήματα.
Εν τούτοις, οι τιμές του Bitcoin, επίσης όλων των άλλων συναδέλφων του, αυξάνονται σε καθημερινή βάση, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – όπου πρόσφατα υπερέβη τα 20.000 $ το ένα, χωρίς να έχει κάποιο αντίκρισμα που να αιτιολογεί την άνοδο του! Η μοναδική εξήγηση είναι το ότι, η δυνατότητα να γίνει ένας φυσιολογικός άνθρωπος μέσα σε μία νύχτα πλούσιος, παρασύρει πάρα πολλούς – γεγονός που σημαίνει όμως πως ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός έχει κάποιο σφάλμα εντός του, ενώ οι αγορές δεν είναι καθόλου ορθολογικές, όπως θέλουν να πιστεύουν οι φανατικοί οπαδοί τους.
Ειδικότερα, ο άνθρωπος φαίνεται να μην είναι κατάλληλος για το χειρισμό εικονικών αξιών – ενώ η κλασσική οικονομική θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι ελεύθερες αγορές (χρηματιστήρια, ακίνητα κλπ.) αντικατοπτρίζουν πάντοτε τη σωστή τιμή των παγίων περιουσιακών στοιχείων, πάσχει πάρα πολύ σοβαρά, αφού τότε δεν θα δημιουργούνταν φούσκες τέτοιου μεγέθους.
Ακόμη περισσότερο, οι ιστορίες περί των σοφών κερδοσκόπων που είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία των ελευθέρων αγορών, επειδή αυτοί ρυθμίζουν σωστά τις τιμές με την ορθολογική συμπεριφορά τους, αποδεικνύονται ξανά και ξανά ως παραμύθια – αφού στην πραγματικότητα όταν αυξάνονται οι τιμές, είτε υπάρχει λόγος είτε όχι, είναι ζημία για κάποιον κερδοσκόπο η μη συμμετοχή του, αφού έτσι χάνει την ευκαιρία να κερδίσει χρήματα.
Σε πλήρη αντίθεση λοιπόν με τους «εφευρέτες» της ελεύθερης αγοράς, στην εποχή των οποίων κυριαρχούσε η πραγματική οικονομία, στη σημερινή χρηματοπιστωτική οικονομία υπάρχουν άλλοι κανόνες, εντελώς διαφορετικοί – αφού κανένας δεν γνωρίζει πότε μία τάση είναι υπερβολική ή αποτελεί ήδη φούσκα, πόσο μάλλον πότε θα σπάσει η φούσκα. Εν προκειμένω η καλύτερη επενδυτική στρατηγική παραμένει ακόμη το να ακολουθεί κανείς την τάση – να μιμείται δηλαδή τους άλλους, με σύνθημα το γνωστό «Η τάση είναι ο φίλος σου».
Φυσικά δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, ούτε αφορά μόνο τα κρυπτονομίσματα – αφού συμβαίνει πάνω από 30 χρόνια, μετά την άνοδο του ακραίου φιλελευθερισμού από τον Reagan και τη Thatcher, όπου υπήρχαν συνεχώς φούσκες και κραχ. Για παράδειγμα η αμερικανική φούσκα που έσπασε με το κραχ του 1987, η ιαπωνική στις μετοχές και στα ακίνητα που έσπασε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ασιατική που προκάλεσε το κραχ του 1997, η φούσκα του διαδικτύου που έσπασε το 2001, η φούσκα ακινήτων στις Η.Π.Α., στην  Ιρλανδία και στην Ισπανία που έσπασε το 2008 κοκ.

Προηγήθηκαν βέβαια κάποιες ανάλογες καταστάσεις στην ιστορία, όπως η φούσκα της τουλίπας στην Ολλανδία, αλλά δεν ήταν τόσο συχνές όσο σήμερα – όπου φαίνεται καθαρά ότι, ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός προκαλεί συμπεριφορές που αμείβουν ελάχιστους, ενώ καταστρέφουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Έχει τεκμηριωθεί επί πλέον πως οι άνθρωποι είναι μεν ορθολογικοί στην ατομική τους συμπεριφορά, αλλά ανορθολογικοί στη συλλογική – αφού είναι αδύνατον για κάποιον να ακούει πως ορισμένοι άλλοι γίνονται πλούσιοι σε χρόνο μηδέν αγοράζοντας μετοχές ή Bitcoins, ενώ ίδιος δεν «τόλμησε» να το κάνει.
Ως εκ τούτου θα πρέπει να βρεθεί σύντομα τρόπος να αντικατασταθεί ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός από κάποιο άλλο σύστημα – ακόμη καλύτερα να πάψει να υπάρχει, για να επιστρέψει ο πλανήτης στη πραγματική οικονομία. Με δεδομένο όμως το ότι η Κίνα κατέχει εδώ τα πρωτεία, είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχθούν οι Η.Π.Α. – πόσο μάλλον όταν το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα είναι το μεγαλύτερο τους όπλο, ενώ κυριολεκτικά ζουν από αυτό.
 

Yuma

Μέλος
Εγγρ.
24 Δεκ 2015
Μηνύματα
1.125
Like
51
Πόντοι
16
ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Άρκετα πιά μέ τήν ΜΑΦΙΑ.

Αύτή ή ίστορία μάς έχει στοιχίσει πολύ άκριβά.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Καλά Χριστούγεννα!

O χριστιανισμός, δίνοντας έμφαση στην αξία του ατόμου, καθιστά αδιανόητες όλες τις μορφές βίας – ευρίσκεται όμως σήμερα σε παρακμή, μαζί με το δυτικό πολιτισμό που απαίτησε χιλιάδες χρόνια για να αναπτυχθεί, η οποία δεν πρόκειται να αποφευχθεί εάν οι ελεύθεροι Πολίτες δεν υπερασπισθούν τα δικαιώματα, καθώς επίσης τις ελευθερίες τους.
.
«Εμείς οι Έλληνες Πολίτες δεν είμαστε μόνοι μας – ούτε η μοναδική χώρα της Δύσης, στην οποία έχει εγκατασταθεί μία διεθνής, ευρωπαϊκή και εγχώρια τυραννία καταρρακώνοντας την αξιοπρέπεια μας, καθώς επίσης  εξευτελίζοντας, λεηλατώντας και εξαθλιώνοντας μας υλικά και ψυχικά.
Απλά προηγούμαστε ως συνήθως των εξελίξεων, οι οποίες θα είναι καταιγιστικές, εάν δεν αντισταθούν οι άνθρωποι στον πνευματικό και λοιπό αποικισμό τους – προστατεύοντας τα ανθρώπινα, κοινωνικά και εθνικά δικαιώματα τους«.
.
Επικαιρότητα   
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα δώρα, ένα έθιμο που ανάγεται στους τρεις μάγους (=οι σοφοί τότε που ασχολούνταν με τις φυσικές επιστήμες), οι οποίοι έφεραν λιβάνι, χρυσό και σμύρνα στο νεογέννητο Ιησού, ακολουθώντας το φωτεινότερο αστέρι του ουρανού για να τον βρουν, αποτελούν μία από τις συνδέσεις μας με τη χριστιανική κουλτούρα – η οποία κράτησε ενωμένο το δυτικό πολιτισμό για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Στη χριστιανική θρησκεία, όπως επίσης στην αρχαία ελληνική κληρονομιά, στην οποία στηρίχθηκε ο δυτικός πολιτισμός, αυτό που μετράει είναι το άτομο – η «προαγωγή» του στο αξίωμα του Πολίτη που έχει ίσα δικαιώματα με όλους τους άλλους, τα οποία προστατεύονται απέναντι στις τυραννικές κυβερνήσεις από το Κράτος Δικαίου, καθώς επίσης από την ελευθερία του λόγου.
Τα επιτεύγματα αυτά είναι το αποτέλεσμα κοινωνικών προσπαθειών και αγώνων που διήρκεσαν πολλούς αιώνες – προέρχονται όμως από τι χριστιανική διδασκαλία, σύμφωνα με την οποία ο Θεός θεωρεί μοναδική και πολύτιμη την ψυχή κάθε ατόμου, ενώ έστειλε το γιό του για να πεθάνει, έτσι ώστε να ζήσουμε σωστά όλοι εμείς. Μέσω της ανάδειξης του ατόμου, την οποία προετοίμασαν οι αρχαίοι Έλληνες, ο χριστιανισμός του έδωσε φωνή – με την έννοια ότι προηγουμένως μόνο οι ισχυροί είχαν φωνή, ενώ στο δυτικό πολιτισμό το δικαίωμα αυτό ανήκει σε όλους. Επί πλέον οι άνθρωποι έχουν αίσθηση της δικαιοσύνης (=το κοινό περί δικαίου αίσθημα), της τιμής και του καθήκοντος – ενώ είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν, αρκεί να σέβονται τους κανόνες του «δίκαιου παιχνιδιού» που οι ίδιοι έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Δυστυχώς όμως, τις τελευταίες δεκαετίες έχει χαθεί εκείνο το ιστορικό επίτευγμα, το οποίο ενεθάρρυνε το άτομο να δημιουργήσει, προσφέροντας του ίσες ευκαιρίες – ενώ οι θρησκευτικές, νομικές και πολιτικές ρίζες αυτού του επιτεύγματος δεν διδάσκονται πια ευλαβικά στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, ούτε γίνονται σεβαστές από τις περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις (πηγή: P.C.R.).
Παράλληλα σημαντικές έννοιες, όπως η πατρίδα, η θρησκεία και η οικογένεια, έγιναν αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης – όπου, για παράδειγμα, δεν μπορεί να έχει χριστιανική παιδεία αυτός που είναι ρατσιστής ή που αποκαλεί τους μετανάστες λαθραίους, επειδή αναζητούν μία καλύτερη ζωή ή λόγω του ότι αναγκάζονται να αποδράσουν από τις εμπόλεμες με ευθύνη της Δύσης πατρίδες τους. Ούτε φυσικά ο μη αλληλέγγυος με χώρες που υποφέρουν από την οικονομική κρίση – συνήθως εξαιτίας των διεφθαρμένων πολιτικών και οικονομικών ελίτ τους.
Ως εκ τούτου, οι φωνές που φτάνουν μέσα από τις δύο περίπου χιλιετίες, συνδέοντας μας με τον πολιτισμό μας, σβήνουν και χάνονται σταδιακά – η προσευχή εξαφανίζεται και οι συνταγματικές ελευθερίες περιορίζονται συνεχώς, λόγω των ηγεμονικών πολιτικών και οικονομικών φιλοδοξιών μίας όλο και μικρότερης μειοψηφίας ατόμων ή κρατών. Μεταξύ άλλων, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θεωρούνται πια ως μη απαραίτητοι στο καθεστώς που έχει επικρατήσει, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την κοινωνία – να «απελαύνονται» οριστικά κατά κάποιον τρόπο από το ίδιο το σύστημα (άρθρο), το οποίο μεταβάλλεται ξανά σε τυραννικό, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον πολιτισμό και το Κράτος Δικαίου.
Από την άλλη πλευρά προωθούνται οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες, έτσι ώστε να είναι ευκολότερος ο έλεγχος τους – ενώ όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχει άφθονο περιθώριο για πολιτισμική ποικιλομορφία στον πλανήτη, αλλά όχι σε μία μόνο χώρα. Ένας πύργος της Βαβέλ δεν μπορεί να έχει πολιτισμό – ούτε ένα άτομο να είναι τη μία ημέρα χριστιανός και την άλλη μουσουλμάνος. Ακόμη καλύτερα, ένα συνονθύλευμα διαφορετικών πολιτιστικών και θρησκευτικών αξιών, όπως συνέβαινε στο προχριστιανικό παρελθόν, δεν μπορεί να συνυπάρχει σε μία κοινωνία – η οποία έτσι υποβιβάζεται σε μάζα και σε όχλο, χάνοντας την ιδιοκτησία του ηθικού δόγματος, όσον αφορά τη Δύση, το οποίο περιορίζει την εξουσία και προστατεύει τους αδύναμους.
Περαιτέρω, πολιτεύματα όπως ο εθνικοσοσιαλισμός της Γερμανίας που εξόντωσε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους ή ο κομμουνισμός της Σοβιετικής Ένωσης και της Κίνας που έκαναν κάτι ανάλογο, δολοφονώντας μέλη μίας φυλής στην πρώτη περίπτωση και μίας τάξης στη δεύτερη, τα οποία είχαν δαιμονοποιηθεί από τους κατ’ επίφαση διανοούμενους και την πολιτική εξουσία, δεν είναι ανθρώπινα – ενώ σήμερα η αποτρόπαιη αυτή αθλιότητα συνεχίζεται, κρίνοντας από το ότι έχουν δολοφονηθεί εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι σε επτά χώρες, ενώ εκτοπίσθηκαν εκατομμύρια άλλοι, στο βωμό της ηγεμονίας των Η.Π.Α. που έχουν το θράσος να παραπονούνται για τρομοκρατικές επιθέσεις, αποκρύπτοντας το ότι αυτές τις καλλιέργησαν.
Βέβαια, ο Λένιν είχε καθορίσει σαφώς το νόημα της δικτατορίας του, λέγοντας πως είναι μία απεριόριστη δύναμη που στηρίζεται άμεσα στη δύναμη και δεν εμποδίζεται από τίποτα – κάτι που εφαρμόζουν σήμερα οι αμερικανικές κυβερνήσεις, η ηγεμονία των οποίων έναντι των αμερικανών Πολιτών και του υπόλοιπου πλανήτη, στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην άσκηση βίας (στην Ευρώπη συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με την πρωσική κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία ασκεί οικονομική βία έχοντας απολέσει τη δυνατότητα στρατιωτικής μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο).
Ολοκληρώνοντας ο Χριστιανισμός, δίνοντας έμφαση στην αξία του ατόμου, καθιστά αδιανόητες όλες τις μορφές βίας – ευρίσκεται όμως σήμερα σε παρακμή, μαζί με το δυτικό πολιτισμό που απαίτησε χιλιάδες χρόνια για να αναπτυχθεί. Ο «εκφυλισμός» που βασιλεύει είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού, ενώ η Δύση βυθίζεται στην τυραννία – η οποία δεν πρόκειται δυστυχώς να αποφευχθεί, εάν οι ελεύθεροι Πολίτες δεν υπερασπισθούν τα κατεκτημένα με κόπο και αίμα δικαιώματα, καθώς επίσης τις ελευθερίες τους, τα οποία κινδυνεύουν όσο ποτέ μέχρι σήμερα. Ελπίζοντας να συμβεί, ευχόμαστε ξανά Καλές Γιορτές, με υγεία και ευτυχία σε όλους – ειδικά σε αυτούς που υποφέρουν τα πάνδεινα από την ατελείωτη κρίση στην Ελλάδα!
 

barock

Ανώτερος
Εγγρ.
15 Μαρ 2016
Μηνύματα
65.669
Like
25.044
Πόντοι
5.506
Τη ματώσατε την Ευρωζώνη χρονιάρες μέρες, λυπηθείτε λίγο
 

παρις1

Μέλος
Εγγρ.
26 Δεκ 2017
Μηνύματα
10
Like
0
Πόντοι
0
Ναι η Ευρωπαίων διμιουργηθηκε για να γίνει η ενωμένη ΕΥΡΩΠΗ όπως η ΗΠΑ
 

dCorso

Μέγας
Εγγρ.
8 Μαΐ 2015
Μηνύματα
8.156
Κριτικές
33
Like
7.474
Πόντοι
4.746
:sunglasses:
 

Συνημμένα

  • 21728522_480894975626904_4498089595335424305_n.jpg
    21728522_480894975626904_4498089595335424305_n.jpg
    67,9 KB · Εμφανίσεις: 13

Kman2

Σπουδαίος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2010
Μηνύματα
20.997
Κριτικές
1
Like
14.003
Πόντοι
2.606
Τα μισά ποστ του kostas8000 να διαβασει ο Γιουνγκερ θα απογοητευτεί και θα την κλείσει την ευρωζωνη.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Πετρογουάν vs πετροδολάριου


Tα πετρο-δολλάρια κυριαρχούν στις αγορές ενέργειας εώς και πλέον των 40 χρόνων, από τότε δηλαδή που ο Χένρι Κίσιντζερ, σε συνεργασία με τον οίκο Σαούντ το είχε επιβάλει στα 1974.

Τώρα η Κίνα προσπαθεί να αλλάξει την κατεστημένη κατάσταση αντικαθιστώντας το δολάριο με το γουάν.
Δεν είναι πρωτοφανής απόπειρα. Αλλά οι δύο προηγούμενες, είχαν αποτύχει παταγωδώς με προφανή τα δυσμενή αποτελέσματα για τις χώρες που είχαν αποπειραθεί.

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είχαν υποστεί τις συνέπειες μετά την απόπειρα του τότε προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν να αντικαταστήσει το δολάριο για τα πετρελαιοειδή με το ευρώ.

Ύστερα ήρθε η σειρά του Μουαμάρ Καντάφι, να πάθει τα ίδια όταν προσπάθησε να αντικαταστήσει το δολάριο με ένα παναφρικανικό χρυσό δηνάριο για τα βαρέλια πετρελαίου.

Ήρθε η σειρά λοιπόν της Κίνας, μετά από 25 χρόνια να αλώσει την κυριαρχία του δολαρίου στις πετρελαιαγορές. Το σχέδιο προβλέπει να αποτιμώνται σε γουάν τα παράγωγα πετρελαίου, μετατρέψιμα σε χρυσό στις χρηματαγορές της Σαγκάης και του Χονγκ Κόνγκ.

Με την ανατολή του 2018, αναμένεται να φουντώσει η διαμάχη Ουάσινγκτον-Πεκίνου με τον προτεινόμενο τριπλό δρόμο, πετρελαίου-γουάν-χρυσού στις χρηματαγορές για το αργό πετρέλαιο Brent και WTI.

Ως τώρα το Πεκίνο έχει κάνει διακριτικές μόνο ανακοινώσεις για το ζήτημα. Είναι σίγουρο όμως πως το πετρογουάν, θα υιοθετηθεί αμέσως από τις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική). Και η Βενεζουέλα, που δέχεται τον απηνή πόλεμο από την Ουάσινγκτον, είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσει. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν διπλωμάτες που ρωτήθηκαν από τους “Asia Times’’.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Το στοίχημα της βρετανικής στερλίνας


Επενδύσεις & Αγορές
Οι κερδοσκόποι που αποσκοπούν σε γρήγορα κέρδη, ιδίως τα hedge funds, έχουν αυξήσει πρόσφατα σημαντικά τα στοιχήματα τους στην άνοδο της ισοτιμίας της στερλίνας – ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις συζητήσεις της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, οι οποίες είχαν θετικά αποτελέσματα, ενώ θεωρείται πως στις αρχές του 2018 θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις των δύο «περιοχών».
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της αμερικανικής Commodity Futures Trading Commission, οι καθαρές θέσεις υπέρ της ανατίμησης της στερλίνας (Long), υπολογίζονται στο 1,7 δις $ – στο υψηλότερο ποσόν μετά το 2014, υπενθυμίζοντας πως μετά την ψηφοφορία για το BREXIT τον Ιούνιο του 2016, τα στοιχήματα των κερδοσκόπων ήταν μαζικά υπέρ της υποτίμησης της στερλίνας (Short), έχοντας πλήρως επαληθευτεί.
Οι κερδοσκόποι αιτιολογούν τις τοποθετήσεις τους στην υπόθεση ότι, η Μ. Βρετανία και η ΕΕ θα συμφωνήσουν σε μία μεταβατική περίοδο- η οποία θα «γεφυρώνει» το χρονικό διάστημα μεταξύ της επίσημης ημερομηνίας εξόδου κα της επίλυσης των τελευταίων προβλημάτων του «διαζυγίου». Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η ανατίμηση της στερλίνας είναι μάλλον βέβαιη – οπότε λογικά ο στόχος τοποθετείται στο 1.40 $ έως 1,48 $ από 1,34 $ σήμερα (πηγή), όσο ήταν δηλαδή πριν από το BREXIT.
Τα στοιχήματα στηρίζονται επίσης στην υπόθεση πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τουλάχιστον ακόμη μία φορά τα βασικά της επιτόκια το 2018 – έχοντας ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2017, όπου για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια τα αύξησε κατά 0,25%. Η οικονομία βέβαια της χώρας αναπτύσσεται πολύ αργά μετά τους φόβους της εξόδου από το ευρώ, ενώ κινδυνεύει με στασιμοπληθωρισμό (άρθρο), αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει την πρόθεση να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια – τα οποία στηρίζουν την άνοδο της ισοτιμίας ενός νομίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, μία μόνο τράπεζα πιστεύει στην περαιτέρω υποτίμηση της στερλίνας – η Morgan Stanley, η οποία θεωρεί πως έως τα τέλη του 2018 η ισοτιμία θα βυθιστεί στο 1,24 $. Έχει βέβαια λογική η τοποθέτηση της, με την έννοια πως η Μ. Βρετανία θα θελήσει να υποστηρίξει περισσότερο τις εξαγωγές της, καθώς επίσης την αναβίωση της βιομηχανίας της, παρά το νόμισμα. Εν τούτοις, ο κίνδυνος ανόδου του πληθωρισμού σε μία τέτοια περίπτωση είναι πολύ μεγάλος – αν και η εξαιρετικά θετική εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Μ. Βρετανίας (γράφημα) τον μειώνει σημαντικά.
Κατά την άποψη μας πάντως, η οποία φυσικά δεν συνιστά επενδυτική επιλογή, η Μ. Βρετανία θα τα καταφέρει, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στην ΕΕ – μεταξύ άλλων επειδή θα προσελκύσει σημαντικά ευρωπαϊκά κεφάλαια (οι εισροές ανατιμούν τα νομίσματα), τα οποία θα θέλουν να «ξεφύγουν» από τους γερμανικούς ελέγχους ή/και δεν συμφωνούν με την οικονομική διαχείριση της πρωσικής κυβέρνησης, η οποία έχει εγκαταστήσει Γερμανούς σε όλες τις θέσεις-κλειδιά τόσο της ΕΕ, όσο και της Ευρωζώνης.
Με δεδομένη δε την πραγματικά φιλελεύθερη πολιτική της, καθώς επίσης το ότι σέβεται όσο καμία άλλη χώρα την ιδιοκτησία, διαθέτοντας διεθνώς την πλέον φιλική δομή προς την επιχειρηματικότητα και επί πλέον το Citι με περιουσιακά στοιχεία 1,32 δις στερλίνες, θεωρείται βέβαιη η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων – οι οποίες θα είναι περισσότερες από αυτές που θα επιλέξουν να μεταφερθούν στη γερμανική Ευρώπη.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom