Η τουριστική κατάσταση της Τουρκίας έχει να κάνει με τη συνειδητοποιήση της οικονομικής της κατάστασης το 1990-2000.
Ας εξηγηθώ για το "θαύμα" της απέναντι χώρας.
1) Πώληση-αξιοποίηση της μικρασιατικής ακτής σε όλο της το μήκος με πλήρη εκμετάλλευση της σε υποδομές θαλάσσιου-μαζικού-ιατρικού τουρισμού.
Τα περισσότερα ακίνητα εκχωρήθηκαν σε ξένους tour-operators (Thomson-Tui, Neckermann-Thomas Cook, Rewe) με σκοπό να εγκαταστήσουν μονάδες οικονομικά αξιόλογες με αποτέλεσμα την οριζόντια ανάπτυξη της κάθε περιοχής.
2) Μετακίνηση πληθυσμού. Η Τουρκία από το 1990 προκειμένου να υποστηρίξει τις ξένες επενδύσεις μετέφερε πλυθησμό από τη βαθιά Ανατολή στα μικρασιατικά παράλια με σκοπό την κάλυψη των θέσεων εργασίας που ζητούσαν οι τουριστικές της υποδομές.
3) Αξιοποίηση και καθετοποίηση πρωτογενή τομέα- δευτερογενή τομέα. Φτηνή πρώτη ύλη
Τα αποτέλεσματα των παράπανω μέτρων οδήγησαν οικονομετρικά σε νέου τύπου διακοπές που η Τουρκία εισήγαγε πρώτη στο τουριστικό γίγνεσθαι. Τα Ξενοδοχεία πολυτελείας τύπου "Αll inclusive" που πρώτη φορά το 1994 στη Τουρκία έγιναν ανάρπαστα προσαρμόζοντας και αλλάζοντας μια για πάντα τον τρόπο που εμείς οι και καλά επαγγελματίες του τουρισμού στη χώρα μας προωθούσαμε. Η χώρα μας δε μπορεί να συναγωνιστεί τη Τουρκία σ'αυτόν το τύπο διακοπών γιατί έχει υπερβολικό κόστος παροχής υπηρεσιών. Τρια ενδεικτικά αστεία και όμως αληθινά παραδείγματα.
α) Η ντομάτα βασικό συστατικό σαλάτας το κιλό στην Ελλάδα κοστίζει 2,00Ε ενώ στη γείτονα 0,7
β) Το κόστος προσωπικού βάσης, στην Ελλάδα έχουμε περίπου 1300 μικτά όταν στη γέιτονα είναι 500 μικτά.
γ) Απελευθέρωση visa στις ανατολικές χώρες.
Από το 1995 η Τουρκία ξεπούλησε-κατασκεύασε και έθεσε σε λειτουργία περίπου 24 μαρίνες στη μικρασιατική ακτογραμμή χωρητικότητας 300-500 ιστιοπλοϊκών και θαλαμηγών η κάθε μια. Εμείς κατασκευάσαμε τρεις, 2 στην Αθήνα και 1 στην Κω.
Ακόμα δεν έχω αναφερθεί στη γειτονιά μου Μαρμαρίς - Κας (που έλεγε ο φίλος παραπάνω) Ανταλια και Αλάνυα και μέχρι την Κύπρο.
Το Μαρμαρις ή Μαρμαρίδα ήταν ψαροχώρι 500-1000 κατοίκων, σήμερα κατοικούν 30-35χιλ μόνιμοι για να δεκτούν 400-500 χιλ ξένους καλοκαίρι
Το Κας ψαροχώρι 300-500 σήμερά απασχολεί περίπου 5000-6000 για την ανάπτυξη του. Κατασκευάζεται μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ν.Α. Μεσόγειο.
Η Τουρκία είναι μια ότι πρέπει λύση για οικογενειακές διακοπές αφού το κόστος διαμονής είναι 30-40% φθηνότερα από εμάς.
Αν υπολογίσουμε το δικό μας μεταφορικό κόστος τότε ξεφεύγουμε.
Όμως τα δικά μας ξενοδοχεία είναι σαφώς καλύτερα, σαφώς και υστερούμε στη παροχή υπηρεσίας αφού έχουμε διπλάσιο κόστος παροχής υπηρεσίας από αυτούς.
Δε γίνεται να ζητάς από νησί όπως το Καστελόριζο να έχει τιμές Τουρκίας όταν το χειμώνα δεν υπάρχει τίποτα. Ένα νησί δουλεύει 3μηνες για να ζήσει 9 γίνεται δε γίνεται...!
στα πρώτα πού γράφεις θά συμφωνήσω απόλυτα.
αυτή είναι η πραγματικότητα η τουρκία έχει πολυ ποιο φτηνό εργατικό κόστος και γι αυτο κάποτε ειχε 3 εκατομμυρια τουρίστες καί τώρα έχει 25 εκατομμύρια..
δέν μπορει να την συναγωνιστει ουτε η ιταλία ούτε η ισπανία ούτε και η ελλάδα.....
φυσικά έχει πολυ ποιο καλή οργάνωση και υποδομή απο την ελλάδα καί άς πονάει αυτό...
πρός στό τέλος θα διαφωνήσω κάθετα....
έχει καί καλύτερα ξενοδοχεια και καλυτερη παροχή υπηρεσιων σε εστιατόρια κλπ.....
άλλωστε πέφτεις σέ αντίφαση λέγοντας ότι έχει καλύτερα παροχή υπηρεσιων αλλά χειρότερα ξενοδοχεία λές και τα ξενοδοχεία δέν κάνουν παροχή υπηρεσιών....
μά δέν ειναι μόνο το καστελόριζο αλλά όλα σχεδόν τα ελληνικα νησια που έχουν τις ιδιες τιμές μέ το καστελόριζο....
εμεις μόνο μέ οργάνωση και σε συνεργασία με την τουρκια μπορουμε να την συναγωνιστουμε....
δηλαδη νάρχοντε 5 μερες στην ελλάδα και 10 μέρες στην τουρκια
επίσης υπαρχουν παρα πολλοι τουρκοι που θέλουν ναρθουν για διακοπες στην ελλάδα και έχουν πρόβλημα βίζας..και τώρα μέ την συνθήκη σέγκεν ειναι ακόμα ποιο δύσκολα....
όπως θελουν να πανε στην γαλλια και στην γερμανια θελουν ναρθουν και στην ελλάδα που ειναι δίπλα και έχει χαμηλότερο κόστος....
τώρα πουχει αυξηθεί το εισοδημά τους ένα ποσοστο 10 εκατομμυρίων μπορει νάρχετε στην ελλάδα για διακοπές..
μόνο μέ κότερα έρχοντε ευκολα και βλέπω παρα πολλά στην σύμη στην κώ κλπ....και είναι μάλιστα πολλοι καλοι τουρίστες και ξοδευουν.....
ειναι πολυ ευκολο απο την σμυρνη η την αταλεια ναρχοντε στην ελλάδα παρα στην ιταλία γαλλια κλπ..