Νέα

Χριστιανισμός

• Μέλος που άνοιξε το νήμα trustworth
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 815
  • Εμφανίσεις 33K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΘΡΗΚΕΙΑΣ

• .

Ψήφοι: 2 100,0%
  • .

Ψήφοι: 0 0,0%

• Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    2

aris63

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Σεπ 2008
Κριτικές
7
Like
0
Πόντοι
616
Που τα διαβασες αυτά μεγάλε; Ειδικά το πρώτο;
Criminal Geschichte christentums (H εγκληματικη ιστορια του χριστιανισμου)
K.H.Deschner
αλλα μονο τουσ δυο πρωτους τομους που περιγραφει μεχρι τον εκτο αιωνα μ.χ.
ηταν κουραστικο γιατι συνεχως εκανε παραθεσεις αρχαιων πηγων,αλλα ακρως ενδιαφερων
συνολικα ειναι 10 τομοι ,μονο 8 εχουν μεταφραστει στα ελληνικα

gianevan

Σεβαστός
Εγγρ.
15 Φεβ 2009
Like
5.780
Πόντοι
1.206
Ξεχνάς ίσως πως  όταν ο χριστιανισμός υιοθετήθηκε από τη Ρωμαική αυτοκρατορία μετρούσε ήδη σχεδόν 2,5 αιώνες εξάπλωσης?

Ως μία από τις πολλές υπάρχουσες θρησκείες, ουσιαστικά ως αίρεση του Ιουδαϊσμού, στην οποία όμως ελάχιστοι Εβραίοι είχαν πιστέψει.
Για να σκεφτούμε πραγματικά την αντιστοιχία με το σήμερα. Βγαίνει ένας καλόγερος ή οποιοσδήποτε άλλος πυροβολημένος και λέει πως "Εγώ είμαι ο Μεσσίας. Η Δευτέρα Παρουσία συντελείται ΤΩΡΑ και θα σας κρίνω όλους!" Δεν θα πέσει το γιαούρτι και το κράξιμο της αρκούδας; Τότε τα πράγματα ήταν πιο άγρια και αντί για κράξιμο υπήρξε σταύρωση. Η αναλογία όμως είναι προφανέστατη. Κανείς μορφωμένος Ιουδαίος δεν μπορούσε να πιστέψει πως ο Χριστός ήταν ο Μεσσίας, διότι η ιστορία με την έλευση του Μεσσία ήταν προφανώς "εσχατολογική". Κάτι σαν τον θερμικό θάνατο του σύμπαντος, που προβλέπει το 2ο θερμοδυναμικό αξίωμα και ακόμη περισσότερο. Κάτι για να το προσδοκούν συνεχώς και να μην έρχεται ποτέ.

Όμως οι οπαδοί της νέας θρησκείας, αν και μικρή μειοψηφία, είχαν ένα χαρακτηριστικό. Το φοβερό φανατισμό του νεοφώτιστου. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις ενόχλησε την κεντρική εξουσία της Ρώμης (κυρίως διότι ταυτοχρόνως δεν πλήρωναν και φόρους) και ενδεχομένως να υπέστησαν και κάποιους διωγμούς (οι οποίοι ακολούθως υπερτονίστηκαν βεβαίως).
Μέχρι που ο, σε εμφύλια διαμάχη ευρισκόμενος, Κωνσταντίνος αξιοποίησε την θρησκεία στην οποία πίστευε η μισότρελλη μάνα του, (αλήθεια πως μία σύζυγος και μάνα αυτοκράτορα, κάτι σαν την δική μας Μάργαρετ Τσαντ δηλαδή, επετρέπετο να πιστεύει σε "διωκόμενη θρησκεία"; ) προς ίδιον όφελος με το "Εν τούτω Νίκα"
Η επομένη μεγαλοφυής του κίνηση ήταν το ότι την καθιέρωσε ως επίσημη θρησκεία του κράτους του (προφανώς δια της βίας, μέχρι τότε υπήρχε ανεξιθρησκεία) και άλλαξε την πρωτεύουσα και πολύ λιγώτερο την δομή του κράτους του, συνεχίζοντας να ΜΗΝ πιστεύει.

Από πολιτικής απόψεως όντως υπήρξε Μέγας! Η Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συνέχισε να υπάρχει για ακόμη 1.000 χρόνια. Αλλά και Άγιος ο σφαγέας;
Αστειεύομαι φυσικά! Αυτό θα έλλειπε να μην τον αγιοποιήσουν οι "δικοί" του παπάδες, αφού ουσιαστικά αυτός που επέβαλλε τον Χριστιανισμό και τους έδωσε "δουλειά" και εξουσία, αυτός ήταν...

aris63

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Σεπ 2008
Κριτικές
7
Like
0
Πόντοι
616
Nαι αλλά μέσα σε 2,5 αιώνες υπήρχε μια αξιοσημείωτη εξάπλωση δίχως βία και μάλιστα παρά τη βία. Δεν είναι δέκα χρόναι 300 χρόνια σχεδόν είναι!  Κάνοντας τη σύγκριση π.χ. με το Ισλάμ. Αργότερα φυσικά και υιοθετήθηκε βία, τα αυτονόητα θα αμφισβητήσουμε?
απο τον πεμπτο αιωνα η βια εναντιον ολων των υπολοιπων θρησκειων (μονη εξαιρεση αποτελεσε  η εβραϊκη θρησκεια  :grin:) ηταν πλεον νομιμη:Θεοδοσιανιος (438 μ.χ.)και Ιουστινιανιος (529)κωδικες (αντιπαγανιστικη νομοθεσια)

Tsolias.Psolias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Ιουλ 2007
Like
28
Πόντοι
166
ο αμόρφωτος κόσμος, πριν 2000(και κάτι ψιλά) χρόνια, πίστευε σε γούρια αγγούρια και παγούρια, γιατί να μην πιστέψει ότι υπάρχει και θεός, μεσσίες, άγιοι, διάολοι, θαύματα και κολοκύθια τούμπανα.
μακράν η πιο πετυχημένη επιχείρηση από άποψη απόδοσης αλλά και χρόνου επιβίωσης.
φοβόμαστε την λέσχη μπίλτερμπεργκ, τις θεωρίες συνομοσίας,
άλλοι μιλάνε για εξωγήινους, άλλοι για ελ, άλλοι για κέρατα τράγια...
τον παραλογισμό όμως για τις θρησκείες δεν τον αντιλαμβάνονται όμως.

το έχω δηλώσει και πιο παλιά, από τότε που η κρίση μου μου επιτρέπει να σκεφτώ λίγο παραπάνω από τότε που ήμουν 10 χρονών, δηλώνω χριστιανός ορθόδοξος μόνο για κοινωνικούς λόγους(το δηλώνω αναφέρετε ουσιαστικά στο ότι πηγαίνω στην εκκλησία πάσχα, στη γιορτή μου, και καμιά φορά τα χριστούγεννα).

OP
OP
T

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Like
0
Πόντοι
16
Ε φίλε μου εσύ κόλλησες σε μια λέξη, προσπαθώ να βελτιώνομαι πάντως.
Για τα υπόλοιπα περί επιπέδου συμφωνώ απόλυτα, σπάνια κάποιο θέμα βγάζει δεύτερη σελίδα χωρίς μπινελίκια...

... πράγματι ...

sarouman

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Ιαν 2007
Κριτικές
69
Like
535
Πόντοι
7.125
Ε ναι ότι μας βολεύει κρατάμε από οτιδήποτε. Καλή η εκκλησία όταν θεσπίζει αργίες για να καθόμαστε και το παίζουμε και λίγο χριστιανοί πάσχα, χριστούγεννα, γιατί είναι ωραίο το κλίμα. Ή όταν γιορτάζουμε να ακούμε χρόνια πολλά, να πέρνουμε και κανα δωράκι.
Κατά τα άλλα απαπα είμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι, γιατί όλα αυτά είναι μια συνομωσία για να μας ελέγχουν και να κονομάνε. Λες και εμείς ενδόμυχα δεν κάνουμε το ίδιο στην καθημερινότητα μας.
Και ο λαός δεν έπαψε και τώρα να πιστεύει σε αγγούρια και παγούρια. Ανοιξε το πρωί να δεις τηλεόραση όλοι για τα ζωδια μιλάνε.
Εκτός αν περιμένετε να δείτε τον Κοπερφιλντ να εξαφανίζει το άγαλμα της ελευθερίας για να πιστέψετε σε θαύματα. Οταν κόψουμε ένα 10ευρώ από το γαμησιάτικο στα μπουρδέλα και το δώσουμε στο λιμασμένο που ψάχνει στα σκουπίδια (πίσω από τον ΑγΠαντελεήμωνα στην αχαρνων κάντε μια βόλτα)... αυτό είναι το θαύμα.

OP
OP
T

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Like
0
Πόντοι
16
ο αμόρφωτος κόσμος, πριν 2000(και κάτι ψιλά) χρόνια, πίστευε σε γούρια αγγούρια και παγούρια, γιατί να μην πιστέψει ότι υπάρχει και θεός, μεσσίες, άγιοι, διάολοι, θαύματα και κολοκύθια τούμπανα.
μακράν η πιο πετυχημένη επιχείρηση από άποψη απόδοσης αλλά και χρόνου επιβίωσης.
φοβόμαστε την λέσχη μπίλτερμπεργκ, τις θεωρίες συνομοσίας,
άλλοι μιλάνε για εξωγήινους, άλλοι για ελ, άλλοι για κέρατα τράγια...
τον παραλογισμό όμως για τις θρησκείες δεν τον αντιλαμβάνονται όμως.

το έχω δηλώσει και πιο παλιά, από τότε που η κρίση μου μου επιτρέπει να σκεφτώ λίγο παραπάνω από τότε που ήμουν 10 χρονών, δηλώνω χριστιανός ορθόδοξος μόνο για κοινωνικούς λόγους(το δηλώνω αναφέρετε ουσιαστικά στο ότι πηγαίνω στην εκκλησία πάσχα, στη γιορτή μου, και καμιά φορά τα χριστούγεννα).

γιατι ? σήμερα σε κάτι παρόμοια μυστικιστικά σύμβολα και έννοιες δεν πιστεουν πολλοί περισοότεροι απότι πριν 2000 χρόνια ?

μην ξεχνάς οτι ζουμε στον κόσμο των 7.5 δισ ανθρώπων ενω πριν 2χιλ χρόνια υπήρχαν περι τα 200 εκατομ.

τυφλοι και παράλογοι και τοτε και τωρα ...

Α-Ω

Μέγας
Εγγρ.
15 Σεπ 2009
Κριτικές
14
Like
4.697
Πόντοι
3.715
URL]]

aris63

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Σεπ 2008
Κριτικές
7
Like
0
Πόντοι
616
γιορτες υπηρχαν παντα...και πολλες μαλιστα
στην αρχαια ελλαδα μαλιστα υπηρχαν γιορτες αποκλειστικα και μονο για να σκυλοβριζονται... :tooth:
απο το πρωι μεχρι το βραδι...(τυχαιο? :tooth:)
απο μια τετοια γιορτη προερχεται η φραση "θ'ακουσεις τα εξ αμάξης"

αλλη αρχαια γιορτη χειμερινο ηλιοστασιο,21-24 Δεκαμβριου,(τριεσπερος) αντικατασταθηκε απο τα Χριστουγεννα μετα την χριστιανικη επικρατηση
επισης Παναθηναια 15 Αυγουστου
ειναι και αλλες αλλα βαριεμαι να ψαχνω....

OP
OP
T

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Like
0
Πόντοι
16
γιορτες υπηρχαν παντα...και πολλες μαλιστα
στην αρχαια ελλαδα μαλιστα υπηρχαν γιορτες αποκλειστικα και μονο για να σκυλοβριζονται... :tooth:
απο το πρωι μεχρι το βραδι...(τυχαιο? :tooth:)
απο μια τετοια γιορτη προερχεται η φραση "θ'ακουσεις τα εξ αμάξης"

αλλη αρχαια γιορτη χειμερινο ηλιοστασιο,21-24 Δεκαμβριου,(τριεσπερος) αντικατασταθηκε απο τα Χριστουγεννα μετα την χριστιανικη επικρατηση
επισης Παναθηναια 15 Αυγουστου
ειναι και αλλες αλλα βαριεμαι να ψαχνω....

χέσε μέσα δηλαδή ...... όλα απο υιοθεσία ....

επιστροφή στις ρίζες λοιπόν ....

OP
OP
T

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Like
0
Πόντοι
16
Πάρα πολλά, αλλά και φυσικά πολλά original

για μένα η εύλογη απορία που μούρχεται είναι: τι χρήσιμο υπάρχει για μένα εδω ?

μέχρι στιμής δεν διακρίνω κατι συγκεκριμένο ... εκτός απο την φιλοσοφική γνώση της αλήθειας ...

έλα όμως που στον καιρό μας απο λίγο μέχρι καθόλου ενδιαφέρει ...

????? :huh: :huh: :huh: :huh:

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Like
11
Πόντοι
166
για μένα η εύλογη απορία που μούρχεται είναι: τι χρήσιμο υπάρχει για μένα εδω ?

μέχρι στιμής δεν διακρίνω κατι συγκεκριμένο ... εκτός απο την φιλοσοφική γνώση της αλήθειας ...

έλα όμως που στον καιρό μας απο λίγο μέχρι καθόλου ενδιαφέρει ...

????? :huh: :huh: :huh: :huh:

Αν και κυκλοφορούν πολλοί έξυπνοι :rolleyes: εδώ μέσα, που ασχολούνται με τα θεωρητικά a priori ( και de facto :cheesy: ) στη πολιτική και αλλού, το θέμα έχει ενδιαφέρον πχ εάν ιστορικά ενδιαφέρεσαι για το έθνος και την ιστορία που έχουν περάσει παραδόσεις, έθιμα κλπ πατρίς, θρησκεία, οικογένεια δλδ :cheesy:

george234

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2008
Like
1
Πόντοι
16
Αν και κυκλοφορούν πολλοί έξυπνοι :rolleyes: εδώ μέσα, που ασχολούνται με τα θεωρητικά a priori ( και de facto :cheesy: ) στη πολιτική και αλλού, το θέμα έχει ενδιαφέρον πχ εάν ιστορικά ενδιαφέρεσαι για το έθνος και την ιστορία που έχουν περάσει παραδόσεις, έθιμα κλπ πατρίς, θρησκεία, οικογένεια δλδ :cheesy:
Ειναι καπως επιφανειακο αυτο...Υπαρχουν πολλα περισσοτερα που βρισκεις στον δρομο για τις απαντησεις. Αν γουσταρεις τετοια φαση εννοειται...

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Like
11
Πόντοι
166
Ειναι καπως επιφανειακο αυτο...Υπαρχουν πολλα περισσοτερα που βρισκεις στον δρομο για τις απαντησεις. Αν γουσταρεις τετοια φαση εννοειται...

Τι εννοείς επιφανειακό; Έθιμα πχ χοροί υπάρχουν από πολύ παλιά

aris63

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Σεπ 2008
Κριτικές
7
Like
0
Πόντοι
616
...απλα,η γνωση ειναι η καλυτερη εκδικηση....

αποσπασμα:όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, προσπάθησε να απορροφήσει και να δώσει νέα διάσταση και νέα σημασία σε πανάρχαια λατρευτικά έθιμα και λατρευτικές συνήθειες αιώνων. Πάντως, παρά τις απαγορεύσεις της εκκλησίας για πολλές από τις εκδηλώσεις[6] που τελούνταν στην αντίστοιχη του Δωδεκαημέρου περίοδο ή τις νομοθεσίες[7], αυτές διατηρήθηκαν κυρίως στην ύπαιθρο[8]  καθ' όλη την διάρκεια των ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων, μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Σε μεταγενέστερη εποχή πολλά από τα έθιμα τους (ανταλλαγή δώρων, γλέντια, χαρτοπαίγνια κ.ο.κ.) μεταβιβάστηκαν στον εορτασμό τής Πρωτοχρονιάς[9].

george234

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2008
Like
1
Πόντοι
16
Επισης στα @@ μου αν υπαρχουν ιδια εθιμα και γιορτες, ισα ισα μου φαινεται πολυ λογικο οταν βλεπει καποιος την μεγαλη εικονα...Οι ομοιοτητες της Χρ. θρησκειας με αρχαιοτερες περισσοτερο επιβεβαιωνουν πραγματα παρα τα διαψευδουν. Στην δικη μου σκεψη οταν βλεπω απο την μια τον σταυρωμενο Διονυσο, και απο την αλλη τον σταυρωμενο Ιησου, στο μυαλο μου γεννιεται ενα "Τι σκατα σημαινει αυτο?" παρα ενα "Με εξαπατησαν!"

argentinos

Μέλος
Εγγρ.
8 Μαρ 2007
Like
0
Πόντοι
1
και η "Καινη διαθηκη" βιβλιο ειναι.
το διαβασατε??
οταν κ αν πειτε που διαφωνειτε με αυτα που ειπε ο Ιησους.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom