Νέα

Χριστιανισμός

• Μέλος που άνοιξε το νήμα trustworth
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 815
  • Εμφανίσεις 33K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 15 άτομα (0 μέλη και 15 επισκέπτες)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΘΡΗΚΕΙΑΣ

• .

Ψήφοι: 2 100,0%
  • .

Ψήφοι: 0 0,0%

• Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    2

anatolgami

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
20 Αυγ 2006
Κριτικές
3
Like
2.165
Πόντοι
506
Χωρις να δηλωνω αναρχικος ή αριστερος, συμφνωνω απολυτα με αυτο που εγραψες. Ελπιζω βεβαια να καταλαβες ποσο σημαντικο ειναι.

Η θρησκεια ειναι βασικο συστατικο του Κρατους και καλυπτει βασικες προυποθεσεις σε ενα "κοινωνικο οργανισμο".
Ακομα και στις πιο πρωτογονες μορφες της θρησκειας (καθε θρησκειας), ο ανθρωπος ανυψωνεται σε ενα βαθμο, ωστε να ξεπερασει τις ασθησιακες επιθυμιες του και τα ενστικτα του, που αν αφηνοταν να κυριαρχειται απο αυτα, θα μπορουσαν να τον υποβιβασουν στο επιπεδο του ζωου, του θηριου, και να τον καταστησουν αδυνατο πνευματικα ωστε να εκπληρωσει αλλους ανωτερους στοχους.
Αν οι ανθρωποι σταματησουν να πιστευουν οτι καποια μερα θα γινουν θεοι, τοτε θα γινουν σκουληκια.

Η αγια γραφη τι εννοεις οτι ειναι ακυρη? Προιον φαντασιας δεν ειναι σιγουρα, αλλα προιον πολυ προσεκτικης μελετης των κοινωνικων φαινομενων στην εποχη του Χριστου (αν υποθεσουμε οτι υπηρξε) και την αναγκη για δημιουργια μιας νεας εποχης.
Τα κειμενα της Καινης Διαθηκης βασιζονται σε μεγαλο ποσοστο σε κλεμμενες ιδεες του Φιλωνα, του Σενεκα και των στοϊκων φιλοσοφων, περα απο τις επιροες που αφησε να εισχωρησουν στο νεο δογμα (εκεινης της περιοδου) απο αλλες θρησκειες ετσι ωστε να γινει πιο ευκολα αποδεκτη. Τα κειμενα τις Παλαιας Διαθηκης, που ειναι και τα πλεον αμφισβητουμενα απο τους εκκλησιαστικους κυκλους, εκφραζουν τον πρωιμο Ιουδαισμο και χρησιμοποιηθηκαν αυθαιρετα και παραποιηθηκαν ετσι ωστε να ταιριαξουν στο ευρυτερο πλαισιο του Χριστιανισμου.

Αν εννοεις οτι αυτο την ακυρωνει σα πρωτοτυπο θεοσταλτο εργο, τοτε ναι το κανει σιγουρα.

...ΣΤΑΜΑΤΑ να ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΕΙΣ, ΓΕΛΟΙΟ υποκείμενο...Άκου η Αγία Γραφή προϊόν μελέτης κοινωνικών φαινομένων...

woodstockr

Μέλος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Κριτικές
3
Like
2
Πόντοι
6
Χωρις να δηλωνω αναρχικος ή αριστερος, συμφνωνω απολυτα με αυτο που εγραψες. Ελπιζω βεβαια να καταλαβες ποσο σημαντικο ειναι.

Η θρησκεια ειναι βασικο συστατικο του Κρατους και καλυπτει βασικες προυποθεσεις σε ενα "κοινωνικο οργανισμο".
Ακομα και στις πιο πρωτογονες μορφες της θρησκειας (καθε θρησκειας), ο ανθρωπος ανυψωνεται σε ενα βαθμο, ωστε να ξεπερασει τις ασθησιακες επιθυμιες του και τα ενστικτα του, που αν αφηνοταν να κυριαρχειται απο αυτα, θα μπορουσαν να τον υποβιβασουν στο επιπεδο του ζωου, του θηριου, και να τον καταστησουν αδυνατο πνευματικα ωστε να εκπληρωσει αλλους ανωτερους στοχους.
Αν οι ανθρωποι σταματησουν να πιστευουν οτι καποια μερα θα γινουν θεοι, τοτε θα γινουν σκουληκια.

Η αγια γραφη τι εννοεις οτι ειναι ακυρη? Προιον φαντασιας δεν ειναι σιγουρα, αλλα προιον πολυ προσεκτικης μελετης των κοινωνικων φαινομενων στην εποχη του Χριστου (αν υποθεσουμε οτι υπηρξε) και την αναγκη για δημιουργια μιας νεας εποχης.
Τα κειμενα της Καινης Διαθηκης βασιζονται σε μεγαλο ποσοστο σε κλεμμενες ιδεες του Φιλωνα, του Σενεκα και των στοϊκων φιλοσοφων, περα απο τις επιροες που αφησε να εισχωρησουν στο νεο δογμα (εκεινης της περιοδου) απο αλλες θρησκειες ετσι ωστε να γινει πιο ευκολα αποδεκτη. Τα κειμενα τις Παλαιας Διαθηκης, που ειναι και τα πλεον αμφισβητουμενα απο τους εκκλησιαστικους κυκλους, εκφραζουν τον πρωιμο Ιουδαισμο και χρησιμοποιηθηκαν αυθαιρετα και παραποιηθηκαν ετσι ωστε να ταιριαξουν στο ευρυτερο πλαισιο του Χριστιανισμου.

Αν εννοεις οτι αυτο την ακυρωνει σα πρωτοτυπο θεοσταλτο εργο, τοτε ναι το κανει σιγουρα.

Σημείωση: Όταν γράφω θρησκεία εννοώ την Ορθοδοξία και μόνο.

Για το πρώτο λοιπόν κομμάτι του κειμένου σου λέω ότι η θρησκεία δεν υπάρχει για να επιβάλει την ηθική και τους νόμους. Το να μην σφαζόμαστε μεταξύ η το να μην βιάζουμε όποια μας καυλώνει το επιβάλουν οι νόμοι. Η θρησκεία δεν είναι ένα σύνολο κανόνων ηθικής. Άσχετα αν έτσι έχει περάσει στον πολύ κόσμο. Επίσης στην Ορθοδοξία το ζητούμενο δεν είναι ο άνθρωπος να γίνει θεός. Ίσως συγχέονται από κάποιους οι λέξεις θέοση και θεοποίηση.
Για το δεύτερο κομμάτι, όχι δεν εννοώ ότι η Αγία Γραφή είναι άκυρη, το αντίθετο μάλιστα. Είναι γεμάτη αποδείξεις για την εγκυρότητά της. Περί κλοπής που αναφέρεις δεν ξέρω τι να πώ πλέον, τελικά οι Απόστολοι και οι Ευαγγελιστές έχουν κλέψει από όλους, από τους Αρχαίους Έλληνες, από τις ανατολικές θρησκείες, από.. από... από...και όχι μόνο αυτό, αλλά οι 11 από τους 12 (εκτός του Ιωάννη) είχαν το θράσος να κάτσουν να βασανιστούν και να εκτελεστούν για υποστηρίξουν το ψέμα τους. Επίσης από την Ορθοδοξία στην Παλαιά Διαθήκη τίποτα δεν είναι αμφισβητήσιμο.

ding-dong

Μέλος
Εγγρ.
5 Ιουν 2007
Like
0
Πόντοι
6
...ΣΤΑΜΑΤΑ να ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΕΙΣ, ΓΕΛΟΙΟ υποκείμενο...Άκου η Αγία Γραφή προϊόν μελέτης κοινωνικών φαινομένων...

Ενα μαλακα που εχει για θεους τους KISS δεν τον βλεπω στα σοβαρα. Εχεις και αποψη γιδοβοσκε... Χου ρε.

Σημείωση: Όταν γράφω θρησκεία εννοώ την Ορθοδοξία και μόνο.

Για το πρώτο λοιπόν κομμάτι του κειμένου σου λέω ότι η θρησκεία δεν υπάρχει για να επιβάλει την ηθική και τους νόμους. Το να μην σφαζόμαστε μεταξύ η το να μην βιάζουμε όποια μας καυλώνει το επιβάλουν οι νόμοι. Η θρησκεία δεν είναι ένα σύνολο κανόνων ηθικής. Άσχετα αν έτσι έχει περάσει στον πολύ κόσμο. Επίσης στην Ορθοδοξία το ζητούμενο δεν είναι ο άνθρωπος να γίνει θεός. Ίσως συγχέονται από κάποιους οι λέξεις θέοση και θεοποίηση.
Για το δεύτερο κομμάτι, όχι δεν εννοώ ότι η Αγία Γραφή είναι άκυρη, το αντίθετο μάλιστα. Είναι γεμάτη αποδείξεις για την εγκυρότητά της. Περί κλοπής που αναφέρεις δεν ξέρω τι να πώ πλέον, τελικά οι Απόστολοι και οι Ευαγγελιστές έχουν κλέψει από όλους, από τους Αρχαίους Έλληνες, από τις ανατολικές θρησκείες, από.. από... από...και όχι μόνο αυτό, αλλά οι 11 από τους 12 (εκτός του Ιωάννη) είχαν το θράσος να κάτσουν να βασανιστούν και να εκτελεστούν για υποστηρίξουν το ψέμα τους. Επίσης από την Ορθοδοξία στην Παλαιά Διαθήκη τίποτα δεν είναι αμφισβητήσιμο.

Φιλε μου, σορρυ κιολας αλλα λιγο μπερδεμενα τα λες. Επιγραμματικα και λακωνικα...

* Η Θρησκεια αν περιοριζεται στα στενα πλαισια της Ορθοδοξιας τοτε δεν μιλαμε για θρησκειες γενικα και θα μας πουν προκατειλημμενους.
* Ο ανθρωπος καθ'εικονα και καθ'ομοιωση του Θεου. Ο ανθρωπος εχει θεικη υποσταση.
* Η θρησκεια ειναι μεσο επιβολης ηθικων κανονων. Ιδιαιτερα, ο Χριστιανισμος γεμισε με ενοχες των ανθρωπο για να μπορεσει να περασει πιο ευκολα αυτους τους κανονες (γεννιεσαι αμαρτωλος- πρωπατορικο αμαρτημα).Η εκκλησια ειναι η "αστυνομια" της θρησκειας.
* Η αγια γραφη ειναι γενματη αντιφασεις, ασαφειες, ανακριβειες. Ιστορικα δεν αποτελει αξιοπιστο στοιχειο, και θα πρεπει να εκλαμβανεται σαν μυθολογια.
* Οι Αποστολοι και οι Ευαγγελιστες ηταν οι μεγαλυτεροι λογοκλοποι (οχι ολοι βεβαια).
* Στην Παλαια Διαθηκη ειναι αμφισβητησιμος ο ιδιος ο αριθμος των βιβλιων της. Επισης μιλαει για τον Γιεχβα και οχι για τον Χριστιανικο Θεο σου.

Σαν καλοι χριστιανοι ακολουθηστε το δογμα πιστευε και μη ερευνα. Γιατι αλλιως μπορει να καταληξετε σε συμπερασματα που θα σας αλλαξουν τον κοσμο. Δεν ειναι καιρος για τετοια..

anatolgami

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
20 Αυγ 2006
Κριτικές
3
Like
2.165
Πόντοι
506
Ενα μαλακα που εχει για θεους τους KISS δεν τον βλεπω στα σοβαρα. Εχεις και αποψη γιδοβοσκε... Χου ρε.

...ΒΡΕ ΒΛΑΞ...έχεις να πεις τίποτε για τις ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ που λες εδώ?? Ή απλά έχεις κολήσει στο γεγονός ότι γουστάρω τους KISS?? Με την ίδια λογική θα πρέπει να απορρίψω όσα λές για το Χριστιανισμό μόνο και μόνο επειδή γουστάρεις κάτι ΑΣΗΜΑΝΤΑ γκρουπάκια.

woodstockr

Μέλος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Κριτικές
3
Like
2
Πόντοι
6

Φιλε μου, σορρυ κιολας αλλα λιγο μπερδεμενα τα λες. Επιγραμματικα και λακωνικα...

* Η Θρησκεια αν περιοριζεται στα στενα πλαισια της Ορθοδοξιας τοτε δεν μιλαμε για θρησκειες γενικα και θα μας πουν προκατειλημμενους.
* Ο ανθρωπος καθ'εικονα και καθ'ομοιωση του Θεου. Ο ανθρωπος εχει θεικη υποσταση.
* Η θρησκεια ειναι μεσο επιβολης ηθικων κανονων. Ιδιαιτερα, ο Χριστιανισμος γεμισε με ενοχες των ανθρωπο για να μπορεσει να περασει πιο ευκολα αυτους τους κανονες (γεννιεσαι αμαρτωλος- πρωπατορικο αμαρτημα).Η εκκλησια ειναι η "αστυνομια" της θρησκειας.
* Η αγια γραφη ειναι γενματη αντιφασεις, ασαφειες, ανακριβειες. Ιστορικα δεν αποτελει αξιοπιστο στοιχειο, και θα πρεπει να εκλαμβανεται σαν μυθολογια.
* Οι Αποστολοι και οι Ευαγγελιστες ηταν οι μεγαλυτεροι λογοκλοποι (οχι ολοι βεβαια).
* Στην Παλαια Διαθηκη ειναι αμφισβητησιμος ο ιδιος ο αριθμος των βιβλιων της. Επισης μιλαει για τον Γιεχβα και οχι για τον Χριστιανικο Θεο σου.

Σαν καλοι χριστιανοι ακολουθηστε το δογμα πιστευε και μη ερευνα. Γιατι αλλιως μπορει να καταληξετε σε συμπερασματα που θα σας αλλαξουν τον κοσμο. Δεν ειναι καιρος για τετοια..

Φίλε μου βρίσκεσαι σε πλάνη και με όλο το θάρρος είσαι ημιμαθείς (στο θέμα της Ορθοδοξίας)

* Για μένα η μόνη θρησκεία που έχει την αλήθεια είναι η Ορθοδοξία (με αποδείξεις τις οποίες θα μπορούσα να σου παρουσιάσω σε κανονική κουβέντα και όχι μέσω φόρουμ γιατί θα μου πέσουν τα δάχτυλα από το γράψιμο)
* Το έγραψες σωστά αλλά το ερμήνευσες λάθος (όπως κάνουν ακόμη και παπάδες)
Κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση δεν σημαίνει εικόνα και ομοίωση του Θεού αλλά εικόνα της εικόνας και ομοίωση της ομοίωσης του Θεού.
*Λάθος και μάλιστα κολλάει και με το παραπάνω, το καθ' ομοίωση σύμφωνα με τους πατέρες της Εκκλησίας δόθηκε μόνο σπερματικός στον άνθρωπο  ώστε η τελειότητα να επέλθει αυτόβουλα και με τη θέληση του ατόμου και όχι αναγκαστικά.
*Φυσικά και τα έχει όλα αυτά (αντιφασεις, ασαφειες, ανακριβειες) γιατί γράφτηκε από ανθρώπους, αν και όπως έχω ξαναγράψει ακόμη και τα λάθη παίζουν το ρόλο τους. Για την εγκυρότητά της σε παραπέμπω 2-3 σελίδες πριν και σε παρακαλώ να μου πείς πως γίνετε ένα βιβλίο μύθων να έχει τόσες λεπτομέρειες για την δημιουργία του κόσμου (γραμμένες το 1500 π.Χ) και επίσης πως γίνεται κάποιος Ηλίας η Ιερεμίας η δεν ξέρω ποιος άλλος να είπε κάτι πριν 3000 χρόνια και να έγινε.
*Το συμπέρασμά σου είναι αυθαίρετο και είναι αναπόδεικτο. Επίσης δεν ξέρω πολλούς απατεώνες να βρίσκονται με τα έντερα κρεμασμένα για να υποστηρίξουν το ψέμα τους. Το αντίθετο θα έλεγα, οι απατεώνες την περνάνε μια χαρά.
* Για την Ορθοδοξία η Παλαιά Διαθήκη έχει 49 βιβλία. Σήμερα, δύο είναι τα βασικά κείμενα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις μεταφράσεις τής Αγίας Γραφής: Το ένα είναι το Εβραϊκό Μασοριτικό κείμενο με 39 βιβλία, και το άλλο είναι η Ελληνική μετάφραση τών Εβδομήκοντα,με 49 βιβλία, τα οποία μεταφράστηκαν από τον 3ο ως τον 2ο αιώνα π.Χ. Μπορεί το Μασοριτικό κείμενο να είναι Εβραϊκό, ο αριθμός τών βιβλίων του όμως ήταν επιλογή τού 6ου μ.Χ. αιώνα, τών απίστων στο Χριστό Εβραίων! Αντίθετα, η Ελληνική μετάφραση τών Ο΄ , ήταν αρχαιότερο κείμενο, μεταφρασμένο προ Χριστού.
Περί Γιαχβέ....Η λέξη συναντάτε κατά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Όταν ο Θεός είπε στον Μωυσή να βγάλει τους Εβραίους από την Αίγυπτο ο Μωυσής τον ρώτησε, "Ποιος Θεός να πω ότι μου το είπε αυτό?" και ο Θεός του απάντησε "Να πεις ότι σε απέστειλε Ο ΕΙΝΑΙ" δηλαδή αυτός που υπάρχει. Πολύ απλά η λέξη ΕΙΝΑΙ (Ων,Υπάρχων) λέγετε Γιαχβέ στα Εβραϊκά. Το Ιεχωβάς είναι μεταγενέστερη πατέντα.

Η τελευταία σου παράγραφος μπορεί να ταιριάζει και σε εσένα λίγο αλλαγμένη όμως. Μη πίστευε και μη ερεύνα.  Γιατι αλλιως μπορει να καταλήξεις σε συμπερασματα που θα σου αλλαξουν τον κόσμο.

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
60
Πόντοι
66
Φίλε μου βρίσκεσαι σε πλάνη και με όλο το θάρρος είσαι ημιμαθείς (στο θέμα της Ορθοδοξίας)

woodstockr, έχε χάρη που δεν έχω χρόνο τώρα, αλλιώς θα σου εξηγούσα εγώ τι σημαίνει "πλάνη" και "αλήθεια".

Καταρτισμένος είναι προφανές ότι είσαι, αλλά μήπως η κατάρτισή σε έχει κάνει να χάσεις επαφή με τη λογική σκέψη?

woodstockr

Μέλος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Κριτικές
3
Like
2
Πόντοι
6
Κοίτα Σταύρο. Ο καθένας μας έχει τις απόψεις του, τον τρόπο ζωής του και τα πιστεύω του. Δεν έχω πρόθεση (και νομίζω κανένας από τους συνφορουμιστές) να πείσω κανέναν. Εδώ παραθέτουμε απόψεις και εμπειρίες. Χωρίς να προτρέχω και να βάζω στο στόμα σου λόγια, μάλλον ότι θα μου πεις το έχω ξανά ακούσει χιλιάδες φορές. Με τη λογική δεν έχω μαλώσει ακόμη, αλλά ξέρω ότι πολλές φορές η λογική δεν είναι αρκετή (και δεν το περιορίζω μόνο στη θρησκεία αυτό).

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Like
60
Πόντοι
66
Κοίτα Σταύρο. Ο καθένας μας έχει τις απόψεις του, τον τρόπο ζωής του και τα πιστεύω του. Δεν έχω πρόθεση (και νομίζω κανένας από τους συνφορουμιστές) να πείσω κανέναν. Εδώ παραθέτουμε απόψεις και εμπειρίες. Χωρίς να προτρέχω και να βάζω στο στόμα σου λόγια, μάλλον ότι θα μου πεις το έχω ξανά ακούσει χιλιάδες φορές. Με τη λογική δεν έχω μαλώσει ακόμη, αλλά ξέρω ότι πολλές φορές η λογική δεν είναι αρκετή (και δεν το περιορίζω μόνο στη θρησκεία αυτό).

ΟΤΑΝ  όμως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τίποτα άλλο πέρα από τη λογική για να ερμηνεύσεις πράματα, τότε αναγκαστικά πρέπει να αρκείσαι στη λογική για να προχωρήσεις παρακάτω.

Προφανώς μπορείς (και μπορώ) να έχουμε τις απόψεις μας.  Και τα πιστεύω μας (ή τα "μη πιστεύω" μας).

Και βεβαίως ούτε και εγώ έχω πρόθεση να πείσω κανέναν, το γιατί (δεν έχω) το εξήγησα μερικές μέρες νωρίτερα στην ίδια εδώ συζήτηση.  Ψάξ'το, αν δε τα διάβασες.
Άρα μπορείς (και όλοι μας) να γράφουμε ό,τι θέλουμε.

Διαφωνώ κάποιες φορές με τον τρόπο που τα γραφόμενα διατυπώνονται.
Π.χ. για το "εμπειρίες" που λες, όπως και για το "αποδείξεις" που έγραψες στο προηγούμενο post σου, δεν συμφωνώ.

Δεν υπάρχει καμία "απόδειξη" περί ύπαρξης θεού, για κανένα θεό, σε κανένα μέρος του κόσμου.  Επομένως θεωρώ ότι όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, έχει πλανηθεί.  Από κάποιους, ή από το μυαλό του σκέτο.

Θέμα "τρόπου ζωής" δεν τίθεται, τουλάχιστον μέχρι να αποσαφηνισθεί ο όρος και να ξέρουμε για ποιό πράμα συζητάμε.

Καλόν ύπνο.

thanoss

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2007
Like
21
Πόντοι
66
o καθεις ειναι ελευθερος να πιστευει οτι θελει......!
καποιοι δεν καταλαβαινουν καποια πραγματα γιατι το μυαλο τους,τα βιωματα,η μορφωση τους φτανουν μεχρι ενα συγκεκριμενο σημειο χ,ψ !!
απο κει και περα καλο ειναι να μην παραποιουμε καποια πραγατα!!!
ολλοι τα χουν βαλει με τουε παπαδες!!! Οκ! και γω εχω πει κατα καιρους διαφορα....αλλα παντα (προσπαθω) να ξεχωριζω τους καλους με τους κακους.......δεν μπαινω στο τριπακι να βαλω ολους τους ανθρωπους στο ιδιο σακι!!
ο χριστιανισμος ειναι απο τις πιο ελευθερες θρησκειες και χωρις πολλους περιορισμους!!!
καποια πραγματα οπως ειναι η νηστεια η τεταρτη και η παρασκευη,μπορει καποτε να μην τα ειχαν (χιλιαδες χρονια πριν) λογω αμορφωσιας και αγνοιας.....!? δεν γνωριζω......αλλα ειναι θεμα σεβασμου!!
αυτα τα θεματα ειναι λεπτα!!και πολυωρες συζησεις χωρις κανενα αποτελεσμα! ο καθενας πιστευει οτι θελει και σε οποιον θελει!!κανεις δεν εβαλε σε κανεναν το μαχαιρι στο λαιμο!!!
εχω ακουσει τερατα.........οτι και καλα πως δεν κολλας ενα καρο αρωστιες οταν κοινωνει ο παπας τοσο κοσμο?? επειδη η λειτουργια ειναι Θεια ? ή επειδη το κουταλι ειναι φτιαγμενο απο χαλκο και τα μικροβια εξουδετερωνονται........?
εγω προσωπικα δεν μπαινω σε τετοιες διαδικασιες.......ξερω οτι και η επιστημη μπορει να δωσει παραααα πολλες εξηγησεις αλλα μεχρι ενα σημειο,μετα σηκωνει τα χερια ψιλα!!!

ding-dong

Μέλος
Εγγρ.
5 Ιουν 2007
Like
0
Πόντοι
6

:o :o :o

Αυτη η σιγουρια σου με ενθουσιαζει! Ειναι θεμα πιστης νομιζω.. διαλεγεις να πιστευεις κατι που δεν εχεις δει, δεν εχεις ακουσει, δεν εχεις νοιωσει. Ειναι δικαιολογημενο να προσπαθεις να το προστατεψεις αλλα ειναι αδικο (για σενα) να το κανεις απλα μειωνοντας εμενα.
Βρισκομαι σε πλανη λοιπον, και δεν αισθανομαι την αναγκη να καλυψω διαφορα κενα μου, με μια ασαφη και ανωτερη βοηθεια..  :cheesy:

* Για μένα η μόνη θρησκεία που έχει την αλήθεια είναι η Ορθοδοξία (με αποδείξεις τις οποίες θα μπορούσα να σου παρουσιάσω σε κανονική κουβέντα και όχι μέσω φόρουμ γιατί θα μου πέσουν τα δάχτυλα από το γράψιμο)
* Το έγραψες σωστά αλλά το ερμήνευσες λάθος (όπως κάνουν ακόμη και παπάδες)
Κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση δεν σημαίνει εικόνα και ομοίωση του Θεού αλλά εικόνα της εικόνας και ομοίωση της ομοίωσης του Θεού.
*Λάθος και μάλιστα κολλάει και με το παραπάνω, το καθ' ομοίωση σύμφωνα με τους πατέρες της Εκκλησίας δόθηκε μόνο σπερματικός στον άνθρωπο  ώστε η τελειότητα να επέλθει αυτόβουλα και με τη θέληση του ατόμου και όχι αναγκαστικά.
*Φυσικά και τα έχει όλα αυτά (αντιφασεις, ασαφειες, ανακριβειες) γιατί γράφτηκε από ανθρώπους, αν και όπως έχω ξαναγράψει ακόμη και τα λάθη παίζουν το ρόλο τους. Για την εγκυρότητά της σε παραπέμπω 2-3 σελίδες πριν και σε παρακαλώ να μου πείς πως γίνετε ένα βιβλίο μύθων να έχει τόσες λεπτομέρειες για την δημιουργία του κόσμου (γραμμένες το 1500 π.Χ) και επίσης πως γίνεται κάποιος Ηλίας η Ιερεμίας η δεν ξέρω ποιος άλλος να είπε κάτι πριν 3000 χρόνια και να έγινε.
*Το συμπέρασμά σου είναι αυθαίρετο και είναι αναπόδεικτο. Επίσης δεν ξέρω πολλούς απατεώνες να βρίσκονται με τα έντερα κρεμασμένα για να υποστηρίξουν το ψέμα τους. Το αντίθετο θα έλεγα, οι απατεώνες την περνάνε μια χαρά.
* Για την Ορθοδοξία η Παλαιά Διαθήκη έχει 49 βιβλία. Σήμερα, δύο είναι τα βασικά κείμενα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις μεταφράσεις τής Αγίας Γραφής: Το ένα είναι το Εβραϊκό Μασοριτικό κείμενο με 39 βιβλία, και το άλλο είναι η Ελληνική μετάφραση τών Εβδομήκοντα,με 49 βιβλία, τα οποία μεταφράστηκαν από τον 3ο ως τον 2ο αιώνα π.Χ. Μπορεί το Μασοριτικό κείμενο να είναι Εβραϊκό, ο αριθμός τών βιβλίων του όμως ήταν επιλογή τού 6ου μ.Χ. αιώνα, τών απίστων στο Χριστό Εβραίων! Αντίθετα, η Ελληνική μετάφραση τών Ο΄ , ήταν αρχαιότερο κείμενο, μεταφρασμένο προ Χριστού.
Περί Γιαχβέ....Η λέξη συναντάτε κατά την έξοδο των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο. Όταν ο Θεός είπε στον Μωυσή να βγάλει τους Εβραίους από την Αίγυπτο ο Μωυσής τον ρώτησε, "Ποιος Θεός να πω ότι μου το είπε αυτό?" και ο Θεός του απάντησε "Να πεις ότι σε απέστειλε Ο ΕΙΝΑΙ" δηλαδή αυτός που υπάρχει. Πολύ απλά η λέξη ΕΙΝΑΙ (Ων,Υπάρχων) λέγετε Γιαχβέ στα Εβραϊκά. Το Ιεχωβάς είναι μεταγενέστερη πατέντα.

- Αν σκεφτεις πως η Ορθοδοξια εκφραζεται, η λεξη και μονο ειναι αστεια.

- Ο Θεος φυσηξε την πνοη στον πρωτοπλαστο. Ο ανθρωπος μετα το θανατο θα παει σε μια αλλη ζωη, στο βασιλειο του θεου. Οι ανθρωποι ειναι το αγαπημενο πλασμα στον κοσμο που εφτιαξε ο θεος... Αλλα εγω τα ερμηνευω λαθος.

- Ο Ιερεμιας ή Ηλιας ή δεν ξερω ποιος αλλος, εγραψαν στο παρελθον κατι, που συνεβη στο παρελθον. Κανενας τροπος ελεγχου της εγκυροτητας αυτης της πληροφοριας.
Το 1996 μολις ακουστηκε οτι η Ατλαντα θα παρει τους Ολυμπιακους, δηλωσα οτι η Ελλαδα θα διοργανωσει τους Ολυμπιακους του 2004, οπως και εγινε!

- Αρχαιοι πολιτισμοι (Κινεζοι, Αιγυπτιοι, Βαβυλωνιοι, Ελληνες, Μαγια) ειχαν πολυ καλυτερες εξηγησεις, και πολυ πιο πριν απο το 1500.

- Συμπερασματα απο εξυπνους ανθρωπους, με βιβλιογραφια ισως σου δωσουν τα συμπερασματα τους καλυτερα απο μενα.
Μπρουνο Μπαουερ... απο τους καλυτερους και πιο εγκυρους μελετητες της ιστοριας του χριστιανισμου.
Αλλοι παλι, ισως ειναι εγκαθετοι και προκατηλειμενοι γιατι αναφερουν οτι οι Χριστιανοι ξεντεριασαν, παλουκωσαν, εκαψαν ζωντανο παρα πολυ κοσμο.

- Ορθοδοξοι, Καθολικοι, Προτεσταντες, Ευαγγελιστες. Ολοι χριστιανοι και δεν μπορουν να βρουν μια κοινη συνισταμενη.
Εσυ αφου βρηκες την αληθεια και την εξηγηση του κοσμου σε μια θρησκεια, προχωρησες στο χριστιανισμο και κατεληξες στην Ορθοδοξια ως την Απολυτη Αληθεια. Απλα και μονο συγχαρητηρια αδερφε μου. Εγω ειμαι πλανεμενος και δεν μπορω να τα δω ολα αυτα καθαρα.

Δεν εχει σημασια να καταλαβεις. Δεν εχει σημασια να σε πεισω. Ελπιζω να ειμαστε και οι δυο ευτυχισμενοι με τα πιστευω μας!
Δεν μπαινω στο τριπακι (και δεν εννοω εσενα προσωπικα) να κανω μια τετοια συζητηση με ενα χριστιανο, γιατι παντα προσπαθει να πεισει τον ευατο του, αλλα πρηζει εμενα.

Επισκέπτης
Παιδια οι θρησκειες εχουν δημιουργηθει απο τους ανθρωπους. Αν καποια θρησκεια ηταν αληθινη τοτε δεν θα υπηρχαν 100 θρησκειες αλλα μονο μια. Το οτι υπαρχουν τοσες πολλες θρησκειες σημαινει οτι καμια δεν ειναι απολυτα αληθινη.

Τωρα για να πω την αληθεια, δεν μπορω να ειμαι σιγουρος για το οτι δεν υπαρχει τιποτα μεταφυσικο. Υπαρχουν καποιες μαρτυριες ανθρωπων και καποια καταγεγραμμενα περιστατικα που σε βαζουν σε δευτερες σκεψεις για το αν ολα ειναι στο μυαλο μας ή αν πραγματικα υπαρχει κατι αλλο το οποιο δεν μπορουμε να αντιληφθουμε με τις κοινες μας αισθησεις.

Ισως τελικα το καλυτερο δογμα ειναι ο αγνωστικισμος.  :-

OP
OP
T

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Like
0
Πόντοι
16

ΗΜΙΜΑΘΗΣ .... μάθε γραμματική πρώτα ....

ding-dong

Μέλος
Εγγρ.
5 Ιουν 2007
Like
0
Πόντοι
6
Ισως τελικα το καλυτερο δογμα ειναι ο αγνωστικισμος.  :-

Δεν ειναι δογμα. Αντιληψη ειναι, αλλα μας αρεσει μαλλον η ταμπελοποιηση και επρεπε να το βαφτισουν καπως.

Παντως το Χριστο και την παρεα του (ειπαμε αν οντως εμφανιστηκαν ποτε) με αυτα που ελεγαν, κατι τυποι σαν τον Λακη και λοιπους καημενους φασιστακους, θα τον ελεγαν κουμουνιστη, αναρχοαπλυτο κτλ κτλ..

:2funny: :2funny:

woodstockr

Μέλος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Κριτικές
3
Like
2
Πόντοι
6

ΗΜΙΜΑΘΗΣ .... μάθε γραμματική πρώτα ....

"δεν μπορώ να πω για σενα ... αλλά για μενα ναι η γνωμη μου έχει μέγιστη αξία ....

το οτι κα΄ποιος μια ζωή ασχολήθηκε με ένα αντικείμενο δεν αποδεικνυει προκαταβολικά το δίκαιο των αποψεων ....

ειδικά σε θέματα πιστης αυλα .... χωρίς στοιχεία ...."

"γιατι αγαπητή μου ο άνθρωπος όπως και το νεράκι έχει τη συνήθεια να επιλέγη..."

Και εσύ το ίδιο, βάζε κανέναν τόνο και απόστροφο. (απλά σου δείχνω ότι ρίχνεις το επίπεδο σε μια πολύ ωραία συζήτηση.)

woodstockr

Μέλος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Κριτικές
3
Like
2
Πόντοι
6
:o :o :o

Αυτη η σιγουρια σου με ενθουσιαζει! Ειναι θεμα πιστης νομιζω.. διαλεγεις να πιστευεις κατι που δεν εχεις δει, δεν εχεις ακουσει, δεν εχεις νοιωσει. Ειναι δικαιολογημενο να προσπαθεις να το προστατεψεις αλλα ειναι αδικο (για σενα) να το κανεις απλα μειωνοντας εμενα.
Βρισκομαι σε πλανη λοιπον, και δεν αισθανομαι την αναγκη να καλυψω διαφορα κενα μου, με μια ασαφη και ανωτερη βοηθεια..  :cheesy:

- Αν σκεφτεις πως η Ορθοδοξια εκφραζεται, η λεξη και μονο ειναι αστεια.

- Ο Θεος φυσηξε την πνοη στον πρωτοπλαστο. Ο ανθρωπος μετα το θανατο θα παει σε μια αλλη ζωη, στο βασιλειο του θεου. Οι ανθρωποι ειναι το αγαπημενο πλασμα στον κοσμο που εφτιαξε ο θεος... Αλλα εγω τα ερμηνευω λαθος.

- Ο Ιερεμιας ή Ηλιας ή δεν ξερω ποιος αλλος, εγραψαν στο παρελθον κατι, που συνεβη στο παρελθον. Κανενας τροπος ελεγχου της εγκυροτητας αυτης της πληροφοριας.
Το 1996 μολις ακουστηκε οτι η Ατλαντα θα παρει τους Ολυμπιακους, δηλωσα οτι η Ελλαδα θα διοργανωσει τους Ολυμπιακους του 2004, οπως και εγινε!

- Αρχαιοι πολιτισμοι (Κινεζοι, Αιγυπτιοι, Βαβυλωνιοι, Ελληνες, Μαγια) ειχαν πολυ καλυτερες εξηγησεις, και πολυ πιο πριν απο το 1500.

- Συμπερασματα απο εξυπνους ανθρωπους, με βιβλιογραφια ισως σου δωσουν τα συμπερασματα τους καλυτερα απο μενα.
Μπρουνο Μπαουερ... απο τους καλυτερους και πιο εγκυρους μελετητες της ιστοριας του χριστιανισμου.
Αλλοι παλι, ισως ειναι εγκαθετοι και προκατηλειμενοι γιατι αναφερουν οτι οι Χριστιανοι ξεντεριασαν, παλουκωσαν, εκαψαν ζωντανο παρα πολυ κοσμο.

- Ορθοδοξοι, Καθολικοι, Προτεσταντες, Ευαγγελιστες. Ολοι χριστιανοι και δεν μπορουν να βρουν μια κοινη συνισταμενη.
Εσυ αφου βρηκες την αληθεια και την εξηγηση του κοσμου σε μια θρησκεια, προχωρησες στο χριστιανισμο και κατεληξες στην Ορθοδοξια ως την Απολυτη Αληθεια. Απλα και μονο συγχαρητηρια αδερφε μου. Εγω ειμαι πλανεμενος και δεν μπορω να τα δω ολα αυτα καθαρα.

Δεν εχει σημασια να καταλαβεις. Δεν εχει σημασια να σε πεισω. Ελπιζω να ειμαστε και οι δυο ευτυχισμενοι με τα πιστευω μας!
Δεν μπαινω στο τριπακι (και δεν εννοω εσενα προσωπικα) να κανω μια τετοια συζητηση με ενα χριστιανο, γιατι παντα προσπαθει να πεισει τον ευατο του, αλλα πρηζει εμενα.

Για το πλάνη και το ημιμαθής ζητώ συγγνώμη, δεν βγήκε το νόημα που ήθελα ούτε ήταν επίθεση. Εννοούσα ότι οι γνώσεις σου στα πιστεύω του Χριστιανισμού δεν είναι ολοκληρωμένες και εμπεριέχουν πολλούς μύθους. 

Η εμπειρία του Θεού δεν είναι ούτε ακουστική ούτε οπτική, είναι καθαρά βιωματική. Και η βάση των μαθηματικών είναι αξιώματα τα οποία δεν μπορούμε να αποδείξουμε αλλά αποδεχόμαστε.

Τον Μπρούνο Μπάουερ δεν τον ξέρω ομολογώ αλλά θα ψάξω να βρω.
Είναι άδικο να κατηγορείς την οποιαδήποτε θρησκεία, ιδεολογία η κίνημα για πράξεις που έγιναν στο όνομά της από την στιγμή που η ίδια ξεκάθαρα δεν ζητάει κάτι τέτοιο. 

Για Καθολικούς και Προτεστάντες μπορούμε να ανοίξουμε άλλο θέμα και να σου εξηγήσω (όσο μπορώ γιατί δεν είμαι Θεολόγος) που κάνουν λάθος.

Φυσικά και δεν έχει σημασία να καταλάβω και να με πείσεις, το ίδιο πιστεύω και εγώ για εσένα. Δεν ήμαστε εδώ για προσηλυτισμό ούτε εγώ ούτε και εσύ.
Το πρήξιμο ορισμένες φορές είναι αμοιβαίο (και εγώ δεν εννοώ εσένα).

OP
OP
T

trustworth

Μέλος
Εγγρ.
26 Φεβ 2009
Like
0
Πόντοι
16
"δεν μπορώ να πω για σενα ... αλλά για μενα ναι η γνωμη μου έχει μέγιστη αξία ....

το οτι κα΄ποιος μια ζωή ασχολήθηκε με ένα αντικείμενο δεν αποδεικνυει προκαταβολικά το δίκαιο των αποψεων ....

ειδικά σε θέματα πιστης αυλα .... χωρίς στοιχεία ...."

"γιατι αγαπητή μου ο άνθρωπος όπως και το νεράκι έχει τη συνήθεια να επιλέγη..."

Και εσύ το ίδιο, βάζε κανέναν τόνο και απόστροφο. (απλά σου δείχνω ότι ρίχνεις το επίπεδο σε μια πολύ ωραία συζήτηση.)

Ιστορική αναδρομή θα κάνουμε τώρα ?

πρόσεξε περισσότερο την ποιότητα γραφής σου .... αυτό υπογράμμισα .....

ευρύτερα το επίπεδο υποβαθμίζεται σκόπιμα εδω στα μπου ...

οι περισσότεροι θαμώνες ειναι για τα μπάζα .,,,

Hristidis 7

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
7 Μαρ 2009
Κριτικές
9
Like
469
Πόντοι
446
Τι λες ρε φίλε, τι κουβέντα είναι αυτή που είπες???
Μάλλον σου ξέφυγε εν τη ρίμη του λόγου σου...
Δηλαδή αυτό το 99,9 % (αυθαίρετο το ποσοστό αλλά δεν το σχολιάζω) που όπως λες ό,τι ξέρουν για την θρησκεία μας το ξέρουν από το σχολείο, όλοι αυτοί λοιπόν οι κατά δική σου έμμεση ομολογία ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ θα είναι το σημείο αναφοράς???
Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, η θεώρησή σου είναι παντελώς αντιεπιστημονική, καλλιεργημένο παλικάρι μου φαίνεσαι οπότε θα υποθέσω ότι δεν το εννοούσες έτσι όπως το έγραψες.

Από την άλλη τώρα, η Θεολογία είναι επιστήμη η οποία όμως καταπιάνεται και με δόγματα τα οποία για τους μη κατέχοντες (βάζω και μένα μέσα) φαίνονται απλοϊκά και επουσιώδη, για την επιστήμη της Θεολογίας όμως έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία.
Κατά συνέπεια λοιπόν, η απλούστευση που κάνεις με το να εξισώνεις έννοιες όπως αιώνια ζωή και μετά θάνατον ζωή είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονική και ανεδαφική.
Αυτό πάλι που λες περί Εκκλησίας και λειτουργίας της ως καταφυγίου, εδώ πέφτεις στην παγίδα ενός "χρονικού παραδόξου", αφού η κάθε θρησκεία και οι "θεωριες"-δόγματά τους προϋπήρξαν χρονικά της δημιουργίας ναών (και Εκκλησιών προκειμένου περί Ορθοδοξίας), οπότε το επιχείρημά σου ότι οι Εκκλησία δημιούργησε την ανάγκη πίστης στην μετά θάνατον ή αιώνιο ζωή για να εκμεταλλεύεται τους πιστούς πέφτει λογικά στο κενό.
Άλλο θέμα αν πράγματι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει τέτοια εκμετάλλευση.
Αυτά.
Oταν λεω σημειο αναφορας εννοω στο οτι αυτο που αυτοι γνωριζουν ειναι αυτο που αυτοι εχουν μαθει αρα αυτο που υποτιθεται οτι εχουν διδαχτει οτι ειναι η θρησκεια και το ''πιστευω'' της πιστης τους...σωστα;;;γιατι δεν βλεπω πουθενα τους ''διαφορετικους'' και ''κατεχοντες'' τα περι εκκλησιας και θρησκειας να διαφωνουν πουθενα σε αυτα που υποτιθεται οτι πρεσβευει η εκκλησια και η θρησκεια...απο εδω και στο εξης δεν θα τα ξεχωριζω γιατι βαριεμαι...ουτε να διαμαρτυρεται κανεις πως αυτα που ΕΓΩ εχω μαθει μαζι με το υπολοιπο 99.9% δεν ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ!!!!
λεω λοιπον οτι λειτουργει ενα συστημα που ''υπαγορευει'' στους πιστους να πιστευουν σε ενα θεο που εχει δημιουργησει το συμπαν....μεχρι εδω σωστα;;;μηπως ειμαι ημιμαθης;;;μηπως δεν το λεει;;;
παμε πιο κατω...αφου θα πιστευεις σε αυτον τον θεο  θα ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙΣ Η ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΕΙΣ  (μηπως δεν ειναι ετσι;;;και αν για αυτο το 0.1 % που ειπα αυθαιρετα  δεν ειναι ετσι και αν εσυ μπορεσεις να μιλησεις εκ μερους τους θα ηθελα να μου απαντησεις γιατι δεν μπορω να εχω το δικαιωμα και την απαιτηση να δω και να ακουσω τον θεο ΜΟΥ ....αν δεν το κανεις θα ηθελα να μου δωσεις μια αλλη λογικη εξηγηση περι του γιατι δεν μπορουμε να τον δουμε...)
παμε λιγο παρακατω...αυτο το συστημα λοιπον διδασκει πως πρεπει να διαγουμε  την ΕΓΚΟΣΜΙΑ ζωη μας βασει καποιων ΗΘΙΚΩΝ νομων και αξιων οχι τοσο για αυτη καθ'αυτη την εγκοσμια χωη μας αλλα για να κερδισουμε μια περιοπτη θεση ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ στην αιωνια ζωη αυτην που ολοι θα ζησουμε μετα θανατον (σωματικο)...με λιγα λογια αυτη η ζωη ειναι ενα ειδος δοκιμασιας στις αντοχες μας και ενα τεστ για το αν θα κερδισουμε την ''αιωνιοτητα''
διαφωνεις καπου;;;πιστευεις οτι υπαρχει εστω και ενας απο αυτο το 0.1 % (που σωστα οπως ειπες αυθορμητα ορισα) που διαφωνει με αυτα;;;δεν υπαρχει περιπτωση....
αυτα ειναι πανω κατω αυτα που απο την αρχη ειπα...εχοντας σαφως αποκτησει τις περι θρησκειας γνωσεις μου απο το σχολειο την οικογενεια αλλα και τον κοινωνικο μου περιγυρο...
αλλωστε και πως θα γινοταν διαφορετικα;;
που εινα λοιπον η ενσταση σου; που ακριβως βλεπεις ημιμαθεια ; σε ποιο απο αυτα που ειπα καποιος που δεν ειναι ημιμαθης σε θεματα πιστης και θρησκειας αλλα εχει γνωση  θα μπορουσε να διαφωνησει;;;
τρια πραγματα συγκεκριμενα ειπα...πες μου ακριβως σε ποιο διαφωνει η ''πραγματικη'' διδαχη και φυσικα πες μου τι ειναι το αντιθετο που πρεσβευει...
Υ.Γ. οταν λεω εκκλησια δεν εννοω τους ναους και τα κτισματα φυσικα αλλα το ''συστημα'' που εχει την ευθυνη της διατηρησης αλλα και της διαδοσης της ''πιστης''...

Υ.Γ.2.Δεν γινεται να συνεχιστει αυτο το παραμυθι με τους παπαδες και τις ''εκκλησιες'' οτι και καλα δεν πρεσβευουν την ''σωστη'' πιστη και λειτουργουν κατα το δοκουν...ε τοτε ας το κλεισουν το μαγαζι και ας καταργησου εκκλησιες και παπαδες...δεν γινεται μονα ζυγα δικασας...και να γινεται προσηλυτισμος και ''διδαχη'' απο ενα συστημα παπαδων και εκκλησιων και οταν καποιος μας στριμωξει να λεμε  ποιοι παπαδες και ποιες εκκλησιες;;;μα δεν ειναι αυτοι οι πραγματικοι αντιπροσωποι του θεου...
ε τοτε τι αρχιδια ειναι;; και αν δεν ειναι διαλυστε το... ;) ;) ;)

woodstockr

Μέλος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Κριτικές
3
Like
2
Πόντοι
6
Ιστορική αναδρομή θα κάνουμε τώρα ?

πρόσεξε περισσότερο την ποιότητα γραφής σου .... αυτό υπογράμμισα .....

ευρύτερα το επίπεδο υποβαθμίζεται σκόπιμα εδω στα μπου ...

οι περισσότεροι θαμώνες ειναι για τα μπάζα .,,,

Ε φίλε μου εσύ κόλλησες σε μια λέξη, προσπαθώ να βελτιώνομαι πάντως.
Για τα υπόλοιπα περί επιπέδου συμφωνώ απόλυτα, σπάνια κάποιο θέμα βγάζει δεύτερη σελίδα χωρίς μπινελίκια...

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom