Και να'ταν μόνο αυτό... Εδώ ακόμη βγάζουν ανέκδοτα για τη μπουγάτσα, καθώς αδυνατούν να καταλάβουν ότι το φύλλο της μπουγάτσας ΔΕΝ είναι ΣΦΟΛΙΑΤΑ!
Τρανό (και τραγικό) παράδειγμα το ότι σε προηγούμενο post η μπουγάτσα με τυρί θεωρήθηκε συνώνυμο της... τυρόπιτας!
Για να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους: υπάρχει διάχυτη σε ορισμένες νοτιότερες περιοχές της Ελλάδας η λάθος εντύπωση πως απλά στη βόρεια Ελλάδα έχουμε αποκτήσει μια περίεργη συνήθεια να βάζουμε διάφορες γεμίσεις μέσα σε φύλλο και αυτό που βγαίνει σαν αποτέλεσμα μετά να το κόβουμε σε κομμάτια με το λεγόμενο μπουγατσομάχαιρο.
Έτσι λοιπόν, αρκετοί κάτοικοι νοτιότερων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας και ιδίως της Αττικής θεωρούν πως αυτό που κάνουν οι Θεσσαλονικείς, οι Σερραίοι, οι Κοζανιώτες κλπ είναι απλά το να γεμίζουν φύλλα σφολιάτας με διάφορα... τρόφιμα και το αποτέλεσμα να το ονομάζουν μπουγάτσα.
Γι'αυτό λοιπόν ας καταλάβουμε μερικά δεδομένα:
1) Το φύλλο μπουγάτσας ΔΕΝ είναι ίδιο με το φύλλο της σφολιάτας. Φτιάχνεται διαφορετικά. Γι'αυτό λοιπόν οι βορειοελλαδίτες δεν μπερδεύουν την μπουγάτσα με μια πίτα. Πίτα και μπουγάτσα ΔΕΝ είναι συνώνυμα.
2) Μπουγάτσα ονομάζεται ΜΟΝΟ το φύλλο. Η μπουγάτσα τρώγεται ΚΑΙ ΣΚΕΤΗ. Το τί θα βάλει κάποιος μέσα (αν θα βάλει) είναι δίκη του επιλογή. Το ότι οι κάτοικοι Αθηνών και περιχώρων έχουν συνηθίσει μόνο την κρέμα σαν γέμιση δε σημαίνει ότι δε μπορούν να μπουν και άλλα πράγματα, όπως τυρί ή ακόμη και κιμάς. Ας μην τους κάνει εντύπωση γιατί ήδη τρώνε τυρόπιτες, κρεατόπιτες, κοτόπιτες, κερασόπιτες και ένα σωρό άλλα πράγματα με διάφορες γεμίσεις. Γιατί η μπουγάτσα με διάφορες γεμίσεις τους προξενεί τόσο μεγάλη εντύπωση;
3) Η μπουγάτσα σερβίρεται σε μερίδες σύμφωνα με το βάρος (και όχι με το τεμάχιο όπως οι τυρόπιτες), είναι συνήθως κομμένη σε μικρότερα κομμάτια και προφανώς τρώγεται σε πιάτο με πιρούνι. Έχουμε δει στην Αθήνα και σε μερικές άλλες πόλεις να πουλάνε "στο χέρι" κρεμόπιτα με σφολιάτα (και όχι φύλλο μπουγάτσας) και αυτό να ονομάζεται μπουγάτσα. Λάθος. Αυτό δεν είναι μπουγάτσα, είναι απλά κρεμόπιτα.
4) Η μπουγάτσα κατάγεται από τις βορειότερες περιοχές της Ελλάδας και μερικές πόλεις όπως πχ οι Σέρρες έχουν ιδιαίτερη παράδοση στην παρασκευή της. Άρα, αν υπάρχουν κάποιοι ξέρουν τί είναι η μπουγάτσα, πως παρασκευάζεται και πως καταναλώνεται είναι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και όχι οι κάτοικοι πχ της Αττικής.
Συνεπώς, ανέκδοτα του τύπου "βασιλόπιτα=μπουγάτσα με φλουρί" μάλλον επιδεικνύουν την ασχετοσύνη ορισμένων ανθρώπων και ενισχύουν την εντύπωση που έχει η υπόλοιπη Ελλάδα πως πολλοί κάτοικοι της Αθήνας ζουν στον κόσμο τους!
Α! Και για να πούμε πάμε και στην εντύπωση που έχουν περί Αθηνών και άλλες περιοχές της Ελλάδας: με τη λογική της Αθήνας δεν τα έχει μόνο η Θεσσαλονίκη. Ρωτήστε έναν κάτοικο Σερρών, Αλεξανδρούπολης ή Κρητικό για να δείτε τί θα σας πει.
ΥΓ: Έχω καλούς φίλους Αθηναίους και δεν έχω κανένα πρόβλημα σε προσωπικό επίπεδο με τους κατοίκους της. Ούτε και ασχολούμαι με ποδοσφαιρικά για να υποστηρίζω ομάδες και άλλα τέτοια που με αφήνουν αδιάφορο. Απλά έχω πρόβλημα με ορισμένες νοοτροπίες. Και για να μη θεωρηθώ τοπικιστής και ότι υποστηρίζω μόνο την περιοχή μου, επιφυλάσσομαι ότι θα γράψω με πρώτη ευκαιρία και για τα στραβά ή τις ηλίθιες νοοτροπίες της Θεσσαλονίκης της οποίας είμαι κάτοικος. Και εδώ έχω να γράψω πολλά περισσότερα...