Νέα

Αγορά καλού χύμα κρασιού-τσίπουρου-ρακής στην Αθήνα

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Jybe
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 103
  • Εμφανίσεις 3K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

beggar

Μέλος
Εγγρ.
22 Ιουλ 2008
Κριτικές
2
Like
0
Πόντοι
0
Ευκολότερα θα επαιρνα μια καποτα χυμα απο χύμα κρασια και τσικουδιες. Ειδικα αν ειναι και μεσα σε πλαστικο μπουκάλι της κοκα κολα....

Σεβαστή η άποψή σου αδερφέ μου. Το θέμα αφορά την αγορά χύμα κρασιού/τσίπουρου στην Αθήνα. Έγραψα λοιπόν ότι σε όλα σχεδόν τα μίνι μάρκετ, μπακάλικα κλπ υπάρχουν άπειρα κρασιά σε σφραγισμένα πλαστικά μπουκάλια του 1,5 λίτρου. Σε κάθε μπακάλικο βλέπω κρασί από διαφορετική περιοχή της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει όπως νομιζει ανάλογα με το γούστο του, την τσέπη του κλπ

OP
OP
Jybe

Jybe

Μέλος
Εγγρ.
28 Απρ 2011
Like
2
Πόντοι
6
Δεν υπάρχει εμφιαλωμένη συσκευασμένη ρακή με επωνυμία, εκτός από αυτές για εξαγωγή και αυτές που πουλάνε στα αφορολόγητα, με 17 ευρώ το μισό κιλό για τους τουρίστες. Η τιμή της τσικουδιάς λοιπόν (χύμα πλέον) είναι γύρω στα 5 ευρώ το κιλό. Χύμα δεν σημαίνει απαραίτητα και μη ασφαλής ή ακατάλληλη.

lefteris38

Μέλος
Εγγρ.
14 Νοε 2005
Like
843
Πόντοι
96
Απαγορευτική είναι η πώληση τσικουδιάς σε πλαστικό  καθώς η κατανάλωσή της εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Αυτό επισημαίνει το Γραφείο Χημικών Υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους στα Χανιά καθώς τελευταία παρατηρείται μία έξαρση στην πώληση του “εθνικού ποτού” της Κρήτης τόσο σε υπαίθριες αγορές όσο και σε καταστήματα.
Την ίδια στιγμή οι αναγκαίοι έλεγχοι και οι κατασχέσεις που θα έπρεπε να γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν “παγώσει” ελλείψει προσωπικού καθώς χαρακτηριστικά υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος του Γενικού Χημείου του Κράτους για Χανιά και Ρέθυμνο!
markakhs«Αποτρέπουμε τον καταναλωτή να αγοράζει αλκοολούχα ποτά σε πλαστικό. Πέρα του ότι είναι παράνομο, είναι και επικίνδυνο για την υγεία του» λέει στα “Χ.Ν.” ο κ. Γιάννης Μαρκάκης,  προϊστάμενος του Γραφείου Χημικών Υπηρεσιών του Χημείου του Κράτους στα Χανιά.
«Η τσικουδιά παράγεται από τους μικρούς παραγωγούς, τα γνωστά ρακοκάζανα και τα αποσταγματοποιία, τα εργοστάσια δηλαδή που κάνουν καλύτερη απόσταξη και είναι ελεγχόμενα σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής. Η τσικουδιά των αποσταγματοποιίων, επειδή πληρώνουν τον μισό φόρο των αλκοολούχων ποτών μπορεί να εμφιαλώνεται. Αυτή των καζανιών απαγορεύεται να εμφιαλώνεται και αυτός είναι ένας νόμος που ισχύει εδώ και 80 – 90 χρόνια. Αυτά που βλέπετε σε λαϊκές, μαγαζιά είναι παράνομα. Δεν μπορεί η παραγωγή μικρών αποσταγματοποιών να εμφιαλώνεται. Μπορεί να πουλιέται χύμα. Χύμα σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι να μπαίνει σε γυάλινο μπουκάλι παρουσία του πελάτη. Να μη γίνει καμία τυποποίηση, να μην κλείσει το μπουκάλι και προφανώς να μην μπει σε πλαστικό» τονίζει ο κ. Μαρκάκης.
Οι λόγοι που δεν επιτρέπονται αλκοολούχα ποτά και ειδικά η τσικουδιά να πουλιέται σε μπουκάλι είναι δύο σύμφωνα με τον χημικό.
• Για να εκλείψει ο κίνδυνος από τοξικές ουσίες που ενδεχομένως έχουν τα πλαστικά και εύκολα μεταφέρονται στα οινοπνευματώδη ποτά, ενώ στο σκέτο νερό δεν μεταφέρονται. Τέτοιες ουσίες είναι οι φθαλικοί εστέρες (πλαστικοποιητές) που είναι ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για να κάνει το πλαστικό πιο εύκαμπτο, ώστε να μη λυγίζει και να μη σπάει. Είναι καρκινογόνες ουσίες και εύκολα πηγαίνουν από το πλαστικό στο τρόφιμο, ειδικά αν είναι οινόπνευμα ή λάδι. Στη βιομηχανία του πλαστικού χρησιμοποιούνται πάνω από 20.000 χημικές ουσίες και δεν μπορεί να ξέρουμε τι απ’ αυτά μπορεί να περάσει στο αλκοολούχο ποτό. Επίσης και το φαινόμενο της γήρανσης του πλαστικού. Ενα μπουκάλι ή ένα βαρέλι πλαστικό όσο περισσότερο παλιώνει χαλάει η δομή του και απελευθερώνονται κάποιες απ’ τις ουσίες που έχουν μπει σε αυτό από τη βιομηχανία για να το κάνουν σκληρό ή εύκαμπτο. Και αυτά σιγά – σιγά περνούν στο τρόφιμο.
• Ενας άλλος λόγος είναι ότι μέσα στο πλαστικό μπουκάλι το ποτό “ξεφτιλίζεται”, χάνει την αξία του. Οπως και η τσικουδιά που πρέπει να πουλιέται σε ανοξείδωτο, γυάλινο ή ξύλινο μπουκάλι/ συσκευασία.
Δυστυχώς εξαιτίας της υποστελέχωσης το Γενικό Χημείο του Κράτους έπαψε να λειτουργεί ως αυτόνομη Υπηρεσία και πλέον υπάρχει μόνο Γραφείο Χημικών Υπηρεσιών με μόλις έναν χημικό! Αυτή η υποστελέχωση φαίνεται και στο ζήτημα των ελέγχων. «Θα έπρεπε να είχε συσταθεί μεικτό συνεργείο για ελέγχους, ώστε να πάμε και να κατάσχουμε τα μπουκάλια που πουλιούνται με τσικουδιά είτε σε μαγαζιά είτε σε λαϊκές.  Ομως τώρα μόνο το Τελωνείο στην πράξη έχει τη δυνατότητα για ελέγχους και εμείς μπορούμε να τους υποστηρίξουμε μόνον εργαστηριακά και να επιβάλουμε πρόστιμα σε περίπτωση που βρεθούν προβληματικοί χημικές παράμετροι π.χ. αν η τσικουδιά έχει κάτω από 35% οινόπνευμα το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ» καταλήγει ο κ. Μαρκάκης.

Read more: -------------------------
Ανοίξτε τα μάτια σας ρεεεε

OP
OP
Jybe

Jybe

Μέλος
Εγγρ.
28 Απρ 2011
Like
2
Πόντοι
6
όσες φορές παιρνω, πάντα τη βάζει από ασκό ή από ανοξείδωτο βαρέλι  σε πλαστικό μπουκάλι ΡΕΤ (καταλληλο για τρόφιμα) μπροστά στα μάτια μου.

lefteris38

Μέλος
Εγγρ.
14 Νοε 2005
Like
843
Πόντοι
96
όσες φορές παιρνω, πάντα τη βάζει από ασκό ή από ανοξείδωτο βαρέλι  σε πλαστικό μπουκάλι ΡΕΤ (καταλληλο για τρόφιμα) μπροστά στα μάτια μου.
Για πες μου βρε Βαλντερο και εμένα που να βρω φτηνό πλαστικό μπουκάλι καταλληλο για τρόφημα.

lefteris38

Μέλος
Εγγρ.
14 Νοε 2005
Like
843
Πόντοι
96
Δεν έχεις ακούσει για τους ασκούς του Αιόλου; χα χα χα... Δέρμα ζώου (προβάτου ή κατσίκας) κατάλληλα επεξεργασμένο το οποίο χρησιμοποιήται για αποθήκευση/μεταφορά υγρών. Αν και δεν πάω σε λαϊκές, χλωμό το βλέπω να χρησιμοποιούνται ακόμα ασκοί.

krateos75

Μέλος
Εγγρ.
9 Μαΐ 2008
Like
2
Πόντοι
1
και κάτι που διάβασα στις αρχικές σελίδες και μου έκανε εντύπωση.
Άμα ψάχνετε ρακή ή τσίπουρο και να περιμένετε να πείτε τη μαλακία σας για ξυλόπνευμα είστε τελείως ανίδεοι και θα πρέπει να πίνετε μόνο νερό.
Ακόμα και αν το σουρώσει ο παραγωγός το χαρμάνι πριν το βάλει στο καζάνι, άμα σου πουλήσει το πρώτο απόσταγμα, θα του πεις ευχαριστώ και θα πας στο σπίτι σου να ξεκινήσεις την κύρωση του συκωτιού σου.
το, και καλά, ξυλόπνευμα το έχουν όλα τα spirits.
το γαρύφαλο που είναι παλούκι ή το μοσχοκάρυδο, όπως και άλλα αρρωματικά που πετάνε μέσα κατά την απόσταξη, επειδή αποτελούνται από ξύλο κάνουν τα αρωματικά ποτά, βότκες, ρακιές, τσίπουρα, ούζα, κ.ο.κ., να έχουν ξυλόπνευμα.
Μην κάνετε σαν γκόμενες, και σε αυτό υπάρχει όριο που μπορείς να το μετρήσεις και αν κάνει, μπορεί να το πιεις.
Αν περιμένετε να βρείτε κάτι καθαρό, μόνο αποσταγμένο νερό από χρυσές κατσαρόλες να πίνετε.

Δεν ειναι απολυτα σωστο αυτο. Οταν αρχισει ο βρασμος των στεμφυλων/στραφυλων παραγεται μειγμα αλκοολων με μεγαλη περιεκτικοτητα σε ξυλοπνευμα. Οταν η θερμοκρασια φτασει στους 80 περιπου βαθμους η αποσταξη της αιθυλικης αλκοολης ειναι στο peak της αποδοσης της και μειωνεται παλι προς το τελος της αποσταξης. Γι'αυτο το λογο στη ''σουμα΄΄ ,το τελικο προιον της αποσταξης δεν βαζουμε την '' κεφαλη'' (χονδρικα το πρωτο λιτρο απο την αποσταξη) και την ''ουρα''( οταν η ρακη αρχιζει και αποσταζεται στα 15 με 16 γραδα περιπου) αλλα μονο την καρδια δηλ το ενδιαμεσο τμημα της αποσταξης.
Νιτρικα ειναι δυσκολο να υπαρχουν εστω και σε ιχνη μιας και δεν πολυχρησιμοποιουνται αντιθετα θειωδη και χαλκουχα υψηλες συγκεντρωσεις. Οποιος μπορει ας βρει το βιβλιο του καθηγητη Τσακιρη για τα αποσταγματα .
Παντως για ρακη προτιματε να ειναι απο λιατικο σταφυλι γιατι εχει καλυτερα αρωματα και γευση  απο τις αλλες και αν ειναι δυνατον προελευσης ανατολικης Κρητης (Αρμενοι,Χανδρας και περιξ Σητειας)

ektor lopez

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Αυγ 2008
Like
53
Πόντοι
366
Δεν έχεις ακούσει για τους ασκούς του Αιόλου; χα χα χα... Δέρμα ζώου (προβάτου ή κατσίκας) κατάλληλα επεξεργασμένο το οποίο χρησιμοποιήται για αποθήκευση/μεταφορά υγρών. Αν και δεν πάω σε λαϊκές, χλωμό το βλέπω να χρησιμοποιούνται ακόμα ασκοί.

το ξερω αυτο αλλα δεν ηξερα οτι χρησιμοποιειται ακομα!

mr.madman

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Ιουλ 2011
Κριτικές
9
Like
736
Πόντοι
316

Έχεις μείνει λίγο πίσω  :grin:

Συνημμένα

• askos.jpg
    askos.jpg
    30,5 KB · Εμφανίσεις: 11

mr.madman

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Ιουλ 2011
Κριτικές
9
Like
736
Πόντοι
316

Συνήθως είναι 3κιλα ή 5κιλα σε χάρτινο κουτί το οποίο έχει άνοιγμα που βγάζεις την κάνουλα και είσαι έτοιμος για πόση.
Πολύ βολικά και δεν πιάνει χώρο.

mr.madman

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Ιουλ 2011
Κριτικές
9
Like
736
Πόντοι
316

Φυσικά εννοώ για κρασί, γιατί τσίπουρο σε ασκό δεν έχω δει να υπάρχει κάπου.

astronautis@@@

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
13 Οκτ 2012
Κριτικές
9
Like
168
Πόντοι
296

[/quo         Οι ασκοί τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιουνται  πάρα πολύ από παραγωγούς που την προορίζουν για πωλησει σε διάφορα μέρει της Ελλάδας η ακόμα και του εξωτερικού
        Όσο αφορά τώρα την αποθήκευση,αυτοί που παράγουν μεγάλη ποσότητα..την βάζουν σε ανοξείδωτα μεγάλα δοχεία 1 τόνου.Το να πωλείται τώρα σε μπουκάλια πλαστικά δεν νομίζω να είναι και τόσο μεγάλο θέμα,με τη λογική ότι δεν μένει και πολύ....στην Κρήτη πάντως οχι! καταναλώνετε πολύ γρήγορα!

mr.madman

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Ιουλ 2011
Κριτικές
9
Like
736
Πόντοι
316

Δεν αντιλέγω, απλώς εγώ δεν έχει τύχει να δω.

lefteris38

Μέλος
Εγγρ.
14 Νοε 2005
Like
843
Πόντοι
96

Δεν εννοώ να λέγεται κατι "ασκός" και να μην είναι κατασκευασμενος απο δέρμα ζώου. Δεν εννοώ πως είναι δυνατον να βαφτίζεται ασκός μια σακούλα ή μια κουτα που της προσαρμώσανε μια κανουλα.  Sheepskin τόλεγε και ο παπούς μου οταν γυρισε απο την Αμερικη. Λειπω απο το σπιτι αλλα στην προσωπικη μου συλλογη εχω ενα "ασκι" (ετσι τολεγε ο πατερας μου) και θα το ψαξω αν τοχω φωτο να το ποσταρω.

lefteris38

Μέλος
Εγγρ.
14 Νοε 2005
Like
843
Πόντοι
96
Δεν εννοώ να λέγεται κατι "ασκός" και να μην είναι κατασκευασμενος απο δέρμα ζώου. Δεν εννοώ πως είναι δυνατον να βαφτίζεται ασκός μια σακούλα ή μια κουτα που της προσαρμώσανε μια κανουλα.  Sheepskin τόλεγε και ο παπούς μου οταν γυρισε απο την Αμερικη. Λειπω απο το σπιτι αλλα στην προσωπικη μου συλλογη εχω ενα "ασκι" (ετσι τολεγε ο πατερας μου) και θα το ψαξω αν τοχω φωτο να το ποσταρω.

Λοιπον το βρηκα, αν και δεν ειναι και η καλυτερη φωτογραφια που έχω τραβηξει. Ειναι απο τομαρι προβατου ή κατσικας. Επρεπε με προσοχη να το γδαρουν να μη το τρυπησουν. Μετα εδεναν τα ποδια πολυ καλα με σπαγκο και ο λαιμος χρησιμευε σαν χοάνη.

Συνημμένα

• aski.jpg
    aski.jpg
    87,7 KB · Εμφανίσεις: 31

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom