μακρια απο το χυμα
εκτος αν ξερεις τον παραγωγο
ναι ρε ενώ το εμφιαλωμένο δε χρειάζεται!
κάθεστε και πίνετε είτε αποσταγμένο νιτρικό(βλ. λίπασμα), είτε κρασιά με φάρμακα και χαλάτε τα συκώτια σας και μας λέτε ότι είναι και ωραίο.
Λοιπόν. είτε χύμα είτε εμφιαλωμένο, το ίδιο πράγμα είναι. Το καλό κρασί και το καλό τσίπουρο, άμα το ξέρεις το ποτό, ξέρεις και να το ξεχωρίσεις.
Η άποψη ότι πρέπει να ξέρεις τον παραγωγό είναι μόνο για τους αστοιχείωτους που δεν ξέρουν που πάνε τα 4 και πάνε μόνο σε όποιον εμπιστεύονται, άρα δεν πίνουν το κρασί γιατί τους αρέσει, αλλά γιατί εμπιστεύονται τον παραγωγό.
Όπως και το εμφιαλωμένο, έτσι και το χύμα θέλει δοκιμές σε διάφορες ποικιλίες και μάρκες ή παραγωγούς για να καταλήξεις σε κάποιο καλό.
Σχεδόν όλα τα κρασιά εμφιαλώσεως που έχει πιει, μου κάνει μπαμ ένα γαμημένο συντηρητικό που βάζουνε ή ακόμα και το ρετσίνι που αλλοιώνει τη γεύση. Αυτό το πούστικο το συντηρητικό το έχουν όλα τα κρασιά με ετικέτα, γιατί πουλάνε το ίδιο κρασί που πουλάγανε και πέρυσι και πρόπερσι και πρέπει να βάλουνε τα σκατά μέσα για να το φτιάξουνε *ίδιο*.
Ίδιο κρασί και ίδια μπύρα δε βγάζεις, εκτός και αν το έχεις γυρίσει σε χημικός, βλέπε για παράδειγμα όλες τις μεγάλες ζυθοποιίες, που μπροστά στο χρώμα, αφρό, πικράδα και "ανθρακικό" κάνουν τα *πάντα* για να βγάλουν το ίδιο αντίγραφο.
Μην σταματάτε να πίνετε κρασί που από τη μια χρονιά(σοδιά) στην άλλη έχει αλλάξει η γεύση του.
Μάθετε να ξεχωρίζετε τα καλά ποτά, γενικότερα, δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ένα κρασί που έχει πάρα πολλές χημείες και μην είστε παράλογοι στις απαιτήσεις σας. Ένας παραγωγός ποτέ δεν θα βγάζει πάντα "καλό" κρασί.
Άλλες φορές μπορεί να του ξινίζει λίγο, άλλες φορές να του γίνει πιο ελαφρύ, άλλες φορές να έχει πιο φρουτώδη γεύση ή να είναι περισσότερο στυφό από άλλες φορές που έχετε πάρει αλλά εάν η γλώσσα σας και οι γνώσεις σας πάνω στο κρασί σας λένε ότι δεν γεύεστε συντηρητικά, τότε συνεχίσετε να το πίνετε. Θα είναι βέβαια κατώτερης ποιότητας γευστικά, αλλά ποιοτικά θα είναι διαμάντι.