Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Αυτή η κατηγορία εκτείνεται σε όλο το φάσμα της βιολογίας, από το μικρότερο κύτταρο μέχρι το μεγαλύτερο θηλαστικό. Δείτε για παράδειγμα πώς λειτουργεί το βιολογικό ρολόι των ζώων και των ανθρώπων και ταξιδέψτε στον υπέροχο κόσμο του βυθού των ωκεανών. Διαβάστε όλα όσα θέλετε για την πανίδα του πλανήτη και για το πώς διαχειριζόμαστε τη Γη μας, την οποία θα παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές.


Φυτολογία – Βάση δεδομένων με φωτογραφίες φυτών
Το Botanical Image Database είναι, όπως δηλώνει και το όνομα, μια μεγάλη βάση δεδομένων με φωτογραφίες. Εδώ υπάρχουν σχεδόν 4.500 φωτογραφίες και μπορεί κανείς να τις αναζητήσει με βάση το είδος, τη συγγένεια, την οικογένεια και την ομοταξία. Μόνο τα λατινικά ονόματα των φυτών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναζήτηση.



Φύση –  Η δικτυακή πύλη «eNature» για τη φύση
Αυτή η αμερικανική ιστοσελίδα περιέχει πληροφορίες για ένα πολύ μεγάλο αριθμό ζώων και φυτών της Γης. Η ιστοσελίδα είναι πολύ καλά οργανωμένη, και μπορεί κανείς να αναζητήσει δεδομένα για ζώα και φυτά χρησιμοποιώντας τα αγγλικά τους ονόματα. Αν κανείς δε γνωρίζει τα αγγλικά ονόματα, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αντίστοιχα λατινικά μέσω της μηχανής αναζήτησης της ιστοσελίδας. Σε κάθε άρθρο υπάρχει μια φωτογραφία και μια γενική περιγραφή με στοιχεία για βιότοπους κλπ.



Προστασία της φύσης – World Wildlife Foundation
Αυτή είναι η πολύ περιεκτική, διεθνής ιστοσελίδα του WWF. Περιέχει πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της οργάνωσης ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων υπό μορφή αναφορών και εκθέσεων, στις οποίες οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας. Διαθέτει επίσης ένα υπέροχο αρχείο φωτογραφιών.



Φύση –Διαδραστικές πληροφορίες και ψυχαγωγία
Το PBS Nature & Wildlife είναι μια ιστοσελίδα της ιδιωτικής, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των 350 κρατικών τηλεοπτικών σταθμών των ΗΠΑ. Είναι μια εξαιρετική και διαδραστική ιστοσελίδα με θέμα την παγκόσμια χλωρίδα και πανίδα. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε υποστηρικτικά προς τα τηλεοπτικά προγράμματα για τη φύση που προβάλλονται στο δίκτυο της PBS. Εδώ μπορεί κανείς να βρει πάρα πολλές και καλές πληροφορίες –ακόμα κι αν δεν έχει τη δυνατότητα να δει τους σταθμούς– υπό μορφή βασικών πληροφοριών που περιγράφουν τα προγράμματα, καθώς και φωτογραφίες και βιντεοκλίπ από τις εκπομπές.



Βιολογία –Φωτογραφίες μικροοργανισμών με μικροσκόπιο
Η ιστοσελίδα με τη μεγαλύτερη συλλογή φωτογραφιών μικροσκοπικών αντικειμένων της φύσης παγκοσμίως, των λεγόμενων μικροδομών. Η ιστοσελίδα αυτή δεν προσφέρεται για θεωρητικές πληροφορίες σχετικά με τις μικροδομές ούτε για πληροφορίες σχετικά με το πώς τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες, μια που η ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στις φωτογραφίες. Τέτοιες υπάρχουν πάρα πολλές – και είναι υπέροχες.



Βιολογία – Διαδραστική βιολογία για προχωρημένους
Ο δικτυακός τόπος του Howard Hughes Medical Institute είναι μια εξαιρετική ιστοσελίδα, αν και με μάλλον λίγο δύσκολη πρόσβαση, αφιερωμένη μεταξύ άλλων στις λοιμώδεις ασθένειες, την ανοσολογία, τη νευροφυσιολογία και τα βιολογικά ρολόγια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα «Lecture Series» της ιστοσελίδας, τα οποία είναι μια σειρά επιμελημένων βίντεο με διαλέξεις στο Howard Hughes Medical Institute. Αυτά είναι πολύ περιεκτικά και συνοδεύονται από οπτικό υλικό υψηλής ποιότητας. Υπάρχει επίσης αρθρογραφία πάνω σε διάφορα θέματα, κινούμενα σχέδια, εργαστήρια εικονικής πραγματικότητας, μουσεία και πολλά άλλα.



Βιολογία – Cells Alive
Μια εμπορική ιστοσελίδα για την κυτταρική βιολογία, τη μικροβιολογία, την ανοσολογία και την μικροσκοπία. Η ιστοσελίδα διαθέτει μεταξύ άλλων μερικές εξαιρετικές απεικονίσεις με κινούμενα σχέδια και μια σειρά από βίντεο σχετικά π.χ. με τα καρκινικά κύτταρα του μαστού. Επιπλέον υπάρχουν και δύο υπέροχα φωτογραφικά αρχεία.



Βιολογία και φύση – Το δέντρο της ζωής
Η εκπληκτική αυτή ιστοσελίδα που ανήκει στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, είναι η επίσημη ιστοσελίδα του φιλόδοξου ερευνητικού προγράμματος «The Tree of Life», που στόχο έχει να χαρτογραφήσει την εξέλιξη της ζωής πάνω στη Γη. Η ιστοσελίδα περιέχει μια καταπληκτική βάση δεδομένων ζώων και φυτών και ζωντανών οργανισμών, με υπέροχες γραφικές παραστάσεις και άρθρα, καθώς και πάρα πολλά links. Ο «παράδεισος» για τον λάτρη της εξελικτικής βιολογίας.



Φύση – Υδροβιολογία
Η ιστοσελίδα Marine Biology είναι μια περιεκτική και καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα, η οποία περιέχει πολλές πληροφορίες για την υδροβιολογία και για ζώα και φυτά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας - που συχνά παρουσιάζονται με πολύ καλές φωτογραφίες. Στα θετικά της ιστοσελίδας συγκαταλέγονται οι περιγραφές της ιδιαίτερης υδροβιολογίας διαφόρων χωρών / ηπείρων με links σε άλλες ιστοσελίδες, όπου κανείς μπορεί να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες.



Βιολογία – Το εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας
Εδώ μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα ερευνητικά του ταλέντα σε ένα εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας. Διαβάστε, για παράδειγμα, ένα επιστημονικό άρθρο με θέμα την κυτταρική βιολογία και μπείτε μετά στο εργαστήριο για να ελέγξετε πειραματικά το αποτέλεσμα του άρθρου. Η ιστοσελίδα είναι στα αγγλικά και είναι αρκετά φιλόδοξη. Εκτός από επαρκείς γνώσεις στην αγγλική γλώσσα, απαιτείται και μια κάποια γνώση του αντικειμένου.

 

Επισκέπτης
Πολλοί άνθρωποι γοητεύονται από την τεχνολογία, μερικοί μάλιστα γοητεύονται τόσο πολύ που αφιερώνουν τη ζωή τους στην αναζήτηση νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Σε αυτήν την κατηγορία μπορείτε να διαβάσετε για την εργασία τους και τα αποτελέσματά της και πώς λειτουργούν πολλά από αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα.


Πως λειτουργούν τα πράγματα;
Μια θαυμάσια ιστοσελίδα που προσπαθεί να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που αφορούν την τεχνολογία στη καθημερινή μας ζωή με σύντομα κείμενα και διδακτικές εικονογραφήσεις.



Ο θρίαμβος της φωτογραφίας
Στο δικτυακό τόπο του γραφείου φωτογραφιών SPL, μπορεί κανείς να δει υπέροχα παραδείγματα από πολλές σύγχρονες τεχνικές φωτογράφησης, που μας προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες να δούμε τον κόσμο γύρω μας με άλλα μάτια. Κάθε φωτογραφία συνοδεύεται από ένα σύντομο κείμενο, που μ’ έναν εξαιρετικό τρόπο επεξηγεί αυτό που απεικονίζεται και το πώς τραβήχτηκε η φωτογραφία.



Parc-Xerox - Το λίκνο της έρευνας στην Τεχνολογία της Πληροφορικής
Για περισσότερα από 30 χρόνια, το ερευνητικό κέντρο Parc-Xerox Research Center παραμένει πρωταγωνιστής στην εξέλιξη στην τεχνολογίας της Πληροφορικής. Εδώ εφευρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο εκτυπωτής λέιζερ και ήταν επιπλέον από τους εφευρέτες του Ιντερνετ. Η ιστοσελίδα αναφέρεται συνοπτικά στην ιστορία του Parc-Xerox, αλλά κυρίως στα τελευταία ερευνητικά προγράμματα της εταιρίας.



MIT Media Lab - Το τρελό Think Tank
Το MIT Media Lab, συνιδρυτής και διευθυντής του οποίου είναι ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Nicholas Negroponte, παραμένει μία από τις πιο σημαντικές «δεξαμενές σκέψης» των ΗΠΑ στην τεχνολογία την πληροφορική, και βρίσκει πάντα την πιο τρελή και αντισυμβατική –αλλά σχεδόν πάντα ιδιοφυή και λειτουργική λύση σε ένα συγκεκριμένο ή πιθανό πρόβλημα. Εδώ μπορεί κανείς να διαβάσει για τα τελευταία ερευνητικά προγράμματα του διάσημου αυτού ερευνητικού κέντρου.



Περιοδικό «Popular Mechanics»
Αυτή η ιστοσελίδα προέρχεται από το «Popular Mechanics», το σημαντικότερο ίσως περιοδικό σε αυτόν τον τομέα, όπου μεταξύ άλλων μπορεί κανείς να διαβάσει τα τελευταία νέα για την τεχνολογία. Εστιάζει κυρίως στους υπολογιστές, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το Διαδίκτυο, αλλά μπορεί κανείς επίσης να βρει και ειδήσεις σχετικά με την κινητή τηλεφωνία και για home electronics.



Περιοδικό «Popular Science»
Η ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού εκλαϊκευμένης επιστήμης «Popular Science» αποτελεί μια θαυμάσια αφετηρία, αν κανείς αναζητά πληροφορίες σχετικές με τεχνολογικά επιτεύγματα σε κατανοητή γλώσσα. Η ιστοσελίδα περιέχει πολλά νέα από το χώρο της τεχνολογίας καθώς και άρθρα με θέμα την τεχνολογία και την επιστήμη.



Περιοδικό «Wired»
Το περιοδικό «Wired» είναι το κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό στο χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής, με πλήθος εξαιρετικών άρθρων. Η ιστοσελίδα του περιοδικού είναι επίσης του ίδιου υψηλού επιπέδου. Εδώ μπορεί να βρει κανείς άρθρα υψηλής ποιότητας για την τεχνολογία και την πληροφορική. Αν κανείς ενδιαφέρεται για τα έξυπνα ηλεκτρονικά gadgets, το «Wired» είναι χωρίς αμφιβολία το πιο κατάλληλο μέρος για να βρει κανείς ό,τι επιθυμεί σχετικά με αυτά.



Η αεροπλοΐα συμπλήρωσε τα 100 της χρόνια
Η NASA δημιούργησε αυτήν την ιστοσελίδα με την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων στην ιστορία της αεροπλοΐας. Εδώ μπορεί να βρει κανείς πολλές πληροφορίες για αεροπλάνα, προγράμματα της NASA, τα αεροπλάνα – Χ και πολλά ακόμη. Είναι «must» για όσους είναι ειδικά ενδιαφερόμενοι.



Η ιστορία της αεροπλοΐας
Το «Flight History» είναι μια θαυμάσια ιστοσελίδα για όσους ενδιαφέρονται για την αεροπλοΐα και την ιστορία της. Εδώ μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες αεροπλάνων απ’ όλον τον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος είναι ωστόσο αφιερωμένο στη εποχή πριν από τα αεριωθούμενα αεροπλάνα.



Η ιστορία των σιδηροδρόμων του Mike
Η ιστοσελίδα για τους λάτρεις των ατμομηχανών. Εδώ ξεδιπλώνεται η ιστορία των σιδηροδρόμων μέσα από ωραία κείμενα και φωτογραφίες. Ο σχεδιασμός όμως της ιστοσελίδας δεν μπορούμε να πούμε ότι ενθουσιάζει.

 

Επισκέπτης
Εδώ θα βρείτε τα καλύτερα links για τον κόσμο έξω από τα στενά σύνορα του δικού μας μικρόκοσμου, δηλαδή το Σύμπαν. Διαβάστε για τους κοντινούς μας γείτονες στο Ηλιακό σύστημα, για τους αστεροειδείς που περιπλανώνται στις ερημιές του διαστήματος και για τα διαστημικά τηλεσκόπια που αγναντεύουν στα πέρατα του χώρου και του χρόνου, προσπαθώντας να αιχμαλωτίσουν εικόνες από την ίδια τη γένεση του Σύμπαντος. 



Αστεροειδείς – Απειλή κατά της Γης
Αυτή η επίσημη ιστοσελίδα της NASA είναι αφιερωμένη στα αποκαλούμενα Near Earth Objects (NEO), δηλαδή στους κομήτες και τους αστεροειδείς των οποίων οι τροχιές προσεγγίζουν τη Γη. Η ιστοσελίδα παρέχει πληροφορίες για όλα τα γνωστά  NEO, ενώ για πολλά από αυτά μπορεί κανείς επιπλέον να διαβάσει συγκεκριμένες πληροφορίες καθώς και να δει μια γραφική απεικόνιση της τροχιάς τους σε σχέση με τη Γη.



Το Ηλιακό σύστημα – Πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα
Η ιστοσελίδα «Solarviews» προσφέρει μια εντυπωσιακή παρουσίαση ολόκληρου του ηλιακού μας συστήματος. Εδώ υπάρχουν πάμπολλες πληροφορίες για τον Ήλιο, τους πλανήτες και τους δορυφόρους τους, καθώς και για άλλα ουράνια σώματα που κινούνται μέσα και γύρω από το Ηλιακό σύστημα. Η ιστοσελίδα παρέχει επίσης μερικές σύντομες βιογραφίες προσώπων που εργάστηκαν με την εξερεύνηση του Ηλιακού συστήματος. Ένα «must» για τους λάτρεις της αστρονομίας.



Σύμπαν – Tο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble
Η επίσημη ιστοσελίδα του θρυλικού, πλέον, διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble Space Telescope. Άπειρες πληροφορίες σχετικά με το τροχιακό τηλεσκόπιο και τις αποστολές του στο διάστημα, πλαισιωμένες από πλήθος καταπληκτικών φωτογραφιών και κινουμένων γραφικών παραστάσεων από τη μεγάλη καριέρα του Hubble στο διάστημα. Η ιστοσελίδα είναι άψογα σχεδιασμένη και αξίζει μία επίσκεψη, αν μη τι άλλο, μόνο για τις εκπληκτικές της φωτογραφίες – ακόμα και από όσους δεν είναι λάτρεις της αστρονομίας.



Σύμπαν – To διαστημικό τηλεσκόπιο SIRTF
Το Space Infrared Telescope Facility (SIRTF) είναι το τέταρτο και τελευταίο μιας σειράς μεγάλων τηλεσκοπίων της NASA. Η ιστοσελίδα περιέχει πλήθος πληροφοριών σχετικά με το SIRTF, του οποίου η αποστολή του είναι να διερευνήσει τις πιο απόκρυφες περιοχές του σύμπαντος στην περιοχή του υπέρυθρου φάσματος του φωτός. Εδώ θα βρείτε πολλές πληροφορίες για την αποστολή του τηλεσκοπίου και την τεχνολογία που διαθέτει, καθώς και πολλές φωτογραφίες από τα πέρατα του σύμπαντος. Η ιστοσελίδα περιέχει επίσης πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από τον κόσμο που βλέπουμε γύρω μας καθημερινά, παρμένες με υπέρυθρο φως.



Σύμπαν – Μαύρες τρύπες
Καλή ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Harvard σχετικά με μαύρες τρύπες, που βασίζεται σε φωτογραφίες του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου ακτινών Χ, Chandra X-Ray Observatory. Στην ιστοσελίδα περιγράφονται τρεις τύποι μαύρων τρυπών και περιέχει πολύ καλές φωτογραφίες του Chandra, όπως επίσης και ένα ενδιαφέρον τμήμα με ερωτήσεις και απαντήσεις (FAQ) σχετικά με τις μαύρες τρύπες.



Κοσμολογία – Το πρώιμο Σύμπαν
Σε αυτήν την ιστοσελίδα της NASA μπορεί κανείς να βρει πολλές πληροφορίες και δεδομένα που αφορούν την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου. Εδώ υπάρχει, μεταξύ άλλων, μια συλλογή λεπτομερών φωτογραφιών του πρώιμου Σύμπαντος, τραβηγμένες με το Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP). Εκτός από τις καταπληκτικές πληροφορίες, υπάρχουν επίσης ενημερωτικά άρθρα για το θέμα καθώς και πολλά links για άλλες ιστοσελίδες.



Εξωπλανήτες, πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα
Αυτή η θαυμάσια ιστοσελίδα της NASA είναι αφιερωμένη στην αναζήτηση πλανητών που μοιάζουν τη Γη, έξω από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος. Η προσδοκία έγκειται στην ανακάλυψη πλανητών, κάποια στιγμή στο μέλλον, όπου θα υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα, νερό και όζον, και όπου θεωρητικά εκεί θα πρέπει να υπάρχει και ζωή. Η ιστοσελίδα είναι άκρως ενημερωτική και περιγράφει τόσο την τεχνολογία όσο και τις μεθόδους αναζήτησης πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος.



Ο καιρός στο διάστημα – Ηλιακές κηλίδες
Ιστοσελίδα που υποστηρίζεται από τη NASA. Εδώ μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τις ηλιακές κηλίδες και τις βίαιες διεργασίες που δημιουργούν αυτό το φαινόμενο. Εδώ υπάρχουν επίσης πάμπολλες σχετικές παραπομπές σε άλλα links. Η ιστοσελίδα ενημερώνεται επίσης καθημερινά με τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων που υπάρχουν στον Ήλιο κάθε μέρα.



Το ηλιακό σύστημα – Το διάστημα σε φωτογραφίες
Καταπληκτική ιστοσελίδα του Jet Propulsion Laboratory της NASA. Πίσω από τη σαφέστατη αρχική σελίδα που απεικονίζει όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, κρύβεται μια γιγαντιαία βάση δεδομένων με φωτογραφίες, που περιέχει σχεδόν όλες τις καλύτερες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ από τις αναρίθμητες διαστημικές αποστολές της NASA. Σπεύσετε λάτρεις του διαστήματος!



Αστρονομία – η φωτογραφία της ημέρας
Η ιστοσελίδα με την περίφημη «Astronomy Picture of the Day» της NASA, όπου κάθε μέρα, από το 1995, δημοσιεύεται μια φωτογραφία συνοδευόμενη από ένα μικρό σχόλιο, τα οποία γράφουν επαγγελματίες αστρονόμοι. Στο αρχείο της ιστοσελίδας μπορείτε να δείτε όλες τις συναρπαστικές φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί εδώ από το 1995 μέχρι σήμερα.

 

Επισκέπτης
Εδώ θα βρείτε τα πάντα γύρω από την εξερεύνηση του διαστήματος από τον άνθρωπο – όπως, για παράδειγμα, τις πρώτες μας επισκέψεις στη Σελήνη καθώς και για τις πολλές επισκέψεις μας στον γειτονικό πλανήτη Άρη. Επίσης, το πιο φιλόδοξο μη επανδρωμένο ταξίδι που έγινε ποτέ: το ταξίδι του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Κασίνι, που μετά από περιπλάνηση επτά χρόνων στο διάστημα έφτασε στον Κρόνο το 2004.


Το διαστημικό πρόγραμμα Cassini – Huygens
Σε αυτή την πολύ λειτουργική επίσημη ιστοσελίδα του διαστημικού προγράμματος Cassini, υπάρχουν πάμπολλα στοιχεία, links και φωτογραφίες, ειδικά του Κρόνου και του δορυφόρου του Τιτάνα, αλλά και πολλών άλλων δορυφόρων του Κρόνου. Εδώ μπορούν να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σας σχετικά με την πιο επιτυχημένη μη επανδρωμένη διαστημική αποστολή όλων των εποχών για την ESA και την NASA, καθώς και να διαβάσετε τις καθημερινές ανακαλύψεις της διαστημοσυσκευής, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον μακρινό αυτό αέριο γίγαντα.



Το διαστημικό πρόγραμμα Galileo
Η επίσημη ιστοσελίδα της NASA με πλήθος πληροφορίες και φωτογραφίες από την κατεστραμμένη πλέον διαστημοσυσκευή Galileo. Εδώ μπορούν να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σας σχετικά με το πρόγραμμα Galileo, και μπορείτε φυσικά να δείτε μια σειρά φωτογραφιών που πήρε η διαστημοσυσκευή, ειδικά από τον Δία και από πολλούς από τους δορυφόρους του.



Η εξερεύνηση της Σελήνης
Αυτή η ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη στη εξερεύνηση της Σελήνης και περιγράφει, μεταξύ άλλων, το ιστορικό πίσω από την απόφαση για το ταξίδι στο φεγγάρι. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε για όλα τα ταξίδια που προηγήθηκαν του προγράμματος Apollo και για τα τέσσερα νέα που προγραμματίζονται – τόσο από τιε ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες, όπως π.χ. από την Ιαπωνία.



H Ευρώπη στο διάστημα
Η επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA, που περιέχει πλήθος πληροφοριών για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα στην εξερεύνηση του διαστήματος, όπως για τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS, τις αποστολές που προγραμματίζονται για την εξερεύνηση της Αφροδίτης και πολλά ακόμη. Εδώ μπορείτε μεταξύ άλλων να διαβάσετε για τους ευρωπαίους αστροναύτες καθώς και για τις εταιρίες και τους οργανισμούς που εμπλέκονται στην κατασκευή και λειτουργία του ISS. Η ιστοσελίδα προσφέρει και πολλές πληροφορίες στα Ελληνικά!



Επιστροφή στον κόκκινο πλανήτη
Αυτή η ιστοσελίδα της NASA είναι αφιερωμένη στα δύο ρομποτικά οχήματα που βρίσκονται αυτή τη σιγμή στον Άρη – τα Mars Exploration Rovers «Spirit» και «Opportunity»- που προσγειώθηκαν στον Άρη στις αρχές του 2004. Η ιστοσελίδα παρακολουθεί και ενημερώνει καθημερινά για τα «ηρωικά κατορθώματα» των δύο ρομποτικών οχημάτων, τα οποία –εδώ και δύο σχεδόν χρόνια– έχουν διανύσει πολλά χιλιόμετρα στην επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία για την αντοχή και τη διάρκειας ζωής τους στην αναζήτησή τους για ίχνη ζωής στον Άρη. Δείτε συναρπαστικά πλάνα και υπέροχες πανοραμικές φωτογραφίες από τις περιπλανήσεις του «Spirit» και του «Opportunity» στον γειτονικό μας πλανήτη.



Η ευρωπαϊκή διαστημοσυσκευή Mars Express
Δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί που επισκέφθηκαν τον Άρη κατά το 2004, γιατί στα τέλη του 2003 έφτασε στον Άρη και το ευρωπαϊκό μη επανδρωμένο σκάφος Mars Express, το οποίο που μετέφερε και το σκάφος επιφανείας Beagle 2. Και ενώ το Mars Express μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, το Beagle 2 συνέχισε την αποστολή του για να ερευνήσει τη γεωλογία του πλανήτη. Δυστυχώς, όμως, κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα του Άρη τα ίχνη του χάθηκαν, πιθανότατα λόγω τεχνικών προβλημάτων. Το Mars Express συνεχίζει ωστόσο να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, προσφέροντάς μας πλήθος πληροφοριών και φωτογραφιών από αυτήν την ευρωπαϊκή πλανητική περιπέτεια.



Αμερικάνικές μη επανδρωμένες αποστολές
Σε αυτήν την ιστοσελίδα μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα σχετικά με τις τρέχουσες, μελλοντικές και περατωμένες αποστολές του JPL. Πολλές από τις πληροφορίες παρουσιάζονται και σε άλλες ιστοσελίδες του JPL, αλλά εδώ σε μία και μόνη ιστοσελίδα μπορείτε να αποκομίσετε μια συνοπτική εικόνα για όλες τις μη επανδρωμένες αμερικανικές αποστολές. Εδώ θα βρείτε επίσης μια σύντομη περιγραφή για το περιεχόμενο κάθε αποστολής, καθώς και ένα link για περισσότερες πληροφορίες.



Οι καλύτερες φωτογραφίες από τα διαστημικά ταξίδια της NASA
Το GRIN (Great Images in NASA) είναι το απόλυτο φωτογραφικό αρχείο με θέμα τα διαστημικά ταξίδια. Εδώ υπάρχουν φωτογραφίες από την εποχή των πρώτων κιόλας δειλών διαστημικών ταξιδιών μέχρι και σήμερα. Οι φωτογραφίες της ιστοσελίδας είναι υπέροχα ταξινομημένες και συνοδεύονται όλες από μία μικρή περιγραφή. Ταυτόχρονα έχετε τη δυνατότητα να τις «κατεβάσετε» σε διάφορες μορφές ανάλυσης. Για κάθε φωτογραφία υπάρχει ένα link για εκτενέστερη περιγραφή. Πιο καλά δε γίνεται!



Το ταξίδι πέρα από το Ηλιακό σύστημα
Η Solar System Exploration είναι μια εξαιρετική και πολύ καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα που περιέχει πολλές πληροφορίες, τόσο για το ηλιακό μας σύστημα όσο και για τα διαστημικά ταξίδια. Ένα από τα πλεονεκτήματα της ιστοσελίδας είναι ότι όλες οι πληροφορίες είναι σε κατανοητή γλώσσα όσον αφορά την περιγραφή της τεχνολογίας, κι έτσι οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να εύκολα κατανοήσουν το περιεχόμενό της. Την ιστοσελίδα διαχειρίζεται το JPL



Επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις
Το Human Space Flight είναι μια καταπληκτική ιστοσελίδα της NASA σχετικά με τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις. Εδώ υπάρχει πλήθος πληροφοριών ειδικά για τις αμερικανικές επανδρωμένες πτήσεις στο διάστημα, κατά το παρελθόν, σήμερα και στο μέλλον. Στο τμήμα «Gallery» θα βρείτε αναρίθμητες υπέροχες φωτογραφίες από παλαιότερες και πιο πρόσφατες διαστημικές πτήσεις. «Must» για τους λάτρεις του διαστήματος.

 

Επισκέπτης
Αυτή η κατηγορία αφορά έναν από τους μεγαλύτερους τομείς της παγκόσμιας έρευνας, την έρευνα γύρω από το ίδιο μας το σώμα. Δείτε πως χαρτογραφείται το σώμα μας μέχρι την παραμικρή του λεπτομέρεια, με σκοπό να εμβαθύνουμε στην κατανόηση της λειτουργίας του και για να καταφέρουμε να θεραπεύσουμε πολλές από τις ασθένειες που μας πλήττουν. 



Ιατρική - National Library of Medicine
Η επίσημη ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης, που είναι επίσης και ο δημιουργός της μεγάλης δικτυακής πύλης για την υγεία MEDLINE. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ηλεκτρονική ιατρική βιβλιοθήκη του κόσμου, και εδώ υπάρχουν σχεδόν τα πάντα που αφορούν την ιατρική. Εκτός από ένα πλουσιότατο αρχείο online άρθρων, η ιστοσελίδα προσφέρει και μια ιατρική εγκυκλοπαίδεια καθώς και ένα ιατρικό λεξικό.



Παγκόσμια Υγεία – Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Η ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), όπου μπορείτε να βρείτε ό,τι πληροφορίες θέλετε σχετικά με την υγεία και τις ασθένειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για αληθινό χρυσωρυχείο, αν βρίσκεστε σε αναζήτηση στατιστικών στοιχείων σχετικά με την παγκόσμια υγεία. Η ιστοσελίδα φιλοξενεί επίσης τη βάση δεδομένων WHOLIS, όπου κανείς μπορεί να βρει όλες τις δημοσιεύσεις του WHO  από το 1948. Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις υπάρχουν μάλιστα και με πλήρες κείμενο.



Υγεία – Πρόληψη ασθενειών
Το Centers for Disease Control and Prevention είναι ένα κρατικό αμερικανικό όργανο, που αποστολή του είναι η πρόληψη ασθενειών και επιδημιών μέσω της ενημέρωσης. Εδώ θα βρείτε πλήθος πληροφοριών για όλες σχεδόν τις ασθένειες. Στην ιστοσελίδα ξεχωρίζουν τα «hotspots», που είναι σύντομες εισαγωγές σε επίκαιρα θέματα υγείας.



Υγεία – Μάχη ενάντια στις αλλεργίες
Η ιστοσελίδα αυτή είναι αφιερωμένη στις αλλεργίες και περιέχει αρκετά links για άρθρα σχετικά με αλλεργίες, καθώς και σχετικά βιντεοκλίπ. Διαθέτει επίσης έναν  κατάλογο με οργανισμούς που ασχολούνται με τις αλλεργίες, για τους οποίους υπάρχουν και σύντομες περιγραφές.



Άνθρωπος – Άτλαντας του εγκεφάλου
Το Πανεπιστήμιο του Harvard έφτιαξε έναν καταπληκτικό άτλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου, που παρουσιάζει τόσο τον υγιή όσο και το πάσχοντα εγκέφαλο από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι φωτογραφίες βασίζονται σε διαφορετικού τύπου τομογραφίες του εγκεφάλου, όλες εκ των οποίων περιγράφονται σ’ ένα εισαγωγικό κείμενο στον άτλαντα. Όπως σε κάθε άτλαντα, οι εικονογραφήσεις είναι το πιο σημαντικό κομμάτι, ενώ τα κείμενα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ο άτλαντας του εγκεφάλου δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό το σημείο.



Άνθρωπος – Πρόγραμμα ανθρώπινου γονιδιώματος
Αυτή η ιστοσελίδα περιέχει πέντε πλούσια και ενημερωτικά φωτογραφικά αρχεία από το γιγαντιαίο πρόγραμμα Human Genome Project (HUGO), που είχε ως στόχο τη χαρτογράφηση ολόκληρου του ανθρώπινου γονιδιώματος. Όλες οι φωτογραφίες συνοδεύονται από λεπτομερείς περιγραφές των απεικονίσεών τους και μπορείτε να τις κατεβάσετε με διαφορετικές αναλύσεις. Η ιστοσελίδα περιέχει επίσης links για άλλα φωτογραφικά αρχεία σχετικά με το ίδιο αντικείμενο.



Το μέλλον του ανθρώπου – Οι μηχανές της ζωής
Παράγωγο του μεγάλου προγράμματος HUGO είναι αυτή η ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας η οποία είναι αφιερωμένη στις μηχανές της ζωής, δηλαδή στα συμπλέγματα πολυπρωτεϊνών που διαμορφώνουν τα δραστήρια χημικά συστατικά κάθε γονιδίου. Στόχος αυτού του προγράμματος είναι, μεταξύ άλλων, να ερευνηθεί πώς η γνώση μας για τα συμπλέγματα πολυπρωτεϊνών μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανεύρεση προσθετικών ουσιών ή εναλλακτικών ενεργειακών πηγών αντί των ορυκτών καυσίμων, ώστε να μειωθεί η εκπομπή των αερίων θερμοκηπίου.



Το μέλλον του ανθρώπου – Νανοϊατρική
Αυτή η πλούσια σε κείμενα ιστοσελίδα είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην νανοϊατρική και αποτελεί μια καλή εισαγωγή σε αυτόν τον τομέα της ιατρικής. Υπάρχει τμήμα ερωτήσεων και απαντήσεων (FAQ) που δίνει απαντήσεις στις πιο συνήθεις ερωτήσεις που αφορούν τη νανοϊατρική. Εδώ θα βρείτε επίσης αναρίθμητα links που παραπέμπουν στο ίδιο θέμα. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ιστοσελίδας, ωστόσο, είναι η υπερβολική προβολή του ιδρυτή της, του Robert A Freitas Jr.



Άνθρωπος – Το ανθρώπινο σώμα σε φωτογραφίες 1
Διαχειριστής της ιστοσελίδας αυτής είναι το πρόγραμμα The Visible Human Project και περιέχει μια μεγάλη επιλογή από links. Το κοινό τους γνώρισμα είναι οι γραφικές απεικονίσεις του ανθρώπινου σώματος ή τμημάτων του. Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από ίδιες τομογραφίες ενός αντρικού και ενός γυναικείου σώματος που χωρίστηκε σε λεπτές «φέτες». Η ιστοσελίδα ανήκει στην αμερικανική National Library of Medicine και το σκεπτικό πίσω από αυτήν είναι να παρουσιαστεί ένας πολύ λεπτομερής τρισδιάστατος άτλαντας του ανθρώπινου σώματος.

research/visible/visible_human.html


Άνθρωπος – Το ανθρώπινο σώμα σε φωτογραφίες 2
Η ιστοσελίδα αυτή περιέχει πολλές εντυπωσιακές γραφικές απεικονίσεις του ανθρώπινου εγκέφαλου, του σκελετού, της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος. Τα animations είναι πολύ καλής ποιότητας αλλά η εμφάνισή τους μπορεί να καθυστερήσει αν έχετε αργή σύνδεση στο Ίντερνετ.

 

Επισκέπτης
Εδώ δίνεται έμφαση στις νοητικές διεργασίες του ανθρώπου, οι οποίες έχουν γοητεύσει τους ερευνητές εδώ και αιώνες. Μόλις πρόσφατα κατορθώσαμε επιτέλους να αποκτήσουμε τα εργαλεία για να τις κατανοούμε, να τις μετρούμε και να τις καταγράφουμε στο πλαίσιο των φυσικών επιστημών. Υπάρχουν ακόμα πολλά γεγονότα που δεν κατανοούμε και έτσι προκύπτει η εναλλακτική εκδοχή της παραψυχολογίας.



Ψυχολογία – «Οι κλασικοί» στην ιστορία της ψυχολογίας
Αυτή η υποδειγματική ιστοσελίδα που ανήκει στο Πανεπιστημίου York του Καναδά περιέχει τα περισσότερα πλήρη κλασικά κείμενα της ψυχολογίας. Εδώ μπορείτε, μεταξύ άλλων, να βρείτε το «Η Ερμηνεία των Ονείρων» του Φρόιντ και το «Γλώσσα και Νους» του Τσόμσκι. Η ιστοσελίδα έχει δύο πύλες εισόδου: μία όπου τα κείμενα είναι ταξινομημένα κατά συγγραφέα και μία ανά θέμα.



Ψυχολογία - Μπορούν να μετρηθούν τα συναισθήματα;
Επί 20 χρόνια οι ερευνητές του προγράμματος PEAR στο Πανεπιστήμιο του Princeton μελετούν την αλληλοεπίδραση ανάμεσα στις μηχανές και την ανθρώπινη συνείδηση. Διαβάστε για τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα στην ενδιαφέρουσα αυτή  ιστοσελίδα του Princeton.



Ψυχολογία – Περιοδικό Psychology Today
Το Psychology Today είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο περιοδικό εκλαϊκευμένης επιστήμης με θέμα την ψυχολογία. Η ιστοσελίδα περιέχει πολλά online άρθρα και ειδήσεις και διαθέτει μια εξαιρετική μηχανή αναζήτησης. Θα βρείτε επίσης λεξικό όρων ψυχολογίας και ορισμένα ψυχολογικά τεστ. Τέλος, υπάρχει δυνατότητα να έχετε online θεραπεία.



Ψυχολογία – Εισαγωγή στην επιστήμη της ψυχολογίας
Η εξαιρετική αυτή ιστοσελίδα ανήκει στον οργανισμό δημόσια εκπαίδευσης της αμερικανικής πολιτείας της Βαλτιμόρης, και λειτουργεί σαν υποστήριξη προς τους σχολικούς ψυχολόγους της πολιτείας. Η ιστοσελίδα δίνει μια πολύ καλή πρόσβαση στον κόσμο της ψυχολογίας, καθώς διακρίνεται για τον εντυπωσιακό αριθμό links που έχει προς άλλες ιστοσελίδες, οι οποίες δίνουν πληροφορίες για τα πάντα – από το άγχος και τις διαταραχές της συμπεριφοράς μέχρι το σύνδρομο Tourettes και τις εγκεφαλικές βλάβες.



Ψυχολογία – Δημοσιεύσεις ψυχολογίας απ’ όλον τον κόσμο
Ένας ερευνητής από το Augsburg της Γερμανίας επιμελείται αυτής της ιστοσελίδας, που ουσιαστικά πρόκειται για την πληρέστερη μηχανή αναζήτησης άρθρων ψυχολογίας. Εδώ μπορεί να αναζητήσει κανείς άρθρα με λέξεις ορολογίας, θεματολογία ή αλφαβητικά. Σε κάθε αναζήτηση εμφανίζεται μια λίστα δημοσιεύσεων με το θέμα που αναζητάτε. Για κάθε δημοσίευση υπάρχει μια σύντομη παρουσίαση του θέματος και link για την ιστοσελίδα του.



Ψυχολογία – Ψυχολογία στα γερμανικά
Αυτή η γερμανική ιστοσελίδα είναι ένας εξαιρετικός δικτυακός κόμβος για την ψυχολογία στο Ίντερνετ. Την ιστοσελίδα διαχειρίζονται πανεπιστημιακοί ερευνητές και περιέχει τα πάντα σχετικά με πληροφορίες, links και ομάδες διαλόγου στον τομέα της ψυχολογίας. Δυστυχώς, η ιστοσελίδα είναι μόνο στη γερμανική γλώσσα.



Παραψυχολογία – Η αμερικανική Ένωση παραψυχολογίας
Η αμερικανική Parapsychological Association είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται σοβαρά με θέματα όπως η τηλεπάθεια, η ψυχοκινητική και η μαντική.  Στην ιστοσελίδα θα βρείτε μια θαυμάσια εγκυκλοπαίδεια και ένα λεξικό για την παραψυχολογία καθώς και ορισμένα online άρθρα. Υπάρχουν επίσης πολλά links για άλλες οργανώσεις που ασχολούνται με το ίδιο θέμα.



Φαινόμενα – Περιοδικό «The Anomalist»
Το «The Anomalist» είναι ένα διασκεδαστικό διαδικτυακό περιοδικό με θέμα την παραψυχολογία και τα ανεξήγητα φαινόμενα. Ξεκίνησε σε έντυπη μορφή αλλά για οικονομικούς λόγους βγαίνει πλέον μόνο σε ηλεκτρονική μορφή (pdf). Με πολύ καλό και ενημερωμένο τμήμα ειδήσεων, η ιστοσελίδα απευθύνεται περισσότερο σε όσους δεν έχουν πολύ «βαθιές» ανησυχίες.



Φαινόμενα – Fortean Times
Το Fortean Times  είναι ένα σχετικά μεγάλο βρετανικό περιοδικό με θέμα τα ανεξήγητα και μυστηριώδη γεγονότα και φαινόμενα. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε τμήμα με online άρθρα, τμήμα ειδήσεων, ομάδα ειδήσεων, φωτογραφικό αρχείο, links για άλλες ιστοσελίδας και πολλά άλλα. Δεν πρόκειται για επιστημονική ιστοσελίδα, αλλά είναι πολύ διασκεδαστική και καλοσχεδιασμένη.



Φαινόμενα – Η εγκυκλοπαίδεια των σκεπτικιστών
Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που παίρνει κριτική στάση απέναντι στην ψευδοεπιστήμη, τα παραψυχολογικά, παραφυσικά και υπερφυσικά γεγονότα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το The Skeptic’s Dictionary, ένα λεξικό το οποίο που με καυστικό τρόπο ξεκινά από το «αμπρακαντάμπρα» για να καταλήξει στα «ζόμπι». Εκ πρώτης όψεως η ιστοσελίδα μοιάζει δύσκολη και μπερδεμένη να προσανατολιστεί κανείς, καθώς η πλοήγηση γίνεται με τη βοήθεια ενός μενού στη μέση της ιστοσελίδας. Όταν όμως μάθετε τα μυστικά της πλοήγησης στην ιστοσελίδα, θα βρείτε πλήθος πληροφοριών –κριτικά σχολιασμένες.

 

Επισκέπτης
Εδώ υπάρχει μια επιλογή από links πού ενεργοποιούν τον εγκέφαλο. Αυτή η κατηγορία σας μεταφέρει στον καταπληκτικό κόσμο των μαθηματικών, και σε πολλούς δικτυακούς τόπους της φυσικής και της χημείας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σαν εγκυκλοπαίδεια μέσα στην κατηγορία, όσο και να σας δώσουν τη δυνατότητα να ελέγξετε τις γνώσεις σας.



Μαθηματικά – Διασκεδαστικά μαθηματικά - online
Αν πιστεύετε πως τα μαθηματικά είναι ένα άνοστο και ανιαρό θέμα, ίσως μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα CuriousMath να σας κάνει να αλλάξετε γνώμη. Γιατί εδώ πρόκειται για κάτι τόσο αντισυμβατικό, όσο μια διασκεδαστική ιστοσελίδα για τα μαθηματικά, όπου σε μια σειρά σύντομων άρθρων μπορείτε να παίξετε με τους αριθμούς. Ταυτόχρονα εδώ θα βρείτε μερικά χρήσιμα εργαλεία, στην περίπτωση που χάσετε την αριθμομηχανή σας και πρέπει να λύσετε όγκους μαθηματικών προβλημάτων.



Μαθηματικά – Το απόλυτο λεξικό των μαθηματικών
Το Mathworld είναι μια εκπληκτική ιστοσελίδα για τα μαθηματικά, η οποία σε μια σειρά από σύντομα άρθρα ασχολείται με τη λύση διάφορων μαθηματικών προβλημάτων. Η ιστοσελίδα είναι ταξινομημένη σε διαφορετικές θεματικές ομάδες, οι οποίες με τη σειρά τους χωρίζονται σε υποομάδες. Τα θέματα της ιστοσελίδας είναι επίσης ταξινομημένα αλφαβητικά από το Α έως το Ζ.



Μαθηματικά – Οι Πρώτες βοήθειες των μαθηματικών
Το S.O.S Math είναι μια υπέροχη ιστοσελίδα για τα μαθηματικά, που προσφέρει μια λεπτομερή εισαγωγή σε μαθηματικά προβλήματα. Πολύ καλή αφετηρία, εάν έχετε ένα μαθηματικό πρόβλημα και ξεχάσατε πώς λύνεται. Η ιστοσελίδα δίνει καλή πρόσβαση σε θέματα που με τη σειρά τους κατανέμονται σε υποενότητες. Εδώ θα βρείτε επίσης μια μηχανή αναζήτησης μαθηματικής ορολογίας, καθώς και links για άλλες ιστοσελίδες για τα μαθηματικά.



Φυσική - Γραφικές απεικονίσεις ειδήσεων φυσικής
Μπορεί να μην αυτοπροβάλλονται ιδιαίτερα στην αρχική τους σελίδα, αλλά στην πράξη το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής επιμελείται μια εκπληκτική συλλογή από εικονογραφήσεις που συνοδεύονται από ανάλογα σχόλια, που παιδαγωγικά και με σοβαρότητα εξηγούν μια σειρά μεγάλων επιτευγμάτων στον κόσμο της φυσικής από το 1996 μέχρι σήμερα. Ένα χρυσωρυχείο της φυσικής με συναρπαστικές απεικονίσεις για όποιον ενδιαφέρεται.



Φυσική και Χημεία – Το περιοδικό σύστημα
Στο WebElements θα βρείτε μια δικτυακή εκδοχή του περιοδικού συστήματος όπου, κάνοντας κλικ στα στοιχεία, μπορείτε να διαβάσετε μια πρώτη σύντομη περιγραφή κάθε βασικού στοιχείου ή, αν θέλετε να ξεκουράσετε τα μάτια σας, το ακούτε! Επιπλέον δίνονται πληροφορίες για τις φυσικές ιδιότητες των στοιχείων και πολλά άλλα.



Φυσική – Ο κόσμος της Φυσικής
Αυτή η ιστοσελίδα είναι μια εξαιρετική, αν και κάπως δυσνόητη, εγκυκλοπαίδεια της φυσικής. Τα κείμενα της ιστοσελίδας απαιτούν κάποιες ειδικές γνώσεις, ενώ συχνά επισκιάζονται από πλήθος υπολογισμών και εξισώσεων.



Φυσική – Υποατομικά σωματίδια
Το Particle Adventure είναι μια θαυμάσια ιστοσελίδα που εξετάζει εξονυχιστικά τους μικρότερους δομικούς λίθους της ύλης, τα κουάρκ. Και επειδή αυτό για τους περισσότερους είναι «βαρύ» θέμα, η ιστοσελίδα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, που εξηγεί το θέμα παιδαγωγικά, και με τη βοήθεια της εικονογράφησης το φέρνει σε «κατανοητό» επίπεδο. Η ιστοσελίδα έχει πολλά μικρά κείμενα καθώς και quiz ερωτήσεων, με τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας.



Φυσική – PhysLink
Θαυμάσια ιστοσελίδα για τη φυσική που διεγείρει οπτικά και περιέχει πολλές βασικές πληροφορίες σχετικά με τη φυσική. Στα συν της ιστοσελίδας ανήκουν αναμφισβήτητα οι παραπομπές της, όπου, μεταξύ άλλων, θα βρείτε έναν κατάλογο με τις θεμελιώδεις φυσικές σταθερές. Εδώ υπάρχουν επίσης links για άλλες ιστοσελίδες φυσικής και επιπλέον ένα φόρουμ διαλόγου και online-chat.   



Χημεία – Βάση δεδομένων για στοιχεία
Το ChemFinder είναι μια ισχυρή μηχανή αναζήτησης, με τη βοήθεια της οποίας μπορείτε να αναζητήσετε λεπτομερείς χημικές πληροφορίες για χιλιάδες χημικές ουσίες και προϊόντα. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης είναι όγκοι τεχνικών πληροφοριών για το στοιχείο ή το προϊόν που αναζητάτε όπως, για παράδειγμα, χημική σύσταση, μοριακό βάρος και links για περαιτέρω πληροφορίες.



Φυσική και Χημεία – Τα θεμελιώδη φυσικά μέτρα και σταθμά
Σε αυτήν την επίσημη ιστοσελίδα του National Institute of Standards and Technology των ΗΠΑ θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όλους τους θεμελιώδεις ορισμούς των φυσικών φαινομένων που μας περιβάλλουν. Η ιστοσελίδα προσφέρει επίσης μια εξαιρετική επισκόπηση όλων των μέτρων και σταθμών που είναι σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένα.

 

Επισκέπτης
Σε αυτήν την κατηγορία μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες για τη Γη μας, τις χώρες και τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές, καθώς επίσης και για τις βίαιες δυνάμεις της φύσης –τους πραγματικούς κυρίαρχους της Γης– και τις ιδιοτροπίες τους, στις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούμε.



Καιρός – Online οδηγός μετεωρολογίας
Το Meteorology Guide είναι μια εξαιρετική ιστοσελίδα μετεωρολογίας, που με υποδειγματικό τρόπο εξηγεί τι είναι οι αέριες μάζες, τα καιρικά μέτωπα, τα νέφη και οι άνεμοι, καθώς και πολλά άλλα μετεωρολογικά θέματα. Η ιστοσελίδα δεν είναι καινούργια, αλλά οι πληροφορίες που δίνονται είναι θεμελιώδεις και αποτελούν μια καλή εισαγωγή στο θέμα. Η ιστοσελίδα ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Illinois των ΗΠΑ.



Καιρός – Δελτίο καιρού απ’ όλον τον κόσμο
Η ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) με δελτία καιρού για πολλές χώρες και πόλεις ανά τον κόσμο, όπως αυτές δίνονται από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες κάθε χώρας. Εδώ θα βρείτε προγνώσεις πέντε ημερών για ορισμένες περιοχές του κόσμου, καθώς και μέσους όρους θερμοκρασίας και βροχόπτωσης για τους 12 μήνες του χρόνου. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είναι μια σύμπραξη των μετεωρολογικών υπηρεσιών όλου του κόσμου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.



Κλίμα – Πάγος, παγετώνες και ψύχος
Από το 1976 μέχρι σήμερα, το αμερικανικό National Snow and Ice Data Center έχει συγκεντρώσει και αρχειοθετήσει πλήθος δεδομένων από τους μετεωρολογικούς δορυφόρους της NASA. Γι αυτό στην ιστοσελίδα τους μπορείτε να βρείτε πάμπολλες πληροφορίες σε κείμενα και φωτογραφίες, για το χιόνι, τους παγετώνες, τους πάγους, τα παγόβουνα και την Κρυόσφαιρα. Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ιδιαίτερα σαγηνευτικός, αλλά το περιεχόμενό της αξίζει την επίσκεψη.



Γεωλογία – Η ζωντανή μας υδρόγειος
Το Dynamic Earth είναι η υπέροχη ιστοσελίδα του αμερικανικού Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που σκιαγραφεί τον δυναμικό μας πλανήτη. Η ιστοσελίδα είναι υπό ανακατασκευή και έτσι προς το παρόν ασχολείται περισσότερο με πετρώματα και εξορύξεις, με ένα ενημερωτικό και πολύ παραστατικό τρόπο. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει επίσης μια γεωέκθεση, όπως αποκαλείται, όπου μπορείτε να δείτε φωτογραφίες ορυκτών και πετρωμάτων συνοδευόμενες με περιγραφή.



Γεωλογία – Σεισμοί
Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για τους Σεισμούς παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Εδώ θα βρείτε, μεταξύ άλλων, έναν πάντα ενημερωμένο κατάλογο καθώς και χάρτες για τους πρόσφατους σεισμούς. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν επίσης πάρα πολλά στοιχεία για σεισμούς, όπως, π.χ., το Top 10 των μεγαλύτερων σεισμών που έγιναν στον κόσμο. Υπάρχει επίσης λεξικό σεισμολογίας που με φωτογραφίες και κείμενα επεξηγεί το τι συμβαίνει όταν γίνονται σεισμοί.



Γεωλογία – Τα (πολλά) ηφαίστεια του πλανήτη
Εντυπωσιακή ιστοσελίδα με έμφαση κυρίως στα ηφαίστεια της Ιταλίας, εξ ου και οι πολλές φωτογραφίες από εκρήξεις της Αίτνας. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πανοραμικές φωτογραφίες 360 μοιρών και links για λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις εκρήξεις της Αίτνας. Θα βρείτε επίσης έξοχες φωτογραφίες καθώς και links για άλλες ιστοσελίδες σχετικές με τα ηφαίστεια



Βόρειο Σέλας
Αν ενδιαφέρεστε για το βόρειο σέλας, αξίζει να επισκεφτείτε αυτή τη νορβηγική ιστοσελίδα. Γιατί εδώ μπορείτε να βρείτε τα πάντα για το βόρειο σέλας: κείμενα, φωτογραφίες, βιντεοκλίπ και animations. Η ιστοσελίδα διαθέτει επίσης και ένα ολόκληρο τμήμα με σχολαστική περιγραφή του φαινομένου, καθώς και ένα μεγάλο αρχείο με φωτογραφίες του Βορείου σέλας.



Γεωγραφία – Πληροφορίες για όλες τις χώρες του κόσμου
Το The World Factbook είναι μια καταπληκτική ιστοσελίδα αν κανείς αναζητά πληροφορίες για τις χώρες του κόσμου. Πρόκειται για μια online εκδοχή της ομώνυμης έκδοσης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της CIA, η οποία ενημερώνεται κάθε χρόνο. Στο The World Factbook θα βρείτε χάρτες, σημαίες και στοιχεία για τον πληθυσμό όλων των χωρών του κόσμου. Πρόκειται για μια από τις καλύτερες πηγές πληροφόρησης αυτού του είδους στο διαδίκτυο.



Γεωγραφία – Χάρτες από όλον τον κόσμο
Το Perry-Castapeda Library Map Collection του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι μια εξαίρετη συλλογή από χάρτες από όλον τον κόσμο. Η ποιότητα των χαρτών ποικίλει από χάρτη σε χάρτη, όμως ο όγκος τους εντυπωσιάζει. Επιλέξτε πρώτα την περιοχή του κόσμου που επιθυμείτε και κατόπιν τον χάρτη της χώρας που αναζητάτε. Υπάρχει επίσης και ένα τμήμα με ιστορικούς χάρτες



Δυνάμεις της φύσης – Πλημμύρες και τσουνάμι
Το Διεθνές Κέντρο Πληροφόρησης για Τσουνάμι λειτουργεί σαν ένα διεθνές κέντρο προειδοποίησης, γι αυτό και σχεδίασε αυτήν την θαυμάσια ιστοσελίδα όπου μπορείτε να πληροφορηθείτε σχετικά με το φαινόμενο. Εδώ θα βρείτε, φυσικά, και τις τελευταίες προειδοποιήσεις για τσουνάμι αλλά και βιβλία πάνω στο θέμα σε μορφή pdf, ένα FAQ, φωτογραφικό αρχείο, ακόμα και λεξικό με όρους σχετικούς με το τσουνάμι.     

 

Επισκέπτης
Μια μεγάλη επιλογή από links με έμφαση στις θρησκείες των ανθρώπων, τους πολιτισμούς που υπάρχουν και την προέλευσή τους. Εδώ θα βρείτε links σχετικά με τα ιερά κείμενα και στατιστικές για τις θρησκείες. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε, μεταξύ άλλων, για τις αρχαίες μυθολογίες, τις γλώσσες και την εξέλιξη του γραπτού λόγου.



Θρησκεία - Όλες οι θρησκείες του κόσμου σε αριθμούς
Αυτή η ιστοσελίδα είναι γεμάτη αριθμούς για τις θρησκείες όλου του κόσμου. Οι σελίδες ίσως να φαίνονται λίγο ακατάστατες, αλλά είναι σαφές ότι το περιεχόμενο προηγείται της εμφάνισης. Αν όμως σας ενδιαφέρουν οι στατιστικές για τις θρησκείες ανά τον κόσμο, αυτή είναι η ιστοσελίδα που αναμφίβολα πρέπει να επισκεφθείτε. Πρόκειται για μια αυτόνομη διαδικτυακή πρωτοβουλία, ανεξάρτητη από εμπορικά συμφέροντα και θρησκευτικές οργανώσεις.



Θρησκείες και μύθοι – Μεταθρησκεία
Μια περιεκτική ιστοσελίδα που, όπως μαρτυρά το όνομά της, επιδιώκει να περιγράψει όλες τις θρησκείες του κόσμου μέσω μιας σειράς εκτεταμένων ή σύντομων άρθρων. Μια ιστοσελίδα με ευρύ θεματικό φάσμα που παρέχει πληροφορίες για όλων των ειδών τις θρησκείες, από τις πιο πρωτόγονες μέχρι τα τελευταία παρακλάδια αιρέσεων στο δέντρο των θρησκειών. Δίνεται περισσότερη έμφαση σε άρθρα για το Χριστιανισμό ενώ άλλες μεγάλες θρησκείες, όπως το Ισλάμ, δεν προβάλλονται επαρκώς. Την ιστοσελίδα διαχειρίζονται εθελοντές.



Θρησκεία και μύθοι – Μυθολογία
Πρόκειται για μια αξιόλογη εισαγωγή στις μυθολογίες του κόσμου. Η ιστοσελίδα, την οποία διαχειρίζονται ιδιώτες, περιέχει πέντε κύριους κορμούς μυθολογίας: Την Αιγυπτιακή, την Ελληνική, την Κινεζική, τη Ρωμαϊκή και την Ιαπωνική. Η ιστοσελίδα περιέχει σύντομες παρουσιάσεις μυθικών προσώπων, γεγονότων, και μύθων αλλά θα βρείτε επίσης και links για άλλες ιστοσελίδες, με πιο λεπτομερείς πληροφορίες για το αντικείμενο. Υπάρχει επίσης αρχείο με εικόνες μυθικών προσώπων καθώς και το γενεαλογικό δέντρο π.χ. των Ολύμπιων θεών.



Θρησκεία – Τα ιερά κείμενα
Σε αυτήν την ιστοσελίδα γίνεται μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν θρησκευτικά κείμενα πολλών και διάφορων θρησκειών. Εκτός από τα πλήρη κείμενα της Βίβλου και του Κορανίου, θα βρείτε κείμενα και για τις θρησκείες των ινδιάνων της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν επίσης και προφητείες του Νοστράδαμου καθώς και μια συλλογή των κειμένων από τα οποία πηγάζει «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» του Τόλκιεν. Η ιστοσελίδα είναι δημιούργημα ένθερμων εθελοντών και η κύρια χρηματοδότησή της προέρχεται από τις πωλήσεις του CD-ROM «Τα ιερά κείμενα CD-ROM».



Θρησκεία και πολιτισμός – Οι ιεροί τόποι σε φωτογραφίες
Το «Sacred sites» είναι μια εμπορική ιστοσελίδα που ανήκει στον ανθρωπολόγο και φωτογράφο Martin Gray, ο οποίος έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο φωτογραφίζοντας τους ιερούς τόπους όπου κι αν αυτοί βρίσκονται. Το αποτέλεσμα είναι πλήθος φωτογραφιών και πολλές από αυτές μπορείτε να τις απολαύσετε εδώ. Όλες σχεδόν συνοδεύονται από σχόλια που περιγράφουν την τοποθεσία καθώς και τον αντίστοιχο πολιτισμό και θρησκεία. Η ιστοσελίδα παρέχει επίσης ενημερωτικό δελτίο και links για άλλες ιστοσελίδες.



Θρησκεία – Εικονικό ευρετήριο θρησκειών
Το Πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ σχεδίασε ένα εικονικό ευρετήριο. Πρόκειται για μία εξαίρετη δικτυακή πύλη με μια κάπως πιο επιστημονική εισαγωγή στην θεολογία. Η ιστοσελίδα καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα θρησκειών, το οποίο είναι ορθολογικά αναπτυγμένο σε κατηγορίες και υποκατηγορίες. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι ότι δεν είναι πάντοτε ενημερωμένο.



Πολιτισμός – Οι γλώσσες του κόσμου.
Αυτή η ιστοσελίδα, η οποία ανήκει στην μη κερδοσκοπική οργάνωση SIL, είναι αφιερωμένη στις γλώσσες όλου του κόσμου και περιέχει, μεταξύ άλλων, ομαδοποιήσεις των γλωσσών – τόσο αυτών που υπάρχουν, όσο και εκείνων που «χάθηκαν». Η ιστοσελίδα έχει πολλές εισόδους και δυνατότητες αναζήτησης, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την περιήγησή σας σ’ αυτήν. Για κάθε γλώσσα υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το που ομιλείται, από πόσους, και σε ποια γλωσσική οικογένεια ανήκει. Στις φινέτσες της ιστοσελίδες ανήκει και η δυνατότητα να «κατεβάσει» κανείς ειδικές γραμματοσειρές και προγράμματα, ώστε να μπορέσετε, για παράδειγμα, να γράψετε εβραϊκά ή από τα δεξιά προς τα αριστερά.



Πολιτισμός – Οι  μεγάλοι πολιτισμοί της αρχαιότητας.
Με αυτή την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Evansville των ΗΠΑ, μπορείτε να περιηγηθείτε σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς μέσα από σύντομα κείμενα. Κάθε κείμενο συνοδεύεται από αρκετά links για να εμβαθύνετε στις πληροφορίες που δίνονται. Η ιστοσελίδα έχει σχεδιαστεί ως βοήθημα για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Evansville και επομένως είναι μια πολύ καλή εισαγωγή στους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου, μεταξύ άλλων και τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.



Πολιτισμός – Τα μουσεία του κόσμου
Πρόκειται για έναν μεγάλο οδηγό για τα μουσεία και τις πινακοθήκες ανά τον κόσμο. Μόνο από την Ελλάδα, ο οδηγός περιέχει περισσότερα από 400 μουσεία. Η αναζήτησή μπορεί να γίνει μέσω χάρτη, ονόματος, είδους μουσείου και εκθεμάτων. Στη σελίδα εκθεμάτων μπορείτε να αναζητήσετε online εκθέσεις, εκθέσεις ή καλλιτέχνες. Η ιστοσελίδα παρέχει επίσης υπηρεσία ειδήσεων με νέα από μουσεία και πινακοθήκες από όλον τον κόσμο. 

 

Επισκέπτης
Ποιος έκανε τον πρώτο περίπλου της Αφρικής;

Οι Φοίνικες, που είχαν την κοιτίδα τους στην ανατολική Μεσόγειο, ήταν ο μεγάλος ναυτικός λαός εμπόρων της αρχαιότητας. Οι αποικίες τους στα δυτικά εκτείνονταν μέχρι τις ακτές του Μαρόκου, αλλά πιθανότατα τα καράβια τους δεν έφτασαν ποτέ μέχρι το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Οι Κινέζοι όμως έφτασαν, και μάλιστα πριν από τον πρώτο Ευρωπαίο, το Βαρθολομαίο Ντιάζ, που περιέπλευσε την Αφρική το 1487-1488. Αυτό αποδεικνύεται από πολλούς παλιούς κινέζικους χάρτες που απεικονίζουν τη νότια Αφρική. Ο παλιότερος από αυτούς σχεδιάστηκε από τον Κινέζο χαρτογράφο Τσου Σου-Πεν γύρω στο 12ο αιώνα. Δυστυχώς, το πρωτότυπο δεν έχει σωθεί και ο χάρτης είναι γνωστός από μια γκραβούρα του 16ου αιώνα. Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι χάρτες, όπως ο χάρτης Ντα Μινγκ Χουν Γι Του, που χρονολογείται από το 1389. Επίσης, πολλά αρχαιολογικά ευρήματα και παλιές κινέζικες ιστορίες αποδεικνύουν ότι οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που επισκέφτηκαν την περιοχή αυτή.

scienceillustrated.gr
 

Επισκέπτης
Γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν λακκάκι στο πιγούνι;

Το λακκάκι στο πιγούνι είναι κάτι που κληρονομούμε από τους προγόνους μας. Πρόκειται για ένα γενετικό χαρακτηριστικό του λεγόμενου αυτοσωματικού κυρίαρχου τύπου. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν 75% πιθανότητες να γεννηθεί ένα παιδί με λακκάκι στο πιγούνι αν και οι δύο γονείς του έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Το γονίδιο έχει εντοπιστεί στο χρωμόσωμα 16.

Ένα λακκάκι στο πιγούνι δεν είναι ένα βαθούλωμα μόνο στο δέρμα, αλλά και στους συνδετικούς ιστούς και στους ιστούς των οστών που βρίσκονται από κάτω. Ο σχηματισμός του βαθουλώματος οφείλεται πιθανότατα στο ότι οι ιστοί στο πρώιμο εμβρυακό στάδιο δεν καταφέρνουν να ενωθούν αρκετά καλά στο μέσον, όπως περίπου συμβαίνει και με τη λαγωχειλία ή την υπερωιοσχιστία (λυκόστομα). Το λακκάκι στο πιγούνι δεν παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο λειτουργικά ή εξελικτικά. Κατά τα άλλα, ο βαθμός της επίδρασης του γονίδιου ποικίλλει, γι’ αυτό και το λακκάκι στο πιγούνι μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο εμφανές.

scienceillustrated.gr
 

Επισκέπτης
Πώς μπορούν τα έντομα να κινούν τα φτερά τους τόσο γρήγορα;

Τα έντομα κινούν τα φτερά τους με εντελώς διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι τα πουλιά. Τα πουλιά πετούν με άμεση πτήση, καθώς οι πτητικοί τους μύες είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τα φτερά. Με την τεχνική αυτή, οι μεγάλοι πτητικοί μύες, οι οποίοι κινούν τα φτερά προς τα κάτω, πρέπει να κάνουν όλη την κίνηση του φτερουγίσματος. Αυτό απαιτεί χρόνο, και το ίδιο απαιτεί και η προσαρμογή των νεύρων για το ίδιο το φτερούγισμα.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα έντομα πετούν με έμμεση πτήση, που σημαίνει ότι οι μύες τους δεν είναι συνδεδεμένοι με τα φτερά. Σε ένα κουνούπι, για παράδειγμα, τα φτερά είναι δύο χαλαρές πλάκες, συνδεδεμένες με «μεντεσέδες» στον εξωτερικό σκελετό του εντόμου. Οι μύες επηρεάζουν το σκελετό ώστε αυτός να αλλάζει σχήμα, και έτσι τα φτερά αρχίζουν να ανεβοκατεβαίνουν. Το εσώτερο τμήμα των φτερών δε χρειάζεται να κινηθεί πολύ. Αρκεί να συσπαστούν λίγο οι μύες. Αυτό γίνεται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι η μεγαλύτερη κίνηση που απαιτούν τα φτερουγίσματα ενός πουλιού.

Χάρη σε αυτή την τεχνική, πολλά έντομα μπορούν να κάνουν μέχρι και 200 φτε-ρουγίσματα το δευτερόλεπτο και ορισμένα –π.χ. τα κουνούπια– μπορούν να φτάσουν και τα 1.000. Συγκριτικά αναφέρουμε τα κολιμπρί, που καταφέρνουν μέχρι και 90 φτερουγίσματα το δευτερόλεπτο.

scienceillustrated.gr
 

Επισκέπτης
Πόσο αργά μπορεί να κινηθεί κάτι;

Είναι δυνατόν να βρίσκεται κάτι σε συνεχή κίνηση, αλλά τόσο αργά ώστε να κινείται λιγότερο από ένα χιλιοστό το χρόνο;

Σχεδόν απειροελάχιστα αργές, αλλά πολύ σταθερές κινήσεις παρατηρούνται σε παχύρρευστα υγρά. Όσο πιο παχύρρευστο είναι ένα υγρό, τόσο πιο αργά ρέει. Έτσι, το ιξώδες του κέτσαπ είναι 50.000 φορές μεγαλύτερο από αυτό του νερού. Παρ’ ότι όλοι γνωρίζουμε πόσο εκνευριστικά αργά ρέει το κέτσαπ, ρέει ωστόσο πολύ ταχύτερα από ένα χιλιοστό το χρόνο.

Αντίθετα, άξιος διεκδικητής του ρεκόρ είναι ο μόλυβδος, που είναι ταυτόχρονα ένα πολύ βαρύ και πολύ μαλακό μέταλλο. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι το ίδιο το βάρος μιας μολύβδινης οροφής την έλκει προς τα κάτω, παραμορφώνοντάς την. Η κίνηση αυτή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, π.χ., από τη θερμοκρασία και την πίεση, αλλά ένα κομμάτι μολύβδου που κρέμεται στον αέρα θα χρειαστεί τουλάχιστον 100 χρόνια για να διπλασιαστεί σε μήκος. Ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού, η ταχύτητα της κίνησής του μπορεί να είναι μικρότερη από ένα χιλιοστό το χρόνο.

Όμως, και στη φύση παρατηρούνται αργές κινήσεις. Οι τεκτονικές πλάκες της Γης κινούνται με ταχύτητα πέντε περίπου εκατοστών το χρόνο, ενώ η ενδοχώρα του Καναδά ανυψώνεται κατά ένα εκατοστό το χρόνο.

scienceillustrated.gr
 

Επισκέπτης
Ποιος ανακάλυψε πρώτος απολίθωμα δεινοσαύρου;

Δε γνωρίζουμε με σιγουριά πότε βρέθηκε το πρώτο απολίθωμα δεινοσαύρου. Είναι πιθανό οι Ινδιάνοι να είχαν βρει απολιθώματα που, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και των ανέμων, είχαν βγει στην επιφάνεια, στις άνυδρες περιοχές της Βόρειας Αμερικής που είναι γνωστές ως Badlands. Σε αυτές τις περιοχές, οι παλαιοντολόγοι έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα από τα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι επίσης πιθανό στην Κίνα να μάζευαν απολιθώματα δεινοσαύρων και να τα πουλούσαν σαν δόντια ή οστά δράκων, κάτι που άλλωστε έκαναν και με νεότερα απολιθώματα διαφόρων –αφανισμένων σήμερα– θηλαστικών. Η παλιότερη επιβεβαιωμένη εύρεση οστού δεινοσαύρου αναφέρεται σε ένα βιβλίο του 1676, με θέμα τη φυσική ιστορία του Oxfordshire, μόνο που τότε δε γνώριζαν περί τίνος επρόκειτο. Στο βιβλίο ο Robert Plot περιγράφει ένα υπερμέγεθες οστό, που είχε βρει σε ένα λατομείο. Πίστευε ότι ήταν το κάτω τμήμα του μηριαίου οστού ενός μεγάλου ζώου, για παράδειγμα ενός ελέφαντα, ή –και αυτό το θεωρούσε πιθανότερο– ενός γίγαντα.

Το 1763 o φυσιοδίφης Richard Brookes μελέτησε προσεκτικότερα το εύρημα και το βάφτισε Scrotum humanum. Υπέθεσε ότι ήταν οι απολιθωμένοι όρχεις ενός γίγαντα. Αργότερα το εύρημα εξαφανίστηκε, αλλά από διάφορα σχέδιά του που έχουν σωθεί φαίνεται ότι όντως θύμιζε ένα ζεύγος γιγάντιων όρχεων.

Ο όρος «δεινόσαυρος» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1841, με βάση τα συμπεράσματα που είχαν προκύψει από τη μελέτη απολιθωμάτων του Megalosaurus και του Iguanodon, τα οποία είχαν ανακαλυφθεί τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Το 1871, ο John Philips διατύπωσε την άποψη ότι οι γιγάντιοι όρχεις του σπηλαίου ήταν μάλλον το κάτω τμήμα ενός μηριαίου οστού ενός Megalosaurus. Οι δύο στρογγυλές απολήξεις δεν ήταν επομένως υπολείμματα ενός γεννητικού οργάνου, αλλά ένα τμήμα από άρθρωση ποδιού ενός σαρκοφάγου δεινοσαύρου, που έζησε ίσως πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια.

scienceillustrated.gr
 

Επισκέπτης
Νέο υπερηχητικό αεροσκάφος από την Ιαπωνία

http://[URL unfurl="true"]www.focusmag.gr/articles/pictures/10541261/m_supersonictransport.jpg[/img[/URL]]
Η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας θα πραγματοποιήσει το φθινόπωρο δοκιμαστική πτήση ενός νέου αεροσκάφους σχεδιασμένου να πετά με ταχύτητα διπλάσια του ήχου.

H δοκιμαστική πτήση θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου στην Αυστραλία και έρχεται τρία χρόνια μετά την καταστροφή του προηγούμενου πρωτότυπου λόγω βλάβης κατά τις δοκιμές.

Η ιαπωνική υπηρεσία Διαστήματος JAXA, σε συνεργασία με εταιρείες όπως η Mitsubishi, η Fuji και γαλλικούς ομίλους όπως η EADS (μητρική της Airbus) συμφώνησαν το καλοκαίρι να αναπτύξουν ένα αεροσκάφος 300 θέσεων το οποίο θα πετά με ταχύτητα Mach 2 και θα καλύπτει την απόσταση Τόκιο - Λος Αντζελες σε τέσσερις ώρες.

Το πρωτότυπο της JAXA, το οποίο προς το παρόν δεν διαθέτει κινητήρα, θα αναχωρήσει συνδεδεμένο σε έναν προωθητικό πύραυλο και θα απελευθερωθεί σε ύψος 20 χιλιομέτρων και με ταχύτητα 2 Mach. Έπειτα από 15 λεπτά πτήσης, το μοντέλο θα πέσει πίσω στη γη με αλεξίπτωτο. Στη διάρκεια του τεστ θα μελετηθεί η αεροδυναμική συμπεριφορά του αεροσκάφους.

Η Ιαπωνία έχει ανακοινώσει ότι το νέο υπερηχητικό θα μπορεί να ξεκινήσει δρομολόγια γύρω στο 2020.

[URL unfurl="true"]www.focusmag.gr[/URL]
 

Επισκέπτης
Γιατί οι Αιγύπτιοι ζωγράφιζαν πάντα τους ανθρώπους προφίλ;

Οι καλλιτέχνες στην αρχαία Αίγυπτο ακολουθούσαν αυστηρούς κανόνες. Μεταξύ άλλων, το ανθρώπινο σώμα απεικονιζόταν πάντα έτσι, ώστε τα μέλη να είναι όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτα. Οι Αιγύπτιοι ζωγράφιζαν το πρόσωπο και το κάτω μέρος του σώματος προφίλ, ενώ το πάνω μέρος του σώματος απεικονιζόταν ανφάς. Αυτό εθεωρείτο ότι εξυπηρετούσε μια πληρέστερη απεικόνιση της μορφής.

Έτσι ακριβώς είναι ζωγραφισμένες οι ανθρώπινες μορφές στις τοιχογραφίες και τα ανάγλυφα που κοσμούσαν τους τάφους των μελών της άρχουσας τάξης. Μεταξύ άλλων, οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν ακόμη και τους σκλάβους που θανατώνονταν προκειμένου να υπηρετούν τον αφέντη τους και στον κάτω κόσμο. Τα ζώα απεικονίζονταν επίσης προφίλ, γιατί έτσι αποδιδόταν καλύτερα η κίνησή τους.

scienceillustrated.gr
 

Επισκέπτης
Τι θα γινόταν στον πλανήτη αν δεν υπήρχε το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο άνθρακας στους ωκεανούς απέτρεψε τη μετατροπή της Γη σε γιγάντια χιονόμπαλα σε κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της. Τα ευρήματα προσδίδουν αξιοπιστία στην υπόθεση ότι η κλιματική αλλαγή και ο παγκόσμιος κύκλος άνθρακα είναι στενά συνδεμένα και αλληλοεπηρεάζονται.

Η ζωή στη Γη εξαρτάται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Χωρίς το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια στην ατμόσφαιρα να εγκλωβίζουν μια σημαντική ποσότητα της θερμότητας του ήλιου, ο πλανήτης θα είχε θερμοκρασίες υπό του μηδενός εδώ και πάρα πολύ καιρό και ίσως να μην γινόταν ποτέ αρκετά θερμός ώστε να επιτρέψει την ύπαρξη σύνθετων θερμόαιμων οργανισμών, όπως οι άνθρωποι. Τα γεωλογικά δεδομένα δείχνουν ότι η Γη έχει έρθει επικίνδυνα κοντά σε αυτό το σενάριο κατά το μακρινό παρελθόν. Μία θεωρία που αποκαλείται υπόθεση της Γης-χιονόμπαλας, υποδεικνύει ότι ο πλανήτης χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια για να ανακάμψει από τις «παγωμένες» θερμοκρασίες –η τελευταία συνέβη πριν από 550 εκατομμύρια χρόνια περίπου- και μπόρεσε να το επιτύχει μόνο μέσω της συσσώρευσης ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα από ηφαιστειακές εκρήξεις.

Τώρα, ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο χρησιμοποίησε ένα μοντέλο του κύκλου του άνθρακα για να δείξει ότι η παρουσία του στοιχείου –υπό τη μορφή ανθρακικών αλάτων- στο βυθό της θάλασσας εμπόδισε την κατάψυξη του πλανήτη. Σε αντίθεση με την υπόθεση της Γης-χιονόμπαλας, η ομάδα αναφέρει στο τελευταίο τεύχος του Nature ότι το φαινόμενο ήταν περισσότερο αυτό μιας Γης-μπάλας από χιονόνερο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωφυσικό W. Richard Peltier, βρήκαν ότι οι χαμηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες επιτρέπουν στους ωκεανούς να απορροφούν περισσότερο οξυγόνο από την ατμόσφαιρα. Το οξυγόνο αντιδρά με τα ανθρακικά άλατα που έχουν αποτεθεί στον βυθό, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα που με τη σειρά του ανεβάζει τις θερμοκρασίες. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου έπαιξε σημαντικό ρόλο «ακόμη και στο απώτατο παρελθόν, καθορίζοντας το κλίμα στην επιφάνεια του πλανήτη», εξηγεί ο Peltier. Και από πριν από 1 δισεκατομμύριο χρόνια έως πριν από 550 εκατομμύρια χρόνια, η περίοδος δηλαδή που ήταν το αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης, «αυτή η επίδραση προφανώς λειτούργησε υπέρ της προστασίας της βιόσφαιρας».

Είναι σαφές από την έρευνα ότι οι μηχανισμοί ανάδρασης της Γης εμπόδισαν τον πλανήτη στο να πέσει σε μία κατάσταση μόνιμου ψύχους, αναφέρει ο γεωλόγος Alan Jay Kaufman από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Θεωρητικά, οι ίδιοι μηχανισμοί θα μπορούσαν να σώσουν τον πλανήτη εάν το φαινόμενο του θερμοκηπίου γίνει ανεξέλεγκτο, σε περίπτωση που οι ωκεανοί απορροφήσουν πολύ άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Αλλά πρόκειται για ένα μηχανισμό που λειτουργεί σε βάθος χρόνου αρκετών χιλιάδων ετών, λέει ο Kaufman, γι’ αυτό δεν υπάρχουν ελπίδες ότι ο κύκλος άνθρακα θα μπορούσε να εξισορροπήσει τα αποτελέσματα από την αυξημένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε ανθρώπινη χρονική κλίμακα.

 

Επισκέπτης
Η Γη στα πρόθυρα της έκτης μαζικής εξαφάνισης

Σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science, η θεωρία ότι η Γη εισέρχεται σε μια περίοδο μαζικής εξάλειψης ειδών, όμοιας με αυτή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός εξαφάνισης των εντόμων -που αντιστοιχούν χονδρικά στους μισούς οργανισμούς του πλανήτη- και των φυτών είναι σήμερα εκατοντάδες φορές υψηλότερος από ό,τι σε άλλες περιόδους του γεωλογικού παρελθόντος.

Το φαινόμενο, που παρατηρήθηκε σε όλη τη Βρετανία και όχι μόνο σε υποβαθμισμένες περιοχές, πιθανότατα συμβαίνει και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, εκτιμούν οι δύο ομάδες.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι η έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών στον πλανήτη ξεκίνησε πριν από 50.000 χρόνια, με την εξάπλωση των ανθρώπινων πληθυσμών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για τους πληθυσμούς εντόμων, πτηνών και φυτών που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 20 έως 40 χρόνια, με τη βοήθεια 20.000 εθελοντών από όλη τη Βρετανία.

Τους πληθυσμούς των εντόμων και των πουλιών μελέτησε η ομάδα του Δρ Τζέρεμι Τόμας του Κέντρου Υδρολογίας και Οικολογίας. Από τα 58 είδη πεταλούδας που εξετάστηκαν, στο 71% καταγράφηκε μεγάλη μείωση των πληθυσμών, ενώ στα πουλιά το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 54%.

Η έρευνα στα φυτά της Βρετανίας από την Δρ Κάρλι Στίβενς του Ανοιχτού Πανεπιστημίου αποκάλυψε ότι από τα 1.254 ενδημικά είδη, το 28% σημειώνει μεγάλες απώλειες.

«Οι ρυθμοί εξαφάνισης τους τελευταίους αιώνες είναι τουλάχιστον δύο φορές υψηλότεροι από το κανονικό. Οι περισσότεροι οικολόγοι δέχονται ότι πλησιάζουμε τους ρυθμούς εξαφάνισης των προηγούμενων πέντε μαζικών εξαφανίσεων» αναφέρει ο Δρ. Τόμας.

 

Επισκέπτης
Προσομοίωση τυφώνων από τον ταχύτερο υπερυπολογιστή του κόσμου

Ο Προσομοιωτής Γης, ο ταχύτερος υπερυπολογιστή του κόσμου που λειτουργεί στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, μπορεί να προσομειώνει την εμφάνιση και την πορεία τυφώνων.

Ο Προσομοιωτής Γης τέθηκε σε λειτουργία το Μάρτιο του 2002 και αποτελείται από 640 κόμβους επεξεργασίας, οι οποίοι καταλαμβάνουν χώρο διαστάσεων 50Χ16Χ65 μέτρων. Η επεξεργαστική ισχύς του συστήματος φτάνει τα 35,86 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο (Tflops).

Τα περισσότερα μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος χωρίζουν τη Γη σε επιμέρους τμήματα, τα οποία έχουν πλάτος αρκετά εκατοντάδες χιλιομέτρα το καθένα. Στα μοντέλα που τρέχει ο Προσομειωτής Γης, αντίθετα, τα τμήματα αυτά είναι πολύ μικρότερα, έως και δέκα χιλιόμετρα σε πλάτος, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να συμπεριλάβει μικρής κλίμακας μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως οι τροπικές καταιγίδες.

Σε επιστημονική συνάντηση που έλαβε χώρα στο Κέιμπριτζ παρουσιάστηκαν τα  αποτελέσματα που έχει δώσει μέχρι στιγμής ο υπερυπολογιστής. Όπως περιγράφει η Τζούλια Λίνγκο, διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Ατμοσφαιρικής Μοντελοποίησης στη Βρετανία «μπορείς να δεις έναν τυφώνα να κινείται προς την Ιαπωνία -έχει ακόμα και ένα μικρό μάτι.

Ο Προσομειωτής Γης μπορεί να προσομoιώνει την ατμόσφαιρα για διάστημα πολλών ετών. Σύμφωνα με τον Κέικο Τακαχάσι, ερευνητή του Κέντρου Προσομειωτή Γης, το σύστημα έχει ήδη προχωρήσει έως και 50 χρόνια στο μέλλον.

Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η ακρίβεια των μετεωρολογικών προβλέψεων, αλλά και θα εκτιμηθεί με περισσότερη ακρίβεια η πορεία της παγκόσμιας θέρμανσης και της κλιματικής αλλαγής.

Ο Προσομειωτής Γης τέθηκε σε λειτουργία το Μάρτιο του 2002. Αποτελείται από 640 κόμβους επεξεργασίας, οι οποίοι καταλαμβάνουν χώρο διαστάσεων 50Χ16Χ65 μέτρων. Η επεξεργαστική ισχύς του συστήματος φτάνει τα 35,86 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο (Tflops).

Προσομειωτής Γης:  ()
Κέντρο Παγκόσμιας Ατμοσφαιρικής Μοντελοποίησης:  ()
 

Επισκέπτης
Ατλαντίδα

Ερευνητής διατυπώνει νέα θεωρία για τη θέση της Ατλαντίδας, τη χαμένη πολιτεία του Πλάτωνα που εδώ και αιώνες γοητεύει τους επιστήμονες (ιστορικούς, αρχαιολόγους κλπ). Αυτή τη φορά όμως κανείς δεν μιλά για «υπερπολιτισμούς», για ΑΤΙΑ ή για μαγικούς κρυστάλλους. Αντιθέτως, ο ερευνητής έκανε ένα «ταξίδι στο χρόνο» και μελέτησε την άνοδο της στάθμης της θάλασσας τα τελευταία 20.000 χρόνια για να βρει ένα νησί που να ταιριάζει με τα λόγια του Πλάτωνα. Στο έργα του Πλάτωνα Τιμαίος και Κριτίας, αναφέρονται οι πρώτες περιγραφές της Ατλαντίδας και της καταστροφικής της μοίρας. «Οι πηγές αυτές οδήγησαν τους επιστήμονες σε πολλές εικασίες και θεωρίες» λέει ο Jacques Collina-Girard από το Πανεπιστήμιο Aix-en-Provence στη Μασσαλία. «Παραδόξως κανείς δεν είχε λάβει υπόψιν την πιο πιθανή τοποθεσία». Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η Ατλαντίδα βρίσκεται μπροστά στις Ηράκλειες Στήλες- αυτό που αποκαλούμε σήμερα «Το στενό του Γιβραλτάρ» και εξαφανίστηκε περίπου το 9000 π.Χ. Εκείνη την εποχή, η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερη και πιθανότατα υπήρχε εκεί μια ομάδα νησιών, κοντά στο στενό του Γιβραλτάρ. Ο Collina-Girard έφτιαξε ένα χάρτη της περιοχής όπως έμοιαζε τότε για να κατανοήσει πώς οι άνθρωποι κατάφεραν να μετακινηθούν από την Αφρική στην Ευρώπη. Κάποιο από αυτά τα νησιά πρέπει να ταιριάζει με τις περιγραφές του Πλάτωνα. Τα νησιά καλύφθηκαν όταν ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας με το τέλος της εποχής των παγετώνων. Το βασικό πρόβλημα αυτής της θεωρίας είναι ότι η μυθική Ατλαντίδα είχε το μέγεθος μιας ολόκληρης ηπείρου και εξαφανίστηκε 9000 χρόνια πριν γεννηθεί ο Πλάτωνας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο γαλλικό es Rendus de l´ Académie des Sciences
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom