Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Τα βακτήρια που γύρισαν από το κρύο

ΠΑΓΩΜΕΝΟΙ μικροοργανισμοί ηλικίας εκατό χιλιάδων ετών που εντοπίστηκαν στην Ανταρκτική επανήλθαν σε ζωτική κατάσταση και συνέχισαν να αναπτύσσονται σε εργαστηριακές συνθήκες.

Ερευνητές υπό την καθοδήγηση του Κέι Μπίντλ από το πανεπιστήμιο Ράτγκερς εξέτασαν πέντε δείγματα πάγου ηλικίας εκατό χιλιάδων μέχρι και οκτώ εκατομμυρίων ετών. «Δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Το μόνο που γνωρίζαμε ήταν ότι οι οργανισμοί αυτοί είναι πολύ ανθεκτικοί» είπε ο Μπίντλ. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων οι επιστήμονες κατάφεραν με επιτυχία να αναπτύξουν βακτήρια που υπήρχαν στα δείγματα του πάγου.

Ωστόσο, η ανάπτυξη τους ήταν ιδιαίτερα αργή, αφού χρειάστηκαν περίπου ένα χρόνο για να παρουσιάσουν ανάπτυξη με μια εβδομάδα ενός σύγχρονου βακτήριου. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην αλλοίωση του DNA με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα στα βακτήρια, το DNA τους κόβεται στο μισό μετά από 1,1 εκατομμύρια χρόνια. Στο πιο παλιό βακτήριο που κατάφεραν να αναπαράγουν οι επιστήμονες, ο γενετικός κώδικας αποτελούνταν από 210 μονάδες, σε αντίθεση με τις 3 εκατομμύρια μονάδες από τις οποίες αποτελείται το τυπικό DNA ενός σύγχρονου βακτηρίου.

Η μελέτη αυτών των μορφών ζωής, αναφέρει ο Μπίντλ, βοηθούν όλη την επιστημονική κοινότητα να κατανοήσει τα γεωλογικά και φυσιολογικά όρια της ζωής στη Γη υπό διαφορετικές συνθήκες. Επιπλέον, υπάρχει ενδιαφέρον για την αναζήτηση ζωής σε άλλους πλανήτες και το κατά πόσο μικροοργανισμοί μπορούν να επιζήσουν σε ψυχρές συνθήκες, όπως για παράδειγμα στους πόλους του πλανήτη Άρη.

Η μελέτη φιλοξενείται στη δικτυακή έκδοση της Εθνική Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.


 

Επισκέπτης
Η έλλειψη οξυγόνου εξαφάνισε τα ζώα πριν εκατομμύρια χρόνια

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Δρ Γκρεγκ Ρετάλακ, Αμερικανός γεωλόγος του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και που δημοσιεύθηκε στο Geological Society of America Bulletin η αιτία εξαφάνισης μεγάλου μέρους των ζωικών οργανισμών πριν από 251 εκατομμύρια χρόνια ήταν οι τεράστιες ποσότητες μεθανίου που ανέβλυσαν από τους ωκεανούς.



Το αέριο αντέδρασε με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο και πυροδότησε μια σειρά από αλλαγές πλανητικής κλίμακας, οι οποιες οδήγησαν σε δραστική μείωση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Έτσι, τα περισσότερα ζώα πέθαναν από ασφυξία.

Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η μαζική εξαφάνιση στο τέλος της Πέρμιας Περιόδου οφειλόταν στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Γνώριζαν ότι κάποιος άγνωστος παράγοντας προκάλεσε την απελευθέρωση των τεράστιων ποσοτήτων μεθανίου που βρισκόταν κάτω από των ωκεάνιο πυθμένα καθώς και στους πολικούς πάγους.

Ο Δρ Ρετάλακ υποστηρίζει ότι τα ζώα εκείνης την περίοδου ήταν ήδη νεκρά όταν συνέβη η κλιματική αλλαγή. Είχαν πεθάνει λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Ο ερευνητής παρατήρησε ότι στην έρημο Καρού της Νότιας Αφρικής, όπου είχε εξαφανιστεί το 88% των ζωικών ειδών, δεν υπήρχαν ενδείξεις κλιματικής αλλαγής. Στη συνέχεια, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Γιέλ έδειχνε ότι η έκλυση μεθανίου θα πρέπει να είχε μειώσει τη συγκέντρωση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα από το 35 στο 12% σε 20.000 χρόνια.

Η έλλειψη οξυγόνου κάνει τους πνεύμονες να γεμίζουν με υγρό. Αρχικά τα ζώα θα ένιωθαν ίσως πονοκεφάλους και ναυτία και στη συνέχεια θα πέθαιναν.

Η θεωρία εξηγεί γιατί οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις διακυμάνσεις του οξυγόνου, χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να αναπτυχθούν ξανά μετά την εξάλειψη.

)
 

Επισκέπτης
Φυματίωση πριν από 500.000 χρόνια

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν στην Τουρκία την πιο αρχαία απόδειξη περιστατικού φυματίωσης σε ένα ανθρώπινο απολίθωμα ηλικίας 500.000 ετών.

Οι ειδικοί πίστευαν ότι η ασθένεια της φυματίωσης πρωτοεμφανίστηκε πριν από μερικές χιλιάδες χρόνια, βασιζόμενοι σε υπολείμματα μούμιων από την Αίγυπτο και το Περού. Το νέο εύρημα, όμως, έρχεται να αναιρέσει τις υποθέσεις τους.

Ο σκελετός ανήκει σε ένα νεαρό Homo erectus, ένα από τα πρώτα ανθρώπινα είδη που μετανάστευσαν από την Αφρική. Μελετώντας το κρανίο, ο John Kappelman, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και επικεφαλής της αμερικανο-γερμανο-τουρκικής ομάδας, εντόπισε σαφείς ενδείξεις της ασθένειας. Υποστηρίζει ότι οι σειρές από μικρές κακώσεις που είναι χαραγμένες στο κόκαλο του κρανίου αποτελούν χαρακτηριστικό της Leptomeningitis tuberculosa, μιας μορφής φυματίωσης που επιτίθεται στους μήνιγγες του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι συνθήκες διαβίωσης του άνδρα τον έκαναν ευάλωτο στη μόλυνση. Ο σκουρόχρωμος Homo erectus που μετανάστευσε στα βόρεια από χαμηλότερα, τροπικά πλάτη, θα παρήγαγε λιγότερη βιταμίνη D, κάτι που εξασθένισε το ανοσοποιητικό του σύστημα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Kappelman, «η παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα λειτουργεί ως μία από τις πρώτες γραμμές άμυνα του οργανισμού ενάντια σε έναν εσμό μολύνσεων και ασθενειών».

Ο Dr Simon Mays, ειδικός στους ανθρώπινους σκελετούς, εξήγεί ότι η μέχρι τώρα παλαιότερη καταγεγραμμένη περίπτωση φυματίωσης προέρχεται από την Ιταλία πριν από 5.000 χρόνια. «Αυτή η αναφορά υποδεικνύει ότι υπήρξε περιστατικό 450.000 χρόνια νωρίτερα. Χρειαζόμαστε πολύ δυνατές αποδείξεις ότι οι κρανιακές κακώσεις προέρχονται όντως από τη φυματίωση και όχι από κάτι άλλο».

 

Επισκέπτης
Συνοικέσια με επιστημονικό τρόπο

Τον ρόλο του προξενητή, αναλαμβάνουν πλέον όχι οι προξενητές, ούτε η τύχη αλλά η ίδια η επιστήμη. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας λοιπόν -ευνόητο αυτό - θα αποκαλύπτει με ποια άτομα έχετε τις καλύτερες προοπτικές να "τα βρείτε" και να ζήσετε εσείς καλά κι εμείς καλύτερα. Μια επαναστατική μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στην οποία πήραν μέρος πάνω από 700 ζευγάρια έγγαμων Αυστραλών, είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό μιας φόρμουλας ειδικά κατασκευασμένης για την Αυστραλία. Την φόρμουλα αυτή την εγκαινίασε σήμερα υπηρεσία συνοικεσίων με τον τίτλο Compatibility Matching System, βρίσκεται δε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα eHarmony.com.au. Συγκεκριμένα για να σας φέρουν σε επαφή με ένα άτομο του αντίθετου φύλου, θα πρέπει να συμφωνείτε σε 29 σημεία - κλειδιά. Μερικά απ’ αυτά είναι (στην κατηγορία ταμπεραμέντου): αυτογνωσία, εκδήλωση αισθημάτων, αποφασιστικότητα, ρομαντισμός. Έπεται η κατηγορία κοινωνικής συμπεριφοράς (προσωπικότητα, καλοσύνη, επιρροή, κοινωνικότητα, αυτονομία και ευελιξία). Στη συνέχεια, εξετάζεται το επίπεδο ευφυΐας, το χιούμορ, η περιέργεια, οι καλλιτεχνικές τάσεις και προχωρούμε στα πιο "γήινα", όπως η σεξουαλικότητα, η ζωντάνια, η αυτοπεποίθηση, οι αρχές απασχόλησης, η εμφάνιση. Φυσικά απαραίτητα στοιχεία είναι η πνευματικότητα, η φιλοδοξία, οι οικογενειακοί στόχοι, η συντηρητικότητα, ο αλτρουισμός, το οικογενειακό υπόβαθρο, οικογενειακό κοινωνικό επίπεδο και η μόρφωση. Βάσει αυτών των στοιχείων ανιχνεύονται τα άτομα που ταιριάζουν μεταξύ τους και έχουν 80% εγγύηση ότι θα είναι στο 25% των ζευγαριών που βρίσκουν την ευτυχία στο δεσμό τους και την προοπτική να είναι μαζί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα, για να βρεθεί με ποιον/ποια ταιριάζουν τα ενδιαφερόμενα άτομα υποβάλλονται (πάρτε ανάσα) σε 256 ερωτήσεις, όπου θα φανεί η προσωπικότητά τους, οι αξίες και τα πιστεύω τους. Στη συνέχεια και βάσει των απαντήσεων, συγκροτείται το προφίλ τους, το οποίο οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να ταιριάξουν με το πλησιέστερο του άλλου φύλου. Όπως δηλώνει ο επικεφαλής του συστήματος αυτού, Dr. Buckwalter, "εκείνο που εξακριβώνουμε βασικά είναι ότι οι ομοιότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία επιτυχημένων μακροχρόνιων δεσμών. Δεν μιλάμε εδώ για ακριβή αντίτυπα, για κλώνους, αλλά υποστηρίζουμε ότι αν τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητας δύο ατόμων μοιάζουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποτελέσουν ένα αρμονικό ζευγάρι, δεδομένου ότι θα καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον".

 

Επισκέπτης
Του κόπηκε η όρεξη!

Ένας ασθενής που νοσησελευόταν σε νοσοκομείο της Φινλανδίας ανακάλυψε ανάμεσα στα βραστά λαχανικά που του σέρβιραν, το κεφάλι ενός ποντικού. "Είναι επόμενο να του κόπηκε η όρεξη", σχολίασε ο Σακάρι Κέλα, διευθυντής του νοσοκομείου όπου συνέβη το περιστατικό. Πάντως, πρόσθεσε, η υγεία του νοσηλευομένου δεν κινδύνευσε από το μαγειρεμένο τρωκτικό. Το πιθανότερο είναι, εξήγησε, το κομμένο κεφάλι να ήταν μέσα στη σακούλα με τα λαχανικά που είχε εισαχθεί από το Βέλγιο. Το σώμα του ζώου δεν βρέθηκε πουθενά, και εφόσον μιλάμε για "ένα βελγικό ποντίκι, το υπόλοιπο μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ευρώπης", κατέληξε ο υπεύθυνος.

 

Επισκέπτης
Σταγόνες βροχής με διάμετρο ένα εκατοστό

Οι μεγαλύτερες σταγόνες βροχής που έχουν καταγραφεί στη Γη εντοπίστηκαν μέσα στα σύννεφα από ερευνητικό αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τη Βραζιλία και τα Νησιά Μάρσαλ. Η διάμετρός τους φτάνει το ένα εκατοστό, περίπου δεκαπλάσια από το συνηθισμένο.

Οι ασυνήθιστες σταγόνες που εντόπισε ο Πίτερ Χόμπς, ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, διαμέτρου από 8,8 έως 10,0 χιλιοστά, δημιουργήθηκαν είτε από τη συσσώρευση νερού πάνω σε σωματίδια ρύπων, είτε από τη συσσωμάτωση μικρότερων σταγόνων μέσα στα σύννεφα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα όργανο λέιζερ για να μετρήσουν τις σταγόνες σε νέφη που σχηματίστηκαν πάνω από τη Βραζιλία λόγω μιας μεγάλης πυρκαγιάς, καθώς και σε καθαρό ουρανό πάνω από τα Νησιά Μάρσαλ.

Για την περίπτωση της Βραζιλίας, ο Δρ Χομπς εικάζει ότι οι γιγάντιες σταγόνες σχηματίστηκαν καθώς νερό συγκεντρωνόταν πάνω σε αιωρούμενα, αλλά ογκώδη, σωματίδια τέφρας.

Στην περίπτωση της καθαρής ατμόσφαιρας των Νησιών Μάρσαλ, ο μηχανισμός πρέπει να ήταν διαφορετικός και ίσως περιλάμβανε τη συσσωμάτωση μικρών σταγόνων, σε περιοχές των νεφών όπου η περιεκτικότητα σε υγρό νερό ήταν ασυνήθιστα υψηλή.

Οι γιγάντιες σταγόνες δεν αποκλείεται να έφτασαν μέχρι το έδαφος, αν και είναι πιθανό να διαλύθηκαν στην κάθοδό τους. Καθώς πέφτουν, οι σταγόνες με διάμετρο άνω των δύο χιλιοστών χάνουν το σφαιρικό σχήμα τους, το κάτω μέρος τους απλώνεται λόγω της αντίστασης του αέρα και τελικά διαλύεται.

 

Επισκέπτης
«Tριώροφο» μανιτάρι ανακαλύφθηκε στο Κονγκό

Επιστήμονες ανακάλυψαν στα τροπικά δάση της Δημοκρατίας του Κονγκό ένα νέο είδος μανιταριού με διάμετρο ένα μέτρο και τριπλό πίλο (το «καπέλο» των μανιταριών).
http://[URL unfurl="true"]www.focusmag.gr/articles/pictures/65016033/m_mushrooms.jpg[/img[/URL]]
«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε μανιτάρι σαν κι αυτό και επομένως θα είναι δύσκολο για μας να το ταξινομήσουμε. Θα προσδιορίσουμε όμως περί τίνος πρόκειται επιστημονικά» δήλωσε ο Πιέρ Μποτάμπα, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου κτηνιατρικής και ζωολογίας της χώρας.

Ο μύκητας έχει ύψος 45 εκατοστά. Ο χαμηλότερος πίλος έχει διάμετρο ένα μέτρο, ο μεσαίος 60 εκατοστά και ο κορυφαίος 24 εκατοστά.

Το μανιτάρι βρέθηκε κοντά στο χωρίο Μβούλα, περίπου 60 χιλιόμετρα από την Μπραζαβίλ και μεταφέρθηκε προσεκτικά στην πρωτεύουσα.

[URL unfurl="true"]www.focusmag.gr[/URL]
 

Επισκέπτης
Σε τι οφείλονται οι συχνές καλοκαιρινές καταιγίδες που φαίνονται να έρχονται από το πουθενά;

Αν και αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα στην αφόρητη ζέστη πολλών αστικών πόλεων του πλανήτη, είναι πράγματι άξιο απορίας. Αυτό αναρωτήθηκε ομάδα μετεωρολόγων από το Goddard Space Flight Center της ΝΑΣΑ στην περιοχή Greenbelt-Maryland. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε το πρώτο ραντάρ βροχής στον κόσμο που βρίσκεται στο διάστημα και διαπίστωσε πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της θερμότητας που παράγει η άσφαλτος των πόλεων και των καλοκαιρινών βροχών στις αστικές περιοχές. Η ανακάλυψη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, το 2025 το 80% των παγκόσμιου πληθυσμού θα διαμένει στις πόλεις.

Τα κτίρια και οι δρόμοι απορροφούν το ηλιακό φως με αποτέλεσμα να είναι οι πόλεις κατά 0.6 ως 5.6 βαθμούς Κελσίου θερμότερες από τις γύρω περιοχές και τις αγροτικές περιοχές. Η διαφορά αυτή γίνεται εντονότερη το καλοκαίρι.

Ο επικεφαλής της ομάδας Marshall Shepherd επισημαίνει πως το αστικό τοπίο με τα κτίρια διαφορετικού ύψους και τις τεράστιες ασφαλτοστρωμένες επιφάνειες αναγκάζει τον άνεμο να ανεβαίνει ψηλά και να δημιουργεί σύννεφα και κατά συνέπεια και βίαιες βροχοπτώσεις με όλα τα γνωστά αποτελέσματα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου της επιστημονικής επιθεώρησης Journal of Applied Meteorology

Τέτοιου είδους έρευνες βοηθούν ή τουλάχιστον πρέπει να βοηθούν τους σχεδιαστές πόλεων να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της αστικοποίησης και τη συμβολή του αστικού τοπίου στην πρόκληση παρόμοιων μετεωρολογικών φαινομένων όπως είναι οι βίαιες καταιγίδες, καταλήγουν οι ειδικοί.

 

Επισκέπτης
Προς αναζήτηση της Κιβωτού του Νώε

Δέκα Αμερικανοί και Τούρκοι ορειβάτες θα αναρριχηθούν φέτος καλοκαίρι στο όρος Αραράτ προκειμένου να διαπιστώσουν αν ένα μυστηριώδες αντικείμενο που εντόπισαν στην κορυφή του είναι η Κιβωτός με την οποία ο Νώε έσωσε την πανίδα του πλανήτη από τον Κατακλυσμό.

Όπως δήλωσε ο Ντάνιελ ΜακΓκίβερν, πρόεδρος της εταιρείας Shamrock-The Trinity Corporation, με έδρα τη Χονολουλού, η αποστολή θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου, κατόπιν έγκρισης από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο ΜακΓκίβερν και ο Τούρκος ορειβάτης Αχμέτ Αλί Αρσλάν, επικεφαλής της ομάδας, σκοπεύουν να φτάσουν μέχρι την κορυφή του Αραράτ σε ύψος 5.430 μέτρων.

Το περσινό κύμα καύσωνα έλιωσε τους πάγους και αποκάλυψε εν μέρει έναν σχηματισμό στην κορυφή του όρους που είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 1957 από πιλότους της τουρκικής αεροπορίας. Έχει σχήμα πλοίου και διαστάσεις 14x23x137 μέτρα.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ερευνήσει το σημείο. Μέχρι το 1982 η πρόσβαση στο Αραράτ και σε ολόκληρη την επαρχία Άγρι απαγορευόταν στους ξένους, επειδή οι Σοβιετικοί υποστήριζαν ότι πολλοί εξερευνητές ήταν στην πραγματικότητα Αμερικανοί κατάσκοποι.

Οι ΜακΓκλίβερν και Αρσλάν υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία του σχηματισμού σε πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες.

Σύμφωνα με έρευνες γεωλόγων, την εποχή των Σουμερίων η Μεσοποταμία είχε πληγεί από εκτεταμένη πλημμύρα.

 

Επισκέπτης
Γέννηση ενός ωκεανού

Το μεγαλύτερο ρήγμα στον φλοιό της γης τις τελευταίες δεκαετίες, αν όχι αιώνες, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο ωκεανό στην Αφρική.

Οι γεωλόγοι ισχυρίζονται ότι το ρήγμα που δημιουργήθηκε πέρυσι μπορεί εν τέλει να φτάσει στην Ερυθρά Θάλασσα, αποκόπτοντας την Αιθιοπία και την Ερυθραία από την υπόλοιπη Αφρική.

Η τάφρος μήκους 60 χλμ υπήρξε αποτέλεσμα ενός σεισμού τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι μετρήσεις των ειδικών υποδεικνύουν ότι το διάκενο μεγαλώνει με ρυθμούς άνευ προηγουμένου, αποκαλύπτοντας διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα κάτω από το έδαφος, όπου οι τεκτονικές πλάκες που σχηματίζουν την Αφρική, βαθμηδόν απομακρύνονται από την αραβική πλάκα και προκαλούν την τάνυση και λέπτυνση του φλοιού. Τα τηγμένα πετρώματα βρίσκουν διέξοδο προς την επιφάνεια μέσω των ρηγμάτων και σχηματίζουν τον πυθμένα του μελλοντικού ωκεανού.

Σύμφωνα με τον Dr Tim Wright από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αν συνεχιστεί το «σχίσιμο» του φλοιού, το μέρος της Αφρικής κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα τελικά θα αποκοπεί από την υπόλοιπη ήπειρο σε περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια. «Πιστεύουμε ότι αν αυτές οι διαδικασίες συνεχιστούν, ένας νέος ωκεανός τελικά θα σχηματιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στο BBC. «Το ρήγμα θα ενωθεί με την Ερυθρά Θάλασσα και ο ωκεανός θα το πλημμυρίσει».

Ο Dr Wright είναι μέλος μιας ερευνητικής ομάδας Βρετανών και Αιθιόπων, που καταγράφει τη δημιουργία της λεκάνης του νέου ωκεανού, χρησιμοποιώντας σεισμικά όργανα αλλά και δορυφορικές εικόνες. «Έχουμε κατορθώσει να αναλύσουμε όλα τα δορυφορικά δεδομένα και να έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο χάρτη. […] Είναι το μεγαλύτερο ρήγμα τουλάχιστον από τη δεκαετία του ‘70 και πιθανόν εδώ και εκατοντάδων χρόνων».

 

Επισκέπτης
Το τελικό σχέδιο της κιβωτού σπόρων

Η νορβηγική κυβέρνηση αποκάλυψε το τελικό σχέδιο για το «θησαυροφυλάκιο» που θα φιλοξενεί δείγματα σπόρων από όλες τις γνωστές ποικιλίες των παγκόσμιων καλλιεργειών, λειτουργώντας ως δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση καταστροφής.

Το Διεθνές Θησαυροφυλάκιο Σπόρων του Σβάλμπαρντ θα χτιστεί μέσα σε μια βουνοπλαγιά σε ένα απομονωμένο νησί κοντά στο Βόρειο Πόλο. Σκοπός αυτής της νέας κιβωτού είναι να προφυλάξει την παγκόσμια αγροκαλλιέργεια από τυχόν μελλοντικές καταστροφές, όπως πυρηνικός πόλεμος, πρόσκρουση αστεροειδούς και κλιματική αλλαγή.

Η κατασκευή ξεκινά τον Μάρτιο και η τράπεζα σπόρων προγραμματίζεται να ανοίξει το 2008. Όταν ολοκληρωθεί, θα μπορεί να φιλοξενήσει τρία εκατομμύρια δείγματα σπόρων. Το κόστος κατασκευής, το οποίο επωμίζεται η νορβηγική κυβέρνηση, ανέρχεται στα 5 εκ. δολάρια.

Η συλλογή και διατήρηση των σπόρων οργανώνεται από το Ίδρυμα Προστασίας Παγκόσμιας Ποικιλίας Καλλιεργειών (Global Crop Diversity Trust), το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διασφάλιση «της συντήρησης της βιοποικιλότητας των καλλιεργειών στο διηνεκές».

«Θέλουμε ένα δίχτυ ασφαλείας επειδή δεν θέλουμε να πάρουμε πάρα πολλά ρίσκα με την βιοποικιλότητα των καλλιεργειών», δήλωσε ο Cary Fowler, διευθυντής της οργάνωσης. «Μπορεί να φανταστεί κανείς μία αποτελεσματική, αποδοτική, διαρκή απάντηση στην κλιματική αλλαγή, στην έλλειψη νερού, στα θέματα διατροφικής ασφάλειας χωρίς αυτά που θα μπουν στο θησαυροφυλάκιο; Είναι η πρώτη ύλη της γεωργίας».

Η κιβωτός θα κατασκευαστεί 120 μέτρα μέσα σε ένα βουνό στο Σπιτσμπέργκεν, ένα από τα τέσσερα νησιά που απαρτίζουν το Σβάλμπαρντ. Ο Dr Fowler εξήγησε ότι το Σβάλμπαρντ, 1.000 χλμ μακριά από την ηπειρωτική χώρα της Νορβηγίας, επιλέχθηκε, γιατί ήταν πολύ απομονωμένο και επιπλέον πρόσφερε το επίπεδο της σταθερότητας που απαιτεί ένα τέτοιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. «Κοιτάξαμε πολύ μακριά στο μέλλον. Ελέγξαμε τα επίπεδα ραδιενέργειας μέσα στο βουνό, καθώς και τη γεωλογική δομή της περιοχής», ανέφερε στο BBC. «Επιπλέον, κάναμε ένα μοντέλο ραγδαίων κλιματικών αλλαγών που φτάνει 200 χρόνια μετά και το οποίο περιλαμβάνει το λιώσιμο των πάγων στους δύο Πόλους και στη Γροιλανδία, για να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η τοποθεσία θα παραμείνει πάνω από το επίπεδο της θάλασσας». Με το να κατασκευαστεί αυτό το ιδιότυπο θησαυροφυλάκιο βαθιά μέσα στο βουνό, επιτυγχάνεται μια φυσική κατάψυξη από το μονίμως παγωμένο έδαφος, σε περίπτωση που το μηχανικό σύστημα αχρηστευθεί, διευκρίνισε ο Dr Fowler.

Η κιβωτός της Αρκτικής θα λειτουργήσει ως εφεδρική «αποθήκη» για ένα παγκόσμιο δίκτυο τραπεζών σπόρων που θα υποστηρίζεται οικονομικά από το ίδρυμα. Σύμφωνα με τον Dr Fowler, ένα μέρος των δειγμάτων που στεγάζονται σε αυτές τις τράπεζες θα κατατίθενται στο Σβάλμπαρντ, το οποίο θα δρα σαν ένα «ζωντανό Φορτ Νοξ».

Και πρόσθεσε ότι αν και η κιβωτός σχεδιάστηκε για προστατεύσει τα είδη από καταστροφές, θα μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιηθεί για να ανεφοδιάζει τις εθνικές τράπεζες σπόρων. «Ένα τέτοιο παράδειγμα συνέβη τον Σεπτέμβριο, όταν ένας τυφώνας σάρωσε τις Φιλιππίνες και κατέστρεψε την εγχώρια τράπεζα σπόρων».

Τα δείγματα μέσα στο θησαυροφυλάκιο θα αποθηκεύονται στους -18ο Κελσίου. Ο χρόνος ζωής των σπόρων σε κατάσταση ψύξης εξαρτάται από το είδος. Ορισμένες καλλιέργειες, όπως τα μπιζέλια, μπορούν να επιβιώσουν μόνο για 20-30 χρόνια. Άλλες, όπως τα ηλιοτρόπια και τα σιτηρά, διατηρούνται για πολλές δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες χρόνια.

Μόλις συλλεχθούν όλα τα δείγματα και τοποθετηθούν στο Σβάλμπαρντ, η εγκατάσταση θα λειτουργεί χωρίς σχεδόν καμία ανθρώπινη παρέμβαση. «Κάποιος θα πηγαίνει εκεί μία φορά τον χρόνο για να ελέγξει το εσωτερικό και να βεβαιωθεί ότι όλα είναι εντάξει, αλλά δεν θα υπάρχει μονίμως απασχολούμενο προσωπικό. Αν σχεδιάζεις μια εγκατάσταση που προορίζεται σε περίπτωση πραγματοποίησης των χειρότερων σεναρίων, δεν μπορείς να υπολογίζεις πολύ στους ανθρώπους».

 

Επισκέπτης
Ζάχαρη ή... ροκανίδι;

Για το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας θα αποφανθεί σήμερα ο "Ντέιρκ Κάουντι Ντέιβ". Δεν πρόκειται για οικονομολόγο ή μεγαλοχρηματιστή, αλλά για ένα… γουρούνι το οποίο, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Γκρίνβιλ του Οχάιο, στα ΒΔ του Ντέιτον, ο Ντέιβ θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ μιας ταΐστρας με ζάχαρη και μιας με ροκανίδι. Η ζάχαρη σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία θα προχωρήσει "γλυκά" ενώ το ροκανίδι ότι τα πράγματα δεν θα πάνε και τόσο καλά...

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας, Ρίτσαρντ Κόρντρεϊ, όχι μόνο θα παραβρεθεί στην εκδήλωση που οργανώνει ο σύλλογος μεσιτών της κομητείας Ντέιρκ αλλά θα είναι και ο βασικός ομιλητής.

Ο Ντέιβ ακολουθεί τα χνάρια του Φιλ, μιας μαρμότας από το Πανξατόνι της Πενσιλβάνια που "προβλέπει" πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας...
 

Επισκέπτης
Αναζητώντας τη χαμένη λίμνη

Ρόλο ντετέκτιβ έχουν αναλάβει επιστήμονες στη Χιλή, οι οποίοι ερευνούν την ξαφνική εξαφάνιση μιας λίμνης στα νότια της χώρας!

Σύμφωνα με τις Αρχές, όταν οι δασοφύλακες πέρασαν από τη Γη του Μαγγελάνου, όπως αποκαλείται το νότιο τμήμα της Χιλής, τον Μάρτιο, η έκτασης δύο εκταρίων λίμνη που τροφοδοτούνταν με νερό από το λιώσιμο ενός παγετώνα, ήταν εκεί. Αλλά τον περασμένο μήνα, το μόνο που βρήκαν στη θέση της ήταν ένας τεράστιος ξερός κρατήρας και κομμάτια πάγου. Μία θεωρία είναι ότι ένας σεισμός προκάλεσε ρήγμα στο έδαφος, επιτρέποντας την απορροή του νερού.

«Τον Μάρτιο επιθεωρήσαμε την περιοχή και όλα ήταν φυσιολογικά», δήλωσε ο Χουάν Χοσέ Ρομέρο από την Εθνική Εταιρεία Δασών της Χιλής. «Ξαναπήγαμε τον Μάιο και προς έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι η λίμνη είχε τελείως εξαφανιστεί. Το μόνο που απέμεινε ήταν κομμάτια πάγου και ένα τεράστιο ρήγμα».

Γεωλόγοι και άλλοι ειδικοί έχουν σταλεί στην περιοχή, που βρίσκεται περίπου 2.000 χλμ νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγκο, για να διερευνήσουν το φαινόμενο.

Η περιοχή συχνά ταρακουνιέται από σεισμικές δονήσεις, γι’ αυτό οι επιστήμονες εικάζουν ότι ένας ισχυρός σεισμός που χτύπησε μία γειτονική περιοχή τον Απρίλιο, άνοιξε το ρήγμα στον πυθμένα της λίμνης.

Ο ειδικός στους παγετώνες, Αντρές Ριβέρα, δήλωσε στη χιλιανή εφημερίδα La Tercera ότι η εξαφάνιση της λίμνης φαίνεται να είναι μέρος ενός συνεχούς ανασχηματισμού του τοπίου. Η Γη του Μαγγελάνου «έχει δει ενδιαφέρουσες αλλαγές τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε σημειώνοντας ότι η λίμνη δεν υπήρχε πριν από 30 χρόνια.

http://[URL unfurl="true"]www.focusmag.gr/articles/pictures/84933999/lake.jpg[/img[/URL]]
[i]Το πριν και το μετά[/i]

[URL unfurl="true"]www.focusmag.gr[/URL]
 

Επισκέπτης
Η μάχη των spam

Ειδικοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα νέο είδος spam που κατακλύζει το internet. Αυτά τα spam μπορούν να «ξεγελούν» τα συμβατικά φίλτρα επειδή περιέχουν εικόνες με μηνύματα αντί για κείμενο.

«Το επίπεδο των spam που χρησιμοποιούν εικόνα έχει αυξηθεί δραματικά αυτόν τον χρόνο», τονίζει η Carole Theriault, σύμβουλος στη Sophos, τεχνολογική εταιρεία ασφαλείας που εδρεύει στο Λονδίνο. Η Sophos εκτιμά ότι στην αρχή του χρόνου τα spam με εικόνα αποτελούσαν μόνο το 18% των spam, αλλά τώρα έχουν φτάσει το 40%.

Τα συμβατικά φίλτρα αναλύουν το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ψάχνοντας για λέξεις και φράσεις που συνδέονται με ανεπιθύμητα μηνύματα. Έπειτα χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να αποφασίσουν αν το ηλεκτρονικό μήνυμα είναι spam ή όχι. Ωστόσο, όταν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα αποστέλλεται ως εικόνα, αυτή η τεχνική δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Παρ’ όλα αυτά, «βλέπουμε πολλά spam που χρησιμοποιούν εικόνα και ξέρουμε από ποιους υπολογιστές αποστέλλονται», λέει ο Paul Bacca, ερευνητής στα spam και τους ιούς. «Το μποκάρισμα των e-mail που προέρχονται από τους συγκεκριμένους υπολογιστές, έχει απρόσμενη επιτυχία. «Πιστεύουμε ότι “πιάνουμε” περίπου το 80% τέτοιων spam χρησιμοποιώντας συμβατικές τεχνικές», εξηγεί.

Ωστόσο, αυτό αφήνει μία ευμεγέθη ποσότητα ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Και αυτοί που στέλνουν spam βρίσκουν όλο και πιο εξελιγμένους τρόπους για να παρακάμπτουν τα φίλτρα. Παραδείγματος χάριν, οι ερευνητές προκειμένου να εμποδίσουν τα «spambots» -αυτόματα προγράμματα- από το να κάνουν εγγραφή σε διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ανέπτυξαν μία τεχνική στην οποία χρησιμοποιούν μία εικόνα από μία σειρά χαρακτήρων που είναι παραμορφωμένοι έτσι ώστε να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν από υπολογιστή, αλλά σχετικά εύκολο για το ανθρώπινο μάτι να τους ξεχωρίσει. Η μέθοδος, γνωστή ως CAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart), δημιουργήθηκε από τον Luis von Ahn και τους συναδέλφους στο Πανεπιστήμιο Κάρνετζι Μέλον στο Πίτσμπουργκ. «Είναι μεγάλη ειρωνία που οι αποστολείς spam χρησιμοποιούν τώρα αυτή την τεχνική για να κατατροπώσουν τα φίλτρα», επισημαίνει.

Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι τα spam με εικόνα έχουν μία αδυναμία που τα φίλτρα έχουν ξεκινήσει να εκμεταλλεύονται. Πολλές από τις εικόνες σκανάρονται και έτσι περιέχουν πληροφορίες που συνδέονται με το χρησιμοποιημένο σκάνερ, όπως αριθμό χρωμάτων ή pixel. Το φίλτρο στη συνέχεια ψάχνει για αυτά τα χρώματα και τον αριθμό των pixel, όταν αξιολογεί τα μηνύματα ως πιθανά spam.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι η ανάπτυξη τεχνικών οπτικής αναγνώρισης των χαρακτήρων (OCR), οι οποίες θα μπορούν να διαβάσουν το μήνυμα που εμπεριέχεται στην εικόνα, έτσι ώστε στη συνέχεια να εφαρμόζονται οι συμβατικές μέθοδοι φιλτραρίσματος. Όμως, το OCR βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά, σημειώνει ο von Ahn. «Ψάχνουμε για μια τεχνολογία που είναι 10-30 χρόνια μακριά».

 

Επισκέπτης
Η κούρσα των τεράστιων τηλεσκοπίων για την κατάκτηση του Διαστήματος
05-02-08_220991_11.jpg

Οι επιστήμονες ετοιμάζουν τα σχέδια για το μεγαλύτερο, και πλέον δυνατό μηχάνημα που κατασκευάστηκε ποτέ, ικανό να διεισδύει στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος μέσα στο Διάστημα και πίσω στο χρόνο, από ποτέ άλλοτε.

Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα ζήσουμε μία μεγάλη κατασκευαστική έκρηξη, η οποία θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Μεγάλη ώθηση θα δώσει και η μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων, που επιτρέπουν στα τηλεσκόπια να βλέπουν πιο καθαρά από ποτέ. Ορισμένοι μάλιστα επιστήμονες συγκρίνουν τη νέα τεχνολογία στα τηλεσκόπια, με την αλλαγή από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση.
05-02-08_220991_61.jpg

Είναι γεγονός, ότι τα νέα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια θα παρέχουν ακόμη καλύτερες και πιο καθαρές φωτογραφίες από το τηλεσκόπιο Χαμπλ, που τέθηκε σε τροχιά το 1990 και για χρόνια θεωρούνταν το καλύτερο, καθώς οι φωτογραφίες του δεν ήταν επηρεασμένες από την ατμόσφαιρα της Γης. Τώρα όμως, ακόμη και επίγεια τηλεσκόπια μπορούν να διορθώσουν τα όποια προβλήματα.

Τα ονόματα των νέων τηλεσκοπίων που σχεδιάζουν οι επιστήμονες είναι χαρακτηριστικό του μεγέθους και της ανωτερότητάς τους σε σχέση με τα υπάρχοντα τηλεσκόπια που έχουν κατασκευάσει μέχρι σήμερα: Το Γιγάντιο Τηλεσκόπιο του Μαγγελάνου, το Τηλεσκόπιο των Τριάντα Μέτρων και το Ευρωπαϊκό Υπερμεγέθες Τηλεσκόπιο. Σ' αυτά τα τρία τεράστια επίγεια τηλεσκόπια θα πρέπει να προστεθεί και το σούπερ μάτι της NASA, το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ, που σχεδιάζεται να τεθεί σε τροχιά το 2013.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν με αυτά τα γιγάντια τηλεσκόπια να αποκτήσουν τις πρώτες φωτογραφίες από πλανήτες που βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα, να δουν αστέρια και πλανήτες να γεννιούνται και ίσως ν' αποκτήσουν και μία ιδέα για το τι συνέβη κατά τη γέννηση του Διαστήματος.

"Δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα για τα πρώτα στάδια του Διαστήματος», δηλώνει η διευθυντής των Παρατηρητηρίων Κάρνεγκι, Γουέντι Φρίντμαν, η οποία προΐσταται της επιτροπής που κατασκευάζει το Γιγάντιο Τηλεσκόπιο του Μαγγελανου. «Αυτό το τηλεσκόπίο θα δει τη δημιουργία των πρώτων αστεριών, των πρώτων γαλαξίων, των πρώτων σουπερ νόβα και των πρώτων μαύρων τρυπών» προσθέτει η κ. Φρίντμαν.

Όταν οι επιστήμονες παρατηρούν μακρινά ουράνια αντικείμενα, τα βλέπουν όπως ήταν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, καθώς χρειάζεται αρκετός χρόνος ώστε το φως να ταξιδέψει και να φτάσει στη Γη.
Τα σύγρχονα τηλεσκόπια μπορούν να δουν σε βάθος χρόνου ενός δισεκατομμυρίων ετών. Όμως τα νέα τηλεσκόπια θα είναι τόσο ισχυρά ώστε θα μπορούν να δουν μέχρι και 200 εκατομμύρια χρόνια μετά το Μπινγκ Μπανγκ, που υπολογίζεται ότι συνέβη πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Εκεί περιμένουν ότι βρίσκεται και όλη η δράση.
"Ελπιζουμε να πάρουμε απαντήσουμε στις παρακάτω τις ερωτήσεις: Είμαστε μόνοι στο Διάστημα; Ποια είναι η φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας στο Διάστημα;» σημειώνει ο αστρονόμος Χένρι Μπόφιν, που συνεργάζεται με το Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο.
05-02-08_220991_131.jpg

Δύο νέες τεχνολογίες επέτρεψαν αυτότο καταπληκτικό κατόρθωμα. Η μία βασίζεται στα σύγχρονα λέιζερ και την ισχύ των υπολογιστών και η άλλη στην ελληνική και ρωμαϊκή τεχνοτροπία μωσαϊκών.

Η πρώτη τεχνολογία βασίζεται σε προσαρμοζόμενους φακούς, που επιτρέπουν στα τηλεσκόπια να ξεπερνούν τη διαστρέβλωση που προκαλείται από την ατμόσφαιρα της Γης. Οι προσαρμοζόμενοι φακοί σ' ένα λέιζερ που δημιουργεί ένα τεχνητό άστρο, ή έναν αστερισμό στον ουρανό.

Οι αστρονόμοι εξετάζουν τα ψεύτικα άστρα και χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να υπολογίσουν τη διαστρέβλωση που προκαλεί η ατμόσφαιρα τη συγκεκριμένη ώρα. Στη συνέχεια προσαρμόζουν τους καθρέφτες, που λειτουργούν όπως τα γυαλιά μυωπίας. Η προσαρμογή συμβαίνει αυτόματα εκατοντάδες φορές το δευτερόλεπτο.

Η τεχνολογία αυτή εφαρμόστηκε αρχικά σε μικρότερα τηλεσκόπια, ενώ ήταν δύσκολα να δουλέψουν για τα μεγάλα παρατηρητήρια. Η πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή έγινε το 2003 στα δίδυμα τηλεσκόπια του Παρατηρητηρίου Κεκ της Χαβή το 2003, το οποίο χρειάστηκε εννέα χρόνια για να κατασκευαστεί.

Το δεύτερο επίτευγμα αφορά που επιτρέπει την κατασκευή μεγάλων καθρεπτών. Αντί να τοποθετείται ένας γιγάντιος καθρέφτης, ο οποιός είναι δύσχρηστος και περιορίζεται από το μέγεθος, οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν τώρα μιρκότερους καθρέφτες και τους ενώνουν.

Ο Τζέρι Νέλσον, επιστήμονας που εργάζεται στο Παρατηρητήριο Κεκ και δουλεύει στη κατασκευή του Τηλεσκοπίου των Τριάντα Μέτρων, είναι πρωτοπόρος αυτής της τεχνικής και αναφέρει ότι η ιδέα προέκυψε από τον τρόπο που συνέθεταν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τα μωσαϊκά στα μπάνια τους.

Στο νέο τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιηθούν 492 μικροί καθρέφτες αντί 36 που χρησιμοποιούν τώρα. Στην αστρονομία όσο μεγαλύτερος είναι ένας καθρέφτης, τόσο μεγαλύτερο είναι το φως που αιχμαλωτίζεται από το Διάστημα. Το Παρατηρητήριο Κεκ διαθέτει τα τελευταία 15 χρόνια τους μεγαλύτερους καθρέφτες στον κόσμο με διάμετρο 10 μέτρων.
Την πρωτιά αυτή θα τη χάσει όμως μέσα στην επόμενη δεκαετία και θα μετατραπεί στο συγγενή - νάνο των νέων τηλεσκοπίων - μεγαθηρίων.

Το Γιγάντιο Τηλεσκόπιο του Μαγγελάνου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας έξι αμερικανικών πανεπιστημίων, ενός κολλέγιου της Αυστραλίας, του Αστροφυσικού Παραητηρίου Σμιθσόνιαν και του Ιδρύματος Κάρνεγκι στην Ουάσιγκτον και θα κατασκευαστεί στην περιοχή Λας Καμπάνας της Χιλής. Το τηλεσκόπιο θα είναι έτοιμο το 2016 περίπου και προβλέπεται να έχει καθρέφτη με διάμετρο 24,38 μέτρα, ενώ θα κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.
Για το Τηλεσκόπιο των Τριάντα Μέτρων συνεργάζονται το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ο Σύνδεσμος Πανεπιστημίων του Καναδά για την Έρευνα στο Διάστημα. Στόχος τους είναι να κατασκευάσουν έναν καθρέφτη με διάμετρο 29,87 μέτρα έως το 2018. Το κόστος αναμένεται να φτάσει τα 780 εκατομμύρια δολάρια.

Το Ευρωπαϊκό Υπερμεγέθες Τηλεσκόπιο είναι σύμπραξη μίας ομάδας ευρωπαϊκών χωρών, με την ονομασία το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Νότου, η οποία διαθέτει ήδη ένα τηλεσκοπιο στη Χιλή και επιδιώκει να αποκτήσει ένα καινούργιο τηλεσκόπιο που θα έχει καθρέφτη με διάμετρο 42 μέτρα. Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν το έργο να έχει τελειώσει ως το 2018, δεν έχουν όμως αποφασίσει για την τοοθεσία του. Το κόσος του νέου τηλεσκοπίου θα φτάνει τα 1,17 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο θα είναι το μεγαλύτερο από τα νέα παρατηρητήρια και θα είναι τόσο ισχυρό ώστε θα βλέπει 20 έως 100 φορές πιο καθαρά από τα σύγχρονα τηλεσκόπια. Μάλιστα, το τηλεσκόπιο Χαμπλ που έθεσε τις νόρμες για τις καθαρές αστρονομικές φωτογραφίες, θα χάσει πολύ γρήγορα το γοητρό του, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
05-02-08_220991_231.jpg

Τέλος, στο χορό της κατασκευής νέων τηλεσκοπιών μπαίνει και η NASA και το τηλεσκόπιο Γουέμπ, το οποίο έχει σχεδιαστεί να ταξιδέψει 1,45 εκατομμύρια χιλιόμετρα έξω από την τροχιά της Γης, όπου δεν θα έχει τα εμπόδια της γήινης ατσμόσφαιρας. Παρόλα αυτά, θα χρησιμοποιειται η τεχνολογία των μικρών καθρεπτών, εξαιτίας της διακύμανσης της θερμοκρασίας στο Διάστημα. Ο καθρέφτης του Γουέμπ θ' αποτελείται από 18 τμήματα και θα είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από τον Χαμπλ. Το κόστος του διαστημικού τηλεσκοπίου υπολογίζεται στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, όσο καιρό θα περιμένουν οι επιστήμονες τα νέα τηλεσκόπια, στη Χιλή παρατηρείται πραγματικός οργασμός κατασκευής τηλεσκοπίων. Η λατινοαμερικανκή χώρα θεωρείται ο πλέον κατάλληλος τόπος για την τοποθέτηση τηλεσκοπίων, σε σχέση με τη Χαβάη και την Αριζόντα, όπου βρίσκονται σήμερα μερικά από τα σημαντικότερα παρατηρητήρια. Το 2014 θα εγκαινιαστεί στη Χιλή το Μεγάλο Συνοπτικό Ερευνητικό Τηλεσκόπιο αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποιό θα τραβάει συνεχώς σε ταινία περίπου 20 εκατομμύρια ουράνια αντικείμενα και θα εξερευνά νέους στόχους για τα νέα τηλεσκόπια που θα κατασκευαστούν. Επιπλέον, στη Χιλή κατασκευάζεται κι ένα μεγάλο παρατηρητήριο αστρικών ραδιοκυμάτων, με το όνομα ALMA, που θα εξερευνά το Διάστημα μ' έναν διαφορετικό τρόπο.
05-02-08_220991_271.jpg

Απ' ότι φαίνεται η Γη μπαίνει σε μια νέα εποχή της εξερεύνησης του Διαστήματος, με τρόπο μάλιστα δυναμικό. Οι επιστήμονες έχουν θέσει ως στόχο να εξερευνήσου και ν' αποκαλύψουν τα κρυμμένα μυστικά του Διαστήματος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χρησιμοποιούν τις πιο συγχρονες τεχνολογίες, έτσι ώστε να εντοπίσουν τα καινούργια αντικείμενα μελέτης τους και να εκπλήξουν το κοινό με εντυπωσιακές φωτογραφίες και νέες πληροφορίες.

με πληροφορίες από AP
 

Επισκέπτης
Υπάρχουν προγράμματα κλωνοποίησης ανθρώπου;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ανακοίνωσαν τον περασμένο Ιούνιο ότι ξεκίνησαν νέο πρόγραμμα για την απομόνωση πολύτιμων βλαστικών κυττάρων από κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα, που διεξάγεται στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, έχει ως στόχο την παραγωγή βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία της λευχαιμίας, της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας και άλλων ασθενειών του αίματος.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μπορούν να χρησιμοποιούν κύτταρα δέρματος από ασθενείς για να δημιουργήσουν έμβρυα με πανομοιότυπο γενετικό υλικό. Από αυτά τα έμβρυα θα απομονώνονται βλαστικά κύτταρα, τα οποία θα μπορούν να καλλιεργηθούν και να δώσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού για μεταμόσχευση. Οι ερευνητές χρειάστηκε να λάβουν άδεια από αρκετές επιτροπές δεοντολογίας και βιοηθικής, καθώς η χρήση ανθρώπινων εμβρύων αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη στις ΗΠΑ. Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Επισκέπτης
Ψηφιακή κάμερα 1,4 δισ. πίξελ

Η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα του κόσμου τοποθετήθηκε σε ένα νέο τηλεσκόπιο σχεδιασμένο να ανιχνεύει τυχόν επικίνδυνους αστεροειδείς.

Η κάμερα εγκαταστάθηκε στο τηλεσκόπιο PS1, στο Μάουι της Χαβάης, το πρώτο από τα συνολικά τέσσερα που κατασκευάζονται ως μέρος του προγράμματος Pan-STARRS. Τα τηλεσκόπια θα σαρώνουν τον ουρανό σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναζητώντας αστεροειδείς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη Γη.

Οι φωτογραφικές μηχανές του εμπορίου διαθέτουν τσιπ μόλις μερικών χιλιοστόμετρων. Η νέα κάμερα, αντιθέτως, αφιερώνει 40 εκατοστά επιφάνειας που αποτελούνται από 60 τσιπ, προσφέροντας 1,4 δισεκατομμύρια πίξελ.

«Είναι ένα πραγματικά τεράστιο όργανο», λέει ο John Tonry από το Ινστιτούτο Αστρονομίας (IfA) του Πανεπιστημίου της Χαβάης, επικεφαλής της ομάδας που σχεδίασε και κατασκεύασε την κάμερα. «Μας επιτρέπει να μετρήσουμε τη φωτεινότητα του ουρανού σε 1,4 δισεκατομμύρια σημεία ταυτόχρονα».

«Αυτή η κάμερα είναι ένα απίστευτα σύνθετο εργαλείο, και το να τεθεί σε λειτουργία υπήρξε ένα μεγάλο επίτευγμα από τους επιστήμονες και μηχανικούς του IfA», προσθέτει ο Rolf-Peter Kudritzki, διευθυντής του IfA και επικεφαλής του προγράμματος Pan-STARSS.

Ως χρόνος έναρξης του προγράμματος έχει οριστεί το 2010, όταν αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή και των τεσσάρων τηλεσκοπίων, τα οποία θα επιθεωρούν από τη Χαβάη όλο τον ορατό ουρανό, τρεις φορές τον μήνα. Αυτό θα επιτρέψει τον εντοπισμό αντικειμένων 100 φορές πιο αμυδρών απ’ ό,τι επιτυγχάνουν οι τωρινές κατοπτεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του 99% των αστεροειδών μεγέθους 300 μέτρων και άνω που πλησιάζουν την τροχιά της Γης.

Η NASA υπολογίζει ότι θα είναι σε θέση να εντοπίσει περίπου το 90% των αντικειμένων με μέγεθος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου στη γειτονιά της Γης μέχρι το 2008. Δεν έχει υπάρξει επαρκής παρατήρηση των μικρότερων αντικείμενων που όμως, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τους, είναι πιο πιθανό να προσκρούσουν στην επιφάνεια της Γης.

Το αμερικάνικο Κογκρέσο έχει ζητήσει από τη NASA να εντοπίσει το 90% των μικρότερων αντικειμένων –με διάμετρο μικρότερη των 140 μέτρων- μέχρι το 2020, αλλά η διαστημική υπηρεσία δήλωσε ότι δεν διαθέτει αρκετούς πόρους για να πραγματοποιήσει την έρευνα.

 

Επισκέπτης
Περί τυφλότητος

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι τυφλοί έχουν ιδιαίτερα οξυμμένη την αίσθηση της ακοής. Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς γίνεται αυτό.

Οι άνθρωποι που έχασαν την όρασή τους σε μικρή ηλικία συχνά αναπτύσσουν πολύ καλύτερη ακοή απ’ ό,τι οι υπόλοιποι. Αποδεικνύεται ότι το επιτυγχάνουν με το να καταλαμβάνουν κάποια από τα εγκεφαλικά τμήματα του οπτικού συστήματος τα οποία προσαρμόζονται πιο εύκολα.

Στους ανθρώπους που η όρασή τους λειτουργεί κανονικά, η περιοχή του εγκεφάλου που αποκαλείται ινιακός λοβός, παίζει σημαντικό ρόλο στην καταγραφή οπτικών σημάτων. Ο ερευνητής Alexander Stevens από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών στο Όρεγκον διαπίστωσε ότι σε αυτούς που τυφλώθηκαν σε νεαρή ηλικία, η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου προσαρμόζεται έτσι ώστε να τους βοηθά να εντοπίζουν ήχους.

Στο πείραμα που διεξήγαγε, έπαιξε μια σειρά από ήχους σε τυφλούς εθελοντές. Πριν από κάθε ήχο προηγούνταν μία προτροπή που τους εφιστούσε την προσοχή. Οι αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου έδειξαν ότι κάθε φορά που άκουγαν την προτροπή, ο ινιακός λοβός τους ενεργοποιούνταν, αποκαλύπτοντας ότι ο εγκέφαλός τους χρησιμοποιεί την ίδια περιοχή που χρησιμεύει για την ανίχνευση οπτικών σημάτων, για να τους προετοιμάσει να ακούσουν.

 

Επισκέπτης
Βιονικοί φακοί επαφής

Ομάδα επιστημόνων έκανε το πρώτο βήμα για την κατασκευή φακών επαφής που θα μπορούν να μεγεθύνουν μακρινά αντικείμενα αλλά και να εμφανίζουν χρήσιμες πληροφορίες για το περιβάλλον, με τη χρήση ειδικών προσκολλημένων κυκλωμάτων.

Οι πρωτότυποι φακοί που κατασκευάστηκαν, σε πρώτη φάση δεν εμφανίζουν πληροφορίες, όμως αποδεικνύουν ότι είναι δυνατή η κατασκευή ενός ηλεκτρονικου φακού επαφής που μπορεί ο άνθρωπος να φοράει με ασφάλεια, χωρίς παραμορφωτικές επιπτώσεις στην όραση.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο Χάρβι Λο, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ο οποίος σήμερα εργάζεται στο Εθνικό Εργαστήριο στο Λίβερμορ της Καλιφόρνια, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών στο διεθνές συνέδριο μίκρο-ηλεκτρομηχανικών συστημάτων στην Τουσόν της Αριζόνα.

Η κυριότερη δυσκολία που είχαν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες ήταν η τοποθέτηση των μικροσκοπικών ηλεκτρικών κυκλωμάτων στους φακούς. Τα κυκλώματα αποτελούνται από στρώσεις μετάλλου πάχους μερικών μόλις νανόμετρων τα οποία τοποθετήθηκαν στους φακούς από οργανικό υλικό ώστε να μην απορριφθούν από τον οργανισμό.

Οι φακοί δοκιμάστηκαν σε κουνέλια για χρονικό διάστημα περισσότερο από είκοσι λεπτά, χωρίς τα ζώα να εμφανίσουν κάποια αλλεργική αντίδραση.

Στην τελική της μορφή, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βρει πολλές εφαρμογές. Οδηγοί οχημάτων και πιλότοι θα μπορούσαν να έχουν πληροφορίες πορείας μπροστά στα μάτια τους, οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούσαν να βλέπουν ιστοσελίδες χωρίς τη χρήση οθόνης υπολογιστή, ενώ οι gamers θα έβαζαν τους εαυτούς τους μέσα στα τοπία των παιχνιδιών. Εκτός από αυτές τις εφαρμογές, οι νέοι φακοί θα μπορούσαν να βελτιώσουν την όραση σε ανθρώπους με μερική τύφλωση.

«Υπάρχουν σίγουρα πολλές εφαρμογές που ακόμη δεν έχουμε σκεφτεί ή φανταστεί καν» ανέφερε ο Λο. «Στόχος μας προς το παρόν είναι η επίδειξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην παρούσα μορφή και η διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας της».

 

Επισκέπτης
Ανακαλύφθηκαν νέα είδη ψαριών στη Βενεζουέλα

Στη Βενεζουέλα επιστήμονες που μελετούν μια ανεξερεύνητη περιοχή με οργιώδη βλάστηση ανακάλυψαν 10 νέα είδη ψαριών, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και ένας γαστερόστεος με κόκκινη ουρά, ένα «πανκ» γατόψαρο και ένα είδος πιράνχας, διαφορετικό απ’ όσα ξέραμε μέχρι τώρα, το οποίο τρέφεται τόσο με φρούτα όσο και με σάρκα.
http://[URL unfurl="true"]www.sciencedaily.com/images/2004/04/040406083547.jpg[/img[/URL]]
Όπως δήλωσε ο An. Machado, ζωολόγος του Πανεπιστημίου της Βενεζουέλας: «Η περιοχή γύρω από τον ποταμό Caura χρειάζεται να προστατευθεί άμεσα, σαν Εθνικός Δρυμός».

Ανάμεσα στα δέκα νέα είδη που ανακαλύφθηκαν είναι ένα μικρό ψάρι με κατακόκκινη ουρά, το οποίο ανήκει σε μια άγνωστη μέχρι τώρα ποικιλία της οικογένειας Bloodfin Tetra. Το συγκεκριμένο είδος πήρε από τους επιστήμονες το λατινικό όνομα "Aphyocharax Υekwanae", για χάρη των ιθαγενών Ye'Kwana που ζουν κατά μήκος του ποταμού.

Ένα δεύτερο είδος που ξεχώρισε είναι ένα γατόψαρο, το οποίο οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κατατάξουν σε κάποια κατηγορία. Παρόλα αυτά, λόγω των προεξοχών στο στόμα και το κεφάλι του, τα οποία θυμίζουν την κόμη οπαδού της μουσικής πανκ, έχει ονομαστεί «πανκ» γατόψαρο.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και μια νέα ποικιλία πιράνχας που βρέθηκε στον ποταμό και διαφέρει τόσο στο μέγεθος όσο και στη μορφή από τους σαρκοφάγους συγγενείς του στη Νότιο Αμερική. Το συγκεκριμένο πιράνχας καταναλώνει φρούτα από τα κλαδιά των δέντρων που αγγίζουν στα νερά του ποταμού.

[URL unfurl="true"]www.focusmag.gr[/URL]
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom