Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 4 άτομα (0 μέλη και 4 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Μπουρούντι
180px-Flag_of_Burundi.svg.png

Republika y' Uburundi (επίσημη ονομασία στη τοπική γλώσσα Kirundi, της χώρας)

Το Μπουρούντι (Burundi) είναι κράτος της κεντρικής Αφρικής. Καλύπτει έκταση 27,834km² (ή 10,759 sq.mls) και πληθυσμό 6,370,609. Υπήρξε το επίκεντρο της γενοκτονίας του 1994 μεταξύ των Χούτου και των Τούτσι, μετά τη κατάρριψη του αεροσκάφους που επέβαιναν οι δύο Πρόεδροι των Χωρών Ρουάντας και Μπουρούντι. Συνορεύει βόρεια με τη Ρουάντα, ανατολικά και νότια με Τανζανία και δυτικά βρέχεται από την λίμνη Ταγκανιίκα και συνορεύει με την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Είναι περίκλειστο κράτος. Πρωτεύουσα είναι η Μπουτζουμπούρα. Επίσημες γλώσσες ειναι η γαλλική και τα κιρούντι. Μέσος όρος ζωής τα 42 χρόνια και ποσοστό αναλφαβητισμού 48% περίπου. Αποτέλεσε βελγική αποικία απο το 1916 μέχρι το 1962. Πρόεδρος στη χώρα είναι ο Πιερ Νκουρουνζίζα.
Η χώρα διαιρείται σε 17 επαρχίες (provinces), 117 κοινότητες (communes) και 2.638 collines.

Οι επαρχίες είναι:

    * Bubanza
    * Bujumbura Mairie
    * Bujumbura Rural
    * Bururi
    * Cankuzo
    * Cibitoke
    * Gitega
    * Karuzi
    * Kayanza
    * Kirundo
    * Makamba
    * Muramvya
    * Muyinga
    * Mwaro
    * Ngozi
    * Rutana
    * Ruyigi
250px-Burundi_Provinces.png


 

Επισκέπτης
Μπουτάν
180px-Flag_of_Bhutan.svg.png

Μπουτάν είναι μια χώρα με έκταση 47km² και πληθυσμό 672,425]. Πρωτεύουσα του Μπουτάν είναι η Θίμφου.
Το Μπουτάν βρίσκεται στις παρυφές των Ανατολικών Ιμαλαΐων και συνορεύει προς Β. με την Κίνα, και προς όλες τις άλλες κατευθύνσεις με την Ινδία. Μέγιστο μήκος της Χώρας από Α. προς Δ. είναι 190 miles και το μέγιστο πλάτος της 90 miles. Αποτελεί μια έκταση περίπου 18.000 sq. miles ή περίπου 46.500 τ.χλμ. Παλαιότερο όνομα της έκτασης αυτή ήταν Dewangiri.
LocationBhutan.png

Οι επίσημες ομιλούμενες γλώσσες στο Μπουτάν είναι η τοπική Ντζόνγκα (dzongha), η Λόχτσαμ (Lohtsam) (=διάλεκτος του Νεπάλ) και βεβαίως η Αγγλική.
Αρχηγός Κράτους είναι ο Βασιλιάς Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ , τέταρτος κατά σειρά από ανεξαρτησίας της Χώρας. Πρωθυπουργός από το 2007 είναι ο Λιόνπο Κινζάνγκ Ντορζί. Η Κυβέρνηση στη τοπική γλώσσα λέγεται Dzongda και απαρτίζει 18 Υπουργεία.
Ο στρατός του Μπουτάν συγκροτείται από μια δύναμη 4.000 ανδρών.

 

Επισκέπτης
Μπρουνέι
150px-Flag_of_Brunei.svg.png

Το Σουλτανάτο του Μπρουνέι είναι μια χώρα στην νοτιοανατολική Ασία πάνω στο νησί Βόρνεο με πληθυσμό 372.361. και έκταση 5.765 km². Είναι πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
LocationBrunei.png

Ο πληθυσμός της χώρας είναι 372.361 (165η στον κόσμο). Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 1.9% (εκτίμηση 2005). Ρυθμός γεννήσεων 19,01 γεννήσεις/1000 πληθυσμού και θανάτου 3,42 θάνατοι/1000 πληθυσμού (εκτίμηση 2005).
Το ΑΕΠ της χώρας είναι $ 6,842,000,000 (149η στον κόσμο)(εκτίμηση 2003). Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι 3.20% (εκτίμηση 2003). Το κατα κεφαλήν ΑΕΠ είναι $23,600 (εκτίμηση 2003). Αρχηγός Κράτους είναι ο Σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ.

 

Επισκέπτης
Μιανμάρ
180px-Flag_of_Myanmar.svg.png

Η Ένωση της Μυανμάρ (πρώην Βιρμανία ή Μπούρμα) είναι η μεγαλύτερη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας με έκταση 678,5km² και πληθυσμό 47.374.000 CIA factbook. Συνορεύει με την Κίνα προς βορρά, το Λάος στα ανατολικά, την Ταϋλάνδη στα νοτιοανατολικά, το Μπαγκλαντές δυτικά και την Ινδία στα βορειοδυτικά. Νότια υπάρχει η θάλασσα του Ανταμάν και ο Κόλπος της Βεγγάζης βορειοδυτικά. Το ένα τρίτο της συνολικής περίμετρου της Βιρμανίας, 1.930 χιλιομέτρων, σχηματίζει μια συνεχόμενη ακτογραμμή.
LocationMyanmar.png

Η Βιρμανία απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Ιανουαρίου 1948 ως «Ενωση της Βιρμανίας». Μετονομάστηκε σε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ενωσης της Βιρμανίας» στις 4 Ιανουαρίου 1974, πριν ονομαστεί πάλι «Ενωση της Βιρμανίας» στις 23 Σεπτεμβρίου 1988. Στις 18 Ιουνίου 1989, το Κρατικό Συμβούλιο Αποκατάστασης του Νόμου και της Τάξης μετονόμασε το κράτος σε "Ενωση της Μιανμάρ".

Στη Μιανμάρ έχει εγκαθιδρυθεί Στρατιωτική Δικτατορία από το 1989 και ο δικτάτωρ άλλαξε το όνομα σε Μιανμάρ από Βιρμανία. [1]. Τον Σεπτέμβριο του 2007, ξεκίνησαν καθημερινές διαδηλώσεις βουδιστών μοναχών ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες εργάτες και φοιτητές. Λόγω της επέμβασης της αστυνομίας, μέχρι τις 28 Σεπτέμβρη είχαν σκοτωθεί 14 άνθρωποι [2]

Από τις 6 Νοεμβρίου 2005, πρωτεύουσα της χώρας είναι η Νάι Πι Τάου (Naypyidaw). Μεγαλύτερη πόλη παραμένει η Ραγκούν ή Γιανκούν, που ήταν ως τότε η πρωτεύουσα της χώρας.

Κύρια γλώσσα είναι η Βιρμανική.

Το νόμισμα της χώρας ονομάζεται Κυάτ.
Το 1886 η Βιρμανία έγινε επαρχία των Βρετανικών Ινδιών και η Βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας (Σημερινού Ηνωμένου Βασιλείου) ανακυρήχθηκε Αυτοκράτειρα.

 

Επισκέπτης
Επιτέλους λίγη σοβαρότητα κ. ...Τσόρτσιλ

Οι Βρετανοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, πιστεύουν ότι ο Σέρλοκ Χολμς υπήρξε πραγματικά, όχι όμως και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ που, για έναν στους τέσσερις, ήταν... φανταστικό πρόσωπο, σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμού του τηλεοπτικού καναλιού UKTV Gold.

Από τους 3.000 ερωτηθέντες σχεδόν οι μισοί (47%) θεωρούν ότι ο Ριχάρδος ο Α΄, ο αποκαλούμενος "Λεοντόκαρδος", δεν βασίλευσε ποτέ στ’ αλήθεια, παρά μόνο στη φαντασία των συγγραφέων. Στην πραγματικότητα ο Ριχάρδος ήταν βασιλιάς της Αγγλίας από το 1189 έως το 1199.

Ο Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1940 έως το 1945 και ξανά μεταξύ 1951-55 θεωρείται επίσης "πλάσμα της φαντασίας" από το 23% των Βρετανών. Μυθικά πρόσωπα είναι επίσης για τους Βρετανούς η Κλεοπάτρα (4%), ο Γκάντι (3%) και ο συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς (3%).

Αντιθέτως, το 58% απάντησε ότι ο Σέρλοκ Χολμς, ο φανταστικός ντετέκτιβ, δημιούργημα της φαντασίας του συγγραφέα Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, υπήρξε πραγματικά.

 

Επισκέπτης
Ποιες χώρες θεωρούνται οι πιο ελκυστικές για επενδύσεις;

Για το 2007, οι ΗΠΑ και η Κίνα αναδείχθηκαν οι πλέον ελκυστικές χώρες για τους επενδυτές.

Τις επιλέγει το 41%, ποσοστό που το 2005 ήταν αντίστοιχα 37% και 52%, σύμφωνα με έρευνα του γαλλικού τμήματος του ελεγκτικού οίκου Ernst & Young. Η Γερμανία, που συγκεντρώνει την προτίμηση του 18% των ερωτηθέντων, καταλαμβάνει την τρίτη θέση, όπως και η Ινδία, η οποία διατηρεί τη θέση που είχε καταλάβει το 2005. Η Πολωνία υποχώρησε κατά δύο μονάδες, συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 15% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν η Βρετανία, η οποία επίσης έχασε δύο μονάδες -προτιμάται από το 11% των ερωτηθέντων- και η Γαλλία, την οποία επέλεξαν το 7% των ερωτηθέντων.

Το 2006, βελτιώθηκε η εικόνα της Ευρώπης από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος για το 47% των επενδυτών -έναντι του 37% το 2005-, ενώ για το 16% επιδεινώθηκε.

 

Επισκέπτης
Διχοτόμηση του μεγαλύτερου παγόβουνου του κόσμου

Στα δύο κόπηκε το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου έξω από την Ανταρκτική, εξαιτίας μιας σφοδρής καταιγίδας. Το Β15, με έκταση 11.000 τετραγωνικά χιλόμετρα, είχε περίπου το μέγεθος της Τζαμάικα και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που είχαν καταγραφεί ποτέ.

Το Β15 αποκόπηκε από το κάλυμμα μόνιμου πάγου της Νήσου Ρος το Μάρτιο του 2000. Η αποκόλληση έχει αναφερθεί ότι προκάλεσε το θάνατο εκατομμυρίων αυτοκρατορικών πιγκουίνων, καθώς ο πάγος που παρέμεινε στο νησί ήταν υπερβολικά απόκρυμνος και εμπόδισε την πρόσβαση των πουλιών στη θάλασσα.

Ο ζωολόγος Τζέραλντ Κούιμαν του αμερικανικού Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps δήλωσε στην εφημερίδα ότι σχεδόν το 75% των πιγκουίνων που είχαν καταμετρηθεί στο Ακρωτήριο Κρόζιερ της Νήσου Ρος δεν είναι πλέον εκεί.

Αμερικανοί ερευνητές τοποθέτησαν στο νεοσχηματισμένο νησί πάγου μετεωρολογικό σταθμό και συσκευές προσδιορισμού στίγματος με τη βοήθεια δορυφόρων (GPS) για να παρακολουθούν την πορεία του.

Μετά τη διάσπασή του Β15, το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου είναι το C19A, κοντά σε γαλλική βάση στην Ανταρκτική, με έκταση 5.659 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο περίπου το Μπρουνέι.

 

Επισκέπτης
Ο αυνανισμός προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New Scientist, οι άνδρες που αυνανίζονται συχνά, ελαττώνουν σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η απουσία εκσπερμάτωσης προκαλεί τη συγκέντρωση καρκινογόνων χημικών ουσιών στον προστάτη, ενώ υπογραμμίζουν ότι με τη σεξουαλική επαφή δεν επιτυγχάνονται τα ίδια θετικά αποτελέσματα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος προσβολής από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι Αυστραλοί ερευνητές πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με 1.000 πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά τους, και σύγκριναν τις απαντήσεις τους με τις αντίστοιχες άλλων 1.250 υγιών ανδρών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που εκσπερμάτωναν σε συχνότερη βάση κατά την ηλικιακή περίοδο από τα 20 έως τα 50 έτη, είχαν τις μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη.

Τα θετικά αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερα αν η συχνότητα των εκσπερματώσεων άγγιζε τις πέντε φορές την εβδομάδα και ιδιαίτερα αν λάμβανε χώρα στην ηλικία των 20 ετών.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι αύξαναν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, οι Αυστραλοί ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το εν λόγω συμπέρασμα είναι ως ένα σημείο ανακριβές, καθώς εστίασε στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας ανέφερε ότι «Η προστασία από τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να προκύψει και μέσω του αυνανισμού, ο οποίος ευνοεί την έκπλυση του προστάτη κατά την εκσπερμάτωση, απομακρύνοντας έτσι καρκινογόνες ουσίες που συσσωρεύονται εκεί».

 

Επισκέπτης
Αφαιρέθηκε όγκος 80 κιλών από Ρουμάνα ασθενή

Μια 47χρονη Ρουμάνα απαλλάχθηκε από έναν όγκο στην πλάτη της που ζύγιζε όσο ένας άνθρωπος σε μία μαραθώνια επέμβαση στο Βουκουρέστι.

Ο όγκος ζύγιζει 80 κιλά, το διπλάσιο δηλαδή από το βάρος της Ρουμάνας Λούσικα Μπούνγκεζ.

Η Λούσικα Μπούνγκεζ πάσχει από τη νόσο του Φον Ρέκλινγκχαουζεν, η οποία προκαλεί την ανάπτυξη τεράστιων καλοήθων όγκων.

Ο όγκος των 80 κιλών που είχε καλύψει την πλάτη της και τμήμα των μηρών της δεν είναι πάντως ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στα ιατρικά χρονικά. Σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Guinness, ο βαρύτερος όγκος που έχει αφαιρεθεί ποτέ από ασθενή ζύγιζε 137 κιλά.

Η κ. Μπούνγκεζ χειρουργήθηκε αφιλοκερδώς από ομάδα Αμερικανών γιατρών. Το ρουμανικό δημόσιο αδυνατούσε να καταβάλει τα 300.000 δολάρια που απαιτούνταν για τη μεταφορά της στις ΗΠΑ, οπότε οι χειρουργοί πραγματοποίησαν την επέμβαση στο Νοσοκομείο Φλορεάσκα του Βουκουρεστίου.

Ο όγκος είχε εμφανιστεί στην πλάτη της ως μικρό εξόγκωμα σε ηλικία 22 ετών. Αφαιρέθηκε όταν είχε φτάσει τα 15 κιλά, ωστόσο ξαναεμφανίστηκε και άρχισε πάλι να διογκώνεται.

 

Επισκέπτης
Οι πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη

Ένας κατάλογος με τις πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη δόθηκε στη δημοσιότητα από αμερικανική περιβαλλοντική οργάνωση. Το Top 10 του Ινστιτούτου Μπλάκσμιθ περιλαμβάνει πόλεις από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και το Περού και τη Ζάμπια.

Η αναφορά εκτιμά ότι περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι γίνονται δέκτες των σοβαρών επιπτώσεων της μόλυνσης, η οποία προκαλείται κατά κύριο λόγο από βιομηχανίες χημικών και επεξεργασίας μετάλλου. Ως πιθανές παρενέργειες καταγράφονται οι χρόνιες ασθένειες και οι πρόωροι θάνατοι.

Η ετήσια αναφορά καταλογογραφεί τις περιοχές αλφαβητικά και όχι βάσει βαθμού μόλυνσης «δεδομένου του μεγάλου εύρους στο μέγεθος των περιοχών, στους πληθυσμούς και στη δυναμική της μόλυνσης».

Μεταξύ των καινούργιων σημείων που εντάχθηκαν στη λίστα του 2007 είναι το Τιανγίνκγ στην Κίνα, όπου σε κίνδυνο βρίσκεται η υγεία περίπου 140.000 ατόμων εξαιτίας μίας βάσης μαζικής παραγωγής μόλυβδου. Επισημαίνεται ακόμη ότι στην πόλη Σουκίντα της Ινδίας λειτουργούν 12 ορυχεία χωρίς περιβαλλοντικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα τη διαρροή επικίνδυνων χημικών στα αποθέματα νερού. Στο Σουμγκαγίτ του Αζερμπαϊτζάν, η πρώην σοβιετική βιομηχανική ζώνη μολύνει το περιβάλλον με βιομηχανικά χημικά και βαρέα μέταλλα. Σύμφωνα με την αναφορά, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στο Σουμγκαγίτ είναι 51% υψηλότερος συγκριτικά με τον εθνικό μέσο όρο και ότι οι γενετικές μεταλλάξεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μπλάκσμιθ, Richard Fuller, τόνισε ότι σε αυτά τα μολυσμένα μέρη τα παιδιά πεθαίνουν και δεν χρειάζονται εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις για να σωθούν. «Φέτος, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν εστιάσει περισσότερο στη μόλυνση, αλλά υπήρξε πολύ λίγη δράση σε όρους χρηματοδότησης ή νέων προγραμμάτων. Όλοι πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε κάτι».

Εκεί όπου η μόλυνση χτυπάει κόκκινο
Σουμγκαγίτ, Αζερμπαϊτζάν: πιθανοί δέκτες 275.000 άτομα

Λίνφεν, Κίνα: πιθανοί δέκτες 3 εκ. άτομα

Τιανγίνγκ, Κίνα: πιθανοί δέκτες 140.000 άτομα

Σουκίντα, Ινδία: πιθανοί δέκτες 2,6 εκ. άτομα

Βάπι, Ινδία: πιθανοί δέκτες 71.000 άτομα

Λα Ορόγια, Περού: πιθανοί δέκτες 35.000 άτομα

Ντζέρζινσκ, Ρωσία: πιθανοί δέκτες 300.000 άτομα

Νόριλσκ, Ρωσία: πιθανοί δέκτες 134.000 άτομα

Τσέρνομπιλ, Ουκρανία: πιθανοί δέκτες 5,5 εκ. άτομα

Κάμπουε, Ζάμπια: πιθανοί δέκτες 255.000 άτομα

 

Επισκέπτης
Τα μυστικά της αστραπής

Απαιτήθηκε η προσεκτική παρατήρηση εκατομμυρίων νεφών για να καταλάβουν οι επιστήμονες γιατί οι αστραπές είναι πολύ περισσότερες στην ξηρά απ’ ό,τι πάνω από τη θάλασσα. Όπως διαπίστωσαν, το φαινόμενο οφείλεται στην ποσότητα πάγου που περιέχεται στα σύννεφα.

Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι η αστραπή είναι αποτέλεσμα μεταφοράς ηλεκτρικού φορτίου μεταξύ των κρυστάλλων πάγου στα σύννεφα. Όταν πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι στην ξηρά οι αστραπές ήταν δεκαπλάσιες απ’ ότι στους ωκεανούς, μερικοί αναρωτήθηκαν αν ο μηχανισμός διαφοροποιούνταν ανάλογα με την τοποθεσία της καταιγίδας.

Για να το ανακαλύψουν, ο Walt Petersen και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, ανέλυσαν δεδομένα από τον δορυφόρο της NASA TRIMM, ο οποίος καταγράφει τόσο τις αστραπές όσο και την ποσότητα των κρυστάλλων πάγου στα σύννεφα.

Διαπίστωσαν ότι τα σύννεφα που περιείχαν την ίδια ποσότητα σωματιδίων πάγου παρήγαγαν τον ίδιο αριθμό αστραπών, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους. «Περιμέναμε ένα τελείως διαφορετικό συσχετισμό μεταξύ ξηράς και θάλασσας, γι’ αυτό και εκπλαγήκαμε», επισημαίνει ο Petersen. Όπως αποδεικνύεται, τα σύννεφα στην ξηρά απλώς έχουν παραπάνω πάγο, εξηγώντας έτσι τον μεγαλύτερο αριθμό αστραπών.

Επιπλέον, η ποσότητα πάγου αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την ποσότητα της βροχόπτωσης. Γι’ αυτό ο Petersen ελπίζει ότι αυτή η νέα συσχέτιση θα βοηθήσει στην πρόγνωση του καιρού. «Αυτή τη στιγμή, προβλέπουμε τον καιρό χωρίς στην πραγματικότητα να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει μέσα στα σύννεφα. Ίσως τώρα να μπορούμε, υπολογίζοντας τις αστραπές σε ένα σύννεφο, να γνωρίζουμε ποια θα είναι η βροχόπτωση».

 

Επισκέπτης
Η επόμενη βιβλική καταστροφή

Στο ηφαίστειο Cumbre Vieja των Κανάριων Νήσων, βορειοδυτικά της Αφρικής, εντοπίζουν δύο επιστήμονες το μεγαλύτερο κίνδυνο του επόμενου ή των επόμενων αιώνων. Μια μελλοντική ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση ενός συμπλέγματος βράχων 500 κυβικών χιλιομέτρων που θα προκαλέσει το μεγαλύτερο τσουνάμι στην ιστορία. Κύματα 100 μέτρων  θα πλήξουν τις Αφρικανικές ακτές, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία . Όταν τα κύματα θα πλήξουν τη Μ. Βρετανία θα έχουν 12 μέτρα ύψος. Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού τα πράγματα θα είναι χειρότερα αφού η Βόρεια Βραζιλία θα πληγεί από κύματα ύψους 40 μέτρων. Ο Δρ.Day, ένας εκ των δύο ερευνητών, λέει πως δεν είναι απίθανο να δούμε κύματα 50 μέτρων να πλήττουν ακόμη και τη Φλόριντα, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη ή και τη Γροιλανδία μέχρι και σε 10 χιλιόμετρα βάθος, 9 ώρες μετά την κατάρρευση. Και ίσως αυτές οι εκτιμήσεις να είναι συντηρητικές. Αυτή η καταστροφή όμως δεν αναμένεται για αυτό τον αιώνα. Θα χρειαστούν πολλές εκρήξεις για να αποσταθεροποιηθεί τόσο το ηφαίστειο ώστε να καταρρεύσει η δυτική του πλευρά και θα συμβεί μετά από μια μακρά περίοδο σεισμικής δραστηριότητας.

 

Επισκέπτης
Οι όμορφες γυναίκες κάνουν τους άνδρες να τα χάνουν

Σύμφωνα με έρευνα Καναδών ψυχολόγων, οι άνδρες χάνουν την ικανότητα να επιλέγουν αυτό που τους συμφέρει περισσότερο, μπροστά στη θέα όμορφων γυναικών.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στο πείραμα του Πανεπιστημίου του Χάμιλτον κλήθηκαν να κοιτάξουν σε μια οθόνη υπολογιστή πρόσωπα του αντίθετου φύλου. Στη συνέχεια τους δόθηκαν δύο επιλογές: είτε να αμοιφθούν με 15 έως 35 δολάρια την αμέσως επόμενη ημέρα, είτε με 50 έως 75 δολάρια έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που είχαν κοιτάξει όμορφες γυναίκες προτίμησαν τη λιγότερο συμφέρουσα επιλογή της άμεσης αμοιβής, ενώ όσοι είχαν δει γυναίκες μέτριας εμφάνισης μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τη λογική τους.

Η γυναικεία λογική, αντίθετα, δεν φάνηκε να επηρεάζεται από τη γοητεία του αντίθετου φύλου.

Όπως εξηγεί η ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού New Scientist, στόχος της ομάδας της Δρ Μάργκο Ουίλσον ήταν να μελετήσει την επίδραση της σεξουαλικής διέγερσης σε ένα ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται «παράβλεψη του μέλλοντος» (discounting the future).

Όλα τα ζώα εκδηλώνουν αυτή την τάση: προτιμούν τα οφέλη του τύπου «εδώ και τώρα» παρά οφέλη που θα έρθουν στο μέλλον, έστω και μεγαλύτερα.

Ακόμα και στον άνθρωπο, η άμεση καταβολή ενός ποσού είναι προτιμότερη από την καταβολή του ίδιου ποσού αργότερα στο μέλλον. Όταν όμως η μελλοντική αμοιβή είναι πολύ υψηλότερη, η λογική υποδεικνύει ότι είναι καλύτερα κανείς να περιμένει.

Η λογική αυτή σκέψη διαταράσσεται σε ορισμένους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα σε χρήστες ναρκωτικών, που προτιμούν μια μικρή ποσότητα ναρκωτικού εδώ και τώρα από μια μεγαλύτερη ποσότητα στο μέλλον.

Φαίνεται όμως ότι και η γοητεία λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο. Όπως αναφέρει η Δρ Ουίλσον: «Δεν έχουμε διαλευκάνει τους ψυχολογικούς μηχανισμούς στους οποίους οφείλονται τα αποτελέσματά μας. Αλλά υποθέτουμε ότι η θέα όμορφων γυναικών ήταν μέτρια διεγερτική, πυροδοτώντας νευρικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με το σεξουαλικό οπορτουνισμό».

Άλλοι ερευνητές δίνουν μια διαφορετική, εξελικτική εξήγηση στο φαινόμενο: όταν υπάρχει η πιθανότητα να έχει κανείς μια πολύ όμορφη σύντροφο, ίσως αξίζει να διακυνδυνεύσει να παραβλέψει την άμεσα διαθέσιμη, αλλά λιγότερο γοητευτική εναλλακτική λύση.

 

Επισκέπτης
Το σεξ είναι αντικαταθλιπτικό

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μελέτησαν τη σεξουαλική δραστηριότητα 300 γυναικών σε μια προσπάθειά τους να συνδέσουν το σεξ με την κατάθλιψη.

Διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που έχουν συχνές σεξουαλικές επαφές, και μάλιστα χωρίς προστασία, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πέσουν στην παγίδα της κατάθλιψης από τις γυναίκες που δεν έχουν συχνά σεξουαλική επαφή.

Από τι εξαρτάται αυτό;

Από κάποιες χημικές ουσίες που μεταφέρονται από τον άνδρα στη γυναίκα κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σπέρμα του άνδρα περιέχει ορμόνες και άλλες χημικές ουσίες οι οποίες εισέρχονται στο αίμα της γυναίκας και δρουν σαν αντικαταθλιπτικό.

Η έρευνα

Οι ειδικοί διαπίστωσαν τα εξής:

  1. Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς να χρησιμοποιούν προφυλακτικό παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης από εκείνες που είτε απέχουν από το σεξ είτε έχουν «προστατευμένη» σεξουαλική επαφή.
  2. Οι γυναίκες που κάνουν σεξ χωρίς προστασία πέφτουν ευκολότερα στην παγίδα της κατάθλιψης αν ατονήσει η ερωτική τους ζωή.
  3. Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας αφού μόλις  το 4,5% αυτών των γυναικών έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Αντιθέτως, το 13,2% των γυναικών που χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά την ερωτική επαφή και το 13,5% των γυναικών που απέχουν από το σεξ έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behaviour.
 

Επισκέπτης
Προφυλακτικά

Δύο Νοτιοαφρικανοί δημιούργησαν ένα προφυλακτικό το οποίο θα εφαρμόζει μόλις μέσα σε τρία δευτερόλεπτα.

Το σημερινό προφυλακτικό απαιτεί περίπου 30-40 δευτερόλεπτα μέχρι να το βγάλει ο ενδιαφερόμενος από τη ζελατίνα, και να το φορέσει, κάτι που συνήθως λειτουργεί αρνητικά για την ανδρική στύση

Ο Willem van Rensburg ο οποίος είχε και την ιδέα,  αναφέρει πως ο χρόνος που χρειάζονται οι άνδρες για να τοποθετήσουν το προφυλακτικό είναι αρκετός ώστε να επηρεάσει τη σεξουαλική τους διάθεση και το εγώ τους.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η χρήση του προφυλακτικού -εξαιρετικά χαμηλή στην Αφρική και ταυτόχρονα να αυξάνονται  οι πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από AIDS

Θέλοντας να δημιουργήσει κάτι φτηνό και γρήγορο, ο Rensburg  κατέληξε σε συνεργασία με τον Roelph Mulder της ΧΥΖ Designs σε ένα σχέδιο προφυλακτικού το οποίο θα βγαίνει από τη θήκη του και θα τοποθετείται σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ήδη, οι γονείς του γρήγορου προφυλακτικού συζητούν με μεγάλες δυτικές βιομηχανίες για τη μαζική παραγωγή του.

 

Επισκέπτης
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση γλώσσας σε άνθρωπο

Η πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση γλώσσας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε έναν 42χρονο, ο οποίος έπασχε από καρκίνο του στόματος, στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης.

Ο ασθενής έχει ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις του και αναρρώνει στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου. Το μόσχευμα αιματώνεται ικανοποιητικά και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις απόρριψής του από τον οργανισμό του ασθενούς.

Οι χειρουργοί, με επικεφαλής τον Δρ Κριστιάν Κέρμερ και τον Δρ Φρανς Βάτσινγκερ, αφαίρεσαν τον όγκο από τη γλώσσα και τη μία γνάθο και συνέδεσαν το μόσχευμα. Ελπίζουν ότι η νέα γλώσσα θα έχει ικανοποιητική κινητικότητα, αν και ο ασθενής δεν θα έχει αίσθηση της γεύσης.

Η μόνη εναλλακτική λύση που είχαν οι γιατροί για την ανακατασκευή της γλώσσας ήταν να χρησιμοποιούν ως αυτόλογο μόσχευμα μύες από την κοιλιά ή την πλάτη του ίδιου του ασθενούς.

Ο ασθενής θα πρέπει να λαμβάνει δια βίου ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μην απορριφθεί το μόσχευμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης από τους μικροοργανισμούς.

Μέχρι σήμερα τέτοιες επεμβάσεις είχαν πραγματοποιηθεί μόνο σε ζώα.

 

Επισκέπτης
Βρέθηκε ο χαμένος κρατήρας;

Επιστήμονες πιθανόν εντόπισαν τον κρατήρα που άφησε πίσω της η μεγαλύτερη πρόσκρουση αστεροειδούς τη σύγχρονη εποχή. Στις 30 Ιουνίου 1908, η έκρηξη ισοπέδωσε περισσότερα από 2.000 τ. χλμ. δάσους κοντά στον ποταμό Τουγκούσκα της Σιβηρίας.
812490_b.jpg

Όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, ένας κομήτης ή αστεροειδής εξερράγη στην ατμόσφαιρα της Γης με ισχύ ισοδύναμη με αυτή 1.000 ατομικών βομβών. Τώρα, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια υποστηρίζει ότι μία λίμνη κοντά στο επίκεντρο της έκρηξης μπορεί να αποτελεί τον κρατήρα που δημιούργησε ένα κομμάτι βράχου που έπεσε στο έδαφος.

Η λίμνη Τσέκο –αν και ρηχή- ταιριάζει με τις διαστάσεις ενός μικρού κρατήρα μετά από σύγκρουση, λένε οι Ιταλοί επιστήμονες. Η διερεύνηση της γεωλογίας του πυθμένα της λίμνης αποκάλυψε ένα σχήμα σαν χοάνη που δεν απαντάται στις διπλανές λίμνες. Επιπροσθέτως, γεωφυσική έρευνα του βυθού της λίμνης έδειξε ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό, σε βάθος περίπου 10 μέτρων, το οποίο θα μπορούσε να είναι είτε συμπιεσμένα ιζήματα της λίμνης, είτε ένα θαμμένο τμήμα του διαστημικού βράχου.

Ο Luca Gasparini, ο Giuseppe Longo και οι συνάδελφοί τους θεωρούν ότι η λίμνη, περίπου 8 χλμ βορειοδυτικά του επίκεντρου της έκρηξης, μπορεί να δημιουργήθηκε από κάποιο απομεινάρι που έφτασε μέχρι το έδαφος. «Δεν έχουμε κάποια θετική απόδειξη ότι είναι κρατήρας από πρόσκρουση, αλλά ήμασταν σε θέση να εξάγουμε κάποιες άλλες υποθέσεις, και αυτές μας οδήγησαν στο συμπέρασμά μας», εξηγεί ο καθηγητής Longo, επικεφαλής της ομάδας.

Το αντικείμενο που διαπέρασε την ατμόσφαιρα το πρωινό της 30ης Ιουνίου 1908, πιστεύεται ότι εξερράγη περίπου 5-10 χλμ πάνω από το έδαφος με ενέργεια ίση με αυτή 20 εκατομμυρίων τόνων TNT. Η έκρηξη ήταν τόσο φωτεινή που φώτισε ακόμη και τον ουρανό του Λονδίνου.

Μικρά θραύσματα του αντικειμένου πρέπει να επιβίωσαν της έκρηξης και να έφτασαν στο έδαφος. Αλλά, μυστηριωδώς, ποτέ δεν είχε εντοπιστεί κανένας κρατήρας – ούτε το παραμικρό ίχνος της πρόσκρουσης.

«Κατά τη γνώμη μου, σίγουρα δεν υπάρχουν καθοριστικές αποδείξεις ότι πρόκειται για κρατήρα», σχολίασε ο Δρ Gareth Collins, ερευνητής στο Imperial College του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι «δεν αποδέχεται καμία δομή ως κρατήρα εκτός και αν υπάρχουν αποδείξεις υψηλών θερμοκρασιών και υψηλών πιέσεων. Αυτό απαιτεί αποδείξεις με βράχους που έχουν λιώσει ή με βράχους που έχουν συνθλιβεί από την πρόσκρουση».
20-02-05_1283793_61.jpg

Ο Δρ Collins τόνισε ότι η λίμνη Τσέκο είναι «ανωμάλως» ρηχή και δεν έχει το κυκλικό σχήμα των περισσότερων κρατήρων, καθώς το σχήμα της είναι περισσότερο ελλειπτικό. Οι ελλειπτικοί κρατήρες προκύπτουν μόνο όταν η γωνία εισόδου του αντικειμένου είναι μικρότερη από 10 μοίρες. «Γνωρίζουμε από προσομοίωση του περιστατικού στην Τουγκούσκα ότι η γωνία εισόδου πρέπει να ήταν πιο απότομη από τόσο».

Ακόμη, απουσιάζει ένα βασικό χαρακτηριστικό που απαντάται σε άλλους κρατήρες – ένα «καπάκι» γύρω από το περιστόμιο του κρατήρα από αναποδογυρισμένο υλικό που εκτινάχθηκε σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα εξαιτίας της σύγκρουσης.

Ο Δρ Collins πρόσθεσε ότι αν κομμάτια του διαστημικού βράχου επιβίωσαν της έκρηξης, θα ήταν πολύ μικρά και θα ταξίδευαν με πολύ χαμηλή ταχύτητα για να προκαλέσουν ένα κρατήρα του μεγέθους της λίμνης Τσέκο.

Προσομοιώσεις σε υπολογιστές που πραγματοποίησαν άλλες ερευνητικές ομάδες υποδεικνύουν ότι θραύσματα του αντικειμένου με διάμετρο μόλις λίγων εκατοστών θα έπρεπε να αναζητηθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Τουγκούσκα.

Οι Ιταλοί ερευνητές επιχειρηματολογούν ότι μερικά από τα ανώμαλα χαρακτηριστικά της λίμνης μπορούν να εξηγηθούν αν ο διαστημικός βράχος ταξίδευε με χαμηλή ταχύτητα και είχε μία «ήπια» πρόσκρουση στην βαλτώδη σιβηριανή τάιγκα. Ο κρατήρας θα είχε μεγαλώσει από την εξολκή νερού και αεριών από το έδαφος. Η ομάδα της Μπολόνια ισχυρίζεται ότι αυτό μπορεί να παίζει ρόλο για την περιορισμένη ζημιά στη γύρω περιοχή και την απουσία περιστομίου. «Αν σχηματίστηκε κατά τη σύγκρουση, [το περιστόμιο] θα είχε γρήγορα καταρρεύσει κατά την επόμενη φάση της απαεριοποίησης», γράφουν στην εφημερίδα Terra Nova. Επιπλέον, η λίμνη Τσέκο δεν εμφανιζόταν σε κανένα χάρτη πριν από το 1929, αν και οι ερευνητές παραδέχονται ότι η ευρύτερη περιοχή ήταν κάκιστα χαρτογραφημένη εκείνη την εποχή.

Η ομάδα σχεδιάζει ακόμη μία αποστολή στην περιοχή Τουγκούσκα, το καλοκαίρι του 2008. Σκοπεύει να κάνει γεώτρηση σε βάθος 10 μέτρων στον πυθμένα της λίμνης στο σημείο της ανωμαλίας που ανίχνευσε η γεωφυσική έρευνα για να προσδιοριστεί αν πρόκειται όντως για κομμάτι εξωγήινου βράχου.
crater_aimores_mg.jpg

 

Επισκέπτης
Ο αρχαιότερος πυρήνας πάγου

Η ιαπωνική αποστολή στην Ανταρκτική εξετάζει τον αρχαιότερο πυρήνα πάγου που έχει έρθει ποτέ στην επιφάνεια, ο οποίος προήλθε από γεώτρηση σε βάθος 3.046 μέτρων και χρονολογείται στο ένα εκατομμύριο χρόνια. Στην ίδια περιοχή της ηπείρου, η ευρωπαϊκή αποστολή έφτασε στον πυθμένα ενός παγετώνα και ανέσυρε πάγο 900.000 ετών.

Στην ιαπωνική βάση στο Θόλο Φούτζι, στη βόρεια πλευρά της Ανταρκτικής στην περιοχή Ντρόνινγκ Μοντ, το τελευταίο δείγμα πάγου διατηρείται σε ειδικές εγκαταστάσεις και αναμένεται να μεταφερθεί την άνοιξη στην Ιαπωνία, όπου θα υποβληθεί σε ακριβέστερη χρονολόγηση και αναλύσεις.

Οι ερευνητές περιμένουν να βρουν στον αρχαίο πάγο σημαντικά στοιχεία για παλαιότερες κλιματικές μεταβολές. Ο παγιδευμένος πάγος περιέχει αέρα που παγιδεύτηκε σε φυσαλίδες καθώς το χιόνι συσσωρευόταν πριν από ένα εκατ. χρόνια.

Η αναλογία των ισοτόπων οξυγόνου μπορεί να δείξει την θερμοκρασία που επικρατούσε την εποχή που παγιδεύτηκαν οι φυσαλίδες, ενώ η αναλογία των αερίων και τα σωματίδια σκόνης δείχνουν τη σύσταση της ατμόσφαιρας.

Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την ιαπωνική βάση, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Γεώτρησης της Ανταρκτικής (EPICA) έφθασε στις 17 Ιανουαρίου στον πάτο του υποκείμενου παγετώνα σε βάθος 2.774 μέτρων.

Οι πυρήνες, που θα μεταφερθούν για ανάλυση στη Γερμανία, θα συγκριθούν με δείγματα πάγου αντίστοιχης ηλικίας, τα οποία όμως προήλθαν από τον Θόλο C, στην πλευρά της ηπείρου που βρίσκεται πλησιέστερα στην Αυστραλία.

Ο παγετώνας του Ντρόνινγκ Μοντ τροδοφοτείται από νερό του Ατλαντικού Ωκεανού, ενώ η παγοκρηπίδα στο Θόλο C προέρχεται από τον Ειρηνικό και τον Ινδικό. Η σύγκριση θα αποκαλύψει διαφορές στο κλίμα μεταξύ των δύο ωκεανών και θα επιτρέψει στους ερευνητές να προσδιορίσουν μεταβολές στην έκταση του θαλάσσιου πάγου που περιβάλλει το κύριο σώμα της ηπείρου.

 

Επισκέπτης
Οι 100 καλύτερες φωτογραφίες του Hubble

To scienceillustrated.gr σας οδηγεί σε ένα μαγικό ταξίδι στον υπέροχο κόσμο του σύμπαντος, με όχημα τις εκπληκτικές φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Όλες οι φωτογραφίες είναι σε υψηλή ανάλυση και σχολιάζονται με λεπτομέρεια στα ελληνικά.
Το link με τις φωτογραφίες!
 

Επισκέπτης
Διαβάστε ό,τι θέλετε σχετικά για την καταγωγή και την εξέλιξή του ανθρώπου, καθώς και για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για να τεκμηριωθεί η ιστορία στο πέρασμα των αιώνων. Δείτε χρονολόγια που περιγράφουν την εξέλιξη του ανθρώπου καθώς και την ιστορία της κοινωνίας μας. Δείτε τους ιστορικούς χάρτες και πώς χαρτογραφήθηκε σταδιακά ο κόσμος, κομμάτι – κομμάτι.


Αρχαιολογία – Η αρχαιολογική βιβλιοθήκη εικονικής πραγματικότητας
Η εντυπωσιακή αυτή ιστοσελίδα είναι δημιούργημα του πανεπιστημίου της Arizona και είναι ένας δικτυακός κόμβος με links ιστοσελίδων σχετικά με την αρχαιολογία σε ολόκληρο το διαδίκτυο. Η ιστοσελίδα αποτελεί εξαιρετική αφετηρία αν. θέλετε να μάθετε περισσότερα π.χ για ένα συγκεκριμένο αρχαιολογικό γεγονός ή μια περίοδο. Η ιστοσελίδα ενημερώνεται καθημερινά και φιλοξενεί επίσης μια πολύ καλή λίστα με ηλεκτρονικές διευθύνσεις πραγματικών, αλλά και μουσείων εικονικής πραγματικότητας, στο διαδίκτυο. Άκρως απαραίτητη για τους λάτρεις της αρχαιολογίας.



Παλαιοντολογία – Οι πρόγονοι του ανθρώπου
Πιθανότατα η πιο πλούσια και καλύτερη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για την καταγωγή και την εξέλιξη του ανθρώπου. Στο τμήμα «News» μπορεί να βρει κανείς διάφορα links που αφορούν τα πιο πρόσφατα ευρήματα μακρινών προγόνων του ανθρώπου. Εντυπωσιακή και πλούσια ιστοσελίδα, τόσο οπτικά όσο και από πλευράς περιεχομένου.



Αρχαιολογία – Αρχαιολογία στο διαδίκτυο
Η Καναδική εταιρία ArchaeoLogic Communications κατασκεύασε αυτό το εμπορικό αρχαιολογικό portal που διακρίνεται για τα πολλά καλά και ενδιαφερόντα αρχαιολογικά links. Η ιστοσελίδα είναι καλά σχεδιασμένη και εύχρηστη, καθώς είναι δομημένη τόσο κατά θέμα όσο και κατά γεωγραφική περιοχή.



Αρχαιολογία – Περιοδικό «Archaeology»
Η ιστοσελίδα αυτή ανήκει στο περιοδικό Archaeology, το οποίο εκδίδεται από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, μπορείτε να βρείτε μια υπηρεσία ειδήσεων που δημοσιεύει μια αρχαιολογική είδηση κάθε εργάσιμη μέρα. Εδώ θα βρείτε επίσης ένα online αρχείο με άρθρα που έχουν δημοσιευθεί στο Archaeology  - υπάρχουν μάλιστα και μεμονωμένα πλήρη μικρότερα άρθρα στην ιστοσελίδα. Υπάρχουν, τέλος, πολλά links για άλλες ιστοσελίδες αρχαιολογίας –καταχωρημένα ανά γεωγραφική περιοχή.



Αρχαιολογία – Υποθαλάσσια αρχαιολογία
Η ιστοσελίδα του Γάλλου αρχαιολόγου υποθαλάσσιων ερευνών Franck Goddio, αφιερωμένη γενικά σε υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες και στα προγράμματα που έχει λάβει μέρος ο ίδιος. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες σχετικά με τις αποστολές του Goddio και για τον εξοπλισμό και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις αρχαιολογικές έρευνες. Εδώ θα βρείτε επίσης μεμονωμένα βίντεο και φωτογραφίες. Αν γίνετε μέλος της ιστοσελίδας (γίνεστε δωρεάν), μπορείτε να παίρνετε και ενημερωτικό δελτίο μέσω e-mail.



Αρχαιολογία – Η αρχαία Αίγυπτος
Η εντυπωσιακή αυτή ιστοσελίδα ανήκει στον Bέλγο αιγυπτιολόγο Jacques Kinnaer,  έχει θέμα την Αίγυπτο και χωρίζεται σε έξι τμήματα. Το τμήμα «History» περιγράφει την τρισχιλιετή ιστορία της Αιγύπτου με ένα σύντομο κείμενο και ένα χρονολόγιο. Το «Monuments and sites» επικεντρώνει σε ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία και στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Κάνοντας κλικ στο «Language» μπορείτε να μάθετε πολλά για την ιστορία της αιγυπτιακής γλώσσας. Το «Ancient Egypt from A-Z» είναι μια αλφαβητικά ταξινομημένη εισαγωγή σε όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα. Στο «The Ancient Egypt Bibliography» θα βρείτε μια περιεκτική λίστα βιβλιογραφίας για την Αίγυπτο. Τέλος, το τμήμα «World Wide Ancient Egypt» περιέχει παραπομπές σε ιστοσελίδες, μουσεία, ινστιτούτα, και ακόμα και φιλμ για την Αίγυπτο. Μην την αγνοήσετε εάν σας ενδιαφέρει η Ιστορία της Αιγύπτου.



Χρονολόγηση – Χρονολόγηση με άνθρακα 14
Αυτή η ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Waikato της Νέας Ζηλανδίας ασχολείται αποκλειστικά με τη χρονολόγηση αρχαιολογικών ευρημάτων με τη μέθοδο του άνθρακα 14. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο και αρκετά links για άλλα ιδρύματα που εργάζονται στον ίδιο τομέα έρευνας. Υπάρχουν επίσης links για αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογήθηκαν με τη μέθοδο του άνθρακα 14.



«Υπεριστορία» – Ολόκληρη η ιστορία σε ένα χρονολόγιο
Αυτή η ιστοσελίδα που αυτοαποκαλείται «υπεριστορία», προσφέρει στην κυριολεξία ολόκληρη την παγκόσμια ιστορία σε ένα χρονολόγιο. Παρά το γεγονός ότι το χρονολόγιο είναι κατανεμημένο σε έξι περιόδους, ολόκληρος ο κόσμος ουσιαστικά παρουσιάζεται ταυτόχρονα στο ίδιο χρονολόγιο. Μπορείτε δηλαδή να συγκρίνετε γεγονότα ανά τον κόσμο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή. Υπάρχουν επίσης χρονολόγια κατανεμημένα ανά Πρόσωπα, Ιστορία και Γεγονότα. Μερικά από αυτά είναι πιο συνοπτικά, ενώ άλλα είναι πιο λεπτομερή. Μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα σαφές θέμα μ’ έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.



Ιστορία – Χρονολόγια
Αυτό που κάνει η εμπορική ιστοσελίδα Worldhistory είναι να τοποθετεί τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα σε χρονολόγια, και υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια σ’ αυτήν την ιστοσελίδα. Η επιλογές ποικίλουν, και επειδή η ιστοσελίδα είναι αμερικανική, είναι φυσικό η έμφαση να δίνεται σε χρονολόγια που αφορούν την αμερικανική ιστορία. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί κανείς να βρει αρκετά στοιχεία αν αναζητά π.χ. πληροφορίες σχετικά με τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή ημερομηνίες που αφορούν τον Α’ ή Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.



Ιστορία – Ιστορικοί χάρτες στο διαδίκτυο
Η βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου διαθέτει αναμφίβολα τη μεγαλύτερη συλλογή ιστορικών χαρτών. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται κρυμμένοι στα αρχεία της βιβλιοθήκης, ωστόσο κάποιοι από αυτούς σαρώθηκαν ηλεκτρονικά και είναι πλέον διαθέσιμοι στο κοινό μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Πολλοί από τους χάρτες υπάρχουν σε διάφορες μορφές ανάλυσης και πολλοί είναι διαθέσιμοι σε υψηλή ανάλυση.

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom