Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Bρε αγόρι μου το αντίθετο είπα, δεν το κατάλαβες? Πάλι καλά που είσαι και εσύ και αντιπαραθέτεις κάποιες απόψεις για αυτό ανέφερα τα μπαλόνια με το ήλιον που είχες ενσταση!
 

Επισκέπτης
Κι εγώ σε διαβάζω, Ταράτσα.
Και μου έκανε πολύ εντύπωση εκείνο για το μαυρογλαρόνι που πόσταρες πριν απο μερικές μέρες, που έχει -λογικά- νέφτι στον κώλο του.    :)
Εκείνο που πετάει για δέκα χρόνια και κοιμάται στον αέρα ε? Όπως το είπες νέφτι στον κώλο έχει! Δεν λέω ότι δεν τα διαβάζει, κανείς παρατηρώ τους αριθμους που τα διαβάζουν και το καλό είναι ότι οι επισκέπτες είναι κατά βάση οι  περισσότεροι που διαβάζουν αυτο το thread απλώς μόνο ο stavros τα σχολιάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και αντιπαραθέτουμε απόψεις και νομίζω ο stavros άνοιξε θέμα με την πυρηνική ενέργεια με βάση ένα άρθρο που γράφτηκε εδώ,
 

Επισκέπτης
Πόσες εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων έχουν καταγραφεί;

Στη διάρκεια της ιστορίας έχουν καταγραφεί επτά περιπτώσεις εκρήξεων υπερκαινοφανών αστέρων, η πιο εντυπωσιακή από τις οποίες σημειώθηκε το 1054 μ.Χ.

Παρατηρήθηκε σε ένα από τα «κέρατα» του αστερισμού του Ταύρου. Τα υπολείμματα αυτής της έκρηξης είναι ακόμη και σήμερα ορατά με τη μορφή του Νεφελώματος του Καρκίνου, το οποίο παρουσιάζει την εικόνα μιας λαμπρής εκπομπής αερίων. Ο υπερκαινοφανής αστέρας του 1054 αναφέρεται από Κινέζους και Κορεάτες παρατηρητές. Είναι επίσης πιθανόν να είχε παρατηρηθεί και από τους Ινδιάνους που ζούσαν στις σημερινές νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως συνάγεται από ορισμένα σχέδια χαραγμένα σε βράχους, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην Αριζόνα και στο Νέο Μεξικό. Λόγω της εξαιρετικά μεγάλης λαμπρότητάς του, για αρκετές εβδομάδες ήταν ορατός ακόμη και την ημέρα.

 

Επισκέπτης
Αγωνία & ενθουσιασμός για την εκτόξευση του Columbus
Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Η πολυαναμενόμενη εκτόξευση του ευρωπαϊκού εργαστηρίου Columbus –σήμερα στις 21.45, ώρα Ελλάδας- ίσως τελικά αναβληθεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη Φλόριντα.

«Ο καιρός προκαλεί ανησυχία, αλλά δεν έχουμε τεχνικά προβλήματα», δήλωσε στο BBC ο αστροναύτης Leo Eyharts. Ο Γάλλος και οι συνάδελφοί του στο διαστημικό λεωφορείο Atlantis πρόκειται να εγκαταστήσουν το Columbus στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά τη διάρκεια της 11ήμερης αποστολής τους.
http://[URL unfurl="true"]www.focusmag.gr/articles/pictures/47500830/columbus-esa.jpg[/img[/URL]]
Αμέσως μετά την εγκατάσταση, θα ξεκινήσει ένα εντατικό ερευνητικό πρόγραμμα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Η επιστημονική έρευνα θα εστιάσει σε διάφορους τομείς, από την καλλιέργεια φυτών ώς την ανάπτυξη προηγμένων μετάλλων. Τα πειράματα θα συμβάλλουν επίσης στη γνώση των επιστημόνων σχετικά με τις σωματικές απαιτήσεις μιας μακρόχρονης παραμονής στο διάστημα.

«Το Columbus σημαίνει πάρα πολλά για την Ευρώπη», δήλωσε ο Alan Thirkettle, επικεφαλής προγράμματος της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας. «Σημαίνει εν τέλει ότι θα έχουμε ένα δικό μας ακίνητο σε τροχιά – ένα ερευνητικό εργαστήριο για πολλούς σκοπούς που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε την παγκοσμίου επιπέδου επιστήμη που περιμένουμε τόσο πολύ καιρό».

Η προγραμματισμένη ώρα εκτόξευσης είναι στις 21.45, ώρα Ελλάδας.

To Columbus επρόκειτο να εκτοξευθεί τον Δεκέμβριο αλλά το κόστους 1,3 δισ. ευρώ εργαστήριο παρέμεινε στο έδαφος καθώς η NASA ανησύχησε εξαιτίας ενός ελαττωματικού συστήματος αισθητήρων καυσίμων στο διαστημικό λεωφορείο.

Οι επικεφαλής των αποστολών αποφάσισαν την αναβολή της εκτόξευσης για να επιλυθεί το πρόβλημα. Η δίμηνη καθυστέρηση δεν είχε καμία επίπτωση στο ίδιο το Columbus το οποίο παραμένει φορτωμένο στο Atlantis από τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ορισμένα βιολογικά δείγματα που προορίζονταν για κάποια από τα πρώτα πειράματα, χρειάστηκε να αντικατασταθούν με νεότερα.

Το μήκους 7 μέτρων, πλάτους 4,5 μέτρων και βάρους 12,8 τόνων εργαστήριο θα τοποθετηθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το ρομποτικό βραχίονα του Atlantis, την τέταρτη μέρα της αποστολής.

[URL unfurl="true"]http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=388990[/URL]
 

Επισκέπτης
Λεσότο
100px-Flag_of_Lesotho.svg.png

ο Λεσότο (επίσης Λεσόθο) είναι μια χώρα με έκταση 30,355km² και πληθυσμό 1,867,035. Η πρωτεύουσα είναι το Μασέρου. Βασιλιάς της χώρας είναι ο Λετσίε Γ΄ και Πρωθυπουργός ο Πακαλίτα Μοσιζίλι.
LocationLesotho.png

Ο πληθυσμός της χώρας αριθμούσε 2,1 εκατομμύρια κατοίκους το 2001. Η ραγδαία εξάπλωση της μάστιγας του AIDS οδηγεί στη σταδιακή μείωση του πληθυσμού. Οι κάτοικοι ζουν πολύ λίγα χρόνια (σύμφωνα με στοιχεία του 2006, οι γυναίκες ζουν 33,2 χρόνια και οι άνδρες 35,5 χρόνια).

Οι Βουσμάνοι και οι Οτεντότοι ήταν οι πρώτοι που κατοίκησαν στη χώρα και ακολούθησαν οι Μπαντού. Οι Σότο ή Μπασότο (προήλθαν από ανάμιξη με τους Βουσμάνους) αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων (99,7%) ενώ υπάρχουν και μερικοί Ευρωπαίοι και Ασιάτες. Το 80% των κατοίκων είναι Χριστιανοί, ενώ το 1/5 του συνολικού πληθυσμού πιστεύει σε ανιμιστικές δοξασίες.

Οι κάτοικοι μιλούν την αγγλική και τη σεσότο, αμφότερες επίσημες γλώσσες στο μικροσκοπικό κράτος. Άλλες γλώσσες είναι οι ζουλού και ξόσα.

Η χώρα παρουσιάζει μικρό ποσοστό αστικοποίησης, ωστόσο είναι πυκνοκατοικημένη (μέση πυκνότητατο 2006 ήταν 66,6 κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο).

 

Επισκέπτης
Μαγιότ
LocationMayotte.png

Μαγιότ είναι μια κοινότητα της Γαλλίας με έκταση 376km² και πληθυσμό 193.633 [1]. Η Πρωτεύουσα της νήσου είναι το Μαμούτζου. Το μήκος των ακτών του νησιού είναι 185 km ενώ το υψηλότερο σημείο του είναι η Κορυφή Μπεναρά στα 660 m.

Οι επίσημες γλώσσες των νησιών είναι τα Γαλλικά και τα Μαχοριανικά (Μία διάλεκτος Σουαχίλι). Το νόμισμα της Μαγιότ είναι το ευρώ.
400px-Map_of_Mayotte.svg.png


 

Επισκέπτης
Μαδαγασκάρη
180px-Flag_of_Madagascar.svg.png

H Μαδαγασκάρη είναι μια νησιωτική χώρα με έκταση 587,04km² και πληθυσμό 18.040.341 και το 4ο σε μέγεθος νησί του κόσμου.

Βρίσκεται έναντι της ΝΑ. ακτής της Αφρικής δημιουργώντας με την ακτή της Μοζαμβίκης τον δίαυλο Μαδαγασκάρης συνολικού μήκους 980 μιλίων και εύρους μεγίστου 360 μιλίων και ελαχίστου 250 μιλίων.
LocationMadagascar.png

Η έκταση της χώρας χωρίζεται στις ακόλουθες έξι επαρχίες με ομώνυμες πρωτεύουσες: Antseranana, Mahajanga, Toamasina, Antananarivo (Ανταναναρίβο, πρωτεύουσα της Χώρας), Fianarantsoa και Toliary.

Πρόεδρος της χώρας είναι ο Μαρκ Ραβαλομανάνα και Πρωθυπουργός ο Σαρλ Ραμπεμανανιάρα.

Ανακαλύφθηκε από τους Πορτογάλους, (Diego Diaz), το 1500. Στη συνέχεια έγινε γαλλική αποικία. Απέκτησε την ανεξαρτησία της στις 26 Ιουνίου 1960.

 

igand2

Μέλος
Εγγρ.
19 Δεκ 2006
Μηνύματα
393
Κριτικές
7
Like
121
Πόντοι
1
Καθορισμός Αμοιβών Δικαστικών Επιμελητών
Σύμφωνα με τα άρθρα 49, 50 & 51 του Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών (Νόμος 2318 / 1995) ο Δικ. Επιμελητής δικαιούται για κάθε ενέργεια να λάβει από τον εντολέα του την νόμιμη αμοιβή καθώς και κάθε δαπάνη που απαιτείται για την πραγματοποίηση της εντολής. Επίσης δικαιούται να αξιώσει πριν από κάθε ενέργεια προκαταβολή ολόκληρης ή μέρους της αμοιβής του και την απαιτούμενη δαπάνη για κάθε πράξη.

Σε περίπτωση που η επίδοση ματαιωθεί από λόγο ανεξάρτητα από την θέληση του Δικ. Επιμελητή, αυτός δικαιούται ολόκληρο το ποσό της νόμιμης και συμφωνημένης αμοιβής. Επίσης στις περιπτώσεις Εκτέλεσης των Αποφάσεων όταν ο οφειλέτης συμμορφωθεί οικειοθελώς προς τα του εκτελεστού τίτλου διατασσόμενα ή ο Δικ. Επιμελητής υποχρεωθεί να αποχωρήσει λόγω ματαίωσης της εκτέλεσης πριν την έναρξή της, για λόγους ανεξάρτητους από την θέλησή του, δικαιούται το μισό των νόμιμων και συμφωνημένων αμοιβών του. Εάν όμως έχει ήδη αρχίσει η εκτέλεση και διακοπεί για λόγους ανεξάρτητους από την θέληση του Δικ. Επιμελητή, τότε αυτός δικαιούται ολόκληρο το ποσό της νόμιμης και συμφωνημένης αμοιβής.

Σε δύσκολες πράξεις που ενεργεί ο Δικ. Επιμελητής η αμοιβή του μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την κατά τον Νόμο οριζόμενη μετά από έγγραφη συμφωνία με τον εντολέα του.

Τέλος ο Δικ. Επιμελητής δικαιούται να προβεί σε επίσχεση των κάθε μορφής εγγράφων που βρίσκονται στα χέρια , μέχρι να του καταβληθεί η νόμιμη και συμφωνημένη αμοιβή καθώς και οι δαπάνες για όλες τις πράξεις που ενήργησε.
Οι αμοιβές των Δικ. Επιμελητών καθορίζονται κάθε φορά με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομία και Δικαιοσύνης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 

Επισκέπτης
Νήσος του Μαν
180px-Flag_of_the_Isle_of_Man.svg.png

Το νησί του Μαν (Isle of Man) είναι ένα νησί στην Ιρλανδική Θάλασσα. Έχει έκταση 572 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 70.000 κατοίκους. Πήρε το όνομά του από την κελτική φυλή των Μανξ, οι απόγονοι των οποίων κατοικούν εκεί έως σήμερα. Οι Άγγλοι κατέλαβαν το νησί τον 14ο αιώνα, ενώ αποτελεί Κτήση του Βρετανικού Στέμματος από το 1765. Το Κοινοβούλιο των Μανξ ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα και έχει αυτονομία από το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλά ζητήματα, όπως της φορολογίας. Το γεγονός αυτό έχει προσελκύσει πολλές επιχειρήσεις και τράπεζες να μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί Μαν. Η τοπική γλώσσα είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα και κινδύνευε να εξαφανιστεί έως το 1993, οπότε και άρχισε να διδάσκεται ξανά στα σχολεία. Πρωτεύουσά του είναι το Ντάγκλας.
250px-Isle_of_Man_outline.svg.png
 

Επισκέπτης
Μαυρίκιος
150px-Flag_of_Mauritius.svg.png

Ο Μαυρίκιος είναι μια χώρα στον Ινδικό Ωκεανό ανατολικά της Μαδαγασκάρης, με πληθυσμό 1.230.602 και έκταση 1.860 km².
LocationMauritius.png

Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 0.84% (εκτίμηση 2005). Ρυθμός γεννήσεων 15.62 γεννήσεις/1000 πληθυσμού και θανάτου 6.83 θάνατοι/1000 πληθυσμού (εκτίμηση 2005).
Το ΑΕΠ της χώρας είναι $ 15,680,000,000 (120η στον κόσμο) (εκτίμηση 2004). Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι 4.70% (εκτίμηση 2004). Το κατα κεφαλήν ΑΕΠ είναι $12,800 (εκτίμηση 2004).

 

Επισκέπτης
Μικρονησία

Η Μικρονησία (από τα Αρχαία Ελληνικά: μικρός και νῆσος) είναι το όνομα περιοχής του Ειρηνικού Ωκεανού. Στα δυτικά της βρίσκονται οι Φιλιππίνες, στα νοτιοδυτικά η Ινδονησία, στα νότια η Παπούα Νέα Γουινέα και η Μελανησία, και στα νοτιοανατολικά και ανατολικά η Πολυνησία.

Η περιοχή της Ωκεανίας αποτελείται από πολλές εκατοντάδες μικρών νησιών που απλώνονται σε μια μεγάλη περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού.

Η μόνη αυτοκρατορία που είναι γνωστό πως κατάγεται από την Μικρονησία είχε τη βάση της στο Γιαπ.

Ο όρος "Μικρονησία" προτάθηκε αρχικά από τον Ζουλ Ντουμόντ ντ'Ουρβίλλ για να διακρίνει την περιοχή το 1831. Πρίν από αυτόν ο όρος "Πολυνησία" χρησιμοποιόταν για να περιγράψει γενικά τα νησιά του Ειρηνικού.

Πολιτικά, η Μικρονησία χωρίζεται στις ακόλουθες οκτώ περιφέρειες:

    * οι Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας (μερικές φορές αποκαλούμενες απλά ως "Μικρονησία")
    * η Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ
    * η Δημοκρατία του Παλάου
    * η Κοινοπολιτεία των Βορείων Νήσων Μαριάνα
    * η Δημοκρατία του Ναουρού
    * η Δημοκρατία του Κιριμπάτι
    * η Περιφέρεια του Γκουάμ
    * η Περιφέρεια της Νήσου Γουέικ

Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής επήλθε σε Ευρωπαϊκή κυριαρχία αρκετά νωρίς. Το Γκουάμ, οι Νήσοι Μαριάνα και οι Νήσοι Καρολίνε (που αργότερα θα γίνονταν οι Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας και το Παλάου) αποικήθηκαν νωρίς από τους Ισπανούς. Πλήρης Ευρωπαϊκή επέκταση όμως δεν θα ερχόταν παρά στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η περιοχή θα μοιραζόταν μεταξύ:

    * των ΗΠΑ, που πήραν το Γκουάμ και τη Νήσο Γουέικ
    * τη Γερμανία, που πήρε το Ναουρού και τις Νήσους Μάρσαλ, Καρολίνε και Βόρειες Μαριάνα και
    * την Βρετανική Αυτοκρατορία, που πήρe τa Νησιά Γκίλμπερτ (Κιριμπάτι).

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, οι νησιωτικές κτήσεις της Γερμανίας στον Ειρηνικό της αφαιρέθηκαν και κατέστησαν τη Συνομοσπονδία των Εντελοδόχων Εθνών. Το Ναουρού έγινε Αυστραλιανός εντολοδόχος, ενώ οι άλλες κτήσεις της Γερμανίας δόθηκαν ως εντολοδόχοι στην Ιαπωνία. Η κατάσταση παρέμεινε έτσι μέχρι την ήττα της Ιαπωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι εντολοδόχοι της έγιναν Εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών κυβερνώμενα από τις ΗΠΑ, η Υπο Επιτροπεία Περιοχή των Ειρηνικών Νήσων. Σήμερα, όλη η Μικρονησία (με τις εξαιρέσεις των Γκουάμ, των Βορείων Νήσων Μαριάνα και της Νήσου Γουέικ, που είναι περιφέρειες των ΗΠΑ) αποτελείται από ανεξάρτητα κράτη.

Οι εγχώριες γλώσσες των διαφόρων Μικρονήσιων ιθαγενών πληθυσμών ταξινομούνται κάτω από την Αυστρονησιακή γλωσσική οικογένεια. Σχεδόν όλες οι γλώσσες αυτές ανήκουν στην Ωκεανική υπο-ομάδα ταξινόμησης της οικογένειας αυτής. Ωστόσο, στην Δυτική Μικρονησία σημειώνονται τρείς εξαιρέσεις που ανήκουν στην Δυτική Μαλαϊο-Πολυνησιακή υπο-ομάδα:

    * η Τσαμόρρο γλώσσα στις Νήσους Μαριάνα
    * η Γιαπέσε γλώσσα στις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, και
    * η Παλαουανή γλώσσα στο Παλάου.

Η τελευταία αυτή υπο-ομάδα περιλαμβάνει αρκετές γλώσσες που ομιλούνται σήμερα στις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και την Ινδονησία (Kirch, 2000: σελ. 166-167).

Στο ανατολικό άκρο των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας, οι γλώσσες Νουκουόρο και Καπινγκαμαράνγκι εκπροσωπούν μια ακραία προς δυσμάς προέκταση των Πολυνησιακών.

 

Επισκέπτης
Μογγολία
180px-Flag_of_Mongolia.svg.png

Μογγολία είναι μια χώρα με έκταση 1,565,000km² και πληθυσμό 2,791,272 [1].Είναι η δεύερη μεγαλύτερη περίκλειστη χώρα μέτα το Καζακστάν. Τυπικά εντάσσεται στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, αν και ορισμένες φορές θεωρείται κομμάτι της Κεντρικής Ασίας. Συνορεύει με τη Ρωσία προς Βορρά και με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας προς Νότο. Το καθεστώς της χώρας είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Ουλάν Μπατόρ. Από το 2005 Πρόεδρος είναι ο Ναμπαρίν Ενχμπαγιάρ και από το 2007 Πρωθυπουργός είναι ο Σαντζίν Μπαγιάρ.

Η Μογγολία ήταν το κέντρο της Αυτοκρατορίας των Μογγόλων κατά τον 13ο αιώνα και αργότερα κατακτήθηκε από την δυναστεία Τσίνγκ των Μαντσού από το τέλος του 17ου αιώνα μέχρι και το 1911 όταν μια ανεξάρτητη κυβέρνηση δημιουργήθηκε με στήριγμα από τους Ρώσους. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Μογγολίας κηρύχτηκε το 1924, οδηγώντας τη χώρα στον κομμουνισμό και σε ευθυγράμμιση προς τη Σοβιετική Ένωση . Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Μογγολία το 1990, η Μογγολία υιοθέτησε ένα δημοκρατικό σύνταγμα που επικυρώθηκε το 1992. Το γεγονός αυτό επίσημα σημάδεψε τη μετάβαση της Μογγολίας σε μία δημοκρατική χώρα, κάνοντάς την μια από τις νεότερες δημοκρατίες παγκοσμίως. Η Μογγολία είναι η 19η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο αλλά και η πιο αραιοκατοικημένη χώρα. Η χώρα διαθέτει ελάχιστη καλλιεργήσιμη γη καθώς το μεγαλύτερο μέρος της είναι καλυμμένο από άγονες και άνυδρες στέππες με βουνά, βόρεια και δυτικά, και την Έρημο Γκόμπι νότια. Περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων είναι νομάδες ή ημι-νομάδες. Η κύρια θρησκεία στη Μογγολία είναι ο Βουδισμός και η πλειοψηφία των πολιτών είναι μογγολικής φυλής, παρότι Καζάχοι, Τουβανοί και Μπουριάτ ζουν επίσης στη χώρα, συγκεκριμένα δυτικά. Σχεδόν ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού ζει στην προτεύουσα Ουλάν Μπατόρ.
200px-LocationMongolia.png


 

Επισκέπτης
Ποιες είναι οι πηγές των υπέρυθρων ακτίνων;

Εκτός από τον Ήλιο, στις πηγές υπέρυθρων ακτίνων περιλαμβάνονται επίσης οι φλόγες, οι σπινθήρες και οι ηλεκτρικές εκκενώσεις, οι λαμπτήρες ατμών υδραργύρου, οι λαμπτήρες νέον, οι λαμπτήρες πυράκτωσης βολφαμίου ή άνθρακα, εφόσον λειτουργούν σε χαμηλότερη από την κανονική τάση, ορισμένες διατάξεις λέιζερ αερίου και οι δίοδοι ηλεκτρονικές λυχνίες.

Οι υπέρυθρες ακτίνες σχηματίζουν ένα ευρύ φάσμα που εκτείνεται ανάμεσα στο ορατό φως και τα ραδιοκύματα, με μήκη κύματος μερικών χιλιοστομέτρων. Η εγγύς και μέση υπέρυθρη ακτινοβολία βρίσκει ήδη σημαντικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, η υπέρυθρη φασματοσκοπική ανάλυση παρέχει στους μελετητές πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη μοριακή δομή των υλικών.

 

Επισκέπτης
Το μεγάλο τίποτα

Ένα εξάκις εκατομμύρια χιλιόμετρα χωρίς αστέρια ή αέρια. Ανακαλύφθηκε ο πιο κενός χώρος μέσα στο διάστημα, που όμως είναι γεμάτος μυστικά για τη φύση του σύμπαντος.

Στην καρδιά του σύμπαντος υπάρχει μια τεράστια άβυσσος. Η πιο μεγάλη φυσαλίδα χωρίς ύλη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, ένα κενό που χωρά 10.000 γαλαξίες σαν τον δικό μας. Βρίσκεται σε απόσταση 8 δις ετών φωτός από εμάς, στον αστερισμό του Ηριδανού· έχει πλάτος 1 δις έτη φωτός (1021 χιλιόμετρα), γεγονός που σημαίνει ότι, για να τη διασχίσουμε ταξιδεύοντας με 300.000 χλμ. το δευτερόλεπτο, θα χρειαζόμασταν 1 δις χρόνια. Ένα ταξίδι ομολογουμένως πολύ βαρετό, αφού στο δρόμο δε θα συναντούσαμε τίποτα, ούτε καν μια ακτίνα φωτός.

Κοσμική γόμα

Το τεράστιο συμπαντικό κενό, το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα, ανακαλύφθηκε από τον Λόρενς Ρούντνικ, αστρονόμο στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις ΗΠΑ. Στα τηλεσκόπια έμοιαζε με μια μεγάλη σκούρα κηλίδα, λες και μια κοσμική γόμα είχε σβήσει κάθε φωτεινό ουράνιο σώμα. Η ανακάλυψη δεν είναι ένα απλό αστρονομικό παράδοξο, αλλά ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη δομή του σύμπαντος και τη διαστολή του. Για να ακριβολογούμε, η ανακάλυψη αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα κοπιώδους επιστημονικής έρευνας, αφού έγινε... κατά τύχη.

Χωρίς ύλη

Ο Ρούντνικ εργαζόταν με τα ραδιοτηλεσκόπια της συστοιχίας Very Large Array, που ανιχνεύουν και το παραμικρό ραδιοσήμα στο σύμπαν. Όμως ένα πρωινό που οι κεραίες δεν ήταν απασχολημένες με συγκεκριμένες παρατηρήσεις, ο Ρούντνικ τις έστρεψε στην «παγωμένη κηλίδα» που είχε εντοπίσει το διαστημικό σκάφος WMAP το 2003. H παγωμένη κηλίδα είναι μια ανωμαλία που παρατηρείται στην κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, δηλαδή στη θερμότητα που απέμεινε από το Big Bang, τη Μεγάλη Έκρηξη από την οποία δημιουργήθηκε το σύμπαν μας πριν από 13,7 δις χρόνια. Σε μια μεγάλη περιοχή του ουρανού που αντιστοιχεί στον αστερισμό του Ηριδανού, αυτή η ακτινοβολία είναι λιγότερο ενεργητική (δηλαδή πιο «ψυχρή») από το μέσο όρο. Όταν λοιπόν ο Ρούντνικ έστρεψε εκεί τα ραδιοτηλεσκόπια, τα όργανα δεν εντόπισαν κανένα ουράνιο σώμα: μια περιοχή με πλάτος περίπου 1 δις έτη φωτός στερούνταν οποιασδήποτε μορφής ύλης. Ήταν μια έκπληξη κοσμογονικών διαστάσεων, αν αναλογιστούμε ότι ο γαλαξίας μας, που είναι πολύ μικρότερος, περιέχει τουλάχιστον 300 δις αστέρια.

Γεμάτες... τρύπες

Το γεγονός ότι το σύμπαν είναι γεμάτο «τρύπες» ήταν ήδη γνωστό. Όμως στο πεδίο της αστρονομίας η διαφορά μεταξύ τρύπας και κενού είναι τεράστια. Οι μαύρες τρύπες, για παράδειγμα, είναι ακριβώς το αντίθετο από τα κοσμικά κενά, καθώς είναι τα πιο γεμάτα με ύλη ουράνια σώματα, αυτά με τη μεγαλύτερη πυκνότητα. Απ’ την άλλη τα «σκούρα νεφελώματα» (μεγάλες κηλίδες που σκοτεινιάζουν τον ουρανό) είναι στην πραγματικότητα υπέρπυκνα νέφη σκόνης και αερίων. Υπάρχουν επίσης γαλαξίες που αποτελούνται εξ ολοκλήρου από «σκοτεινή ύλη», τη μυστηριώδη αόρατη ύλη, την οποία αντιλαμβανόμαστε μόνο χάρη στη βαρυτική έλξη της· σύμφωνα με τους αστρονόμους, παρ’ όλο που δεν τη βλέπουμε, πρέπει να είναι 20 φορές πιο πυκνή από την κανονική ύλη. Με άλλα λόγια, το σύμπαν μπορεί να βρίθει από «τρύπες», όμως οι πραγματικά κενές περιοχές είναι σπάνιες.

Το μεγαλύτερο όλων

Το κενό που μόλις ανακαλύφθηκε δεν είναι τίποτα απ’ όλα αυτά. Είναι το πιο απόλυτο κενό που γνωρίζουμε, γιατί δεν περιέχει ούτε καν σκοτεινή ύλη, η οποία συνήθως περιβάλλει εν είδει φωτεινής άλω τους γαλαξίες. Τις τελευταίες δεκαετίες οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει και άλλα κενά αυτού του είδους. Μελετώντας τα μακρινά αστέρια συνειδητοποίησαν ότι η ύλη στο σύμπαν δεν έχει κατανεμηθεί με ομοιόμορφο τρόπο αλλά κατά μήκος νοητών «νημάτων» από γαλαξίες. Η συνολική κατανομή της ύλης παραπέμπει σε έναν τρισδιάστατο ιστό αράχνης, όπου υπάρχουν κενές περιοχές όλων των διαστάσεων, ακόμα και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερες από το γαλαξία μας. Όμως το κενό που εντοπίστηκε πρόσφατα είναι πολύ μεγάλο. Πριν από αυτή την ανακάλυψη είχαν παρατηρηθεί 27 μικρότερα κενά με διάμετρο 400 εκατομμύρια έτη φωτός και ένα κενό με διάμετρο 423 εκατομμύρια έτη φωτός.

Συνεπώς είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα απόλυτο κενό όπως αυτό, γιατί κοντά μας δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο. Στο διαπλανητικό διάστημα πέρα από τη γήινη ατμόσφαιρα, για παράδειγμα, δεν υπάρχει το απόλυτο κενό αλλά σκόνη αναμειγμένη με ένα είδος πολύ αραιού αερίου, τον ηλιακό άνεμο, που αποτελείται από ηλεκτρόνια, πρωτόνια, φωτόνια κ.λπ. Η πυκνότητά του μειώνεται όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από τον Ήλιο. Αντίθετα, στο διάστημα ανάμεσα στα αστέρια και στους γαλαξίες βρίσκεται το διαστρικό μέσο, που αποτελείται από την υπέρθεση πολλών αστρικών ανέμων και είναι ακόμα πιο αραιό από τον ηλιακό άνεμο, καθώς περιέχει μόλις λίγες χιλιάδες σωματίδια ανά κυβικό μέτρο. Ποσό ασήμαντο, αν σκεφτούμε ότι στο κεφάλι μιας καρφίτσας βρίσκονται δισεκατομμύρια των δισεκατομμυρίων άτομα.

Σκοτεινή επιβράδυνση

Τα μεγάλα κενά όπως αυτό που ανακάλυψε ο Ρούντνικ είναι πιθανώς ακόμα «πιο κενά» αλλά δε γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό. Σίγουρα πλησιάζουν όσο το δυνατό περισσότερο σε αυτό που, στο σύμπαν μας, ονομάζεται «το απόλυτο κενό».

Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που, σύμφωνα με τον Ρούντνικ, βρίσκεται σε αυτό το μεγάλο κενό στον ίδιο βαθμό που υπάρχει σε κάθε άλλη περιοχή του σύμπαντος: η σκοτεινή ενέργεια, δηλαδή η ενέργεια που σύμφωνα με τους αστροφυσικούς ωθεί το σύμπαν να διαστέλλεται. Ο Ρούντνικ έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα παρατηρώντας το φως των γαλαξιών που βρίσκονται πίσω από το μεγάλο κενό. Καθώς διασχίζουν την περιοχή, αυτές οι ακτίνες φωτός χάνουν, κατά μυστηριώδη τρόπο, ενέργεια. Τα φωτόνια που διασχίζουν το μεγάλο κενό χάνουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που θα έχαναν αν άφηναν πίσω τους ένα σμήνος γαλαξιών (σε αυτή την περίπτωση θα τους επιβράδυνε η βαρυτική έλξη των γαλαξιών). Η υπόθεση του Ρούντνικ είναι ότι η απώλεια ενέργειας προκαλείται από τη σκοτεινή ενέργεια.

Ολοένα μεγαλώνει

Το γεγονός ότι το μεγάλο κενό περιέχει σκοτεινή ενέργεια αλλά όχι σκοτεινή ύλη μοιάζει να επιβεβαιώνει τις σύγχρονες θεωρίες για το σύμπαν. Πράγματι, η σκοτεινή ενέργεια πρέπει να είναι ομοιόμορφα διασκορπισμένη σε όλο το σύμπαν. Αντίθετα, η σκοτεινή ύλη μάλλον άρχισε να πυκνώνει αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, υπό την επίδραση της βαρυτικής έλξης. Πρέπει επίσης να δημιούργησε τους πρώτους πυρήνες ύλης γύρω από τους οποίους σχηματίστηκαν αργότερα τα αστέρια και οι γαλαξίες. Συνεπώς πρέπει να είναι συγκεντρωμένη σε κάποιες περιοχές. Ακόμα, η σκοτεινή ενέργεια τείνει να διαστέλλεται, γι’ αυτό είναι επίσης πιθανό το μεγάλο κενό να είναι σήμερα ακόμα μεγαλύτερο, δεδομένου ότι τα στοιχεία που φτάνουν στα μάτια μας χρονολογούνται πριν από 8 δις χρόνια...

Μαύρος ουρανός

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: αν κάποιος από εμάς κατέληγε στο μέσο του μεγάλου κενού, δε θα αντιλαμβανόταν καθόλου τη σκοτεινή ενέργεια, γιατί αυτή η μυστηριώδης οντότητα δρα μόνο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από την ανθρώπινη. Θα παρατηρούσε όμως σίγουρα το ασυνήθιστο τοπίο: ο ουρανός θα ήταν τελείως σκοτεινός, χωρίς αστέρια, γιατί το πιο κοντινό αστέρι θα βρισκόταν σε απόσταση τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ετών φωτός και θα ήταν πολύ αμυδρό για τα δικά μας μάτια.

 

Επισκέπτης
Μοζαμβίκη
180px-Flag_of_Mozambique.svg.png

Η Μοζαμβίκη ή Δημοκρατία της Μοζαμβίκης (πορτ.: Moçambique ή República de Moçambique) είναι μια εκτεταμένη χώρα στις νοτιοανατολικές ακτές της Αφρικής με έκταση 801,59km² και πληθυσμό 19,406,703. Ορίζεται βόρεια από την Τανζανία, δυτικά από το Μαλάουι, τη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε, νοτιοδυτικά από τη δημοκρατία της Νοτίου Αφρικής και τη Σουαζιλάνδη και ανατολικά από το Δίαυλο της Μοζαμβίκης (Ινδικός Ωκεανός). Το όνομα της πρωτεύουσας είναι Μαπούτο (Maputo).
LocationMozambique.png

Η ονομασία της χώρας προέρχεται από το όνομα ενός Άραβα σουλτάνου, γνωστό ως Muça Alebique.
Η Μοζαμβίκη χωρίζεται από τον ποταμό Ζαμβέζη σε δύο ευρύτερες περιοχές τα νότια βαθύπεδα και τα βόρεια υψίπεδα. Τα βαθύπεδα εκτείνονται σε υψόμετρο μέχρι 200, από τη θάλασσα μέχρι τα όρη Γκορονγκόσα και Μπίνγκα (2.436 μ. το υψηλότερο της χώρας). Κυριότερος ποταμός είναι ο Ζαμβέζης. Επικρατεί τροπικό θαλάσσιο κλίμα, με δύο εποχές την υγρή (Νοέμβριος-Μάρτιος) και την ξηρή (Απρίλιος-Οκτώβριος). Οι μέσες θερμοκρασίες ποικίλλουν από 15° ως 30°C, στα βαθύπεδα και από 11° ως 25°C στα υψίπεδα, ενώ οι μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις κυμαίνονται από 500 ως 1.420 χιλιοστόμετρα. Στο νότο επικρατεί συχνά ξηρασία. Τα υγρά βορειοδυτικά υψίπεδα καλύπτονται από πυκνή τροπική βλάστηση, τα ξηρότερα εσωτερικά βαθύπεδα από αραιή βλάστηση σαβάννας, ενώ στις ακτές και κυρίως στο Δέλτα του Ζαμβέζη αφθονούν οι κοκοφοίνικες και τα μανγκρόβια. Ο πλούσιος ζωικός κόσμος της χώρας περιλαμβάνει ζέβρες, βουβάλια, ρινόκερους, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις, λιοντάρια, ύαινες και κροκοδείλους (στα ποτάμια). Προστατεύονται σε διάφορα εθνικά πάρκα, από τα οποία το Γκορονγκόσα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα του νότιου τμήματος της αφρικανικής ηπείρου.

Στη Μοζαμβίκη διατηρούνται υψηλά ποσοστά γεννήσεων και θανάτων που το 2003 έφτασαν το 36,9% και 23,0%, αντίστοίχα. Η φυσική αύξηση (13,9% το 2003) μετριάζεται από τη μεγάλη μετανάστευση. Η πλυθησμιακή πυκνότητα ανέρχεταισε 23,2 κατοίκους ανά τετραγνικό χιλίομετρο. Το σύνολο σχεδόν του πλυθησμού αποτελείται από Αφρικανούς που μιλούν τις γλώσσες Μπαντού. Κύριες εθνολογικές ομάδες βόρεια του Ζαμβέζη είναι οι Μακούα-Λόμβε και οι Γιάο ενώ νότια πολυπλυθέστεροι είναι οι Τσόνγκα. Άλλες ομάδες είναι οι Καράνγκα, οι Σόνα, οι Σουαχίλι, οι Τσόπι και οι Νγκούνι (Ενγκούνι). Οι κάτοικοι στα νότια της χώρας δηλώνουν ρωμαιοκαθολικοί χριστιανοί (36,6%). Στα βόρεια υπάρχουν αρκετοί μουσουλμάνοι (17,8%), ενώ πολλοί δηλώνουν άλλες μορφές χριστιανικής πίστης (30,2%) και οι υπόλοιποι ακολουθούν παραδοσιακές αφρικανικές λατρείες (15,5%). Η Πορτογαλική γλώσσα, αν και επίσημη γλώσσα του κράτους ομιλείται μόνο στις αστικές περιοχές.

Η Μοζαμβίκη μια αναπτυσσόμενη οικονομία η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο στη γεωργία, στο εμπόριο και στην ελαφρά βιομηχανία. Το 2003, το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) έφτανε τα 3.900.000.000 δολλάρια ΗΠΑ και το κατά κεφαλήν εισόδημα, που διαχρωνικά μειώνεται λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού, τα 210 δολλάρια ΗΠΑ. Η γεωργία συνεισφέρει το 1/5 του ΑΕΠ και απασχολεί τα 3/5 του εργατικού δυναμικού. Παράγονται καλαμπόκι, ινδικές καρύδες,φιστίκια, βαμβάκι, και ζάχαρη. Η διάδοση της μύγας τσε-τσε αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Εξάγεται στρογγυλή ξυλεία, κυρίως στη Νότια Αφρική. Η Μοζαμβίκη διαθέτει μεγάλο ορυκτό πλούτο, όπως π.χ. γαιάνθράκα, σιδηρομετάλλευμα, τανταλίτη (τα μεγαλύερα αποθέματα στον κόσμο), φυσικό αέριο, μαγγάνιο, ουράνιο, διαμάντια, και αμίαντο, όμως μικρό μέρος του βρίσκεται υπό εκμετάλλευση. Η μεταποίηση συνεισφέρει το 1/10 του ΑΕΠ και περιορίζεται στην επεξεργασία των τοπικών πρώτων υλών. Ηλεκτρισμός παράγεται κυρίως στο Φράγμα Καμπόρα Μπάσα. Η χώρα συνδέεται σιδηροδρομικώς με τη Νότια Αφρική, τη Σουαζιλάνδη, τη Ζιμπάμπουε, και το Μαλάουι. Το εμπορικό ισοζύγιό της είναι χρόνια ελλειματικό. Κύριοι εμπορικοί της έταιροι είναι η Νότια Αφρική, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ζιμπάμπουε.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Μοζαμβίκης ήταν πιθανώς συγγενής με το λαό των Σαν (Βουσμάνοι). Λαοί που μιλούσαν γλώσσα Μπαντού εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μεταξύ 1ου και 4ου αιώνα. Άραβες έμποροι, αρχίζοντας από τον 8ος αιώνα, ίδρυσαν αποικίες που εξελίχθηκαν σε ανεξάρτητες πόλεις-κράτη. Το μεγαλύερο μέρος της παράκτιας χώρας συνδέθηκε μ'αυτές πολιτικά και εμπορικά κατά την περίοδο μεταξύ 11ου και 15ου αίωνα. Το βασίλειο των Μουένε Ματάπα, λαού της ομάδας των Μαράβ, ήλεγχε το μεγαλύερο μέρος της Κοιλάδας του Ζαμβέζη, όταν ο Βάσκο ντα Γκάμα αποβιβάστηκε στη Μοζαμβίκη το 1498. Το 1507 οι Πορτογάλοι είχαν ήδη καταλάβει την περιοχή. Το 1531 ίδρυσαν δύο εμπορικές αποικίες στο εσωτερικό της χώρας και το 1544 ίδρυσαν ένα σταθμό στην ακτή του ποταμού Κελιμάνε. Οι Μουένε Ματάπα αναγνώρισαν την πορτογαλική κυριαρχία το 1629 και ο πρώτος αποικιακός κυβερνήτης των Πορτογάλων διορίστηκε το 1752.

 

Επισκέπτης
Μπαρμπάντος
180px-Flag_of_Barbados.svg.png

Η Μπαρμπάντος είναι μια νησιωτική χώρα με έκταση 431km² και πληθυσμό 279.254 . Πρωτεύουσα είναι η Μπριτζτάουν. Πολίτευμα της χώρας είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας. Αρχηγός του Κράτους είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπροσωπείται από τον Γενικό Κυβερνήτη που είναι σήμερα ο Κλίφορντ Χάσμπαντς. Πρωθυπουργός από τις 16 Ιανουαρίου του 2008 είναι ο Ντέιβιντ Τόμσον. Είναι ανεξάρτητο κράτος από τις 30 Νοεμβρίου του 1966.
LocationBarbados.png

Αρχηγός του Κράτους είναι η Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντιπρόσωπός της είναι ο κυβερνήτης. Αρχικά, προβλεπόταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την προοπτική αλλαγής του πολιτεύματος, ώστε να είναι Αρχηγός Κράτους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι η Βασίλισσα, τον Ιανουάριο του 2008, παράλληλα με τις γενικές εκλογές, ωστόσο αυτό αναβλήθηκε.

H νομοθετική εξουσία ασκείται από τη Βουλή (House of Assembly) , η οποία εκλέγεται από το λαό με καθολική ψηφοφορία, κάθε 5 χρόνια. Εκτός της Βουλής, η νομοθετική εξουσία ασκείται και από τη Γερουσία, τα μέλη της οποίας διορίζονται.

 

Επισκέπτης
Μπελίζε
180px-Flag_of_Belize.svg.png

Η Μπελίζε ή Μπελίσε είναι μια χώρα της Κεντρικής Αμερικής με έκταση 22,966km² και πληθυσμό 279,457 [1]. Πρωτεύουσα είναι το Μπελμοπάν.

Απέκτησε την ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία το 1981.
LocationBelize.png

Πολίτευμα της χώρας είναι η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας. Αρχηγός του Κράτους είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπροσωπείται από τον Γενικό Κυβερνήτη. Αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός.

Στις 13 Ιανουαρίου του 2005, η κυβέρνηση του Σαΐντ Μούσα ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2005-2006. Ο προϋπολογισμός περιείχε μεγάλες φορολογικές ανατιμήσεις σε διάφορες επιχειρήσεις και προϊόντα πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων ανατιμήσεις της τάξης του 11% στον φόρο πώλησης ακίνητης περιουσίας, 5% σε οικονομικά ιδρύματα, 8% στον καπνό και 100% ανατίμηση στο ρούμι. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι καινούργιες αυξήσεις είναι παράμιλλες με τις αυξήσεις που θεσπίστηκαν το 1998 από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ενωμένου Δημοκρατικού Κόμματος (UDP). Οι νέοι φόροι, σε συνδυασμό με τη χρόνια, κατ' ισχυρισμό, οικονομική κακοδιαχείριση και διαφθορά από τη μεριά του Ενωμένου κόμματος του Λαού (PUP) ήταν η αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις μπροστά από το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης στις 15 Ιανουαρίου. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και τη διάρκειας της επόμενης εβδομάδας.

Στις 20 Ιανουαρίου, οι επιχειρηματίες και τα εργατικά συνδικάτα δήλωσαν ότι προχωρούν σε κινητοποιήσεις και μαζική διήμερη απεργία. Η παροχή νερού διακόπηκε σε όλη τη χώρα, καθώς οι υπάλληλοι της επιχείρησης υδροδότησης δεν προσήλθαν στην εργασία τους. Στις 21 Ιανουαρίου, τα τοπικά δημοσιογραφικά πρακτορεία αναφέραν διάσπαρτες επεισόδια στην πρωτεύουσα Μπελμοπάν, όπως κάψιμο κυβερνητικών κτηρίων και οδοφράγματα οργανωμένα από τους διαδηλωτές. Μπουκάλια και πέτρες εκτοξευθήκαν εναντίων υπουργών καθώς έμπαιναν στο κυβερνητικό κτήριο. Επενέβησαν η αστυνομία και ο στρατός για να διαλύσουν την συγκέντρωση. Η κυβέρνηση είχε, θεωρητικά, εγκαταστήσει κάμερες παρακολούθησης και οχυρωματικό στα κτίρια που ήταν πιθανόν να συγκεντρωθούν οι διαδηλωτές.

Είναι η τρίτη φορά που έχουν γίνει ταραχές αυτού του τύπου στη χώρα. Η πρώτη φορά ήταν στην δεκαετία του 1950 και η δεύτερη φορά στη δεκαετία του 1980, όταν κατατέθηκε για ψήφιση ένα σχέδιο νόμου που έδινε μέρος της χώρας στη Γουατεμάλα.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση οργάνωσε δημόσια διαδήλωση έγινε στις 21 Ιανουαρίου στο Μπελμοπάν. Το κυβερνών κόμμα PUP είχε οργανώσει μία αντί-διαδήλωση. Υπήρχαν μαζικές διαμαρτυρίες έξω από το κτήριο της εθνοσυνέλευσης, κατά τη διάρκεια των οποίων προκλήθηκαν βίαια επεισόδια. Οι διαδηλωτές πετάξανε μπουκάλια και πέτρες στην αστυνομία. Η αστυνομία απάντησε με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα. Οι πυροβολισμοί και οι σειρήνες, ακουγόντουσαν από το 1Κμ. Υπήρξε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, αρκετά πιο δυνατός από πυροβολισμό, τα αίτια του οποίου δεν έχουν διευκρινιστεί. Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένου και του πιστού υποστηρικτή του UDP, Γέλλοουμαν. Η άδεια που είχε δοθεί στους διαδηλωτές έληξε στης 3μ.μ. αλλά δόθηκε μία ώρα διορία για να διαλυθούν οι διαδηλωτές. Στο τέλος της παράτασης, η αστυνομία έκανε συνεχείς εκκλήσεις στους διαδηλωτές να διαλυθούν, αλλά οι εκκλήσεις δεν εισακούστηκαν. Ο επιθεωρητής Jefferires διάβασε το άρθρο περί διατάραξης της κοινής ειρήνης στο πλήθος, και μετά από επιπλέον 40 λεπτά διορία, διάταξε τις παρατεταμένες αστυνομικές δυνάμεις να διαλύσουν το πλήθος. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ, αλλά οι συνδικαλιστές διαλέξαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία και αρνήθηκαν να φύγουν. Η αστυνομία τους μετέφερε κλωτσιδόν και χειροπόδαρα.

Η υπόλοιπη μέρα κύλησε ομαλά, αν και υπήρχαν καταγγελίες ότι δόκιμοι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν άσκοπη βία, πάρα τις αντίθετες διαταγές που είχαν λάβει. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι οι αστυνομικοί περιορίσαν τους δόκιμους και τους αφαίρεσαν από τις παρατεταμένες δυνάμεις. Υπάρχουν και μαρτυρίες από τους διαδηλωτές ότι τα επεισόδια άρχισαν όταν ένας δόκιμος χτύπησε έναν διαδηλωτή στο κεφάλι με το υπηρεσιακό του ρόπαλο.

 

Επισκέπτης
Μπενίν
180px-Flag_of_Benin.svg.png

Το Μπενίν, τέως Βασίλειο της Δαχομέης είναι μια χώρα της Δυτικής Αφρικής με έκταση 112.622km² και πληθυσμό 7.460.025. To Μπενίν έχει πολλά ποτάμια που στις εκβολές τους σχηματίζουν λιμνοθάλασσες και έλη. Κυριότερα είναι ο Νίγηρας (που αποτελεί τα σύνορα με το κράτος του Νίγηρα) τα Ουεμέ, Κουφφό, Μονό και οι παραπόταμοι του Νίγηρα Σότα, Μεκρού και Αλιμπόρι.Το όνομα της πρωτεύουσας είναι Πόρτο-Νόβο. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Γιαγί Μπονί. Νόμισμά της είναι το Φράγκο CFA.
LocationBenin.png

Η Μπενίν χωρίζεται σε 12 διαμερίσματα (γαλλικά: départements, και περαιτέρω σε 77 κοινότητες. Το 1999, τα προηγούμενα έξι διαμερίσματα χωρίστηκαν το καθένα σε δύο μισά, δημιουργώντας τα σημερινά 12. Τα έξι νέα διαμερίσματα δεν έχουν ακόμα ορίσει πρωτεύουσα.
  * Τα 12 διαμερίσματα είναι:
  1. Alibori
  2. Atakora
  3. Atlantique
  4. Borgou
  5. Collines
  6. Donga
  7. Kouffo
  8. Littoral]
  9. Mono
  10. Ouémé
  11. Plateau
  12. Zou

 

Επισκέπτης
Μποτσουάνα
200px-Flag_of_Botswana.svg.png

Η Μποτσουάνα, (Botswana), επίσημα Δημοκρατία της Μποτσουάνα {στη γλώσσα Τσουάνα ή Σετσουάνα Lefatshe la Botswana), είναι μια ηπειρωτική χώρα στη νότια Αφρική. Οι πολίτες της Μποτσουάνα λέγονται Μπατσάνα (στο ενικό Μοτσάνα), ανεξαρτήτως εθνικότητας. Παλαιότερα το βρετανικό προτεκτοράτο Μπετσουαναλάνδη, η Μποτσουάνα πήρε το όνομά της όταν έγινε ανεξάρτητη εντός της Κοινοπολιτείας στις 30 Σεπτεμβρίου 1966. Συνορεύει με τη Νότια Αφρική στα νότια και νοτιοανατολικά, τη Ναμίμπια στα δυτικά, τη Ζάμπια στα βόρεια και τη Ζιμπάμπουε στα βορειοανατολικά. Η οικονομία της χώρας είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία της Νότιας Αφρικής και σε αυτήν κυριαρχούν τα ορυκτά (κυρίως διαμάντια), ο τουρισμός και η αγελαδοτροφία.
LocationBotswana.png

Το 17% της Χώρας παρέχεται στην άγρια Φύση που αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης. Το 1986 υπήρχαν 6 μεγάλα εθνικά πάρκα και 40 ελεγχόμενες οργανωμένες περιοχές για φωτογραφήσεις και 6 περιοχές για "σαφάρι" και συντήρηση κυνηγίου.

 

Επισκέπτης
Μπουρκίνα Φάσο
125px-Flag_of_Burkina_Faso.svg.png

Η Μπουρκίνα Φάσο είναι χώρα της Δυτικής Αφρικής. Δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα και περιβάλλεται απο έξι χώρες: το Μάλι στο βορρά,το Νίγηρα στα ανατολικά, το Μπενίν στα νοτιοανατολικά,το Τόγκο και τη Γκάνα στα νότια και την Ακτή Ελεφαντοστού στα νοτιοδυτικά.
LocationBurkinaFaso.png

Η χώρα ήταν γνωστή ως Άνω Βόλτα. Στις 4 Αυγούστου 1984 ο πρόεδρος Τόμας Σανκαρα (Thomas Sankara) άλλαξε το όνομα έτσι ώστε να σημαίνει "χώρα των εντίμων ανθρώπων " στις δύο μεγαλύτερες ιθαγενείς γλώσσες την Μοσσί(Mossi) και την Ντιούλα(Dioula). Ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γαλλία το 1960. Η κυβερνητική αστάθεια τις δεκαετίες 70 και 80 ακολουθήθηκε από πολυκομματικές εκλογές στις αρχές της δεκαετίας του 90. Χιλιάδες αγρότες της χώρας μεταναστεύουν κάθε χρόνο προς τα νότια στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα. Η πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού είναι γνωστή από τους ντόπιους και ως "Ουάγκα"(Ouaga).

'Οπως όλη η δυτική Αφρική,η Μπουρκίνα Φάσο κατοικήθηκε νωρίς,κυρίως απο κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες στο βορειοδυτικό της τμήμα(12000 με 5000 π.Χ.).Το 1973 ανακαλύφτηκαν τα εργαλεία τους(ξυστήρια,κοπίδια και κεφαλές βέλων). Η χρήση του σιδήρου ,της κεραμικής και των λίθων ήρθε γύρω στα 1500 με 1000 π.Χ., μαζί με πνευματικές αναζητήσεις, όπως καταδεικνύεται από ερείπια τάφων που ανακαλύφτηκαν. Κατά τη διάρκεια των 15ου και 16ου αιώνα η Μπουρκίνα Φάσο υπήρξε σημαντικό οικονομικό κέντρο της Αυτοκρατορίας Σονγκάι (Songhai).

Το 1896 το βασίλειο των Μόσσι ηττήθηκε από τις Γαλλικές δυνάμεις και η χώρα έγινε γαλλικό προτεκτοράτο.Το 1898 το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είχε κατακτηθεί. Το 1904 η περιοχή της Μπουρκίνα Φάσο ενσωματώθηκε στη Γαλλική Δυτική Αφρική. Η χώρα κατέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960. Το 1966 έγινε το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα. Η τάξη αποκαταστάθηκε το 1978. Ακολούθησαν άλλα δύο πραξικοπήματα,το τελευταίο από τον Τομάς Σανκαρά(Thomas Sankara). Ο σημερινός πρόεδρος Μπλεζέ Κομπαορέ(Blaise Compaoré) βρίσκεται στην εξουσία από το 1987, ύστερα από πραξικόπημα κατά το οποίο δολοφονήθηκε ο Τομάς Σανκαρά.

 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom