Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά η καρδιά ως σύμβολο αγάπης;

Η αντίληψη ότι η καρδιά συμβολίζει τα συναισθήματα είναι σχετικά καινούρια και δυτικής προέλευσης. Σε άλλους πολιτισμούς είτε προσλαμβάνει διανοητικές λειτουργίες είτε αποτελεί κέντρο της διαίσθησης.

Γενικά ως σύμβολο εμφανίζεται από την αρχαιότητα. Το σχήμα της θυμίζει ανεστραμμένο τρίγωνο, σύμβολο της θηλυκότητας. Αντίθετα, το αρσενικό ή ενεργητικό στοιχείο αποδίδεται μ' ένα τρίγωνο που έχει την κορυφή του προς τα πάνω.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αναπαριστούσαν την καρδιά μ' ένα ιερογλυφικό που έμοιαζε με αγγείο και συμβόλιζε την έδρα της ψυχής. Στην ισλαμική παράδοση αποτελεί το όργανο της σκέψης και της πνευματικής ζωής. Μόνο μετά το τέλος του Μεσαίωνα εμφανίστηκε στα ερωτικά ποιήματα ως σύμβολο αγάπης.

Την ίδια περίοδο αποτυπώθηκε για πρώτη φορά και σε αγιογραφίες, συμβολίζοντας την πνευματική αγάπη. Σε ορισμένες εικόνες η καρδιά του Ιησού διαπερνάται από το ακάνθινο στεφάνι και αιμορραγεί, ενώ σε άλλες η καρδιά της Παναγίας τρυπιέται από εφτά ξίφη.
 

Επισκέπτης
Τι περιέχει το ζελ για τα μαλλιά;

Τα βασικά συστατικά ενός ζελ μαλλιών είναι νερό, οινόπνευμα, πολυμερή με μεμβρανογενή δράση ad azione filmogena και πολυμερή.
Τα δύο πρώτα, το νερό και το οινόπνευμα, αποτελούν τους διαλύτες μέσα στους οποίους διαλύονται τα συνθετικά πολυμερή που δίνουν το χαρακτηριστικό αποτέλεσμα.
Το κράτημα της τούφας οφείλεται στα πολυμερή filmogeni, ένα από τα οποία είναι το συμπολυμερές Pvp/Va copolymer, όπως είναι η διεθνής ονομασία του, με την οποία αναγράφεται στις συσκευασίες.
Τα πολυμερή παραμένουν στα μαλλιά όταν έχουν εξατμιστεί το νερό και το οινόπνευμα, σχηματίζοντας ένα είδος μεμβράνης που συγκρατεί τα μαλλιά στη θέση που τους δίνουμε.
Αντίθετα, τα πολυμερή που προσδίδουν στο ζελ αντοχή κάνουν το προϊόν κολλώδες, ώστε να μη στάζει στο δέρμα. Ένα παράδειγμα αυτής της κατηγορίας χημικών ουσιών το οποίο αναφέρεται συχνά στις ετικέτες των προϊόντων είναι το carbomer.
Αν η ποσότητα οινοπνεύματος, το οποίο έχει αντιβακτηριδιακή δράση, δεν είναι αρκετή ώστε να προστατεύει το ζελ από τους μικροοργανισμούς, μπορεί εκτός των άλλων συστατικών να υπάρχουν και συντηρητικά.
Υπάρχουν, τέλος, άλλα συστατικά που δεν είναι απαραίτητα αλλά δίνουν στο ζελ κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η γλυκερίνη δίνει στα μαλλιά τη χαρακτηριστική όψη του βρεγμένου, οι βιταμίνες και οι προβιταμίνες φροντίζουν τα μαλλιά, τα φίλτρα UV προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, τα παράγωγα της σιλικόνης προσδίδουν λάμψη και διάφορες ουσίες προσθέτουν άρωμα. 
 

Επισκέπτης
Επηρεάζει η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού το βάρος της Γης;

Το βάρος του πλανήτη μας δε θα άλλαζε ακόμα κι αν ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτανε τα δέκα δισεκατομμύρια.

Η ύλη της Γης είναι πάντα ίδια. Πριν από τη γέννησή μας η ύλη που συνθέτει τα σώματά μας προήλθε με διαφορετικές μορφές από άλλους οργανισμούς και μετά το θάνατό μας θα επιστρέψει στην ανόργανη κατάσταση που θα χρησιμοποιηθεί από άλλους οργανισμούς.

Οι όποιες μεταβολές του βάρους της Γης εξαρτώνται από ανταλλαγές ύλης με το διάστημα. Τα αέρια του εξωτερικού στρώματος της γήινης ατμόσφαιρας μπορούν να διαφύγουν τη γήινη έλξη, ενώ από το διάστημα φτάνουν ηλιακοί άνεμοι, αστρική σκόνη και περίπου εκατό τόνοι μετεωρίτες ετησίως.

Το βάρος όλων αυτών των "εξωγήινων επισκεπτών" είναι αμελητέο σε σχέση με το βάρος της Γης (5.970 δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων τόνοι). 
 

Επισκέπτης
Γιατί όταν κάνουμε ντους η κουρτίνα κολλάει στο σώμα μας;

Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι η ροή του ζεστού νερού που βγαίνει από το ντους προκαλεί την ανοδική κίνηση του αέρα, δημιουργώντας αποσυμπίεση που ωθεί την κουρτίνα προς το εσωτερικό της ντουσιέρας.

Όμως η κουρτίνα κινείται προς το σώμα μας ακόμα κι όταν κάνουμε παγωμένο ντους, άρα η παραπάνω ερμηνεία δεν είναι ικανοποιητική. Στην πραγματικότητα η αποσυμπίεση δεν εξαρτάται ούτε από το σώμα μας ούτε από τη θερμοκρασία του νερού, αλλά από το στρόβιλο του αέρα που δημιουργεί η ροή του νερού.

Καθώς οι σταγόνες πέφτουν, σπρώχνουν τον αέρα, ο οποίος με τη σειρά του ασκεί αντίσταση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δυνάμεων κατά μήκος της διαδρομής, από τη βρύση ως το πάτωμα, δημιουργεί μια κυκλική κίνηση που ασκεί μια ασθενή έλξη προς όλα τα αντικείμενα. Για να αποφύγουμε αυτή την ενόχληση δεν έχουμε παρά να χρησιμοποιήσουμε μια πιο βαριά κουρτίνα.

Για να μάθετε πιο πολλά:
www.umass.edu/newsoffice/archive/2001/070901shower.html]http://www.umass.edu/newsoffice/archive/2001/070901shower.html[/url]

Μελέτη του Ντέιβιντ Σμιντ, από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, σχετικά μ' αυτό το φαινόμενο, ο οποίος κέρδισε το Βραβείο IgNobel (παράδοξα Νόμπελ) Φυσικής.
:uglystupid:
 

Επισκέπτης
Σε ποιον ανήκει διά νόμου η θάλασσα;

Η θάλασσα ανήκει κατά ένα μέρος στις χώρες τις οποίες περιβρέχει και κατά ένα άλλο θεωρείται κτήμα όλης της ανθρωπότητας.

Αυτό όρισε το 1982 η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, που είναι γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι, από τον τόπο όπου υπογράφηκε. Σύμφωνα μ' αυτή τη Σύμβαση, που επικυρώθηκε από την Ελλάδα το 1995, σε μια χώρα ανήκουν οι εσωτερικές θάλασσες, αυτές που περικλείονται από κόλπους, μυχούς ή όρμους, κι εκείνες που εκτείνονται μέχρι και τα 12 θαλάσσια μίλια (22,224 χμ.) από τις ακτές της, απόσταση που μετράται σε φάση άμπωτης.

Πέρα απ' αυτή την απόσταση αρχίζει μια ζώνη που ονομάζεται "συνορεύουσα" και η οποία εκτείνεται άλλα 24 θαλάσσια μίλια (44,448 χμ.). Εντός αυτών των ορίων η συγκεκριμένη χώρα έχει δικαίωμα να ελέγχει και να καταστέλει παραβιάσεις των τελωνιακών, υγειονομικών, οικονομικών και μεταναστευτικών της νόμων.

Πέρα απ' αυτά ξεκινά μια ζώνη αποκλειστικά οικονομική, η οποία εκτείνεται στα 200 μίλια (370,400 χμ.) από την ακτή. Σ' αυτή τη θαλάσσια περιοχή η παράκτια χώρα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εξερεύνησης, εκμετάλλευσης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων.

Η ανοιχτή θάλασσα περιλαμβάνει τα υπόλοιπα τμήματα και είναι κοινή ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας. Σ' αυτή την περιοχή ισχύει η απόλυτη ελευθερία της ναυσιπλοΐας και κάθε νόμιμης ναυτικής δραστηριότητας για όλα τα κράτη.

Οι χώρες που θέλουν να εκμεταλλευτούν θαλάσσιες πηγές στην ανοιχτή θάλασσα πρέπει να ζητήσουν την άδεια της Διεθνούς Αρχής για την Εκμετάλλευση του Θαλάσσιου Βυθού. Τη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι έχουν υπογράψει 143 κράτη, εκτός της Τουρκίας.
 

Επισκέπτης
Τι περιλάμβανε η διατροφή των πρώτων ανθρώπων;

Η διατροφή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, καθώς ο ασυνήθιστα μεγάλος εγκέφαλός μας καίει μεγάλες ποσότητες θερμίδων για να λειτουργήσει.

Οι πρόγονοί μας έτρωγαν φρούτα και καρπούς. Αργότερα πέρασαν στη σαρκοφαγία, δεδομένου ότι το κρέας περιέχει διπλάσια ποσότητα ενέργειας. Τα ευρήματα απολιθωμένης οδοντοστοιχίας του Australopithecus africanus οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι οι πρώτοι ανθρωπίδες άλλαξαν διατροφικές συνήθειες πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια. Μετά από 500.000 χρόνια τα δόντια του πρώτου προγόνου μας ήταν πολύ μυτερά, γεγονός που αποδεικνύει ότι από τότε έτρωγαν συστηματικά κρέας.
 

Επισκέπτης
Τι ποσότητα νερού μεταφέρουν τα Καναντέρ

Χάρη στους αποθηκευτικούς τους χώρους, τα αεροσκάφη αυτού του τύπου μεταφέρουν ανάλογα με το μοντέλο από 4.000-12.000 λίτρα.

Όμως η επιτυχία στη μάχη με τις φλόγες κρίνεται κυρίως από την τεχνική με την οποία αντλούν και ρίχνουν το νερό. Τα αεροσκάφη πετούν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες νερού και στη συνέχεια το ρίχνουν στις εστίες της φωτιάς. Για μια τεχνικά άρτια επιχείρηση απαιτούνται εξαιρετικά έμπειροι πιλότοι. Ένα Καναντέρ CL 415 προσεγγίζει το νερό με ταχύτητα 170 χμ. την ώρα. Απογειώνεται με ταχύτητα 145 χμ./ώρα και φτάνει τα 177 χμ./ώρα. Όταν συλλέγει το νερό, το αεροπλάνο βαραίνει κατά 500 κιλά ανά δευτερόλεπτο. Τα Καναντέρ αποσύρονται σταδιακά και στη θέση τους χρησιμοποιούνται αεροσκάφη που μεταφέρουν ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες νερού.
 

Επισκέπτης
Πώς λειτουργεί το Σύστημα Αυτόματου Ελέγχου Ευστάθειας;

Το Σύστημα Αυτόματου Ελέγχου Ευστάθειας (ASC) είναι ένα εργαλείο που βοηθά τους οδηγούς να διατηρούν τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους αφού προλαμβάνει τα δυστυχήματα.

Ουσιαστικά «συγκρίνει» την προσδοκώμενη κατεύθυνση του οδηγού και την κίνηση του οχήματος. Όταν εντοπιστεί κάποια αστάθεια, το Σύστημα Αυτόματου Ελέγχου Ευστάθειας ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα, επιλεκτικά σε κάθε τροχό. Ελαττώνει επίσης τη δύναμη του κινητήρα, ώστε το όχημα να παραμένει σταθερό στην πορεία του.

Αντίο ντελαπάρισμα!

Το ΑSC προστατεύει πιο αποτελεσματικά από το ABS, το σύστημα που αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών κατά το φρενάρισμα. Το Σύστημα Αυτόματου Ελέγχου Ευστάθειας μειώνει τον κίνδυνο ντεραπαρίσματος, αφού συνδυάζει όλα τα συστήματα ελέγχου της κίνησης.

Στραβοτιμονιές…

Αν οι πίσω τροχοί του οχήματος δεν «κρατηθούν» στη στροφή, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Αν ασκήσουμε υπερβολική δύναμη στους πίσω τροχούς σε μια κλειστή στροφή ή αν φρενάρουμε όταν στρίβουμε, το πίσω μέρος του αυτοκινήτου γλιστρά προς το εξωτερικό της στροφής. Το όχημα επιστρέφει πιο βίαια από όσο θα ήθελε ο οδηγός και σε ακραίες περιπτώσεις βγαίνει εκτός πορείας. Το ΑSC δίνει τη λύση σε αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις.
 

Επισκέπτης
Πώς λειτουργεί η κλειδαριά;

Ο πιο κοινός τύπος κλειδαριάς είναι η κυλινδρική κλειδαριά με σύρτη.

Αποτελείται από έναν κύλινδρο ή αφαλό με μηχανισμό βελονών και αυχένα. Ένας αριθμός από μεταλλικές βελόνες με διαφορετικά μήκη κρατούν την κλειδαριά κλειστή. Οι βελόνες βρίσκονται μέσα σε οπές οι οποίες διαπερνούν τον κύλινδρο και καταλήγουν στο μανδύα που τον περιβάλλει. Οι βελόνες είναι τοποθετημένες ανά ζεύγη, η μία ψηλότερα από την άλλη.

Όταν βάζουμε το κλειδί στην κλειδαριά, αυτό σπρώχνει τα ζευγάρια των βελονών προς τα πάνω, μέχρι να ευθυγραμμιστούν με το μανδύα. Η κίνηση αυτή επιτρέπει την περιστροφή του κυλίνδρου,  έκκεντρου που απελευθερώνει το σύρτη.

Το σημείο στο οποίο όλες οι βελόνες ευθυγραμμίζονται με το μανδύα είναι γνωστό ως διαχωριστική γραμμή. Για να ανοίξουμε μια κλειδαριά χωρίς κλειδί πρέπει κάθε βελόνα να σηκωθεί μέχρι τη διαχωριστική γραμμή. Αυτό επιτυγχάνεται μ’ ένα επίπεδο κατσαβίδι ή με το κλειδί του κλειδαρά. Παρότι η διαδικασία φαίνεται εύκολη, απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία.
 

Επισκέπτης
Τι είναι το σινεμασκόπ;

Υπήρξε το πιο διαδεδομένο σύστημα προβολής ταινιών σε πανοραμική οθόνη.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, εποχή κατά την οποία η τηλεόραση άρχισε να σημειώνει τεράστια επιτυχία, μειώθηκε σημαντικά η προσέλευση θεατών στις σκοτεινές αίθουσες των ΗΠΑ. Η κινηματογραφική βιομηχανία αντέδρασε χρησιμοποιώντας μεγαλύτερες οθόνες, πανοραμικές εικόνες και στερεοφωνικό ήχο. Η τεχνική τού σινεμασκόπ βασίστηκε στη χρήση ενός ειδικού φακού τον οποίο τοποθετούσαν μπροστά στον κλασικό φακό της κάμερας. Μέχρι τότε, ένα κανονικό φιλμ των 35 χιλιοστόμετρων τραβούσε πανοραμικές εικόνες με αναλογία βάσης-ύψους 2,35 προς 1, με αποτέλεσμα τα είδωλα να παραμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό. Η νέα τεχνική προβολών αποκατέστησε τις αρχικές αναλογίες με τη χρήση ενός επιπλέον ειδικού φακού στον προβολέα. Οι πρώτες ταινίες σινεμασκόπ ήταν Ο Χιτώνας και το Πώς να Παντρευτείς Έναν Εκατομμυριούχο, που γυρίστηκαν το 1953.
 

Επισκέπτης
Πώς παράγεται το πλαστικό

Το πλαστικό, όπως και τα περισσότερα συνθετικά πολυμερή, είναι ένα μακρύ γραμμικό μόριο που αποτελείται από επαναλαμβανόμενες υπομονάδες, τα λεγόμενα μονομερή. Αυτά μπορεί να είναι είτε ίδια μεταξύ τους είτε συνδυασμοί δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών μορίων.

Για την παραγωγή του πλαστικού χρειάζεται μια χημική αντίδραση κατά τη διάρκεια της οποίας τα μονομερή ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας μια αλυσίδα, δηλαδή ένα πολυμερές μόριο. Αυτός ο πολυμερισμός απαιτεί ένα συνδυασμό θερμοκρασίας, πίεσης και ενζυμικών αντιδράσεων κατάλυσης.

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι είτε τα πολυμερή προσθήκης -όπου τα μονομερή παραμένουν ως έχουν- είτε τα πολυμερή συμπύκνωσης - όπου τα μονομερή ενώνονται με διαμοριακή απόσπαση μικρών μορίων. Το γνωστό μας πολυαιθυλένιο, που χρησιμοποιείται στις πλαστικές σακούλες, αποτελείται από μονομερή αιθυλενίου, ένωση που στη φύση τη βρίσκουμε στα ώριμα φρούτα.

Ο πολυμερισμός πυροδοτείται από έναν καταλύτη, το υπεροξείδιο του βενζολίου, ο οποίος με τη θερμότητα διασπάται σε δύο κομμάτια, δύο ελεύθερες ρίζες, καθεμιά από τις οποίες έχει διαθέσιμα ηλεκτρόνια για το σχηματισμό νέων δεσμών. Τα ηλεκτρόνια ενώνονται μ' ένα άτομο άνθρακα στο μόριο του αιθυλενίου, που με τη σειρά του είναι πλέον διαθέσιμο για να ενωθεί μ' ένα άλλο μόριο αιθυλενίου, προκαλώντας έτσι μια αλυσιδωτή αντίδραση.

Διαφορετική είναι η περίπτωση του πλαστικού που χρησιμοποιείται για τα μπουκάλια˙ αυτό σχηματίζεται κατά την αντίδραση δύο διαφορετικών μονομερών: της αιθυλενογλυκόλης και του τερεφθαλικού οξέος.
 

Επισκέπτης
Πώς μπορούν οι μηχανές αναζήτησης να είναι τόσο γρήγορες;

Οι μηχανές αναζήτησης στο Ιντερνέτ είναι ιστοσελίδες που διαχειρίζονται τεράστιες βάσεις δεδομένων με τη διεύθυνση κάθε σελίδας του δικτύου. Αυτά τα "ψαχτήρια" έχουν την ικανότητα να υποστηρίζουν εκατομμύρια χρήστες.

Η ταχύτητα της απάντησης προς το χρήστη εξαρτάται από την ποιότητα του λογισμικού που διαχειρίζεται τις ερωτήσεις των χρηστών καθώς κι από την ισχύ και τον αριθμό των διακομιστών που χρησιμοποιούνται. Οι περισσότερες μεγάλες μηχανές αναζήτησης έχουν διακομιστές σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ώστε να μειώνουν την απόσταση μεταξύ χρήστη και διακομιστή. Η ταχύτητα και η ποιότητα εξαρτώνται επίσης από το πώς οργανώνεται η βάση δεδομένων των διευθύνσεων και των λέξεων-κλειδιών, που επιτρέπουν την εύρεσή τους.

Μπορεί να είναι φτιαγμένες με αυτόματο τρόπο, χάρη σε κατάλληλα προγράμματα που ονομάζονται Αράχνες. Αυτά ταξιδεύουν στο Διαδίκτυο απομνημονεύοντας τη διεύθυνση κάθε ιστοσελίδας και κάνοντας μια σύνθεση του περιεχομένου της. Επιπλέον, συνδέοντας μ' αυτή λέξεις-κλειδιά, λαμβάνουν υπόψη τους χαρακτηριστικούς και επαναλαμβανόμενους τίτλους και λέξεις. Άλλες μηχανές αναζήτησης συμπληρώνουν την αυτόματη επιλογή με ενημέρωση που εκτελούν οι άνθρωποι-αράχνες, οι οποίοι εκτός από το να επιβεβαιώνουν την πραγματική αντιστοιχία της λέξης- κλειδί ομαδοποιούν και τις σελίδες σε θεματικούς καταλόγους (directories).
 

Επισκέπτης
Γιατί τα αεροπλάνα σε ύπτια πτήση δεν πέφτουν;

Τα αεροπλάνα σε κανονική πτήση υπερνικούν τη δύναμη της βαρύτητας χάρη στην καμπυλότητα των φτερών τους. Επομένως, στην ανάποδη πτήση αυτό θα μπορούσε να μη συμβαίνει.

Όμως η δύναμη που κρατάει το αεροσκάφος και που αντιστέκεται στο βάρος ρυθμίζεται κατά τη διάρκεια της πτήσης ανεξάρτητα από τα ειδικά εξαρτήματα. Η τεχνική τους ονομασία είναι πτερύγια καμπυλότητας και χρησιμεύουν κυρίως στην πρόσκαιρη τροποποίηση της μορφής της πλαϊνής όψης των πτερυγίων, για να την κάνουν πιο αποτελεσματική σε συγκεκριμένες στιγμές της πτήσης - κυρίως κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης.

Ο απλούστερος έλεγχος που έχει στη διάθεσή του ο πιλότος συνίσταται στην τροποποίηση της γωνίας πρόσπτωσης, δηλαδή της γωνίας που σχηματίζεται μεταξύ του επιμήκους άξονα και της κατεύθυνσης της ταχύτητας. Με λίγα λόγια, αν στην ευθεία πτήση χρειάζεται να κρατήσουμε τη μύτη του προφίλ των φτερών ελαφρώς προς τα πάνω, κατά τη διάρκεια της ανάποδης πτήσης αρκεί να πετάμε με τη μύτη προς τα κάτω.
 

Επισκέπτης
Σε ποια αρχή βασίζεται η λειτουργία των αεροπλάνων αντίδρασης;

Η αρχή λειτουργίας των κινητήρων αντίδρασης είναι ίδια μ' εκείνη που κάνει ένα όπλο να "κλοτσάει" (αντίδραση) όταν ρίχνει μια σφαίρα (δράση).

Πιο συγκεκριμένα, ο κινητήρας αντίδρασης των αεροπλάνων αποτελείται από ένα σωλήνα που περιέχει μια σειρά από περιστρεφόμενα πτερύγια (συμπιεστής). Όταν το αεροπλάνο πετάει, ο αέρας που μπαίνει στο σωλήνα επιταχύνεται από τους ανεμιστήρες και αποκτά υψηλή πίεση.

Σ' αυτή τη ροή αέρα -που βρίσκεται ακόμα στο σωλήνα- διοχετεύεται καύσιμο το  οποίο αναφλέγεται και προκαλεί απότομη εκτόνωση, αυξάνοντας κατ' αυτό τον τρόπο την ταχύτητα με την οποία ο αέρας βγαίνει από το σωλήνα.

Ένα μέρος της ενέργειας του καυσίμου διοχετεύεται σε μια άλλη σειρά πτερυγίων (τουρμπίνες) και χρησιμοποιείται για να διατηρεί την περιστροφή του συμπιεστή. Το σύστημα αυτό ονομάζεται στροβιλοαντιδραστήρας.
 

Επισκέπτης
Ποια πλεονεκτήματα δίνουν στα ελικόπτερα οι δύο έλικες;

Ελικόπτερα με δύο έλικες, τον ένα πάνω από τον άλλο, παράγει μόνο η ρωσική εταιρεία KAMOV (Ka 32, Ka 50).

To κυριότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι δε χρειάζονται ουραίο έλικα, ο οποίος χρησιμεύει για να εμποδίζει το ελικόπτερο να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του κύριου έλικα.

Σ' αυτό τον τύπο ελικοπτέρων το φαινόμενο αποφεύγεται, γιατί οι δύο έλικες κινούνται με αντίθετη φορά. Τα ελικόπτερα της KAMOV είναι λιγότερο επικίνδυνα για όσους κινούνται γύρω τους, μικρότερα, άρα πιο κατάλληλα για χρήση πάνω σε πλοία. Είναι όμως ψηλότερα και προβάλλουν μεγαλύτερη αντίσταση κατά την απογείωση εξαιτίας των μεγαλύτερων διαστάσεων των αξόνων και των ομφαλών που στηρίζουν τους έλικες, οι οποίοι πρέπει να απέχουν αρκετά μεταξύ τους ώστε τα πτερύγια να μην ακουμπούν το ένα πάνω στο άλλο όταν λυγίζουν.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει συχνά στην αεροναυπηγική, κάθε τεχνολογία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Απ' ό,τι φαίνεται, σ' αυτή την περίπτωση τα πλεονεκτήματα είναι λιγότερα, γιατί η KAMOV δε θα χρησιμοποιήσει ξανά αυτή την τεχνολογία στα νέα προϊόντα της.
 

Επισκέπτης
Πόσα καύσιμα καταναλώνει ένα αεροπλάνο της γραμμής;

Ένας αεριωθούμενος κινητήρας, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στα τζετ της γραμμής, καίει πάνω από ένα λίτρο καύσιμα το δευτερόλεπτο.

Για να υπολογιστεί η κατανάλωση κατά τη διάρκεια μιας πτήσης πρέπει να συνυπολογιστεί η απόσταση που διανύει το αεροπλάνο. Οι μικρές αποστάσεις έχουν αυξημένη κατανάλωση, γιατί το 1/3 των καυσίμων καταναλώνεται κατά την απογείωση. Αντίθετα, στις μακρινές πτήσεις η αναλογία πέφτει στο 1/8.

Υπολογίζεται ότι ένα τζάμπο για μια διαδρομή 6.000 χιλιομέτρων -για παράδειγμα, Μιλάνο-Νέα Υόρκη- καταναλώνει πάνω από 63 λίτρα κηροζίνη, κατά μέσο όρο 19 λίτρα ανά ναυτικό μίλι (1.8km), περίπου 158 ανά επιβάτη (σε 400 συνολικά επιβάτες). Για κάθε θέση παράγονται 4.000 κιλά διοξείδιο του άνθρακα.
 

Επισκέπτης
Τι είναι το ολόγραμμα και πώς φτιάχνεται

Ολογράμματα είναι γενικά οι τρισδιάστατες και ιδιαίτερα οι στερεοσκοπικές εικόνες, δηλαδή εκείνες που αποκτούν διαφορετική προοπτική ανάλογα με την οπτική γωνιά υπό την οποία τις κοιτάζουμε.

Ένα ολόγραμμα μας επιτρέπει ν' αναπαράγουμε με μεγάλη ακρίβεια μια εικόνα που προηγουμένως έχουμε καταγράψει σ' ένα φιλμ. Κατά τη φωτογράφιση, μια δέσμη λέιζερ διαχωρίζεται κι ένα μέρος της κατευθύνεται προς το αντικείμενο που θέλουμε ν' αναπαράγουμε, καταλήγοντας σε μια φωτοευαίσθητη επιφάνεια. Το άλλο μέρος καταλήγει πάλι στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια μέσω ενός κατόπτρου. Οι δύο δέσμες συμβάλλουν στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια και δημιουργούν γραμμές που ονομάζονται κροσσοί συμβολής. Οι κροσσοί αυτοί περιέχουν όλες τις οπτικές πληροφορίες του αντικειμένου. Κατόπιν, φωτίζοντας την επιφάνεια με μια άλλη δέσμη λέιζερ, οι πληροφορίες αποκωδικοποιούνται σχηματίζοντας μια τρισδιάστατη εικόνα, που δίνει στον παρατηρητή την εντύπωση ότι βλέπει ένα πραγματικό αντικείμενο. Η τελειοποίηση αυτής της τεχνικής έδωσε τη δυνατότητα να κατασκευαστούν ολογράμματα ανάκλασης ορατά σε λευκό ή ηλιακό φως, καθώς και τυπωμένα ολογράμματα στα οποία το δίκτυο περίθλασης αναπαράγεται πάνω σε μια διαφανή, πλαστική βάση. Αυτή έχει τοποθετηθεί με τη σειρά της πάνω σε μια βάση επιστρωμένη με άργυρο. Δείγματα τέτοιων τυπωμένων ολογραμμάτων βλέπουμε σε πολλές πιστωτικές κάρτες.
 

Επισκέπτης
Οι συσκευασίες τροφίμων είναι επικίνδυνες;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τις συσκευασίες τροφίμων και για το κατά πόσο μπορούν να βλάψουν την υγεία των καταναλωτών.

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι στις εν λόγω συσκευασίες χρησιμοποιούνται τοξικές ουσίες, όπως είναι οι πλαστικοποιητές ή φθαλικοί εστέρες και το PVC (πολυβινυχλωρίδιο), που είναι άκρως επικίνδυνες. Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται για να κάνουν το πλαστικό πιο εμφανίσιμο και ανθεκτικό. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν το προϊόν που έρχεται σ' επαφή με τη συσκευασία έχει πολλά λιπαρά, όπως το τυρί, το βούτυρο, το λάδι και το κρέας. Έτσι η διασπορά τοξικών ουσιών από τη συσκευασία στο προϊόν και ακολούθως στον οργανισμό του καταναλωτή γίνεται ευκολότερα. Το γεγονός έχει απασχολήσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως την τελευταία δεκαετία. Για το PVC έχουν καθοριστεί ανώτατα επιτρεπτά όρια, ενώ μερικές χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση του. Παρ' όλα αυτά ο καταναλωτής είναι απροστάτευτος, αφού γενικότερα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τις συσκευασίες δεν αναγράφονται. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε χώρες εκτός ΕΕ. Για παράδειγμα, σε παιχνίδια κινεζικής προέλευσης διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό του πλαστικοποιητή έφτανε το 30%. Συνεπώς η δημόσια υγεία εναπόκειται στους σχολαστικούς ελέγχους της πολιτείας, και εν προκειμένω στο Γενικό Χημείο του Κράτους. Ωστόσο, παρά τις συστάσεις των φορέων, η δειγματοληψία δεν είναι συστηματική ούτε επαρκής, ενώ συχνά περιορίζεται σε ελάχιστα προϊόντα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στα προϊόντα ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένου και του χαρτιού. Για να πραγματοποιηθεί η ανακύκλωση ενός προϊόντος συχνά είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν επικίνδυνες και τοξικές ουσίες. Προς ενημέρωση των καταναλωτών, πρέπει να πούμε ότι για την ώρα το γυαλί είναι το πιο ασφαλές υλικό. Επίσης αξίζει ν' αναφέρουμε το ISO 9000, πιστοποίηση που παίρνουν οι βιομηχανίες αν ακολουθήσουν την εγκεκριμένη από την ΕΕ ποιοτική διαδικασία παραγωγής.
 

Επισκέπτης
Πώς μεγαλώνουν τα αφτιά;

Τα αφτιά του ανθρώπινου εμβρύου σχηματίζονται κατά τον τρίτο μήνα της κύησης και μοιάζουν με μικροσκοπικά κουμπιά στη βάση του λαιμού.

Πρόκειται για φυσικά ακουστικά σε σχήμα καμπάνας, αποτελούνται από χόνδρους και δέρμα και αναπτύσσονται μέχρι τη στιγμή της γέννησης. Εξακολουθούν να μεγαλώνουν κατά το στάδιο ανάπτυξής μας, παρότι δεν έχει εξακριβωθεί αν αυτό συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Οι πιο ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερα αφτιά, αυτό όμως δεν οφείλεται στην ανάπτυξη των χόνδρων αλλά στη χαλάρωση του δέρματος. Μελέτη ειδικών, το 1993, από το Royal College of General Practitioners στο Λονδίνο, υποστηρίζουν ότι τα αφτιά μεγαλώνουν 0,22 χιλιοστόμετρα τον χρόνο.
 

Επισκέπτης
Γιατί αρρωσταίνουμε από το κρύο;

Οι ατμοσφαιρικές πιέσεις δεν πιέζουν μόνο την ατμόσφαιρα αλλά και τον οργανισμό μας.
O πολύ υγρός και ψυχρός καιρός, η απότομη πτώση της βαρομετρικής πίεσης και οι θυελλώδεις άνεμοι είναι φαινόμενα που επιδρούν στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Διόλου τυχαία, τόσο στην Aμερική όσο και σε πολλές χώρες της Eυρώπης γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση η βιομετεωρολογία. Οι προγνώσεις των βιομετεωρολόγων στηρίζονται σε Δείκτες Δυσφορίας που προκύπτουν από μαθηματικούς τύπους σχετικούς με την υγρασία, τους ανέμους και τη θερμοκρασία.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom