Προς nacho_70
"Δέκα λογοι για τους οποίους δε θα πάω να ψηφίσω"
...εγώ θα έλεγα "Δέκα λογοι για τους οποίους θα πάω να ψηφίσω"
"1. Η συμμετοχή τους ενθαρρύνει.
Η αποχή τους αποθαρρύνει ???
2. Ενώ μιλούν για "εκλογικό δικαίωμα", στην πραγματικότητα η ψήφος είναι εκλογική υποχρέωση.
... η ψήφος είναι εκλογική υποχρέωση, γιατί σε εξαναγκάζουν να πεις την γνώμη σου ???
3. Η Eurovision είναι πιο δημοκρατική διαδικασία καθώς υπάρχουν 20 υποψήφιοι με ισοδύναμες πιθανότητες. Στις εκλογές ουσιαστικά οι υποψήφιοι είναι δύο, όσα και τα κόμματα εξουσίας...
... Κόψε τη Eurovision, σου κάνει κακό. Υπάρχουν και τα κόμματα διαμαρτυρίας αν δεν θες να επιλέξει κόμμα εξουσίας....
4. Έχω κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρομαι, εφ'όσον δε συμμετέχω. Εσύ που ψηφίζεις είσαι υπεύθυνος γι'αυτόν που εκλέγεις και άρα δεν έχεις λόγο να παραπονιέσαι.
... είσαι άβουλος εφ'όσον δε συμμετέχεις, άρα δεν έχεις κανένα δικαίωμα διαμαρτυρίας. Εγώ που επιλέγω προωθώ τα συμφέροντά μου, εσύ κάτσε και κοίτα με....
5. Οι δημοσκοπήσεις μου γνωστοποιούν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα.
...όχι πάντα. Σε πολλές περιπτώσεις exit poll έπεσαν έξω (πχ Γαλλία). Στα exit poll απαντάμε παραπλανητικά...
6. Ακόμα και αν οι πολιτικοί ήταν ειλικρινείς, δε ξέρουν να λύνουν προβλήματα. Υπάρχουν μέλη της βουλής (αθλητές, προπονητές, καλλιτέχνες, νομικοί, δημοσιογράφοι) που δεν έχουν ιδέα από οικονομία, διοίκηση ή διαχείρηση.
...υπάρχει ο σταυρός για να επιλέξεις τους καλύτερους. Αν όμως εσύ είσαι ο καλύτερος θέτεις υποψηφιότητα
7. Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα θα ήταν παράνομες.
...κάποιοι αυτό ακριβώς θέλουν να πιστεύεις.....
8. Υπάρχουν καλύτερα συστήματα από τη δημοκρατία (ηλεκτρονική συμμετοχή, τεχνοκρατία) τα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα.
...αναφέρεσαι σε συστήματα άμεσης δημοκρατίας, που όμως δεν θα είχαν όλοι πρόσβαση (πχ τεχνολογικά αναλφάβητοι)...
9. Οι εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε απολυταρχικά καθεστώτα. Μεγάλοι δικτάτορες όπως ο Hitler ανέβηκαν στην εξουσία μέσω νομότυπων εκλογών.
...άρα απέχοντας από τις εκλογές προστατεύουμε τη δημοκρατία
10. Τα κόμματα συνδέονται άρρηκτα με τον επιχειρηματικό κόσμο. Πολιτικά στελέχη είναι πρώην επιχειρηματίες ή σύμβουλοι επιχειρήσεων. Εταιρίες συνεισφέρουν οικονομικά σε προεκλογικές εκστρατείες με σκοπό να διατηρήσουν ή να επεκτείνουν τα συμφέροντά τους."
...άρα απέχοντας τους χαλάς τα σχέδια....