You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an alternative browser.
You should upgrade or use an alternative browser.
aigeas
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 4 Ιουλ 2009
- Μηνύματα
- 10.454
- Like
- 19
- Πόντοι
- 166
για τον μπολντι τον κοβωο κολημενος παιζει να ειναι μελος εδω.
redmanftw
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 15 Ιαν 2012
- Μηνύματα
- 47.991
- Κριτικές
- 10
- Like
- 96
- Πόντοι
- 376
με τι nick τυπεο κολημενος παιζει να ειναι μελος εδω.
Επισκέπτης
Tυπε μου η καινουργια σου υπογραφη με εχει συγκλονισει,θα ηθελα λιγο να μου πεις αν σε εκφραζει και τι σημαινει για εσεναλογω παναγιωταρου τυπε
vonmakoulis
Μέλος
- Εγγρ.
- 16 Μαρ 2006
- Μηνύματα
- 2.776
- Like
- 6
- Πόντοι
- 16
Επ' ευκαιρία του σημερινού τελικού διαβάστε ένα πολύ καλό αφιέρωμα στην ομάδα μας από την Eφημερίδα Goal Νews που αναδημοσιεύθηκε στο volleynews.gr
Παρεπιμπτόντως αν κανένας σύντροφος έχει λινκ για το σημερινό τελικό ας το ποστάρει εγκαίρως.
Αντε και με τη νίκη.
Η κατάκτηση του τίτλου από το γυναικείο τµήµα βόλεϊ του Ολυµπιακού είναι µία ιστορική επιτυχία για τον σύλλογο αλλά και για όλους και για όλες που έκαναν κατάθεση ψυχής για πολλές δεκαετίες. Οι περισσότεροι νοµίζουν πως το τµήµα βγήκε στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, αλλά στην πραγµατικότητα έχει µεγάλη και «πονεµένη» ιστορία µε ρίζες στο µακρινό... 1930. Στη σκιά των υπολοίπων τµηµάτων του συλλόγου, µε τη ρετσινιά του «άτιτλου», επικρίθηκε περισσότερο από κάθε άλλο τµήµα, έφτασε στη διάλυση τέσσερις φορές, έχασε τίτλο µε πλεονέκτηµα νικών 2-0, αλλά άντεξε στον χρόνο και στις δοκιµασίες και σήµερα οι συντελεστές του αισθάνονται υπερήφανοι και πρωταθλητές.
Εξι συνεχόµενες δεύτερες θέσεις. Τρεις υποβιβασµοί, µία νίκη επί του Παναθηναϊκού που δεν µέτρησε ποτέ λόγω των γεγονότων της Λαυρίου, 15 προπονητές, ανατροπές που έφεραν το τµήµα στα πρόθυρα διάλυσης, η χορηγία της Ελένης Κόκκαλη, το όνειρο του Αιµίλιου Μαυριτσάκη, το πάθος του Παναγιώτη Αγγελόπουλου και η ανατροπή τίτλου επί της ΑΕΚ.
Το γυναικείο τµήµα βόλεϊ του Ολυµπιακού, σύµφωνα µε τα ντοκουµέντα που υπάρχουν, εµφανίζεται το 1930 παίρνοντας µέρος στο πρωτάθληµα Πειραιά όταν ο Τύπος της εποχής καταγράφει την είδηση µαζί µε την επιτυχία του Τζιµ Λόντου που αναδεικνύεται πρωταθλητής Κόσµου. Τρία χρόνια αργότερα (1933) αρχηγός είναι η Κασόλη και η οµάδα αποτελείται από τις αδελφές Πετράκη και Λαγουδάκη και Βέλλα αλλά και τις Παπαδάκη, Αθανασιάδου, Νικολέτου, Γουλιµή.
Οι πρώτες επιτυχίες έρχονται σε τοπικό επίπεδο µε την κατάκτηση του Πρωταθλήµατος Πειραιά το 1934 και το 1935. Μετά δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία, µεσολαβεί ο πόλεµος και το τµήµα σβήνει µέχρι το 1947 που έχουµε την επανεµφάνισή του και µάλιστα µε προπονητή τον Οτο Σίµιτσεκ και αθλήτριες πλέον τις αδελφές Νεράντζη και τις Δεληγιάννη, Χασαπάκη, Λεωνιδάκη, Δαµίγου, Ευστρατιάδου, Ζαντέ κατακτώντας το Πρωτάθληµα Πειραιά το 1948. Η επανασύσταση δεν είχε διάρκεια και η οµάδα διαλύεται και για 40 χρόνια το γυναικείο τµήµα βόλεϊ του Ολυµπιακού ήταν σε αδράνεια...
40 χρόνια µετά...
Μετά το 1948 η οµάδα εµφανίζεται 40 χρόνια αργότερα. Με την άνθιση των τµηµάτων του Ερασιτέχνη, λόγω της παρουσίας του Γιώργου Κοσκωτά, αλλά και της δηµοφιλίας που απολάµβανε το βόλεϊ λόγω και της επιτυχίας του 1987 στη Γάνδη, οι ροµαντικοί του αθλήµατος βρίσκουν την ευκαιρία να επανιδρύσουν το τµήµα.
Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυµπιακού Λεωνίδας Θεοδωρακάκης ενισχύει την πρωτοβουλία του Νίκου Μπαφαλούκου και µε πρώτους προπονητές τους Θεοτόκη Μανουσαρίδη και Γ. Μπογιατζόγλου η οµάδα ξεκινάει από τα τοπικά της ΕΣΠΕΔΑ. Το 1992 τα ηνία αναλαµβάνει ο Γιώργος Λυκούδης που είναι προπονητής και παίκτης στην ανδρική οµάδα. Η γυναικεία οµάδα τη σεζόν 1993-94 κατακτά το πρωτάθληµα Α' ΕΣΠΕΔΑ και ανεβαίνει στην Α2.
To 1994 η Ελένη Κόκκαλη -σύζυγος του προέδρου της ΠΑΕ Ολυµπιακός- µετά τις προσπάθειες του Αρη Ποΐλα δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον και αιφνιδιάζει τους πάντες µε την «αρπαγή» της Ιουλίας Σάλτσεβιτς από τον Παναθηναϊκό. Εναν χρόνο νωρίτερα η Σάλτσεβιτς είχε προκαλέσει αίσθηση µε την έλευσή της στην Ελλάδα για τον πανίσχυρο Παναθηναϊκό στην Α1. Η παρουσία της στο πρωτάθληµα Α2 είχε θεωρηθεί υπερβολή, ο Ολυµπιακός πήρε τον τίτλο και µπήκε για πρώτη φορά στην Α1 Γυναικών έχοντας αρχηγό την Πόλα Κίτσου. Οι πρώτες µονοµαχίες µε τον Παναθηναϊκό γέµισαν Λεωφόρο και Παπαστράτειο, αλλά οι «πράσινες» ήταν παντοδύναµες και συνέτριψαν τα όνειρα των Πειραιωτισσών για τίτλους παρά την ενίσχυση µε τις Ιβάνοβα, Ραγγέλοβα.
Το ευρωπαϊκό στραπάτσο
Ολα κυλούσαν ιδανικά την περίοδο 1996-97, η οµάδα ήταν µέσα στην 4άδα και είχε γίνει υπολογίσιµη δύναµη. Η οµάδα του Ολυµπιακού µπήκε στα πλέι οφ µε πλεονέκτηµα 2-0 νίκες απέναντι στον Φιλαθλητικό και χρειαζόταν άλλη µία νίκη για να βγει στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το κλίµα ήταν πανηγυρικό, αλλά όταν ξεκίνησαν τα πλέι οφ η οµάδα πιέστηκε και µέσα σε µία εβδοµάδα έχασε τρεις φορές από τον Φιλαθλητικό και τερµάτισε στην 5η θέση χωρίς ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ηταν το πρώτο µεγάλο στραπάτσο που έχει πολλές οµοιότητες µε την εφετινή ανατροπή. Αγωνίζονταν τότε οι Ζαχαρέα, Μαξίµοβα, Ζελιάσκοβα, Γκόρτσιανουκ, Κυριακίδου.
Η είσοδος του Μαυριτσάκη στο ΔΣ του Ερασιτέχνη το 1996 σηµατοδότησε τη νέα εποχή. Ανέλαβε τη χρηµατοδότηση της οµάδας, ο Γιώργος Λυκούδης µετά από τέσσερα επιτυχηµένα χρόνια παρέδωσε στον Γιώργο Δερµάτη στη θέση του προπονητή έδωσε νέα δυναµική στο τµήµα, αλλά ο κόσµος του Ολυµπιακού κοιτούσε το τµήµα µε δυσπιστία και στη διοίκηση του Ερασιτέχνη όλη η δύναµη και η ενέργεια αναλώνονταν στο ανδρικό τµήµα που στο µεταξύ είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1996 και επί πλέον είχε φέρει προπονητή τον θρυλικό Τζιαµπάολο Μοντάλι. Με πασαδόρο την Αννα Ξερικού, τη Ρωσίδα Σβίρκουν και τη Φεντότοβα από το Καζακστάν ο Ολυµπιακός έκανε πολύ καλή πορεία τη σεζόν 1996-97 και µάλιστα σε µία χρονιά που τα Βριλήσσια έχτιζαν την αυτοκρατορία τους και ο Παναθηναϊκός, ο Φιλαθλητικός και ο Ιωνικός κυριαρχούσαν. Ολα κυλούσαν ιδανικά και στα πλέι οφ η οµάδα µε πλεονέκτηµα νικών 2-0 νίκες µε τον Φιλαθλητικό ήθελε άλλη µία νίκη για να βγει στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της, αλλά έχασε τρεις φορές από τον Φιλαθλητικό και τερµάτισε στην 5η θέση χωρίς ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ηταν το πρώτο µεγάλο στραπάτσο. Αγωνίζονταν τότε οι Ζαχαρέα, Μαξίµοβα, Ζελιάσκοβα, Γκόρτσιανουκ, Κυριακίδου.
Σήµερα ο Αιµίλιος Μαυριτσάκης είναι πρόεδρος του Ηρακλή Κηφισιάς (και κατά σύµπτωση η οµάδα του αντίπαλος του Ολυµπιακού στο φάιναλ-4 του Κυπέλλου στη Σαντορίνη) αλλά τη δεκαετία του `90 χρηµατοδότησε τον Ιωνικό Ν.Φ. και από το 1996 τον Ολυµπιακό. «Εχουν αλλάξει πολλά από τότε αλλά και ως Ολυµπιακός πάντα χαίροµαι µε τις επιτυχίες των τµηµάτων του. Ηταν µία ροµαντική εποχή όπου έγιναν πολλά καλά αλλά και πολλά λάθη. Λίγοι ασχολούνταν τότε µε το γυναικείο βόλεϊ. Κάποιοι το έβλεπαν σαν παρακατιανό το τµήµα. Χαίροµαι για ό,τι πρόσφερα και χαίροµαι που το τµήµα άντεξε. Εύχοµαι οι νέες διοικήσεις να βρουν τρόπους να συντηρήσουν το τµήµα. Το γυναικείο βόλεϊ είναι για µένα το πιο ωραίο άθληµα και ο τίτλος αυτός θα βοηθήσει τον ανταγωνισµό αλλά και τον Ολυµπιακό. Ελπίζω να πλησιάζει και η ώρα του τίτλου για τον Ηρακλή Κηφισιάς» είπε στο «Goal» ο Αιµίλιος Μαυριτσάκης.
Το 1999 ο Μαυριτσάκης αποχωρεί για να ασχοληθεί µε τον Ηρακλή Κηφισιάς, το τµήµα µένει χωρίς χρηµατοδότη και αρχίζουν οι κλυδωνισµοί κι εν τέλει ο πρώτος υποβιβασµός µε την 11η θέση το 1999. Μέχρι και τη σεζόν 2004-05 η οµάδα γίνεται ασανσέρ. Με προπονητή τον Ηρακλή Δωρειάδη και µε µικρό µπάτζετ οι παίκτριες της οµάδας προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά τη σηµαία, ενώ κάθε καλοκαίρι γίνεται συζήτηση για διάλυση του τµήµατος. Κινείται µεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, υποβιβάστηκε άλλες δύο φορές (2001 και 2005) αλλά από τα µέσα της σεζόν 2005-06 η οµάδα αποκτά στήριξη από τους επιχειρηµατίες Λιακουνάκο, Κάτσικα. Ενισχύεται µε τις Κρίστιτς, Γκερµάνοβα, Κιόση, Βλάχου, Νικούλη, Πλαγιαννάκου, Χαντζηνικολάου, Κούκου, ενώ στο µεταξύ ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει προχωρήσει σε ανακαίνιση του γυµναστηρίου «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη που γίνεται αποκλειστικά βολεϊκή έδρα και η οµάδα λύνει το πρόβληµα της στέγασης.
«Πληρώσαµε ακριβά τη Λαυρίου...»
Τον Μάρτιο του 2007 η οµάδα βόλεϊ Γυναικών του Ολυµπιακού φτάνει στο φάιναλ-8 του Κυπέλλου που γίνεται στην Παιανία και στον ηµιτελικό σηµειώνει ιστορική επιτυχία, καθώς για πρώτη φορά κερδίζει τον Παναθηναϊκό και προκρίνεται στον τελικό. Τα πανηγύρια γρήγορα «παγώνουν» µετά τα µεγάλης έκτασης επεισόδια που έγιναν την ίδια ώρα στη Λεωφόρο Λαυρίου στο ραντεβού θανάτου µεταξύ των οπαδών του Ολυµπιακού και του Παναθηναϊκού, που είχαν ως αποτέλεσµα τον θάνατο του Μιχάλη Φιλόπουλου. Υπό το βάρος των εξελίξεων που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο η οµοσπονδία πετοσφαίρισης µαταιώνει τη διοργάνωση και το Κύπελλο δεν ολοκληρώνεται ποτέ και ο Ολυµπιακός χάνει µια µεγάλη ευκαιρία για να πάρει τον πρώτο του τίτλο καθώς και το Μαρκόπουλο και τον Πανελλήνιο τον είχε νικήσει στην κανονική περίοδο του πρωταθλήµατος.
Ο Γιώργος Λυκούδης που ανέβασε τον Ολυµπιακό στην Α1 Γυναικών το 1995 και 12 χρόνια αργότερα σηµείωσε την ιστορική νίκη επί του Παναθηναϊκού που δεν µέτρησε ποτέ λόγω των γεγονότων της Λαυρίου είπε: «Τιµωρήθηκε το βόλεϊ για επεισόδια που έγιναν µεταξύ των χούλιγκαν 5 χιλιόµετρα µακριά από το γήπεδο που γινόταν το φάιναλ-8. Η γυναικεία οµάδα του Ολυµπιακού και το βόλεϊ πλήρωσαν ακριβά αυτά τα επεισόδια για τα οποία δεν είχαµε καµία σχέση. Ηταν µία τεράστια νίκη που θα απογείωνε την οµάδα του Ολυµπιακού από τότε, αλλά χαντακωθήκαµε...» λέει σήµερα ο τότε προπονητής του Ολυµπιακού Γιώργος Λυκούδης και συµπληρώνει: «Ηµουν στη γυναικεία οµάδα του Ολυµπιακού από το 1992 έως το 1996 και έζησα µαζί µε τα κορίτσια την άνοδο από τα τοπικά στην Α1. Ηταν όλα πρωτόγνωρα, αλλά ποτέ το τµήµα δεν είχε αντιµετωπιστεί ισάξια µε το ανδρικό και το λέω εγώ που ήµουν αθλητής της ανδρικής οµάδας. Ισως εάν γινόταν αυτό οι επιτυχίες να είχαν αρχίσει από πιο νωρίς. Πάντως είναι επιτυχία που το τµήµα είχε συνέχεια και δεν διαλύθηκε».
«Το ποτάµι δεν γυρίζει πίσω»
Η Πόλα Κίτσου, που ήταν αρχηγός στην πρώτη οµάδα που πήρε την άνοδο για την Α1 Γυναικών και σήµερα θα είναι αντίπαλος του Ολυµπιακού στον ηµιτελικό του Κυπέλλου στη Σαντορίνη, είπε: «Οταν ανεβήκαµε το 1995 στην Α1 Γυναικών θυµάµαι µία φράση του τότε προπονητή µας Γιώργου Λυκούδη πως το ποτάµι δεν γυρίζει πίσω. Πράγµατι από τη στιγµή που το τµήµα ανέβηκε στην Α1 ήταν και θέµα χρόνου να γνωρίσει επιτυχίες. Το ίδιο ισχύει και τώρα που ο Ολυµπιακός πήρε τον τίτλο. Μπαίνει σε µόνιµη τροχιά πρωταθλητισµού. Βέβαια, οι εποχές έχουν αλλάξει αλλά οι αξίες µένουν πάντα οι ίδιες» λέει η Κίτσου και για το Κύπελλο τόνισε: «Η ζωή κάνει κύκλους. Ευχαριστιέµαι πάντα να δικαιώνονται οι καλές προσπάθειες και ο Ολυµπιακός άξιζε να πάρει ένα πρωτάθληµα, όπως το ίδιο αξίζει και για τον Ηρακλή Κηφισιάς που έχει κάνει τεράστια προσπάθεια» συµπληρώνει η Κίτσου.
Η γνωριµία του επιχειρηµατία Παναγιώτη Αγγελόπουλου µε τη µετέπειτα σύζυγό του Ελευθερία Κούκου που αγωνιζόταν ως διαγώνια στον Ολυµπιακό ήταν ένα ακόµα βήµα για την κορυφή. Το 2007 ο Αγγελόπουλος κάνει µεταγραφές µε προπονητή τον Στέφανο Πολύζο και συνεργάτη τον Τέλη Σωτήρχο. Η οµάδα έχει εντυπωσιακή πορεία, αλλά δέχεται και πίεση για να πάρει τον τίτλο. Ο Πολύζος παραιτείται ξαφνικά και την οµάδα αναλαµβάνει ο Σωτήρχος, µε τον οποίον ο Ολυµπιακός µπαίνει δυνατά στα πλέι οφ. Στην οµάδα αγωνίζονται οι Σιµάνκοβα, Χατζηνικολάου, Μποροβίντσεκ, Τένεβα, Κούκου, Κιόση, Βλάχου, Καλαϊτζίεβα. Ο Ολυµπιακός µπαίνει µε προβάδισµα τίτλους 2-0 νίκες στα πλέι οφ. Η Τένεβα τραυµατίζεται, ο Ολυµπιακός γνωρίζει τρεις συνεχόµενες ήττες από τον έµπειρο Παναθηναϊκό και χάνει το πρωτάθληµα. Ηταν ένα µεγάλο χτύπηµα. «Μας το χρωστούσε ο Θεός» είπε την περασµένη Δευτέρα ο Σωτήρχος. Τη σεζόν 2008-09 µε τις σπουδαίες Λεχτόνεν, Σέκολο ο Ολυµπιακός φτάνει και πάλι στους τελικούς, αλλά χάνει µε 3-0 νίκες από τον Παναθηναϊκό. Τη σεζόν 2009-10 για πρώτη φορά στην ιστορία κατακτά την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και παράλληλα φτάνει για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου χάνοντας το τρόπαιο από τον Παναθηναϊκό µε 3-1 σετ στον τελικό του Ρεθύµνου.
Ο Αγγελόπουλος απογοητευµένος που δεν έχει πάρει τίτλο αποχωρεί, το τµήµα γυρίζει εξ ολοκλήρου στον Ερασιτέχνη, ακολουθεί και η παραίτηση του Γιάννη Συγγελίδη από τον Ερασιτέχνη και η σεζόν 2010-11 είναι εφιαλτική για τις αθλήτριες και τον Γιάννη Νικολάκη. Οι παίκτριες είναι απλήρωτες. Ζουν µε προσφορές των οπαδών που κάνουν έρανο. Στο γήπεδο δεν υπάρχει ούτε ζεστό νερό, όµως στο ρόστερ υπάρχει η σπουδαία Ογκνιένοβιτς, η Κόλεβα κι έχουν αποκτηθεί οι Χαντάβα, Γιακουµή. Η Κόλεβα σε συνέντευξη στου Ρέντη µαζί µε τους παίκτες της ανδρικής οµάδας κάνει έκκληση για βοήθεια αλλά µέσα από δυσκολίες η οµάδα φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου στη Σάµο και κατακτά το τρόπαιο επί της ΑΕΚ. Είναι η επιτυχία που κράτησε το τµήµα ζωντανό.
Ο Στέφανος Πολύζος, που προκάλεσε αίσθηση µε την παραίτησή του τη σεζόν 2007-08, λύνει τη σιωπή του: «Αυτό το πρωτάθληµα δεν δικαιώνει όλους όσοι έκαναν κατάθεση ψυχής όλα αυτά τα χρόνια και στήριξαν το τµήµα. Δικαιώνει πάνω απ' όλα τις αθλήτριες που φόρεσαν όλα αυτά τα χρόνια τη φανέλα του συλλόγου και την τίµησαν µε τον ιδρώτα τους. Αν δεν υπήρχαν κάποιες αρνητικές συγκυρίες, ο Ολυµπιακός θα είχε πάρει πρωτάθληµα από πολύ νωρίτερα. Εφυγα τότε γιατί δεν ήθελα να παραβώ τις αξίες µου. Εκανα το σωστό. Είµαι ικανοποιηµένος που επιβίωσε και έφτασε στην κορυφή. Είναι θετικό συνολικά για το ελληνικό βόλεϊ».
Νοικοκύρεµα και ηρεµία
Η έλευση του Μιχάλη Κουντούρη στο τιµόνι του Ερασιτέχνη Ολυµπιακού αλλάζει τις ισορροπίες, παράλληλα µε την εξυγίανση γίνεται νοικοκυρεµένος προϋπολογισµός και η οµάδα βρίσκει την ηρεµία της. Με προπονητή τον Τέλη Σωτήρχο κατακτά και το δεύτερο Κύπελλο, µε την Τένεβα να επιστρέφει ύστερα από τρία χρόνια. Ο τίτλος έχει τη δική του σηµασία διότι ο Ολυµπιακός νικάει για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό σε µονοµαχία ενός τελικού, αλλά χάνει το πρωτάθληµα, αυτή τη φορά από την ΑΕΚ, και τερµατίζει πάλι δεύτερος.
Αµφισβήτηση και δικαίωση
Η σεζόν 2012-13 µπαίνει µε νέα αµφισβήτηση µετά την απώλεια του 1ου Σούπερ Καπ από την ΑΕΚ στην Ελασσόνα. Ακολουθούν οι δύο ήττες στην κανονική περίοδο που κάνουν τους πάντες να πιστέψουν πως ο Ολυµπιακός για 7η σεζόν θα τερµατίσει στη 2η θέση, βαφτίζοντάς τον «αιώνιος δεύτερος». Ο πρώτος τελικός της Πρωταπριλιάς του 2013 µοιάζει µε... ψέµα αλλά είναι αλήθεια. Ο Ολυµπιακός σπάει την έδρα της ΑΕΚ, δείχνει το ανάστηµά του και µε 3 νίκες σε 7 ηµέρες πετυχαίνει το ακατόρθωτο δηµιουργώντας νέα δεδοµένα στο ελληνικό γυναικείο βόλεϊ.
Ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυµπιακού Λεωνίδας Θεοδωρακάκης θυµάται την επανίδρυση του τµήµατος το 1988: «Είχε έρθει ο Νίκος Μπαφαλούκος και µου πρότεινε να επανιδρύσουµε το τµήµα του γυναικείου βόλεϊ. Το ξεκινήσαµε και στο µέτρο του δυνατού το στηρίξαµε. Πέρασε πολλά αυτό το τµήµα και, ναι, επιβεβαιώνω πως αρκετές φορές προβληµατιστήκαµε για την ύπαρξη του τµήµατος, για τη λειτουργία του και τη βιωσιµότητά του, αλλά πάντα βρίσκονταν φίλοι του συλλόγου που µας βοηθούσαν να το στηρίξουµε. Αυτό το πρωτάθληµα έχει τεράστια σηµασία. Για τον Ολυµπιακό είναι µεγάλο κατόρθωµα. Ηρθε σε µια στιγµή που φαινόταν πάλι ακατόρθωτο. Συγχαρητήρια στον Σωτήρχο, στις αθλήτριες και σε όσους βοήθησαν. Αυτό το πρωτάθληµα θα δώσει δυναµική στο τµήµα. Τηρουµένων των αναλογιών και των δύσκολων καιρών που περνάµε, θα υπάρξει ενίσχυση για τη διατήρηση των κεκτηµένων».
Παρεπιμπτόντως αν κανένας σύντροφος έχει λινκ για το σημερινό τελικό ας το ποστάρει εγκαίρως.
Αντε και με τη νίκη.
Η κατάκτηση του τίτλου από το γυναικείο τµήµα βόλεϊ του Ολυµπιακού είναι µία ιστορική επιτυχία για τον σύλλογο αλλά και για όλους και για όλες που έκαναν κατάθεση ψυχής για πολλές δεκαετίες. Οι περισσότεροι νοµίζουν πως το τµήµα βγήκε στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, αλλά στην πραγµατικότητα έχει µεγάλη και «πονεµένη» ιστορία µε ρίζες στο µακρινό... 1930. Στη σκιά των υπολοίπων τµηµάτων του συλλόγου, µε τη ρετσινιά του «άτιτλου», επικρίθηκε περισσότερο από κάθε άλλο τµήµα, έφτασε στη διάλυση τέσσερις φορές, έχασε τίτλο µε πλεονέκτηµα νικών 2-0, αλλά άντεξε στον χρόνο και στις δοκιµασίες και σήµερα οι συντελεστές του αισθάνονται υπερήφανοι και πρωταθλητές.
Εξι συνεχόµενες δεύτερες θέσεις. Τρεις υποβιβασµοί, µία νίκη επί του Παναθηναϊκού που δεν µέτρησε ποτέ λόγω των γεγονότων της Λαυρίου, 15 προπονητές, ανατροπές που έφεραν το τµήµα στα πρόθυρα διάλυσης, η χορηγία της Ελένης Κόκκαλη, το όνειρο του Αιµίλιου Μαυριτσάκη, το πάθος του Παναγιώτη Αγγελόπουλου και η ανατροπή τίτλου επί της ΑΕΚ.
Το γυναικείο τµήµα βόλεϊ του Ολυµπιακού, σύµφωνα µε τα ντοκουµέντα που υπάρχουν, εµφανίζεται το 1930 παίρνοντας µέρος στο πρωτάθληµα Πειραιά όταν ο Τύπος της εποχής καταγράφει την είδηση µαζί µε την επιτυχία του Τζιµ Λόντου που αναδεικνύεται πρωταθλητής Κόσµου. Τρία χρόνια αργότερα (1933) αρχηγός είναι η Κασόλη και η οµάδα αποτελείται από τις αδελφές Πετράκη και Λαγουδάκη και Βέλλα αλλά και τις Παπαδάκη, Αθανασιάδου, Νικολέτου, Γουλιµή.
Οι πρώτες επιτυχίες έρχονται σε τοπικό επίπεδο µε την κατάκτηση του Πρωταθλήµατος Πειραιά το 1934 και το 1935. Μετά δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία, µεσολαβεί ο πόλεµος και το τµήµα σβήνει µέχρι το 1947 που έχουµε την επανεµφάνισή του και µάλιστα µε προπονητή τον Οτο Σίµιτσεκ και αθλήτριες πλέον τις αδελφές Νεράντζη και τις Δεληγιάννη, Χασαπάκη, Λεωνιδάκη, Δαµίγου, Ευστρατιάδου, Ζαντέ κατακτώντας το Πρωτάθληµα Πειραιά το 1948. Η επανασύσταση δεν είχε διάρκεια και η οµάδα διαλύεται και για 40 χρόνια το γυναικείο τµήµα βόλεϊ του Ολυµπιακού ήταν σε αδράνεια...
40 χρόνια µετά...
Μετά το 1948 η οµάδα εµφανίζεται 40 χρόνια αργότερα. Με την άνθιση των τµηµάτων του Ερασιτέχνη, λόγω της παρουσίας του Γιώργου Κοσκωτά, αλλά και της δηµοφιλίας που απολάµβανε το βόλεϊ λόγω και της επιτυχίας του 1987 στη Γάνδη, οι ροµαντικοί του αθλήµατος βρίσκουν την ευκαιρία να επανιδρύσουν το τµήµα.
Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυµπιακού Λεωνίδας Θεοδωρακάκης ενισχύει την πρωτοβουλία του Νίκου Μπαφαλούκου και µε πρώτους προπονητές τους Θεοτόκη Μανουσαρίδη και Γ. Μπογιατζόγλου η οµάδα ξεκινάει από τα τοπικά της ΕΣΠΕΔΑ. Το 1992 τα ηνία αναλαµβάνει ο Γιώργος Λυκούδης που είναι προπονητής και παίκτης στην ανδρική οµάδα. Η γυναικεία οµάδα τη σεζόν 1993-94 κατακτά το πρωτάθληµα Α' ΕΣΠΕΔΑ και ανεβαίνει στην Α2.
To 1994 η Ελένη Κόκκαλη -σύζυγος του προέδρου της ΠΑΕ Ολυµπιακός- µετά τις προσπάθειες του Αρη Ποΐλα δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον και αιφνιδιάζει τους πάντες µε την «αρπαγή» της Ιουλίας Σάλτσεβιτς από τον Παναθηναϊκό. Εναν χρόνο νωρίτερα η Σάλτσεβιτς είχε προκαλέσει αίσθηση µε την έλευσή της στην Ελλάδα για τον πανίσχυρο Παναθηναϊκό στην Α1. Η παρουσία της στο πρωτάθληµα Α2 είχε θεωρηθεί υπερβολή, ο Ολυµπιακός πήρε τον τίτλο και µπήκε για πρώτη φορά στην Α1 Γυναικών έχοντας αρχηγό την Πόλα Κίτσου. Οι πρώτες µονοµαχίες µε τον Παναθηναϊκό γέµισαν Λεωφόρο και Παπαστράτειο, αλλά οι «πράσινες» ήταν παντοδύναµες και συνέτριψαν τα όνειρα των Πειραιωτισσών για τίτλους παρά την ενίσχυση µε τις Ιβάνοβα, Ραγγέλοβα.
Το ευρωπαϊκό στραπάτσο
Ολα κυλούσαν ιδανικά την περίοδο 1996-97, η οµάδα ήταν µέσα στην 4άδα και είχε γίνει υπολογίσιµη δύναµη. Η οµάδα του Ολυµπιακού µπήκε στα πλέι οφ µε πλεονέκτηµα 2-0 νίκες απέναντι στον Φιλαθλητικό και χρειαζόταν άλλη µία νίκη για να βγει στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το κλίµα ήταν πανηγυρικό, αλλά όταν ξεκίνησαν τα πλέι οφ η οµάδα πιέστηκε και µέσα σε µία εβδοµάδα έχασε τρεις φορές από τον Φιλαθλητικό και τερµάτισε στην 5η θέση χωρίς ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ηταν το πρώτο µεγάλο στραπάτσο που έχει πολλές οµοιότητες µε την εφετινή ανατροπή. Αγωνίζονταν τότε οι Ζαχαρέα, Μαξίµοβα, Ζελιάσκοβα, Γκόρτσιανουκ, Κυριακίδου.
Η είσοδος του Μαυριτσάκη στο ΔΣ του Ερασιτέχνη το 1996 σηµατοδότησε τη νέα εποχή. Ανέλαβε τη χρηµατοδότηση της οµάδας, ο Γιώργος Λυκούδης µετά από τέσσερα επιτυχηµένα χρόνια παρέδωσε στον Γιώργο Δερµάτη στη θέση του προπονητή έδωσε νέα δυναµική στο τµήµα, αλλά ο κόσµος του Ολυµπιακού κοιτούσε το τµήµα µε δυσπιστία και στη διοίκηση του Ερασιτέχνη όλη η δύναµη και η ενέργεια αναλώνονταν στο ανδρικό τµήµα που στο µεταξύ είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1996 και επί πλέον είχε φέρει προπονητή τον θρυλικό Τζιαµπάολο Μοντάλι. Με πασαδόρο την Αννα Ξερικού, τη Ρωσίδα Σβίρκουν και τη Φεντότοβα από το Καζακστάν ο Ολυµπιακός έκανε πολύ καλή πορεία τη σεζόν 1996-97 και µάλιστα σε µία χρονιά που τα Βριλήσσια έχτιζαν την αυτοκρατορία τους και ο Παναθηναϊκός, ο Φιλαθλητικός και ο Ιωνικός κυριαρχούσαν. Ολα κυλούσαν ιδανικά και στα πλέι οφ η οµάδα µε πλεονέκτηµα νικών 2-0 νίκες µε τον Φιλαθλητικό ήθελε άλλη µία νίκη για να βγει στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία της, αλλά έχασε τρεις φορές από τον Φιλαθλητικό και τερµάτισε στην 5η θέση χωρίς ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ηταν το πρώτο µεγάλο στραπάτσο. Αγωνίζονταν τότε οι Ζαχαρέα, Μαξίµοβα, Ζελιάσκοβα, Γκόρτσιανουκ, Κυριακίδου.
Σήµερα ο Αιµίλιος Μαυριτσάκης είναι πρόεδρος του Ηρακλή Κηφισιάς (και κατά σύµπτωση η οµάδα του αντίπαλος του Ολυµπιακού στο φάιναλ-4 του Κυπέλλου στη Σαντορίνη) αλλά τη δεκαετία του `90 χρηµατοδότησε τον Ιωνικό Ν.Φ. και από το 1996 τον Ολυµπιακό. «Εχουν αλλάξει πολλά από τότε αλλά και ως Ολυµπιακός πάντα χαίροµαι µε τις επιτυχίες των τµηµάτων του. Ηταν µία ροµαντική εποχή όπου έγιναν πολλά καλά αλλά και πολλά λάθη. Λίγοι ασχολούνταν τότε µε το γυναικείο βόλεϊ. Κάποιοι το έβλεπαν σαν παρακατιανό το τµήµα. Χαίροµαι για ό,τι πρόσφερα και χαίροµαι που το τµήµα άντεξε. Εύχοµαι οι νέες διοικήσεις να βρουν τρόπους να συντηρήσουν το τµήµα. Το γυναικείο βόλεϊ είναι για µένα το πιο ωραίο άθληµα και ο τίτλος αυτός θα βοηθήσει τον ανταγωνισµό αλλά και τον Ολυµπιακό. Ελπίζω να πλησιάζει και η ώρα του τίτλου για τον Ηρακλή Κηφισιάς» είπε στο «Goal» ο Αιµίλιος Μαυριτσάκης.
Το 1999 ο Μαυριτσάκης αποχωρεί για να ασχοληθεί µε τον Ηρακλή Κηφισιάς, το τµήµα µένει χωρίς χρηµατοδότη και αρχίζουν οι κλυδωνισµοί κι εν τέλει ο πρώτος υποβιβασµός µε την 11η θέση το 1999. Μέχρι και τη σεζόν 2004-05 η οµάδα γίνεται ασανσέρ. Με προπονητή τον Ηρακλή Δωρειάδη και µε µικρό µπάτζετ οι παίκτριες της οµάδας προσπαθούν να κρατήσουν ψηλά τη σηµαία, ενώ κάθε καλοκαίρι γίνεται συζήτηση για διάλυση του τµήµατος. Κινείται µεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, υποβιβάστηκε άλλες δύο φορές (2001 και 2005) αλλά από τα µέσα της σεζόν 2005-06 η οµάδα αποκτά στήριξη από τους επιχειρηµατίες Λιακουνάκο, Κάτσικα. Ενισχύεται µε τις Κρίστιτς, Γκερµάνοβα, Κιόση, Βλάχου, Νικούλη, Πλαγιαννάκου, Χαντζηνικολάου, Κούκου, ενώ στο µεταξύ ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει προχωρήσει σε ανακαίνιση του γυµναστηρίου «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη που γίνεται αποκλειστικά βολεϊκή έδρα και η οµάδα λύνει το πρόβληµα της στέγασης.
«Πληρώσαµε ακριβά τη Λαυρίου...»
Τον Μάρτιο του 2007 η οµάδα βόλεϊ Γυναικών του Ολυµπιακού φτάνει στο φάιναλ-8 του Κυπέλλου που γίνεται στην Παιανία και στον ηµιτελικό σηµειώνει ιστορική επιτυχία, καθώς για πρώτη φορά κερδίζει τον Παναθηναϊκό και προκρίνεται στον τελικό. Τα πανηγύρια γρήγορα «παγώνουν» µετά τα µεγάλης έκτασης επεισόδια που έγιναν την ίδια ώρα στη Λεωφόρο Λαυρίου στο ραντεβού θανάτου µεταξύ των οπαδών του Ολυµπιακού και του Παναθηναϊκού, που είχαν ως αποτέλεσµα τον θάνατο του Μιχάλη Φιλόπουλου. Υπό το βάρος των εξελίξεων που έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο η οµοσπονδία πετοσφαίρισης µαταιώνει τη διοργάνωση και το Κύπελλο δεν ολοκληρώνεται ποτέ και ο Ολυµπιακός χάνει µια µεγάλη ευκαιρία για να πάρει τον πρώτο του τίτλο καθώς και το Μαρκόπουλο και τον Πανελλήνιο τον είχε νικήσει στην κανονική περίοδο του πρωταθλήµατος.
Ο Γιώργος Λυκούδης που ανέβασε τον Ολυµπιακό στην Α1 Γυναικών το 1995 και 12 χρόνια αργότερα σηµείωσε την ιστορική νίκη επί του Παναθηναϊκού που δεν µέτρησε ποτέ λόγω των γεγονότων της Λαυρίου είπε: «Τιµωρήθηκε το βόλεϊ για επεισόδια που έγιναν µεταξύ των χούλιγκαν 5 χιλιόµετρα µακριά από το γήπεδο που γινόταν το φάιναλ-8. Η γυναικεία οµάδα του Ολυµπιακού και το βόλεϊ πλήρωσαν ακριβά αυτά τα επεισόδια για τα οποία δεν είχαµε καµία σχέση. Ηταν µία τεράστια νίκη που θα απογείωνε την οµάδα του Ολυµπιακού από τότε, αλλά χαντακωθήκαµε...» λέει σήµερα ο τότε προπονητής του Ολυµπιακού Γιώργος Λυκούδης και συµπληρώνει: «Ηµουν στη γυναικεία οµάδα του Ολυµπιακού από το 1992 έως το 1996 και έζησα µαζί µε τα κορίτσια την άνοδο από τα τοπικά στην Α1. Ηταν όλα πρωτόγνωρα, αλλά ποτέ το τµήµα δεν είχε αντιµετωπιστεί ισάξια µε το ανδρικό και το λέω εγώ που ήµουν αθλητής της ανδρικής οµάδας. Ισως εάν γινόταν αυτό οι επιτυχίες να είχαν αρχίσει από πιο νωρίς. Πάντως είναι επιτυχία που το τµήµα είχε συνέχεια και δεν διαλύθηκε».
«Το ποτάµι δεν γυρίζει πίσω»
Η Πόλα Κίτσου, που ήταν αρχηγός στην πρώτη οµάδα που πήρε την άνοδο για την Α1 Γυναικών και σήµερα θα είναι αντίπαλος του Ολυµπιακού στον ηµιτελικό του Κυπέλλου στη Σαντορίνη, είπε: «Οταν ανεβήκαµε το 1995 στην Α1 Γυναικών θυµάµαι µία φράση του τότε προπονητή µας Γιώργου Λυκούδη πως το ποτάµι δεν γυρίζει πίσω. Πράγµατι από τη στιγµή που το τµήµα ανέβηκε στην Α1 ήταν και θέµα χρόνου να γνωρίσει επιτυχίες. Το ίδιο ισχύει και τώρα που ο Ολυµπιακός πήρε τον τίτλο. Μπαίνει σε µόνιµη τροχιά πρωταθλητισµού. Βέβαια, οι εποχές έχουν αλλάξει αλλά οι αξίες µένουν πάντα οι ίδιες» λέει η Κίτσου και για το Κύπελλο τόνισε: «Η ζωή κάνει κύκλους. Ευχαριστιέµαι πάντα να δικαιώνονται οι καλές προσπάθειες και ο Ολυµπιακός άξιζε να πάρει ένα πρωτάθληµα, όπως το ίδιο αξίζει και για τον Ηρακλή Κηφισιάς που έχει κάνει τεράστια προσπάθεια» συµπληρώνει η Κίτσου.
Η γνωριµία του επιχειρηµατία Παναγιώτη Αγγελόπουλου µε τη µετέπειτα σύζυγό του Ελευθερία Κούκου που αγωνιζόταν ως διαγώνια στον Ολυµπιακό ήταν ένα ακόµα βήµα για την κορυφή. Το 2007 ο Αγγελόπουλος κάνει µεταγραφές µε προπονητή τον Στέφανο Πολύζο και συνεργάτη τον Τέλη Σωτήρχο. Η οµάδα έχει εντυπωσιακή πορεία, αλλά δέχεται και πίεση για να πάρει τον τίτλο. Ο Πολύζος παραιτείται ξαφνικά και την οµάδα αναλαµβάνει ο Σωτήρχος, µε τον οποίον ο Ολυµπιακός µπαίνει δυνατά στα πλέι οφ. Στην οµάδα αγωνίζονται οι Σιµάνκοβα, Χατζηνικολάου, Μποροβίντσεκ, Τένεβα, Κούκου, Κιόση, Βλάχου, Καλαϊτζίεβα. Ο Ολυµπιακός µπαίνει µε προβάδισµα τίτλους 2-0 νίκες στα πλέι οφ. Η Τένεβα τραυµατίζεται, ο Ολυµπιακός γνωρίζει τρεις συνεχόµενες ήττες από τον έµπειρο Παναθηναϊκό και χάνει το πρωτάθληµα. Ηταν ένα µεγάλο χτύπηµα. «Μας το χρωστούσε ο Θεός» είπε την περασµένη Δευτέρα ο Σωτήρχος. Τη σεζόν 2008-09 µε τις σπουδαίες Λεχτόνεν, Σέκολο ο Ολυµπιακός φτάνει και πάλι στους τελικούς, αλλά χάνει µε 3-0 νίκες από τον Παναθηναϊκό. Τη σεζόν 2009-10 για πρώτη φορά στην ιστορία κατακτά την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και παράλληλα φτάνει για πρώτη φορά σε τελικό Κυπέλλου χάνοντας το τρόπαιο από τον Παναθηναϊκό µε 3-1 σετ στον τελικό του Ρεθύµνου.
Ο Αγγελόπουλος απογοητευµένος που δεν έχει πάρει τίτλο αποχωρεί, το τµήµα γυρίζει εξ ολοκλήρου στον Ερασιτέχνη, ακολουθεί και η παραίτηση του Γιάννη Συγγελίδη από τον Ερασιτέχνη και η σεζόν 2010-11 είναι εφιαλτική για τις αθλήτριες και τον Γιάννη Νικολάκη. Οι παίκτριες είναι απλήρωτες. Ζουν µε προσφορές των οπαδών που κάνουν έρανο. Στο γήπεδο δεν υπάρχει ούτε ζεστό νερό, όµως στο ρόστερ υπάρχει η σπουδαία Ογκνιένοβιτς, η Κόλεβα κι έχουν αποκτηθεί οι Χαντάβα, Γιακουµή. Η Κόλεβα σε συνέντευξη στου Ρέντη µαζί µε τους παίκτες της ανδρικής οµάδας κάνει έκκληση για βοήθεια αλλά µέσα από δυσκολίες η οµάδα φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου στη Σάµο και κατακτά το τρόπαιο επί της ΑΕΚ. Είναι η επιτυχία που κράτησε το τµήµα ζωντανό.
Ο Στέφανος Πολύζος, που προκάλεσε αίσθηση µε την παραίτησή του τη σεζόν 2007-08, λύνει τη σιωπή του: «Αυτό το πρωτάθληµα δεν δικαιώνει όλους όσοι έκαναν κατάθεση ψυχής όλα αυτά τα χρόνια και στήριξαν το τµήµα. Δικαιώνει πάνω απ' όλα τις αθλήτριες που φόρεσαν όλα αυτά τα χρόνια τη φανέλα του συλλόγου και την τίµησαν µε τον ιδρώτα τους. Αν δεν υπήρχαν κάποιες αρνητικές συγκυρίες, ο Ολυµπιακός θα είχε πάρει πρωτάθληµα από πολύ νωρίτερα. Εφυγα τότε γιατί δεν ήθελα να παραβώ τις αξίες µου. Εκανα το σωστό. Είµαι ικανοποιηµένος που επιβίωσε και έφτασε στην κορυφή. Είναι θετικό συνολικά για το ελληνικό βόλεϊ».
Νοικοκύρεµα και ηρεµία
Η έλευση του Μιχάλη Κουντούρη στο τιµόνι του Ερασιτέχνη Ολυµπιακού αλλάζει τις ισορροπίες, παράλληλα µε την εξυγίανση γίνεται νοικοκυρεµένος προϋπολογισµός και η οµάδα βρίσκει την ηρεµία της. Με προπονητή τον Τέλη Σωτήρχο κατακτά και το δεύτερο Κύπελλο, µε την Τένεβα να επιστρέφει ύστερα από τρία χρόνια. Ο τίτλος έχει τη δική του σηµασία διότι ο Ολυµπιακός νικάει για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό σε µονοµαχία ενός τελικού, αλλά χάνει το πρωτάθληµα, αυτή τη φορά από την ΑΕΚ, και τερµατίζει πάλι δεύτερος.
Αµφισβήτηση και δικαίωση
Η σεζόν 2012-13 µπαίνει µε νέα αµφισβήτηση µετά την απώλεια του 1ου Σούπερ Καπ από την ΑΕΚ στην Ελασσόνα. Ακολουθούν οι δύο ήττες στην κανονική περίοδο που κάνουν τους πάντες να πιστέψουν πως ο Ολυµπιακός για 7η σεζόν θα τερµατίσει στη 2η θέση, βαφτίζοντάς τον «αιώνιος δεύτερος». Ο πρώτος τελικός της Πρωταπριλιάς του 2013 µοιάζει µε... ψέµα αλλά είναι αλήθεια. Ο Ολυµπιακός σπάει την έδρα της ΑΕΚ, δείχνει το ανάστηµά του και µε 3 νίκες σε 7 ηµέρες πετυχαίνει το ακατόρθωτο δηµιουργώντας νέα δεδοµένα στο ελληνικό γυναικείο βόλεϊ.
Ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυµπιακού Λεωνίδας Θεοδωρακάκης θυµάται την επανίδρυση του τµήµατος το 1988: «Είχε έρθει ο Νίκος Μπαφαλούκος και µου πρότεινε να επανιδρύσουµε το τµήµα του γυναικείου βόλεϊ. Το ξεκινήσαµε και στο µέτρο του δυνατού το στηρίξαµε. Πέρασε πολλά αυτό το τµήµα και, ναι, επιβεβαιώνω πως αρκετές φορές προβληµατιστήκαµε για την ύπαρξη του τµήµατος, για τη λειτουργία του και τη βιωσιµότητά του, αλλά πάντα βρίσκονταν φίλοι του συλλόγου που µας βοηθούσαν να το στηρίξουµε. Αυτό το πρωτάθληµα έχει τεράστια σηµασία. Για τον Ολυµπιακό είναι µεγάλο κατόρθωµα. Ηρθε σε µια στιγµή που φαινόταν πάλι ακατόρθωτο. Συγχαρητήρια στον Σωτήρχο, στις αθλήτριες και σε όσους βοήθησαν. Αυτό το πρωτάθληµα θα δώσει δυναµική στο τµήµα. Τηρουµένων των αναλογιών και των δύσκολων καιρών που περνάµε, θα υπάρξει ενίσχυση για τη διατήρηση των κεκτηµένων».
J_K
Μέλος
- Εγγρ.
- 25 Μαρ 2013
- Μηνύματα
- 5.099
- Κριτικές
- 41
- Like
- 12
- Πόντοι
- 76
τα καραγκιοζιλικια της ριζουπολης.μονο εσεις τα κανετε αυτα
redmanftw
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 15 Ιαν 2012
- Μηνύματα
- 47.991
- Κριτικές
- 10
- Like
- 96
- Πόντοι
- 376
λες να εχουμε τετοια αυριο δικε μου;τα καραγκιοζιλικια της ριζουπολης.μονο εσεις τα κανετε αυτα
redmanftw
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 15 Ιαν 2012
- Μηνύματα
- 47.991
- Κριτικές
- 10
- Like
- 96
- Πόντοι
- 376
δυσκολη αναμέτρηση τυπεΣημερα στις 19:30 θα παρουν τα μπρατσακια τους και θα ερθουν για μαθηματα κολυμβησης στο Παπαστρατειο! Ελπιζουμε να μην πνιγει κανεις τους!
J_K
Μέλος
- Εγγρ.
- 25 Μαρ 2013
- Μηνύματα
- 5.099
- Κριτικές
- 41
- Like
- 12
- Πόντοι
- 76
δεν νομιζωλες να εχουμε τετοια αυριο δικε μου;
Vagos The Pimp
Μέλος
- Εγγρ.
- 21 Μαρ 2009
- Μηνύματα
- 1.965
- Like
- 1
- Πόντοι
- 16
redmanftw
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 15 Ιαν 2012
- Μηνύματα
- 47.991
- Κριτικές
- 10
- Like
- 96
- Πόντοι
- 376
Αντιθέτως, στην αποστολή συμπεριλήφθηκαν οι εξής 18 ποδοσφαιριστές: Κάρολ, Μέγιερι, Αμπντούν, Παπαδόπουλος, Τζιμπούρ, Φέισα, Μανιάτης, Φουστέρ, Γκρέκο, Χολέβας, Ιμπαγάσα, Μασάντο, Μανωλάς, Μήτρογλου, Μοδέστο, Παπάζογλου, Σιόβας, Βλαχοδήμος.
Έξω Κοντρέρας λογω ενοχλήσεων και Φέτφα λογω τακτικης
Έξω Κοντρέρας λογω ενοχλήσεων και Φέτφα λογω τακτικης
redmanftw
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 15 Ιαν 2012
- Μηνύματα
- 47.991
- Κριτικές
- 10
- Like
- 96
- Πόντοι
- 376
redmanftw
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 15 Ιαν 2012
- Μηνύματα
- 47.991
- Κριτικές
- 10
- Like
- 96
- Πόντοι
- 376
ετσι λένε στην πιάτσα τύπε γιαυτό δεν φεύγει με τίποτα ο ντάρκο
taurus1
Ανώτερος
- Εγγρ.
- 8 Μαρ 2006
- Μηνύματα
- 5.514
- Κριτικές
- 31
- Like
- 1.461
- Πόντοι
- 6.305
πόσο βιτσιόζα είναι η γυναίκα του προέδρου?? με το Ζαρντίμ?????ετσι λένε στην πιάτσα τύπε γιαυτό δεν φεύγει με τίποτα ο ντάρκο
Παρόμοια θέματα
- Απαντήσεις
- 47
- Εμφανίσεις
- 4K
- Απαντήσεις
- 273
- Εμφανίσεις
- 8K
- Απαντήσεις
- 83
- Εμφανίσεις
- 6K
- Απαντήσεις
- 105
- Εμφανίσεις
- 5K
- Απαντήσεις
- 154
- Εμφανίσεις
- 22K
Stories
Νέο!DanaeEscort: Miss my boys
Danaemagicgirls: Διαθέσιμη στο @magicgirls.tv Τρίτη 12 και Τετάρτη 13 Νοεμβρίου