Για να αρχίσουν τα άμπαλλα αρχίδια να πλερώνουν... Κάτι μπαρκαουάνηδες κεσία...........
Ακούς πλέ;
Για να μαθαίνουν μερικοί άμπαλλοι που θεοποιούν Κυργίακους και Μπαρκαουάνηδες.........
Στο σκαμνί για τα κλαδέματα
Συχνά οι ποδοσφαιριστές ξεπερνούν τα όρια του «πάθους»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Αράπογλου garapoglou@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008
Στα 15 χρόνια της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ο Κώστας Φραντζέσκος δέχθηκε πολλά σκληρά μαρκαρίσματα από αντιπάλους του στη διάρκεια του αγώνα. Άλλα ήταν επιφανειακά και άλλα τού προκάλεσαν τραυματισμούς, ευτυχώς όχι πολύ σοβαρούς.
«Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που έχει τους κινδύνους του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να ξεφεύγεις από τα επιτρεπόμενα όρια. Μπορεί στη διάρκεια του παιχνιδιού να γίνονται σκληρά μαρκαρίσματα, όχι όμως αντιαθλητικά. Πάνω από όλα πρέπει να είναι η σωματική ακεραιότητα», λέει σήμερα στα «ΝΕΑ».
Τα αντιαθλητικά μαρκαρίσματα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα θέμα συζήτησης όχι μόνο στους αθλητικούς, αλλά και τους νομικούς κύκλους. Αφορμή δόθηκε από τους τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών Λουίς Άλβες του Θρασύβουλου που υπέστη υπέστη κάταγμα περόνης και Βιεϊρίνια του ΠΑΟΚ που έφυγε από το γήπεδο με ρήξη συνδέσμου μεταταρσίου και κάταγμα από χτύπημα αντιπάλου στο γήπεδο. «Η ένταση του αγώνα δεν είναι δικαιολογία, ειδικά όταν υπάρχει πρόθεση να χτυπήσεις τον αντίπαλο, που
ΑΓΩΓΕΣ
Οι ποδοσφαιριστές μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις αν τραυματιστούν από αντιαθλητική ενέργεια αντιπάλου
μην ξεχνάμε ότι είναι συνάδελφός σου. Όταν έρθει ένα μαρκάρισμα από πίσω, δεν μπορείς να προφυλαχθείς και ο τραυματισμός είναι πολύ πιθανός. Ο αθλητής πρέπει να αυτοπειθαρχήσει και να μην επηρεαστεί από οποιαδήποτε ατμόσφαιρα», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Φραντζέσκος.
Ένας βαρύς τραυματισμός μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή του αθλητή. Κάποιοι έμειναν αρκετούς μήνες εκτός αγωνιστικών χώρων, άλλοι χρειάστηκαν αρκετά χρόνια και σειρά χειρουργικών επεμβάσεων για να επανέλθουν, ενώ ορισμένοι αναγκάστηκαν να τερματίσουν την καριέρα τους. «Ο ποδοσφαιριστής έχει τη δυνατότητα να εναγάγει τον δράστη και να ζητήσει αποζημίωση για τον χρόνο που θα μείνει εκτός δράσης, πιθανά πριμ που έχουν να κάνουν με το χρόνο συμμετοχής, ενδεχόμενη λύση του συμβολαίου του ή, αν αναγκαστεί να τερματίσει την καριέρα του, έξοδα νοσηλείας, ακόμα και για ψυχική οδύνη. Το ίδιο μπορεί να κάνει και η ομάδα του, που έχει επενδύσει εκτός από τα
χρήματα του συμβολαίου του πιθανόν και στη μεταπωλητική αξία του παίκτη, η οποία μετά τον τραυματισμό πέφτει κατακόρυφα ή μηδενίζεται. Αν η ομάδα αποφασίσει να αποδεσμεύσει τον ποδοσφαιριστή εξαιτίας του τραυματισμού του, υποχρεούται να του καταβάλει το υπόλοιπο του συμβολαίου του», εξήγησε στα «ΝΕΑ» δικηγόρος με θητεία στην αθλητική δικαιοσύνη και τον παραγοντικό στίβο. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν λεπτά σημεία που κάνουν αυτές τις υποθέσεις ιδιαίτερα δύσκολες. «Πρέπει να αποδειχθεί η υπαιτιότητα του χτυπήματος, ότι δηλαδή ήταν πέρα από τους κινδύνους του παιχνιδιού. Αυτό συνήθως είναι το επιχείρημα με το οποίο αμύνεται ο δράστης και δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί», σημειώνει.
Οι κανονισμοί
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν συχνά περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών από βίαια μαρκαρίσματα, γι΄ αυτό και, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, υπάρχει χαλαρότητα στην εφαρμογή των κανονισμών. Αντίθετα, σε ξένα πρωταθλήματα υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί και πολλές ομάδες έχουν οδηγήσει αντίπαλους παίκτες στα δικαστήρια, διεκδικώντας υψηλές αποζημιώσεις. Επιπλέον, εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει έντονη διαφωνία των συλλόγων με τις εθνικές ομοσπονδίες, με τις ομάδες να διεκδικούν αποζημιώσεις για τραυματισμούς ποδοσφαιριστών τους σε συμμετοχές τους με την εθνική ομάδα της χώρας τους εξαιτίας της ζημιάς στην "επένδυσή" τους. Το θέμα έφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομμάτης, ο οποίος σε τροπολογία που κατέθεσε πρότεινε η κάθε εθνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να υποχρεούται να καταβάλλει ανάλογη αποζημίωση στους συλλόγους που δίνουν ποδοσφαιριστές τους στην εθνική ομάδα σε περίπτωση τραυματισμού τους. Οι ειδικοί του ποδοσφαίρου αποδίδουν τα σκληρά χτυπήματα στην παρόρμηση της στιγμής και στις εντάσεις που δημιουργούνται στη διάρκεια ενός αγώνα. Δεν αποκλείονται, ωστόσο, και περιπτώσεις βεντέτας, όταν δηλαδή οι παίκτες βρίσκονται σε κόντρα από κάποιον προηγούμενο αγώνα ή υπάρχει χρόνια αντιπαλότητα των ομάδων. Σε πολλές ομάδες υπάρχει εσωτερικός κανονισμός που επιβάλλει ποινές σε παίκτη αν τιμωρηθεί για βίαιη ενέργεια εις βάρος αντιπάλου του και κατά συνέπεια στερήσει τις υπηρεσίες του από την ομάδα.
«Να σεβόμαστε τους συναδέλφους μας»
Η ΤΙΜΩΡΙΑ των ποδοσφαιριστών που προκάλεσαν τους τραυματισμούς έφερε την αντίδραση ακόμα και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, που με ανακοίνωσή του ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Το άθλημα έχει πολλές ιδιαίτερες συνθήκες. Η επαφή σώμα με σώμα είναι συχνή, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται εκ προθέσεως χτυπήματα εκτός φάσης. Είναι ακόμα αρχή της περιόδου και έχουμε πολλά τέτοια μαρκαρίσματα και γι΄ αυτό οφείλουμε να είμαστε αυστηροί για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει. Πρέπει να σεβόμαστε τους συναδέλφους μας και να σκεφτούμε ότι κι εμείς μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούμε στη θέση του χτυπημένου», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ κ. Λάκης Σημαιοφορίδης.
Αποζημίωση 6,4 εκατ. ευρώ!
● Τον Μάιο του 2003 ο 18χρονος τότε παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μπέντζαμιν Κόλετ δέχθηκε σκληρό μαρκάρισμα από τον παίκτη της Μίντλεσμπρο Γκάρι Σμιθ, τραυματίστηκε σοβαρά και από τότε δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει στην ενεργό δράση. Πρόσφατα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου επιδίκασε το ποσό των 6,4 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πρέπει να του καταβάλει ο δράστης ως αποζημίωση.
● Τον Αύγουστο του 1994 ο διεθνής Ιταλοαργεντινός μέσος της Γιουβέντους Καμορανέζι σε αγώνα τής τότε ομάδας του Αλβαράδο με την Αλντοζίβι για το αργεντίνικο πρωτάθλημα χτύπησε τον αντίπαλό του Χαβιέρ Πίτσο, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει ρήξη χιαστών, μηνίσκου και τένοντα, τερματίζοντας ουσιαστικά την καριέρα του. Έπειτα από έναν μακρύ δικαστικό αγώνα, το χτύπημα θεωρήθηκε αντιαθλητικό και αντιεπαγγελματικό και ο Καμορανέζι υποχρεώθηκε να καταβάλει το ποσό των 45.000 ευρώ ως αποζημίωση. Ο παίκτης άσκησε έφεση υποστηρίζοντας πως δεν είχε πρόθεση να τον χτυπήσει και επιπλέον πως τιμωρήθηκε με την αποβολή του με κόκκινη κάρτα.