Συναθλητές φιλίστορες
Η εφεσή μας στο ταϊλανδικό μουνί και η έξη μας για την περιπέτεια στο Σιαμ έχει ρίζες ελληνικές. Επιστρέφουμε δηλαδή για προσκύνημα στα πάτρια εδάφη.
Μάθετε τουλάχιστον οι νέοι φορουμίτες, ότι ο σημαντικότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του βασιλείου του Σιαμ στην ακμή του ήταν ΕΛΛΗΝΑΣ, ο Κεφαλλονίτης Κωνσταντίνος Γεράκης που διέπρεψε με το όνομα Κονσταντιν Φαλκόνε, ή Κονσταντιν Φοσον (το Γεράκης στα ιταλικά και τα γαλλικά)
Ο Κωνσταντίνος Γεράκης γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1647 και ήταν γιος του κόντε Γεωργίου Γεράκη. Όταν ήταν δώδεκα ετών συνάντησε τον άγγλο πλοίαρχο Χάουαρντ και του ζήτησε να τον πάρει μαζί του στο πλοίο του. Ο Χάουαρντ φρόντισε για τη μόρφωση του Γεράκη, ο οποίος σύντομα έμαθε αγγλικά και πορτογαλικά. Όταν έφτασαν στο Λονδίνο, προσλήφθηκε στην Αγγλική Εταιρεία των Αγγλικών Ινδιών και έτσι άρχισε να ταξιδεύει στις χώρες της Ανατολής, μαθαίνοντας διαρκώς νέες γλώσσες.
Μέσω μια συγκυρίας έμαθε ένα πολύτιμο μυστικό για το Σιάμ – την σημερινή Ταϊλάνδη-, και το μετέφερε στο βασιλιά. Βρέθηκε έτσι στην πρωτεύουσα του κράτους, την ασιατική μεγαλούπολη Αγιούντια. Εκεί, έχοντας αποκτήσει την εύνοια του βασιλιά,
απόκτησε πλούτη, γυναίκες και εξουσία, κει κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός, χειριζόμενος πολύπλοκες υποθέσεις. Ενδιαφέρθηκε για τη διάδοση του χριστιανισμού και προωθούσε κυρίως τα γαλλικά συμφέροντα. Το 1688 όμως εκδηλώθηκε εξέγερση κατά του καθεστώτος και ο Γεράκης ανατράπηκε. Βασανίστηκε για να αποκαλύψει που είχε κρυμμένη την περιουσία του, δίχως όμως αποτέλεσμα, και οδηγήθηκε στο δήμιο σε ηλικία μόλις 41 χρόνων.
Ο Γεράκης είχε ως άξιο τέκνο της πατρίδας το νου του συνεχώς στο μουνί και πολλά από τα μυστικά τα μάθαινε στα μπουντουάρ με τις παλλακίδες του. Η γυναίκα του ήταν πορτογαλικής καταγωγής και μετά την εκτέλεσή του, οι αντάρτες την ξέσκισαν για να εκδικηθούν το ότι ένας ξένος τους γαμούσε τις γυναίκες και είχε του χεριού του τα ανάκτορα.
Ερείπια από το σπίτι του Γεράκη σώζονται στην παλαιά πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης στο Λοπμπουρι. Μεγάλοι ταξιδιωτικοί συγγραφείς, όπως ο Σόμερσετ Μωμ επισκέφτηκαν το σπίτι αυτό. Νομίζω ότι σε ανάπαυλα από τα
οφείλει ο καθένας μας να αποτίσει φόρο τιμής στον πατριώτη που άνοιξε τον δρόμο για την ελληνική εισβολή στην χώρα του χαμόγελου
Προτείνω να εορτάζουμε την γιορτή του ως προστάτη των παρεθεριζόντων εν Ταϊλανδη Ελλήνων
Για τον σεξομανή τυχοδιώχτη στα ελληνικά απολαύστε δύο βιβλία:
Γεράκης, του Γεώργιου Σιώρη, Εκδόσεις Εστία, 1993 και Κωνσταντίνος Γεράκης - Ο υπουργός των Μουσώνων της Κλερ Κιφ-Φοξ, Εκδόσεις Τροχαλία 2001.