Νέα

Ψυχή και η ύπαρξη μας !

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Αγράμματος
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 187
  • Εμφανίσεις 7K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
Εγγρ.
20 Μαΐ 2022
Μηνύματα
319
Like
776
Πόντοι
81
Το λάθος που κάνουν οι θρησκείες κατα την γνώμη μου και το λέω με μεγάλη επιφύλαξη διότι δεν μπορώ να αποδείξω τίπότα , είναι οτι στοχέχουν στην μεταθάνατο ζωή !
Οι θρησκείες δεν κάνουν κανένα λάθος, οι άνθρωποι που έφτιαξαν τις θρησκείες κάνουν λάθη. Θρησκεία, επιστήμη κοκ είναι ανθρώπινα δημιουργήματα και επομένως, πέραν από λάθη δε κάνουν κάτι άλλο και είναι πολύ λογικό. Όποιος πιστεύει ότι η θρησκεία η η επιστήμη είναι πανάκια και ότι κάποιο θεικό ων τα έφτιαξε, το λιγότερο, είναι ανόητος.
 

Ωρίων

Ανώτερος
Εγγρ.
7 Ιουλ 2019
Μηνύματα
7.541
Κριτικές
2
Like
23.885
Πόντοι
6.236
Παντως ενα καλο παραδειγμα για το πως λειτουργει η θρησκεια εν αντιθεσει με την επιστημη ειναι η τσαγιερα του Ρασελ
Ποιος είναι αυτός ο Ρίτσαρντ Ντόκινς πάλι; Έχει πάρει κανένα Νόμπελ ή τσάμπα διαβάζουμε τη wikipedia; ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΛΑΑ:2funny:
 
OP
OP
Αγράμματος
Εγγρ.
7 Αυγ 2021
Μηνύματα
4.930
Like
15.121
Πόντοι
3.506
Μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση από την μυθολογία των Αιγυτπίων
 

Man-With-No-Name

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Μαΐ 2011
Μηνύματα
2.272
Κριτικές
2
Like
2.112
Πόντοι
456
Σωστο εν μερει ...
Η επιστημη ομως θεμελιωνει πανω στην λογικη των οποιων αποδειξεων εχει εκεινη την χρονικη στιγμη και αναγνωριζει οταν κανει καποιο λαθος , αυτο ειναι το μεγαλειο της.
Η θρησκεια ειναι η εξ αποκαλυψεως "αληθεια" που θεμελιωνει πανω στην φαντασια.
Δεν διαφωνούμε εδώ... αλλά, ας αναρωτηθούμε κάτι.
Πόσο είναι το ποσοστό της "αλήθειας" που θεμελιώνεται στη φαντασία, στο σύνολο του ανθρώπινου πολιτισμού, απο την αρχή του μέχρι και σήμερα;
Γιατί, η αλήθεια είναι, οτι η θρησκεία αναλαμβάνει να δίνει εύκολες απαντήσεις, σε ερωτήματα που η επιστήμη δεν μπορεί ακόμη να απαντήσει. Όχι μόνο σήμερα, αλλά διαχρονικά. Η όποια επιστήμη, όσο βρεφική και να είναι την κάθε δεδομένη στιγμή.
Μέχρι η επιστήμη να μπορέσει να αποδείξει, πέραν αμφισβήτησης, οτι η Γη είναι ένας αιωρούμενος βράχος γύρω απο μια μπάλα φωτιάς, όσο και αν η επιστήμη είχε ήδη αναφερθεί στον ήλιο σαν το κέντρο (του σύμπαντος τότε), ο μέσος άνθρωπος, πίστευε οτι η Γη είναι το κέντρο. Μέχρι η επιστήμη να αποδείξει, πέραν αμφιβολίας, οτι η Γη είναι σφαιρική, ο κόσμος πίστευε οτι είναι επίπεδη, όσο και αν η επιστήμη έλεγε οτι είναι σφαιρική. Και, ούτω καθ'εξής.
Οι εύκολες απαντήσεις, όσο και αν δεν προσφέρουν αλήθεια, δεν είναι λιγότερο απαραίτητες.
Για να παραφράσω τον H.P.Lovecraft, "Ο άνθρωπος, είναι εκ φύσεως αισιόδοξος. Αδυνατεί να κατανοήσει τον τρόμο που περιέχεται στις αλήθειες του σύμπαντος. Αντίθετα, βρίσκει ασφάλεια σε εύκολα ψέματα, και μύθους, που κάνουν την ίδια τη ζωή λιγότερο φρικτή και δυσβάσταχτη"... και, όσο και αν μιλάμε για τον δημιουργό του Κοσμικού τρόμου, δεν παύει να είναι μια μεγάλη αλήθεια. Δεν θα επιβιώναμε, σαν πολιτισμός, αν δεν είχαμε το εύκολο, εύπεπτο ψέμα της θρησκείας, να μας κρατά απο το χέρι, μέχρι να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε, σταδιακά, τις δυσάρεστες αλήθειες του κόσμου.
 

Aristarxos dj

Ανώτερος
Εγγρ.
13 Ιουν 2021
Μηνύματα
7.388
Like
20.995
Πόντοι
5.956
Υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ...
Αυτή η διαδικασία κρίσης, βασισμένη στις πράξεις/σκέψεις ενώ η ψυχή βρισκόταν "εν ζωή"... δεν είναι Χριστιανική άποψη. Έγινε τέτοια, για να γίνει ο Χριστιανισμός πιο... εύπεπτος στους Ευρωπαίους της εποχής, οι οποίοι ήταν, στο μεγαλύτερο βαθμό, αυτό που σήμερα θα λέγαμε "δωδεκαθεϊστές".
Η Εβραϊκή θρησκεία, δεν είχε καμία αναφορά σε παράδεισο και κόλαση, καθ'όλη την Παλαιά Διαθήκη. Πόσο μάλλον σε κρίση/δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει τον τελικό προορισμό της ψυχής. Η πρώτη αναφορά σε αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε παράδεισο και κόλαση, εμφανίζεται στην παραβολή του πλούσιου και του φτωχού... αλλά, εδώ έρχεται και το πρώτο μεγάλο πρόβλημα. Είναι καθαρή αντιγραφή της Ελληνικής μετά θάνατον ζωής, όπου οι ΠΟΛΥ ενάρετοι και ΠΟΛΥ σημαντικοί άνθρωποι ανεβαίνουν στον παράδεισο, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρονται στον Άδη. Για τους Εβραίους, κυριως της Ρωμαϊκής πριόδου, δεν υπήρχε η ανάγκη για μιας μορφής κόλαση και κάποια αιώνια, μεταθανάτια καταδίκη. Η Ιστορία τους σαν έθνος, ήταν κόλαση απο μόνη της. Για τους Ευρωπαίους Χριστιανούς όμως, που είχαν γαλουχηθεί με εντελώς διαφορετική πίστη, η ανάγκη μιας μεταθανάτιας τιμωρίας ήταν απαραίτητη. Και, εδώ, έρχεται και το δεύτερο πρόβλημα... Η κρίση της ψυχής, και η ετυμηγορία για τον τελικό προορισμό της, ανήκει, επίσης, στην Αρχαία Ελληνική θρησκεία. Εκεί εμφανίζονται οι Τρείς Κριτές. Ο Αιακός, ο Μίνως και ο Ραδάμανθυς. Η διαδικασία μεταφέρθηκε αυτούσια στην Χριστιανική θρησκεία, μιας και οι Κριτές, αφού εξέταζαν και έκριναν την ζωή του κάθε κρινόμενου, έστελναν την ψυχή του, είτε στα Ηλύσια Πεδία (αν ήταν ενάρετος), στον Τάρταρο (αν ήταν κακός) ή στον Άδη (αν δεν είχε να παρουσιάσει ούτε κάτι το αξιόλογα καλό, ούτε κάτι το ιδιαίτερα κακό). Το μόνο που άλλαξε απο την αρχική εκδοχή, ήταν η απαλοιφή ονομάτων απο τους Κριτές, και η πλήρης μετατροπή του Άδη (κυρίως κατα τον πρώϊμο μεσαίωνα) σε "καθαρτήριο"... μια light μορφή της κόλασης, η οποία εξυπηρετούσε την ανάγκη για ακόμα αυστηρότερη στάση απέναντι στους πιστούς όσο ακόμα ο Χριστιανισμός πέρναγε την "εφηβική" του περίοδο και το μέλλον του, σαν οργανωμένη θρησκεία με ιερατείο, ήταν ρευστό και αβέβαιο.
Επειδή δεν είμαι θρησκειολογος ή θεολόγος ή κάτι παρεμφερές , δεν μπορώ να πω πολλά..
Υπάρχουν ( μάλλον)δυο απόψεις στη σχέση Ελλήνων με τον χριστιανισμό: η μια λέει ότι ο χριστιανισμός μιμήθηκε τις θεωρίες των Ελλήνων και η άλλη που θεωρεί ότι πολλοί Έλληνες φιλόσοφοι κλπ ήταν σαν προ Χριστού προφήτες που προσέγγισαν με σχετική ακρίβεια την μεταφυσική πραγματικότητα ( που κατόπιν παρουσιάστηκε από τον χριστιανισμό). Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες ( δεν γνωρίζω πολλά ούτως ή άλλως) , αλλά υπάρχει η άποψη ότι κάποιοι αρχαίοι περίμεναν την εμφάνιση μιας προσωπικότητας που θα έφερνε αλλαγές στα μέχρι τότε αμετακίνητα δεδομένα.
Οι μετά θάνατον τιμωρίες και ο Άδης είναι μάλλον διαδεδομένες και σε αλλες θρησκείες..οι βουδιστές π.χ. έχουν το κάρμα, το οποίο αν δεν είναι καλό υπάρχουν δυσάρεστες συνέπειες..για τους ινδουιστές δεν ξέρω, αλλά μάλλον κι εκεί ισχύει το κάρμα..
Στους Έλληνες χριστιανούς του σήμερα, όντως προκαλεί ευχάριστη εντύπωση, το ότι οι πρόγονοι τους είχαν βρει πολλά στοιχεία που ταυτίζονται με αυτά της χριστιανικής θρησκείας..
Η άλλη άποψη ( που την άκουσα από σύγχρονους δωδεκαθειστες) θεωρεί ότι ο χριστιανισμός αντέγραψε τη θρησκεία των Ελλήνων.
 

Aristarxos dj

Ανώτερος
Εγγρ.
13 Ιουν 2021
Μηνύματα
7.388
Like
20.995
Πόντοι
5.956
α επιβιώναμε, σαν πολιτισμός, αν δεν είχαμε το εύκολο, εύπεπτο ψέμα της θρησκείας, να μας κρατά απο το χέρι, μέχρι να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε, σταδιακά, τις δυσάρεστες αλήθειες του κόσμου.
Εντάξει και στις θρησκείες αν εμβαθύνει κάποιος, εντοπίζει διάφορες δυσάρεστες αλήθειες..αλλά χρειάζεται μελέτη..
Καλύτερα πάντως είναι για τον άνθρωπο, να μην έρχεται σε επαφή με τα όντα (?) που περιγράφονται στα βιβλία του Λάβκραφτ..
Το ανθρώπινο μυαλό δεν αντέχει τέτοιου είδους επαφές..( αν βέβαια υπάρχουν τέτοια όντα κλπκλπκλπ)
Όσοι αναζητούν ανάλογες επικοινωνίες ας το ξανασκεφτούν..δεν υπάρχει λόγος..
Γενικά δεν υπάρχει νόημα στο να αναζητά κάποιος την επικοινωνία με όντα εκτός της πραγματικότητας μας ( αν υπάρχουν βέβαια τέτοια - αλλά όσοι την ψάχνουν, προφανώς πιστεύουν ότι υπάρχουν).. όποιος το κάνει μάλλον έχει οικονομικό όφελος ή άσκοπη και νοσηρή περιέργεια..όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στη ψυχική υγεία του ατόμου ( φυσικά δεν έχω ασχοληθεί με τέτοια θέματα, αλλά έχω ακούσει διάφορα ..)
 
Τελευταία τροποποίηση:

Termin

Σπουδαίος
Εγγρ.
9 Φεβ 2018
Μηνύματα
3.749
Like
7.743
Πόντοι
2.306
Στην παραλία σήμερα έκανε ηλιοθεραπεία ένα ον του Λαβκραφτ. Απόκοσμος αρχέγονος φόβος.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom