λοιπόν, δεν ξέρω εσύ σαν κατασκευαστής τι κάνεις, αλλά γενικώς ο τομέας σου αρχίζει και βλέπει φως. Όταν μόνο στην περιοχή που ζω έχουν αρχίσει τον τελευταίο μήνα 7 καινούργιες πολυκατοικίες (μέσα σε 10 τετράγωνα είναι μεγάλος αριθμός) και απο διαφορετικούς κατασκευαστές δεν μπορείς να με πείσεις. Η Κατασκευή είναι μια μεγάλη αφορά που έχει μέσα και τα δημόσια έργα, και τα μαγαζιά-πολυκαταστήματα, και τα σουπερμάρκετ, και τους δρόμους, και τις πολυκατοικίες και ένα σωρό άλλα πράγματα. Η στεγαστική (οικία) αγορά αρχίζει να επανέρχεται πάντως.
Μια και μιλάς για ευρώπη, το έχω αναφέρει παντού, οπότε μια ακόμα δεν μου λέει κάτι, είμαι κάτοικος ελλάδας, δουλεύω σε αμερικάνικη εταιρία, το γραφείο μου είναι στη δυτική ευρώπη και ο τομέας μου είναι η κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία κρατήθηκαν. Ρουμανία έχει πια επανέλθει σε καλούς ρυθμούς (οχι η κατασκευή ακόμα - μόνο η βιομηχανία), η Γερμανία, η Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία, Αυστρία και Ελβετία εξ απαλών ονύχων η κρίση.
Ισπανία και Αγγλία βράσανε στο ζουμί τους και η Ισπανία ακόμα βράζει. Ξεχνάς όμως πως εκεί έχουνε και εξαγωγές. Εμείς εδώ έχουμε ΜΟΝΟ εισαγωγές. Και πραγματική έξοδο αό την κρίση θα δούμε όταν αποκτήσουμε ΠΑΡΑΓΩΓΗ γηγενή.
Έτσι λοιπόν, είμαι σαφής. ΑΥΤΗ τη στιγμή υπάρχει φως στο τούνελ. Για την ακρίβεια, έχει αρθεί το αίσθημα του πανικού στην αγορά. επομένως αρχίζει δειλά αλλά σταθερά να κινείται. Αν τώρα έρθει ο Ζώρζ και κοπανίσει 4-5 φορολογίες κα κοπανίσει το σύμπαν...αλλάζει το θέμα. Προς το παρόν αυτά που έχει προαναγγείλει δεν επηρεάζουνε δραματικά ακόμα.
Ο Έλληνας δεν αγοράζει σπίτια σαν επένδυση ή τέλος πάντων το κάνουνε λίγοι αυτό.
Ειμαι κατασκευαστης σε Ελλαδα, Ρουμανια και...εξ ανχιστειας σε Αμερικη
Η αναφορα που κανεις στην εναρξη, αρκετων ειναι η αλη8εια, οικοδομων σε περιοχη που γνωριζεις, δεν αποτελει δεικτη ανορ8ωσης ή βελτιωσης της οικοδομικης δραστηριοτητας - γνωριζεις το cost base των κατασκευαστων αυτων (leverage/ιδια κεφαλαια); αν δεσμευονται απο συμβολαια αντιπαροχης με 'σκληρες' ρητρες - μπορω να σου παρα8εσω μια σειρα απο λογους για τους οποιους ενας κατασκευαστης 8α 'ανεγκαζετο' να ξεκινησει μια οικοδομη
Οι πραγματικοι δεικτες βρισκονται στις εκδοσεις οικοδομικων αδειων και στην καταναλωση πρωτων υλων οικοδομης (commodities) - αυτα ειναι απο 45-80% κατω y/y
Εγω μιλησα για οικιστικη κατασκευη - τωρα οσον το ΕΣΠΑ, ολα τα εργα που εμπιπτουν εκει, η παρεμφερη εργα, εχουν long maturity cycles - κοινως οφελη τα οποια οφελη ειναι μεσο/μακρο - καμια σχεση δεν εχουν με την τωρινη κατασταση
Οσον αφορα την μινι αναλυση σου για τις υπολοιπες χωρες, η αποψη μου ειναι εντελως αντι8ετη. Και ποια ακριβως χωρα ειναι εξαγωγικη; Καμια κατα κυριο λογο - δες το breakdown στο ΑΕΠ και πες μου αν εχω λα8ος. Ακομα ομως και ετσι να ειναι, ποιος 8α αγορασει; Η Αγγλια που λες οτι
εβρασε στο ζουμι της; με το μεγαλυτερο budget deficit στην ιστορια της και double digit Ανεργια.....αλη8εια ποσο quantitative easing ακομα; η η Bundesbak που ζητησε απ τις Γερμανικες τραπεζες, την προηγουμενη βδομαδα, να αναμενουν write offs το 10 στα επιπεδα των 50-60Β Eur με ενα επιπροσ8ετο write off απο CDO στα επιπεδα των 10-15 Β Euro
Η μηπως, δεν ειδε κανεις τι εγινε την πρηγουμενη Τεταρτη στο Shenzen index μετα τις γνωστες ανακοινωσεις.....Για την Ρουμανια, καλυτερα να μην το συζητησω....για ποια βιομηχανια μιλας;;.....γνωριζεις το xchange rate που βρισκεται; η χωρα ειναι σε παρατεταμενη πολιτικη, νμισματικη, οικονομικη κριση
Μονο η Κινα βασιστηκε σε εξαγωγικη οικονομια (εξου και η αγορα US Treasury χαρτιων - χρηματοδοτησαν την ιδια τους την εξαγωγη με λιγα λογια) και βεβαια λογω ιδιαιτερων πολιτισμικων αναγκων (σε συνδυασμο με ανυπαρκτες πολιτικες υγειας/ασφαλειας - μεγαλη κουβεντα)
Τεσπα, εδω δεν κανουμε διαγωνισμο ποιος την εχει μεγαλυτερη ;) - θα τα ξαναδουμε τα 8εματα αυτα σε 9-12 μηνες
Απλως να ξανα επαναλαβω, κα8ε οικονομια 'μπηκε' σε διαφορετικο χρονο και 8α 'βγει' σε διαφορετικο χρονο....δεν αναφερομαι σε decoupling, αλλα στην πραγματικη οικονομικη δραστηριοτητα
Τελος, οσον αφορα την επισημανση σου για γηγενη παραγωγη....μαλλον χαριν αστεισμου το ανεφερες φανταζομαι ;)