Νέα

Προβλέψεις για την οικονομική κρίση

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα trikardos
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 3K
  • Εμφανίσεις 111K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 6 άτομα (0 μέλη και 6 επισκέπτες)

Η οικονομική κατάσταση είναι αυτή που μας παρουσιάζουν;

  • Είναι χειρότερη

    Ψήφοι: 3 100,0%
  • Είναι καλύτερη

    Ψήφοι: 0 0,0%
  • Είναι ακριβής

    Ψήφοι: 0 0,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    3

axaxouxas

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Απρ 2007
Μηνύματα
21.957
Κριτικές
2
Like
8
Πόντοι
366
τωρα φιλε μου κατι ειπες ......

πιαστο αυγο και κουρευτο....

Παντως εχεις ενα δικιο πως να το κανουμε αλλα ποιος να ακολουθησει ?

ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ?
γιατι ολο αυτο το σκηνικο ξεκιναει απο ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ....
 
OP
OP
T

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Μηνύματα
11.073
Like
31
Πόντοι
166
Λένε λένε λένελένε!!
Λέμε λέμε λέμε λέμε !!!
Και θα λένε και θα λέμε.
Το θέμα είναι άν η κρίση μας βάλει μυαλό σφίξουν οι κώλοι, σταματήσουν οι παράλογες πολλές φορές κινητοποιήσεις εις βάρος όλων , και οι πολλές φορές παράλογες απαιτήσεις μας.
Άν θα γίνουμε πιο συνειδητοί πολίτες και άν μάθουμε να απαιτούμε απο το κράτος αυτά που πρέπει να απαιτούμε όχι πχ μια θεσούλα με σύμβαση  και βλέπουμε,, χωρίς να μας νοιάζει τι κάνει το κοινωνικό κράτος η εξυπηρέτηση των πολιτών και τόσα άλλα που τα λέμε και τίποτε δεν κάνουμε
Και δεν θέλω να με πείτε κακό κλπ, στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι-
Εσυ καλά τα γράφεις.
Στο εξωτερικό ειναι διαφορετικά πχ, Γερμανία υπάρχει κοινονική συνήδηση
Εδώ επειδή κάποιος οδηγεί καλό αυτοκίνητο, νομίζει ότι διαφοροποιήτε από τον γειτωνά του και θα την σκαπουλάρεί. "Στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι" ξαναπέστω.
Άλλωστε πως μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα ένω ο διπλανός σου πεινά, κάποια στιγμή θα σε φάει και καλά θα κάνει στη ζούγκλα που ζούμε.
 

Kurwa

Μέλος
Εγγρ.
28 Ιουλ 2008
Μηνύματα
511
Like
6
Πόντοι
6
Μιζερια και φτηνια ρε.Να παρει ο διαολος. :2funny:
 

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
παραθετω ενα αρθρακι απο το blog "θεωρειν"

Τους τελευταίους μήνες οι οικονομίες της Αμερικής και της Αγγλίας ταλανίζονται από μία χρηματοοικονομική κρίση, η οποία έχει σταδιακά εξελιχτεί σε απειλή για οικονομική ύφεση. Η κρίση ξεκίνησε από μία μορφή δανεισμού με παραλήπτες υψηλού ρίσκου, καθώς και αγοραπωλησιών δανείων υψηλού ρίσκου per se. Οι οικονομίες της δύσης μόλις έχουν αρχίσει να νιώθουν το συνολικό κόστος: μόνο στην Αμερική, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου κινδυνεύουν, μέχρι σήμερα, να χάσουν τα σπίτια τους, και χιλιάδες άλλοι θα χρειαστεί να κηρύξουν πτώχευση, για να πληρώσουν το κόστος της υπερ-έκθεσης ορισμένων μεγάλων τραπεζών στο ρίσκο. Ταυτόχρονα οι πρόεδροι και διευθυντές εμπλεκόμενων τραπεζών παραιτούνται, δρέποντας κάποια επιδόματα εκατομμυρίων για τη (νοσηρή) συνεισφορά τους στην κερδοφορία τραπεζών που ευθύνονται, εν μέρει, για τη κρίση. Όταν κάποιος θεσμικά υπεύθυνος για την οικονομική ευρωστία εκατομμυρίων ανθρώπων αποκομίζει ένα αστρονομικό επίδομα, μολονότι ενεργά προκάλεσε -λόγω αμέλειας ή ανοησίας- την περιουσιακή καταβαράθρωση χιλιάδων, κάτι δεν πηγαίνει καλά (δηλαδή: κάτι δεν πηγαίνει καλά με ένα κοινωνικό σύστημα που επιτρέπει ή ανέχεται μία τέτοια τάξη πραγμάτων).


Παρόμοιες κρίσεις δεν έχουν λείψει από τον διεθνή καπιταλισμό τα τελευταία 10 χρόνια (βλ. τις χρηματοοικονομικές κρίσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας (1997), της Ρωσίας (1998), της Τουρκίας (2000), της Αργεντινής (2001), κλπ.) Κάποιες από αυτές οφείλονταν, τουλάχιστον εν μέρει, σε υπερδανεισμό από μεγάλες τράπεζες και κυβερνήσεις (όπως της ΝΑ Ασίας και της Αργεντινής), άλλες σε κακοδιαχείριση και υπερβολική έκθεση σε κίνδυνο (όπως της Τουρκίας και της Αργεντινής) και άλλες σε πλήρη αποτυχία της αγοράς. Ωστόσο αυτή τη φορά η κρίση γεννήθηκε στο επίκεντρο των παγκοσμίων κεφαλαιαγορών, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, και μάλιστα σε μία περίοδο σχετικά ευοίωνη για την παγκόσμια οικονομία.

Η πιο πρωτόγονη άσκηση λογιστικής δείχνει πως μία οικονομία -όπως ένα νοικοκυριό- δεν μπορεί να ξοδεύει για πάντα περισσότερο απ’ότι δανείζεται. Τα τελευταία 10 χρόνια η αμερικανική οικονομία δανείζεται ασταμάτητα: η ιδιωτική αποταμίευση πέφτει από το 1997, ενώ η περικοπή της φορολογίας το 2000 από τους ρεπουμπλικάνους, καθώς και το κόστος της εισβολής στο Ιράκ, έχουν ρίξει στο κόκκινο τη δημόσια αποταμίευση. Γι’αυτό άλλωστε το αμερικανικό ισοζύγιο πληρωμών, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα σε πόρους που εξάγονται από τη, και πόρους που εισάγονται στη, χώρα είναι τόσο ελλειματικό: ο υπόλοιπος κόσμος αποταμιεύει για να χρηματοδοτήσει την αμερικανική κατανάλωση. Αυτό δεν είναι περίεργο, ή παράδοξο: πολλές χώρες, όπως η Ιαπωνία, κατέχουν μεγάλα ποσοστά αμερικανικών ομολόγων -και άρα αμερικανικού δημοσίου χρέους- για ιστορικούς και πολιτικούς λόγους (για συναφή στοιχεία, δες εδώ). Όσο οι επενδυτές των χωρών αυτών έχουν κάποια εμπιστοσύνη στο δολάριο, θα συνεχίσουν να κρατούν αμερικανικά ομόλογα. Αν πάψουν να έχουν εμπιστοσύνη στο νόμισμα, τότε η αμερικανική κατανάλωση θα πρέπει να καλυφθεί από εγχώριους πόρους (viz. ιδιωτική ή δημόσια αποταμίευση). Αλλά, τουλάχιστο προς το παρόν, ο αμερικανικού τύπου -μανιώδης- καταναλωτισμός δεν φαίνεται να απειλείται.

Υπάρχουν διαφωνίες αναφορικά με τα ακριβή αίτια της κρίσης υπερδανεισμού στις αγορές subprime. Όμως οποιαδήποτε λογική διάγνωση του φαινομένου οφείλει να λάβει υπόψη της οτι η ελεύθερη αγορά, εδώ όπως και σε παλιότερες κρίσεις, απέτυχε να αξιολογήσει σωστά τη τιμή του ρίσκου. Η κερδοσκοπία, τουλάχιστον όπως εκδηλώνεται στις χρηματαγορές και τα χρηματιστήρια, είναι θρασύδειλη: επωμίζεται υπερβολικά χαμηλό ρίσκο όταν όλοι οι κερδοσκόποι είναι επιφυλακτικοί, και υπερβολικά υψηλό ρίσκο όταν όλοι οι κερδοσκόποι αυθαδιάζουν (γι’αυτό άλλωστε, διάσημοι bourgeois οικονομολόγοι όπως ο J.M. Keynes παρομοίαζαν τις χρηματαγορές με τα καλλιστεία ομορφιάς του καθημερινού τύπου). Αυτή η κυκλική τάση υπερ- και υπο-τίμησης του ρίσκου φαίνεται πως είναι ενδημική στην κερδοσκοπική δραστηριότητα, πράγμα το οποίο δεν εξηγεί μόνο κρίσεις όπως η subprime, αλλά και τις τεράστιες ταλαντεύσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας σε χώρες της ΝΑ Ασίας το 1997, την κρίση dot-com του 1999, την σταθερή υπερτίμηση συναλλαγματικών ισοτιμιών (όπως της στερλίνας -για μία συναφή μελέτη δες εδώ), κ.ο.κ.

Όπως συμβαίνει συνήθως, έτσι και τώρα, η κρίση subprime θα επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις τράπεζες και επιχειρήσεις, αμερικανικές και μη, με βρώμικα δάνεια. Παράλληλα η προσφορά δανείων σταδιακά θα πέσει, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να περικόψουν τις ζημίες τους, πιέζοντας προς τα πάνω τα επιτόκια για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Οι κεντρικές τράπεζες ήδη τρέχουν πίσω από διάφορους χρηματοοικονομικούς γίγαντες για να ενισχύσουν τη ρευστότητα και να περικόψουν τα επιτόκια, φοβούμενες οικονομική ύφεση. Την ίδια στιγμή πολλές μεγάλες τράπεζες (όπως η Goldman Sachs) διακηρύσσουν πόσο αλώβητες και ατραυμάτιστες παραμένουν από την κρίση. Εντούτοις λίγοι αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο περιορίζονται οι χρηματικές απώλειες, viz. με την αύξηση των κατασχέσεων, με περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, περαιτέρω αύξηση των κατασχέσεων, κλπ. Σε περιόδους κρίσης, μία απλή μέθοδος συντήρησης της κερδοφορίας μιας μεγάλης τράπεζας είναι το ροκάνισμα της πίττας που προσήκει στους δανειολήπτες, δηλαδή στους επίδοξους ιδιοκτήτες. Συνοπτικά, οι ζημίες πολλών τραπεζών που βρίσκονται εκτεθειμένες στην αγορά subprime μετριάζονται με την αυξημένη απορρόφηση προσόδων από δανειολήπτες, η οποία προφανώς χτυπάει ασύμμετρα τους λιγότερο προνομιούχους.

Το 2005, αμέσως μετά το σκάνδαλό με τη WorldCom, τράπεζες όπως η Citigroup διακήρυσσαν πως ‘αποσκοπούμε να καλλιεργήσουμε μία απόλυτα ηθική κουλτούρα.’ Τότε, όπως και σήμερα, κάποιος έχει όσο καλό λόγο να τους εμπιστευτεί το πορτοφόλι του, όσο να το εμπιστευτεί σε ένα πάρτυ κλεπτομανών.

 

pepe_le_pew

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαΐ 2008
Μηνύματα
1.709
Like
0
Πόντοι
16
  Παντως για την οικονομικη κριση της Ελλάδος δυσκολα βγαζεις ακρη αν κρινεις απο την καθημερινότητα και τον περιγυρο σου.

  Επειδη η Ελλάδα ειναι χωριο αρκετοι εχουν μια μικροπεριουσια που τους κανει να νιωθουν ασφαλεις!!

  Πχ λένε οτι η αγορα του αυτοκινητου τα βαφει μαυρα . ΕΕΕ πηγα χθες να ρωτησω για νεο αυτοκινητο και με εγραψαν στα sea and city τους (δλδ στα παλια τους τα παπουτσια). Και να πω οτι ειχαν δουλεια , ο ενας ανακατευε κατι χαρτια ο αλλος μιλαγε με κατι φίλους  :S. Δεν βγαζεις ακρη!!!

  Από την αλλη ο Ελληνας ειναι και αλλοπροσσαλος !!! Οταν απολυουν τον διπλα του λενε "εεε τον μαλακα καλα να πάθει" ή "ελα μωρε εχει λεφτα αυτος". Οταν ομως χανει ο ιδιος την δουλεια του αρχιζει η τραγωδια και τα ΩΙΜΕ
 

forest

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.016
Κριτικές
49
Like
986
Πόντοι
6.755
εχω ειδη αρκετους γνωστους και φιλους οι οποιοι φαγανε το πακετο τους απο το θεμα αυτο ειλικρινα δεν ξερω τι θα γινει παρακολουθωντας τα δελτια ειδησεων καθως και διαβαζωντας εφημεριδες απο το διαδικτιο οπως al jasera pravda times guardian,καθε μερα απολυουν κοσμο παγκοσμιος προβλεπω παγκοσμια κοινωνικη αναταραχη
 

axaxouxas

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Απρ 2007
Μηνύματα
21.957
Κριτικές
2
Like
8
Πόντοι
366
Το δραμα ξεκινησε ......

το ερωτημα ειναι ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ?
 
OP
OP
T

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Μηνύματα
11.073
Like
31
Πόντοι
166
Καλημέρα Πρόεδρε κ.Αχαχούχα
Δυστηχός αυτά που γράφαμε οι δύο μας αρκετούς μήνες πρίν, εδώ μέσα, αρχίζουνε να πραγματοποιούντε.
Δεν ξέρω αν φτ'ασουμε τελίως στον πάτο, το απέευχομαι, η διάρκεια εοναι που με τρομάζει περισσότερο.
Το "δράμα" παίζεται σε πράξεις, οι κοινωνικές αναταραχές θα είναι στο ημερίσιο πρόγραμμα.
Αναταραχές όμως με τσοχο το πλιάστικο, αυτό ειναι τα χειρότερο σενάριο. Αν ήταν με συνείδηση, οργανομένη και πολιτική σταση η αναταραχή καλά θα ήταν, αν όμως ειναι για ψώνια και χαβαλέ, μαματα με ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
 

ekaz

Μέλος
Εγγρ.
13 Δεκ 2005
Μηνύματα
84
Like
0
Πόντοι
0
Το συνημμένο γράφημα τα λέει όλα. Δείχνει τις απώλειες θέσεων εργασίας ανά μήνα, στην παρούσα και στις δύο προηγούμενες υφέσεις της παγκόσμιας οικονομίας. Δυστυχώς βλέπουμε ότι οι υφέσεις είναι πιο έντονες και μεγαλύτερες σε διάρκεια, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο θα επέλθει ανάκαμψη στα προηγούμενα επίπεδα. Αλλά και να ανακάμψει η οικονομία στα επίπεδα του 2007, βλέπω να υπάρχει μετακίνηση πλούτου από την Ευρώπη προς την Ασία. Με την παγκοσμιοποίηση η οικονομία είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία, οπότε δεν μπορεί κάποιοι να ζουν μέσα στα πλούτη και άλλοι να λένε το ψωμί ψωμάκι. Και είτε το θέλουμε, είτε όχι ο πιο φτωχός Έλληνας ζει πολύ καλύτερα από τον μέσο Ασιάτη...
 

Συνημμένα

  • joblosses26091.gif
    joblosses26091.gif
    114,9 KB · Εμφανίσεις: 17
OP
OP
T

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Μηνύματα
11.073
Like
31
Πόντοι
166
Δεν θα διαφονήσω καθόλου με όσα λες, φίλε ekaz

Η μετακίνηση της παραγωγής στης Ασία, λόγο "φτηνών" εργατικών, είχε σαν αποτέλεσμα μια ολιγόχρονη οικονομική ανάπτυξη των υπερεσιών στην ΕΕ. Βλέπουμε όμως ήδη την αξία της ενθικής παραγωγής όταν αυτή απουσιάζει. Η έλλειψη των επενδύσεων σε εθνικό επίπεδο και την ελαχιστοποίηση της παραγωγής, καθηστά τον καθένα εβάλοτο.
Τρανό παράδειγμα η Μεγάλη ΒΡετανία, που δεν βλέπω να ανακαμψη της μεσοπρόθεσμα.
Για εμάς τους ουραγούς (ή καλύτερα ουρα-κοτάγκους) μάλλον στα δέντρα θα καταλήξουμε.
Ακολουθήσαμε λάθος συνταγές και οι σεφ μας ήταν ατάλαντοι και λαμόγια, δλδ πήγαμε να κάνουμε σουφλέ με λάθος υλικά και μαγείρους.
 

ekaz

Μέλος
Εγγρ.
13 Δεκ 2005
Μηνύματα
84
Like
0
Πόντοι
0
Έτσι ακριβώς είναι. Προς το παρόν η Ευρώπη πουλάει υπηρεσίες και τεχνογνωσία, αλλά οι Ασιατικές χώρες επενδύουν πολύ σε αυτούς τους τομείς και σε λίγο θα μας βάλουν στην άκρη και θα είναι σε θέση να αναπτύξουν δικά τους πρωτοπόρα προϊόντα και να ελέγχουν κάθε είδους υπηρεσία (χρηματοοικονομικά κυρίως). Οι τομείς που η Ευρώπη θα μπορέσει να αντέξει ακόμη είναι η μόδα, η τέχνη και τα πολυτελή και επώνυμα προϊόντα (π.χ. ελβετικά ρολόγια, γαλλικά κρασιά, προσούτο πάρμας κ.ά.) και προϊόντα που δεν μπορούν να παραχθούν αλλού (π.χ. ελαιόλαδο). Δυστυχώς αυτά κρίνω πως δεν είναι αρκετά και η πλάστιγγα του εμπορικού ισοζυγίου θα γύρει προς την Ασία.
 

hotyan

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Αυγ 2007
Μηνύματα
6.784
Κριτικές
14
Like
24
Πόντοι
2.057
Δυστυχώς η ευτυχώς αλλάξαν οι καιροί και θα σφίξουν πολλοί κώλοι!
Ο καιρός θα δείξει....
 
OP
OP
T

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Μηνύματα
11.073
Like
31
Πόντοι
166
Για το ελαιόλαδο θα μου επιτρέψεις να διαφονήσω κομματι.
Εως πριν λίγα χρόνια η παραγωγή ελαιολάδου περιορίζονταν στις μεσογιακές χώρες.
Είναι όμως καμιά 20 χρόνια το πολύ, που η καλλιέργεια ελίας γίνεται με πολύ επιτυχία στην Ν.Αμερική. Από ποιοτικά χαρακτηριστικά του νοτιοαμερικάνικου ελαιολάδου δεν ξέρω, αυτό που ξέρω ειναι ότι δοκίμασαν μια νέα καλλιέργεια και πέτυχαν.
 

Tipos

Τιμημένος
Εγγρ.
22 Μαρ 2006
Μηνύματα
3.265
Κριτικές
20
Like
2
Πόντοι
3.945
Προφανώς προβλέψεις δεν μπορεί να κάνει κανείς, μια και ούτε οι γκουρού μέχρι τώρα δεν μπορούν να πουν τις επιπτώσεις ή τη διάρκεια της κρίσης. Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα, κάποια σενάρια και μερικές συμβουλές για όλους μας:

1. Η ελληνική οικονομία έχει χρεωκοπήσει. Όλοι το συζητάνε σε ιδιωτικές συζητήσεις και όλοι το παραδέχονται. Κρατιέται ακόμα χάρη σε 3 παράγοντες: Του ευρώ, της πολιτικής απόφασης (όχι μόνο των ελλήνων πολιτικών) να μη βαρέσουμε κανόνι και λόγω της παραοικονομίας, που αυτό το καιρό λειτουργεί σαν μαξιλάρι.
Η τεχνοκρατική λύση που έχει προταθεί (αλλά ακόμα δεν έχει γίνει δεκτή) είναι η έξοδος από το ευρώ μια Παρσκευή βράδυ, η δημιουργία νέου νομίσματος (Νέα Δραχμή), η μετατροπή αυτόματα όλου του χρήματος που υπάρχει στις Τράπεζες και η υποτίμησή του κατά 20% το Σάββατο το πρωί.
Θα γίνουμε όλοι (και η ελλάδα σαν κράτος) κατά 20% φτωχότεροι - ίσως εκεί που θα έπρεπε να είμαστε - όμως θα πάρουμε μια μεγάλη ανάσα. Θα λειτουργήσει θετικά στο τουρισμό και στα προϊόντα μας, γενικά σε ότι "ελληνικό" πουλάμε και αρνητικά  για κάποιο διάστημα στις εισαγωγές μας, μια και όλα θα γίνουν πανάκριβα (which is not bad).

2. Τράπεζες: Θεωρούν τα 8δις€ μετρητά + 20δις€ υπό μορφή κρατικών εγγυήσεων, που πήραν ψίχουλα. θέλουν άλλα 70δις! Το πρόβλημα στην ελλάδα δεν είναι τα τοξικά προϊόντα. Είναι το ότι με πολιτική απόφαση και πολιτική πίεση, οι Τράπεζες χρηματοδοτούσαν μέσω δανεισμού όλα αυτά τα χρόνια την "ανάπτυξη" της ελληνικής οικονομίας. Όταν όμως έφτασε η ώρα να τα πάρουν πίσω και βλέπουν ότι έχουν πρόβλημα διότι το 1 στα 2 (!!) δάνεια δεν αποπληρώνεται κανονικά έρχονται και λένε: "Μη περιμένεις από μένα να γράψω άλλες ζημιές!" (και μην μου πείτε τώρα για υπερκέρδη, το τι μαγείρεμα / κουκούλωμα έχει πέσει στους ισολογισμούς, και μάλιστα με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν περιγράφεται! Φέτος έχουν όλες μαζί αποφασίσει "λίγο" να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. θα περάσουν τις επισφάλειες έτσι όπως πρέπει να περαστούν κλπ κλπ. Διαβάστε και θα δείτε - ή θα κλάψετε!)
Οι επιπτώσεις των παραπάνω αρχίζουν τώρα να εμφανίζονται, με δύο λέξεις "θα κλείσουν τη στρόφιγγα του δανεισμου".
Στη λιανική: Θα δείτε ότι φέτος για πρώτη φορά δεν πρόκειται να αυξηθεί το όριο σε καμμία πιστωτική κάρτα. Θα δείτε μια στροφή στρατηγικής: Καμμια τους δεν πρόκειται να διαφημίσει "καινούργια δάνεια". Θα δείτε επίσης ότι 60-72 δόσεις θα κοπούν μαχαίρι.
Στις επιχειρήσεις: Δεν πρόκειται να δώσουν τίποτα παραπάνω. Στη καλύτερη περίπτωση, όταν λόγω της κρίσης ο επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να αποπληρώσει, θα αυξήσουν τις δόσεις. Αναχρηματοδήτηση, νέα δάνεια κλπ κομμένα.

3. Τουρισμός - Ναυτιλία. Είναι 2 τομείς από τους οποίους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το αν η κρίση στην Ελλάδα θα έχει διάρκεια ή όχι. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δεν είναι καλά. Η ναυτιλία έχει κάτσει τελείως και η ανάκαμψή της εξαρτάται απόλυτα από τη παγκόσμια ανάκαμψη, ο δε τουρισμός έχει πέσει κατά περίπου 40% στην Αθήνα και 20% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Καλές ενδείξεις θα έχουμε τέλος Μαρτίου που θα φανεί πως πανε οι κρατήσεις από εξωτερικό, ενώ όλες οι επιπτώσεις θα φανούν τον Ιούλιο όταν θα μπει στο καλάθι και ο εγχώριος τουρισμός.

Τι μπορούμε να κάνουμε?
1. Να μαζέψουμε πρώτα τα εξοδά μας. Ατομικά αλλά και της επιχείρισης μας.
2. Να προσέξουμε πολύ τη ρευστότητα και τη χρηματοοικονομική ροή. Μη περιμένουμε ότι θα ξοφλήσουμε με δανεικά ή ακόμα και με εισροές από οφειλούμενα (μπορεί να μην έρθουν ποτέ).
3. Να μαζέψουμε τα χρωστούμενα. Όσο γίνεται. Δυστυχώς τα κανόνια θα σκάσουν.
4. Να μη πουλάμε αν πρώτα δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι θα πληρωθούμε, είναι καλύτερα να μη πουλήσουμε καθόλου.
5. Αν έχουμε πολλά μετρητά ας μη τα κρατάμε όλα στη τράπεζα.

 

democrat

Σεβαστός
Εγγρ.
23 Δεκ 2006
Μηνύματα
1.873
Κριτικές
11
Like
10
Πόντοι
2.007
το μουνι θα φτηνηνει?
θα ξαναρχισουν οι αρθροες εισαγωγες φτηνου μουνιου απο τις ανατ.χωρες οι οποιες οπως λενε
οι anal-υτες θα κτυπηθουν πολυ απο την κριση?
 

axaxouxas

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Απρ 2007
Μηνύματα
21.957
Κριτικές
2
Like
8
Πόντοι
366
Κλαφτα χαραλαμπε
 
OP
OP
T

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Μηνύματα
11.073
Like
31
Πόντοι
166
Προφανώς προβλέψεις δεν μπορεί να κάνει κανείς, μια και ούτε οι γκουρού μέχρι τώρα δεν μπορούν να πουν τις επιπτώσεις ή τη διάρκεια της κρίσης. Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα, κάποια σενάρια και μερικές συμβουλές για όλους μας:

1. Η ελληνική οικονομία έχει χρεωκοπήσει. Όλοι το συζητάνε σε ιδιωτικές συζητήσεις και όλοι το παραδέχονται. Κρατιέται ακόμα χάρη σε 3 παράγοντες: Του ευρώ, της πολιτικής απόφασης (όχι μόνο των ελλήνων πολιτικών) να μη βαρέσουμε κανόνι και λόγω της παραοικονομίας, που αυτό το καιρό λειτουργεί σαν μαξιλάρι.
Η τεχνοκρατική λύση που έχει προταθεί (αλλά ακόμα δεν έχει γίνει δεκτή) είναι η έξοδος από το ευρώ μια Παρσκευή βράδυ, η δημιουργία νέου νομίσματος (Νέα Δραχμή), η μετατροπή αυτόματα όλου του χρήματος που υπάρχει στις Τράπεζες και η υποτίμησή του κατά 20% το Σάββατο το πρωί.
Θα γίνουμε όλοι (και η ελλάδα σαν κράτος) κατά 20% φτωχότεροι - ίσως εκεί που θα έπρεπε να είμαστε - όμως θα πάρουμε μια μεγάλη ανάσα. Θα λειτουργήσει θετικά στο τουρισμό και στα προϊόντα μας, γενικά σε ότι "ελληνικό" πουλάμε και αρνητικά  για κάποιο διάστημα στις εισαγωγές μας, μια και όλα θα γίνουν πανάκριβα (which is not bad).

2. Τράπεζες: Θεωρούν τα 8δις€ μετρητά + 20δις€ υπό μορφή κρατικών εγγυήσεων, που πήραν ψίχουλα. θέλουν άλλα 70δις! Το πρόβλημα στην ελλάδα δεν είναι τα τοξικά προϊόντα. Είναι το ότι με πολιτική απόφαση και πολιτική πίεση, οι Τράπεζες χρηματοδοτούσαν μέσω δανεισμού όλα αυτά τα χρόνια την "ανάπτυξη" της ελληνικής οικονομίας. Όταν όμως έφτασε η ώρα να τα πάρουν πίσω και βλέπουν ότι έχουν πρόβλημα διότι το 1 στα 2 (!!) δάνεια δεν αποπληρώνεται κανονικά έρχονται και λένε: "Μη περιμένεις από μένα να γράψω άλλες ζημιές!" (και μην μου πείτε τώρα για υπερκέρδη, το τι μαγείρεμα / κουκούλωμα έχει πέσει στους ισολογισμούς, και μάλιστα με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν περιγράφεται! Φέτος έχουν όλες μαζί αποφασίσει "λίγο" να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. θα περάσουν τις επισφάλειες έτσι όπως πρέπει να περαστούν κλπ κλπ. Διαβάστε και θα δείτε - ή θα κλάψετε!)
Οι επιπτώσεις των παραπάνω αρχίζουν τώρα να εμφανίζονται, με δύο λέξεις "θα κλείσουν τη στρόφιγγα του δανεισμου".
Στη λιανική: Θα δείτε ότι φέτος για πρώτη φορά δεν πρόκειται να αυξηθεί το όριο σε καμμία πιστωτική κάρτα. Θα δείτε μια στροφή στρατηγικής: Καμμια τους δεν πρόκειται να διαφημίσει "καινούργια δάνεια". Θα δείτε επίσης ότι 60-72 δόσεις θα κοπούν μαχαίρι.
Στις επιχειρήσεις: Δεν πρόκειται να δώσουν τίποτα παραπάνω. Στη καλύτερη περίπτωση, όταν λόγω της κρίσης ο επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να αποπληρώσει, θα αυξήσουν τις δόσεις. Αναχρηματοδήτηση, νέα δάνεια κλπ κομμένα.

3. Τουρισμός - Ναυτιλία. Είναι 2 τομείς από τους οποίους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το αν η κρίση στην Ελλάδα θα έχει διάρκεια ή όχι. Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δεν είναι καλά. Η ναυτιλία έχει κάτσει τελείως και η ανάκαμψή της εξαρτάται απόλυτα από τη παγκόσμια ανάκαμψη, ο δε τουρισμός έχει πέσει κατά περίπου 40% στην Αθήνα και 20% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Καλές ενδείξεις θα έχουμε τέλος Μαρτίου που θα φανεί πως πανε οι κρατήσεις από εξωτερικό, ενώ όλες οι επιπτώσεις θα φανούν τον Ιούλιο όταν θα μπει στο καλάθι και ο εγχώριος τουρισμός.

Τι μπορούμε να κάνουμε?
1. Να μαζέψουμε πρώτα τα εξοδά μας. Ατομικά αλλά και της επιχείρισης μας.
2. Να προσέξουμε πολύ τη ρευστότητα και τη χρηματοοικονομική ροή. Μη περιμένουμε ότι θα ξοφλήσουμε με δανεικά ή ακόμα και με εισροές από οφειλούμενα (μπορεί να μην έρθουν ποτέ).
3. Να μαζέψουμε τα χρωστούμενα. Όσο γίνεται. Δυστυχώς τα κανόνια θα σκάσουν.
4. Να μη πουλάμε αν πρώτα δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι θα πληρωθούμε, είναι καλύτερα να μη πουλήσουμε καθόλου.
5. Αν έχουμε πολλά μετρητά ας μη τα κρατάμε όλα στη τράπεζα.

Σωστόςςςςςςς +1και όσα θέλεις
Η πλάκα είναι ότι η πρόταση για την "νέα δραχμή" την πρωτογραψα πριν τρεις μήνες στο σάιτ ( προς θεού δεν ειναι δικιά μου) και κάποιοι με κοροίδευαν.
 

ZeroTolerance

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
7 Σεπ 2005
Μηνύματα
21.259
Κριτικές
492
Like
38.459
Πόντοι
42.697
το μουνι θα φτηνηνει?
θα ξαναρχισουν οι αρθροες εισαγωγες φτηνου μουνιου απο τις ανατ.χωρες οι οποιες οπως λενε
οι anal-υτες θα κτυπηθουν πολυ απο την κριση?

Οχι, αυτό δεν θα γίνει.
το μουνί θα είναι το τελευταίο που θα φθηνήνει
 

ZeroTolerance

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
7 Σεπ 2005
Μηνύματα
21.259
Κριτικές
492
Like
38.459
Πόντοι
42.697
έχοντας κάνει και εγώ ο κακομοίρης κάποιες οικονομικές σπουδές, και μιας και είμαι φάν του μέγιστου οικονομολόγου του αίωνα που πέρασε, του John Kenneth Galbraith
να προσθέσω πως μια λύση προς τη σωστή κατέυθυνση είναι να αυξήσει η εκάστοτε κυβέρνηση τις δημόσιες δαπάνες και να ρίξει παντού τους φορολογικούς συντελεστές (αμεσους+εμεσους φόρους), μπας και κυκλοφορίσει λίγο χρήμα στην αγορά και αρχίσει κάτι να κινείται....
αμα δεν κυκλοφοεί το άιμα, ζεί ο οργανισμός....?,

Πάντως προχθές ο Παπαθανασίου πρέπει να έφαγε πολύ ξύλο στην Ευρώπη που πήγε....σαν βρεμένο γατί γύρισε πισω...
 
OP
OP
T

trikardos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
18 Σεπ 2008
Μηνύματα
11.073
Like
31
Πόντοι
166
το μουνι θα φτηνηνει?
θα ξαναρχισουν οι αρθροες εισαγωγες φτηνου μουνιου απο τις ανατ.χωρες οι οποιες οπως λενε
οι anal-υτες θα κτυπηθουν πολυ απο την κριση?

Το μουνί θα είναι τσάμπα, αλλα εισαγωγές δεν θα γίνουνε αφού δεν θα έχουμε μπαγιόκο για να εισάγουμε.
Στις ελλεεινήδες θα ξεπέσουμε. ΚΛΑΨ ΚΛΑΨ ΜΠΟΥΧΟΥΧΟΥΧΟΥΥΥΥΥ ή  :bigdick: (φθηνή και καλή)
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom