Αναφυλαξίας3
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 22 Μαΐ 2023
- Like
- 1.881
- Πόντοι
- 216
Θα ήθελα να ακούσω τις σκέψεις σου, θέλω τις σκέψεις συναδέλφων γιατί σκέφτομαι να γράψω κάτι σχετικό.Τι σε κανει να πιστευεις οτι δεν ειναι πιο ευαλωτος στο "ξεπουλημα" ενας τυχαιος ενορκος αλλά ειναι ενας επαγγελματιας δικαστης που θα παραμεινει για χρονια στο χωρο? Ο ενορκος θα τα παρει και μην τον ειδατε. Η συζητηση περι ενορκων ειναι πολυ μεγαλη, εγω ακομη δεν εχω καταληξει αν πρεπει να καταργηθουν.
Προσωπικά, πέρα από τα κλασσικά επιχειρήματα, θεωρώ ότι οι ένορκοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς η κυρία Σούλα η δασκάλα και κύριος Νώντας ο κλητήρας του υπουργείου θα αντέχουν να ρίχνουν 25 χρόνια κάγκελο σε κάποιον μαφιόζο.
Προκαταλήψεις έχει και ο τακτικός δικαστής. Απλώς αν κάνει σωστά τη δουλειά του πρέπει να τις αφήσει στην είσοδο, ενώ αν δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, ο νόμος τον υποχρεώνει να αιτιολογήσει την απόφασή του. Τον ένορκο όχι.Δεν μπήκα να σε αυτή τη σκέψη
Πως μπορεί να κρίνει νομικά την τύχη σου κάποιος που δεν έχει ιδέα από νομικά. Παρουσιάζονται στοιχεία στο δικαστήριο και μπορεί αυτός να τα γράφει στα παλιά του τα παπούτσια και να κρίνει με την προκατάληψη του.
Και είναι και περισσότεροι από τους δικαστές.
(τυπικά και τον ένορκο υποχρεώνει, αλλά εφόσον δεν ελέγχεται, είναι άνευ σημασίας η υποχρέωση)