Όμως όταν πάω σε δίκη γνωρίζοντας ότι έχω κάνει μαλακία αν δικαιωθώ δεν εμπιστεύομαι την δικαιοσύνη αλλά τον δικηγόρο μου....και πολλές φορές απλά την τύχη μου.
Και ο δικηγόρος σου στη δικαιοσύνη εντάσσεται. Όταν λέμε δικαιοσύνη δεν εννοούμε προφανώς μόνο δικαστές και εισαγγελείς, αλλά όλο το νομικό σύστημα.
Πιστεύω ότι κατά την εξέλιξη της δίκης καταλαβαίνει κάποιος αν λειτούργησε η δικαιοσύνη ή ο δικηγόρος ή απλά οι συγκυρίες.
Και οι συγκυρίες ή η τύχη μέσα στο παιχνίδι είναι. Αλλά εντάξει, προφανώς δεν θα κρίνουμε από την τυχαιότητα.
Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη καθώς είμαι πεποισμένος ότι μπορεί να καταδικασθεί και εντελώς αθώος και πολλές φορές επειδή κατά την διαδικασία πολλοί λειτουργεί δεν νοιάζονται....τα δίκαια πολλών καταπατούνται και ωθούνται προς τον συμβιβασμό.
Φυσικά και μπορεί. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορείς να αποτρέψεις στο 100% σε καμία κοινωνία. Γι' αυτό οι δημοκρατικές κοινωνίες έχουν υιοθετήσει ως καλύτερη μέθοδο να οργανώσουν τη δικαιοσύνη, να της δώσουν τα όπλα, τα εχέγγυα δίκαιης δίκης, να επιλέξουν τους καλύτερους, να τους μορφώσουν, να τους δώσουν ανεξαρτησία, να φροντίσουν να σου παρέχουν υπερασπιστή και πολλά άλλα, προκειμένου να μηδενισθεί η αδικία. Αλλά πάντα θα ξεφεύγει κάτι, όπως σε κάθε σύστημα, όσο καλό και αν είναι στη θεωρία.
Γι ' αυτό και ακούς κάτι φλώρους σαν κι εμένα να λέμε το πόσο πρέπει να τη διαφυλάξουμε, παρά τα λάθη της. Σαν το άσωτο παιδί σου, που πρέπει να το φροντίσεις δύο φορές περισσότερο από το "καλό παιδί".
Υπάρχει τρόπος να αποδίδεται πάντα δικαιοσύνη και να μην μπαίνει κανένας αθώος μέσα ή να μένει κάποιος ένοχος έξω, αλλά είναι οργουελικής έμπνευσης και ορθώς το έχουμε αρνηθεί στις δημοκρατικές κοινωνίες.
Επίσης (ενώ καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει) δεν μπορώ να θεωρήσω δικαιοσύνη το να σε στέλνει στη φυλακή ένα σώμα ενόρκων που δεν ξέρει τίποτα από νομικά. Αλλά δεν έχω την κατάρτιση να κάνω αντίλογο αλλά εμένα μου φαίνεται σαν να αποφασίζει για το αν θα κάνεις εγχείριση ή όχι ο ξάδερφος σου από το χωριό που έχετε μαζί κάτι χωράφια....
Ανοίγεις μεγάλο θέμα με τους ενόρκους. Και εγώ είμαι κατά. Σε συνταγματικό επίπεδο, ο θεσμός υπάρχει για να αποτυπώνεται η λαϊκή βούληση και στη τρίτη εξουσία. Τελικά όμως είναι απλώς ένα κατάλοιπο της μεσαιωνικής ευρώπης των τάξεων, που σε μια πολύπλοκη κοινωνία του 21ου αιώνα δεν έχει θέση.
Μεγάλη συζήτηση αυτή.