duskolieggrafi
Τιμημένος
- Εγγρ.
- 22 Μαΐ 2011
- Κριτικές
- 203
- Like
- 5.132
- Πόντοι
- 17.436
3.5% καθαρή αποδοση υπολόγιζε.
Μόνο? Είναι αρκετά έως πολύ χαμηλή η απόδοση.
3.5% καθαρή αποδοση υπολόγιζε.
Μόνο? Είναι αρκετά έως πολύ χαμηλή η απόδοση.
Φίλε μου, σε κάποιο άλλο νήμα με παρόμοιο θέμα είχα αναλύσει με αριθμούς ότι η αγορά συμφέρει για μικρά ακίνητα και η μίσθωση συμφέρει για τα μεγάλα και ακριβά ακίνητα. Βαριέμαι όμως τώρα να ψάχνω...Μενεδήμο, εκτιμώ πολύ τον τρόπο γραφής σου, όμως θα διαφωνήσω ως προς το δε γίνεται να μένεις αξιοπρεπώς μόνος με 700 ευρώ.
Οι σκέψεις μου:
1. Έφυγα νωρίς από το σπίτι και μου είναι προσωπικά αδιανόητο να μην έχω τον δικό μου χώρο. Έχω στερηθεί για να είμαι μόνος. Δε το μετάνιωσα και θα το ξανάκανα.
2. Πλέον είμαι με τη σύζυγο, οπότε μοιραζόμαστε τα έξοδα. Για έναν άντρα (ή γυναίκα φυσικά) που είναι σε μόνιμη σχέση και σε ηλικία που δε σκέφτεται με το κάτω κεφάλι, δε βλέπω το λόγο γιατί να μη συζήσει.
3. Διαφωνώ κάθετα με την ενοικίαση. Είχα αγοράσει διαμέρισμα στην Αθήνα προ 6ετίας 70τμ με 43 χιλιάδες. Μαζί με μια φουλ ανακαίνιση πήγε κοντά στις 50.000. Πήρα ένα 10ετές δάνειο 45.000, το οποίο μου κοστίζει περίπου 430 ευρώ το μήνα.
Η άποψή μου: Ψάχνετε ευκαιρίες. Μέχρι να προβώ στην αγορά, έψαχνα τουλάχιστον ένα χρόνο.
Το ενοίκιο είναι χρήματα στον κουβά. Αν δε μπορείτε 450 ευρώ δάνειο, αγοράστε ένα μικρότερο αξιοπρεπές διαμέρισμα και κάντε την κίνηση για μεγαλύτερο, στο μέλλον όταν βρείτε ευκαιρία και τα οικονομικά σας έχουν βελτιωθεί. 10 χρόνια αποπληρωμή δεν είναι κατι το δραματικό για μια επένδυση που θα διευκολύνει δραματικά το μέλλον σας.
Σ' αυτό δεν θα συμφωνήσω. Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ήταν σταθερή αξία μέχρι το 2007-2008 περίπου. Επίσης ήταν ασφαλής τοποθέτηση, όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με διψήφια νούμερα. Με την έναρξη της κρίσης, οι τιμές των ακινήτων πήραν την κατηφόρα, φτάνοντας ακόμη και το 50% της τιμής κτήσης προ κρίσης. Προσωπικά, πιστεύω ότι τιμές επιπέδου 2004-2005 δεν πρόκειται να δούμε πριν το 2030. Αν κάτι έχει κρατήσει τις τιμές σε αξιοπρεπή (αλλά πάντως χαμηλά) επίπεδα είναι η μόδα των airbnb και οι μισθώσεις κατοικιών για την στέγαση των προσφύγων. Αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, κι αυτό μας τελειώνει σιγά-σιγά...Η κατοικία είναι σταθερή αξία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι βουλευτες αγοράζουν πολλά ακίνητα στην Ελλάδα αλλά τα ευρώ τους τα κρατάνε εξω.
Και στις δύο τοποθετήσεις σου έχεις δίκιο. Εξακολουθώ, βέβαια, να πιστεύω ότι η αγορά μέχρι 100.000 ευρώ συμφέρει, ενώ πάνω από αυτό το ποσό συμφέρει η μίσθωση.Κίμωνα, εσύ ωστόσο βλέπεις τα ακίνητα ως τρόπο επένδυσης (ας μη θυμηθώ βεβαια κατι 20% επιτοκια καταθέσεων...). Με αυτή τη σκοπιά, φυσικά έχεις δίκιο. Αν πουλήσεις το σπιτι μετα απο Χ χρόνια κανείς δεν σου εξασφαλίζει πως θα έχεις κέρδος.
Και με τη σημερινή οικονομία, πάλι κερδισμένος βγαίνει καποιος απο την αγορά, σε σχέση με αντιστοιχο κόστος ενοικίασης.
Το μεγάλο πλήγμα για τα ακίνητα, ήταν ο ΕΝΦΙΑ.
Γι'αυτό πρέπει να ΞΕΣΚΙΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ.
Πρέπει να τους αφανίσουμε .
Το μίσος δεν είναι πολιτικό.
Είναι προσωπικό.
Είναι βεντέτα.
Ο ΕΝΦΙΑ είναι μια αλητεία και κλοπή. Και το λέω εγω που δεν έχω ακίνητο. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΗΣΤΡΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ. ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ