sparkling_water
Σπουδαίος
- Εγγρ.
- 20 Μαρ 2010
- Κριτικές
- 11
- Like
- 171
- Πόντοι
- 2.287
Δεν είναι δική μου θεωρία και δεν είναι ακριβώς θεωρία. Είναι μια από τις πολλές πιθανές εκβάσεις. Δεν σημαίνει πως αυτό που θα εφαρμοστεί είναι δυνατόν. Επίσης όπως έχω γράψει ξανά, υπάρχει πολύ βιβλιογραφία στο θέμα.Sparkling water:
Ή Θεωρία σου για ιδιωτικούς στρατούς και ιδιωτικά συστήματα δικαιοσύνης είναι ή πιο ουτοπιστικη Θεωρία, το πιο ουτοπιστικό πολιτικό σύστημα που έχω ακούσει.
Ιδανικό όμως καθεστώς δεν υπάρχει. Το αν θα είναι καλύτερο από τα τωρινά δεν μπορείς να το γνωρίζεις ούτε εσύ ούτε εγώ. Φυσικά και δεν είναι εφαρμόσιμο μέσα από μια θεωρία. Αν κάποτε ξεκινήσουν κάποιες ιδιωτικές εταιρίες να κάνουν κάτι τέτοιο, θα διαμορφωθούν μέσα από συνεχόμενες διορθώσεις και ανατροφοδοτήσεις τόσο διαφορετικά τα πράγματα που στο τέλος μάλλον θα είναι εντελώς μη-αναγνωρίσιμη από την θεωρία. Άλλωστε στην αναρχία δεν ακολουθείς αναγκαστικά θεωρίες.Είναι ενδιαφέρουσα διότι ειναι τελείως διαφορετικη από τα τετριμμένα, αλλά το ότι είναι διαφορετική δεν την καθιστά αυτομάτως και ιδανικη ή εφαρμόσιμη.
Δεν είσαι μελλοντολόγος αδερφέ. Γιατί ακούγεσαι τόσο σίγουρος;Σε υποθετική εφαρμογή του θα καταλήξει σε ολιγαρχία τέτοιας σκληρότητας που ο Χιτλερ θα φαντάζει πραγματικά γατάκι. Οι πλούσιοι θα έχουν περισσότερο στρατό, και θα εφαρμόζουν το σύστημα δικαιοσύνης τους το οποίο πιθανον θα λέει πως εσύ υποχρεουσαι να δίνεις το σύνολο των εισοδημάτων σου σε αυτόν. Και αυτός θα σου παρέχει τροφή και στεγη.
Δεν το βλέπω σωστό αλλά το βλέπω απίθανο να πάμε εκεί. Νομίζω πως εθελοτυφλείς, αρνείσαι να δεχτείς πως αυτή η κακία που ονομάζεις "πλούσιοι με στρατό" κλπ, υπάρχει στα κράτη. Τα κράτη κάνουν το υπέρτατο κακό. Οι δούλοι υπήρχαν σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Η μοιρασιά τροφής το ίδιο, δεν θα περιμένουμε την αναρχία για να το δούμε αυτό. Όμως δεν δουλεύει έτσι το σύστημα και δεν μπορεί να δουλέψει.Εάν το δικό σου σύστημα δικαίου δεν το θεωρεί σωστό αυτό δεν θα μπορέσεις να το αλλάξεις για ευνόητους λόγους. Ελπίζω να είναι κατανοητό το γιατί.
Τι εννοείς πως η πλεονεξία κάποιου με καταπιέζει; Πως το έχεις στο μυαλό σου;Τώρα αν θεωρεις ότι ή πλεονεξια αυτή του πλούσιου δεν είναι λάθος και καλώς σε καταπιέζει, τότε πάμε αλλού.
Δεν διαφωνώ πως είμαστε κακοί κλπ, όμως πάντα θα κοιτάμε σχέσεις απόδοσης τιμής και ρίσκου. Νομίζω πως το υποτιμάς πολύ αυτό. Τα έλεγα στο προηγούμενο ποστ.Και εγώ είμαι υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένας Λεβιαθαν (Τομας Χομπς) να εποπτεύει. Διότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κακός, πλεονέκτης, μνησίκακος...πρέπει να υπάρχει ένας διαιτητης.
Όχι θα σου πω πως δεν θα γίνει έτσι. Δεν έχεις στοιχεία πως θα γίνει ζούγκλα. Εγώ ίσα ίσα έχω στοιχεία πως μεγαλύτερη απελευθέρωση δίνει ευμάρεια. Γιατί στο τέρμα του δρόμου να γίνουν χειρότερα τα πράγματα; Επειδή απλά το πιστεύεις;Αυτό που προτεινεις είναι ο νόμος της ζούγκλας. Ο ισχυρότερος επιβιωνει. Τώρα ξέρω θα μου πεις γιατι είναι κακος ο νόμος της ζούγκλας. Γιατί οι πιο αδύνατοι να μην εξαφανιζονται ωστε οι κοινωνίες να εξελίσσονται σε όλο και ισχυροτερες, όλο και υγιεστερες, όλο και ανώτερες. Αυτή είναι άλλη κουβέντα.
Γιατί η πίστη σου είναι ισχυρότερη από την δική μου;