Νέα

Παγκόσμια ΗΛΙΘΙΟΚΡΑΤΙΑ !

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Κώστας Λαδάκης
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 937
  • Εμφανίσεις 33K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Κομμουνισμός είναι το σύστημα που ΟΛΟΙ είναι Δημόσιοι υπάλληλοι !

Το σύστημα αυτό κράτησε για κάποια χρόνια,
επί Στάλιν, που σκότωσε αρκετά εκατομμύρια πολίτες
κατά τις " εκκαθαρίσεις " .

Αν φτιαχτεί αντίστοιχο σύστημα, να σκοτώνουμε
όποιο δημόσιο υπάλληλο δεν κάνει καλά τη δουλειά του
νομίζω ότι θα το υποστηρίξουν πολλοί ιδιωτικοί
υπάλληλοι και επιχειρηματίες, και όχι μόνο !  :rockon: :2funny: :2funny: :2funny:
α πα πα πα πα πα σε φοβήθηκε το μάτι μου.

Εγγρ.
20 Μαΐ 2014
Κριτικές
64
Like
5.126
Πόντοι
7.786
πιον θεωρουσατε καλυτερο στρατηγο απο τους συμμαχους στον β  παγκοσμιο  πολεμο  ντουαιτ  αιζενχαουερ  η  τζωρζ πατον  η  μπερναρντ μοντγκομερυ 

Δ

Διαγραμμένο μέλος 136408

Επισκέπτης
Τύπε άσε καλύτερα, από που έβλεπα κώλους μόνο παλιά, μετά που γίναμε κώλος με τα μνημόνια, άρχισα απότομα να λέω και κάτι τέτοια στοχαστικά. Σαν αυτούς που μια μέρα ξυπνάνε και μιλάνε ξένες γλώσσες. Εκεί που μπορεί να μιλήσω σοβαρά στον Σαββίδη μπορεί να συμβεί total recall και ξαφνικά να σολάρω για κώλους και να του κάνω την εκπομπή πουτάνα. :grin:

:2funny:  Δεν παίζεσαι! Πραγματική όαση και στα σοβαρά και στον χαβαλέ!  :hi:

OP
OP
Κ

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Κριτικές
7
Like
10.109
Πόντοι
1.686
Το κράτος μπορεί να προσποιείται πως δεν το κάνει για λεφτά, αλλά οι αστυνομικοί το κάνουν για τα λεφτά. Γνωρίζεις κάποιον αστυνομικό που δεν πληρώνεται;

Πολύ απλουστευτική  ανάλυση.

Αν ήταν μόνο για τα λεφτά, δεν θα ρίσκαραν καθόλου.

Οι αναλύσεις σου είναι υπερ-απλουστευτικές και δεν έχεις
καταλάβει πως κινητοποιούνται οι άνθρωποι.

Αν τους ενδιέφεραν μόνο τα λεφτά και η προσωπική τους καλοπέραση
τότε δεν θα υπήρχαν οι 62 πάμπλουτοι που έχουν πλούτο
όσο ο ΜΙΣΟΣ πληθυσμός της γης ( 3.6 δισ άνθρωποι)

Οι πλούσιοι, θα ασχολιόντουσαν μόνο με την καλοπέραση και
δεν θα έκαναν επιχειρήσεις.
Δεν θα υπήρχε άλλη θρησκεία, εκτός από την θρησκεία του χρήματος.
Δεν θα υπήρχαν τρομοκράτες που να ανατίναζαν τους εαυτούς τους
μαζί με τους άλλους κτλ.

Sparkling water ,
Έχεις μάθει να σε ενδιαφέρει μόνο η δική σου καλοπέραση
δεν έχεις αντιληφτεί ότι οι άνθρωποι έχουν ομαδικό πνεύμα
και νομίζεις ότι όλοι είναι έτσι,
δηλαδή βολεμένοι, που κοιτάζουν μόνο τον εαυτό τους και
την καλοπέραση .

Sparkling water ,φαίνεται ότι δεν έχεις καταλάβει
ούτε τα ΒΑΣΙΚΑ από το πως κινείται η κοινωνία .
Μόνο η προσωπική σου καλοπέραση και να έχεις
χρήματα , είναι αυτό που σκέπετεσαι.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
[...]πιστευεις πως δεν χρειάζεται, δεν υπάρχει ή ηθική. Δεν διαλέγεις μία ΑΛΛΗ ηθική. Δεν διαλέγεις ΚΑΜΙΑ ηθική. Ή μόνη ηθική που δέχεσαι είναι αυτή που ικανοποιεί τη πλεονεξια σου.
Όχι και εξηγώ: η δική μου ηθική μπορεί να είναι ίδια με την δική σου, μπορεί π.χ. να μην θέλω να ρουφιανέψω ή να μην θέλω να βρίσω κάποιον ή να βοηθήσω έναν φτωχό.

Όμως μέρος της ηθικής μου είναι να μην επιβάλλω την ηθική μου σε άλλους.

Με αυτό το σκεπτικό, αν ο άλλος θέλει να ρουφιανέψει επειδή η ηθική του είναι μόνο ωφελιμιστική, δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Ας το πράξει.

Εαν, ρουφιανευοντας τον άλλον, επωφελουμαι τότε είναι ηθικά ορθό να τον ρουφιανεψω. Θα κάνω τα πάντα για την απόκτηση ολοένα και περισσότερων αγαθών. Θα γίνω ή αιτία να απολυθεί ένας συνάδελφός μου προκειμένου να απόκτησω την εύνοια του αφεντικού. Εάν χρειαστεί μπορεί και να σκοτώσω. Εάν σου βρίσω τη μανα δικαιουσαι να με σκοτώσεις βασανίζοντας με πρωτα. Εάν σε κλεψω δικαιουσαι να μου κόψεις τα δύο χέρια και τα δύο πόδια. Ποιος θα καθορίσει ότι αυτά που θα κάνεις είναι ανήθικα??? Ας μην εβριζα και μας μην εκλεβα, έτσι δεν είναι?
Αν η ηθική σου το υποστηρίζει και κάνεις οτιδήποτε από αυτά, θα υποστείς τις συνέπειες τις ιδιωτικής αστυνομίας που θα έχει η οικογένεια του άλλου.
Αν πιστεύεις πως δεν θα σε πιάσουν, τότε τι σε εμποδίζει να το κάνεις και τώρα;

Πιστεύω να κατανοείς πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που λες, ενδεχομένως είσαι μικρός, έχεις διαβάσει κάποια συγκεκριμένα βιβλία και έχεις σχηματίσει την άποψη πως κατέχεις την απόλυτη αλήθεια. Μην αναπαραγεις τα γραφόμενα από τα βιβλία που διαβάσεις μόνο και μόνο για να κάνεις εντύπωση. Να τα ελεγχεις και να τα δέχεσαι αφού περάσουν από μέσα σου και αφού φτάσεις την σκέψη σου ως το τελος.
Δεν πιστεύω πως είναι επικίνδυνο επειδή πιστεύω πως δεν είναι αυτή η ανθρώπινη φύση, το να σκοτώνεις κλπ. Λίγοι είναι αυτοί που θα θέλουν να το κάνουν και από αυτούς λίγοι είναι αυτοί που θα το κάνουν από φόβο.
Γενικά αυτό που περιγράφεις δεν έχει διαφορά με την τωρινή κατάσταση. Δεν λέω πως δεν θα υπάρχει αστυνομία, ίσα ίσα θα υπάρχουν πολλές ιδιωτικές αστυνομίες. Γιατί διαχωρίζεις αυτές τις καταστάσεις; Αν η διαφωνία σου είναι ηθική τότε εφαρμόζεται εξ'ίσου στην αναρχία και στο τώρα. Δεν υπάρχει νόμος να μην ρουφιανέψεις και το να σκοτώσεις ή να κόψεις τα χέρια του άλλου είναι παράνομο τώρα και θα είναι παράνομο και τότε κάτω από τους νόμους των περισσοτέρων ιδιωτικών νομοθετικών ιδρυμάτων.

Αυτά από εμένα και συγνώμη εάν νιώθεις οτι προσπαθώ να σε νουθετησω ή να σε επηρεασω καθ οιονδήποτε τρόπο.
Όχι δεν προσβάλλομαι αλλά νομίζω πως επιχειρηματολογείς σε άλλο επίπεδο από αυτό που συζητάμε.

Ελπίζω η ηλικία μου να μην φαίνεται τόσο μικρή από τον τρόπο που γράφω (η ματαιοδοξία μου με κάνει να νομίζω πως ο γραπτός μου λόγος δεν φαίνεται να ανήκει σε άνθρωπο μικρής ηλικίας). Είμαι 37.

OP
OP
Κ

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Κριτικές
7
Like
10.109
Πόντοι
1.686

Sparkling water ,
εδώ δεν συζητάμε τι θέλει ο καθένας δλδ
αν θέλει να κάνει σπορ π.χ. ή να κάθεται και να
πίνει φραπέ.

Εδώ αναλύουμε κάποια φαινόμενα στην κοινωνία .

Sparkling water ,
εσύ δεν θέλεις να πας στο στρατό και λες να
μην πηγαίνει κανείς στο στρατό .
Πήγαινε και στη ζούγκλα και πείσε τα λιοντάρια
να γίνουν... φυτοφάγα !  :2funny: :2funny: :2funny:

vegetarian-lion-dreaming-vegetables-38877904.jpg

Εδώ δεν γράφουμε τι θέλει ο καθένας
αλλά ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ στην κοινωνία .

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Πολύ απλουστευτική  ανάλυση.
Αν ήταν μόνο για τα λεφτά, δεν θα ρίσκαραν καθόλου.
Ας το πούμε ανάποδα λοιπόν. Αν δεν πληρώνονταν θα το έκαναν;

Οι αναλύσεις σου είναι υπερ-απλουστευτικές και δεν έχεις
καταλάβει πως κινητοποιούνται οι άνθρωποι.
Μα δεν είπα ποτέ πως ξέρω τι θέλουν οι άνθρωποι και πως κινητοποιούνται. Όπως είπα δεν είμαι οπαδός της πραξεολογίας, αλλά το βασικό αξίωμα, πως μόνο α Α ξέρει τι θέλει ο εαυτός του, ισχύει. Δεν ξέρω τίποτα για τις επιθυμίες των άλλων.
Αν τους ενδιέφεραν μόνο τα λεφτά και η προσωπική τους καλοπέραση
τότε δεν θα υπήρχαν οι 62 πάμπλουτοι που έχουν πλούτο
όσο ο ΜΙΣΟΣ πληθυσμός της γης ( 3.6 δισ άνθρωποι)
Οι πλούσιοι, θα ασχολιόντουσαν μόνο με την καλοπέραση και
δεν θα έκαναν επιχειρήσεις.
Δεν θα υπήρχε άλλη θρησκεία, εκτός από την θρησκεία του χρήματος.
Δεν θα υπήρχαν τρομοκράτες που να ανατίναζαν τους εαυτούς τους
μαζί με τους άλλους κτλ.
Δεν λέω πως τους ενδιαφέρει μόνο η προσωπική τους καλοπέραση.
Λέω πως ο καθένας εξυπηρετεί τα προσωπικά του θέλω, όποια και αν είναι αυτά. Κάποιος μπορεί να θέλει εξουσία και κάποιος να αράζει όλη ημέρα στον ήλιο. Κάποιος άλλος μπορεί να θέλει να παραμείνει στο top 10 των πλουσιότερων στο forbes.

Sparkling water ,
Έχεις μάθει να σε ενδιαφέρει μόνο η δική σου καλοπέραση
δεν έχεις αντιληφτεί ότι οι άνθρωποι έχουν ομαδικό πνεύμα
και νομίζεις ότι όλοι είναι έτσι,
δηλαδή βολεμένοι, που κοιτάζουν μόνο τον εαυτό τους και
την καλοπέραση .
Δεν με ενδιαφέρει τι θέλει ο κόσμος, πράγματι με ενδιαφέρει κυρίως ο εαυτός μου και δεν δίνω δεκάρα για το ομαδικό πνεύμα. Θέλω να κάνω πράγματα μόνο για αυτούς που ΕΓΩ ενδιαφέρομαι.

Η ερώτηση ειναι η εξής: Γιατί εσύ το βρίσκεις αρνητικό και θέλεις να έχω ηθική ίδια με την δική σου;

Sparkling water ,φαίνεται ότι δεν έχεις καταλάβει
ούτε τα ΒΑΣΙΚΑ από το πως κινείται η κοινωνία .
Μόνο η προσωπική σου καλοπέραση και να έχεις
χρήματα , είναι αυτό που σκέπετεσαι.
Το έχω καταλάβει και το απεχθάνομαι. Θέλω να ανήκω μόνο εκεί που ΘΕΛΩ και όχι εκεί που μια κοινωνία μου επιβάλει.
Και ξαναρωτάω, γιατί το βρίσκεις τόσο κακό, γιατί δεν σέβεσαι την ηθική μου;

Ξέρεις την διαφορά μας; Αυτοί που υποστηρίζουν την κοινωνία και τα θέλω της, βρίσκονται πιο κοντά στον Ισλαμιστή που ΘΕΛΕΙ ο άλλος να συμμεριστεί την πίστη του, ενώ δεν δίνω δεκάρα για την πίστη του άλλου, αρκεί να μην με ενοχλεί.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Sparkling water ,
εδώ δεν συζητάμε τι θέλει ο καθένας δλδ
αν θέλει να κάνει σπορ π.χ. ή να κάθεται και να
πίνει φραπέ.

Εδώ αναλύουμε κάποια φαινόμενα στην κοινωνία .

Sparkling water ,
εσύ δεν θέλεις να πας στο στρατό και λες να
μην πηγαίνει κανείς στο στρατό .
Πήγαινε και στη ζούγκλα και πείσε τα λιοντάρια
να γίνουν... φυτοφάγα !  :2funny: :2funny: :2funny:

Εδώ δεν γράφουμε τι θέλει ο καθένας
αλλά ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ στην κοινωνία .
Έχεις δίκιο, γιαυτό από την αρχή έγραψα πως αυτό που θέλω δεν θα γίνει ποτέ.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Κύριοι, πάω να ρίξω κανέναν επειδή είμαι λίγο απάλευτα σήμερα.

Τα λέμε το βράδυ!

OP
OP
Κ

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Κριτικές
7
Like
10.109
Πόντοι
1.686

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.337
Πόντοι
28.786
Τύπε άσε καλύτερα, από που έβλεπα κώλους μόνο παλιά, μετά που γίναμε κώλος με τα μνημόνια, άρχισα απότομα να λέω και κάτι τέτοια στοχαστικά. Σαν αυτούς που μια μέρα ξυπνάνε και μιλάνε ξένες γλώσσες. Εκεί που μπορεί να μιλήσω σοβαρά στον Σαββίδη μπορεί να συμβεί total recall και ξαφνικά να σολάρω για κώλους και να του κάνω την εκπομπή πουτάνα. :grin:

κΟλιστική προσέγγιση !!!  :grin: :grin:

Την ασπάζομαι πλήρως !!! Ετσι κατέληγα και εγώ στο afroditi  ( απλό και palace ) και απο εκεί στο  Hotel Ελληνίς !!!

Ξέρεις εσύ !!!  :grin: :grin: :grin: :grin:

Chevalier Fidèle

Τιμημένος
Εγγρ.
1 Ιαν 2007
Κριτικές
1
Like
304
Πόντοι
386
Ναι αλλά θα ήσουν από τους λίγους που θα το έκαναν αυτό, ο περσσότερος κόσμος θέλει απλά την ησυχία του.
Οι επιθυμίες δύσκολα θα βρουν μερίδιο στην αγορά.
Κυρίως επειδή μια εταιρεία που θα δέχονταν να κάνει αυτά που περιγράφεις θα έχανε πολύ σε ανθρώπους και υλικό, άρα θα έπρεπε να χρεώσει πολλά στους πελάτες της.

Πολλές φορές ο κόσμος πάει και κολλάει μια ακραία απίθανη συμπεριφορά για να καταδείξει τις αδυναμίες ενός συστήματος.

Αυτές οι περιπτώσεις όμως ισχύουν και τώρα που δεν έχουμε αναρχία. Παράδειγμα προχθές η Τουρκία, ή η Ρωσία με την Ουκρανία.

Αυτές οι περιπτώσεις πάντα υπάρχουν, αλλά δεν είναι η νόρμα, και όπως και να το κάνουμε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η κατάσταση με την αναρχία μπορεί να είναι καλύτερη ή χειρότερη - Εγώ νομίζω πως οι ενδείξεις δείχνουν προς το καλύτερο.

Κανεις το εξης σφαλμα. Δεν αποτιμα ο καθενας το συμφερον με τον ιδιο τροπο. Για ενα ικανο μερος του ανθρωπινου πληθυσμου, συμφερον ειναι να ανατιναχτουν σκοτωνοντας οσους πιο πολλους απιστους μπορουν, ωστε να γινουν μαρτυρες του Προφητη και να πανε στον Παραδεισο. Για καποιους αλλους ειναι η ικανοποιηση σεξουαλικων διαστροφων και βιτσιων με καθε μεσον. Για αλλους ειναι να κανουν καριερα και να ανεβουν ψηλα, πατωντας επι πτωματων. Για αλλους να κανουν οικογενεια , παιδακια, να εχουν ενα ωραιο σπιτακι με κηπο και σκυλο. Για καποιους αλλους να μαζεουν λεφτα οσο μπορουν, τσιγκουνευομενοι ακομη και να αγορασουν ενα μπουκαλι νερο. Για αλλους να διαβασουν οσο μπορουν και να κορεσουν την περιεργεια και φιλομαθεια τους. Για αλλους να κανουν οσο πιο πολλα ταξιδια. Για αλλον να μπει στο δημοσιο και να τα ξυνει και ο μηνας εχει εννια.
Επισης δεν αποτιμα καθενας το συμφερον στον ιδιο χρονικο οριζοντα. Αλλος θελει οτι θελει εδω και τωρα, αλλος προσεκτικα και με σχεδιασμο θυσιαζει το σημερα, ωστε να πετυχει το σκοπο του αυριο. Ο περισσοτερος κοσμος απο οτι φαινεται ΔΕ θελει απλα την ησυχια του. Αυτοι που θελουν την ησυχια τους, βρισκονται ειτε στο Θιβετ, ειτε στο Αγ. Ορος . Ο κοσμος βριθει απο ανθρωπους που και την δικη τους ησυχια δε θελουν, και των αλλων χαλανε.
Η κατασταση με την αναρχια αν ηταν να ηταν νορμαλ, τοτε απλα θα ειχε διαμορφωθει ετσι ιστορικα απο μονη της. Τα κρατη δεν υπηρχαν απο παντα, στο στανταρ εξοπλισμο μαζι με τη δημιουργια του ανθρωπινου γενους. Ιστορικες κατασκευες ειναι, αρα για καποιο λογο οι ελευθεροι ανθρωποι επι της γης, μεσα απο την αλληλοδραση τους, επεφεραν αυτη την εκβαση. Και να καταργηθει θεσμικα, η δυναμικη της ανθρωπινης φυσης , και της κοινωνιας συνεκδοχικα, θα ξαναδιαμορφωσει ετσι τα πραγματα, ωστε να υπαρχει καποια καθετοποιημενη δομη εξουσιας και δυναμης στην κοινωνια.

kostakis_ss

Σεβαστός
Εγγρ.
18 Μαρ 2008
Κριτικές
29
Like
195
Πόντοι
1.390
κΟλιστική προσέγγιση !!!  :grin: :grin:

Την ασπάζομαι πλήρως !!! Ετσι κατέληγα και εγώ στο afroditi  ( απλό και palace ) και απο εκεί στο  Hotel Ελληνίς !!!

Ξέρεις εσύ !!!  :grin: :grin: :grin: :grin:

γιατι τυπε?αφου λες οτι καμακωνεις  :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Nuclear

Μέλος
Εγγρ.
2 Νοε 2014
Like
2
Πόντοι
6
Sparkling water:

Ή Θεωρία σου για ιδιωτικούς στρατούς και ιδιωτικά συστήματα δικαιοσύνης είναι ή πιο ουτοπιστικη Θεωρία, το πιο ουτοπιστικό πολιτικό σύστημα που έχω ακούσει.

Είναι ενδιαφέρουσα διότι ειναι τελείως διαφορετικη από τα τετριμμένα, αλλά το ότι είναι διαφορετική δεν την καθιστά αυτομάτως και ιδανικη ή εφαρμόσιμη.

Σε υποθετική εφαρμογή του θα καταλήξει σε ολιγαρχία τέτοιας σκληρότητας που ο Χιτλερ θα φαντάζει πραγματικά γατάκι. Οι πλούσιοι θα έχουν περισσότερο στρατό, και θα εφαρμόζουν το σύστημα δικαιοσύνης τους το οποίο πιθανον θα λέει πως εσύ υποχρεουσαι να δίνεις το σύνολο των εισοδημάτων σου σε αυτόν. Και αυτός θα σου παρέχει τροφή και στεγη. Εάν το δικό σου σύστημα δικαίου δεν το θεωρεί σωστό αυτό δεν θα μπορέσεις να το αλλάξεις για ευνόητους λόγους. Ελπίζω να είναι κατανοητό το γιατί.

Τώρα αν θεωρεις ότι ή πλεονεξια αυτή του πλούσιου δεν είναι λάθος και καλώς σε καταπιέζει, τότε πάμε αλλού.

Και εγώ είμαι υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένας Λεβιαθαν (Τομας Χομπς) να εποπτεύει. Διότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κακός, πλεονέκτης, μνησίκακος...πρέπει να υπάρχει ένας διαιτητης.

Αυτό που προτεινεις είναι ο νόμος της ζούγκλας. Ο ισχυρότερος επιβιωνει. Τώρα ξέρω θα μου πεις γιατι είναι κακος ο νόμος της ζούγκλας. Γιατί οι πιο αδύνατοι να μην εξαφανιζονται ωστε οι κοινωνίες να εξελίσσονται σε όλο και ισχυροτερες, όλο και υγιεστερες, όλο και ανώτερες. Αυτή είναι άλλη κουβέντα.

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.337
Πόντοι
28.786
γιατι τυπε?αφου λες οτι καμακωνεις  :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Διότι τύπε παντού ακομη και στα στριπτιζαδικα μπορεις να καμακωσεις.

Η απολαυση του καμακιού δεν σχετιζεται με το "θήραμα" αλλά με το "κυνήγι". :grin:

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Πάλι καλά , που καταλαβαίνεις ότι
δεν πρόκειται να επικρατήσει ...
η παγκόσμια ειρήνη !
Δεν είμαι βλάκας αδερφέ! Δεν το πιστεύω για το άμεσο μέλλον.

Όμως η ανθρωπότητα πάει από το καλό στο καλύτερο (ήδη έδωσα μερικά στοιχεία σε προηγούμενα ποστ). Όλο και λιγότεροι άνθρωποι ζουν σε καλύτερες συνθήκες, λιγότεροι φτωχοί από ποτέ, μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από ποτέ, μεγαλύτερη ευμάρεια από ποτέ.

Όπως λέει και ο Μαρξ υπάρχουν τα στάδια της οικονομικής ιστορίας, σκλαβιά, φεουδαλισμός, μοναρχία και τώρα καπιταλισμός.

Αν πάρουμε και υπ'όψιν μας την ιστοριογραφική προσέγγιση των Whigs (whig historiography), που λέει πως η ανθρωπότητα οδεύει συνέχεια προς μεγαλύτερη ελευθερία και καλυτέρευση (betterment, όπως λέει και η Mccloskey), πιστεύω πως στο πολύ μέλλον θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα.

Υπάρχει ένα βιβλίο που δεν το έχω διαβάσει αλλά δεν νομίζω να το διαβάσω επειδή είναι αρκετά χαμηλό σε προτεραιότητα: the better angels of our nature, Pinker. Μιλάει στην ουσία για αυτό που μιλούσαν οι Whigs ιστορικοί: η ανθρωπότητα οδεύει συνεχόμενα προς το καλύτερο.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Κανεις το εξης σφαλμα. Δεν αποτιμα ο καθενας το συμφερον με τον ιδιο τροπο. Για ενα ικανο μερος του ανθρωπινου πληθυσμου, συμφερον ειναι να ανατιναχτουν σκοτωνοντας οσους πιο πολλους απιστους μπορουν, ωστε να γινουν μαρτυρες του Προφητη και να πανε στον Παραδεισο. Για καποιους αλλους ειναι η ικανοποιηση σεξουαλικων διαστροφων και βιτσιων με καθε μεσον. Για αλλους ειναι να κανουν καριερα και να ανεβουν ψηλα, πατωντας επι πτωματων. Για αλλους να κανουν οικογενεια , παιδακια, να εχουν ενα ωραιο σπιτακι με κηπο και σκυλο. Για καποιους αλλους να μαζεουν λεφτα οσο μπορουν, τσιγκουνευομενοι ακομη και να αγορασουν ενα μπουκαλι νερο. Για αλλους να διαβασουν οσο μπορουν και να κορεσουν την περιεργεια και φιλομαθεια τους. Για αλλους να κανουν οσο πιο πολλα ταξιδια. Για αλλον να μπει στο δημοσιο και να τα ξυνει και ο μηνας εχει εννια.

Επισης δεν αποτιμα καθενας το συμφερον στον ιδιο χρονικο οριζοντα. Αλλος θελει οτι θελει εδω και τωρα, αλλος προσεκτικα και με σχεδιασμο θυσιαζει το σημερα, ωστε να πετυχει το σκοπο του αυριο. Ο περισσοτερος κοσμος απο οτι φαινεται ΔΕ θελει απλα την ησυχια του. Αυτοι που θελουν την ησυχια τους, βρισκονται ειτε στο Θιβετ, ειτε στο Αγ. Ορος . Ο κοσμος βριθει απο ανθρωπους που και την δικη τους ησυχια δε θελουν, και των αλλων χαλανε.
Ξαναλέω: δεν συμφέρει τις εταιρείες να σκοτώνονται. Δεν είναι εύκολο να πείσεις μια εταιρεία να μπαίνει σε πολέμους με άλλες. Θα κοστίσει και στις ασφαλιστικές εταιρείες για ασφάλιστρα, για νεκρούς κλπ. Δεν ξέρω γιατί δεν θέλεις να δεχτείς καν πως αυτό είναι εύστοχο επιχείρημα.

Όσον αφορά το αν ξέρω τι θέλει ο κόσμος, πριν από μερικά ποστ αυτό έλεγα, πως δεν έχω ιδέα τι θέλει ο καθένας, μόνο ο Α ξέρει τι θέλει ο Α.
Η κατασταση με την αναρχια αν ηταν να ηταν νορμαλ, τοτε απλα θα ειχε διαμορφωθει ετσι ιστορικα απο μονη της. Τα κρατη δεν υπηρχαν απο παντα, στο στανταρ εξοπλισμο μαζι με τη δημιουργια του ανθρωπινου γενους. Ιστορικες κατασκευες ειναι, αρα για καποιο λογο οι ελευθεροι ανθρωποι επι της γης, μεσα απο την αλληλοδραση τους, επεφεραν αυτη την εκβαση. Και να καταργηθει θεσμικα, η δυναμικη της ανθρωπινης φυσης , και της κοινωνιας συνεκδοχικα, θα ξαναδιαμορφωσει ετσι τα πραγματα, ωστε να υπαρχει καποια καθετοποιημενη δομη εξουσιας και δυναμης στην κοινωνια.
Και πως ξέρεις αδερφέ πως δεν θα πάει προς τα εκεί αυτή η έκβαση της ανθρωπότητας; Αν ζούσες πριν από 600 χρόνια θα έλεγες: "Πρέπει να καταλάβεις sparkling water πως αν η μοναρχία ή ο καπιταλισμός ήταν νορμάλ τότε απλά θα είχε διαμορφωθεί έτσι ιστορικά από μόνη της. Ο φεουδαλισμός δεν υπήρχε από πάντα, στο στάνταρντ εξοπλισμό με την δημιουργία του ανθρώπινου γένους. Ιστορικές κατασκευές είναι, άρα για κάποιο λόγο οι lords, kings, barons, priests etc, μέσα από την αλληλεπίδραση τους, επέφεραν αυτήν την έκβαση. Και να καταργηθεί θεσμικά, η δυναμική της ανθρώπινης φύσης, και της κοινωνίας συνεκδοχικά, θα ξαναδιαμορφώσει έτσι τα πράγματα ώστε να υπάρχει κάποια καθετοποιημένη δομή εξουσίας και δύναμης στην κοινωνία".

Παίρνεις το σημερινό σημείο εξέλιξης της ανθρωπότητας σαν το τελειωτικό. Είναι ακόμα τόσο νωρίς! Έχουμε (ελπίζουμε δηλαδή) πολλά χρόνια μέχρι να μας κάψει ο ήλιος ή να μας χτυπήσει μετεωρίτης.

Lastmoican

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
16 Οκτ 2006
Κριτικές
3
Like
54
Πόντοι
166
Δεν είμαι βλάκας αδερφέ! Δεν το πιστεύω για το άμεσο μέλλον.

Όμως η ανθρωπότητα πάει από το καλό στο καλύτερο (ήδη έδωσα μερικά στοιχεία σε προηγούμενα ποστ). Όλο και λιγότεροι άνθρωποι ζουν σε καλύτερες συνθήκες, λιγότεροι φτωχοί από ποτέ, μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από ποτέ, μεγαλύτερη ευμάρεια από ποτέ.

Όπως λέει και ο Μαρξ υπάρχουν τα στάδια της οικονομικής ιστορίας, σκλαβιά, φεουδαλισμός, μοναρχία και τώρα καπιταλισμός.

Αν πάρουμε και υπ'όψιν μας την ιστοριογραφική προσέγγιση των Whigs (whig historiography), που λέει πως η ανθρωπότητα οδεύει συνέχεια προς μεγαλύτερη ελευθερία και καλυτέρευση (betterment, όπως λέει και η Mccloskey), πιστεύω πως στο πολύ μέλλον θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα.

Υπάρχει ένα βιβλίο που δεν το έχω διαβάσει αλλά δεν νομίζω να το διαβάσω επειδή είναι αρκετά χαμηλό σε προτεραιότητα: the better angels of our nature, Pinker. Μιλάει στην ουσία για αυτό που μιλούσαν οι Whigs ιστορικοί: η ανθρωπότητα οδεύει συνεχόμενα προς το καλύτερο.
το οποιο έρχεται σε ευθεια αντιθεση με τη φυσικη και τους νομους της εντροπιας. Οι οποιοι πρακτικα λενε πως ολη η φυση οδευει παντα προς μεγαλυτερη εντροπια...αρα προς μεγαλυτερη ακαταστασια. Όπου ακαταστασια...μπορεις να δεις απο γύρω σου πως δεν νοειται ευημερια

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom