sparkling_water
Σπουδαίος
- Εγγρ.
- 20 Μαρ 2010
- Μηνύματα
- 1.768
- Κριτικές
- 11
- Like
- 171
- Πόντοι
- 2.287
Tο είχα αναφέρει αρκετά ποστ νωρίτερα πως η ευμάρεια δεν έρχεται κλέβοντας πλούτο.Και μετά ήρθαν οι μέλισσες.
Πρώτα είχαν τον κόσμο και τα αγαθά του πιάτο στο τραπέζι τους γιατί έγιναν κοσμοκρατορία. Η έννοια Αγγλική τράπεζα συνελήφθη για να γίνει λαϊκό δάνειο να κάνουν τον πιο μοντέρνο της εποχής στόλο. Στα ναυπηγεία ανέπτυξαν την βιομηχανική τεχνική. Για πόλεμο. Στραβάδια πειρατές δουλέμποροι δολοφόνοι ξεκίνησαν νωρίτερα με τον Ντρέικ σε κάτι άθλια καραβάκια. Λεηλατώντας παράκτιες πόλεις και καράβια Ισπανικά και πουλώντας σκλάβους. Είδαν τον εύκολο πλούτο και κάναν όρεξη. Ο διαβόητος El Draque.
Ο επιτυχής ναυτικός πόλεμος έφερε τα λάφυρα και την ευχέρεια όχι ιδέες πολιτών. Αυτές είναι το βερνίκι που μπαίνει στην ισχύ μετά αφού υπάρχουν οι πόροι. Που στην τελική Ανατολικό πνευματικό δάνειο σε Ελληνικό ομόλογο ήταν.
Όταν οι συναλλαγές είναι βίαιες τότε είναι zero sum game. Όταν οι συναλλαγές είναι εθελοντικές τότε ο πλούτος αυξάνεται.
Αν μη τι άλλο, οι αποικίες έκαναν τον μέσο Άγγλο λιγότερο πλούσιο (το αναφέρει και ο Adam Smith στο κεφάλαιο 10 του πλούτου). Σου προτείνω για μια πιο σύγχρονη ανάλυση να διαβάσεις το studies on international trade του σπουδαίου Jacob Viner.
Οι κλοπές, οι πειρατείες, οι αποικίες δεν βοήθησαν. Χαρακτηριστικό είναι πως όταν χαλάρωσαν οι αποικίες και μόνο ξεκίνησε η βιομηχανική επανάσταση.
Μήπως εννοείς διαφωτισμό; Ο Γαλλικός διαφωτισμός δεν είναι κάτι αμιγώς Δυτικό. Έχει βαθιές ρίζες στον προστατευτισμό της κοινωνίας και τον Μερκαντιλισμό - δηλαδή τον προστατευτισμό των εμπόρων. Είναι αυτό που απόμεινε από τα Φέουδα που "προστάτευαν" τους δουλοπάροικους. Η Σκωτσέζικη αναγέννηση όμως ήταν κάτι σπουδαίο.Η βάση της πνευματικής ξελασπουριάς ήταν η Αναγέννηση με τη μόρφωση που έφεραν οι Άραβες και οι δάσκαλοι από την πτώση της Κων/πολης κυρίως σε Νότιες χώρες. Αυτή η πτώση έφερε και την ανάγκη για νέα θαλάσσια πλοήγηση. Επειδή έκλεισε το Ανατολικό εμπόριο.
Ούτε καν γνήσια δικές τους ήταν οι φιλελεύθερες οικονομικές ιδέες πολύ αργότερα. Μερκαντιλισμό βαράγανε. Γερμανούς και Γάλλους οικονομικούς πρωτοποριακούς μελέτησε στα ταξίδια του ως δάσκαλος και παρουσίασε ο Σμιθ. Αλλιώς δεν θα λεγόταν Laissez Faire. Θα είχε Αγγλικό όνομα.
Επειδή λες για Adam Smith, τις βασικές του ηθικές και οικονομικές ιδέες τις πήρε από Locke, Hume, Mandeville, Burke και κυρίως Francis Hutcheson, και στην ηθική και στην οικονομική φιλοσοφία.
Όχι δεν πατάει εκεί το οικονομικό σύστημα. Εκεί πατάει το military industrial complex που έχει να κάνει με συμφέροντα από πολιτικούς που βγαίνουν από την πολιτική άγνοια των ψηφοφόρων.Στον ίδιο τόνο συνεχίζει η Αμερική. 150 χρόνια ανάπτυξης σε παρθένους πόρους μιας νέας ηπείρου με γενοκτονία ιθαγενών, μετά δύο νικηφόροι παγκόσμιοι πόλεμοι, και δύο ωκεανοί για αμυντικοί τάφροι. Σε 800 στρατιωτικές τους βάσεις στην υδρόγειο πατάει το οικονομικό σύστημα. Αλλά ναι, το κάνει για την διάδοση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Αυτό είναι δικό μου επιχείρημα. Εγώ λέω πως θέλω αναρχία, έτσι ώστε να ΜΗΝ υπάρχουν βάσεις και πύραυλοι κλπ. Εσύ από την μια θέλεις κράτος και από την μια δεν θέλεις βάσεις. Δεν γίνεται και τα δυο.
Εντελώς ανεξάρτητα το ένα με το άλλο. Αν η κρατική έρευνα δίνει κάποια εναύσματα για εξέλιξη τεχνολογιών τώρα δεν σημαίνει πως χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε έρευνα. Το iphone είναι από κάποια κρατική υπηρεσία;Ε, άμα δεν προχώραγε παράλληλα η τεχνική και η οικονομικο-πολιτική ιδεολογία μέσα σε τόσες νέες ιστορικές ευκαιρίες, άφθονο νέο υλικό, και απίστευτη πνευματική αλληλεπίδραση λαών λόγω κινητικότητας μέσω τεράστιας δύναμης πυρός, έπρεπε να ήταν εντελώς πίθηκοι.
Η αναζήτηση της αλήθειας δεν είναι μόνο Δυτικό φαινόμενο αλλά το δικό σου bias δεν είναι αυτό. Το bias σου είναι αντι-Δυτικό. Το αποτέλεσμα είναι πως δεν δέχεσαι δεδομένα που σου αρέσουν μόνο για να ικανοποιήσουν αυτό το bias (confirmatin bias), η εξέταση που κάνεις στα δεδομένα σου είναι έχει bias και βγάζεις λάθος συμπεράσματα.Αντι-Δυτική δεν είναι η πολιτισμική αυτογνωσία, η αλήθεια δεν απαξιώνει τίποτα, μόνο βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Αντι-Δυτική λογική είναι μόνο η παραμύθα.
Π.χ. υπήρχαν αποικίες, αλλά κατά πόσο αυτές συνέβαλλαν στην εξέλιξη της βιομηχανικής επανάστασης; Εσύ λες πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο (είμαι 100% σίγουρος πως δεν είσαι οικονομολόγος για να το λες αυτό). Αντί να ασχοληθείς λίγο πιο εντατικά για να έχεις πιο ακαδημαϊκή άποψη, επειδή, βρε αδερφέ, δεν το έχεις σπουδάσει και μπορεί να μην ισχύει αυτό που έχεις στο μυαλό σου, δέχεσαι το bias σου και το υποστηρίζεις.
Κάνουμε κύκλους, όλα αυτά τα έχουμε ξαναπεί και με εσένα και με άλλους. Απλά τα ξαναλέτε.