Νέα

Παγκόσμια ΗΛΙΘΙΟΚΡΑΤΙΑ !

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Κώστας Λαδάκης
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 937
  • Εμφανίσεις 33K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.337
Πόντοι
28.786
Μα δεν ισχυρίζομαι πως ο καπιταλισμός είναι τέλειος. Δεν υπάρχει τέλειο σύστημα. Καίτοι είναι το αποδοτικότερο και ηθικότερο.

Αρα έρχεσαι στα λόγια μου ότι όλα τα συστήματα έχουν περισσότερη φιλοδοξία παρά αξία !!

Δεν ανήκω στους δομικά αντικαπιταλιστές !! αναγνωρίζω τα όποια οφέλη του καπιταλισμού !!

Αλλά η ουσία της κουβέντας θα πρέπει να είναι η κατανόηση και η σταδιακή βελτίωση των αδυναμιών ενός συστήματος.

Το κλειδί για να συμβεί αυτό είναι πολίτες με γνώση. Και οι ολιγαρχίες που κυβερνούν έχουν βρεί ένα εξαιρετικά ευφυές τρόπο να περιορίζουν τη γνώση. Ο τρόπος αυτός είναι ότι δίνουν απεριόριστη πρόσβαση στη πληροφορία και τη διακίνησή της σε σημείο που η πληροφορία αποκτά υπερπληθωριστικά χαρακτηριστικά !!

Η απεριόριστη πρόσβαση σε υπεπληθωριστική πληροφορία δεν δίνει γνώση. Αντιθέτως σύγχυση και αμφιβολία προκαλεί. είναι αυτό που οι  δικοί μας λαικά έλεγαν ''Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται''.

Η γνώση προυποθέτει ξεδιάλεγμα και έλεγχο της πληθωριστικής πληροφόρησης, ανάλυση που προυποθετι αναλυτική ικανότητα, και τέλος σύνθεση γνώμης και τελικά γνώσης. Πόσοι μπορούν και πόσοι θέλουν να το κάνουν αυτό ??!!

Είναι καλα στημένο το παιχνίδι !!

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.337
Πόντοι
28.786
Και επίσης το βιοτικό επίπεδο του μέσου ανθρώπου ανεβαίνει με τεράστιους ρυθμούς. Αν το τίμημα της καλύτερης ζωής είναι τα ponzi schemes, τότε τα θέλω και μου αρέσουν! Άσε που δεν μετριάζουν την ελευθερία μου.

Όταν δεν τα είχαμε επί 1000 χρόνια φεουδαρχίας τι καταφέραμε; Όταν δεν τα είχαμε επί 200 χρόνια απόλυτης μοναρχίας τι καταφέραμε;

ΖΗΤΩ ΤΑ PONZI SCHEMES λοιπόν.
(ντάξ, βρίσκω λάθη στον συλλογισμό σου, αλλά ακόμα και με λάθη, τα επιχειρήματά σου δεν είναι ισχυρά για να δώσουν αντικαπιταλιστική αύρα).

Ζήτω τα ponzi schemes αν είσαι απο τα 2/3 της πυραμίδας και πάνω. Γιατί κάπου έκεί μάλλον είσαι

Τράβα να ζήσεις λίγο με τα δεδομένα της βάσης της πυραμίδας και ξανασυζητάμε για το  πόσο ζήτω θα φώναζες.

Στην δε περίπτωση της κατάρευσης του Ponzi scheme να είσαι σίγουρος πως δεν θα φώναζες ζήτω όπου και να ήσουν !!

Δεν προσπαθώ να δώσω αντικαπιταλιστική αύρα !! Δεν ειμαι αντικαπιταλιστής !!

Απλά πιστεύω ότι όλα τα συστήματα έχουν περιορισμένη αξία γιατί με τον ένα η τον άλλο τρόπο καταλήγουν στην εξυπηρέτηση συμφερόντων ολογαρχιών και τίποτα άλλο. Και η βάση αυτής της εξέλιξης όπως πριν ανέφρεα πιστέυω ότι είναι βιολογική. Ο άνθρωπος δεν Εχει συλλογικό έντικτο επιβίωσης. Και αυτό είναι το αδύνατό του σημείο !!

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.337
Πόντοι
28.786
Μπορείς να μου δώσεις ένα τέτοιο παράδειγμα κύρηξης και διεξαγωγής πολέμου από οικονομία που καταρρέει;
Θέλω όμως να το στηρίξεις με γραφικές παραστάσεις, όχι επειδή "έτσι το νιώθεις πως είναι σωστό". Θέλω γραφικές παραστάσεις οικονομίας (GDP, GDP per capita, GDP per capita PPP, debt to GDP, Government debt) που να πέφτουν ίδια περίοδο με κήρυξη πολέμου σε άλλη χώρα;

Πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να μιλάμε με δεδομένα.
Μπορώ να σου δώσω πάρα πολλά παραδείγματα αλλά θα αρκεστώ σε ένα.

Οταν οι οπλάδες που υποστήριζαν και εξέλεξαν  τον G W Bush είχαν περιέλθει σε οικονομική ασφυξία μια και είχαν πέσει παγκοσμίως οι πωλήσεις όπλων, ξαφνικά στο Ιράκ ( που ούτως η άλλως τον Σαντάμ το είχαν στη Μπούκα ) είδαν όπλα μαζικής καταστροφής !!

Ολα τα αποθεματικά και τα αναλώσιμα του αμερικανικού στρατού και του ΝΑΤΟ καταναλώθηκαν σε λίγους μήνες και χρειαζόντουσαν ανανέωση. Και τα πλήρωσε βέβαια το κάτω μέρος της πυραμίδας του Ponzi scheme που πριν ανέφερα.

Τι κάνει νιαου νιαου στα κεραμίδια λοιπόν ?? Τώρα αν θέλεις γραφικές παραστάσεις και αποδεικτικό υλικό για αυτό δεν έχω το χρονο να το ψάξω. Κοίταξε το μόνος σου.

Μια ολιγαρχία λοιπόν, εξελεξε ένα εμφανώς ηλίθιο ( για να γυρίσουμε λίγο και στο θέμα του thread ) και όταν έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο δημιούργησε έν πόλεμο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της.

Τα όπλα μαζικής καταστροφής στο ΙΡΑΚ είκοσι χρόνια μετά ακόμα τα ψάχνουν !!

Ομως όπως και πριν λίγα post σου ανέφερα ''Η Ιστορία γράφεται απο τους νικητές'' !!

Και αυτά είναι δεδομένα. Οχι ποσοτικά αλλά ποιοτικά δεδομένα. Αυτό που ζητούσες δηλαδή.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Έχω κάτι μάγισσες να κάψεις, σε πoιό αίθριο εμπορικού κέντρου να στις φέρω;  :2funny:
Δεν το κατάλαβα το αστείο.

Περί Σμιθ λόγω Κενέ: "Smith's intellectual challenge was again French. His book had to better the work of François Quesnay, author of “La Physiocratie”, and the man to whom Smith would have dedicated “The Wealth of Nations” had he lived."

]
Όταν διάβαζα Smith, είχα διαβάσει και αποσπάσματα από έργα του που λέγαν πως επηρέασαν τον Smith, μεταξύ αυτών και Hutcheson. Αν θέλεις μπορώ να ψάξω να σου πω τι είχα διαβάσει.

Δεν έχω διαβάσει έργα του Κενέ αλλά αυτός ήταν από αυτούς που είχαν υποτιμήσει τις δυνάμεις της βιομηχανίας και ήθελαν περισσότερο αγροτικό τομέα. Ήθελαν τον Βασιλιά να ελαφρύνει φόρους από τους αγρότες και να επιβαρύνει παραπάνω τους υπόλοιπους.

Πως ακριβώς λοιπόν λες πως ο Κενέ ήταν η κυριότερη επιρροή του Smith; Αναρωτιέμαι πως και ο economist το πιστεύει, αλλά δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο economist κάνει λάθη.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Σε κάθε συναλλαγή κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει !!! Εξ' ορισμού !!!

Αρα πιο zero sum game ?? To ''zero sum game'' είναι ένας αγγλοσαξωνικός νεολογισμός άνευ ουσίας !!!

Και αυτό γιατί νοητικά συγκρούεται με την ίδια τη φύση του καπιταλισμού !!
Είσαι εντελώς μα εντελώς λάθος. Ρώτα όποιον οικονομολόγο θέλεις, ακόμα και Μαρξιστές θα σου πουν πως έχεις λάθος.

Δεν θέλω να σε προσβάλω αλλά δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω, είμαι 1000000% σίγουρος πως δεν είχες ούτε ένα μάθημα οικονομικών ποτέ.

Αλλά ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΧΕΣ ΔΙΚΙΟ, αν οι συναλλαγές είναι εθελοντικές, δεν είναι ηθικές;

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Αρα έρχεσαι στα λόγια μου ότι όλα τα συστήματα έχουν περισσότερη φιλοδοξία παρά αξία !!
Μην λέμε τα ίδια, ο καπιταλισμός δεν είναι σύστημα. Σύστημα σημαίνει κάτι σχεδιασμένο, ο καπιταλισμός δεν έχει σχέδιο, είναι οι ασυντόνιστες κινήσεις των ανθρώπων χωρίς σχεδίαση.

Δεν ανήκω στους δομικά αντικαπιταλιστές !! αναγνωρίζω τα όποια οφέλη του καπιταλισμού !!

Αλλά η ουσία της κουβέντας θα πρέπει να είναι η κατανόηση και η σταδιακή βελτίωση των αδυναμιών ενός συστήματος.
Συμφωνώ μαζί σου, γιαυτό είμαι αναρχοκαπιταλιστής επειδή νομίζω πως η βελτίωση είναι ο αναρχοκαπιταλισμός.

Το κλειδί για να συμβεί αυτό είναι πολίτες με γνώση. Και οι ολιγαρχίες που κυβερνούν έχουν βρεί ένα εξαιρετικά ευφυές τρόπο να περιορίζουν τη γνώση. Ο τρόπος αυτός είναι ότι δίνουν απεριόριστη πρόσβαση στη πληροφορία και τη διακίνησή της σε σημείο που η πληροφορία αποκτά υπερπληθωριστικά χαρακτηριστικά !!
Δεν νομίζω πως η γνώση είναι περιορισμένη, όλοι έχουμε πρόσβαση σε οτιδήποτε χρειαζόμαστε.
Το πρόβλημα είναι η βία του κράτους. Με το κράτος παρών δεν θα γίνει ποτέ τίποτα καλύτερο.
Αυτό οι πολίτες, αν ασχοληθούν και αποχωριστούν από τις προκαταλήψεις τους, θα το καταλάβουν. Αλλά δεν θα γίνει ποτέ επειδή βαριούνται ή δεν έχουν την όρεξη ή τον χρόνο η είναι biased κλπ.

Η απεριόριστη πρόσβαση σε υπεπληθωριστική πληροφορία δεν δίνει γνώση. Αντιθέτως σύγχυση και αμφιβολία προκαλεί. είναι αυτό που οι  δικοί μας λαικά έλεγαν ''Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται''.
Τότε τι προτείνεις; Κάποιους να μας δείχνουν τον δρόμο; Αυτό είναι ακριβώς αυτό που φοβάσαι πως έχει συμβεί.

Η γνώση προυποθέτει ξεδιάλεγμα και έλεγχο της πληθωριστικής πληροφόρησης, ανάλυση που προυποθετι αναλυτική ικανότητα, και τέλος σύνθεση γνώμης και τελικά γνώσης. Πόσοι μπορούν και πόσοι θέλουν να το κάνουν αυτό ??!!

Είναι καλα στημένο το παιχνίδι !!
Από ποιους; Πάλι με τους ολιγάρχες. Μην είσαι της συνωμοσίας αδερφέ. Είσαι πιο έξυπνος από αυτό.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Ζήτω τα ponzi schemes αν είσαι απο τα 2/3 της πυραμίδας και πάνω. Γιατί κάπου έκεί μάλλον είσαι

Τράβα να ζήσεις λίγο με τα δεδομένα της βάσης της πυραμίδας και ξανασυζητάμε για το  πόσο ζήτω θα φώναζες.
Μα τι λες; Έχεις την παραμικρή γνώση του πως ζούσε ο κόσμος πριν από 200χρόνια; Πιστεύεις πως οι φτωχότεροι των φτωχότερων σήμερα δεν ζουν καλύτερα από τότε;

Αγνοείς την τρομακτική καλυτέρευση της ζωής τα χρόνια του καπιταλισμού.

Τα 2/3 της πυραμίδας που αναφέρεσαι ζουν κάτω από συνθήκες ΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ γιαυτό είναι έτσι.
Δες τα στατιστικά. Δεν τα πιστεύεις; Μίλα με ανθρώπους από εκεί.

Αλλά ακόμα και εκείνοι έχουν επωφεληθεί από τον καπιταλισμό.

Στην δε περίπτωση της κατάρευσης του Ponzi scheme να είσαι σίγουρος πως δεν θα φώναζες ζήτω όπου και να ήσουν !!

Δεν προσπαθώ να δώσω αντικαπιταλιστική αύρα !! Δεν ειμαι αντικαπιταλιστής !!
Είσαι συνωμοσιολόγος. Νομίζω πως δεν είσαι αντικαπιταλιστής επειδή δεν γνωρίζεις τι είναι ο καπιταλισμός (ξαναλέω, δεν θέλω να προσβάλω κανέναν).

Απλά πιστεύω ότι όλα τα συστήματα έχουν περιορισμένη αξία γιατί με τον ένα η τον άλλο τρόπο καταλήγουν στην εξυπηρέτηση συμφερόντων ολογαρχιών και τίποτα άλλο. Και η βάση αυτής της εξέλιξης όπως πριν ανέφρεα πιστέυω ότι είναι βιολογική. Ο άνθρωπος δεν Εχει συλλογικό έντικτο επιβίωσης. Και αυτό είναι το αδύνατό του σημείο !!
Για ν-οστή φορά και σίγουρα όχι τελευταία, ο καπιταλισμός δεν είναι σχεδιασμένο σύστημα.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Μπορώ να σου δώσω πάρα πολλά παραδείγματα αλλά θα αρκεστώ σε ένα.

Οταν οι οπλάδες που υποστήριζαν και εξέλεξαν  τον G W Bush είχαν περιέλθει σε οικονομική ασφυξία μια και είχαν πέσει παγκοσμίως οι πωλήσεις όπλων, ξαφνικά στο Ιράκ ( που ούτως η άλλως τον Σαντάμ το είχαν στη Μπούκα ) είδαν όπλα μαζικής καταστροφής !!

Ολα τα αποθεματικά και τα αναλώσιμα του αμερικανικού στρατού και του ΝΑΤΟ καταναλώθηκαν σε λίγους μήνες και χρειαζόντουσαν ανανέωση. Και τα πλήρωσε βέβαια το κάτω μέρος της πυραμίδας του Ponzi scheme που πριν ανέφερα.

Τι κάνει νιαου νιαου στα κεραμίδια λοιπόν ?? Τώρα αν θέλεις γραφικές παραστάσεις και αποδεικτικό υλικό για αυτό δεν έχω το χρονο να το ψάξω. Κοίταξε το μόνος σου.

Μια ολιγαρχία λοιπόν, εξελεξε ένα εμφανώς ηλίθιο ( για να γυρίσουμε λίγο και στο θέμα του thread ) και όταν έφτασε σε οικονομικό αδιέξοδο δημιούργησε έν πόλεμο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της.

Τα όπλα μαζικής καταστροφής στο ΙΡΑΚ είκοσι χρόνια μετά ακόμα τα ψάχνουν !!

Ομως όπως και πριν λίγα post σου ανέφερα ''Η Ιστορία γράφεται απο τους νικητές'' !!

Και αυτά είναι δεδομένα. Οχι ποσοτικά αλλά ποιοτικά δεδομένα. Αυτό που ζητούσες δηλαδή.

Εντάξει νομίζω πως μιλάω τζάμπα.

Δεν διαφωνώ σε τίποτα από ότι έγραψες τώρα. Αλλά αυτά είναι δικά μου επιχειρήματα, του αναρχοκαπιταλισμόυ που ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΡΑΤΟΣ για να μπορεί να επιβληθεί.

Άρα λοιπόν συμφωνείς μαζί μου πως δεν θέλεις και εσύ κράτος για να μην γίνονται αυτά;

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Κριτικές
3
Like
3.400
Πόντοι
786
Δεν έχω διαβάσει έργα του Κενέ αλλά αυτός ήταν από αυτούς που είχαν υποτιμήσει τις δυνάμεις της βιομηχανίας και ήθελαν περισσότερο αγροτικό τομέα. Ήθελαν τον Βασιλιά να ελαφρύνει φόρους από τους αγρότες και να επιβαρύνει παραπάνω τους υπόλοιπους.

Πως ακριβώς λοιπόν λες πως ο Κενέ ήταν η κυριότερη επιρροή του Smith; Αναρωτιέμαι πως και ο economist το πιστεύει, αλλά δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο economist κάνει λάθη.

Δεν είχαν υποτιμήσει την βιομηχανία, απλά δεν είχαν σχεδόν καθόλου ακόμα, τουλάχιστο σε σχέση με την Βρετανία. Ενώ είχαν πολλά θαυμάσια αγροτικά προϊόντα. Ο Σμιθ γνωρίστηκε με τον Κενέ. Προσάρμοσε την βασική γραμμή σκέψης στην βιομηχανική πραγματικότητα που ξεπηδούσε γύρω του.

Puchas Gracias

Μέλος
Εγγρ.
27 Ιουλ 2016
Like
198
Πόντοι
66
Είσαι εντελώς μα εντελώς λάθος. Ρώτα όποιον οικονομολόγο θέλεις, ακόμα και Μαρξιστές θα σου πουν πως έχεις λάθος.

Δεν θέλω να σε προσβάλω αλλά δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω, είμαι 1000000% σίγουρος πως δεν είχες ούτε ένα μάθημα οικονομικών ποτέ.

Αλλά ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΧΕΣ ΔΙΚΙΟ, αν οι συναλλαγές είναι εθελοντικές, δεν είναι ηθικές;
Στο χρηματιστηριο νομιζω ότι μπορούν να κερδηθούν περισσότερα από όσα θα χαθουν...

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.337
Πόντοι
28.786

Πρώτον. Μπορεί και να κάνω λάθος. Δεν διεκδικώ το αλάθητο του πάπα.

Δεύτερον. Είναι λάθος γενικά για κάποιον να είναι σίγουρος για τις γνώσεις του. Αλλά είναι πολύ μεγαλυτερο λαθος για κάποιον να είναι σίγουρος για τις γνώσεις των αλλων.  :grin:

Τα zero sum games στη θεωρία παιγνίων που συνήθως λυνονται με τα πρόσφατα "της μόδας" ( και λογω του δικου μας Δασκαλάκη ) Nash equilibriums εχει πολλές φορές τεθεί επιστημονικά αν περιγράφουν οικονομικής φύσεως συναλλαγές.

Προσωπικά πιστεύω περισσοτερο τη πιθανοθεωρητική προσέγγιση του von neuman στό θέμα. Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα συζήτησης εδώ. Ας το σταματήσουμε εδώ.

Τρίτον. Αν κάποιος εθελοντικά χασει τα λεφτά του σέ ενα παίγνιο, για παράδειγμα σε μια παρτιδα παρτίδα πόκερ, ναί εχεις δίκιο δεν τίθεται ζήτημα ηθικότητας.

Αν όμως εθελοντικά συμμετέχει και χάσει τα λεφτά του σε μια παρτίδα πόκερ με τη τράπουλα σημαδεμένη τότε τίθεται και παρατίθεται θέμα ηθικότητας.Κατά την άποψή μου, καί οχι μόνο νομίζω.

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.337
Πόντοι
28.786
Είσαι συνωμοσιολόγος. Νομίζω πως δεν είσαι αντικαπιταλιστής επειδή δεν γνωρίζεις τι είναι ο καπιταλισμός (ξαναλέω, δεν θέλω να προσβάλω κανέναν).

Πάλι με τους ολιγάρχες. Μην είσαι της συνωμοσίας αδερφέ. Είσαι πιο έξυπνος από αυτό.

H συνωμοσία, κατά την ταπεινή μου άποψη φίλε, είναι ο απόλυτος καταλύτης της Ιστορίας !!  :grin:

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.337
Πόντοι
28.786
Εντάξει νομίζω πως μιλάω τζάμπα.

Δεν διαφωνώ σε τίποτα από ότι έγραψες τώρα. Αλλά αυτά είναι δικά μου επιχειρήματα, του αναρχοκαπιταλισμόυ που ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΡΑΤΟΣ για να μπορεί να επιβληθεί.

Άρα λοιπόν συμφωνείς μαζί μου πως δεν θέλεις και εσύ κράτος για να μην γίνονται αυτά;

Μου ζήτησες ενα παράδειγμα πολέμου που προέκυψε μέσα απο ένα καπιταλιστικό αδιέξοδο. Σου έδωσα λοιπον ενα πρόσφατο παράδειγμα με έντονο το χαρακτήρα της ηλιθιοκρατίας για να μην ξεχνάμε και το thread στο οποίο γράφουμε.

Χαίρομαι που συμφωνούμε επί του γεγονότος κατ' αρχάς.

Η διαφοροποίηση μας είναι ένα βήμα παρακάτω.

Εσύ πιστεύεις ότι η αιτία του γεγονότος είναι η ύπαρξη του κράτους. Που σε ενα αναρχοκαπιταλιστικο περιβάλον δεν θα υπήρχε.

Εγώ αντιθέτως πιστευω οτι η αιτία του γεγονότος είναι το "καπέλωμα" του κράτους από μια κάστα συμφερόντων ( μια και δεν σου αρέσει η λέξη ολιγάρχης ).

Επίσης πιστεύω ότι η λύση δεν είναι η κατάργηση του κράτους. Αλλά η επάνδρωση και η υλοποίηση της κρατικής εξουσίας απο ανθρώπους πολύ προσεκτικά επιλεγμένους από πολίτες με γνώση που προσέχουν πάρα πολύ και παιρνουν πολύ σοβαρά την υπόθεση της εκπροσώπησής τους.Ομως η γνώση όπως πρίν εξήγησα είναι εξαιρετικά δύσκολο "σπορ".

Το ποιά απο τις δύο απόψεις ( η δική σου η η δική μου ) είναι περισότερο εφικτή πραγματικά δεν ξέρω.

Για αυτό και δεν πιστεύω σέ συστήματα, η σε άτακτες κινήσεις σε μή συστημικά περιβάλλοντα οπως του αναρχοκαπιταλισμού που εσύ πρεσβεύεις.

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Like
181
Πόντοι
16
Μου ζήτησες ενα παράδειγμα πολέμου που προέκυψε μέσα απο ένα καπιταλιστικό αδιέξοδο. Σου έδωσα λοιπον ενα πρόσφατο παράδειγμα με έντονο το χαρακτήρα της ηλιθιοκρατίας για να μην ξεχνάμε και το thread στο οποίο γράφουμε.

Χαίρομαι που συμφωνούμε επί του γεγονότος κατ' αρχάς.

Η διαφοροποίηση μας είναι ένα βήμα παρακάτω.

Εσύ πιστεύεις ότι η αιτία του γεγονότος είναι η ύπαρξη του κράτους. Που σε ενα αναρχοκαπιταλιστικο περιβάλον δεν θα υπήρχε.

Εγώ αντιθέτως πιστευω οτι η αιτία του γεγονότος είναι το "καπέλωμα" του κράτους από μια κάστα συμφερόντων ( μια και δεν σου αρέσει η λέξη ολιγάρχης ).

Επίσης πιστεύω ότι η λύση δεν είναι η κατάργηση του κράτους. Αλλά η επάνδρωση και η υλοποίηση της κρατικής εξουσίας απο ανθρώπους πολύ προσεκτικά επιλεγμένους από πολίτες με γνώση που προσέχουν πάρα πολύ και παιρνουν πολύ σοβαρά την υπόθεση της εκπροσώπησής τους.Ομως η γνώση όπως πρίν εξήγησα είναι εξαιρετικά δύσκολο "σπορ".

Το ποιά απο τις δύο απόψεις ( η δική σου η η δική μου ) είναι περισότερο εφικτή πραγματικά δεν ξέρω.

Για αυτό και δεν πιστεύω σέ συστήματα, η σε άτακτες κινήσεις σε μή συστημικά περιβάλλοντα οπως του αναρχοκαπιταλισμού που εσύ πρεσβεύεις.

ο πολεμος μεταξυ της αριστοκρατιας (βλεπε σημερινους ολιγαρχες ή πρωην τσιφλικάδες ή όπως αλλιως θες πες το) και του προλεταριάτου (λουμπεν ή μη δεν εχει σημασια) ή και ποπολου (επαναστάτης ποπολάρος κτλ) δεν εχει τελειωμο στην ανθρωπινη ιστορια

από την μια από ολιγαρχες οπου το συμφέρον τους είναι η καταργηση των εθνων και φυσικα μαζι με αυτά και τα κρατοι τους (βλεπε παγκοσμοιοποιηση) και από την άλλη το ποπολο οπου μαζικα (πλεον) ψηφιζει ακροδεξια κομματα (πιστεύοντας πως ετσι θα προστατεψει τα συμφεροντα του  :2funny: :2funny:)

πιστευω πως οι δυναμεις τις (αρπαχτης) παγκοσμοιοποιησης θα χασει στο τελος.....
όμως μεχρι τοτε θα εχουν <καει> αρκετα από τα δικαιώματα των πολιτων και τα κρατοι θα πρεπει να <κτιστουν> από την αρχη  (ελπιζω αυτή την φορα πιο αποδοτικη για τους πολιτες τους) τα νεα δικαιώματα των πολιτων τους

τα πιο πανω αρθρο όπως βλέπεις γραφτηκε το 2014 και το 2016 η αγγλια ειπε όχι στην Ε.Ε δλδ στο προπυργιο της παγκοσμοιοποιησης 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Οταν οι συναλλαγές είναι βιαιες είναι zero sum game in short term !!
Το τί γίνεται μακροπρόθεσμα είναι άλλη υπόθεση. Να σου θυμίσω ότι η έκφραση '' Η ιστορία γράφεται απο τους νικητές'' δεν είναι και τόσο αθώα όσο αρχικά φαίνεται !!

Σε όλες τιε περιπτώσεις φούσκας οι συναλαγές ειναι ''εθελοντικότατες'' !! Το αν ο πλούτος δημιουργείται η κλέβεται σε αυτές τις περιπτώσεις το αφήνω στη κρίση σου !!

Απο το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και έπειτα ό πλούτος συγκεντρώνεται κυρίως μέσα απο τα λεγόμενα Ponzi schemes που στήνουν κατα καιρούς εκλεκτές ολιγαρχίες παγκοσμίως !!!

Ολο το τραπεζικό σύστημα δανεισμού ενα Ponzi scheme είναι. Και όταν στα ponzi schemes η βάση της πυραμίδας παύει να διευρύνεται τότε όλο το scheme καταρέει !!  Εν ολίγοις μια καπιταλιστική οικονομία που παυει να παράγει δάνεια απλά καταρέει. Το χρήμα είναι δάνειο, πολύ περισσότερο από όσο το δάνειο είναι χρήμα.

Σε αυτες τις περιπτώσεις ένας ωραίος πόλεμος λύνει το ''πρόβλημα''.

Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα στην οποία την ιστορία προσπαθούν (και εν πολλοίς το πετυχαινουν) να την γράψουν οι ηττημένοι (κατά κράτος στον εμφύλιο και διεθνώς ως ιδεοληψία).

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Δεν είχαν υποτιμήσει την βιομηχανία, απλά δεν είχαν σχεδόν καθόλου ακόμα, τουλάχιστο σε σχέση με την Βρετανία. Ενώ είχαν πολλά θαυμάσια αγροτικά προϊόντα. Ο Σμιθ γνωρίστηκε με τον Κενέ. Προσάρμοσε την βασική γραμμή σκέψης στην βιομηχανική πραγματικότητα που ξεπηδούσε γύρω του.
Καίτοι η βασική ιδέα της παραπάνω φορολόγησης σε κάποιους τομείς για να αλαφρύνει κάποιους άλλους δεν υπάρχει ούτε καν σαν ηθική στον Smith.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
Πρώτον. Μπορεί και να κάνω λάθος. Δεν διεκδικώ το αλάθητο του πάπα.

Δεύτερον. Είναι λάθος γενικά για κάποιον να είναι σίγουρος για τις γνώσεις του. Αλλά είναι πολύ μεγαλυτερο λαθος για κάποιον να είναι σίγουρος για τις γνώσεις των αλλων.  :grin:
Έχω άδικο; Αν έχω άδικο στο συμπέρασμά μου ζητώ συγγνώμη, αλλά είμαι σίγουρος πως δεν έχω άδικο :).

Τα zero sum games στη θεωρία παιγνίων που συνήθως λυνονται με τα πρόσφατα "της μόδας" ( και λογω του δικου μας Δασκαλάκη ) Nash equilibriums εχει πολλές φορές τεθεί επιστημονικά αν περιγράφουν οικονομικής φύσεως συναλλαγές.

Προσωπικά πιστεύω περισσοτερο τη πιθανοθεωρητική προσέγγιση του von neuman στό θέμα. Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα συζήτησης εδώ. Ας το σταματήσουμε εδώ.
Κοίτα, είναι πολύ σημαντικό αυτό το γεγονός. Είναι κάτι που ο περισσότερος κόσμος κάνει λάθος, γιαυτό με βλέπεις και επιμένω. Όταν όμως γίνει κατανοητό, τότε αλλάζει η θεώρηση των πραγμάτων. Όχι από την ηθική τους πλευρά αλλά από την πρακτικότητα.

Και επειδή έχεις χτίσει πολύ από την επιχειρηματολογία σου στο συγκεκριμένο θέμα, αν σε ενδιαφέρει να το κοιτάξεις παραπάνω θα βγεις κερδισμένος σε γνώσεις και κριτική ικανότητα.

Τρίτον. Αν κάποιος εθελοντικά χασει τα λεφτά του σέ ενα παίγνιο, για παράδειγμα σε μια παρτιδα παρτίδα πόκερ, ναί εχεις δίκιο δεν τίθεται ζήτημα ηθικότητας.

Αν όμως εθελοντικά συμμετέχει και χάσει τα λεφτά του σε μια παρτίδα πόκερ με τη τράπουλα σημαδεμένη τότε τίθεται και παρατίθεται θέμα ηθικότητας.Κατά την άποψή μου, καί οχι μόνο νομίζω.
Αυτό που λες τώρα είναι πολύ γενικό, γιαυτό η απάντησή μου θα είναι γενική.
Στο σύνολο των συναλλαγών, όσο πιο ελεύθερη είναι η οικονομία τόσο πιο πολλές συναλλαγές οδηγούν σε θετικό πρόσημο και τόσο περισσότερη ευμάρεια έχουν αυτοί που συμμετέχουν στις συναλλαγές.

sparkling_water

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Μαρ 2010
Κριτικές
11
Like
171
Πόντοι
2.287
H συνωμοσία, κατά την ταπεινή μου άποψη φίλε, είναι ο απόλυτος καταλύτης της Ιστορίας !!  :grin:
Έχει να κάνει με την ιστοριογραφική προσέγγιση που χρησιμοποιεί ο καθένας.

Αν βλέπουμε την ιστορία ως την ιστορία των βασιλιάδων, των ιπποτών, των Λόρδων κλπ, τότε ναι, αλλά αν βλέπεις την ιστορία μέσα από άλλες ιστοριογραφικές σχολές, όπως των Annales (έλα όχι σχόλια για το όνομα), τότε η ιστορία είναι φτιαγμένη μέσα από τις καθημερινές συναλλαγές και το πόσο ελεύθερος είναι κάποιος να αποκτήσει πράγματα με τα λεφτά του, αν μπορεί να ερωτευτεί και/ή να παντρευτεί, αν μπορεί να επενδύσει τα λεφτά του εκεί που θέλει, αν μπορεί να γλεντήσει όπως θέλει και να ασκεί την θρησκεία του όπως θέλει κλπ.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom