Η συζήτηση πραγματικά ''πλατίασε'' και είχε ενδιαφέρον.
Θα επιχειρήσω κάπου να μαζέψω τη κουβέντα. Εκφράζοντας βέβαια προσωπικές μου αποψεις.
Πάμε πίσω στα βασικά !!!
Το θεμέλιο του καπιταλισμού είναι η ελευθερία.
Το θεμέλιο του κομμουνισμού είναι ''η μή εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο !!''
Τα θεμέλια όλων των συστημάτων είναι γεμάτα αγνές προθέσεις που διαπνέονται από ουμανιστικά ιδεώδη που προάγουν την πνευματικότητα του ανθρώπου !! Τα οικοδομήματα όμως πάνω από τα θεμέλια είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση !! Και αυτό γιατί εναπόκεινται σε ερμηνείες των θεμελιακών αρχών !! Οι ερμηνείες δημιουργούν ''ρωγμές'' που γράφει και ο φίλος OBIWAN και στις ρωγμές, κατά την άποψή μου, ανθίζουν οι ολιγαρχίες.
Αυτό ισχύει όχι μόνο στα κοινωνικά συστήματα για τα οποία συζητάμε αλλά και σε άλλους θεσμούς. Οπως για παράδειγμα οι θρησκείες πολλές από τις οποίες διδάσκουν την αγάπη προς το συνάνθρωπο ( θεμέλια αρχή του χριστιανισμού για παράδειγμα ). Το πως υλοποιείται το όλο σύστημα πάνω από το συγκεκριμένο θεμέλιο το έχουμε δεί ιστορικά σε πολλές περιπτώσεις και περιληπτικά αποδίδεται στην ιλαροτραγική έκφραση ''Εις το όνομα του Χριστού θα σας γαμήσουμε τη Παναγία'' για να πιάσω μόνο την χριστιανική εκδοχή, αν και οι άλλες θρησκείες ανάλογα λειτουργούν !!
Αναφέρθηκα στις θρησκείες γιατί σε αυτές είναι έκδηλο το πως διαστρεβλώνονται θεμελιακές αρχές σε όλα τα θεσμικά συστήματα !! Και ο τρόπος διαστρέβλωσης είναι η εκλογίκευση που περνάει στο ευρύτερο κοινό που συμμετέχει στο θεσμό, μέσω δημαγωγικών συνήθως μεθόδων, η οποία εκλογίκευση ποντάρει ( και πάντα κερδίζει ) στο προσωπικό η ομαδικό συμφέρον.
Γυρίζοντας στο καπιταλισμό !!
Στο αξιακό σύστημα του καπιταλισμού η ελευθερία είναι το απόλυτο θεμέλιο, και έχει μεγαλύτερη αξία από τη δημοκρατία. Αυτός κατά τη γνώμη μου είναι ό λόγος που ο καπιταλισμός ευδοκιμεί ακόμη και σε δικτατορικά καθεστώτα αφήνοντας κομμάτι της ''πίτας'' και στους περί τον δικτάτορα ''ολιγάρχες''.
Η επικρατέστερη ετυμολογική ερμηνεία ( αν και υπάρχουν αρκετές ) για τη λέξη ελευθερία είναι ότι Η λέξη «ἐλευθερία» προκύπτει «παρά τό ἐλεύθειν ὅπου ἐρᾶ τίς», δηλαδή «να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει/επιθυμεί».
(ἐλεύθω= ἐρχομαι, πορεύομαι / ἐρῶ= αγαπώ -> ἔρως)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΣΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ, ΚΙ ΟΧΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΣΟΥ…
Αυτός λοιπόν που θα εργασθεί ποιοτικά και απρόσκποπτα χωρίς περιορισμούς πάνω σε κάτι που αγαπάει και τον εμπνέει θα προοδεύσει και θα μεγαλουργήσει. Αυτή είναι η θεμελιακή αρχή του καπιταλισμού ερμηνευμένη και ετυμολογικά.
Το πώς όμως υλοποιείται στη πράξη το παραπάνω μοντέλο είναι μια άλλη υπόθεση. Κοντολογίς χωρίς αρχικό κεφάλαιο στο καπιταλισμό δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Οποιος λοιπόν ελέγχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα ελέγχει τα πάντα !!
Τα τελευταία βιντεάκια του φίλου Λαδάκη είναι αρκετά κατατοπιστικά ως προς το πως δουλεύει αυτό που σήμερα λέμε διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. Είναι οι ''ρωγμές'' των συστημάτων που παραπάνω ανέφερα !!
Εν ολίγοις. Είσαι εντελώς ελεύθερος να κάνεις ότι σε εμπνέει και ότι αγαπάς αλλά μόνο εφόσον ένα σύστημα ολιγαρχών ( που τείνει να γίνει παγκόσμιο ) το ''ευλογήσει'' μέσω της χρηματοδότησής του, και πάρει τη μερίδα του λέοντος βέβαια εφόσον αυτό που κάνεις είναι επιτυχημένο.
Εναλλακτικά βέβαια είσαι απόλυτα ελεύθερος να κάνεις μια υπαλληλική δουλειά που έχεις σκυλοβαρεθεί και δεν σε εμπνέει προκειμένου να επιβιώνεις εσύ και η οικογένεια σου, η να ψοφήσετε όλοι μαζί από τη πείνα.
Βέβαια δεν μπορώ παρά να παραδεχθώ ότι ιστορικά τα δυτικά καπιταλιστικά συστήματα έχουν δώσει σχετική ευμάρεια σε μεγάλα τμήματα των πληθυσμών τους. Είναι ότι καλύτερο έχει καταφέρει στη πράξη σήμερα ο άνθρωπος σε αυτό που λέγεται κοινωνικό σύστημα. Αλλά δεν παύει να έχει τις εγγενείς αδυναμίες του και να είναι ουσιαστικά αλλη μια έκφανση ολιγαρχίας που τείνει να γίνει παγκόσμια.
Για να καταλήξω λοιπόν κάπου. Πιστεύω ότι ολα τα συστήματα έχουν πολλή περισσότερη φιλοδοξία παρά αξία. Ο Δρόμος προς τη κάθε κόλαση είναι στρωμένος αρχικά με πολλές αγνές και εικονικές προθέσεις. Ακόμη όμως και η κόλαση έχει τις διαβαθμίσεις της. Και όποιος διαβάζει ιστορία αυτό το καταλάβαίνει πολύ καλά !!
Η ανθρώπινη φύση, κατά τη γνώμη μου πάντα, είναι γονιδιακά προγραμματισμένη να αποσκοπεί στο ατομικό και μόνο συμφέρον, και να συντάσσεται ενίοτε με κάποια γενικότερα αλλά πάντα στενά συμφέροντα, ώστε και πάλι το ίδιο να εξυπηρετηθεί !!!
Ως εκ τούτου
Πρώτον. Ακούω πάντα τα μεγάλα λόγια με πολλή επιφύλαξη !!
Δεύτερον. Για κανένα Πούστη δεν θυσιάζομαι !!!
Τρίτον. Αρχίστε την επόμενη επανάσταση χωρίς εμένα !!
Τέταρτον. Αν θα ήθελε κάποιος να μαζέψει όλη την ανθρώπινη Ιστορία σε δυο λέξεις αυτές θα ήταν ''Σύγκρουση Συμφερόντων'' ( Συνδυασμός Νίκου Τσιφόρου, και Ηράκλειτου ''Πόλεμος πατήρ πάντων ).
Οσο για εμένα, εθισμένος στα ταξίδια, φεύγω σήμερα για την μαγευτική και εξωτική άπω ανατολή προσπαθώντας να αντλήσω αυτό το μαγικό ελιξήριο που λέγεται έμπνευση. Κουφάλες Ασσιάτισες με κατατρέχεται μαζί με τις Σλάβες !!!
Καλό καλοκαίρι σε όλους !!!!