Νέα

Παγκόσμια ΗΛΙΘΙΟΚΡΑΤΙΑ !

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Κώστας Λαδάκης
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 937
  • Εμφανίσεις 34K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Obi-Wan

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
3 Απρ 2007
Μηνύματα
9.442
Κριτικές
3
Like
3.414
Πόντοι
786
Δεν το κατάλαβα, νομίζω με κοροϊδεύεις αλλά δεν είμαι σίγουρος.

Αντιθέτως. Νομίζω έχεις ανοίξει μια ωραία συζήτηση αλλά είδα και ότι σου λείπει ένα άβαταρ. Πρότεινα για εικονίτσα τον Πορτογάλο Pessoa λοιπόν που έγραψε τον "Αναρχικό Τραπεζίτη" σχεδόν ένα αιώνα πριν, φυσικά με λίγο χιούμορ για να μην βαραίνει το νήμα. Πιστεύω να γνωρίζεις το αφήγημα αυτό.  

 

Heartbreaker83

Μέλος
Εγγρ.
1 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.814
Like
14
Πόντοι
16
Δυο παρατηρήσεις:
1. Συμφωνώ, νευρώσεις, κυνήγι ανύπαρκτης ευτυχίας, πιο πολλά λεφτά, διαστροφές; Είναι αυτός ο σκοπός; Για εμένα ίσως όχι, αλλά για τον άλλον;

Αγαπητέ, δεν ορίζουμε εμείς τον σκοπό ζωής των άλλων. Αυτοί ορίζουν τον δικό τους σκοπό. Ποιος είναι αυτός που θα πάει και θα τους πει πως πλέον δεν θα κάνουν αυτά που κάνουν επειδή δεν οδηγούνται στην ευτυχία;

Μην στερήσουμε από τον καθένα μας αυτό που αυτός θέλει να κάνει. Δεν έχουμε ηθικό δικαίωμα να τους κρίνουμε.

2. Που ξέρεις αν κάποιος συμμερίζεται τον Σόλων; Παράδειγμα: γνωρίζουμε πως το πολύ και κακό φαγητό μάλλον οδηγεί σε καρκίνους αλλά το κάνουμε. Γνωρίζουμε πως το πολύ ποτό οδηγεί σε προβλήματα με το συκώτι αλλά πολύς κόσμος πίνει. Τι γίνεται με το τσιγάρο;

Ο κάθε ένας από εμάς δεν πρέπει να έχει την ελευθερία να πράττει ανάλογα με αυτά που θέλει; Πως μπαίνουμε στην μέση και του λέμε να κάνει κάτι με το ζόρι επειδή "είναι για το καλό του";

Οσο ζουμε σε κοινωνιες φυσικα πρεπει να υπαρχουν κανονες και φυσικα θα πρεπει να τους εφαρμοζουν ολοι. Παντα θα υπαρχουν νομοι, αλλωστε αν θυμασαι τον Φρουντ που ελεγε οτι η καταπιεση των ενστικτων ειναι αυτη που εδωσε στον ανθρωπο περιπλοκες κοινωνικες δομες. Οχι, δεν μπορει ο καθενας να κανει οτι θελει ουτε ειναι ελευθερος γιατι ο ανθρωπος δεν ειναι "εγω" αλλα "εμεις" δεν ειναι ατομο αλλα ανθρωποτητα. Κατω απο αυτο το πρισμα το να ζουμε 40 χρονια η 70, το να τρωμε κρεας 5 φορες την βδομαδα, η να μπορουμε να ταξιδεψουμε σε χρονο μηδεν στην αλλη ακρη της γης δεν ειναι κρισιμα πραγματα. Οι κοινωνιες εκαναν αλματα στο παρελθον και χωρις αυτα

Η ηθικη αξια ειναι αυτη που τον ξεχωρισε απο τα ζωα, αξια που ο ιδιος εθεσε στο παρελθον και τωρα την εχει παραμερισει χαριν του εγω και της καταναλωσης. Η απολυτη ελευθερια ειναι εφικτη μεσα στο πλαισιο μιας υψηλης παιδειας οπου ο καθενας θα ειχε θυσιασει το προσωπικο συμφερον προς εξυψωση του ομαδικου. Αυτο δεν υπαρχει σημερα, ακομα και αν υπαρξει πρεπει να μεσολαβησουν πολλα ενδιαμεσα σταδια

Ισως μπορεσω να το κανω πιο κατανοητο αυτο σε σχεση με τα οικονομικα συστηματα που βλεπω οτι ειναι το κυριαρχο θεμα στην συζητηση εστω και αν εμενα μου φαινονται αλγεβρικες εξισωσεις :S . Αν παρεις τα δυο κυριαρχα ρευματα σημερα (χαριν απλοποιησεως δεν υπολογιζω παρακλαδια) βλεπεις οτι δεν ειναι ασχημα σαν ιδεες ουτε το ενα ουτε το αλλο. Εξηγουμαι, ο σοσιαλισμος λεει κοινωνικη ισοτητα ελεγχο στην παραγωγη καταργηση της εκμεταλευσης κλπ κλπ Ωραια πραγματα αληθεια. Ο καπιταλισμος λεει ευκαιρια στον καθενα να κανει αυτο που θελει, αυτορυθμιζομενη αγορα και τα ρεστα. Εξισου ωραια πραγματα θα ελεγα. Γιατι ομως δεν λειτουργουν στην πραξη οπως στην θεωρια; Αποψη μου ειναι γιατι ο καθοριστικος παραγοντας ειναι ο ανθρωπος, ο οποιος ειδικα τα τελευταια 200τοσα χρονια πιστευει στο ατομο οχι στην κοινωνια (οπου ατομο ειναι κυριως η παρτη του). Δεν ειναι λοιπον για μενα το ενα συστημα καλυτερο απο το αλλο (η τεχνολογια των σοβιετικων που βγηκαν στο διαστημα, αεροπλανα, ιατρικη το επιβεβαιωνει αυτο) αλλα ο ανθρωπος που ειναι απο πισω, ο οποιος πασχει πνευματικα

Και για να σπασω την μονοτονια με τις ιντελεκτσουελ παραθεσεις απο τον πλατωνα τον σολωνα τον κομφουκιο, βαζω λιγο megadeth :cheesy:
You take a mortal man,
And put him in control
Watch him become a god,
Watch peoples heads aroll
www.youtube.com/watch?v=K5jvUXij7nU]https://www.youtube.com/watch?v=K5jvUXij7nU[/url[/video]]

Αυτα με τους εθισμους ειναι ωραιο παραδειγμα. Το να κοψει καποιος το τσιγαρο η το ποτο η τα ναρκωτικα δεν ειναι προς οφελος του αλλα προς οφελος ολων μας. Και οχι γιατι και καλα ξοδευουμε χρηματα για υγεια, αλλα γιατι ο εθισμενος δεν μπορει να προσφερει αυτα που θα προσεφερε χωρις να κουβαλαει τετοια βαρη. Αρα με το δικο μου σκεπτικο εχεις καθε δικαιωμα να του την πεις.


Eν κατακλειδι δεν υπαρχει καλο μου, αλλα καλο ολων μας. Αν ξεκινησει καποιος να σκεφτεται ετσι απ το μικρο, την μικροκοινωνια του καθενα μας, πιστευω οτι σπειροειδως θα απλωθει σε ολο τον πλανητη
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
[size=20pt]10[sup]24[/sup] ΛΑΔΑΚΙΑ[/size]
 

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Μηνύματα
14.802
Κριτικές
110
Like
20.342
Πόντοι
28.786
Η συζήτηση πραγματικά ''πλατίασε'' και είχε ενδιαφέρον.  :hi: :hi:

Θα επιχειρήσω κάπου να μαζέψω τη κουβέντα. Εκφράζοντας βέβαια προσωπικές μου αποψεις.

Πάμε πίσω στα βασικά !!!

Το θεμέλιο του καπιταλισμού είναι η ελευθερία.

Το θεμέλιο του κομμουνισμού είναι ''η μή εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο !!''


Τα θεμέλια όλων των συστημάτων είναι γεμάτα αγνές προθέσεις που διαπνέονται από ουμανιστικά ιδεώδη που προάγουν την πνευματικότητα του ανθρώπου !! Τα οικοδομήματα όμως πάνω από τα θεμέλια είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση !! Και αυτό γιατί εναπόκεινται σε ερμηνείες των θεμελιακών αρχών !! Οι ερμηνείες δημιουργούν ''ρωγμές'' που γράφει και ο φίλος OBIWAN και στις ρωγμές, κατά την άποψή μου, ανθίζουν οι ολιγαρχίες.

Αυτό ισχύει όχι μόνο στα κοινωνικά συστήματα για τα οποία συζητάμε αλλά και σε άλλους θεσμούς.  Οπως για παράδειγμα οι θρησκείες πολλές από τις οποίες διδάσκουν την αγάπη προς το συνάνθρωπο ( θεμέλια αρχή του χριστιανισμού για παράδειγμα ). Το πως υλοποιείται το όλο σύστημα πάνω από το συγκεκριμένο θεμέλιο  το έχουμε δεί ιστορικά σε πολλές περιπτώσεις και περιληπτικά αποδίδεται στην ιλαροτραγική έκφραση ''Εις το όνομα του Χριστού θα σας γαμήσουμε τη Παναγία'' για να πιάσω μόνο την χριστιανική εκδοχή, αν και οι άλλες θρησκείες ανάλογα λειτουργούν !!  

Αναφέρθηκα στις θρησκείες γιατί σε αυτές είναι έκδηλο το πως διαστρεβλώνονται θεμελιακές αρχές σε όλα τα θεσμικά συστήματα !! Και ο τρόπος διαστρέβλωσης είναι η εκλογίκευση που περνάει στο ευρύτερο κοινό που συμμετέχει στο θεσμό, μέσω δημαγωγικών συνήθως μεθόδων, η οποία εκλογίκευση ποντάρει  ( και πάντα κερδίζει ) στο προσωπικό η ομαδικό συμφέρον.

Γυρίζοντας στο καπιταλισμό  !!

Στο αξιακό σύστημα του καπιταλισμού η ελευθερία είναι το απόλυτο θεμέλιο,  και έχει μεγαλύτερη αξία από τη δημοκρατία. Αυτός κατά τη γνώμη μου είναι ό λόγος που ο καπιταλισμός ευδοκιμεί ακόμη και σε δικτατορικά καθεστώτα αφήνοντας κομμάτι της ''πίτας'' και στους περί τον δικτάτορα ''ολιγάρχες''.

Η επικρατέστερη ετυμολογική ερμηνεία ( αν και υπάρχουν αρκετές ) για τη λέξη ελευθερία είναι ότι Η λέξη «ἐλευθερία» προκύπτει «παρά τό ἐλεύθειν ὅπου ἐρᾶ τίς», δηλαδή «να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει/επιθυμεί».
(ἐλεύθω= ἐρχομαι, πορεύομαι / ἐρῶ= αγαπώ -> ἔρως)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΣΑΙ ΟΤΑΝ ΠΑΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ, ΚΙ ΟΧΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΣΟΥ…

Αυτός λοιπόν που θα εργασθεί ποιοτικά και απρόσκποπτα χωρίς περιορισμούς πάνω σε κάτι που αγαπάει και τον εμπνέει θα προοδεύσει και θα μεγαλουργήσει. Αυτή είναι η θεμελιακή αρχή του καπιταλισμού ερμηνευμένη και ετυμολογικά.

Το πώς όμως υλοποιείται στη πράξη το παραπάνω μοντέλο είναι μια άλλη υπόθεση. Κοντολογίς χωρίς αρχικό κεφάλαιο στο καπιταλισμό δεν γίνεται απολύτως τίποτα. Οποιος λοιπόν ελέγχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα ελέγχει τα πάντα !!
Τα τελευταία βιντεάκια του φίλου Λαδάκη είναι αρκετά κατατοπιστικά ως προς το πως δουλεύει αυτό που σήμερα λέμε διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. Είναι οι ''ρωγμές'' των συστημάτων που παραπάνω ανέφερα !!

Εν ολίγοις. Είσαι εντελώς ελεύθερος να κάνεις ότι σε εμπνέει και ότι αγαπάς αλλά μόνο εφόσον ένα σύστημα ολιγαρχών ( που τείνει να γίνει παγκόσμιο )  το ''ευλογήσει'' μέσω της χρηματοδότησής του, και πάρει τη μερίδα του λέοντος βέβαια εφόσον αυτό που κάνεις είναι επιτυχημένο.

Εναλλακτικά βέβαια είσαι απόλυτα ελεύθερος να κάνεις μια υπαλληλική δουλειά που έχεις σκυλοβαρεθεί και δεν σε εμπνέει προκειμένου να επιβιώνεις εσύ και η οικογένεια σου, η να ψοφήσετε όλοι μαζί από τη πείνα.  

Βέβαια δεν μπορώ παρά να παραδεχθώ ότι ιστορικά τα δυτικά καπιταλιστικά συστήματα έχουν δώσει σχετική ευμάρεια σε μεγάλα τμήματα των πληθυσμών τους. Είναι ότι καλύτερο έχει καταφέρει στη πράξη σήμερα ο άνθρωπος σε αυτό που λέγεται κοινωνικό σύστημα. Αλλά δεν παύει να έχει τις εγγενείς αδυναμίες του και να είναι ουσιαστικά αλλη μια έκφανση ολιγαρχίας που τείνει να γίνει παγκόσμια.

Για να καταλήξω λοιπόν κάπου. Πιστεύω ότι ολα τα συστήματα έχουν πολλή περισσότερη φιλοδοξία παρά αξία.  Ο Δρόμος προς τη κάθε κόλαση είναι στρωμένος αρχικά με πολλές αγνές και εικονικές προθέσεις. Ακόμη όμως και η κόλαση έχει τις διαβαθμίσεις της. Και όποιος διαβάζει ιστορία αυτό το καταλάβαίνει πολύ καλά !!
Η ανθρώπινη φύση, κατά τη γνώμη μου πάντα, είναι γονιδιακά προγραμματισμένη να αποσκοπεί στο ατομικό και μόνο συμφέρον, και να συντάσσεται ενίοτε με κάποια γενικότερα αλλά πάντα στενά συμφέροντα, ώστε και πάλι το ίδιο να εξυπηρετηθεί !!!

Ως εκ τούτου

Πρώτον. Ακούω πάντα τα μεγάλα λόγια με πολλή επιφύλαξη !!
Δεύτερον. Για κανένα Πούστη δεν θυσιάζομαι !!!
Τρίτον. Αρχίστε την επόμενη επανάσταση χωρίς εμένα !!
Τέταρτον. Αν θα ήθελε κάποιος να μαζέψει όλη την ανθρώπινη Ιστορία σε δυο λέξεις αυτές θα ήταν ''Σύγκρουση Συμφερόντων'' ( Συνδυασμός Νίκου Τσιφόρου, και Ηράκλειτου ''Πόλεμος πατήρ πάντων ).

Οσο για εμένα, εθισμένος στα ταξίδια, φεύγω σήμερα για την μαγευτική και εξωτική άπω ανατολή προσπαθώντας να αντλήσω αυτό το μαγικό ελιξήριο που λέγεται έμπνευση. Κουφάλες Ασσιάτισες με κατατρέχεται μαζί με τις Σλάβες !!! :grin:

Καλό καλοκαίρι σε όλους !!!!  :hi: :hi:
 

TERMINATOR_1983

Μέλος
Εγγρ.
5 Φεβ 2010
Μηνύματα
1.372
Like
151
Πόντοι
16
Για την θρησκεία δεν κατάλαβα ; Ειναι καλο η οχι να πιστευουμε;
 
OP
OP
Κ

Κώστας Λαδάκης

Σεβαστός
Εγγρ.
21 Απρ 2011
Μηνύματα
24.173
Κριτικές
7
Like
10.232
Πόντοι
1.686
Ο Βολταιράκος 45, είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά gilf του μπου.κομ !  :2funny:

Ο Βολταιράκος 45 επέμενε  ότι η ταχύτητα ...δεν είναι
παράγωγος συνάρτησης   :2funny: :2funny: :2funny:

Ενώ ΟΛΑ τα μαθηματικά βιβλία , αναφέρουν την ταχύτητα
σαν τυπικό παράδειγμα παραγώγου συνάρτησης ,
συγκεκριμένα παραγώγου της συνάρτησης της απόστασης σε σχέση
με το χρόνο.

03348.png


:2funny: :2funny: :2funny:

Βολταιράκο ,πρώτα  να διαβάσεις τα Μαθηματικά και τη Φυσική του Λυκείου
να αποκτήσεις ΒΑΣΙΚΟ υπόβαθρο, που θέλεις
να κάνεις και πολύπλοκες αναλύσεις...πρασινοφρουρέ !  :2funny: :2funny: :2funny:

1441735357-0f23783a1b90e3385dcf67424436c3ce.jpg


:2funny: :2funny: :2funny:





Πρασινοφρουρέ, Βολταιράκο 45 συνέχιζε  να μας διασκεδάζεις  
τις κοτσάνες σου !  :rockon: :rockon:  :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:
 

ass_kavlos

Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2009
Μηνύματα
8.224
Κριτικές
2
Like
27
Πόντοι
66


Ώπα, τί έγινε;  :S


Πήγαμε στο Side B του δίσκου; Πού είναι το "Ρωσίδες πουτάνες 1993-1999"?



Όπου να'ναι θα έχουμε και τον Πικερίκου να σου κάνει παρέα με τον Νόμο...



F60.1 και τα μυαλά στα κάγκελα!  :rockon:


:2funny: :2funny: :2funny:

:2funny: :2funny: :2funny:

:2funny: :2funny: :2funny:


Η Μελάνια του Μπου.Κομ: Κωνσταντινιά Λαδάκη  :2funny:

:s&m_1:
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom