[size=15pt]Συμφωνούμε[/size] αυτή του βουνού... Λήστευε και βίαζε..
Αλλά πες μας για την νεότερη εποχή από τη χούντα και μετά...
Ανιστόρητε Ηλίθιε, πάλι χάνω την ωρα μου μαζί σου :
"...Το ΕΑΜ ιδρύθηκε το Σεπτ 1941 με πρωτοβουλία των κομμουνιστών κι εξελιχθηκε ραγδαία στο μεγαλύτερο απο τα αντιστασιακα κινηματα της κατεχόμενης Ελλάδας.
Οι εκτιμησεις για τους οπαδούς του το 1944 κυμαίνονται απο τις 500.000-2.000.000.
...Το 1944 ο ΕΛΑΣ αριθμούσε περι τα 60.000 μελη...
Όπως και πολλοι αλλοι πρωταγωνιστες στο δραμα της κατεχομενης Ελλαδας, το ΕΑΜ απεβλεπε στη μεταπολεμικη εξουσια. Ανελέητο στη μεταχείρηση των εσωτερικών αντιπάλων , το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ είχε ταυτοχρονα αξιολογη βαση λαϊκης υποστηριξης.
Ανεπτυξε αυτην την υποστηριξη προβαλλοντας το οραμα για ενα καλυτερο μελλον που υπερεβαινε τις δυνατοτητες του παλαιού πολιτικου κατεστημενου.
Αγωνιστηκε να:
- βελτιώσει το εκπαιδευτικό επιπεδο των απομονωμενων ορεινων περιοχων,
- δωσει στους χωρικους μια αισθηση πολιτικης συμμετοχης
- και ιδιως να βελτιώσει τη θεση των γυναικών.
Οι πρωτες ελληνικές εκλογες στις οποιες οι γυναικες ειχαν δικαιωμα ψηφου ήταν αυτες που οργανωθηκαν τον Απριλιο του 1944 για τη συγκροτηση ενος Εθνικου Συμβουλιου στις μεγαλες περιοχες της ορεινης Ελλαδας που μεχρι τοτε ειχαν περιελθει στον ελεγχο του ΕΑΜ."
Richard Clogg - Συνοπτικη Ιστορια της Ελλάδας, Εκδοσεις Κάτοπτρο
Πουθενά δε γράφει ο Εγγλέζος για ληστείες και βιασμούς απο το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, αντίθετα :
"...Μια [size=14pt]εκδικητική δεξιά κυβερνηση [/size]επιβάρυνε την ηδη πολωμενη πολιτική κατασταση. Πριν ακόμη απο τις εκλογες (Μαρτιος 1946), [size=14pt]η καταπιεση της Δεξιάς[/size] είχε οδηγησει τους πρωην ανταρτες του ΕΛΑΣ πισω στα βουνα.
Αυτη η εξελιξη κερδιζε τωρα εδαφος, παρολο που επικρατουσε ακομα συγχυση στους κολπους της κομμουνιστικης ηγεσιας σχετικα με το αν επρεπε να αγωνιστει για την εξουσια με συνταγματικά ή με στρατιωτικα μεσα. " (του ιδιου συγγραφεα)