Ποιος πηγε στη Μερκελ να ζητιανευει κορωνοομολογα? Ο Σουηδος ή ο Ελληνας?
Όντως η διαφορετική γραμμή της Σουηδίας μας δημιουργεί πρόβλημα, όχι μόνο σε εμάς στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
Ούτως ή άλλως όμως στην ΕΕ υπάρχουν οικονομίες που πάνε με τον αραμπά και άλλες που πάνε τρένο.
Αυτές που πάνε τρένο θα ήταν αρνητικές έτσι κι αλλιώς σε Ευρωομόλογο.
Οι αποφάσεις του Eurogroup ήταν ενθαρρυντικές. Γίνεται μια προσπάθεια σύγκλισης, επιτυχής ως ένα βαθμό.
Αλλά το να ζητάμε ευρωομόλογο είναι εγωιστικό και δείχνει απλά ότι είμαστε κακομαθημένοι. Ζητάμε ουσιαστικά από τον ισχυρό να βάλει μπροστά την αξιοπιστία του για να πάρουμε εμείς φθηνό και εύκολο χρήμα τη στιγμή που ο δυνατός δεν έχει λόγο στο να μας πει πώς θα ξοδέψουμε αυτά τα λεφτά ή στο πώς θα γίνει η διαχείριση των δημοσιονομικών μας.
Δεν θα μπορεί να μας πει ο Γερμανός «σύντροφε γιατί δεν περικόπτεις π.χ. απ τον δημόσιο υπάλληλο και να τα δώσεις στον δικηγόρο (τον νέο δικηγόρο όχι τον άλλον που είναι 30 χρόνια στο κουρμπέτι) που του δίνεις κουπόνια και τον δουλεύεις;»
H «γιατί δεν περικόπτεις από τον δάσκαλο που ούτως ή άλλως κάθεται και που του είπαμε να κατεβάσει το viber να στείλει πέντε ασκήσεις στους πιτσιρικάδες να μην ξύνονται και έχει κάνει επανάσταση;»
Η Ελλάδα έχει ωφεληθεί πολλαπλώς από την συμμετοχή στην ΕΕ και θα συνεχίσει να ωφελείται π.χ. ο Έλληνας κρατάει στα χέρια του ένα από τα δύο πιο ισχυρά νομίσματα του πλανήτη -άσχετα αν από αυτοκτονικό ιδεασμό ήθελε να το παρατήσει πριν πέντε χρόνια και να κόψει το δικό του πατσαβούρι.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι ενταγμένες στο ευρωσύστημα και θα εξασφαλιστεί ρευστότητα και χρηματοδότηση ακόμα και αν οι όροι με τους οποίους θα γίνει αυτό δεν είναι τέλειοι για εμάς.
Αυτά βέβαια δεν τα καταλαβαίνουν αριστερά λαμόγια που ευδοκιμούν στο νήμα.
Αυτοί ας σκεφτούν το εναλλακτικό σενάριο που αφορά χώρες εκτός ΕΕ. Αν δεν μπορούν να το φανταστούν ας δούν τη μούρη του Ερντογάν στο διάγγελμα που ήταν πιο κίτρινη και από τις φανέλες της Φενέρ Μπαχτσέ. ..