1personanongrata
Ενεργό Μέλος
- Εγγρ.
- 10 Δεκ 2007
- Μηνύματα
- 60.677
- Like
- 13
- Πόντοι
- 866
Φόβάμαι ελάχιστοι έως κανένας. Και για έναν απλό λόγο:εάν θεωρηθεί άδικη η προφυλάκιση κάποιου, θα φταίνε οι δικαστικοί λειτουργοί που τον προφυλάκισαν κάποιον. Και επειδή κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει, εάν κάποιος προφυλακιστεί ή και φυλακιστεί αδίκως, το αρμόδιο δικαστήριο ναι μεν δέχεται ότι αδίκως έγινε η προφυλάκιση ή η φυλάκισή του, πλην όμως έφταιγε και ο ίδιος σε αυτό με την όλη συμπεριφορά του. Και όλα μέλι γάλα. Πρέπει να έχει κανείς΄διάθεση και χρήμα να τρέχει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ΄δικαιωθεί, και τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί σε συμμόρφωση με την απόφασή του να τα σκάσει χοντρά.
Ευρωχαστούκι στην Ελλάδα η δικαίωση Αρμπάν
Ο Αρμπάν σήμερα ζει στη Σουηδία και ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική ραπ. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στην Ελλάδα όταν είχε δημιουργήσει το συγκρότημα RPR
«ΔΙΚΑΙΩΣΗ. Αυτή είναι η μόνη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό. Δικαίωση και χαρά. Αυτό όμως δεν με κάνει να ξεχνώ την αδικία που έζησα από τα ελληνικά δικαστήρια». Το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ο 24χρονος Αρμπάν Περλάλα έμαθε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που καταδίκασε την Ελλάδα για κακοδικία των ελληνικών δικαστηρίων στην περίπτωσή του, δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του. Από τη Σουηδία όπου ζει πλέον, τηλεφωνούσε σε ανθρώπους που του συμπαραστάθηκαν για να τους πει το ευχάριστο νέο.
Το Δικαστήριο ομόφωνα έκρινε πως και τις τρεις φορές που η υπόθεση του Αρμπάν Περλάλα - με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε επεισόδια, έριξε μολότοφ και τραυμάτισε ελαφρά αστυνομικό - έφτασε στα δικαστικά έδρανα παραβιάστηκαν βασικές αρχές Δικαίου, ενώ επιδίκασε και το ποσό των 6.000 ευρώ για τον νεαρό Αλβανό. «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι ένα χαστούκι στην Ελλάδα», επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, που τονίζουν πως «η ίδια καταδικαστική απόφαση για κακοδικία απαγγέλθηκε στην Τουρκία για τη δίκη Οτζαλάν»!
Δεν άκουγαν κανένα
Η 15η Ιανουαρίου 1999 έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό του Αρμπάν, όταν συνελήφθη από αστυνομικούς με την κατηγορία ότι εκτόξευσε εναντίον τους βόμβα μολότοφ που τραυμάτισε ελαφρά έναν συνάδελφό τους, κατά τη διάρκεια μαθητικής πορείας που κατέληξε στην Πλατεία Συντάγματος. Τότε ομάδα κουκουλοφόρων είχε εκτοξεύσει βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να υποστεί εγκαύματα. Μία ώρα αργότερα, μετά την αναφορά συναδέλφου τους αστυνομικοί συνέλαβαν τον 16χρονο, τότε, Αρμπάν Περλάλα, μαθητή του 46ου Λυκείου Αθηνών. Η σκηνή της σύλληψης καταγράφηκε από φωτορεπόρτερ και δείχνει τον ανελέητο ξυλοδαρμό του 16χρονου μαθητή, που μάταια παρακαλούσε τουλάχιστον να μην τον χτυπούν στο εγχειρισμένο μάτι του. Δέχθηκε τόσα χτυπήματα, ώστε κινδύνευσε να χάσει οριστικά την όρασή του από το ένα μάτι.
Τελικά, οδηγείται στο δικαστήριο που σε πρώτο βαθμό τον καταδικάζει σε οκτώμισι χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία για εμπρησμό σε βαθμό κακουργήματος. Ούτε οι αντίθετες μαρτυρίες καθηγητών και συμμαθητών του πως την ώρα των επεισοδίων ο Αρμπάν βρισκόταν στην οδό Σταδίου ούτε τα βίντεο των τηλεοπτικών σταθμών που κατέγραψαν έναν νεαρό με σκούρο μπουφάν να πετά τη μολότοφ, ενώ ο Αρμπάν φορούσε γαλάζιο, επηρέασαν την απόφαση των δικαστών. «Στο δικαστήριο, όπως φάνηκε και από την απόφαση, μέτρησε ότι ο Αρμπάν ήταν ένας 16χρονος Αλβανός με ξυρισμένο κεφάλι και σκουλαρίκι», λέει η συνήγορός του Ιωάννα Κούρτοβικ. Το «σκουλαρίκι και το ξυρισμένο κεφάλι» θα αναφερθούν και στις άλλες δύο δικαστικές αποφάσεις. Το Εφετείο μείωσε την ποινή του σε δυόμισι χρόνια με αναστολή, αλλά και πάλι οι δικαστές αρνήθηκαν να εξετάσουν όλο το οπτικό υλικό της υπεράσπισης που αποδείκνυε ότι η κατηγορία εις βάρος του Αρμπάν Περλάλα δεν έστεκε, ενώ και ο Άρειος Πάγος δεν αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του.
Χαμηλοί τόνοι γιατί «μένουμε ακόμη εδώ»
Η ΑΠΟΦΑΣΗ του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαιώνει αυτό που με πάθος υποστήριξαν ο Αρμπάν, η οικογένειά του, οι συμμαθητές του, η υπεράσπισή του, το πλήθος των ανθρώπων που προσφέρθηκαν να τον βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Οι γονείς τους, ο Ντούε και η Ντάνε - που έγινε Ειρήνη για να βρίσκει δουλειά στην Ελλάδα - και ο μικρός αδελφός του Έρι προτιμούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για την απόφαση γιατί - όπως εξηγούν - «μένουμε ακόμη εδώ». Ο Αρμπάν, που ζει πλέον στη Σουηδία και ασχολείται με τη μουσική ραπ, περιμένει και από τα ελληνικά δικαστήρια να αναιρέσουν την εις βάρος του καταδίκη για να νιώσει απόλυτα δικαιωμένος.
ΤΑ ΝΕΑ , 26/02/2007 , Σελ.: N14
Κωδικός άρθρου: A18774N142
ID: 559136