Επειδή δεν γνωρίζω τα στοιχεία της δικογραφίας και επειδή είδα ότι η συζήτηση έχει πάρει πλέον νομική διάσταση, μπορώ να συνεισφέρω προς τα εξής:
1)Καταρχήν, η προσωρινή κράτηση (και όχι προφυλάκιση ως εκ παραδρομής χρησιμοποιείται ο όρος από πολλούς) δε συνιστά προκαταβολή ποινής, αλλά προληπτικό μέτρο για συγκεκριμένους λόγους που αναφέρει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, κυρίως για να μη διαφύγει ο κατηγορούμενος και να παραστεί στο δικαστήριο, για να μην υποπέσει σε παρόμοια αδικήματα και για να μην δημιουργήσει προβλήματα κατά τη διεξαγωγή της τακτικής ανάκρισης.
2)Εφόσον έχουμε θάνατο πλέον, η κατηγορία είναι ανθρωποκτονία εκ προθέσεως πλέον, για τον ένα τουλάχιστον. Για τους άλλους δεν μπορώ να γνωρίζω, κυρίως για το εάν τους έχει απαγγελθεί κατηγορία έστω για συνέργεια σε ανθρωποκτονία, και τίνος βαθμού συνέργεια έκανε δεκτή ο εισαγγελέας κατά την άσκηση της ποινικής δίωξης.
3)Εάν κατηγορηθεί κάποιος για άμεση συνέργεια σε ένα έγκλημα, τιμωρείται με την ποινή του φυσικού αυτουργού, δηλαδή του δράστη. Για την ανθρωποκτονία από πρόθεση, εάν δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό, η προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη. Εφόσον καταδικαστεί κάποιος για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και εδεν αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, η επιβαλλόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη επίσης. Εάν καταδικαστεί για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, του επιβάλλεται ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.
4)Όσον αφορά τα άλλα εγκλήματα για τα οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη, οι προβλεπόμενες ποινές έχουν ως εξής:α)για την αντιποίηση αρχής, φυλάκιση μέχρι ένα έτος, β)για την απρόκλητη σωματική βλάβη, φυλάκιση 6 μηνών μέχρι 5 χρόνια, γ)για την διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, φυλάκιση άπό 10 ημέρες μέχρι 5 χρόνια. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, Δεδομένης της συγχώνευσης των ποινών, στο τέλος οι ποινές των δραστών δεν θα είναι και πολύ μεγάλες.
4)Στην παρούσα φάση ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα, θα ακολουθήσει τακτική ανάκριση, και το για ποια αδικήματα θα παραπεμφθούν στο δικαστήριο τελικά θα κριθεί μετά το τέλος της τακτικής ανάκρισης από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
5)Το δικαστήριο δεσμεύεται από το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου ως προς το εξής:μπορεί να τροποποιήσει τα αδικήματα ως προς το επιεικέστερο για τους κατηγορούμενους και όχι προς το δυσμένέστερο, δηλαδή μπορεί για παράδειγμα την απρόκλητη σωματική βλάβη να την κάνει απλή, όχι όμως θανατηφόρο.
6)Τέλος, τα αδικήματα προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, η ό Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει απλά τη διαδικασία την ποινικής δίκης από την αρχή έως το τέλος της.
Ελπίζω να βοήθησε λίγο η παραπάνω μικρή ανάλυσή μου.