Όλα αυτά είναι υπερβολές και δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Ειδικά στο Λβόφ, είναι πολύ φιλικοί και πολιτισμένοι οι άνθρωποι και βοηθούν σε ό,τι χρειαστεί κάποιος. Πήγαινε μια βόλτα στα ανατολικά, να δείς το εξής περίεργο: εκεί αισθάνεσαι λιγότερο το πολεμικό κλίμα διότι ο κόσμος δεν εκδηλώνεται τόσο αυθόρμητα όσο στα δυτικά, αλλά ο κόσμος είναι κατά κανόνα άξεστος και απότομος.
Στο Λβόφ, είναι όλοι πατριωτικά ξεσηκωμένοι, αλλά στην καθημερινότητα και ειδικά προς τους ξένους, είναι μέρα με τη νύχτα, σε σχέση
με τους ανατολικούς. Αυτό το λέω εγώ, που πρόσφατα κάθησα Λβόφ, ολόκληρο ενάμιση μήνα, και στο καπάκι βρέθηκα στο Ντνιπρο για είκοσι
μέρες και είδα τη διαφορά. Για την χρήση oυκρανικών, δεν ισχύουν όσα γράφεις, διότι σε όλους τους ξένους που μιλούν ρωσικά, ανταποκρίνονται ρωσικά χωρίς πρόβλημα και χαμογελάστοί. Εννοείται, ότι αν κάποιος φιλοτιμηθεί και μάθει λίγα ουκρανικά, τους κερδίζει
και τους κάνει χαλί. Επίσης, στο Λβόφ, αρκετός κόσμος, μιλάει γερμανικά και αγγλικά, και σαφώς ένας ξένος μπορεί και σε αυτές τις γλώσσες
να κάνει τη δουλειά του. Αλλά αυτό που γράφεις, ότι τους μιλάς και σου αποκρίνονται στα ουκρανικά, είναι κάτι που δεν ισχύει με τίποτα.
Αν τους μιλήσεις ρωσικά, απαντούν ρωσικά. Τελεία και παύλα. Αν όμως κάποιος ουκρανός ανατολικός και ρωσόφωνος τους μιλήσει (το έχω δεί με τα μάτια μου) τότε για σπάσιμο, μπορεί να του απαντήσουν ουκρανικά, αλλά αυτά είναι τα ενδοοικογενειακά τους, και στους ξένους δεν πέφτει λόγος. Το Λβόφ, ούτε είναι τελειωμένο, όπως λες, από τον πόλεμο, ούτε ο κόσμος και οι γυναίκες είναι σκατά, ούτε είναι μη εξυπηρετικοί,
όπως γράφεις. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος, με πολιτισμένους και φιλικούς ανθρώπους. Αυτό αποκόμισα εγώ, και μάλιστα έχοντας το προνόμιο να μπαίνω και στα σπίτια τους λόγω κοινών φίλων διαπιστώνοντας πόσο νοικοκύρηδες και φιλόξενοι είναι. Γι' αυτό σου λέω, αν έμενες μόνο στα βαλκανιοπουτσικά σου, χωρίς να γράφεις υπερβολές που δεν ισχύουν, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Αυτά τα γράφω, επειδή μας διαβάζει κόσμος για ενημέρωση, και σχηματίζει λάθος εικόνες.