Και εγώ έχω χωριστό /home , αλλά είναι 50GB, ενώ το / είναι 10. Πως θα κάνω την αντιγραφή στο /newdirectory λοιπόν; Αναγκαστικά πρέπει να τα μεταφέρω σε κάποιον άλλο δίσκο. Όσο για το format, σε αυτή την περίπτωση το 9.04 έχει ext3 και grub 1, τα οποία θα παραμείνουν αν δε γίνει καθαρή εγκατάσταση. Με καθαρή εγκατάσταση θα μπει ext4 & grub 2. Άρα δε βλέπω κάποιο λόγο να γίνουν 2 αναβαθμίσεις μέσω δικτύου που θα πάρουν συνολικά 2-3 ώρες, αντί για αντιγραφή του /home και καθαρή εγκατάσταση.
Την αντιγραφή την έκανα με rdiff-backup.
Για όσους δε θέλουν γραμμή εντολών, υπάρχουν και γραφικά εργαλεία φυσικά.
Προφανως και θα ειχες χωριστο /home!
Το rsync δεν ειναι μονο για το δικτυο. Δοκιμασε την εντολη και θα δεις. Ειναι χρησιμοτατο εργαλειο για copy/paste που σου κραταει τα attributes/permissions των αρχειων και σου μεταφερει ο,τι του πεις. Επισης χρησιμευει και για incremental backups.
Δηλαδη πες οτι εχεις εναν φακελο με 500 gb ταινιες και τον κανεις backup τακτικα για να μη τις χασεις. Θα δωσεις μια φορα rsync -axv /mnt/tainies /mnt/Backup ( τα directories προφανως και θα ειναι τα αντιστοιχα ) και την επομενη φορα που θα εχεις κατεβασει πχ 100gb ταινιες και θα θες να τις κανεις και αυτες backup θα ξαναδωσεις την ιδια εντολη, και αυτο θα μεταφερει ΜΟΝΟ τα 100gb που ειναι καινουρια χωρις να μεταφερει στο τζαμπα τα υπολοιπα τα οποια τα βλεπει ηδη εκει και ειναι ιδια και στους δυο φακελους. Το rsync σου μεταφερει τα παντα ως εχουν, δηλαδη το /home σου θα ηταν αυτουσιο, και μετα απο φορματ απλα θα το εκανες mount και θα ηταν σαν να ειχες το παλιο σου desktop.
Δεν θα ειχες προβλημα επομενως να κανεις κατι αντιστοιχο και με το rsync για την περιπτωση σου.
Το ext4 δεν ειναι και τιποτα τρελη αναβαθμιση παντως, ασε που ακομα εχει μερικα προβληματα που μπορει να στα πεταξει απτο πουθενα. Εγω διαφορα ειχα δει μονο στην ταχυτητα διαγραφης η οποια ηταν αστραπιαια. Πουθενα αλλου.
Δεν ειναι δυνατον να κανεις καθε 6 μηνες format, σε καθε νεα εκδοση, αυτο ειναι παρανοικο, και "αντιθετο" ιδεολογικα με αυτο που παει να πλασαρει το linux ( και το κανει ).