Η αποκλειστική είναι 24 ώρες το 24ωρο, για 6,5 μέρες την εβδομάδα. Έχει ενα ρεπό μια μέρα την εβδομάδα. Κάνει και τις δουλειές του σπιτιού, γιατί μένει κι αυτή μέσα. Παίρνει εναν βασικό μισθό πχ 600-800 ευρώ που της υπεραρκεί, γιατί όλα τα βασικά έξοδα είναι της οικογένειας που προσέχει τον άνθρωπό της.
Σου υπογράφω ότι φροντίζει 3000% καλύτερα τον άνθρωπο από ότι θα τον πρόσεχαν σε ενα γηροκομείο.
Και το γεροντακι δεν απαιτεί φροντίδα όλη την ώρα. Κάποιες ώρες της ημέρας.
Τον υπόλοιπο χρόνο τον ορίζει η αποκλειστική όπως θέλει. Οπότε τη συμφέρει να μακροημερευσει το γεροντακι και γι'αυτό είναι φουλ προσεκτική.
Όποιος δίνει 6 χιλιάρικα το μήνα απλά βλέπει ως βαρίδι τον παππού ή τη γιαγιά και τον ξεφορτώνεται στο ίδρυμα.
Ο μέσος χρόνος επιβίωσης, ανοιακών ειδικά ασθενών, στα γηροκομεία ειναι μερικών μηνών.
Μη μου γράψεις καμία εξυπνάδα. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σου γράφω.
Επειδή γνωρίζω και εγώ από πρώτο χέρι
η κοπέλα που μένει στο σπίτι 24/24 τρώει και πίνει εκεί και κάνει τις δουλειές του σπιτιού και παίρνει 8 κατοστάρικα δεν είναι αποκλειστική με την έννοια που είπαμε παραπάνω.
Αποκλειστική είναι η επαγγελματίας νοσοκόμα (ή έστω γνώστης) η οποία γνωρίζει διάφορες διαδικασίες που μπορεί να χρειαστεί ένας τέτοιος άνθρωπος όπως αλλαγή καθετήρα, γάζας, καθαρισμός, τις δόσεις από τα φάρμακα...ποια φάρμακα, ενέσεις και άλλα πολλά. Οι αποκλειστικές θυμάμαι έπαιρναν ένα 100άρικο για 8 - 10 ώρες και μετά πήγαιναν σπίτι το βράδυ και έπρεπε να φέρεις άλλη για το βράδυ. Και φυσικά δεν κάνουν καμία δουλειά σπιτιού.
Αυτές που λες εσύ μπορεί να ξέρουν ή μπορεί να μην ξέρουν τίποτα από τα παραπάνω..και πολλές από αυτές δεν αναλαμβάνουν και τέτοιες ευθύνες....πολλές θέλουν μόνο ανθρώπους κατάκοιτους (για ευνόητους λόγους) και πολλές απλά σου λένε ότι θες να ακούσεις αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνουν για τίποτα.
Ισχύει ότι στα γηροκομεία ένας άνθρωπος με πολλά προβλήματα υγείας δεν έχει πολύ χρόνο με μεγαλύτερο παράγοντα τις λοιμώξεις που θα τσιμπήσει εκεί μέσα. Και παίζει ρόλο και η σκέψη ότι τον παράτησαν εκεί μόνο του.
Μόνο που αυτή είναι η παγίδα....και στο σπίτι με την ''αποκλειστική'' δεν θα είναι καλύτερα γιατί από φροντίδα και παρακολούθηση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ένα καλό γηροκομείο με γιατρούς και εξετάσεις (που σου χρεώνουν έξτρα φυσικά) κάθε μέρα. Μπορεί ο άνθρωπος να είναι λίγο πιο χαρούμενος αλλά μπορεί και να έχει αναιμία από αιμορραγία και να μην το έχει πάρει κανένας χαμπάρι.
Εγώ μόνος μου έγραψα ότι ακόμα και τα γηροκομεία των 5-6Κ είναι στοιχειωδώς ανθρώπινα...ούτε καν φυσιολογικά...αλλά και το να βάζεις τον γέρο να τον προσέχει μια τύπησα που δεν ξέρεις ποια είναι και στην ουσία το μόνο που κάνει είναι λίγο παρέα και ξεσκάτισμα....δεν το λες και καλύτερο.
Όπως είπα η υγεία και το well being είναι σημαντικότερα από την ψυχολογία τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου.
Επειδή εγώ είδα και το ένα και το άλλο και έχω περισσότερη εμπειρία σε αυτό από ότι νομίζεις....η έλειψη ιατρικής παρακολούθησης στο σπίτι είναι σημαντικότερη από το ''να μην αισθάνεσαι τύψεις'' ότι ξεφορτώθηκες κάποιον. Όπως είπα...πήγαινε κάθε μέρα και κάτσε εκεί μέχρι το βράδυ μπορείς.
Και φυσικά αν κάποιος έχει άπειρα λεφτά μπορεί να φέρει το γηροκομείο σπίτι του...αλλά πόσοι μπορούν να το κάνουν αυτό????