Εντυπώσεις από Κούβα, από διαμονή μου διάρκειας 2 εβδομάδων και περιήγησή μου Νοέμβριο 2013:
1) πήγα Αβάνα (τη γύρισα λίγο-πολύ όλη), στα νησάκια τα κάγιο (Κάγιο Σάντα Μαρία κλπ) και ηπειρωτικά στη Σάντα Κλάρα. Γενικά (για να μην παρεξηγηθώ), ο σκοπός του ταξιδιού μου αυτού ήταν περισσότερο να δω τι σημαίνει Κούβα, παρά ο (σεξο)τουρισμός. Ωστόσο, θα πω τη γνώμη μου και γι'αυτό...
2) Η Κούβα είναι τζάμπα! μοχίτο (το πιο ακριβό, στο καλύτερο ξενοδοχείο της Αβάνας, το Νασιονάλ) όχι πάνω από 3 ευρώ! Γενικά, προσοχή ιατί παίζουν πολλοί άσχετοι που νερώνουν ή κάνουν χάλια τα κοκτέηλ... Για ρούμι κρυφαία ό,τι κι αν δοκιμάσετε, προτείνω να δοκιμάσετε διάφορα που εμεις δεν εχουμε εδω (π.χ. Santiago, λευκό). Από πούρα, παρομοίως, τα κλασικά Cohiba, Romeo Y Julieta κλπ, αλλά αυτά τα έχουμε κι εμείς και μάλιστα οι τιμές στην Κούβα ελάχιστα διαφέρουν από τις δικές μας. Μόνο αν βρείτε γνωστό και σας τα δώσει μαύρη αγορά σε καλύτερη τιμή (όπως έκανα κι εγώ). Οπωσδήποτε με χαρτί-βεβαίωση αγοράς και γνησιότητας, όχι πάνω από 25 πούρα κι όχι πανω από 2 λίτρα νομίζω αλκοόλ. Ενώ μπορεί να φύγετε από κούβα, θα σας κάνουν σκηνικό σε ανταποκρίσεις (κυρίως Γερμανία, που οι μαλάκες τα γλυκοκοιτάνε...). Για πούρα προτείνω να βρείτε παραγωγό (εκτός Αβάνας) από όπου θα πάρετε χειροποίητα, 3 ευρώ το ένα το πολύ (εδώ κάτω από 10 δεν βρίσκεις) και είναι τούρμπο!
3) Γυναίκες: όλη η Κούβα είναι ένα μπουρδέλο! Κι αυτό το λένε και οι ντόπιοι. Δε θα βρει κανείς εκεί το τυπικό μπουρδέλο και πιάτσα (όχι πως δεν έχει, κυρίως το 2ο), αλλά εκεί (λόγω φτώχιας) όλες και όλοι (!) ψάχνονται όχι για το πήδημα αλλά για σπόνσορα και γαμπρό. Οπότε: α) προσοχή γιατί οι Κουβανές περιποιούνται πολύ τον εαυτό τους και σε συνδυασμό με κωλάρες
, βυζάρες
και περιποιημένη φάτσα, νύχια, μαλλί κλπ, τριγυρνούν πάντα έτοιμες για όλα. β) δεδομένης της φτώχειας, για να χτυπήσεις γκόμενα-πήδημα-σύζυγο (γούστα είναι αυτά) αρκεί να φαίνεσαι τουρίστας. Μπείτε σε ένα σούπερ μάρκετ, ψωνίστε πράγματα (που για αυτούς είναι ακριβά): εγγυημένα, θα σας πλησιάσουν γυναίκες να σας ρωτήσουν από που είστε, αν μένετε εκεί κοντά και θα σας φορτώσουν για ξενοδοχείο ή σπίτι...
Προσοχή όμως μην το παρακάνετε και σας παρουν χαμπάρι και οι υπόλοιποι Κουβανοί, γιατί τα βράδια κλέβουν κιόλας.
4) Ασφάλεια: ποτέ δεν κινδυνεύσεις στην Αβάνα μέχρι τις 23:00 οπότε και αποσύρονται οι μπάτσοι. Τους τουρίστες τους σέβονται γιατί φέρνουν λεφτά. Αλλά μετά τις 11 πάτε μόνο από κεντρικούς δρόμους. Οχι πως έπαθα κάτι που πήγα κι από στενάκια, αλλά ντόπιοι με συμβούλεψαν να το αποφεύγω... Επίσης, υπάρχουν πολλοί 'απατεώνες' (και γυναίκες) που μπορεί να σας τάζουν φτηνά τσιγάρα, χορό σάλσα με φτηνα ποτά κλπ, είναι όλοι απατεώνες που είτε θα σας πάνε σε απομονωμένο μέρος και θα σας ληστέψουν είτε θα ζητάνε εκτ ων υστέρων φιλοδώρημα.
5) Φιλοδωρήματα: επειδή θα σας πρήξουν, δίνετε ή 1 πέσο, άντε 2 αν το αξίζει κάποιος ή - κατά προτίμηση - σε είδος: στιλό, σαπούνια, σαμπουάν, τσίχλες κλπ κλπ. Πολλοί κουβαλάνε τέτοια από την πατρίδα, αφενός γιατί λόγω φτώχιας δε έχουν οι Κουβανοί να τα αγοράσουν, αφετέρου γιατί εξαιτίας του κομμουνιστικού τους καθεστώτος απλά πολλά από αυτά δεν υπάρχουν, ακόμη κι αν είχαν λεφτά να αγοράσουν...
6) Διαμονή: κάζα και μόνο κάζα. Εκτός κι αν κάποιον δεν τον πειράζει να δώσει όσα θα έδινε κι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο για να μείνει σε ξενοδοχείο που στην κούβα θα έπρεπε να κοστίζει τουλάχιστον μισή τιμή. Τα κάζα κοστίζουν κατά κανόνα 25 πέσος η βραδιά + 2-5 πέσος το πρωινό άνα άτομο. Οπωσδήποτε πάρτε και πρωινό, είναι σούπερ ποιότητα και σούπερ ποσότητα. Αν θέλετε να ζήσετε εμπειρία Κούβας, συστήνω καζα, κατά προτίμηση στην παλιά πόλη. Το μόνο κακό των κάζα είναι ότι στα καλά - επειδή μένουν οικογένειες μέσα - δεν επιτρέπουν να φέρνεις κοπέλες στο δωμάτιο, σε αντίθεση με ξενοδοχεία, που μπορούν να σου βρουν κιόλας...
7) Μεταφορά: παντού πόδια. αλλιώς πειρατικά ταξί που για φυσιολογικές σε εμάς αποστάσεις παίρνουν το πολύ 1-2 ευρώ! Από αεροδρόμιο αν βρείτε πειρατικό θα πάρει 5-10 ευρώ και πολυ ίσως λέω...
8) θάλασσες: οι περισσότεροι προτιμούν Βαραδέρο, το οποίο δεν προτίμησα, γιατί είναι πολύ τουριστικό. για πιο παρθένες παραλίες, αλλά επίσης με ριζόρτ για όποιον του αρέσουν τα all inclusive, προτείνω τα νησάκια Cayos (Cayo Santa Maria κλπ), όπου ή πας με μινι βαν σε 5-6 ώρες ή και αεροπορικώς. Αν το 2ο είναι οικονομικό, το προτείνω. Το βαν είναι τζάμπα, αλλά πολλές ώρες. Απέραντες λευκές αμμουδιές οι παραλίες, καταπληκτική πράσινη θάλασσα, πεντακάθαρη... Απλά αν έχει κύμα, απλά δεν μπαίνεις. Καλύτερη περίοδος για θάλασσα, αλλά και γενικά, οποτεδήποτε εκτός rainy season, δηλαδή περιόδου τυφώνων, δηλαδή όχι Ιούνιο-Νοέμβριο. Αν και έχει 3-4 χρόνια να εμφανιστεί τυφώνας, γενικά τότε έχει βροχές και αέρα, τα οποία δεν είναι κάτι τραγικό, όπως κι εδώ κι εκεί εξακολουθεί έτσι κι αλλιώς να έχει ζεστό καιρό, απλά δεν μπορείς να μπεις στη θάλασσα από το κύμα.
μπορώ να γράψω πολλά ακόμη για την Κούβα. Ο,τι θελει και όποιος θέλει είμαι στη διάθεσή του... Συνολικά, μοναδική εμπειρία, γλυκόπικρη εμπειρία, αν τους ζήσεις από μέσα, γιατί είναι θύματα του εαυτού τους και εξαπατημένοι-φυλακισμένοι στην ίδια τους την (όμορφη) χώρα. Πολλή φτώχεια, ζουν σε τρώγλες, με μάξιμουμ μισθό το μήνα 25 ευρώ (οι μπάτσοι) και συντάξεις της τάξης των 2-5 ευρώ το μήνα. αθώοι τελικά γιατί δεν ξέρουν ότι εκει εξω υπάρχει κι ενας άλλος κόσμος...