Εργασία στο σεξ: Επάγγελμα ή μορφή βίας;
Απρ 03, 2018 - 15:50
Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις για το αν η πορνεία-εργασία στο σεξ συνιστά ελεύθερη επιλογή και επάγγελμα ή άλλη μια μορφή βίας.
Για τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), η πορνεία δεν μπορεί να είναι επιλογή και αποτελεί ακόμη μια μορφή βίας, που εμποδίζει την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Στον αντίποδα βρίσκονται πάνω από δέκα οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που ζητούν πλήρη νομιμοποίηση της εργασίας στο σεξ, ως εργαλείο κοινωνικής ενσωμάτωσης και σαφή διαχωρισμό μεταξύ εργασίας στο σεξ και σωματεμπορίας. Όλοι, ωστόσο, συμφωνούν ότι ο νόμος που ισχύει από το 1999 θα πρέπει να αλλάξει.
Δύο νομοθετικά μοντέλα
Στο θέμα που έχει ανοίξει στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα συζητούνται 2 νομοθετικά μοντέλα.
Το σκανδιναβικό μοντέλο, που υποστηρίζει ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της πορνείας και της σωματεμπορίας ως «παράγωγου κοινωνικών ανισοτήτων». Συνεπώς, ο χρήστης των υπηρεσιών σεξ πρέπει να θεωρείται από την πολιτεία ότι διαπράττει ποινικό αδίκημα και ο εκτιθέμενος στην πορνεία να λογίζεται ως θύμα εκμετάλλευσης.
Μοντέλο που προκρίνει με πρόταση της η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών.
Το δε γερμανικό και ολλανδικό μοντέλο, αναγνωρίζει την εργασία στο σεξ ως ελεύθερη επιλογή του ατόμου να παρέχει έναντι αμοιβής τις υπηρεσίες του. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι απόψεις των εκπροσώπων σωματείων εργαζομένων στο σεξ και οργανώσεων που ασχολούνται με την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την ενδυνάμωσή τους.
Οι οργανώσεις
Με αφορμή το πρόσφατο πόρισμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών για την εργασία στο σεξ στην Ελλάδα, οι οργανώσεις σημειώνουν ότι το πόρισμα «θεωρεί εκ προοιμίου την εργασία στο σεξ ως εκμετάλλευση και συνεπώς την εξισώνει με τη σωματεμπορία, αγνοώντας το θεμελιώδες δικαίωμα του ατόμου στην αυτοδιάθεση, όταν δεν συντρέχουν συνθήκες βίας.
«Το υπάρχον νομικό πλαίσιο (Ν. 2734/1999), είναι όχι μόνο προβληματικό, λέει στον Αθήνα 9.84 η Μαρίνα Γαλανού πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών «αλλά τόσο περιοριστικό που στη πραγματικότητα λειτουργεί με έναν επιπλέον στιγματιστικό και τιμωρητικό τρόπο που προάγει τις διακρίσεις και τη βία εναντίον τους. Οι προϋποθέσεις που θέτει για να γίνει κάποιος κάτοχος πιστοποιητικού άσκησης επαγγέλματος,είναι τόσο περιοριστικές που καθιστούν τη νόμιμη εργασία σχεδόν αδύνατη.
Οι προτάσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων «κατά της πορνείας» επί της ουσίας στιγματίζουν τα άτομα που εργάζονται στο σεξ. Επιπλέον, τονίζει η κα Γαλανού, «δεν κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους στην επιτροπή που συστάθηκε για να γνωμοδοτήσει εκπρόσωποι των οργανώσεων που ασχολούνται με το θέμα»
Για προκατειλημμένες αποφάσεις, ιδεολογικά στεγανά και διάθεση άκριτης υιοθέτησης μέτρων που αγνοούν την ελληνική πραγματικότητα κάνει λόγο ο υπεύθυνος Επικοινωνίας και Προάσπισης Δικαιωμάτων του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», Γιώργος Τσιακαλάκης.
«Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων προσπαθώντας να προσεγγίσει το θέμα σύστησε μία επιτροπή η οποία γνωμοδότησε ότι η πορνεία πρέπει να ποινικοποιηθεί μερικώς καθώς θεωρεί εξ’ορισμού την εργασία στο σεξ εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
«Έχοντας την εμπειρία από το Κέντρο Ημέρας «Red Umbrella Athens» για εργαζόμενους στο σεξ, που λειτουργούμε στην Ομόνοια» συνεχίζει ο κ. Τσιακαλάκης «η εργασία στο σεξ είναι ένα επάγγελμα το οποίο δεν θα επέλεγε κάποιος εύκολα, αν είχε καλύτερες εναλλακτικές. Στον κόσμο όμως που ζούμε είναι ένα επάγγελμα που παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους ανθρώπους που επιλέγουν να το ασκούν. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει η πολιτεία να τους υποστηρίξει και να τους δώσει το δικαίωμα της νόμιμης εργασίας. Όχι να τους ωθεί στην παρανομία και το περιθώριο».
«Παράλληλα βγήκε ένα πόρισμα για μία ομάδα ανθρώπων από μία επιτροπή στην οποία δεν συμμετείχε ούτε ένας εργαζόμενος στο σεξ, ούτε ένα σωματείο. Πως μπορούμε να νομοθετήσουμε για μία κοινωνική ομάδα χωρίς να ακούσουμε τι έχει να πει αυτή η ομάδα αναρωτιέται ο κ.Τσιακαλάκης.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων
Η Ομάδας Διοίκησης Έργου που συστάθηκε, είχε ως κύριο έργο την επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ισότητα των φύλων, που θα προστατεύουν τις γυναίκες από τη βία και την εκμετάλλευση της πορνείας. Τη μελέτη του σκανδιναβικού νομοθετικού μοντέλου αντιμετώπισης της πορνείας και την επεξεργασία και διατύπωση συναφών προτάσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων.
Στο πόρισμα της η Ομάδα προτείνει:
«Η αντιμετώπιση του θέματος της νομοθεσίας και της χάραξης εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της πορνείας, πρέπει να στοχεύει στον δομικό και λειτουργικό επαναπροσδιορισμό της έννοιας της πορνείας και στην διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία που δεν θα την αντιμετωπίζει ως «επιλογή» , αλλά ως μορφή βίας – σε όλες της τις μορφές – στο σώμα και την ψυχή των γυναικών και καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Η θεμελιακή αρχή ότι το σώμα δεν είναι «εμπόρευμα» άρα δεν μπορεί να πωλείται, αποτελεί, τη βασική παράμετρο που καθορίζει ότι η πορνεία δεν μπορεί να θεωρείται επάγγελμα ή δραστηριότητα από «ελεύθερη επιλογή».
Καλλιόπη Ασλανίδου.-Ελευθερία Κουμάντου- Ελεωνόρα Ορφανίδου