Το κράτος πράγματι είναι ανίκανο... η AI όμως;
Μέχρι το 2100 δεν θα έχει μείνει άνθρωπος να δουλεύει σε τίποτα απολύτως.
Όχι ότι θα ζήσω να το δω, αλλά λέμε τώρα...
Ποιος ξέρει, μπορεί να έχεις δίκιο.
Εγώ υποθέτω, ότι τα πεζοδρόμια στο κέντρο, στο Χαλάνδρι, στη Γλυφάδα ή στο Μαραθώνα που ήταν στραβοφτιαγμένα πριν 50 χρόνια, σε άλλα 75 χρόνια το ίδιο θα είναι. Οι λακούβες στην λιωμένη άσφαλτο επίσης. Και πολλά-πολλά άλλα. Ασχέτως του ότι ο κόσμος θα κινείται σε ηλεκτροκίνητα ημί-τηλεκατευθυνόμενα κουβούκλια.
Η ΑΙ ξέρει να σχεδιάζει και να υλοποιεί εκ νέου υποδομές, χωρίς να είναι όμως σε θέση να διορθώσει παλαιότερους σχεδιασμούς. Περίπου όπως ένας μάστορας που ξέρει να αλλάξει το παλιό ξύλινο πάτωμα με ένα νέο συνθετικό, αλλά δεν ξέρει πως να επιδιορθώσει τις φθορές στο παλιό.
Όσο για το χρόνο εργασίας, εκεί που στη δεκαετία του ‘50 δούλευαν μόνο οι άντρες 48 ώρες την εβδομάδα, τώρα δουλεύουν 40 ώρες και βάλε άντρες και γυναίκες, και έχουμε και πάνω από το διπλό πληθυσμό από ότι τότε. Έχω την αίσθηση δηλαδή, ότι οι ώρες εργασίας αυξάνονται τα τελευταία 70 χρόνια, και δεν είμαι σίγουρος ότι θα ανατραπεί αυτή η τάση. Θα χρειάζονται και στο μέλλον πολλές εργατοώρες για να υλοποιήσουν τα σχέδια της ΑΙ. Τα ρομπότ θα είναι για δεκαετίες ακόμη περιορισμένης χρήσης στον πραγματικό κόσμο.
Βέβαια, ακαδημαϊκής φύσεως δραστηριότητες θα εκτελούνται όλο και περισσότερο από ηλεκτρονικά τσιπ, από ότι από ανθρώπους.