Έχουν γραφτεί διάφορες απόψεις και (παραδόξως) δεν έχει ξεφύγει το θέμα αρκετά, πράγμα το οποίο με κάνει υπερήφανο για το forum (χαχα).
Πέραν πλάκας,
Ως καπνιστής δεν θα ήθελα με την καμία να αναπνέει τον καπνό μου κάποιος που δεν το θέλει, αλλά από την άλλη θα ήθελα να έχω και έναν δικό μου χώρο (κάτι του στυλ «κε μη καπνιστή δεν θα έρθω εκεί που είσαι για να καπνίσω αλλά θέλω και εγώ ένα χώρο που να μπορώ να το κάνω, στο οποίο αν ενοχλείσαι σε παρακαλώ να μην έρθεις»
Οκ, συμφωνώ πως με ελεύθερη επιλογή ενός χώρου ως καπνιστών ή μη, όλοι θα γίνουν καπνιστών λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού. Η λύση όμως που πρότειναν κάποιοι , αδειοδότηση με κόστος (ή μεγαλύτερη φορολογία, ή επιδότηση των μη καπνιστών κλπ, σαν γενική ιδέα το λέω) νομίζω πως το εξισορροπεί.
Γράφτηκε επίσης πως θα μετακυληθεί το κόστος στον πελάτη. Εγώ λέω πως είναι πολύ σωστό. Εγώ ως καπνιστής έχω την επιλογή είτε να πάω σε ένα μαγαζί που έχει το ποτό 8-9 ευρώ είτε να πάω στο διπλανό που το έχει 11-12 ευρώ αλλά θα μπορώ να καπνίσω. Απόφαση δικιά μου. Για τις παρέες, να είστε σίγουροι πως εάν υπάρχουν αρκετά μαγαζιά που δεν θα επιτρέπεται το κάπνισμα, άρα και οι μη καπνίζοντες θα έχουν εναλλακτικές, μια χαρά θα πηγαίνουν εκεί, (και μαζί τους μπορεί να πηγαίνουν και κάποιοι από τους καπνιστές. Κάποιες φορές φαντάζομαι θα πηγαίνουμε σε κάποιο που επιτρέπεται κάποιες σε κάποιο που απαγορεύεται)
Κανενός το δικαίωμα δεν καταπατείται, και αποκτούν και οι μη καπνιστές επιλογή να μην αναπνέουν τον καπνό μου.
Φυσικά εάν καπνίζουν σε χώρο μην καπνιστών να κόβουν τον κώλο και του μαγαζιού και του πελάτη!
Τέλος, επειδή είδαν να αναφέρεται νωρίτερα το κόστος περίθαλψης των καπνιστών κλπ και η λογική γιατί να πληρώνουμε όλοι τις ασθένειες των καπνιστών, να σημειώσω πως αν αύριο με κάποιον τρόπο κόβονταν το τσιγάρο σε όλους, το κόστος περίθαλψης θα 10πλασιαζόταν (υπολογίστε αριθμό καπνιστών, είναι λίγο κοντά στο 40% του πληθυσμούΧ 1 πακέτο ημερησίως κατά μ.ο Χ 365 και από αυτό που βγάλετε υπολογίστε το 80% που είναι φορολογία για να δείτε την οικονομική συνεισφορά των καπνιστών στα έσοδα του κράτους- και άρα και της περίθαλψης) ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΩ απλά αν πάει η κουβέντα σε χρήματα ξέρετε πως ο καπνιστής πληρώνει περισσότερα από όσα «εισπράττει»