Πριν μερικά χρόνια, με κάλεσαν (κλήρωσαν) ως ένορκο στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο για μια υπόθεση δολοφονίας.
Η υπόθεση ήταν : 2 αλλοδαποί πήγαν να κλέψουν την τσάντα με 200€ από μια γιαγιά 80 χρονών. Την χτύπησαν, την έσπρωξαν και η γιαγιά χτύπησε θανάσιμα. Την είχαν παρακολουθήσει από την τράπεζα και την χτύπησαν στην είσοδο της πολυκατοικίας. Είχαν συλλάβει τον ένα από τους δύο στο σημείο οι γείτονες. Ο δεύτερος διέφυγε. Ο δολοφόνος 25άρης. Ο κατηγορούμενος έλεγε και καλά ότι ο άλλος χτύπησε την γιαγιά και πως αυτός παρασύρθηκε να πάει μαζί χωρίς να ξέρει και δεν πείραξε την γιαγιά απλά τράβηξε την τσάντα... Από τους μάρτυρες ήταν ολοφάνερο ότι ο κατηγορούμενος είχε ουσιαστική συμμετοχή. Σε αυτά δεν έχει άλλωστε σημασία αν έριξες 1 ή 3 γροθιές στην γιαγιά, και μια είναι αρκετή να την στείλει στον άλλο κόσμο... Ο Εισαγγελέας πρότεινε ενοχή.
Όταν μέσα στο συμβούλιο ήταν να βγάλουμε την απόφαση (3 δικαστές και 4 πολίτες, σύνολο 7) με έβαλαν να ανακοινώσω πρώτος τι ψηφίζω. Η σειρά είναι ψηφίζουν πρώτα οι 4 πολίτες ξεκινώντας από τον νεότερο, μετά οι 2 δικαστές και τελευταίος ψηφίζει ο πρόεδρος. Όλα αυτά πρωτόγνωρα για εμένα.
Εγώ είπα ξεκάθαρα "Ένοχος" (= ισόβια), άλλωστε με τις λίγες γνώσεις μου δεν μπορούσα να αμφισβητήσω την κρίση του Εισαγγελέα. Να προσθέσω ότι οι ένορκοι δεν γνωρίζουν την υπόθεση που ίσως κληρωθούν, και άρα ότι γνώριζα για την υπόθεση ήταν ότι κατάλαβα επιτόπου στις 3-4 ώρες της δίκης. Λοιπόν οι επόμενοι δύο ένορκοι στην σειρά είπαν "Αθώος", γιατί και καλά "το παιδί είναι νέο, απλά έσπρωξε την γιαγιά χωρίς να θέλει να την δολοφονήσει, και αυτή η άτυχη έπεσε και χτύπησε, και πως να τον στείλουν ισόβια νέο άνθρωπο (είχε και ένα εξώγαμο στην πατρίδα του)". Να μην σας πω πως μετά από αυτό "έτρεμα" στην ιδέα ότι μπορεί και να την γλυτώσει ο δολοφόνος, απλά επειδή κάποιοι δικοί μας είναι πολύ φιλεύσπλαχνοι! Ευτυχώς ο 4ος ένορκος και όλοι οι 3 δικαστές είπαν επίσης ένοχος, και ίσχυσε η αρχική απόφαση (5-2) και ο τύπος πήγε ισόβια.
Έφυγα με ήσυχη την συνείδησή μου, αλλά πολύ ανήσυχος για την επιπολαιότητα που δέρνει πολλούς από εμάς...