Νέα

Η ξεφτίλα της ατιμωρησίας στην Ελλάδα

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Mindreader
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 545
  • Εμφανίσεις 34K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Kaloeros

Ανώτερος
Εγγρ.
27 Φεβ 2009
Κριτικές
212
Like
4.915
Πόντοι
9.275
Μάλλον, δεν γνωρίζω ακριβώς, μου ήρθε κλήση από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής μου. Βασικά αυτοί καλούν πχ 20 ενόρκους για μια μέρα δίκης, εμφανίζονται οι 10-15 πολίτες στην δίκη, και από αυτούς κληρώνουν (κάνουν δημόσια κλήρωση πριν την δίκη) 4 ή 8 ανάλογα πόσες δίκες θα προλάβουν να ξεκινήσουν... Μου φάνηκε εντελώς τυχαίο, δεν μου ξαναέτυχε αλλά ήταν μεγάλη εμπειρία...

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Κριτικές
1
Like
6.194
Πόντοι
2.356
Μπα, είμαι σε αντίθετη φάση. Τρέμω καμιά φορά μη με καλέσουν σε καμιά τέτοια μαλακία (π.χ. εφορευτική επιτροπή σε εκλογές). :S

Thanx, man.

condo

Σπουδαίος
Εγγρ.
5 Μαρ 2009
Κριτικές
15
Like
114
Πόντοι
2.945
Πριν μερικά χρόνια, με κάλεσαν (κλήρωσαν) ως ένορκο στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο για μια υπόθεση δολοφονίας.

Η υπόθεση ήταν : 2 αλλοδαποί πήγαν να κλέψουν την τσάντα με 200€ από μια γιαγιά 80 χρονών. Την χτύπησαν, την έσπρωξαν και η γιαγιά χτύπησε θανάσιμα. Την είχαν παρακολουθήσει από την τράπεζα και την χτύπησαν στην είσοδο της πολυκατοικίας. Είχαν συλλάβει τον ένα από τους δύο στο σημείο οι γείτονες. Ο δεύτερος διέφυγε. Ο δολοφόνος 25άρης. Ο κατηγορούμενος έλεγε και καλά ότι ο άλλος χτύπησε την γιαγιά και πως αυτός παρασύρθηκε να πάει μαζί χωρίς να ξέρει και δεν πείραξε την γιαγιά απλά τράβηξε την τσάντα... Από τους μάρτυρες ήταν ολοφάνερο ότι ο κατηγορούμενος είχε ουσιαστική συμμετοχή. Σε αυτά δεν έχει άλλωστε σημασία αν έριξες 1 ή 3 γροθιές στην γιαγιά, και μια είναι αρκετή να την στείλει στον άλλο κόσμο... Ο Εισαγγελέας πρότεινε ενοχή.

Όταν μέσα στο συμβούλιο ήταν να βγάλουμε την απόφαση (3 δικαστές και 4 πολίτες, σύνολο 7) με έβαλαν να ανακοινώσω πρώτος τι ψηφίζω. Η σειρά είναι ψηφίζουν πρώτα οι 4 πολίτες ξεκινώντας από τον νεότερο, μετά οι 2 δικαστές και τελευταίος ψηφίζει ο πρόεδρος. Όλα αυτά πρωτόγνωρα για εμένα.

Εγώ είπα ξεκάθαρα "Ένοχος" (= ισόβια), άλλωστε με τις λίγες γνώσεις μου δεν μπορούσα να αμφισβητήσω την κρίση του Εισαγγελέα. Να προσθέσω ότι οι ένορκοι δεν γνωρίζουν την υπόθεση που ίσως κληρωθούν, και άρα ότι γνώριζα για την υπόθεση ήταν ότι κατάλαβα επιτόπου στις 3-4 ώρες της δίκης. Λοιπόν οι επόμενοι δύο ένορκοι στην σειρά είπαν "Αθώος", γιατί και καλά "το παιδί είναι νέο, απλά έσπρωξε την γιαγιά  χωρίς να θέλει να την δολοφονήσει, και αυτή η άτυχη έπεσε και χτύπησε, και πως να τον στείλουν ισόβια νέο άνθρωπο (είχε και ένα εξώγαμο στην πατρίδα του)". Να μην σας πω πως μετά από αυτό "έτρεμα" στην ιδέα ότι μπορεί και να την γλυτώσει ο δολοφόνος, απλά επειδή κάποιοι δικοί μας είναι πολύ φιλεύσπλαχνοι! Ευτυχώς ο 4ος ένορκος και όλοι οι 3 δικαστές είπαν επίσης ένοχος, και ίσχυσε η αρχική απόφαση (5-2) και ο τύπος πήγε ισόβια.

Έφυγα με ήσυχη την συνείδησή μου, αλλά πολύ ανήσυχος για την επιπολαιότητα που δέρνει πολλούς από εμάς...

ίσως για αυτό σε φωνάξανε, για να τον βγάλεις αθώο και εσύ

ΦΑΚΙΡΗΣ

Γλομπεάρχης
Εγγρ.
17 Ιουν 2012
Κριτικές
167
Like
28.484
Πόντοι
34.538
OP
OP
Mindreader

Mindreader

Τιμημένος
Εγγρ.
24 Φεβ 2014
Κριτικές
110
Like
20.337
Πόντοι
28.786
Τον φαγατε τον ανθρωπο..
Τι καταλαβατε τωρα??

Το κατά πόσο μετράει για άνθρωπος κάποιος που πηδάει παιδάκια χωράει πολλή συζήτηση φίλε.

Και βέβαια με το καλημέρα παραβίασε τους περιοριστικούς όρους.

Το τι θα έκανε οταν ξεψάρωνε εντελώς δε θέλει πολλή φαντασία.

Wrath_

Μέλος
Εγγρ.
17 Απρ 2020
Like
588
Πόντοι
86
Θα ήταν χρήσιμο να μας εξηγήσει κάποιο μέλος Νομικός γιατί προβλέπονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εκτιτεας και ονομαστικής ποινής.

Ποια η λογική του Νομοθέτη?

Rand0m1

Σπουδαίος
Εγγρ.
15 Αυγ 2019
Κριτικές
1
Like
6.194
Πόντοι
2.356
Λογική; Ποια λογική;

Διάβασε τι λέει το πουλί. :S :S :S

Υ.Γ. στο ποινικο δικαιο ισχυει η αρχη οτι απο τοτε που τελεστηκε το εγκλημα μεχρι την εκτιση της ποινης εφαρμοζεται ο ηπιοτερος νομος. αφου λοιπον ο παρασκευοπουλος ψηφισε εναν τοσο ηπιο νομο, ακομα κι αν ισχυσε για 1 δευτερολεπτο και μετα καταργηθηκε, εφαρμοζεται αυτος, οσο αυστηροτεροι νομοι κι αν ψηφιστουν αργοτερα. ο αυστηροτερος ποινικος νομος ειτε αφορα το ουσιαστικο ειτε το δικονομικο ποινικο δικαιο απαγορευεται να εφαρμοστει αναδρομικα (αρθρο 7 συνταγματος και αρθρο 2 ποινικου κωδικα)

Wrath_

Μέλος
Εγγρ.
17 Απρ 2020
Like
588
Πόντοι
86
Η αίσθηση μου χωρίς να ξέρω πολλά είναι ότι οι Νόμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν λογική. Συχνά όχι προφανή, αλλά αν σου εξηγήσει κάποιος τις λεπτομέρειες εις βάθος καταλαβαίνεις τελικά το νόημα.

Γενικά στο θέμα Δικαιοσύνης η αίσθηση μου είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος δεν είναι στη μεριά του Νομοθέτη.

Nubic

Μέγας
Εγγρ.
28 Οκτ 2019
Κριτικές
10
Like
13.237
Πόντοι
3.846

το πουλί

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
23 Νοε 2014
Like
600
Πόντοι
246
Τις υποθέσεις τις γνωρίζω όσο κι εσύ και νομίζω πως μπορώ να έχω άποψη γι αυτά που διαβάζω. Εκτός κι αν απαγορεύεται.

Με 2 τόνους ναρκωτικών λοιπόν (νομίζω η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί), λαθρεμπόριο καυσίμων, 9 μάρτυρες στα αζήτητα και τους ανακριτές να παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο σε άλλη (σοβαρή) χώρα θα πέφτανε κεφάλια. Εδώ πιάσανε τους αυτοφωράκηδες.

O δε Νικολάκης δεν ασέλγησε σε έναν ανήλικο αλλά σε τρεις! Οι αριθμοί που αναφέρεις δεν είναι ούτε στη μέση των ποινών.

Ο νόμος Παρασκευοπουλου κάλλιστα μπορεί να καταργηθεί. Νομίζω αυτό είναι αυτονόητο.
ο εξυπνος διορθωνεται
ο ηλιθιος επιμενει

Μεγάλος Λευκός

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2020
Like
1.049
Πόντοι
216
μαλλον δεν καταλαβες τι ηθελα να πω...ξαναδιαβασε το ποστ μου :

Ο αλεξ ισχυριζεται οτι το ελληνικο ποινικο συστημα ειναι "απο τα πιο σκληρα". Ομως λεει τη μιση αληθεια. Ξεχναει να πει οτι αυτο ισχυει στα χαρτια μονο, καθως στην πραγματικοτητα υπαρχουν ενα σωρο παραθυρακια και work around που ουσιαστικα το καθιστουν ελαστικοτατο - για οσους εχουν φυσικα τις καταλληλες προσβασεις και τα μπικικινια.

Kman2

Σπουδαίος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2010
Κριτικές
1
Like
14.002
Πόντοι
2.606
Η ατιμωρησία είναι δείκτης ελευθερίας.
Δηλαδή η τιμωρία προυποθέτει.
1.Ραπορτάρισμα της παράβασης(ρουφ,χαφιεδισμός)
2.Καταγραφή της παράβασης
3.Εφαρμογή της καταδίκης από το αρμόδιο όργανο.
Συνεπώς η τιμωρία μπορεί να μπλοκαριστεί σε όλα τα επίπεδα.
Ουσιαστικά οι νόμοι εφαρμόζονται επιλεκτικά σε όλες τις χώρες εκτός αν υπάρχει στη χώρα πιο ισχυρό αγελαίο ένστικτο και κοινωνική συνοχή.Τέλος πάντων βαριέμαι να συνεχίσω.
Δεν είναι δηλαδή οτι σε κάποιες χώρες επικρατούν κάποιες πιο ισχυρές αφηρημένες αρχές και σε κάποιες άλλες άλλες αρχές ή τι είναι γραμμένο και τι δεν είναι.Κυρίως εξαρτάται το θέμα από τη σχετική ισχύ των μερών που επιβάλλουν το εκάστοτε δίκαιο πώς κάθε πλευρά υπερασπίζει τα δικαιώματά της.
Για εμένα όλα αυτά είναι μαλακίες τα βλέπω σαν απεριόριστο χύσι,κάποιοι τύποι συνασπίζονται με κοινά συμφέροντα κάνουν μια ομάδα και αρχίζουν να τραβάνε μαζί μαλακία μέχρι που παράγουν χύσι περισσότερο από τους αντιπάλους τους,επικρατούν και επιβάλουν τη θέση τους νομοθετικά.Κάπως έτσι βλεπω τη σύγκρουση συμφερόντων σα Βαλκάνιος.

Μεγάλος Λευκός

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2020
Like
1.049
Πόντοι
216
Το κατά πόσο μετράει για άνθρωπος κάποιος που πηδάει παιδάκια χωράει πολλή συζήτηση φίλε.

Και βέβαια με το καλημέρα παραβίασε τους περιοριστικούς όρους.

Το τι θα έκανε οταν ξεψάρωνε εντελώς δε θέλει πολλή φαντασία.

Yποτιθεται οτι το δικαστικο-σοφρωνιστικο συστημα υπαρχει για να σοφρωνιζει.
Βλεπει κανεις κατι τετοιο?

Μεγάλος Λευκός

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2020
Like
1.049
Πόντοι
216
Θα ήταν χρήσιμο να μας εξηγήσει κάποιο μέλος Νομικός γιατί προβλέπονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εκτιτεας και ονομαστικής ποινής.

Ποια η λογική του Νομοθέτη?

Εκβιαστικο παζαρι και εμποριο για να τα κονομανε οι δικηγοροι. Τι δεν εχεις καταλαβει?

Μεγάλος Λευκός

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2020
Like
1.049
Πόντοι
216
Πριν μερικά χρόνια, με κάλεσαν (κλήρωσαν) ως ένορκο στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο για μια υπόθεση δολοφονίας.

Η υπόθεση ήταν : 2 αλλοδαποί πήγαν να κλέψουν την τσάντα με 200€ από μια γιαγιά 80 χρονών. Την χτύπησαν, την έσπρωξαν και η γιαγιά χτύπησε θανάσιμα. Την είχαν παρακολουθήσει από την τράπεζα και την χτύπησαν στην είσοδο της πολυκατοικίας. Είχαν συλλάβει τον ένα από τους δύο στο σημείο οι γείτονες. Ο δεύτερος διέφυγε. Ο δολοφόνος 25άρης. Ο κατηγορούμενος έλεγε και καλά ότι ο άλλος χτύπησε την γιαγιά και πως αυτός παρασύρθηκε να πάει μαζί χωρίς να ξέρει και δεν πείραξε την γιαγιά απλά τράβηξε την τσάντα... Από τους μάρτυρες ήταν ολοφάνερο ότι ο κατηγορούμενος είχε ουσιαστική συμμετοχή. Σε αυτά δεν έχει άλλωστε σημασία αν έριξες 1 ή 3 γροθιές στην γιαγιά, και μια είναι αρκετή να την στείλει στον άλλο κόσμο... Ο Εισαγγελέας πρότεινε ενοχή.

Όταν μέσα στο συμβούλιο ήταν να βγάλουμε την απόφαση (3 δικαστές και 4 πολίτες, σύνολο 7) με έβαλαν να ανακοινώσω πρώτος τι ψηφίζω. Η σειρά είναι ψηφίζουν πρώτα οι 4 πολίτες ξεκινώντας από τον νεότερο, μετά οι 2 δικαστές και τελευταίος ψηφίζει ο πρόεδρος. Όλα αυτά πρωτόγνωρα για εμένα.

Εγώ είπα ξεκάθαρα "Ένοχος" (= ισόβια), άλλωστε με τις λίγες γνώσεις μου δεν μπορούσα να αμφισβητήσω την κρίση του Εισαγγελέα. Να προσθέσω ότι οι ένορκοι δεν γνωρίζουν την υπόθεση που ίσως κληρωθούν, και άρα ότι γνώριζα για την υπόθεση ήταν ότι κατάλαβα επιτόπου στις 3-4 ώρες της δίκης. Λοιπόν οι επόμενοι δύο ένορκοι στην σειρά είπαν "Αθώος", γιατί και καλά "το παιδί είναι νέο, απλά έσπρωξε την γιαγιά  χωρίς να θέλει να την δολοφονήσει, και αυτή η άτυχη έπεσε και χτύπησε, και πως να τον στείλουν ισόβια νέο άνθρωπο (είχε και ένα εξώγαμο στην πατρίδα του)". Να μην σας πω πως μετά από αυτό "έτρεμα" στην ιδέα ότι μπορεί και να την γλυτώσει ο δολοφόνος, απλά επειδή κάποιοι δικοί μας είναι πολύ φιλεύσπλαχνοι! Ευτυχώς ο 4ος ένορκος και όλοι οι 3 δικαστές είπαν επίσης ένοχος, και ίσχυσε η αρχική απόφαση (5-2) και ο τύπος πήγε ισόβια.

Έφυγα με ήσυχη την συνείδησή μου, αλλά πολύ ανήσυχος για την επιπολαιότητα που δέρνει πολλούς από εμάς...

Δε θα πω για το παραλογο ασχετα ατομα να καλουνται να παρουν σοβαρες νομικες αποφασεις.
Αλλα το επιχειρημα των ενορκων " το παιδι ηταν νεο" πως ακριβως ηταν επιχειρημα αθωωτικο? Ισα ισα αν εναν 25αρη φονια τον αφησεις εχει λαμπροτατο μελλον να κανει το ιδιο και σε αλλους ανθρωπους !
Εν πασει περιπτωσει εαν αθωωνονται τετοιες περιπτωσεις μετα μπορει να εχουμε το φαινομενο να αναλαβουν οι συγγενεις και καπως ετσι χανεται η μπαλα. Η ατιμωρησια οδηγει στην αυτοδικια.

Anderssen_

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2013
Like
3.157
Πόντοι
506
Η ατιμωρησία είναι δείκτης ελευθερίας.
Δηλαδή η τιμωρία προυποθέτει.
1.Ραπορτάρισμα της παράβασης(ρουφ,χαφιεδισμός)
2.Καταγραφή της παράβασης
3.Εφαρμογή της καταδίκης από το αρμόδιο όργανο.
Συνεπώς η τιμωρία μπορεί να μπλοκαριστεί σε όλα τα επίπεδα.
Ουσιαστικά οι νόμοι εφαρμόζονται επιλεκτικά σε όλες τις χώρες εκτός αν υπάρχει στη χώρα πιο ισχυρό αγελαίο ένστικτο και κοινωνική συνοχή.Τέλος πάντων βαριέμαι να συνεχίσω.

Germany: 18χρονος οδηγός, τύφλα στο μεθύσι, παρασέρνει και σκοτώνει 20χρονη πεζή.

Ποινή; 5000 ευρώ χρηματική ποινή, ούτε 1 μέρα φυλακή.....

United States: 23 χρόνια 

Kman2

Σπουδαίος
Εγγρ.
18 Ιουλ 2010
Κριτικές
1
Like
14.002
Πόντοι
2.606
ΗΠΑ είναι πιο ρισκαδόρικη κοινωνία και επιτρέπουν τις παραβάσεις αν καταφέρεις και τη γλιτάρεις.Σου λέει πάρε το ρίσκο να το κάνεις και αν τη γλιτάρεις είσαι μάγκας αν όμως σε πιάσουμε την πούτσισες.
Στην Ευρώπη δεν έχεις τέτοια ελευθερία έτσι κι αλλιώς θα σε πιάσουν οπότε σίγουρα την πούτσισες αν κάνεις παράβαση.Για αυτό είναι και όλοι τελείως πεσιμιστές και απαισιόδοξοι ενώ Αμερική όλοι ελπίζουν κάπως.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom