Νέα

Γνώμες για ΚΚΕ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα adonis13
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 7K
  • Εμφανίσεις 239K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Boldemort

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Σεπ 2009
Μηνύματα
47.529
Κριτικές
12
Like
42
Πόντοι
1.220
που μπορουμε να ψηφισουμε ? βλεπω την live εκπομπη στο ζουγκλα
 

asianlover8

Μέλος
Εγγρ.
26 Ιαν 2011
Μηνύματα
2.743
Κριτικές
21
Like
12
Πόντοι
26
:rockon: :rockon:
 

Συνημμένα

  • 391879_4983066586028_520104650_n.jpg
    391879_4983066586028_520104650_n.jpg
    38 KB · Εμφανίσεις: 63

Επισκέπτης
Ανοιχτε poll vα ψοφησουμε, ε να ψηφισουμε :grin: αν ο συντροφος κουτσουμπας ειναι ακαταλληλος για το καπιταλιστκο κομμα ελλαδας.
Ζητω η αλεκα, παρεδωσε την εξουσια και τωρα τον πουλο ο συντροφος μπογιοπουλος :2funny:
 

ANDREIOS

Ανώτερος
Εγγρ.
22 Σεπ 2007
Μηνύματα
1.153
Κριτικές
13
Like
1.746
Πόντοι
6.255
Αυτα τα βιντεο τα αφιερωνο στους κομουνιστες και σε ολους τους αριστερους
ΚΚΕ-Αριστερα μια ζωη προδοτες


 

PeterAndrews

Μέλος
Εγγρ.
8 Απρ 2012
Μηνύματα
2.661
Κριτικές
2
Like
13
Πόντοι
16

Το ΚΚΕ «αποκαθηλώνει» τον Χαρίλαο Φλωράκη
Για τη συγκρότηση του ενιαίου Συνασπισμού με τον Λεωνίδα Κύρκο το 1989


Στο σημείωμα της ηγεσίας του ΚΚΕ στο οποίο λέγεται ότι έχει συμβάλει η Αλέκα Παπαρήγα ασκείται κριτική στο κοινό πόρισμα που υπέγραψαν οι Χαρίλαος Φλωράκης και Λεωνίδας Κύρκος και στον μετέπειτα γραμματέα του κόμματος Γρηγόρη Φαράκο (ανάμεσα στους Λ. Κύρκο και Χ. Φλωράκη)
  Σε επαναξιολόγηση των αποφάσεων του κόμματος και των πολιτικών επιλογών της ηγεσίας του μεταπολιτευτικού ΚΚΕ, κάτι που ερμηνεύεται ως απαρχή της πολιτικής «αποκαθήλωσης» του Χαρίλαου Φλωράκη, προχωρεί ο Περισσός στο πλαίσιο των επεξεργασιών για την ολοκλήρωση της ιστορικής μελέτης της δράσης του για την περίοδο από τη διάσπαση του 1968 ως την κρίση του 1991, η οποία οδήγησε στη δεύτερη διάσπαση του ΚΚΕ (13ο Συνέδριο).

Επιβεβαιώνοντας τη θέση, όπως αυτή διατυπώθηκε στον Β' Τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ για την περίοδο 1949-1968, ότι «η επανεκτίμηση θέσεων και πολιτικών επιλογών που προκύπτει από την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας δεν συνιστά λαθολογία, δεν ανοίγει δρόμο στον αναθεωρητισμό και οπορτουνισμό», αλλά «οδηγεί σε επαναστατικού χαρακτήρα διόρθωση λαθών».Το Πολιτμπιρό του ΚΚΕ, με «σημείωμά» του που δημοσιεύεται στο θεωρητικό περιοδικό «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», προβαίνει σε σειρά πολιτικών και ιδεολογικών «εκτιμήσεων» για την περίοδο που ηγείτο του κόμματος ο Χαρίλαος Φλωράκης, διαπιστώνοντας «σοβαρά προβλήματα στρατηγικής» τα οποία οδήγησαν σε «παρεκκλίσεις», όπως η συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.


 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
Η μαρξιστικη αναλυση  :jerking: :jerking: :jerking: :jerking: :jerking:

...Ο Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε μια πολιτική προσέγγιση στα δρώμενα της επιτυχημένης υπερπαραγωγής του HBO με άρθρο του στον "Ρ", υπό τον τίτλο: "GAME OF THRONES: ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ - Μια άλλη «ανάγνωση» της γνωστής τηλεοπτικής σειράς".

GAME OF THRONES: ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ
Μια άλλη «ανάγνωση» της γνωστής τηλεοπτικής σειράς


Τηλεοπτική υπερπαραγωγή, αναμφισβήτητα συναρπαστική και ταυτόχρονα «προκλητική», καθώς πρέπει να εξυπηρετηθούν και οι «ανάγκες» του θεάματος, η τηλεοπτική σειρά Game of Thrones (Το Παίγνιο του Στέμματος) αποτελεί ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό «γεγονός».

Ως τέτοιο είναι επόμενο να προκαλέσει συζητήσεις, μέγα τμήμα των οποίων, όμως, αρκείται στο να κατατάξει τη σειρά στο «ράφι» των «φανταστικών» ιστοριών.


Το Game of Thrones, ωστόσο, με μια διαφορετική «ανάγνωση» μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση ουσιαστικών γνώσεων.

Στη σειρά συμπυκνώνεται μια ολόκληρη εποχή σοβαρότατων αλλαγών μέσα στο φεουδαρχικό σύστημα, οι οποίες με τη σειρά τους επρόκειτο να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη εκείνων των υλικών όρων που θα οδηγούσαν αργότερα στην ανατροπή της φεουδαρχίας και στην αντικατάστασή της από ένα ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σχηματισμό, τον καπιταλιστικό.

Η συνισταμένη του Game of Thrones είναι η διαμάχη μεταξύ διαφόρων φεουδαρχικών οίκων, για την κατάληψη του θρόνου του απόλυτου μονάρχη και την καθυπόταξη κάτω από τη δική του λόγχη όλων των υπολοίπων.

Η καθυπόταξη αυτή σήμαινε ταυτόχρονα και την ενοποίηση της «χώρας», άρα και τη συνένωση και τον πολλαπλασιασμό που αυτή συνεπάγεται των μέχρι τότε διάσπαρτων παραγωγικών δυνάμεων με κύρια ανάμεσά τους την ανθρώπινη εργατική δύναμη.


Ταυτόχρονα, όλοι οι φεουδάρχες έχουν οικοδομήσει ένα τεράστιο τείχος στα βόρεια της «χώρας» που χωρίζει τον «πολιτισμένο» κόσμο τους από τους «βάρβαρους» που ζουν βόρεια του τείχους.

Απόκληροι και εγκληματίες, άνθρωποι που δεν μετείχαν στην παραγωγική διαδικασία απάρτιζαν τη Νυχτερινή Φρουρά, όπως ονομαζόταν η φρουρά του τείχους, έτοιμοι να πεθάνουν στο άγριο κρύο προκειμένου να υπερασπιστούν τον πολιτισμό.

Ομως, η φρουρά δεν απαρτιζόταν μόνο από αυτούς. Στη σειρά, ο Τζον Σνόου μπαίνει στη Νυχτερινή Φρουρά, αν και είναι αριστοκρατικής καταγωγής, αλλά νόθος, πράγμα που σημαίνει πως δεν είχε νόμιμα δικαιώματα στην κληρονομιά του οίκου του φεουδάρχη πατέρα του.

Ο φεουδάρχης που είχε υπό την κατοχή του τις πιο ανεπτυγμένες υλικές προϋποθέσεις, προηγείτο στην «κούρσα» για την απόλυτη μοναρχία, με τρόπαιο τον «Σιδηρούν Θρόνο», ο οποίος έξοχα παρουσιάζεται ως φτιαγμένος από τα σπαθιά των ηττημένων φεουδαρχών από τον πρώτο βασιλιά που κατάφερε να προελάσει στη χώρα, προτού κι αυτός με τη σειρά του δολοφονηθεί από ανταγωνιστές του.

Ο τηλεθεατής μπορεί να διακρίνει αυτήν την ανάπτυξη των υλικών προϋποθέσεων σε κάθε οίκο, αν παρατηρήσει πρώτα απ' όλα προσεκτικά τα σφυρηλατημένα όπλα. Η φράση «σπαθί από βαλυριανό ατσάλι», που επανέρχεται συχνά στη σειρά, είναι σαφής ένδειξη του επιπέδου ανάπτυξης μιας ορισμένης δεξιότητας στην κατεργασία του σιδήρου, που προφανώς δεν περιοριζόταν μόνο στα σπαθιά.

Αλλά δεν είναι μόνο τα όπλα, είναι και τα κτίρια, οι τεχνικές κατασκευές, τα βιβλία και η δυνατότητα των φεουδαρχών να διαβάζουν.

Η σοβαρότερη όμως ένδειξη του βαθμού ανάπτυξης και ωρίμανσης του φεουδαρχικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού - που εγκυμονεί το πέρασμα σε άλλο σχηματισμό - είναι το ολοένα και περισσότερο πύκνωμα των ανταλλαγών με χρήμα.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, σε εκείνους τους αιώνες, οι προϋποθέσεις ήταν από τη μια αύξηση του πληθυσμού και η ολοένα και περισσότερο γειτνίασή του, άρα και η αύξηση των αναγκών που δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν με απλή ανταλλαγή προϊόντων που παράγει ο καθένας «μόνος» του και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με προϊόντα που παράγει ο «άλλος». Οι ανάγκες αυτές με τη σειρά τους οδήγησαν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της παραγωγής και στη δημιουργία αγοράς.

Ολη αυτή η κίνηση αναγκαία οδήγησε στη γέννηση, επέκταση και καθιέρωση των χρηματικών ανταλλαγών, στην καθιέρωση των εμπορευματικών ανταλλαγών.

Το επόμενο ιστορικά αναγκαίο βήμα ήταν η παραγωγή για την αγορά.
Εν προκειμένω, ο άρχοντας που με το χρήμα είχε τη δυνατότητα να αγοράζει αρχικά στρατό, και στο πέρασμα των χρόνων, εργατική δύναμη, προηγείτο στον αγώνα για την απόλυτη εξουσία.

Η «οικονομία», όμως, ήταν μόνο η υλική βάση των μεγάλων αλλαγών που είχαν την αντανάκλασή τους και στις κοινωνικές σχέσεις. Το γεγονός ότι οι Δοθράκι, μια ορδή ιππέων και άγριων πολεμιστών που μιλούσαν μια γλώσσα την οποία καταλάβαιναν μόνον αυτοί και που λόγω μη ανεπτυγμένων υλικών βάσεων οργάνωσής τους είχαν απομονωθεί από τις κοινωνικές σχέσεις με την υπόλοιπη «χώρα», είναι χαρακτηριστικό για τα παραπάνω.

Η θέση της γυναίκας: Οι γυναίκες κατέχουν πρωτεύουσα θέση στο Game of Thrones. Από τις πόρνες - το γυναικείο κορμί ως εμπόρευμα - ως τις αρχόντισσες, από τις μικρές κόρες του άρχοντα Νεντ Σταρκ ως την εκθαμβωτική Ντενέρις Ταργκέριεν, κι αυτές με τη σειρά τους - αν δεν μείνει η ματιά στα τηλεοπτικά «κορμιά» και στο «σεξ» - αποτυπώνουν τις μεταβατικές φάσεις του κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού.

Στις πιο «παλιές» κοινότητες, από τους «βάρβαρους» βόρεια του τείχους, ως την Ντενέρις Ταργκέριεν, εκπροσωπούν τις γυναίκες της παλιάς κοινωνικής οργάνωσης των «γενών», την οργάνωση της εποχής της μητριαρχίας. Γι' αυτό έχουν γνώμη που την εκφράζουν ακόμη.

Η «βάρβαρη» που ερωτεύθηκε ο Τζον Σνόου, πολεμούσε ισάξια με τους συντρόφους της, της φυλής, η Ντενέρις, όταν αρρώστησε ο τρομερός σύντροφός της Καλ Ντρόγκο δεν θα διστάσει να τον σκοτώσει και να πάρει η ίδια τα ηνία της φυλής των Δοθράκι και να διεκδικήσει το θρόνο.

Στην «πολιτισμένη» χώρα, εκεί όπου με υλική προϋπόθεση το υπερπροϊόν - δηλαδή το προϊόν που είχε παραχθεί πάνω από τις ανάγκες - η κοινωνία είχε περάσει στην ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής με αντανάκλασή της την πατριαρχία, οι γυναίκες έχουν αποσυρθεί από το προσκήνιο.

Η παλιά ισχύς τους, που βασιζόταν όμως σε χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης συνολικά της κοινωνίας, πάσχιζε να διατηρηθεί μέσω διαφόρων «γυναικείων τεχνασμάτων» που οι χιλιετίες της αλλοτρίωσης στην ταξική κοινωνία έχουν οδηγήσει στο να θεωρούνται «φυσιολογικές».

Η «δουλειά» τους πλέον, ως αρχόντισσες, είναι να γεννούν γιους για να γίνουν βασιλιάδες, ενώ από την άλλη η «σύνδεση» της κοκκινομάλλας πόρνης του «επαγγέλματός» της με τις μετακινήσεις των στρατών που δημιουργούσαν «αγορά», αποτυπώνει λαμπρά το ρόλο της εμπορευματικής οικονομίας στη θέση της γυναίκας.

Ο ρόλος του μύθου: Η σειρά Game of Thrones περιέχει πολλά μυθολογικά στοιχεία, ιδιαίτερα όταν αναφέρεται στους «βάρβαρους». Η αναφορά τέτοιων στοιχείων μπορεί να δίνει τη μορφή «παραμυθιού», όμως δεν είναι σωστό να παραβλέπει κανείς τη σημασία των μύθων ως πρώτη μορφή κοινωνικής συνείδησης, ως πρώτη μορφή συνολικής «εποπτείας» του κόσμου, η οποία βαθμιαία οδήγησε στη δημιουργία πιο ανεπτυγμένων μορφών κοινωνικής συνείδησης, ως τη γέννηση και ανάπτυξη της Φιλοσοφίας.

Πώς «τελειώνει» το Game of Thrones; Αναφέρεται1 πως ο συγγραφέας του έργου, Τζ. Μάρτιν, δεν έχει καταλήξει ακόμα στο πώς τελειώνει το έργο του, τη συγγραφή του οποίου ξεκίνησε το 1996. Ανεξάρτητα από τη λύση που θα δώσει ο συγγραφέας, η απάντηση έγκειται στο ότι η ίδια η εξέλιξη της κοινωνίας δείχνει το τέλος της σειράς: Ενας συγκεκριμένος κοινωνικοοικονομικός σχηματισμός θα αντικατασταθεί από έναν ανώτερο. Η μόνη δε μέθοδος για να αναγνωστεί αυτή η απάντηση είναι ο ιστορικός υλισμός.

Παραπομπή
1. Περιοδικό «Κ», τεύχος 541 - «Καθημερινή» / 13 Οκτώβρη 2013 - Game of Thrones: Γιατί αρέσει τόσο;
Ενδεικτική βιβλιογραφία
1. Καρλ Μαρξ: Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας («Σύγχρονη Εποχή»)
2. Καρλ Μαρξ - Φρίντριχ Ενγκελς: Η Γερμανική Ιδεολογία - τόμος Α («Gutenberg»)
3. Φρίντριχ Ενγκελς: Η Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους («Σύγχρονη Εποχή»)
4. Φρίντριχ Ενγκελς: Ο ρόλος της εργασίας στην εξανθρώπιση του πιθήκου/Διαλεκτική της Φύσης («Σύγχρονη Εποχή»).


 

PeterAndrews

Μέλος
Εγγρ.
8 Απρ 2012
Μηνύματα
2.661
Κριτικές
2
Like
13
Πόντοι
16

Πέντε νέες απολύσεις στον «Ριζοσπάστη» - και έπεται συνέχεια

Απολύθηκαν δημοσιογράφοι με προϋπηρεσία έως και 30 χρόνων

Πέντε νέες απολύσεις έγιναν στον «Ριζοσπάστη» με την εκπνοή του Νοεμβρίου. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ απολύθηκαν οι κκ. Γρ. Τραγανίδας, του πολιτιστικού ρεπορτάζ με 20 χρόνια προϋπηρεσίας στην εφημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ, ο κ. Κ. Τρακόσας του  εργατικού ρεπορτάζ με 16 χρόνια προϋπηρεσίας, ο κ. Ηρ. Κακαβάνης, διορθωτής με 22 χρόνια προϋπηρεσίας, ο κ. Κ. Κρεμμύδας, συντάκτης ύλης, με 30 χρόνια στο επίσημο κομματικό έντυπο και η κυρία Αλεξάνδρα Φωτάκη, από το διεθνές ρεπορτάζ, με 10 χρόνια προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν οι τέσσερις εκ των πέντε απολυθέντων (Τραγανίδας, Τρακόσας, Κακαβάνης και Φωτάκη) ανήκουν στα μέλη του ΚΚΕ που έχουν διατυπώσει τις διαφωνίες τους με την ακολουθούμενη «γραμμή» και μάλιστα ότι αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Κάποιοι εξ αυτών είχαν αρθρογραφήσει και στον προσυνεδριακό διάλογο ασκώντας κριτική για την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ («διάχυτη είναι η απλούστευση ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας κινείται σε λάθος κατεύθυνση, επομένων εναντίον μας», υποστήριζε η κυρία Φωτάκη, ενώ ο κ. Τρακόσας είχε διατυπώσει κριτική για «ταύτιση τακτικής - στρατηγικής και αδυναμία σύνδεσης αυθόρμητης - συνειδητής πάλης των μαζών» κλπ.), ενώ ο πέμπτος (Κρεμμύδας) είχε διεκδικήσει δικαστικά τα δεδουλευμένα που δεν του απέδιδε η διεύθυνση της εφημερίδας, όπως και σε άλλους εργαζόμενους.


 

Επισκέπτης
Επικοινωνιακός κουρνιαχτός με εκβιασμούς και απειλές

Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές επιτροπές, τα συνδικάτα με την οργανωμένη πάλη τους να μην επιτρέψουν ούτε έναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας

Eurokinissi
Προκλητική σπέκουλα πάνω στην αγωνία των λαϊκών νοικοκυριών, που βλέπουν την πρώτη και κύρια κατοικία τους να απειλείται από το προωθούμενο σταδιακό ξεπάγωμα των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, έχουν στήσει με τις δηλώσεις τους και τις ενέργειές τους παράγοντες της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της τρόικας. Παράλληλα, το ζήτημα προβάλλεται ως βασικό σημείο αιχμής της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλος, δήλωσε πως «δεν υποχωρούμε σε ένα ζήτημα που είναι κοινωνικά άδικο, διότι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ελληνας είναι να χάσει το σπίτι του». Υποστήριξε ακόμη ότι σε περίπτωση που δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα προτίθεται από κοινού με τον πρωθυπουργό να φέρουν το θέμα σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. «Εάν δεν νομοθετήσει η κυβέρνηση, σημαίνει ότι το καθεστώς προστασίας αίρεται, άρα πρέπει να νομοθετήσει», είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μετά την προχτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι ίδιοι οι τραπεζίτες από τη μεριά τους συμφωνούν με τη «λύση» του σταδιακού ξεπαγώματος των πλειστηριασμών (έναντι του πλήρους), όχι βέβαια γιατί τους έπιασε ο πόνος για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά γιατί το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών σε σύντομο χρονικό διάστημα θα οδηγούσε σε παραπέρα απότομη πτώση τις τιμές των ακινήτων, θα διόγκωνε και τις επισφάλειες των τραπεζών και αυτό μόνο λίγους μήνες μετά την «ανακεφαλαιοποίηση», που ολοκληρώθηκε από τον πακτωλό των διακρατικών ενισχύσεων.

Ειδικότερα:

-- Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει να μειώσει την αντικειμενική αξία των ακινήτων που θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς στα 180.000 ευρώ και να θεσπίσει «ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία», το οποίο όμως θα αναιρείται στην πράξη από μια σειρά αυστηρών κριτηρίων (εισοδηματικών κ.ά.). Κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις εξετάζεται η δυνατότητα παροχής τριετούς προστασίας, που όμως θα επανεξετάζεται κάθε χρόνο ανάλογα με τη «βελτίωση των οικονομικών συνθηκών».

-- Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χτες στη Βουλή τροπολογία για την παράταση της προβλεπόμενης, σήμερα, προστασίας μέχρι το τέλος του 2014. Πρόκειται για τροπολογία - καρμπόν με αυτές που όλα τα προηγούμενα χρόνια κατέθεταν και όλες οι κυβερνήσεις της περιόδου, δίνοντας κάθε χρόνο ετήσια μεταβατική περίοδο στην αρχική ρύθμιση. Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει επίσης και ετήσια παράταση (πάντα μέχρι τέλος 2014) του ν. 3869/2010 (του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη»), που αφορά στις διαδικασίες της δικαστικής προστασίας για φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε «μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους».

-- Η τρόικα αρχικά συζητούσε την «εξαίρεση» δανειοληπτών με εισοδήματα κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας για πρώτη κατοικία χαμηλής αντικειμενικής αξίας (υπενθυμίζουμε ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το «κατώφλι» της φτώχειας συμπιέστηκε στα 5.708 ευρώ το έτος). Στη συνέχεια πρότεινε μεταβατικό στάδιο 6 μηνών και με κριτήρια όπως την αντικειμενική αξία και τη συνολική περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

-- Οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, βλέπουν αποκλιμάκωση των ρυθμών στα προβληματικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών, εξέλιξη που την αποτυπώνουν στους ισολογισμούς για το 9μηνο του 2013. Παράπλευρος στόχος τους είναι να στριμώξουν οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά και δανειολήπτες, να τους εξαναγκάσουν με τον εκβιασμό του πλειστηριασμού να κόψουν από άλλες στοιχειώδεις δαπάνες, προκειμένου να «συνεργαστούν» και να πληρώσουν τους τραπεζίτες. Ενόψει, μάλιστα, της έναρξης των πλειστηριασμών, οι τραπεζικοί όμιλοι σχεδιάζουν την ίδρυση «κακών τραπεζών» (bad banks), οι οποίες θα αναλάβουν τη «διαχείριση» των προβληματικών δανείων, ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύονται την πώληση «κόκκινων» δανείων σε επιχειρηματικά funds.

Η «θηλιά» γύρω από τη μικρή ιδιοκτησία σφίγγει από το 2014, με το λεγόμενο ενιαίο φόρο ακινήτων, με τη μονιμοποίηση του χαρατσιού που ισχύει σήμερα για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, και την επέκτασή του σε γεωργικές εκτάσεις, οικόπεδα κ.ά. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες μέρες.

Ανάγλυφα προκύπτουν οι στοχεύσεις του κεφαλαίου για τη συγκέντρωση της ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Κάθε άλλο παρά τυχαία έρχονται και οι επισημάνσεις τους σχετικά με το «υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης» που καταγράφεται στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ.

       

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Δεσμεύσεις στα μονοπώλια, κάλπικες προσδοκίες και απειλές στο λαό

Ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Eurokinissi
Ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τη συνέχιση των φιλομονοπωλιακών πολιτικών, με ταυτόχρονη προβολή πυγμής της κυβέρνησης απέναντι στις λαϊκές αντιδράσεις περιλάμβανε η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ο πρωθυπουργός, με ακροατήριο εκπροσώπους επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων, προχώρησε σε μία ακόμα ευθεία επίθεση εναντίον του λαϊκού κινήματος, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στη χώρα, ώστε να περάσουν ανεμπόδιστα τα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, επιχείρησε να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα για καλύτερες μέρες. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα «απέφυγε τα χειρότερα» (γιατί η επίσημη ανεργία δεν έχει ξεπεράσει το 28%!) και ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο», ενώ ισχυρίστηκε ότι «τελειώνει η ύφεση και βγάζει επιτέλους η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα».

«Κάποιοι», ανέφερε «στοιχημάτιζαν ότι δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, τώρα έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους (...) Κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι η ανεργία θα φτάσει στο 34% και στο 40%! Η ανεργία ανέβηκε πάρα πολύ, το κοινωνικό κόστος είναι τεράστιο, αλλά δεν ξεπέρασε το 28% (...) Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι η δοκιμασία σήμερα δεν ξεπεράστηκε ακόμα για την Ελλάδα. Αλλά τώρα αρχίζει η προοπτική και φαίνεται η Ελπίδα. Τα χειρότερα πέρασαν. Και σιγά - σιγά ξεκινά η βελτίωση», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, παρουσιάζοντας τους κυβερνητικούς στόχους για την «ανάκαμψη» της οικονομίας, ο πρωθυπουργός περιέγραψε τη διαμόρφωση των συνθηκών για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας. «Θέλω από εδώ να στείλω μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Δε θα αφήσω τη χώρα κολλημένη στο χθες» ανέφερε, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επέλαση με την προώθηση νέου γύρου καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Επιτέθηκε απέναντι σε οποιονδήποτε θελήσει να αντισταθεί στην εφαρμογή των αντιλαϊκών διαρθρωτικών ανατροπών και επιστράτευσε τη γνωστή προπαγάνδα λάσπης της κυβέρνησης περί «συντεχνιών», αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. «Κάποιοι θέλουν να διαλύσουν τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ήλεγχαν και απομυζούσαν. Κάποιοι κρατούν τη χώρα δέσμια συντεχνιών και προνομίων που δεν υπήρχαν ούτε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε σε τάξη τα πανεπιστήμια, εκείνοι θέλουν να τα κλείσουν. Σπάμε τις αλυσίδες και υπάρχουν ορισμένοι που δεν θέλουν να μας αφήσουν», ισχυρίστηκε.

Ο Αντ. Σαμαράς, έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «ασυδοσία» τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που παλεύουν για να εμποδίσουν την επιβολή των σκληρών μέτρων και μάχονται για το δικαίωμα στην εργασία και ισχυρίστηκε: «Είναι άλλο πράγμα τα εργασιακά δικαιώματα και είναι τελείως διαφορετικό να μπορεί κάποιος, όποιος θέλει, να επικαλείται ό,τι θέλει για να μπλοκάρει ό,τι δεν του αρέσει (...) Η Ελλάδα θα γίνει και ήδη γίνεται κράτος φυσιολογικό. Εάν δεν το κάνει δε θα κερδίσει το στοίχημα των επενδύσεων ή της ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά επιδίωξε να παρουσιάσει σαν «στοίχημα» του λαού τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων μέσω της περαιτέρω συρρίκνωσης του κράτους, σαν «στοίχημα» του λαού. «Η Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα της ανάπτυξης, χωράει όλους τους Ελληνες», ισχυρίστηκε.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα παρουσιάσει στο κολέγιο των Eπιτρόπων της ΕΕ τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ από την 1η Γενάρη 2014, ενώ νωρίτερα, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

       

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα, όχι πολυτέλεια

Σε σχόλιό του, για τους πλειστηριασμούς και την αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Αποτελούν πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα τόσο η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει ως πετυχημένη διαπραγμάτευση και απώθηση των πιέσεων της τρόικας, την προώθηση πλειστηριασμών ακόμα και για την πρώτη κατοικία σχετικά χαμηλής αντικειμενικής αξίας, όσο και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει την παράταση της αγωνίας εκατοντάδων χιλιάδων για έναν χρόνο ως "ξεκάθαρη και άμεση λύση".

Η μόνη ξεκάθαρη λύση είναι η άμεση απόρριψη κάθε μέτρου που, με οποιονδήποτε τρόπο, ανοίγει ή αφήνει ανοιχτό το δρόμο σε πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών. Οργανωμένα σαν μια γροθιά όλοι οι εργαζόμενοι, οι Λαϊκές Επιτροπές, τα Συνδικάτα να μην επιτρέψουν ούτε έναν πλειστηριασμό. Η λαϊκή στέγη δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα».

       
 

PeterAndrews

Μέλος
Εγγρ.
8 Απρ 2012
Μηνύματα
2.661
Κριτικές
2
Like
13
Πόντοι
16

  Yπάρχουν λαικές επιτροπές και δεν το πήραμε είδηση;
 

pornopapos

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
9 Ιαν 2009
Μηνύματα
42.180
Like
34
Πόντοι
366
Εχω ακούσει για διάφορες επιτροπές απο το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς,οχι απο το ΚΚΕ.

μερικες περιπτωσεις...



και θεωρητικη τεκμηριωση, από τον ίδιο το γ.γ.

Η Λαϊκή Επιτροπή εκφράζει την κοινή δράση, τη συμπαράταξη κοινωνικών δυνάμεων, είναι η έκφραση της κοινωνικής συμμαχίας στη βάση. Κοινωνικοταξικά στις Λαϊκές Επιτροπές συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, φτωχοί αγρότες, νέοι και νέες, γυναίκες από αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις, άνεργοι, στις συνοικίες των μεγάλων πόλεων, στις μικρότερες πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά.

 
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom