Νέα

Φυσικό αέριο

• Μέλος που άνοιξε το νήμα KOSTASF16
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 93
  • Εμφανίσεις 7K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

politis

Σεβαστός
Εγγρ.
30 Νοε 2005
Like
4.671
Πόντοι
1.706
Για πειτε ρε αλανια.. πρωτη φορα μενω με αυτόνομη με φυσικο αεριο.. ποσους βαθμους και γενικα ποσες ωρες για μια καλη κ οικονομική χρηση.. ευχαριστω

Τύπε μου, μια και δεν το ανέφεραν οι παραπάνω, έχεις δυνατότητα να ρυθμίσεις ΔΥΟ θερμοκρασίες.
Όσο χαμηλότερα τις βάζεις τόσο οικονομικότερη η λειτουργία.
Η μία είναι η θερμοκρασία χώρου που ρυθμίζεις τον εσωτερικό θερμοστάτη.
19, 20, 21... όπου νιώθεις άνετα και σε παίρνει η τσέπη.
Η άλλη είναι η θερμοκρασία του νερού που κυκλοφορεί στα σώματα και την ρυθμίζει ο καυστηρατζής στον επιτοίχιο λέβητα ΦΑ.
Όσο χαμηλότερη είναι τόσο οικονομικότερα δουλεύει, ειδικά σε λέβητες συμπύκνωσης.
Εξαρτάται από την θερμαντική επιφάνεια των σωμάτων, την εξωτερική θερμοκρασία, την μόνωση του σπιτιού κ.α.
Στις πολυκατοικίες χωρίς αυτονομία η θερμοκρασία του νερού καλοριφερ είναι πάνω από 80.
Εσύ κοίτα αν μπορείς 60 ή χαμηλότερα.
Γενικά σε συμφέρει να καίει συνεχώς σε χαμηλή ένταση σαν καντήλι παρά να παίρνει, να βαράει φούλ και να σβήνει.

Εγγρ.
6 Οκτ 2018
Like
6.655
Πόντοι
1.106
Εχω σπιτι ακάλυπτο απο 3 μεριές. Με αυτονομία ανά όροφο. Τους θερμοστάτες τους ρυθμιζω στους 20 βαθμούς, οπότε παίζουν μεταξύ 19,5-20,5 και τη θερμοκρασία νερού στους 60 βαθμούς. Τη θερμοκρασία νερού μπάνιου στους 45. Ζεσταίνει άριστα όλο το σπίτι και έχει δοκιμαστεί και σε παγωνιές. Οι θερμίδες του λέβητα υπολογίζονται ανάλογα με τις διαστάσεις των σωμάτων καλοριφερ. Αν έχει γίνει σωστη μελέτη και δεν έχει κανει ο εργολάβος "οικονομία" δε θα έχεις πρόβλημα. Το βράδυ το βάζεις στους 18 βαθμούς. Τόσο το αφήνω και όταν λείπω, γιατί ο μηχανικός που έκανε τη μελέτη εγκατάστασης μου ειπε πως είναι το καλύτερο για το σπιτι(να μην παγώνει) και για οικονομία. Τα ποσά που δίνουμε σε λογαριασμούς είναι μια χαρα αν τα συγκρινεις με αλλες μορφες θέρμανσης.

politis

Σεβαστός
Εγγρ.
30 Νοε 2005
Like
4.671
Πόντοι
1.706
Εχω σπιτι ακάλυπτο απο 3 μεριές. Με αυτονομία ανά όροφο. Τους θερμοστάτες τους ρυθμιζω στους 20 βαθμούς, οπότε παίζουν μεταξύ 19,5-20,5 και τη θερμοκρασία νερού στους 60 βαθμούς. Τη θερμοκρασία νερού μπάνιου στους 45. Ζεσταίνει άριστα όλο το σπίτι και έχει δοκιμαστεί και σε παγωνιές. Οι θερμίδες του λέβητα υπολογίζονται ανάλογα με τις διαστάσεις των σωμάτων καλοριφερ. Αν έχει γίνει σωστη μελέτη και δεν έχει κανει ο εργολάβος "οικονομία" δε θα έχεις πρόβλημα. Το βράδυ το βάζεις στους 18 βαθμούς. Τόσο το αφήνω και όταν λείπω, γιατί ο μηχανικός που έκανε τη μελέτη εγκατάστασης μου ειπε πως είναι το καλύτερο για το σπιτι(να μην παγώνει) και για οικονομία. Τα ποσά που δίνουμε σε λογαριασμούς είναι μια χαρα αν τα συγκρινεις με αλλες μορφες θέρμανσης.

Στο δικό σου που έχει απώλειες από 3 μεριές ίσως και να κερδίζεις κάτι από την μείωση στους 18 το βράδι.
Σε διαμερίσματα (όχι ρετιρέ ή πυλωτή) με καλή θερμομόνωση (ειδικά εξωτερική) δεν κάνει σοβαρή εξοικονόμηση.
Επειδή τα δομικά στοιχεία έχουν τόση θερμοχωρητικότητα που δεν χάνουν θερμοκρασία την ωύχτα.
Μην ξεχνάς όμως οτι το πρωί δουλεύει συνεχώς μέχρι να πιάσει τους 20.

Αυτό που θα σου προσφέρει περεταίρω εξοικονόμηση είναι το χαμήλωμα θερμοκρασίας νερού.
Ο μηχανικός έκανε (και σωστά) την μελέτη ώστε το λέβητας και τα σώματα να είναι επαρκή στα μεγάλα κρύα.
Και επειδή ξέρει οτι θα τον πάρεις να τον ξεχέσεις αν κρυώνεις στους -5 εξωτ. θερμ. και επίσης οτι ο εργολάβος μπορεί να κάνει 'εκπτώσεις' πιθανόν να υπερδιαστασιολόγησε.
Αυτές δεν είναι όμως οι καθημερινές ανάγκες. Σε εξ. θερμοκρασίες 15 όπως τώρα ή το τέλος του χειμώνα δεν έχει νόημα να έχεις 60 βαθμούς θερμ. νερού. Ζεσταίνεσαι άνετα και με θερμοκρασία 48 πχ, με μεγάλη εξοικονόμηση στον λέβητα που δεν πετά τα λεφτά σου μαζί με τα ζεστά καπναέρια.
Αυτό το σύστημα ονομάζεται αντιστάθμιση και υπάρχει ως αυτοματισμός στους σύγχρονους λέβητες. Στην ουσία είναι ένα εξωτερικό θερμόμετρο έτσι ωστε ο λέβητας ανάλογα την διαφορική θερμοκρασία να ρυθμίζει και την θερμοκρασία του νερού κυκλοφορίας.
Εγώ που δεν έχω αντιστάθμιση ρυθμίζω με το χέρι φθινόπωρο και άνοιξη στους 48 και χειμώνα στους 58.

Εγγρ.
6 Οκτ 2018
Like
6.655
Πόντοι
1.106
Δε νομίζω να έχει αντιστάθμιση ο δικός μου λέβητας. Με το χέρι το ρυθμίζω κι εγώ. Το κακο είναι πως τότε που κτίστηκε δεν ηταν υποχρεωτικη η εξωτερική μόνωση. Όσοι γνωστοί μου μπηκαν στον κόπο να βάλουν έστω και εκ των υστέρων είδαν μεγάλη διαφορα.

politis

Σεβαστός
Εγγρ.
30 Νοε 2005
Like
4.671
Πόντοι
1.706
Δε νομίζω να έχει αντιστάθμιση ο δικός μου λέβητας. Με το χέρι το ρυθμίζω κι εγώ. Το κακο είναι πως τότε που κτίστηκε δεν ηταν υποχρεωτικη η εξωτερική μόνωση. Όσοι γνωστοί μου μπηκαν στον κόπο να βάλουν έστω και εκ των υστέρων είδαν μεγάλη διαφορα.

Ναι και εμένα είναι της εποχής, εξωτερική πολυστερίνη δοκάρια/κολώνες, εσωτερικά πολυστερίνη ενδιάμεσα της διπλής τοιχοποιίας.
Φίλος με θερμοκάμερα μου έδειξε κάτι ωραίες θερμογέφυρες.
Οχι κάτι δραματικό, να έχω συμπυκνώσεις και υγρασία, αλλά σίγουρα χάνω θερμότητα σε σχέση με την εξωτερική θερμομόνωση.
Τες παν, το επόμενο θα είναι καλύτερο.  ;)

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Κριτικές
1
Like
36.058
Πόντοι
6.256
Μήπως κάνετε λάθος?
Εγω όσους ειδικούς ρώτησα μου είπαν ότι η  θερμοκρασία νερου σε σώματα και χρηση να ναι ψηλή, λίγο πριν το οριο,
Με μπερδέψατε..

Εγγρ.
6 Οκτ 2018
Like
6.655
Πόντοι
1.106
Μήπως κάνετε λάθος?
Εγω όσους ειδικούς ρώτησα μου είπαν ότι η  θερμοκρασία νερου σε σώματα και χρηση να ναι ψηλή, λίγο πριν το οριο,
Με μπερδέψατε..
Mπα.... Κανεις πλουσια την εταιρεια ΦΑ και τιποτα περισσοτερο.

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Κριτικές
1
Like
36.058
Πόντοι
6.256
Mπα.... Κανεις πλουσια την εταιρεια ΦΑ και τιποτα περισσοτερο.
Υπάρχουν κριτήρια που ορίζουν τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας νερου?
Γιατι ο κατασκευαστής δίνει επιλογες θερμοκρασιας και δεν το έχει στάνταρ ρυθμισμένο

Εγγρ.
6 Οκτ 2018
Like
6.655
Πόντοι
1.106
Υπάρχουν κριτήρια που ορίζουν τις ρυθμίσεις θερμοκρασίας νερου?
Γιατι ο κατασκευαστής δίνει επιλογες θερμοκρασιας και δεν το έχει στάνταρ ρυθμισμένο
Οδηγίες του μηχανολογου που έκανε τη μελέτη και την εγκατασταση έγραψα. Από ότι διάβασες ανάλογες οδηγίες δίνουν και άλλοι μηχανικοι. Αν το σκεφτείς με απλη λογική τι νόημα έχει να θερμαίνεις το νερό στους 80 βαθμούς οταν κάνεις τη δουλειά σου στους 60; Οι παππούδες μου με -17 οχι μια και δύο φορές στους 60 τον έχουν ρυθμισμένο τον κυκλοφορητή. Κι αυτοί έχουν ντήζελ καυστηρα. Κι ο δικός τους εγκαταστάτης την ίδια οδηγία έδωσε οταν τον έβαλαν χρόνια πριν.
Να δουλεύεις το λέβητα στο οριο δεν έχω ξανακούσει και μιλάμε με πολλούς γνωστούς.

politis

Σεβαστός
Εγγρ.
30 Νοε 2005
Like
4.671
Πόντοι
1.706
Μήπως κάνετε λάθος?
Εγω όσους ειδικούς ρώτησα μου είπαν ότι η  θερμοκρασία νερου σε σώματα και χρηση να ναι ψηλή, λίγο πριν το οριο,
Με μπερδέψατε..

Οχι τύπε μου. Δεν κάνουμε λάθος.
Οσο υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο μεγαλύτερες απώλειες στο δίκτυο και κυρίως στον λέβητα.
Δες τον λέβητα σαν εναλλάκτη θερμότητας αερίου-νερού.
Το νερό μπαίνει κρύο και ζεσταίνεται από το καυσαέριο.
Οσο πιο μεγάλη θερμοκρασία θέλεις το νερό, τόσο μεγαλύτερη θερμοκρασία πρέπει να έχει και το καυσαέριο που πετάς στην ατμόσφαιρα.
Οι παλιοί λέβητες έχουν 150 βαθμούς και δεν μπορούνε να πάνε παρακάτω λόγω συμπυκνώσεων.
Το θειάφι που έχουν τα κάυσιμα σε χαμηλές θερμοκρασίες τρώει τα μέταλλα.
Οι καινούριοι λέβητες συμπύκνωσης έχουν θερμοκρασίες εξόδου πολύ χαμηλότερες, άρα πετάς καυσαέρια χαμηλότερης θερμοκρασίας.
Αρα κάνεις οικονομία.
Μπορείς να δουλέψεις το καλοριφέρ σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι το συνηθισμένο 80 βαθμών;
Εξαρτάται από το κρύο, την μόνωση και το αριθμό των σωμάτων.
Εχει ψοφόκρυο; Δεν μπορείς.
Εχεις κακή μόνωση και όση ζέστη βγάζουν τα καλορυφερ βγαίνει από τα παραθυρα και τη στέγη; Δεν μπορείς.
Εχεις 3 σώματα που σχεδιάστηκαν για 90 βαθμούς και τα ταίζεις με νερό στους 50; 'Η θα κρυώνεις ή βάλε και 4ο σώμα.

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Κριτικές
1
Like
36.058
Πόντοι
6.256
Ποια ειναι η λογικη θερμοκρασια νερου θερμανσης και χρήσης

politis

Σεβαστός
Εγγρ.
30 Νοε 2005
Like
4.671
Πόντοι
1.706
Ποια ειναι η λογικη θερμοκρασια νερου θερμανσης και χρήσης

Άλλο το νερό θέρμανσης, άλλο το ΖΝΧ.
Το πρώτο ανακυκλοφορεί στα καλοριφέρ με θερμοκρασία προσαγωγής από 45 έως 60 ανάλογα τα γούστα σου και τον καιρό.
Το δεύτερο είναι το ζεστό νερό χρήσης για μπάνιο, νεροχύτη, νιπτήρα στους ~45.

kontolagnos

Ανώτερος
Εγγρ.
2 Μαρ 2007
Κριτικές
1
Like
36.058
Πόντοι
6.256
Άλλο το νερό θέρμανσης, άλλο το ΖΝΧ.
Το πρώτο ανακυκλοφορεί στα καλοριφέρ με θερμοκρασία προσαγωγής από 45 έως 60 ανάλογα τα γούστα σου και τον καιρό.
Το δεύτερο είναι το ζεστό νερό χρήσης για μπάνιο, νεροχύτη, νιπτήρα στους ~45.
Ναι αυτο το ξερω,
Πως θα βρω ομως ποση θερμοκρασια ειναι σωστό να εχω το νερο θερμανσης,
Ο ειδικός μου χε πει παλια να ναι λιγο κατω απ το ανώτατο όριο.

Mounokwlaraki

Ανώτερος
Εγγρ.
31 Ιουλ 2016
Κριτικές
62
Like
3.128
Πόντοι
7.216
Βάζεις αντιστάθμιση και ρυθμίζει αυτή για σένα την θερμοκρασία κάθε στιγμή ανάλογα με τις στιγμιαίες απώλειες.

mars_ch

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
17 Απρ 2012
Κριτικές
7
Like
508
Πόντοι
316
Ναι αυτο το ξερω,
Πως θα βρω ομως ποση θερμοκρασια ειναι σωστό να εχω το νερο θερμανσης,
Ο ειδικός μου χε πει παλια να ναι λιγο κατω απ το ανώτατο όριο.

σε ήπιες εξωτερικές συνθήκες (5-15 βαθμούς) λειτουργεί ιδανικά στους 65 βαθμούς.
Σε περιόδο παγωνιάς ανεβάζεις μέχρι και 75. Αυτό περίπου θα έκανε αυτόματα η αντιστάθμιση.
Για το ζνχ είναι σχετικό με τα γούστα κου καθενός και την απόσταση απο τον λέβητα για μένα στο 45 είναι πολύ καλά.

giannis_evo

Μέλος
Εγγρ.
29 Μαΐ 2017
Κριτικές
2
Like
262
Πόντοι
0
αστο μονιμα στους 20 να κανει παιχνιδι μονο του επειδη εισαι 3 μεριες ακαλυπτος μπορω να σου πω μεχρι 21 αλλα δες πρωτα με 20 κοστος υπολογισε 350 το χρονο συνολικα μαζι με τους καλοκαιρινους μηνες (το μονο κακο της παροχης αεριου) που πληρωνεις μονο το παγιο

αν θες κατι πιο οικονομικο βγαλε το αεριο και ταιζε για τους μηνες του χειμωνα φασολαδα την αννουλα του μπιμπη :cheesy:

sam(1)

Μέλος
Εγγρ.
17 Οκτ 2005
Like
30
Πόντοι
0
Τύπε μου, μια και δεν το ανέφεραν οι παραπάνω, έχεις δυνατότητα να ρυθμίσεις ΔΥΟ θερμοκρασίες.
Όσο χαμηλότερα τις βάζεις τόσο οικονομικότερη η λειτουργία.
Η μία είναι η θερμοκρασία χώρου που ρυθμίζεις τον εσωτερικό θερμοστάτη.
19, 20, 21... όπου νιώθεις άνετα και σε παίρνει η τσέπη.
Η άλλη είναι η θερμοκρασία του νερού που κυκλοφορεί στα σώματα και την ρυθμίζει ο καυστηρατζής στον επιτοίχιο λέβητα ΦΑ.
Όσο χαμηλότερη είναι τόσο οικονομικότερα δουλεύει, ειδικά σε λέβητες συμπύκνωσης.
Εξαρτάται από την θερμαντική επιφάνεια των σωμάτων, την εξωτερική θερμοκρασία, την μόνωση του σπιτιού κ.α.
Στις πολυκατοικίες χωρίς αυτονομία η θερμοκρασία του νερού καλοριφερ είναι πάνω από 80.
Εσύ κοίτα αν μπορείς 60 ή χαμηλότερα.
Γενικά σε συμφέρει να καίει συνεχώς σε χαμηλή ένταση σαν καντήλι παρά να παίρνει, να βαράει φούλ και να σβήνει.
εξαρταται και αν τα θερμαντικα σωματα εχουν διαστασιολογηθει υψηλων ή χαμηλων επιστροφων . Εχει διαφορα . Συνηθως στην 2η περιπτωση ειναι πιο πολλες οι φετες και η λειτουργια θερμανσης περισσοτερες ωρες .

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom