Μερικά σύντομα σχόλια σε όσα έχουν γραφτεί ως εδω:
1) Καταρχάς αυτό που περιγράφεις νηματοθετη, το είχε πει ο Πλατων πριν από 2500 χρόνια στην "Πολιτεία". ΈχεΙ γράψει (εν ολίγοις) ότι ή ιδανική πολιτεία θα πρέπει να κυβερνάται από τους φιλοσοφους διότι μόνο αυτοί ξέρουν. Αριστοκρατία με άλλα λόγια (όπου κυβερνούν οι Άριστοι δηλ.). Διαφωνω αλλά δεν θα πω κάτι άλλο, τουλάχιστον τώρα.
2) Έχω την εντύπωση ότι ή πολιτική δεν είναι επιστήμη όπως αναφερθηκε. Την κάναμε εμείς επιστήμη ώστε να την απενοχοποιησουμε από την ηθική. Όπως ή κάθε επιστημη αδιαφορεί για την ηθικότητα των αποτελεσμάτων της (π.χ. αύριο θα πέσει αστεροειδής και θα διαλύσει την Αθηνα, δεν ενδιαφέρει την Φυσικη εάν θα πεθάνουν άνθρωποι), έτσι θα πρέπει και ή πολιτική, ως επιστημη, να είναι διαφορετικό πράγμα από την ηθική. Να μην την ενδιαφέρει η ηθική (π.χ. θα έρθω να σου πάρω το σπίτι διότι είσαι άνεργος και χρωστάς στην εφορία, δεν ενδιαφέρει την πολιτική εάν θα πεθάνεις ή όχι).
3) Τα επιστημονικά επιτεύγματα είναι άξια θαυμασμού και έχουν βοηθήσει και εξελίξει την ανθρωποτητα. Ειναι σπουδαίο να μην πεθαίνουμε από τα 40 μας, να ταξιδεύουμε στο Λονδινο σε 2 ώρες, να έχουμε αφθονία φαγητού κτλ. Όμως διακρινω στους επιστήμονες (στους περισσότερους) έναν δογματισμό ανάλογο με αυτόν που παρατηρώ στους παπάδες. Δεν θα το αναλυσω περισσότερο αυτή τη στιγμή.
4) Το ότι είναι κάποιος επιστήμονας δεν σημαίνει ότι είναι και τέρας ηθικής. Έτερον εκατερον. Ή σάπιλα της ψυχής είναι ανεξάρτητη του επιπέδου μόρφωσης. Απλά ο μορφωμένος ξέρει να καλύπτεται καμία φορα ευκολότερα και καλυτερα από τον απαίδευτο.
5) Ο Καπιταλισμός δείχνει να αντέχει προς το παρόν. Δεν υπάρχουν επαναστάσεις διότι εχουμε χωνέψει το ρόλο μας ως εργάτες,ως ο τελευταίος τροχός της αμαξης. Με την ικανοποίηση των πλαστών αναγκών μας (που ο ίδιος ο καπιταλισμός δημιουργησε) θεωρούμε ότι τα έχουμε καταφέρει. Δεν θέλουμε κάτι άλλο. Μου αρέσει να είμαι υπάλληλος των 800€. Νομίζω ότι με μικρές διορθώσεις, ο Καπιταλισμος θα αντέξει για πολλά ακόμη χρόνια.
1) Σοβαρά;;; Ρε τον πούστη τον Πλάτωνα μου κλέβει τις ιδέες θα τονε σαπίσω!!!!
Πέρα από την πλάκα δεν την έχω διαβάσει την πολιτεία σε ευχαριστώ για την πληροφορία!!!!
2)Η πολιτική είναι επιστήμη από την εποχή των πολιτικών του Αριστοτέλη.Όπως και η ρητορική είναι τέχνη.Και το ότι η επιστήμη, δηλαδή η τιθάσευση της φύσης προς όφελός των ανθρώπων ως διαδικασία δεν έχει ηθική δε σημαίνει ότι αυτός που την ασκεί, δηλαδή ο επιστήμονας, δεν έχει ηθική.
3)Η επιστήμη δεν έχει ανάγκη το δογματισμό γιατί έχει το πείραμα να την επιβεβαιώσει.Κι έτσι δε δέχεται αμφισβήτηση παρα μόνο μέσα από τους δρόμους που έχει ορίσει η ίδια να αμφισβητηθεί.Πχ για να αμφισβητήσεις τον υιο της πανούκλας ως το αίτιο της αρρώστιας πρέπει να αποδείξεις ότι η αρρώστια προέρχεται από κάτι άλλο.
4)Ένας επιστήμονας μπορεί να μην είναι τέρας ηθικής.Ένας επιστήμονας μπορεί να είναι τέρας απλά πχ Δρ Μένγκελε.Είπα όμως από την αρχή ότι διαπιστώνω από συνεντεύξεις, άρθρα, βιογραφίες κτλ κορυφαίων επιστημόνων ότι ο λόγος τους αποπνέει μια βαθιά ενσυναίσθηση ηθικής.Ως να ξέρουν ότι κουβαλούν μια πολύ μεγάλη εξουσία και ότι πρεπει να τη διαχειριστούν με σύνεση.Αν κάνω λάθος τότε προφανώς όλη η σκέψη μου στηρίζεται σε λάθος βάση και απορρίπτεται.
5)Ο καπιταλισμός είναι το πιο παλιό σύστημα από τα 3 και αυτό που στούκαρε τις περισσότερες φορές.Σου θυμίζω:
Στουκα Νο1: ανταγωνισμός για τις αποικίες, τις αγορές και την ενέργεια.1ος ΠΠ.Αποτέλεσμα:Κομμουνισμός.Δε θα εμφανιζόταν αυτή η εναλλακτική αλλιώς.
Στούκα Νο2: Εξαύλωση της οικονομικής δύναμης της Γερμανίας.Κραχ 29.Αποτέλεσμα:Φασισμός-Ναζισμός, 2ΠΠ.Δευτερη εναλλακτική στον καπιταλισμό που έπνιγε και ξελίγωνε τον κόσμο και τα κράτη.Ούτε κι αυτή ή εναλλακτική θα ανασυρόταν από τα συρτάρια αν δε στούκαρε ο καπιταλισμός.
Στούκα Νο3:Η επικυριαρχία του καπιταλισμόυ στον κόσμο μετά το 90.Όπως είναι εμφανές ο καπιταλισμός αδυνατεί να διατηρήσει επί μακρόν την ευημερία των κοινωνιών στις οποίες ακμάζει.Κι αυτό είναι ξεκάθαρο όταν αντιληφθούμε ότι ο καπιταλισμός είναι στην πραγματικότητα ένας αγώνας δρόμου.Αυτό που τον βοήθησε να επικρατήσει των αντιπάλων του είναι το ίδιο που τον καταστρέφει.Όταν δεν υπάρχουν άλλες αποικίες να κατακτήσει και να εκμεταλλευτεί, όταν δεν υπάρχουν άλλοι φυσικοί πόροι, όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι σκάσουν από το τρέξιμο τότε πολύ απλά στουκάρει και καταρρέει.Μικρές κρίσεις μπορόύν να απορροφηθούν από το σύστημα οι μεγάλες όμως απειλούν το ίδιο το οικοδόμημα.