Νέα

ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ, Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Συντάξτε την άποψή σας...

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα SatoshiNakamoto
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 4K
  • Εμφανίσεις 123K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Δισεκατομμυριούχος κοσμηματοπώλης πίσω από τη μεγαλύτερη τραπεζική απάτη στην Ινδία

Μια Rolls Royce Ghost, μια Porsche Panamera και τουλάχιστον άλλα πέντε πολυτελή οχήματα που ανήκουν στον δισεκατομμυριούχο κοσμηματοπώλη Νιράβ Μόντι και τις εταιρείες του ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε η ινδική υπηρεσία κατά του οικονομικού εγκλήματος, στο πλαίσιο έρευνας για απάτη ύψους 1,8 δισ. δολαρίων σε βάρος της κρατικής τράπεζας Punjab National Bank.
Ο Μόντι, οι εταιρείες του και άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τον θείο του Μεχούλ Τόκσι, βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας, που αφορά την παράνομη έκδοση εγγυητικών επιστολών από τη δεύτερη μεγαλύτερη κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα της Ινδίας και που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάληψη δανείων από ξένα καταστήματα ινδικών, κυρίως, τραπεζών.
12 συλλήψεις μέχρι στιγμής, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται
Στη μεγαλύτερη απάτη, όπως έχει χαρακτηριστεί, στην ιστορία του ινδικού τραπεζικού κλάδου, η αστυνομία έχει συλλάβει μέχρι στιγμής 12 άτομα – έξι από την τράπεζα και έξι από τις εταιρείες του Μόντι και του Τσόκσι- ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.
Η Διεύθυνση Επιβολής (ED), που ασχολείται με οικονομικά εγκλήματα και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πραγματοποιεί ξεχωριστές έρευνες στα σπίτια και τα γραφεία του Μόντι. Μέχρι στιγμής, έχει προχωρήσει στην κατάσχεση κοσμημάτων, χρυσού, διαμαντιών, πολύτιμων μετάλλων και λίθων αξίας 56,74 δισ. ρουπιών (872,5 εκατ. δολαρίων).
Ο Μόντι, που σύμφωνα με την αστυνομία εγκατέλειψε την Ινδία τον Ιανουάριο με την οικογένειά του πριν η τράπεζα προχωρήσει σε καταγγελία και ξεκινήσει η έρευνα, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο δημοσίως. Δικηγόρος του Μόντι αρνείται την εμπλοκή του πελάτη του στην απάτη. Ο Τσόκσι δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά η εταιρεία του, η Gitanjali Gems, επίσης αρνείται την όποια συμμετοχή στην απάτη.
 

barock

Ανώτερος
Εγγρ.
15 Μαρ 2016
Μηνύματα
65.643
Like
25.037
Πόντοι
5.506
Πρωί πρωί δουλειά (  :jerking2: :jerking2:  ) ο ΜΑΛΑΚΑΣ.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Η γερμανική διαστρέβλωση



Κανένας δεν κατηγορεί τη χώρα για τις μεγάλες εξαγωγές της, οι οποίες άλλωστε είναι χαμηλότερες από τις κινεζικές, ενώ ωφελούν τους εταίρους της – αλλά για τις χαμηλές συγκριτικά εισαγωγές και τα πλεονάσματα της, τα οποία προκαλούν τα ελλείμματα και αυξάνουν τα χρέη των άλλων κρατών.
.
«Όπως η Ελλάδα κατηγορούταν ότι ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της παράγοντας ελλείμματα και χρέη, καθώς επίσης δημιουργώντας προβλήματα στα άλλα κράτη, έτσι θα έπρεπε να κατηγορείται και η Γερμανία για τα θηριώδη πλεονάσματα της, ύψους σχεδόν 300 δις $ ετησίως – τα οποία δημιουργούνται εις βάρος των εμπορικών της εταίρων».
.
Ανάλυση     
Οι Γερμανοί, στην προσπάθεια τους να πείσουν σχετικά με το ότι, τα θηριώδη πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τους δεν αποτελούν πρόβλημα για τους εμπορικούς τους εταίρους, έδωσαν μέσω του συνδέσμου της βαυαρικής οικονομίας την εντολή σε μία ελβετική εταιρεία για μία μελέτη (πηγή) – στην οποία φαίνεται πόσο χρήσιμες είναι οι γερμανικές εξαγωγές για τον υπόλοιπο πλανήτη!

Αμέσως μετά μία εφημερίδα τους χρησιμοποίησε τη μελέτη για να τεκμηριώσει ότι, δεν ισχύει πως οι εξαγωγές μίας χώρας είναι ταυτόχρονα μειονέκτημα για τους άλλους (πηγή) – δημοσιεύοντας πίνακες για να αποδείξει πόσο και ποιές χώρες ωφελούν οι γερμανικές εξαγωγές, όπως ο διπλανός (με την Ελλάδα στην τελευταία θέση, ενώ πρώτη είναι η Τσεχία, με επόμενες τη Σλοβακία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Μ. Βρετανία). Με τον τρόπο αυτό θέλησαν ουσιαστικά να αμυνθούν απέναντι στις δεκάδες κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον τους από τον πρόεδρο Trump, από το ΔΝΤ, από την Κομισιόν, καθώς επίσης από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – αποδεικνύοντας δήθεν πως είναι ανυπόστατες, ενώ δεν δυναμιτίζουν με την πολιτική τους τα θεμέλια της Ευρωζώνης.
Εν πρώτοις βέβαια οφείλει να αναγνωρίσει κανείς τον επαγγελματισμό τους, με την έννοια πως δεν επαφίενται σε κενούς ισχυρισμούς, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη χώρα μας για κάθε είδους θέμα – με πρόσφατο παράδειγμα τις κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης εκ μέρους του κ. Βενιζέλου στο σκάνδαλο της Novartis, παρά το ότι είναι εκείνος ο άνθρωπος που δρομολόγησε τον επαίσχυντο νόμο περί ευθύνης υπουργών, που ανέτρεψε τον κ. Παπανδρέου όταν δήλωσε την πρόθεση του το 2011 για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς επίσης που υπέγραψε το εγκληματικό PSI (με το οποίο μεταξύ άλλων καταλύθηκε η εθνική μας κυριαρχία και δόθηκε ως εγγύηση των δανείων μας ότι έχουμε και δεν έχουμε – ανάλυση).
Εν τούτοις, από οικονομικής πλευράς πρόκειται για μία προσπάθεια διαστρέβλωσης των πραγματικών κατηγοριών και σκόπιμης χειραγώγησης της κοινής γνώμης – αφού κανένας δεν κατηγόρησε τη Γερμανία για τις υψηλές εξαγωγές της, αλλά για τα τεράστια πλεονάσματα του ισοζυγίου της. Μπορεί δε οι εξαγωγές και τα πλεονάσματα να φαίνονται παρόμοια στους μη ειδικούς, αλλά πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα – με την έννοια πως το πρόβλημα δεν είναι οι μεγάλες εξαγωγές της χώρας, αλλά οι χαμηλές εισαγωγές της σε σχέση με τις εξαγωγές, οι οποίες αυξάνουν τα πλεονάσματα της εις βάρος των άλλων (τα πλεονάσματα του ενός είναι ελλείμματα του άλλου).

Για παράδειγμα, οι εξαγωγές της Κίνας παγκοσμίως είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές της Γερμανίας, καθώς επίσης από όλες τις άλλες χώρες του πλανήτη (γράφημα αριστερά) – όπου όμως τα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας έχουν πλέον μειωθεί στο 1,4% του ΑΕΠ της, ενώ της Γερμανίας έχουν εκτοξευθεί στο 8% (γράφημα δεξιά).

Περαιτέρω, οι εξαγωγές μίας χώρας είναι πάντοτε οι εισαγωγές μίας άλλης – οπότε τα εξαγωγικά πλεονάσματα ενός κράτους, είναι ίσα με τα εξαγωγικά ελλείμματα όλων των άλλων κρατών. Πρόκειται λοιπόν για ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος – με την έννοια πως μπορεί μία χώρα να έχει πλεονάσματα μόνο όταν οι άλλες χώρες έχουν ελλείμματα. Τα ελλείμματα τώρα δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στα κράτη, επειδή όποιο έχει έλλειμμα πρέπει με κάποιο τρόπο να το χρηματοδοτεί – συνήθως με τον εξωτερικό δανεισμό του, στον οποίο πολύ συχνά παγιδεύεται (ανάλυση).
Σε κάθε περίπτωση, όταν οι οφειλές αυξάνονται, τότε τα κράτη απειλούνται με μία κρίση χρέους – όπως αυτή που βιώνουν ακόμη αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, με κορυφή του παγόβουνου την Ελλάδα και με αμέσως επόμενη την Ιταλία. Οι οφειλές τους προήλθαν από τα εξαγωγικά τους ελλείμματα, τα οποία τους προκάλεσαν ελλείμματα στα ισοζύγια εξωτερικών συναλλαγών τους – όπου για να τα χρηματοδοτήσουν δανείσθηκαν από τις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τα εξωτερικά τους χρέη.
Είναι λογικό λοιπόν να ανησυχούν για την πολιτική της Γερμανίας, αφού αυτή είναι η αιτία των ελλειμμάτων τους και άρα των χρεών τους – ενώ η δημιουργία πλεονασμάτων σήμερα σε χώρες όπως η Ιταλία, στηρίχθηκε κυρίως στην  φτωχοποίηση των Πολιτών τους μέσω της πολιτικής λιτότητας που τους επιβλήθηκε.
Η παραπλάνηση των Γερμανών
Συνεχίζοντας, όταν όλες οι χώρες εξάγουν ακριβώς όσα εισάγουν, τότε το ύψος των εξαγωγών είναι ένας εξαιρετικά θετικός παράγοντας και δεν αποτελεί μειονέκτημα για κανέναν. Αντίθετα, αυτή ακριβώς είναι η θετική πλευρά της παγκοσμιοποίησης: το ότι δηλαδή όλα τα κράτη εξάγουν και εισάγουν συνεχώς πιο πολλά εμπορεύματα και υπηρεσίες, προς όφελος των καταναλωτών που απολαμβάνουν περισσότερες επιλογές, των επιχειρήσεων που μπορούν να αγοράσουν ότι χρειάζονται από οπουδήποτε κλπ.
Στα πλαίσια αυτά οι υψηλές εξαγωγές και εισαγωγές δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, αφού μπορούν να αυξάνονται συνεχώς – ενώ όλοι επωφελούνται. Εκτός αυτού, όπως πολύ σωστά αναφέρει η ελβετική μελέτη, οι γερμανικές εξαγωγές είναι θετικές για τις άλλες χώρες, αφού αυξάνουν την απασχόληση και το ΑΕΠ τους – επειδή για την παραγωγή των εξαγωγικών της προϊόντων η Γερμανία εισάγει ημιτελή αγαθά από τους εμπορικούς της εταίρους, κυρίως από την Α. Ευρώπη, δημιουργώντας εκεί θέσεις εργασίας.
Λογικά λοιπόν ισχυρίζονται οι Γερμανοί, υποτιμώντας ταυτόχρονα τη νοημοσύνη μας ότι, οι χαμηλότερες εξαγωγές τους θα ζημίωναν τις άλλες χώρες – κυρίως την Τσεχία και τη Σλοβακία, επειδή δεν θα μπορούσαν να εξάγουν με τη σειρά τους περισσότερα ημιτελή προϊόντα στην ίδια. Αποσιωπούν βέβαια το γεγονός ότι, τα προϊόντα αυτά που εισάγουν είναι συνήθως χαμηλής προστιθέμενης αξίας και στηρίζονται στο χαμηλό εργατικό κόστος των χωρών αυτών – αν και δεν είναι το βασικό πρόβλημα.
Ειδικότερα, το ζητούμενο δεν είναι η μείωση των εξαγωγών της Γερμανίας, όπως θέλουν να μας παραπλανήσουν, αλλά η αύξηση των εισαγωγών  της – δηλαδή, να εισάγει όσα εμπορεύματα εξάγει. Εν προκειμένω οι Γερμανοί δεν εισάγουν μόνο ημιτελή προϊόντα ή πρώτες ύλες – αλλά, επίσης, καταναλωτικά και επενδυτικά αγαθά για τη δική τους οικονομία. Εάν λοιπόν τόνωναν την εσωτερική τους κατανάλωση και τις εγχώριες επενδύσεις, όπως η Κίνα πρόσφατα, τότε δεν θα είχαν αυτά τα πλεονάσματα – οπότε δεν θα προκαλούσαν αντίστοιχα ελλείμματα στους εμπορικούς τους εταίρους, οδηγώντας τους σταδιακά στην υπερχρέωση και στη χρεοκοπία.
Για να στηρίξουν τώρα την εγχώρια αγορά τους οι Γερμανοί, ισοσκελίζοντας τις εξαγωγές με τις εισαγωγές τους και παύοντας να προκαλούν προβλήματα στους εμπορικούς τους εταίρους, θα έπρεπε να καταργήσουν την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν στη χώρα τους – δαπανώντας περισσότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις, για την παιδεία, για την υγεία κοκ., έτσι ώστε να αυξηθούν τα πραγματικά εισοδήματα των Πολιτών, οπότε να διατίθεται ένα μέρος τους για τις εισαγωγές από άλλες χώρες.
Η άνοδος της εγχώριας κατανάλωσης τους θα αύξανε επί πλέον τις εγχώριες επενδύσεις, καθώς επίσης τις εισαγωγές ημιτελών προϊόντων από άλλες χώρες – επειδή για τα εξαγωγικά τους προϊόντα, όπως συμβαίνει σε πολλά άλλα κράτη, απαιτείται η εισαγωγή ημιτελών και πρώτων υλών από άλλες χώρες, όπως φαίνεται στο γράφημα που ακολουθεί. Έτσι θα επωφελούταν επί πλέον η γερμανική βιομηχανία – η οποία δεν παράγει μόνο προϊόντα για τις εξαγωγές αλλά, επίσης, για την εγχώρια αγορά.

Γιατί δεν στηρίζουν όμως την εγχώρια αγορά τους οι Γερμανοί; Απλούστατα επειδή επιμένουν στην πολιτική της φτωχοποίησης του γείτονα και του μερκαντιλισμού, απαραίτητη προϋπόθεση της οποίας είναι το μισθολογικό dumping που εφαρμόζουν. Εάν δηλαδή αυξανόταν η εσωτερική τους κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις, τότε οι εργαζόμενοι θα απαιτούσαν υψηλότερες αμοιβές και θα έχαναν το αθέμιτο αυτό ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα – οπότε όχι μόνο δεν το κάνουν, αλλά επιμένουν επί πλέον στην εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες μέσω της μετανάστευσης, έτσι ώστε οι δικοί τους Πολίτες να μην διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς σχετικά με την παραγωγικότητα τους μισθούς.
Ο μεγάλος ωφελημένος εδώ είναι η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία – το βαθύ κράτος ουσιαστικά της χώρας, το οποίο την κυβερνάει από το παρασκήνιο, με πιόνια την εκάστοτε πολιτική της ηγεσία. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από τις συνεχώς μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες εντός της Γερμανίας – οι οποίες επιδεινώνονται από την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, καθώς επίσης από την κατάρρευση των υποδομών και τις χαμηλές δαπάνες για την παιδεία και την υγεία.
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας, φαίνεται καθαρά από τις δηλώσεις του κ. Trump πως θα πάψει να ανέχεται τα γερμανικά πλεονάσματα απέναντι στη χώρα του – αν και ενοχοποιεί λανθασμένα τις γερμανικές εξαγωγές, αφού το πρόβλημα δεν είναι αυτού καθεαυτού οι εξαγωγές, όπως αναλύσαμε, αλλά οι μη αντίστοιχες εισαγωγές. Δυστυχώς όμως δεν είναι σε θέση να πιέσει για την αύξηση των εισαγωγών της Γερμανίας – οπότε η μοναδική του λύση είναι η επιβολή δασμών στις εξαγωγές της, οι νομικές διώξεις των επιχειρήσεων της, η υποτίμηση του δολαρίου απέναντι στο ευρώ, όπου θα υποφέρουν άδικα όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης κλπ.
Από την άλλη πλευρά κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες των άλλων κρατών της νομισματικής ένωσης, οι οποίες δεν θέλουν να μετατραπούν σε γερμανικές αποικίες, όπως η Ελλάδα – εξετάζοντας την περίπτωση να υιοθετήσουν τα δικά τους εθνικά νομίσματα, για να αμυνθούν μέσω της υποτίμησης τους. Κάτι τέτοιο βέβαια θα προκαλούσε τεράστιες ζημίες στη Γερμανία, μεταξύ άλλων λόγω της ανατίμησης του νομίσματος της που θα μείωνε σημαντικά τις εξαγωγές της και θα αύξανε κατακόρυφα την ανεργία – οπότε θα ήταν καλύτερα να αλλάξει πολιτική, με γνώμονα το δικό της συμφέρον.
 

barock

Ανώτερος
Εγγρ.
15 Μαρ 2016
Μηνύματα
65.643
Like
25.037
Πόντοι
5.506
6e5eb487-4074-48d6-a625-ba5ed7a3f33c_28.jpg




Ο μεγάλος μάλαξ σε νέες περιπέτειες.  :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Η οικονομία της συμφοράς


Είναι δυνατόν να αυξάνονται τα χρέη και τα δίδυμα ελλείμματα της υπερδύναμης στο διηνεκές; Μπορεί να τα αντισταθμίζει με το δολάριο, με το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, καθώς επίσης με τη στρατιωτική της ισχύ;
.
Επικαιρότητα
Η αμερικανική κυβέρνηση δημοσίευσε την ετήσια οικονομική έκθεση της για το 2017 (πηγή), εξηγώντας πως οι καθαρές απώλειες του κράτους, τα ελλείμματα ή οι ζημίες χρήσης του, διαμορφώθηκαν στο αστρονομικό ποσόν του 1,2 τρις $. Όπως εξηγεί δε ένας οικονομικός αναλυτής*, ο αριθμός αυτός είναι ίσος με ολόκληρο το ετήσιο ΑΕΠ της Αυστραλίας (1,204 τρις $) – ενώ σημαίνει πως η χώρα χάνει πάνω από 2,2 εκ. $ το λεπτό! Συμπληρώνει δε πολύ σωστά πως το 2017 ήταν ένα θετικό έτος για τις Η.Π.Α., καθώς επίσης για την παγκόσμια οικονομία, χωρίς καμία σημαντική κρίση – ενώ τα έσοδα της κυβέρνησης ήταν στα επίπεδα ρεκόρ των 3,3 τρις $ (άρα οι δαπάνες ήταν 4,5 τρις $ ή 26 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας, για να προκύψει έλλειμμα 1,2 τρις $!).

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται τι θα συμβεί, εάν ακολουθήσει ένα κακό έτος – με μία ύφεση που θα πρέπει να καταπολεμηθεί με τη βοήθεια του δημοσίου, όπως το 2008, με έναν καινούργιο πόλεμο ή με μία σημαντική τραπεζική κρίση. Πόσο μάλλον όταν το δημόσιο χρέος της υπερδύναμης, σε απόλυτο μέγεθος, είναι πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με το 2008 – πλησιάζοντας τα 20 τρις $ ή το 105,4% του ΑΕΠ!
Η αναφορά συνεχίζεται με τον υπολογισμό της καθαρής θέσης των Η.Π.Α. – η οποία είναι η διαφορά μεταξύ των κρατικών περιουσιακών στοιχείων (ενεργητικό) και των υποχρεώσεων (παθητικό). Στο παράδειγμα ενός ιδιώτη, θα έπρεπε από τη μία μεριά να υπολογίσει την αξία του σπιτιού του, του αυτοκινήτου του, τις καταθέσεις του κοκ., αφαιρώντας από την άλλη τα χρέη του – όπως τα τραπεζικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες κλπ. Η κατάσταση εδώ ήταν απελπιστική για το αμερικανικό κράτος – αφού η καθαρή αξία το 2017 ήταν αρνητική, φτάνοντας στα -20,4 τρις $ (στη σελίδα 55 της έκθεσης εάν έχει δίκιο ο αναλυτής).
Με δεδομένο δε το ότι, το 2016 η καθαρή θέση ήταν στα -19,3 τρις $, σημαίνει πως επιδεινώθηκε κατά περίπου 6% σε ετήσια βάση. Δηλαδή, εάν από τη μία πλευρά προσθέσει κανείς όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Η.Π.Α. (οικόπεδα, κτίρια, καταθέσεις, υποδομές κλπ.) και αφαιρέσει τις υποχρεώσεις τους, όπως το δημόσιο χρέος, η διαφορά φτάνει στο αστρονομικό ποσόν των -20,4 τρις $. Με απλά λόγια, εάν οι Η.Π.Α. πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν θα μείνουν χρεωμένες με 20,4 τρις $ – ένα μέγεθος που καθιστά αστείο συγκριτικά το ελληνικό δημόσιο χρέος, ενώ υπό αυτές τις προϋποθέσεις μία επιχείρηση θα είχε χρεοκοπήσει προ πολλού. Η αιτία είναι ουσιαστικά το ότι, έχουν αποκρατικοποιήσει τα πάντα – χωρίς όμως να μειωθούν τα χρέη τους.
Στην ίδια έκθεση τώρα υπολογίζονται χωριστά οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της χώρας από την κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη (MEDICARE) – όπου η συνολική παρούσα αξία των μελλοντικών δαπανών που υπερβαίνουν τα μελλοντικά έσοδα φτάνει στο εξωπραγματικό -49 τρις $ – γεγονός που σημαίνει ότι, τα δύο μεγαλύτερα και σημαντικότερα προγράμματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης των Η.Π.Α. είναι αφερέγγυα κατά -49 τρις $ και άρα χρεοκοπημένα. Στα πλαίσια αυτά, όποιος ισχυρίζεται πως μόνο η Ελλάδα έχει ασφαλιστικό πρόβλημα, απλά δεν γνωρίζει τι συμβαίνει σε άλλες  χώρες – μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.
Συμπερασματικά λοιπόν το αμερικανικό κράτος ευρίσκεται στο κόκκινο, με σχεδόν 70 τρις $ ή όσο περίπου το παγκόσμιο ΑΕΠ (78 τρις $ το 2017) – οπότε λογικά τα οικονομικά των Η.Π.Α. είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και υπερβολικά μη βιώσιμα.
Εν τούτοις, οι εταιρείες αξιολόγησης δεν ανησυχούν καθόλου, ενώ η κυβέρνηση ψηφίζει μεγάλες φορολογικές περικοπές, σαν να μη συμβαίνει απολύτως τίποτα – παρά το ότι, εάν μελετήσει κανείς την ιστορία, θα βρει δεκάδες παραδείγματα δεσποζουσών δυνάμεων που παγιδεύτηκαν στα υπερβολικά χρέη τους καταρρέοντας στη συνέχεια.

Μπορεί αυτή τη φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά; Είναι δυνατόν να αυξάνονται τα χρέη και τα δίδυμα ελλείμματα (γράφημα) της υπερδύναμης στο διηνεκές; Μπορεί να τα αντισταθμίζει με το δολάριο, με το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, καθώς επίσης με τη στρατιωτική της ισχύ; Είναι υπεράνω τέτοιων προβλημάτων, λόγω της ηγεμονικής θέσης της στον πλανήτη; Ίσως, αν και πολύ δύσκολα το πιστεύει κανείς.
 

kostas8000

Μέλος
Εγγρ.
7 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.222
Like
181
Πόντοι
16


Η εποχή των διαστρεβλώσεων


Ενδεχομένως η Ιταλία δεν θα διαλύσει την Ευρωζώνη, αλλά θα τη μετατρέψει σε ιταλική, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα οι Γερμανοί – ενώ δύσκολα πιστεύει κανείς πως οι κεντρικές τράπεζες βρήκαν τη φιλοσοφική λίθο των αλχημιστών.
.
«Φαίνεται πως η Ιταλία έχει συνειδητοποιήσει τη δύναμη της – ενώ έχει επί πλέον διδαχθεί από την παταγώδη ηλιθιότητα της Ελλάδας, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής. Ειδικότερα, δεν έχει καμία διάθεση να πέσει σε μία παγίδα του τύπου του PSI, υποθηκεύοντας τη δημόσια περιουσία της όπως η εγκληματική ελληνική κυβέρνηση του 2011 που εγκλώβισε την πατρίδα μας στο χρέος, στο ευρώ και στα μνημόνια – ούτε φυσικά να απολέσει τη δυνατότητα μετατροπής των δημοσίων χρεών της στο δικό της νόμισμα, όπως επιβλήθηκε στην Ελλάδα με το PSI, εάν κάποια στιγμή το κρίνει σκόπιμο.
Πόσο μάλλον να μπει σε μία διαδικασία αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, όπως η Ελλάδα το 2015, με τελικό αποτέλεσμα να χάσει τις τράπεζες της – υπενθυμίζοντας πως δεν ζημιωθήκαμε μόνο με τα 40 δις € που προστέθηκαν στο χρέος μας αλλά, επί πλέον, ξεπουλήσαμε για 6-7 δις € τις τράπεζες που ελέγχουν ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία μας αξίας 300-400 δις € (= το αποκορύφωμα της ηλιθιότητας), βυθιστήκαμε ξανά στην ύφεση, μας επιβλήθηκαν νέα μέτρα φτωχοποίησης κοκ».
.
Ανάλυση
Η χώρα, από την οποία εξαρτάται το ευρώ, είναι αναμφίβολα η Ιταλία, στην οποία διεξάγονται οι επόμενες εκλογές – όπου μπορεί μεν να μην είναι σαφείς οι προθέσεις των κομμάτων, όσον αφορά την παραμονή ή μη στην Ευρωζώνη (άρθρο), αλλά η οικονομική της κατάσταση είναι σαφέστατη. Παρά το ότι δε γίνονται προσπάθειες καλυτέρευσης της, δεν φαίνεται να αποδίδουν καθόλου – με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς η δυσαρέσκεια των Πολιτών της, καθώς επίσης η δυσφορία τους απέναντι στο κράτος και στις πολιτικές ελίτ.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έχει υπερβεί το 133% ή τα 2,2 τρις € (επτά φορές το ελληνικό!), έχοντας αυξηθεί πάνω από 600 δις $ από το 2008, οι υποχρεώσεις της απέναντι στο σύστημα διακανονισμού πληρωμών της ΕΚΤ (Target 2, γράφημα) εκτοξεύθηκαν στα 439 δις €, η πιστοληπτική της ικανότητα διαβρώνεται μετά το 2010, οι επιχειρήσεις της έχουν πάψει να επενδύουν λόγω του ότι δεν εμπιστεύονται πια τη χώρα τους, ενώ οι μορφωμένοι Πολίτες της την εγκαταλείπουν μαζικά – γεγονός που θεωρείται ως πολύ μεγάλο πρόβλημα για μία χώρα που το ποσοστό των αποφοίτων πανεπιστημίου είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Ευτυχώς βέβαια για την Ιταλία, η ΕΚΤ στηρίζει τα ομόλογα της, εξασφαλίζοντας της μία βιώσιμη χρηματοδότηση από τις αγορές – αφού διαφορετικά θα είχε ήδη χρεοκοπήσει το 2012, όταν το επιτόκιο δανεισμού της ξεπέρασε το 6%, όπως της Ελλάδας το 2010 (γράφημα). Από τα συνολικά 2,5 τρις € ομόλογα που έχει αγοράσει έκτοτε η ΕΚΤ, αφήνοντας μόνο την Ελλάδα εκτός, το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά την Ιταλία – η οποία ακολουθείται από την Ισπανία που έχει τριπλασιάσει το χρέος της μετά το 2008, ενώ είναι ανάλογα εκτεθειμένη στο Target 2 της ΕΚΤ.

Επεξήγηση γραφήματος: Εξέλιξη του επιτοκίου των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας (μπλε στήλες, αριστερή κάθετος), σε σύγκριση με τα ελληνικά (διακεκομμένη γραμμή, δεξιά κάθετος).
Συνεχίζοντας, πρόκειται ασφαλώς για μία απαγορευμένη από τη συμφωνία του Μάαστριχτ χρηματοδότηση της Ιταλίας εκ μέρους των άλλων χωρών – οι οποίες ουσιαστικά τη δανείζουν έμμεσα μέσω της ΕΚΤ χωρίς να το γνωρίζουν οι Πολίτες τους, με αποτέλεσμα να κατηγορούν μόνο την Ελλάδα που έχει εισπράξει πολύ λιγότερα, με σημαντικά μεγαλύτερες υποχρεώσεις (=μνημόνια, υποθήκευση των περιουσιακών της στοιχείων κλπ.).
Λογικά λοιπόν θεωρείται πως η Ευρωζώνη εξελίσσεται σε μία οικονομία σοβιετικού τύπου, η οποία κατευθύνεται κεντρικά από την ΕΚΤ – ενώ όλοι γνωρίζουν πως τέτοιου είδους οικονομίες δεν λειτούργησαν ποτέ. Βέβαια η Ιταλία χρειάζεται τα φθηνά χρήματα της ΕΚΤ, ενώ η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ χρειάζονται την Ιταλία, έτσι ώστε να παραμείνει στη ζωή το ευρώ. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία σχετικά με το ότι, η Ιταλία δεν θα ανακάμψει ποτέ εντός της νομισματικής ένωσης, εάν δεν αλλάξει ριζικά – όπως άλλωστε η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και πολλές άλλες χώρες.
Ως εκ τούτου η χώρα θα συνεχίσει να ευρίσκεται στον ορό της ΕΚΤ, αφού μόνο τα χαμηλά επιτόκια που της εξασφαλίζει επιτρέπουν στο υπερχρεωμένο δημόσιο και στις προβληματικές επιχειρήσεις της, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, να συνεχίζουν να υπάρχουν – ενώ το μέγεθος της οικονομίας της Ιταλίας καθιστά αδύνατη τη διάσωση της από έναν μηχανισμό, όπως το ESM. Με απλά λόγια, η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να χρεοκοπήσει (too big to fail), όπως οι διεθνείς τράπεζες το 2008 – οπότε μπορεί να κάνει ότι θέλει, χωρίς να την απασχολούν οι επιπτώσεις, σαν αυτές που υφίσταται η Ελλάδα.
Η ιταλική Ευρωζώνη
Περαιτέρω είναι ενδιαφέρουσα η άποψη, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία δεν πρόκειται να διαλύσει την Ευρωζώνη, αλλά θα την αλλάξει σε μεγάλο βαθμό – ενώ η έξοδος της Μ. Βρετανίας θα επιταχύνει τη διαδικασία. Απλούστερα ότι, όλα τα κράτη θα κινηθούν προς μία ιταλική Ευρωζώνη, εγκαταλείποντας τη γερμανική του παρελθόντος – ένα ενδεχόμενο που δεν φαίνεται απίθανο, αφού ορισμένα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας υπόσχονται ήδη μείωση της φορολογίας στο 23% για όλους (οριζόντια), καθώς επίσης στήριξη του κοινωνικού κράτους, αδιαφορώντας για τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.
Εν προκειμένω φαίνεται πως η Ιταλία έχει συνειδητοποιήσει τη δύναμη της – ενώ έχει επί πλέον διδαχθεί από την παταγώδη ηλιθιότητα της Ελλάδας, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής. Ειδικότερα, δεν έχει καμία διάθεση να πέσει σε μία παγίδα του τύπου του PSI, υποθηκεύοντας τη δημόσια περιουσία της όπως η εγκληματική ελληνική κυβέρνηση του 2011 που εγκλώβισε την πατρίδα μας στο χρέος, στο ευρώ και στα μνημόνια – ούτε φυσικά να απολέσει τη δυνατότητα μετατροπής των δημοσίων χρεών της στο δικό της νόμισμα, όπως επιβλήθηκε στην Ελλάδα με το PSI, εάν κάποια στιγμή το κρίνει σκόπιμο.
Πόσο μάλλον να μπει σε μία διαδικασία αποτυχημένων διαπραγματεύσεων, όπως η Ελλάδα το 2015, με τελικό αποτέλεσμα να χάσει τις τράπεζες της – υπενθυμίζοντας πως δεν ζημιωθήκαμε μόνο με τα 40 δις € που προστέθηκαν στο χρέος μας αλλά, επί πλέον, ξεπουλήσαμε για 6-7 δις € τις τράπεζες που ελέγχουν ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία μας αξίας 300-400 δις € (= το αποκορύφωμα της ηλιθιότητας), βυθιστήκαμε ξανά στην ύφεση, μας επιβλήθηκαν νέα μέτρα φτωχοποίησης κοκ.
Η Γερμανία βέβαια γνωρίζει πως η Ιταλία δεν θα συμπεριφερθεί με τέτοια ηλιθιότητα όπως η Ελλάδα, καθώς επίσης πως τυχόν έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη δεν θα καταστρέψει μόνο το ευρώ, αλλά και την ίδια, αφού είναι ο μεγαλύτερος δανειστής των εταίρων της – ενώ ούτε η Γαλλία μπορεί να διακινδυνεύσει κάτι τέτοιο, αφού οι τράπεζες της έχουν δανείσει στην Ιταλία περί τα 270 δις € που φυσικά δεν μπορούν να χάσουν χωρίς να χρεοκοπήσουν (άρθρο). Επομένως η Ιταλία ορίζει το μέλλον της Ευρωζώνης, όσο παράδοξο και αν ακούγεται κάτι τέτοιο.
Οι άλλες διαστρεβλώσεις
Από την άλλη πλευρά τώρα η πολιτική της ΕΚΤ (μηδενικά επιτόκια, αγορά ομολόγων του νότου, ποσοτική χαλάρωση), την οποία δεν φαίνεται να είναι σε θέση να αλλάξει όπως η Fed λόγω κυρίως της Ιταλίας και δευτερευόντως της Ισπανίας, προκαλεί αρκετά μεγάλες διαστρεβλώσεις – τόσο εντός της Ευρωζώνης, όπως στη Γερμανία που δημιουργείται μία φούσκα ακινήτων, όσο και εκτός.
Για παράδειγμα, στη Δανία τα επιτόκια είναι αρνητικά πάνω από πέντε χρόνια τώρα – δηλαδή, οι Δανοί πληρώνουν για τις καταθέσεις τους, αντί να εισπράττουν τόκους. Όταν όμως κάποιος πληρώνει για τις αποταμιεύσεις του, τότε είτε κρατάει τα χρήματα του μετρητά στο σπίτι, είτε καταναλώνει περισσότερο, είτε προσπαθεί να τα τοποθετήσει κάπου με κέρδος – όπου φαίνεται πως οι Δανοί επιλέγουν την τρίτη λύση επενδύοντας σε ακίνητα, τα οποία όμως δεν κρατούν αλλά μεταπωλούν αμέσως μετά.

Στα πλαίσια αυτά, η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα θυμίζει τη μανία των ακινήτων του 2006 (πηγή) – όπου η Δανία γνώρισε τη μεγαλύτερη κατάρρευση των τιμών που έχει συμβεί ποτέ μέσα σε μία γενιά. Στο θέμα αυτό είχαμε ήδη αναφερθεί το 2014 (ανάλυση), προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να σπάσει η φούσκα – κάτι που όχι μόνο δεν συνέβη αλλά, αντίθετα, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν περισσότερο από το 2006 (γράφημα), επειδή η ΕΚΤ εγκαινίασε το επόμενο έτος (2015) την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης.
Κάτι ανάλογο έχει συμβεί βέβαια με τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία παρά το ότι είναι υπερδιογκωμένα, καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο – χωρίς καμία απολύτως λογική, εκτός από τα πακέτα των κεντρικών τραπεζών που έχουν υπερβεί τα 17 τρις $ (ενώ η Fed τύπωσε ξανά χρήματα όταν συνέβη το πρόσφατο κραχ, αγοράζοντας μετοχές για να στηρίξει τις τιμές!).
Σε κάθε περίπτωση, το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών στη Δανία σε σχέση με τα εισοδήματα τους έχει φτάσει ήδη στο 300% – με επόμενες χώρες την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και την Ελβετία με 201% (ενώ η Ελλάδα και η Ιταλία είναι στις τελευταίες θέσεις του πίνακα, με το ποσοστό να μην υπερβαίνει το 100%). Την ίδια στιγμή οι Δανοί θεωρούνται πιο πλούσιοι από ποτέ, ακριβώς λόγω της αξίας των ακινήτων τους – με καθαρά περιουσιακά στοιχεία αξίας 314.000 $ (πηγή).
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας, οι διαστρεβλώσεις στις αγορές, καθώς επίσης στα κράτη, κλιμακώνονται συνεχώς, ενώ οι οικονομικοί δείκτες γίνονται όλο και πιο πολύπλοκοι – με τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίζουν να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά όχι με νερό, αλλά με φυσικό αέριο.
Ως εκ τούτου, είναι εύλογη η υπόθεση, σύμφωνα με την οποία όταν προκύψει το επόμενο κραχ, θα απειληθεί ολόκληρο το σύστημα όσο ποτέ μέχρι σήμερα – αφού κανένας δεν πιστεύει σε μία σοβιετικού τύπου οικονομία ή πως οι κεντρικές τράπεζες βρήκαν τελικά τη φιλοσοφική λίθο των αλχημιστών.
 

Επισκέπτης
Χθες ο Τραμπ κήρυξε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με όπλα το Αμερικανικό δολλάριο, την Αμερικανική βιομηχανία και τεχνολογία και τους τελωνιακούς δασμούς! Εμφανής στόχος του είναι η Κίνα και η Γερμανία αλλά στην ουσία είναι ο Οίκος των Ρότσιλντ που καταδυναστεύει ολόκληρο τον κόσμο από την εποχή του Ναπολέοντα! Δυστυχώς, αυτή την κρίσιμη για όλους εποχή επειδή από το 1996 μας κυβερνούν γερμανοτσολιάδες η Ελλάδα έχει διάλεξει λάθος στρατόπεδο και το τίμημα που θα πληρώσει ο Ελληνικός λαός θα είναι ιδιαίτερα σκληρό και βαρύ!

Η Ιταλία σύντομα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και εμείς θα ψάχνουμε να δούμε ευρώ με τα κυάλια διότι τα μαζέύει από την Ελλάδα όλα η Γερμανία για να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση των Η.Π.Α!
 

Hellenes

Μέλος
Εγγρ.
10 Ιαν 2018
Μηνύματα
593
Like
135
Πόντοι
6
Χθες ο Τραμπ κήρυξε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με όπλα το Αμερικανικό δολλάριο, την Αμερικανική βιομηχανία και τεχνολογία και τους τελωνιακούς δασμούς! Εμφανής στόχος του είναι η Κίνα και η Γερμανία αλλά στην ουσία είναι ο Οίκος των Ρότσιλντ που καταδυναστεύει ολόκληρο τον κόσμο από την εποχή του Ναπολέοντα! Δυστυχώς, αυτή την κρίσιμη για όλους εποχή επειδή από το 1996 μας κυβερνούν γερμανοτσολιάδες η Ελλάδα έχει διάλεξει λάθος στρατόπεδο και το τίμημα που θα πληρώσει ο Ελληνικός λαός θα είναι ιδιαίτερα σκληρό και βαρύ!

Η Ιταλία σύντομα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και εμείς θα ψάχνουμε να δούμε ευρώ με τα κυάλια διότι τα μαζέύει από την Ελλάδα όλα η Γερμανία για να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση των Η.Π.Α!

Oχι θα κατσει να λιβανιζει τους γερμανους και την κουμουνιστρια Μεκρελ  οπως εκανε ο Ομπαμα
Η Αμερικη οποτε αποφασισει μπορει να διαλυσει σε πολυ συντομο χρονικο διαστημα την ΟΝΕ χωρις να πεσει τουφεκια (ευχης εργον να το πραξει συντομα)

Οσο για μας και τα επεισοδια που γινωνται με τους Τουρκους , εχει αποδειχτει οτι ειναι παντελως αχρηστος ο ρολος της ΕΕ- ΟΝΕ αφου δεν μπορει να ασκησει κανενα αμυντικο δογμα ενιαιας εξωτερικης πολιτικης , ειμαστε ουσιαστικα μονοι μας
Οποτε ειτε ειμαστε μελη της ΕΕ-ΟΝΕ , ειτε οχι ειναι το ιδιο και το αυτο , γεωπολιτικα αυτοι οι οργανισμοι δεν τους υπολογιζει κανενας  κοινως δεν μετρανε μια στο παγκοσμιο στερεωμα απεναντι σε Υπερδυναμεις οπως τα Brics η ΗΠΑ  
 

Hellenes

Μέλος
Εγγρ.
10 Ιαν 2018
Μηνύματα
593
Like
135
Πόντοι
6
Χθες ο Τραμπ κήρυξε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με όπλα το Αμερικανικό δολλάριο, την Αμερικανική βιομηχανία και τεχνολογία και τους τελωνιακούς δασμούς! Εμφανής στόχος του είναι η Κίνα και η Γερμανία αλλά στην ουσία είναι ο Οίκος των Ρότσιλντ που καταδυναστεύει ολόκληρο τον κόσμο από την εποχή του Ναπολέοντα! Δυστυχώς, αυτή την κρίσιμη για όλους εποχή επειδή από το 1996 μας κυβερνούν γερμανοτσολιάδες η Ελλάδα έχει διάλεξει λάθος στρατόπεδο και το τίμημα που θα πληρώσει ο Ελληνικός λαός θα είναι ιδιαίτερα σκληρό και βαρύ!

Η Ιταλία σύντομα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη και εμείς θα ψάχνουμε να δούμε ευρώ με τα κυάλια διότι τα μαζέύει από την Ελλάδα όλα η Γερμανία για να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση των Η.Π.Α!

Το ευρωχαρτο δεν πιανει μια απεναντι σε εναν μελλοντικο νομισματικο πολεμο του δολλαριου , καλο μονο για χαρτι τουαλετας θα ειναι γινει οπως συμβαινει στην δικη μας περιπτωση (ΕΛΛΑΔΑ)
Οι γερμανοι για καλο και για κακο επαναπατριζουν τεραστιες ποσοτητες χρυσου απο την FED αλλα και χωρες οπως Ελβετια και Ηνωμενο Βασιλειο
Ο χρυσος παντα ηταν ισχυρο καταφυγιο...
 

mariath

Μέλος
Εγγρ.
29 Απρ 2009
Μηνύματα
4.583
Κριτικές
6
Like
146
Πόντοι
16
Ότι παπαριά θες, εδώ θα τη βρεις...
 

Yuma

Μέλος
Εγγρ.
24 Δεκ 2015
Μηνύματα
1.125
Like
51
Πόντοι
16
ΘΑΝΑΤΟΣ στήν εύρωζώνη. ΕΔΩ καί ΤΩΡΑ!
 

dCorso

Μέγας
Εγγρ.
8 Μαΐ 2015
Μηνύματα
8.156
Κριτικές
33
Like
7.472
Πόντοι
4.746
:sunglasses:
 

Συνημμένα

  • cartoon-by-david-simonds-014.jpg
    cartoon-by-david-simonds-014.jpg
    60,5 KB · Εμφανίσεις: 11
  • 18425425_272236939906285_1953909958404861984_n.jpg
    18425425_272236939906285_1953909958404861984_n.jpg
    48,3 KB · Εμφανίσεις: 11
  • tyrania-aristotelis.jpg
    tyrania-aristotelis.jpg
    65,8 KB · Εμφανίσεις: 11

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.725
Πόντοι
1.306
Ότι παπαριά θες, εδώ θα τη βρεις...

Μα τι λέτε?  Γράφει (μάλλον καλύτερα αναμεταδίδει ) ο έγκριτος Κώστας 8 μηδενικά και τολμάτε να τα αποκαλείτε παπαριες?

Τουλάχιστον χοντρομαλακιες. ..
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom