"ΘΥΜΑΜΑΙ ακόµη το εξής περιστατικό.Ηταν µια Δευτέρα, εκείνες τις τραγικές µέρες του Δεκεµβρίου 2008. Φίλος µου, έµπορος και καταστηµατάρχης της περιοχής Κολωνακίου, µου ανακοίνωσε υπερήφανα ότι το πρωί είχε µετάσχει στη µεγάλη διαδήλωσηεναντίον των «µπάτσων, γουρουνιών, δολοφόνων».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, είχε συνοδεύσει στη διαδήλωση τον µαθητή κανακάρη του, ο οποίος ήθελε να εκφράσει την οργή του για το σύστηµα, αλλά (όπως του είπε και η σύζυγος...) «δεν µπορεί το παιδί να τρέχει µόνο του σε διαδηλώσεις».
ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ της Δευτέρας, καίγεται η Αθήνα. Και ενώ κάνω εκποµπή στην τηλεόραση, το κινητό µουδέχεται απεγνωσµένες αλλεπάλληλες κλήσεις από τον φίλο µου. Σε κάποιο διαφηµιστικό διάλειµµα του τηλεφωνώ:
- ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
- ΧΑΌΣ, Μόυ ΛΕΕΙ. Φοβάµαι ότι θα µουκάψουν το µαγαζί. Ξέρεις κανέναν στην Αστυνοµία, να µου στείλει κανέναν άνθρωπο; Τόυ ΕΚΛΕΙΣΑ το τηλέφωνο κατάµουτρα. Το πρωί διαδήλωνε µε τον κανακάρη του εναντίον των «µπάτσων που είναι γουρούνια και δολοφόνοι», αλλά το βράδυ που θα του έκαιγαν το µαγαζί έψαχνε κανέναν «µπάτσο» κι ας είναι «και γουρούνι και δολοφόνος»! "
Στο απόσπασμα αυτό είναι ίσως συμπυκωμένη η συλλογική παράκρουση που μας βασανίζει...