«Θα αλλάξουν ΟΛΑ. Μέτρησα φίλους και εχθρούς»
Η είδηση ότι ο Αλέξης Κούγιας δεν πουλάει τις μετοχές του κυκλοφόρησε σαν αστραπή χθες το πρωί σε ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο στα Γιάννενα. Ελάχιστα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Κούγια στον «αέρα» του SUPER 104,3 FM STEREO και μας έδωσε περισσότερες διαστάσεις γι' αυτήν του την απόφαση, η οποία είναι οριστική και δεν αφορά μόνο το πρόσωπο του κ. Χριστοβασίλη, αλλά και οποιονδήποτε άλλο επιχειρηματία ενδιαφέρεται για την αγορά του ΠΑΣ Γιάννινα.
Ο κ. Κούγιας δηλώνει ότι οδηγήθηκε σ' αυτήν την απόφαση μετά τη συμπαράσταση που του εκδήλωσαν κάποιοι άνθρωποι των οποίων υπολογίζει τη γνώμη τους, αλλά και μετά τη δήλωση πολλών ποδοσφαιριστών ότι χωρίς αυτόν θα έφευγαν. Ευχαρίστησε δε τον κ. Χριστοβασίλη, γιατί προέβη σε μια πραγματικά πολύ υψηλή οικονομική πρόταση, αλλά το συναισθηματικό δέσιμο που είχε με την ομάδα δεν του επέτρεψε να προχωρήσει την αγοραπωλησία.
Ακόμη ο μεγαλομέτοχος δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε σημαντικότατες αλλαγές στη διοίκηση και την τεχνική ηγεσία. Αυτή τη στιγμή το πρώτο φαβορί είναι ο Βασίλης Παπαχρήστου και ακολουθεί ο Νίκος Αναστόπουλος, αν και ο ίδιος παρέπεμψε για άλλη στιγμή τις όποιες ανακοινώσεις.
Τέλος, αποκάλεσε «κεφάλαιο» για την ομάδα τον Γιάννη Μπελλά και τόνισε ότι η εβδομάδα που πέρασε του έδωσε τη δυνατότητα να σκεφτεί πολλά πράγματα, αλλά και να μετρήσει φίλους και εχθρούς.
Πληροφορηθήκαμε ότι η απόφασή σας είναι να μην προχωρήσετε στην πώληση των μετοχών σας και παρατηρήσαμε όλες αυτές τις μέρες ένα συναισθηματικό σας ξέσπασμα, το οποίο προφανώς ήταν αυτό που σας οδήγησε στην τελική σας απόφαση.
Πολλά με οδήγησαν. Πρώτα-πρώτα η αγάπη του κόσμου και κυρίως των ανθρώπων που πρέπει να υπολογίζεις τη γνώμη τους. Αυτών που πραγματικά εκφράζουν τη συνείδηση των Ηπειρωτών. Όχι κάποιων οι οποίοι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους χούλιγκανς όλων των περιοχών της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου.
Το δεύτερο που με απέτρεψε να πουλήσω είναι η προσωπική μου συνομιλία με τους ποδοσφαιριστές. Όλα αυτά τα παιδιά είναι σχεδόν προσωπικές μου επιλογές και πριν κάποιο διάστημα ήταν εντελώς άγνωστα. Μέσα από τον ΠΑΣ κατέκτησαν ό,τι είχαν κατακτήσει και είναι ταυτισμένα με τον ΠΑΣ. [size=18pt]Μ' ένα στόμα μου εξέφρασαν το παράπονό τους, γιατί τους εγκαταλείπω, τη στιγμή που ήρθαν στα Γιάννενα για μένα. Και μ' έθεσαν σ' ένα δίλημμα ηθικό και προσωπικό, λέγοντας «αν ξέραμε ότι θα έπαιρνε την ομάδα οποιοσδήποτε άλλος, εμείς δεν θα ερχόμασταν». [/size]
[size=20pt]
Το τρίτο που με απέτρεψε, θα το πω και ίσως είναι το πιο σοβαρό απ' όλα. Ο γιος μου. Έβαλε το κλάματα μόλις του είπα ότι θα πουλήσω τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ήταν με το γιο του Μίλαν Τόμιτς, μάλιστα, και μου είπε «σε παρακαλώ μπαμπά, για μας είναι η ομάδα μας». Δεν μπορώ να χαλάσω χατίρι στο γιο μου. [/size]
Δεν είναι, όμως, εκεί το θέμα. Μέτρησε το σύνολο. Προσωπικά δεν ήθελα ποτέ.
Με τον κ. Χριστοβασίλη μιλήσατε σήμερα το πρωί για να τον ενημερώσετε για την απόφασή σας;
Προσπάθησα να τον βρω από το πρωί, αλλά το τηλέφωνό του δεν απαντάει. Νομίζω ότι τον καλύπτει πλήρως η ανακοίνωσή μου.
Θέλω να σας πω ότι το τίμημα ήταν υπερβολικά υψηλό. Και αυτό ίσως δείχνει πάρα πολλά πράγματα. Εμένα προσωπικά τα χρήματα ουδέποτε μ' ενδιέφεραν. Στη ζωή μου ήταν πάντοτε δευτερεύουσα προτεραιότητα. Άλλα πράγματα έχουν για μένα μεγαλύτερη σημασία.
Επειδή δεν θέλω να σας χαϊδεύω τα αυτιά, θα σας πω ότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα οργανωμένων οπαδών, οι οποίοι θα αντιδράσουν και δεν ξέρουμε με τι τρόπους θα αντιδράσουν. Αυτό θα επηρεάσει την απόφασή σας;
Δεν μ' ενδιαφέρει. Εγώ δεν αποφάσισα αρχικά να πουλήσω επειδή αντέδρασαν κάποιοι οργανωμένοι. Ξέρω κι εκεί τι συμβαίνει από πρώτο χέρι...
Ξέρετε είναι καλό να μαθαίνετε τι ακριβώς συμβαίνει στα Γιάννενα.
...μου τηλεφωνούν ηγετικά στελέχη μέσα από τους οργανωμένους και μου εκφράζουν τις αντιδράσεις τους, όπως τις εξέφραζαν καθημερινά.
Υπήρχε και μερίδα του κόσμου που έλεγε σήμερα είναι μέρα γιορτής, να κάνουμε παρέλαση, να βγάλουμε σημαίες στα μπαλκόνια κτλ, γιατί φεύγει ο Κούγιας. Πρέπει να τα ακούτε κι αυτά για να ξέρετε το κλίμα που επικρατεί.
[size=20pt]
Υπάρχει η ελάχιστη μειοψηφία και υπάρχει και η πλειοψηφία, η υγιής που δεν έχει χρόνο να παίρνει τηλέφωνα στα ραδιόφωνα, ούτε να μπαίνει στα site να γράφει. Συνήθως οι τεμπέληδες τα κάνουν αυτά και όσοι δεν έχουν τι να κάνουν. Χειροκροτητές υπάρχουν πολλοί, οι ίδιοι πολύ εύκολα γίνονται και κάτι άλλο.[/size]
Απ' την άλλη μεριά είμαστε σε μια αρρωστημένη κοινωνία. Δεν είμαστε στην εποχή που έστω και κάποιες οργανωμένες «ομάδες» έκαναν κουμάντο. Εγώ είχα την ευκαιρία με αυτό που έγινε να μετρήσω αυτούς που πραγματικά είναι ειλικρινής στη σχέση μας μαζί μου. Είδα ξαφνικά ανθρώπους που είναι οι μόνιμοι χειροκροτητές αυτών που έχουν την εξουσία σε δευτερόλεπτα να αλλάζουν στρατόπεδο. Κι αυτό ήταν ένα σημαντικό μάθημα για μένα.
Τουλάχιστον πήρατε κάποιο μάθημα για το ποιους πρέπει να έχετε δίπλα σας;
Η ανακοίνωση τα λέει όλα.
Στο θέμα προπονητή, Βασίλης Παπαχρήστου;
Θα τα πούμε όλα αυτά τη στιγμή που πρέπει. Θα αλλάξουν ΟΛΑ. Σας λέω ότι θα αλλάξουν όλα. Έχω δει τι συμβαίνει, έχω διαπιστώσει πολλά πράγματα, έχω έρθει σε επαφή με σημαντικούς ανθρώπους θα αλλάξουν ΟΛΑ.
Φαντάζομαι εκτός από τον Γιάννη Μπελλά.
Ο Γιάννης Μπελλά είναι τεράστιο κεφάλαιο. Κι αυτός θέλει βελτίωση. Όλοι μας θέλουμε βελτίωση. Όλοι μας διδασκόμαστε από τα λάθη μας. Υπάρχουν, όμως και ορισμένα κεφάλαια, δηλαδή οι συμπεριφορές κάποιων ανθρώπων στις κρίσιμες στιγμές είναι αυτές που σε οδηγούν σε αποφάσεις.
Η ανακοίνωση τα λέει όλα. Μπορεί να είναι λιτή, αλλά είναι περιεκτική.
Τα μηνύματα που θέλετε να στείλετε τα στέλνετε. Πράγματι.
Είναι πολύ σημαντική στιγμή. Να σας πω μόνο το εξής. Δεν υπήρξε ΠΑΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΟΚ, που να μη μου πρότεινε να γίνω κομμάτι της οικογένειάς της. Κι εκεί φαίνονται πολλά πράγματα. Πιθανώς να έχω αξιολογήσει κάποια πράγματα διαφορετικά. Το δικό μου μέγεθος στο ποδόσφαιρο το έχω αξιολογήσει πολύ σκληρά. Ενώ η κοινωνία το έχει αξιολογήσει διαφορετικά.
Από εκεί και πέρα, εχθρούς μπορεί να έχεις. Θέλω να πιστεύω ότι κι αυτοί που είναι εχθροί, στη δικιά μου προσωπικότητα αναγνωρίζουν θετικά στοιχεία και τέτοια άκουσα τις τελευταίες μέρες.
Δεν έχω παρακολουθήσει τοπικές εκπομπές, αλλά να ξέρετε ότι οι χειροκροτητές δεν είναι το καλύτερο, ούτε εκείνοι που έχουν το χρόνο να επικοινωνούν με τέτοιες εκπομπές. Συνήθως οι σοβαροί άνθρωποι, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κάποιες εκπομπές ή όσους γράφουν επιστολές σε εφημερίδες, δεν έχουν χρόνο να κάνουν τέτοια πράγματα. Τέτοιοι πολύ σημαντικοί άνθρωποι επικοινώνησαν μαζί μου...
Ναι άλλα έτσι διαφαίνεται και η αγωνία του κόσμου να πει την άποψή του, να εκφραστεί.
Δεν είναι έτσι. Αν ήταν έτσι, έπρεπε ο Κόκκαλης να φύγει από τον Ολυμπιακό 20 φορές. Ο Βαρδινογιάννης 50. Στο παρελθόν άλλοι ηγέτες θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί από το ποδόσφαιρο. Εγώ είμαι συναισθηματικός άνθρωπος, αλλά αυτή η εβδομάδα που πέρασε ήταν μια κρίσιμη εβδομάδα. Σκέφτηκα πολύ και πολλά πράγματα. Ίσως αυτή η λατρεία που έχω αποκτήσει γι' αυτήν την ομάδα, ο πολύ σφιχτός εναγκαλισμός, να πνίγει την ομάδα. Ίσως πρέπει να δω τα πράγματα πιο επαγγελματικά και να μείνω εγώ μεγαλομέτοχος και άλλοι να πάρουν τις πρωτοβουλίες.
Κλείνοντας την ανακοίνωσή σας λέτε ότι θα κάνετε τα πάντα για να διατηρηθεί η ενότητα στην ομάδα. Προς αυτήν την κατεύθυνση τι να περιμένουμε; Προφανώς αναφερόμαστε και στους οργανωμένους οπαδούς, γιατί υπήρχε μια πολύ μεγάλη ένταση. Τι σκέφτεστε να κάνετε;
Όχι σε όλους. Κοιτάξτε, η διάθεσή μου είναι να ενώσω. Αν από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιοι που είναι εγκάθετοι υπάρχει Νόμος. Δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή. Αν σε κάποιον του δίνεις το χέρι και αντί να σου το σφίξει, σου το δαγκώνει, εσύ πρέπει να αμυνθείς. Αλλά η διάθεσή μου είναι να ενώσω.
Να σας πω ακόμα ότι οι συνεργάτες του κ. Χριστοβασίλη έμειναν έκπληκτοι προχθές.
Ναι πράγματι το δικό μας ρεπορτάζ το επιβεβαιώνει αυτό.
Και όποιος έρχεται το παρατηρεί. Μόνο αυτοί που δεν έρχονται δεν έχουν δει πως λειτουργεί ο ΠΑΣ Γιάννινα, ποια είναι τα οικονομικά του. Καλό θα είναι να κάνετε και μια επίσκεψη στην Τράπεζα Πειραιώς στα Γιάννινα και να μάθετε τι έχω βάλει αυτά τα 4 χρόνια. Από εκεί και πέρα ο κάθε εγκάθετος μπορεί να λέει οτιδήποτε.
Συνέντευξη στον Γιάννη Γιαννάκη
ΠΗΓΗ ΣΟΥΠΕΡ-ΦΜ
Τελικά οι ελάχιστες επιφυλάξεις που είχαμε από προχτές το μεσημέρι που ακούγωντας διάφορα σενάρια σε πηγαδάκια της πόλης...επιβεβαιώθηκαν...
Ο εφιάλτης συνεχίζεται...
Υ.Γ.ΓΡΑΦΩ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΣ, ΠΑΙΡΝΩ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΕΚΔΙΔΩ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ, ΔΙΝΩ ΜΠΑΦΟ ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΜΟΥ(ΚΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥ) ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΡΑΦΩ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ