Δηλαδή φίλε τρίκαρδε θεωρείς ότι ο χρυσός θα ακολουθήσει καθοδική ή διορθωτική πορεία από εδω και πέρα?
Γιατί διαφορετικά αν είναι να συνεχιστεί η άνοδος γιατί όχι αγορά ακόμα και σήμερα?
Βέβαια για αυτά ποτέ κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά κάτι αλλά λέμε τώρα. Απλά σκέφτομαι ότι λογω της κακής οικονομικής κατάστασης διεθνώς η άνοδος ίσως συνεχιστεί ακόμα.
Αγαπητέ φίλε είναι κουτό να ρωτάς ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ για το τι θα κάνει στο μέλλον η τιμή του χρυσού, όπως και ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ άλλου πράματος.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοιος άνθρωπος, ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ πράμα.
Για τον απλό λόγο ότι αν υπήρχε, ο άνθρωπος αυτός θα γινόταν πάμπλουτος, εκμεταλλευόμενος την ικανότητά του να προβλέψει την τιμή της επόμενης μέρας / εβδομάδας / μήνα / χρόνου / δεκαετίας.
Επομένως ούτε ο τρίκαρδος, ούτε κανένας άλλος μπορεί να σου πει την πληροφορία που ζητάς.
Η υπόλοιπη σκέψη σου είναι σωστή, "λογω της κακής οικονομικής κατάστασης" ίσως η άνοδος συνεχιστεί. Ίσως και όχι όμως, άσε που η διεθνής κατάσταση δεν είναι τόσο χάλια όσο η δική μας, και η τιμή του χρυσού ορίζεται ΔΙΕΘΝΩΣ, όχι για την Ελλάδα μόνο.
Επομένως είναι πολλοί οι παράγοντες που θα την επιρρεάσουν, και κανείς δε μπορεί να ξέρει ποιος από αυτούς θα βαρύνει περισσότερο.
Δες εδώ από κάτω ένα διάγραμμα που σου βάζω. Είναι η τιμή του χρυσού (ουγγιά troy), σε ευρώ, για την τελευταία δεκαετία.
Βλέπεις λοιπόν ότι από το 2001 μέχρι και το μέσον (περίπου) του 2005 η τιμή του ήταν περίπου σταθερή (με μικρές διακυμάνσεις πάντα), γύρω στα 350 ευρώ η ουγγιά.
Από το μέσον του 2005 μέχρι σήμερα η ζωή τραβάει την ανηφόρα (με διακυμάνσεις πάντα) και έχει φτάσει τα 1050 ευρώ η ουγγιά.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό?
1) Ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει έτσι, και θα φτάσει τα 3.000 ευρώ η ουγγιά.
2) Ότι θα κάτσει εκεί για μια μακρά περίοδο (όπως το 2001-2005).
3) Ότι έχει ανέβει ήδη πολύ (αδικαιολόγητα), και κάποια στιγμή θα αρχίσει η κατηφόρα.
Η κατηφόρα μπορεί να μην είναι πάλι μέχρι τα 350, αλλά ας είναι και μέχρι τα 550. Αν εσύ έχεις αγοράσει στα 1.100, έχεις χάσει τα μισά λεφτά σου.
ΚΑΝΕΙΣ (το επαναλαμβάνω) δε μπορεί να σε συμβουλέψει τι να κάνεις. Εκτίμησε εσύ την δική σου οικονομική και ψυχολογική κατάσταση, και πάρε την κατάλληλη για σένα απόφαση.
Αυτό που μπορώ να σου πω με βεβαιότητα είναι ότι:
Όλες οι "αξίες" (πλην χρυσού) είναι "χάρτινες". Εϊτε νομίσματα, είτε καταθέσεις, είτε μετοχές, είτε "επενδυτικά προϊόντα", είτε "αμοιβαία κεφάλαια", είτε ό,τι άλλο θέλεις, ΠΑΝΤΑ υπάρχει η περίπτωση η αξία τους να μηδενιστεί. Δηλαδή να μην αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο είναι τυπωμένες. Αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν, και ίσως μερικοί να θυμούνται διάφορα παλιά λεφτά ή "χαρτιά" που ξέμεναν στα μπαούλα των παππούδων μας όταν ήμασταν μικροί, και τα οποία ήταν "αξίες" της εποχής αλλά κάποια χρονική στιγμή έπαψαν να έχουν αξία. Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί (κάποτε) πάλι στο μέλλον, με διάφορες "αξίες" και νομίσματα. Και για όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα εξετάζουμε την πιθανότητα, τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να συμβεί. Εννοώ δηλαδή ότι αν μέχρι το τέλος του χρόνου οι πιθανότητες να συμβεί μια κατάρρευση είναι (π.χ.) 0,05%, μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι πιθανότητες αυτές γίνονται (π.χ.) 15%, και μέχρι το τέλος του αιώνα γίνονται 85%. Και με την λέξη "κατάρρευση" εννοώ να πάψει να έχει οποιαδήποτε αξία είτε το νόμισμα, είτε οι μετοχές, είτε τα διάφορα "προϊόντα" πάνω στα οποία στηρίζει κανείς την οικονομική του ύπαρξη.
Έ, με τον χρυσό αυτό δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να συμβεί. Ότι και αν γίνει, μπορεί π.χ. η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (ή της General Motors) να φτάσει να έχει αξία 0, αλλά μια ουγγιά χρυσού ΠΟΤΕ δε θα φτάσει να έχει αξία 0. Μπορεί να μην έχει 1.100 ευρώ που έχει σήμερα, αλλά θα έχει ΚΑΠΟΙΑ αξία. Όχι μηδέν.
Και για μένα, αυτή είναι και η γοητεία του.
Να πάρετε και να διαβάσετε το βιβλίο:
"Ο ΧΡΥΣΟΣ - Το Κλειδί Της Ελευθερίας"
του Hans J. Bocker
Εκδόσεις ΗΡΑ, 2009
ISBN 978-960-89129-1-5
που είναι (αν και λίγο υπερβολικό σε μερικά σημεία) πολύ επεξηγηματικό της όλης κατάστασης γύρω από τον χρυσό.