[move]οχι τοσο αχρηστο και πολυ ενδιαφερον[/move]
Μην αφήνεις ανοιχτή τη βρύση
όταν ξυρίζεσαι, πλένεσαι, βουρτσίζεις τα δόντια σου. Πάνω από 1 λίτρο νερό χάνεται κάθε φορά. Τοποθέτησε στις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου φίλτρα εξοικονόμησης νερού.
Κλείσε την τηλεόραση, το DVD και το PC σου
από τον διακόπτη. Αν απλά τα αφήνεις σε stand-by, καταναλώνουν 45% της κανονικής τους ενέργειας.
Μην ξεχνάς να βγάζεις τους φορτιστές από την πρίζα
Για καθέναν θα «γλιτώσεις» την ατμόσφαιρα από 20 - 30 κιλά CO2.
Δε βαρέθηκες τα ποτήρια μιας χρήσης;
Διάλεξε ένα δικό σου ισοθερμικό ποτήρι και απαίτησε σε αυτό τον πρωινό σου καφέ. Μόλις γλίτωσες το περιβάλλον από 365 πλαστικά ποτήρια το χρόνο!
Προτίμησε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας
Θα εντυπωσιαστείς από την ποικιλία και τους διαφορετικούς τύπους που κυκλοφορούν πια στην αγορά. Αρκεί να θυμάσαι ότι μια λάμπα πυρακτώσεως των 100 W (κοστίζει περίπου 1 Ευρώ) μπορεί να «κάψει» έως 1.000 ώρες, ενώ μια λάμπα εξοικονόμησης των 21 W (κοστίζει περίπου 5 - 6 Ευρώ) έχει απόδοση 100 W, 3 χρόνια εγγύηση και διάρκεια ζωής τουλάχιστον όση 6 λαμπτήρες πυρακτώσεως μαζί.
Φύτεψε ένα δέντρο
στο μπαλκόνι σου. Θα σε σκιάζει το καλοκαίρι και φιλτράρει τον αέρα.
Γλίτωσε τα έξοδα ενός κλιματιστικού
με ανεμιστήρες οροφής. Καίνε λιγότερο, δροσίζουν ευχάριστα και στοιχίζουν λίγο.
Πήγαινε για ψώνια ...με τη τσάντα σου
Μία υφασμάτινη τσάντα χωράει όσα 2 πλαστικές σακούλες. Αν το έκαναν όλοι οι Έλληνες, θα γλιτώναμε 1 δισεκατομμύριο λιγότερες πλαστικές σακούλες το χρόνο!
Προτίμησε βιολογικές αγορές
Βάλε στο τραπέζι σου τα πιστοποιημένα προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Ενίσχυσε τους ντόπιους παραγωγούς, κάνοντας τις αγορές σου από τις λαϊκές βιολογικών προϊόντων, και προτίμησε τα εγχώρια είδη. Κάνουν καλό και ενισχύουν την φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή.
Διάλεξε ηλεκτρικές συσκευές με βάση την ενεργειακή τους απόδοση
Προτίμησε τα Α++, Α+, Α μοντέλα (υψηλής ενεργειακής κλάσης) έναντι των B, C. Έτσι, θα εξοικονομήσεις χρήματα και θα περιορίσεις κατά 25 κιλά τις εκπομπές CO2.
Απέφυγε τις συσκευασίες μιας χρήσης
Από τα 471 κιλά σκουπίδια που «παράγει» ο καθένας μας κάθε χρόνο, τα 94 κιλά είναι απόβλητα συσκευασίας! Επίλεξε προϊόντα λαμβάνοντας σοβαρά υπ' όψιν και τη συσκευασία τους: όσο πιο λιτή, τόσο πιο φιλική προς το περιβάλλον. Επαναχρησιμοποίησε και ανακύκλωσε.
Μη μολύνεις καθαρίζοντας
Την επόμενη φορά που θα βάλεις μπουγάδα, σκέψου ότι μπορείς να το κάνεις με το μικρότερο δυνατό κόστος για το περιβάλλον: τα φωσφορικά άλατα που περιέχουν πολλά από τα συμβατικά απορρυπαντικά καταλήγουν μέσω της αποχέτευσης σε λίμνες, θάλασσες, ποτάμια, διαταράσσοντας την υδρόβια ζωή, καθώς δημιουργούν υπερτροφισμό. Μπορείς να τα αντικαταστήσεις με οικολογικά ή με συμβατικά που περιέχουν ζεόλιθο. Απέφυγε τα λευκαντικά με βάση το χλώριο και προμηθευτείτε ηπιότερα καθαριστικά με βάση το οξυγονούχο νερό, τη σόδα, την κιμωλία.
Προτίμησε τους φορητούς υπολογιστές
Καταναλώνουν έως και 93% (!) λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς. Κλείνοντας από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα του υπολογιστή σου, όταν δεν τα χρησιμοποιείς, π.χ. οθόνη, εκτυπωτή, μειώνεις τις εκπομπές CO2 κατά 150 - 200 κιλά περίπου το χρόνο.
Απέφυγε το τύπωμα
Περιόρισε τη χρήση του εκτυπωτή, για να αποφύγεις τη σπατάλη χαρτιού: τύπωσε τα απολύτως απαραίτητα και συνήθισε να διαβάζεις τα υπόλοιπα απευθείας από την οθόνη. Ξανατύπωσε στις αχρησιμοποίητες λευκές πίσω σελίδες ή κράτησέ τις για τις σημειώσεις σου.
Προτίμησε τον διακόπτη από το τηλεκοντρόλ
Εκπαιδευτείτε να κλείνετε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό και όλες εν γένει τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη αντί του τηλεκοντρόλ: και θα μειώσετε τις εκπομπές CO2 κατά 300 κιλά.
www.absolutgreensaver.gr/page3.html]πηγη[/url]