Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 3 άτομα (0 μέλη και 3 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Γιατί δημιουργούνται πτυχώσεις στην άμμο;

Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί στις ερήμους, αλλά και στο βυθό της θάλασσας, η άμμος δημιουργεί πτυχώσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Για να κατανοήσουμε πώς δημιουργούνται αυτοί οι σχηματισμοί στην άμμο της ερήμου πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας μια θεμελιώδη αρχή της αεροδυναμικής: Η πίεση του αέρα μειώνεται όταν αυτός κινείται με αυξανόμενη ταχύτητα. Αυτό το φαινόμενο είναι που, μεταξύ άλλων, δίνει δύναμη ανύψωσης στις πτέρυγες του αεροπλάνου. Όταν ο αέρας κινείται με ταχύτητα πάνω από το φτερό ενός αεροπλάνου, η πίεσή του πέφτει. Και επειδή η πίεση κάτω από το φτερό είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο πάνω μέρος του, το φτερό δέχεται μια δύναμη άντωσης.
Το ίδιο συμβαίνει και με την άμμο της ερήμου. Όταν ο άνεμος, δηλαδή μια αέρια μάζα, κινείται πάνω από την άμμο, θα συναντήσει στην πορεία του χαλικάκια και άλλα μικρά εμπόδια. Έτσι, ο αέρας, για ελάχιστο χρονικό διάστημα, θα αυξήσει λίγο την ταχύτητά του και θα μειώσει την πίεσή του πάνω από την επιφάνεια της άμμου. Η υποπίεση που δημιουργείται είναι αρκετή για να μπορέσει ο αέρας να σηκώσει μερικούς μικρούς κόκκους άμμου και να τους ρίξει λίγο πιο κάτω, μόλις μειωθεί η ταχύτητα και αυξηθεί η πίεσή του. Με αυτό τον τρόπο, η άμμος μεταφέρεται λίγα εκατοστά πιο πέρα από το εμπόδιο που συνάντησε ο αέρας. Αυτό το μικρό ύψωμα θα λειτουργήσει σαν ένα νέο εμπόδιο για τον αέρα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να επαναληφθεί και να δημιουργηθεί ένα νέο λοφάκι. Αυτό μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον, και το αποτέλεσμα είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, όμορφα σχήματα, που θυμίζουν κύματα στην έρημο.
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τα υγρά, όπου επίσης δημιουργείται μια υποπίεση, καθώς η ταχύτητα του υγρού αυξάνεται όταν συναντάει ένα εμπόδιο. Έτσι, οι πτυχώσεις της άμμου στο βυθό της θάλασσας, που αισθανόμαστε στα πέλματά μας, έχουν δημιουργηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

scienceillustrated.gr
 

Επισκέπτης
Ανακαλύφθηκε «βάτραχος από την κόλαση»

Το απολίθωμα ενός γιγάντιου βατράχου, ηλικίας 70 εκατομμυρίων ετών, έφεραν στο φως Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες στη Μαδαγασκάρη.

Η ερευνητική ομάδα από το University College London και το Stony Brook University της Νέας Υπόρκης, αναφέρει ότι ο προϊστορικός βάτραχος είχε μήκος περίπου 40 εκατοστά, ζύγιζε περίπου 4 κιλά και είναι μεταξύ των μεγαλύτερων του είδους του που έχουν βρεθεί. Προσθέτουν ότι το απολίθωμα, με το παρατσούκλι Beelzebufo (ή αλλιώς, βάτραχος από την κόλαση) είναι «εντυπωσιακά διαφορετικός» από τους σημερινούς βατράχους που απαντώνται στο νησί.

«Αυτός ο βάτραχος, συγγενής των σημερινών κερασφόρων σαυρών, πρέπει να είχε το μέγεθος μίας ελαφρώς συμπιεσμένης μπάλας θαλάσσης, με κοντά πόδια και μεγάλο στόμα», εξηγεί η Susan Evans, μία εκ των συντακτών της αναφοράς. «Αν είχε τον ίδιο επιθετικό χαρακτήρα και τις ίδιες τακτικές ενέδρας, τύπου “κάθομαι και περιμένω”, με τις [σύγχρονες] κερασφόρους σαύρες, πρέπει να ήταν ένας εκπληκτικός θηρευτής μικρών ζώων. Η διατροφή του αποτελούνταν, κατά πάσα πιθανότητα, από έντομα και μικρά σπονδυλωτά, όπως σαύρες, αλλά δεν είναι απίθανο ο Beelzebufo να μπορούσε να μασουλά νεοσσούς ή ανήλικους δεινοσαύρους».

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ανακάλυψη του απολιθώματος υποστηρίζει τη θεωρία ότι η Μαδαγασκάρη, η ινδική χερσόνησος και η Νότιος Αμερική ήταν ενωμένες μέχρι την Ύστερη Κρητιδική Περίοδο (πριν από 75-65 εκ. χρόνια). «Η ανακάλυψή μας ενός βατράχου τελείως διαφορετικού από τους σημερινούς βατράχους της Μαδαγασκάρης και πλησιέστερου στις κερασφόρους σαύρες, που μέχρι τώρα θεωρούνται ενδημικές της Νοτίου Αμερικής, δίνει βαρύτητα στην αμφιλεγόμενη θεωρία», εξηγεί η καθηγήτρια Evans.
http://[URL unfurl="true"]www.focusmag.gr/articles/pictures/28056150/beelzebufo.jpg[/img[/URL]]
[i]Εικαστική απεικόνιση του Beelzebufo. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είχε μήκος 40 εκ. και βάρος 4 κιλά. Εικόνα: Stony Brook University[/i]

[URL unfurl="true"]www.focusmag.gr[/URL]
 

Επισκέπτης
Πώς λειτουργούσε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων;

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι «το πολυπλοκότερο υπολογιστικό αστρονομικό εργαλείο της αρχαιότητας (1ος αιώνας π.Χ.)», σύμφωνα με τη διεθνή εξειδικευμένη ομάδα που συγκροτήθηκε πρόσφατα για να τον μελετήσει με τη χρήση των πλέον προηγμένων τεχνολογιών.
20-09.jpg

Ο Μηχανισμός ανασύρθηκε το 1900 από τη θάλασσα των Αντικυθήρων. Ήταν σύνθετος, τρισδιάστατος και έμοιαζε με παλιό ρολόι διαστάσεων 32x20x10, ενώ διέθετε πολλούς οδοντωτούς τροχούς γύρω από διάφορους άξονες. Έφερε τρεις κυκλικές κλίμακες, μία εμπρός και δύο στο πίσω μέρος, με διαβαθμίσεις και ενδείξεις. Λειτουργούσε είτε με χερούλι είτε με κάποιο βάρος το οποίο περιέστρεφε έναν ατέρμονα κοχλία. Αυτός έδινε κίνηση σε έναν ή δύο μεγάλους τροχούς του Μηχανισμού περιστρέφοντας έτσι έναν άξονα, όπου ήταν προσαρμοσμένοι πολλοί άλλοι οδοντωτοί τροχοί διαφόρων διαμετρημάτων και με διαφορετικό αριθμό οδόντων. Οι τροχοί αυτοί περιέστρεφαν άλλους τροχούς γύρω από άλλους άξονες, για να εμφανίζουν τις θέσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων στα τρία καντράν: Ηλίου, Σελήνης, Πλανητών. Ο Μηχανισμός έδειχνε τις φάσεις της Σελήνης, αλλά και την περιοδικότητα της εμφανίσεώς τους, με έγγραφες ενδείξεις όπως «76 έτη, 19 έτη» οι οποίες υποδηλώνουν μεγάλη ακρίβεια στους υπολογισμούς.
arx10.jpg

00-53.jpg

 

Επισκέπτης
Γιατί το τριμμένο τυρί έχει καλύτερη γεύση από το κομμένο;

Οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τη γευστική εμπειρία μας όταν δοκιμάζουμε ένα φαγητό είναι η γεύση (την οποία καταλαβαίνουμε με τη γλώσσα) και το άρωμα (το οποίο συλλαμβάνουν οι υποδοχείς στο πίσω μέρος της μύτης).

Όταν τρώμε τυρί, αυτό απελευθερώνει ένα πολύπλοκο μείγμα αρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα αφήνει στο στόμα μας όξινες και αλμυρές γεύσεις. Ο εγκέφαλός μας συνδυάζει αυτά τα ερεθίσματα με παράγοντες όπως την προσδοκία και την «αίσθηση στο στόμα» δημιουργώντας τη γευστική εμπειρία.

Το άρωμα αποτελεί πιθανότατα τον πιο σημαντικό παράγοντα. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η ένταση ενός αρώματος εξαρτάται κυρίως από το πόσο γρήγορα μεταβάλλονται οι συγκεντρώσεις του στη μύτη μας και όχι τόσο από την πραγματική συγκέντρωση του αρώματος στην πηγή του. Όταν τρίβουμε τυρί, διευρύνουμε την επιφάνεια που καλύπτει, γεγονός που επιτρέπει στα αρωματικά μόριά του να απελευθερώνονται ταχύτερα όταν μασάμε και, κατά συνέπεια, να αυξάνεται ταχύτερα η συγκέντρωσή τους στο στόμα μας και στο πίσω μέρος της μύτης μας. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να προσφέρει μια πιο έντονη γευστική εμπειρία.

 

Επισκέπτης
Έχει γίνει κάποια πρόβλεψη για την επιβίωση των ειδών, σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής;

Σε ένα απομονωμένο νορβηγικό νησί άρχισε να κατασκευάζεται μια υπόγεια εγκατάσταση, όπου θα αποθηκευτούν σπόροι από εκατομμύρια ποικιλίες καλλιεργούμενων φυτών. Η εγκατάσταση σχεδιάστηκε με σκοπό να λειτουργήσει σαν Κιβωτός του Νώε σε περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής.

Ένα τούνελ από μπετόν αρμέ, σκαμμένο σε βάθος 70 μέτρων στην πλαγιά ενός βουνού στο έρημο νησί Σβάλμπαρντ, σε απόσταση περίπου 1.000 χλμ. από τον Βόρειο Πόλο, θα έχει τη δυνατότητα να προφυλάξει για χιλιάδες χρόνια δισεκατομμύρια σπόρους από τρία εκατομμύρια ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών.

Η εγκατάσταση θα ελέγχεται με τηλεχειρισμό από τη Νορβηγία, ενώ το όλο πρόγραμμα θα διαχειρίζεται το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ποικιλότητας Καλλιεργειών, με έδρα τη Ρώμη. Οι σπόροι θα φυλάσσονται στους -18 βαθμούς Κελσίου, τη βέλτιστη θερμοκρασία για τη διατήρησή τους. Ακόμα όμως και αν πάθουν βλάβη τα ψυκτικά μηχανήματα, τα δείγματα θα παραμείνουν υπό το μηδέν χάρη στους παγετώνες που καλύπτουν το βουνό.

Σε περίπτωση είτε ασθενειών στις καλλιέργειες, είτε πολέμων ή άλλων φυσικών καταστροφών, κάθε χώρα θα μπορεί να ζητά από την τράπεζα σπόρους, ώστε να αντικαταστήσει τυχόν χαμένες ποικιλίες.

 

giorgosaravalo

Μέλος
Εγγρ.
1 Φεβ 2008
Μηνύματα
47
Like
0
Πόντοι
0
Εφαρμοσμένα θέματα...ο βασιλιάς εγκέφαλος!
Λένε πολλές φορές κι ακούμε (κακώς) διάφορες τρίχες τύπου καλή μεγάλη δυνατή καρδιά, ορίζοντάς την ως κέντρο συναισθημάτων και λοιπά κουραφέξαλα, ενώ στην ουσία πρόκειτε για μια αντλία που χρειάζεται για να κυκλοφορεί το αίμα...την κεντρική εντολή τη δίνει ο εγκέφαλος, που κι αυτός από εκεί παίρνει το αίμα που χρειάζεται.
Δυνατή καρδιά δε σημαίνει μεγάλου μεγέθους αλλά μεγάλης ισχύος!
2 πράγματα ορίζουν την ισχύ μιας αντλίας.
Η Παροχή= πόση ποσότητα πρέπει να στείλει και που, οπού εδώ μπαίνει και το σημαντικότερο μέγεθος δηλαδή το μανομετρικό!
Όλα τα ζώα έχουν την καρδιά τους κάπου στην μέση του σώματός τους ώστε ν;α ελαχιστοποιήσουν τις άχρηστες διαδρομές.
Για παράδειγμα την καρδιά δεν την έχουμε ολυτε στον ώμο αλλά ούτε και στη φτέρνα...
Και την ισχυρότερη καρδιά δεν την έχουν τα ογκώδη ζώα, βλέπε ελέφαντες ή φάλαινες, αλλά αυτό που έχει να αιματώσει κι έναν εγκέφαλο στα 6 μέτρα και βάλε δηλαδή η καμηλοπάρδαλη!!!
Επομένως τώρα αποδείξαμε πως δυνατές καρδιές ποιότητας έχουν οι ψηλοί άνθρωποι, με πλαφόν εμένα γιατί άνω του 1,91 ο άνθρωπος  παύει να λέγεται ψηλός και γίνεται άχαρος, εκτός αν είναι γυναίκα οπότε και λέγεται Θεά
 

Συνημμένα

  • Giraffe%205.jpg
    Giraffe%205.jpg
    151,1 KB · Εμφανίσεις: 26

giorgosaravalo

Μέλος
Εγγρ.
1 Φεβ 2008
Μηνύματα
47
Like
0
Πόντοι
0
Δίμετρη λέγεται. Μη τα μπλέκεις.

λάθος απλά λέγεται και είναι από 1,92 και πάνω και ξέρω πολύ καλά τι μου αρέσει αν και χαριστικά επισυνάπτω κι ένα άξιο 1,90 την κυρία Σοκόλοβα δηλαδή με το Νο5 ενώ δίπλα βλέπουμε και την κυρία Γκάμοβα με το Νο11 :rockon: :rockon: :think: :think: :jerking: :jerking: :birdman: :birdman: :dancing: :dancing:
 

Συνημμένα

  • lioubov4.jpg
    lioubov4.jpg
    274,4 KB · Εμφανίσεις: 67

Επισκέπτης
Τι είναι τα «έξυπνα» υφάσματα και σε τι χρησιμεύουν;

Τα «έξυπνα» υφάσματα άλλοτε προφυλάσσουν από την υγρασία και τη θερμότητα, άλλοτε είναι εντομοαπωθητικά και άλλοτε απορροφούν τις οσμές.

Επίσης, υπάρχουν υφάσματα που εξωτερικεύουν τα συναισθήματα εκείνου που τα φοράει, αλλάζοντας χρώμα ανάλογα με τη διάθεσή του. Σχεδιάζονται με τη βοήθεια νανοσωματιδίων, ενώ νήματα υψηλής τεχνολογίας «αντιλαμβάνονται» τις μεταβολές του περιβάλλοντος.

Οι κατασκευαστές ελπίζουν ότι σύντομα θα παράγονται ρούχα που θα μπορούν να προσαρμόζονται στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Και όχι μόνο. Στο μέλλον, οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους έναν «μαγικό καθρέφτη», ο οποίος θα τους διευκολύνει σημαντικά όταν αγοράζουν ρούχα. Πώς θα λειτουργεί; Ο ενδιαφερόμενος θα στέκεται μπροστά του και θα βλέπει πώς θα ήταν αν φορούσε κάποιο συγκεκριμένο ρούχο, χωρίς να χρειαστεί καν να το δοκιμάσει. Προς το παρόν, με αυτό το σύστημα πειραματίζεται μια εταιρεία στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

 

Επισκέπτης
Ποια θα είναι η όψη της Γης στο μέλλον;

Το εξωτερικό τμήμα της Γης αποτελείται από τις λεγόμενες ηπειρωτικές και ωκεάνιες λιθοσφαιρικές πλάκες, οι οποίες μετακινούνται αργά. Ο γεωλόγος Christopher Scotese του Πανεπιστημίου του Τέξας μελέτησε τις κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών και προσπάθησε να υπολογίσει τις αλλαγές που θα γίνουν στο μέλλον.

Στα επόμενα 50 εκατομμύρια χρόνια, ο Ατλαντικός ωκεανός θα διευρυνθεί, καθώς η ηφαιστειακή δραστηριότητα γύρω από τη μεσοωκεάνια ράχη του δημιουργεί νέο ωκεάνιο φλοιό, που πιέζει την αμερικανική ήπειρο να απομακρυνθεί από την Ευρώπη και την Αφρική. Ταυτόχρονα, η Αφρική θα γλιστρήσει προς το Βορρά και θα συγκρουστεί με την Ευρώπη. Εκεί που σήμερα βρίσκεται η Μεσόγειος θα σχηματιστεί μια οροσειρά που θα έχει το ύψος των Ιμαλαΐων. Ακόμη και η Αυστραλία μετακινείται βόρεια και θα συγκρουστεί με κάποια τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Όσον αφορά το τι θα συμβεί μετά από αυτά τα 50 εκατομμύρια χρόνια, οι προγνώσεις είναι πιο αβέβαιες. Ο Christopher Scotese πιστεύει, ωστόσο, ότι ο Ατλαντικός θα αρχίσει και πάλι να συρρικνώνεται, έτσι ώστε όλες οι ήπειροι να συγκεντρωθούν ξανά σε μια υπερήπειρο, την Ύστατη Παγγαία (Pangea Ultima). Αυτό θα οφείλεται στη μελλοντική ζώνη καταβύθισης που θα σχηματιστεί στο δυτικό Ατλαντικό, όπου οι σχετικά βαρύτερες ωκεάνιες πλάκες θα βυθιστούν κάτω από τις ελαφρύτερες ηπειρωτικές και, στη συνέχεια, θα περάσουν στα βαθύτερα γεωλογικά στρώματα της Γης. Έτσι, δημιουργείται μια δυναμική που θυμίζει τραπεζομάντιλο που γλιστράει από ένα τραπέζι. Με τον καιρό, η μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού θα γλιστρήσει και αυτή κάτω από τη μελλοντική ζώνη καταβύθισης, και η Αμερική θα συγκρουστεί τελικά με την Ευρώπη και την Αφρική, καθώς ο Ατλαντικός θα μετατρέπεται σε λίμνη.

Βέβαια, θα χρειαστεί να περάσει λίγος καιρός μέχρι να αποδειχθεί η θεωρία του Scotese. Κι αυτό, γιατί οι ήπειροι κινούνται περίπου με την ίδια ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται τα νύχια.

scienceillustrated.gr
 

francesco

Σεβαστός
Εγγρ.
23 Ιαν 2007
Μηνύματα
2.469
Κριτικές
13
Like
1
Πόντοι
2.007
Πω πω !!!Ρε ταρατσα ολες αυτες τις πληροροφοριες  Και αξιοπεριεργα πρεπει να εκανες copy απο καμια εγκυκλοπαιδεια
η κανα αλλο website.Τελος παντων. Πολυ χρησιμα ολα αν τα ξερει καποιος θα σαρωσει σε κανα τηλεπαιχνιδι ερωτησεων.Τελος παντων γινεται να γραφω και εγω η οχι.
 

Επισκέπτης
Πω πω !!!Ρε ταρατσα ολες αυτες τις πληροροφοριες  Και αξιοπεριεργα πρεπει να εκανες copy απο καμια εγκυκλοπαιδεια
η κανα αλλο website.Τελος παντων. Πολυ χρησιμα ολα αν τα ξερει καποιος θα σαρωσει σε κανα τηλεπαιχνιδι ερωτησεων.Τελος παντων γινεται να γραφω και εγω η οχι.
Τι απορία είναι αυτή? Εννοείτε πως μπορείς, ότι θέλει ο καθένας το γράφει, δεν είναι δικό μου το thread, απλώς το άρχισα εγώ και το συντηρώ, μαθαίνω μέσα απο αυτό όπως και όσοι το διαβάζουν!  :coffee:
 

Επισκέπτης
Πρώτη γεύση από το Βιβλίο της Ζωής

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες 30.000 σελίδες της Εγκυκλοπαίδειας της Ζωής, που στοχεύει στην καταλογογράφηση καθενός από τα 1,8 εκατομμύρια είδη του πλανήτη μας.

Στην τεράστια online βάση δεδομένων πρόκειται να συμπεριληφθούν και τα 6 βασίλεια της χλωρίδας και της πανίδας, ακόμη και οι ιοί, παρόλο που πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι δεν ανήκουν στους ζώντες οργανισμούς.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημιουργίας της, η εγκυκλοπαίδεια έχει σχεδιαστεί για να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τη βιοποικιλότητα του κόσμου που μας περιβάλλει, σε μία εποχή μαζικής εξαφάνισης ειδών. Μπορεί, ακόμη, να βοηθήσει τους επιστήμονες να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε ζώα και φυτά, αλλά και να συμβάλλει στην υιοθέτηση στρατηγικών για τον περιορισμό της εξάπλωσης επιδημιών που οφείλονται σε ιούς.

Οι δημιουργοί της βάσης δεδομένων πιστεύουν ότι ο αντίκτυπός της στην ανθρώπινη γνώση θα είναι αναλογικός με αυτόν της ανακάλυψης του μικροσκοπίου στα 1600.

Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών αντλείται από πληθώρα πηγών, μεταξύ των οποίων και ήδη υπαρχόντων εξειδικευμένων βάσεων δεδομένων, όπως είναι τα AmphibiaWeb και FishBase. «Αυτό που καθιστά δυνατή την εγκυκλοπαίδεια, ενώ δεν θα ήταν δυνατή πριν από πέντε χρόνια, είναι ότι υπάρχουν πολλές online πηγές στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε», εξήγησε στο BBC ο Dr James Edwards, ένας εκ των υπευθύνων του project. «Κατά δεύτερον, η τεχνολογία της πληροφορίας έχει φθάσει σε ένα σημείο όπου μπορείς να τραβήξεις bits πληροφορίας από διαφορετικές πηγές και να τις παρουσιάσεις με τον τρόπο που το κάνει, παραδείγματος χάριν, το Google News... χρησιμοποιούμε τον ίδιο τρόπο προσέγγισης».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την άνοιξη του 2007. Η εγκυκλοπαίδεια έχει ήδη δημιουργήσει σελίδες για ένα εκατομμύριο είδη, από τις οποίες οι 30.000 έχουν εμπλουτιστεί με λεπτομερειακές περιγραφές. Η πλήρης μορφή της, με τα 1,8 εκατομμύρια λήμματα, αναμένεται να είναι διαθέσιμη το 2017. «Σε κάθε σελίδα, υπάρχει ενημέρωση από το World Conservation Union για την τρέχουσα κατάσταση του είδους, δείχνοντας αν είναι απειλούμενο, υπό εξαφάνιση ή εξαφανισμένο. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να παρέχουμε πληροφόρηση για οργανισμούς που είναι σε καλή κατάσταση, αλλά επίσης και γι’ αυτούς που έχουν εξαφανιστεί προσφάτως».

Οι δημιουργοί της ιστοσελίδας θα προσπαθήσουν ακόμη στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη ένταξη των νέων ειδών που ανακαλύπτονται. Το πρόγραμμα θα επιδιώξει τη βοήθεια και των χρηστών, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλουν φωτογραφίες και πληροφορίες προς αξιολόγηση από μία ομάδα ειδικών.

Επισκεφθείτε την Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής, κάνοντας κλικ εδώ:
 

francesco

Σεβαστός
Εγγρ.
23 Ιαν 2007
Μηνύματα
2.469
Κριτικές
13
Like
1
Πόντοι
2.007
Το ΕΘΠΖ(Εθνικο θαλασσιο παρκο Ζακυνθου) ιδρυθηκε με προεδρικο διαταγμα το '99.Στα ορια του βρισκονται οι σημαντικοτερες παραλιες ωοτοκιας της θαλασσιας χελωνας caretta caretta.Ειναι μη κερδοσκοπικος οργανισμος.

Kυριος σκοπος της ιδρυσης του ΕΘΠΖ ειναι η διαφυλαξη της σημαντικοτατης φυσικης κληρονομιας και η διατηρηση της οικολογικης ισορροπιας της θαλασσιας και παρακτιας εκτασης,οπως των νησιδων του κολπου του λαγανα και των νησιων Στροφαδων με παραλληλη αναπτυξη δραστηριωτητων που εναρμοζονται με την προστασια της φυσης και του τοπου στην ευρυτερη περιοχη τους.

Αλλοι στοχοι του ΕΘΠΖ ειναι

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ.

1)Των σημαντικοτερων παραλιων ωοτοκιας της θαλασσιας χελωνας caretta caretta
2)Tων Βιοτοπων ενδημικης χλωριδας
3)Των Αλιευτικων πορων και εν γενει του θαλασσιου οικοσυστηματος,τοσο απο δραστηριοτητες στην θαλασσια οσο
και απο την ρυπανση
4)Των Βιοτοπων και του πληθυσμου της θαλασσιας φωκιας monachus monachus

Στους στοχους περιλαμβανεται η αναπτυξη συμβατων με τις παραπανω δραστηριοτηες οπως

1)Ο Τουρισμος και η αναψυχη συμφωνα με της αρχες της αειφοριας.
2)Η διαφυλαξη των παραδοσιακων χρησεων(αλεια,γεωργια,βοσκηση)
3)Η διαφυλαξη του φυσικου και πολιτιστικου τοπιου.

ΤΟ Εθνικο Θαλασσιο Παρκο Ζακυνθου ειναι το πρωτο του ειδος του στην ελλαδα το οποιο διοικειται απο
εναν ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ και ειναι υποδειγμα για αλλες περιοχες της Ελλαδας που χρειαζονται ολοκληρωμενη διαχειριση.(προεδρος του Φορεα διαχειρισης Του ΕΘΠΖ ειναι η Αμαλια Καραγκουνη-Κυρτσου( η συζηγος του δημοσιογραφου Γιωργου Κυρτσου)

Γενικα το ΕΘΠΖ Χωριζεται σε 3 περιοχες προστασιας
ΠΕΡΙΟΧΗ Α
1)Απαγορευεται οποιαδηποτε μορφη ψαρεματος .ερασιτεχνικο επαγγελματικο και με οποιοδηποτε μεσο(καλαμι πετονια ψαροντουφεκο κτλ)
2)Απαγορευεται η διευλεση οποιουδηποτε πλοιου ,Ταχυπλοου σκαφους ,γενικα οτιδηποτε πλεουμενο.
3)Απαγορευεται η διευλεση ατομων μετα τις 19.00 το απογευμα καθως και η διευλεση  παντων τυπων οχηματων
4)Απογορευεται το camping ,ομπρελες στην παραλια ,καρεκλακια κτλ.
5)Απαγορευεται η κατασκευη λιμανιων μαρινων μολων κτλ.
6)Απαγορευεται τα φωτα απο φακους την νυχτα και οι φωτιες.

ΠΕΡΙΟΧΗ Β
1)Ισχυουν ολα τα παραπανω με την μονη διαφορα οτι επιτρεπεται η διευλεση πλοιων-σκαφων με ταχυτητα μικροτερη
των 6 κομβων
ΠΕΡΙΟΧΗ Γ
Επιτρεπονται ολα τα παραπανω(ΠΕΡΙΟΧΗ Α) εκτος απο το ψαρεμα και η διευλεση πετρεολοειδων πλοιων(τανκερ)

Επισης στην περιοχη του ΕΘΠΖ απαγορευεται ο γυμνισμος, η αφαιρεση κομματιων απο τις γλυνες(αργυλος),το περπατημα πανω απο τα 3 μετρα απο την Θαλασσα λογω των φωλιων που υπαρχουν στο πανω μερος της παραλιας.
 

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Μηνύματα
4.898
Κριτικές
8
Like
36
Πόντοι
16
Η ποσότητα χαλκού που περιέχει ο ανθρώπινος εγκαίφαλος είναι αρκετή για να φτιαχτεί μία κάρτα ήχου Η/Υ (6mg) :idiot:
 

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Μηνύματα
4.898
Κριτικές
8
Like
36
Πόντοι
16
Στη Σιγκαπούρη το 80% των 18χρονών νέων έχει μυωπία
 

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Μηνύματα
4.898
Κριτικές
8
Like
36
Πόντοι
16
Τον 3ο αιώνα π.Χ οι κάτοικοι της Ιταλίας φορούσαν μασέλες φτιαγμένες από δόντια ζώων
 

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Μηνύματα
4.898
Κριτικές
8
Like
36
Πόντοι
16
Το 2000 π.Χ οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ένας είδος προφυλακτικού φτιαγμένο από μεμβράνη που έπαιρναν από κροκόδειλους
 

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Μηνύματα
4.898
Κριτικές
8
Like
36
Πόντοι
16
Την εποχή της παντοδυναμίας της Σπάρτης το 400 π.Χ υπήρχαν 25.000 μόνιμοι κάτοικοι και 500.000 σκλάβοι
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom