Νέα

Άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα -
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 2K
  • Εμφανίσεις 139K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Επισκέπτης
Είναι αλήθεια ότι οι άντρες προτιμούν τις ξανθές;

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες δίνουν θετική αξία στο ανοιχτό χρώμα των μαλλιών.
Μόνο οι πρώτοι όμως συσχετίζουν το ξανθό πλατινέ χρώμα των μαλλιών με την κουταμάρα και το θεωρούν ως ένδειξη σεξουαλικής διαθεσιμότητας.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε για τις προκαταλήψεις των δυτικών κοινωνιών, οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου του Coventry (Αγγλία) κατέδειξαν ότι το χρώμα των μαλλιών, άμεση οπτική πληροφορία, είναι ακόμα και σήμερα στοιχείο ικανό για να δημιουργεί στερεότυπα.
Έτσι προέκυψε ότι οι φυσικές ξανθές θεωρούνται θετικά και επιθυμητά άτομα, αλλά οι βαμμένες ξανθές θεωρούνται από τους άντρες λιγότερο ευφυείς. Οι μελαχρινές θεωρούνται γενικά πιο σεμνές.
Πρόκειται για βαθιά ριζωμένο στερεότυπο αναφορικά με το κατά πόσο η εμφάνιση μπορεί να επηρεάζει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Μια έρευνα σε 65.000 Βρετανούς κατέδειξε ότι ένα ξανθό άτομο αθωώνεται ευκολότερα σε μια δίκη. Γενικότερα οι ξανθοί θεωρούνται πιο ειλικρινείς από τους μελαχρινούς.
 

Επισκέπτης
Ποιος εφεύρε τα εσώρουχα

Τα εσώρουχα γεννήθηκαν στην αρχαία Αίγυπτο, όταν οι ανύπαντρες γυναίκες άρχισαν να χρησιμοποιούν δύο χιτώνες. Από αυτούς, ο εξωτερικός χιτώνας ήταν ο πρόγονος του μανδύα, ο οποίος στη συνέχεια φορέθηκε κι από τις αρχαίες Ελληνίδες. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο εμφανίστηκαν χιτώνες παρόμοιοι με το σύγχρονο στηθόδεσμο. Επρόκειτο για λωρίδες από δέρμα που πατίκωναν το στήθος. Επιπλέον υπήρχε και το strophium, που κάλυπτε το στήθος χωρίς να το συμπιέζει. Το 500 μ.Χ., η Κατερίνα ντε Μέντιτσι εισήγαγε στη Ρώμη τη χρήση της κιλότας, αλλά ο όρος είναι αυθεντικά λατινικός. Σημαίνει επί λέξει αυτό που πρέπει να αλλάξει. Οι κιλότες περιέπεσαν σε αχρηστία το δεκατο έβδομο αιώνα, για να επιστρέψουν στο 1800, πιο μακριές πλέον, φτάνοντας μέχρι τους αστραγάλους. Επανήλθαν αργότερα πιο λεπτές και πιο κοντές, σαν παντελονάκια.
 

Επισκέπτης
Ποιος εφεύρε τη ζώνη αγνότητας

Οι πρώτες ζώνες αγνότητας κάνουν την εμφάνισή τους το 15ο αιώνα και, σύμφωνα με πολλές μελέτες, θεωρούνται ιταλική εφεύρεση, για την ακρίβεια φλωρεντιανή.
Οι ζώνες αγνότητας εμφανίστηκαν αρχικά στις πρώτες σταυροφορίες. Πιθανότατα η χρήση της εξέφραζε το φόβο που είχαν οι άντρες μήπως οι γυναίκες τους απιστήσουν. Όμως σήμερα θεωρείται ότι η εκτίμηση αυτή ίσως και να είναι αυθαίρετη. Σύμφωνα με μελέτες, οι ζώνες αγνότητας που παρουσιάζονται σε διάφορα μουσεία ως εκθέματα από την εποχή των σταυροφοριών θεωρούνται μεταγενέστερες. Μάλιστα, το πιο γνωστό μουσείο της Ευρώπης με εκθέματα ζωνών αγνότητας, το Μουσείο Κλινί, στο Παρίσι, έβγαλε από τις αίθουσες όσες θεωρούνταν έργα του Μεσαίωνα, καθώς στην πραγματικότητα ήταν φτιαγμένες το 19ο αιώνα. Επανεξετάζοντας τη λειτουργία της ζώνης αγνότητας διαπιστώνουμε ότι δε χρησιμοποιήθηκε μόνο για να ασκείται έλεγχος από τους άντρες, αλλά και ως όργανο που παρεμποδίζει τον αυνανισμό, όπως στα μοναστήρια. Ωστόσο, πρόκειται και για ερωτικό βοήθημα ικανό να προκαλέσει επιθυμία και να αφυπνίσει τη διάθεση για ερωτικά παιχνίδια. Πράγματι, πολλές από τις ζώνες αγνότητας ανοίγουν με ευκολία και είναι κατασκευασμένες από πολύτιμα μέταλλα, ενώ στην επιφάνειά τους αναγράφονται πικάντικα σχέδια και σχόλια.
 

Επισκέπτης
Ποιες είναι οι επιδράσεις της ινδικής κάνναβης

Η ινδική κάνναβη είναι φυτό από το οποίο εξάγεται το χασίς -με τη ρητίνη που βγαίνει από την ανθισμένη κορυφή- και η μαριχουάνα -αποξηραμένα και τριμμένα φύλλα και άνθη-, τα οποία συνήθως καπνίζονται με πίπα ή σαν τσιγάρο.
Δεν πρέπει να τη συγχέουμε με την οικιακή κάνναβη (cannabis sativa) η οποία δίνει τις ίνες για τα υφάσματα κι έχει περιορισμένη ναρκωτική δράση. Το κάπνισμα κάνναβης προκαλεί αίσθημα χαλάρωσης, ευφορίας ή γέλιου, αν όμως το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση άγχους μπορεί να προκαλέσει πανικό, φοβία ή μανία καταδίωξης.
Σε δεύτερη φάση μειώνει τις αναστολές και την επιθετικότητα, αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία, τροποποιεί την αντίληψη των ήχων και αυξάνει τις φαντασιώσεις, επίσης όμως μειώνει τη μνήμη και προκαλεί παραισθήσεις. Η παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ανορεξία, αναιμία, ανικανότητα και βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα.
 

Επισκέπτης
Πώς δρα το χάπι Έκστασι

Το εξαιρετικά επικίνδυνο χάπι Έκστασι, που δίκαια θεωρείται παράνομο, προκαλεί τη βίαιη απελευθέρωση της σεροτονίνης από τους νευρώνες (νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου).
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, μια χημική ουσία που ευθύνεται για τη μεταβίβαση μιας νευρικής ώσης από τον ένα νευρώνα στον άλλο. Σχετίζεται με τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, το συντονισμό της εντερικής δραστηριότητας και τη ρύθμιση της νύστας και του ύπνου και επιτελεί σημαντική λειτουργία στην αλλαγή της διάθεσης.
Το χάπι Έκστασι, ενεργοποιώντας την απελευθέρωση της σεροτονίνης, ενισχύει τις διαδικασίες της νευροδιαβίβασης, συνεπώς προκαλεί εμφανή αύξηση των ψυχοσωματικών επιδόσεων: φιλικότητα, ανεμελιά, ευκολία στην επικοινωνία, μείωση του άγχους. Εγκεκριμένο το 1912 ως φάρμακο που μειώνει την όρεξη, κι αφού χρησιμοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 από κάποιους Αμερικανούς ψυχιάτρους κατά τη διάρκεια ψυχαναλυτικών συνεδριών, θεωρείται ο χημικός συγγενής της αμφεταμίνης.
Η ευκολία εύρεσής του και το χαμηλό κόστος παραγωγής ρίχνουν την τιμή πώλησής του, γι' αυτό οι νέοι μπορούν να το προμηθευτούν εύκολα από τους επιτήδειους. Η οξεία τοξικότητά του είναι μερικές φορές θανατηφόρα - έχει τα ίδια συμπτώματα με τη θερμοπληξία (κεφαλαλγία, υψηλή θερμοκρασία, πνευματική σύγχυση, ταχυκαρδία) λόγω της υπερδιέγερσης των νευρώνων που ευθύνονται για τον έλεγχο της θερμοκρασίας.
 

Επισκέπτης
Tο βραχύτερο θεατρικό έργο είναι το Breath του Μπέκετ που διαρκεί 35 δευτερόλεπτα και περιλαμβάνει μόνο ουρλιαχτά και ανάσες.
 

Επισκέπτης
Ποια είναι η προέλευση του δολαρίου και του συμβόλου του ($)

Η λέξη δολάριο "γεννήθηκε" στην περιοχή της σημερινής Δημοκρατίας της Τσεχίας. Το 1519, ένα μεταλλείο αργύρου κοντά στην πόλη Joachimstaler άρχισε να κόβει ένα νόμισμα στο οποίο δόθηκε η ίδια ονομασία με την πόλη (Joachimstaler). Κατόπιν έγινε σύντμηση κι έμεινε το «taler». Απ’ αυτή προέρχεται και η δική μας λέξη «τάληρο». Όμως, στη γερμανική γλώσσα το t έγινε d κι έτσι προέκυψε η λέξη «daler», απ’ όπου και το αγγλικό «dollar». Στις αμερικανικές αποικίες το πιο διαδεδομένο νόμισμα, αρχικά, ήταν το ισπανικό πέσο (peso), το οποίο οι άποικοι συνήθιζαν να ονομάζουν «dollaro». Όταν στο 1785 το Κογκρέσο θέλησε να καθορίσει το όνομα του πρώτου αμερικανικού νομίσματος, αποφάσισε να δώσει την ονομασία που χρησιμοποιούσαν οι άποικοι, για τον επιπλέον λόγο ότι ήταν πολύ διαδεδομένη. Όσο για το σύμβολο του δολαρίου υπάρχουν διάφορες υποθέσεις: μια απ’ αυτές υποστηρίζει ότι στην αρχή επρόκειτο για ένα U και ένα S, αρκτικόλεξα των «United States» (Ηνωμένων Πολιτειών). Έπειτα το U, εξαιτίας μιας κακής κοπής, καταργήθηκε κι έτσι παρέμεινε το S με τις δύο κάθετες ευθείες που το τέμνουν ($).
 

Επισκέπτης
Ποια είναι η προέλευση της λέξης "mayday"

Ο όρος "mayday" είναι η αγγλική παραφθορά της γαλλικής έκφρασης "m' aidez!", που σημαίνει "βοηθήστε με".
Υποδηλώνει επικείμενο σοβαρό κίνδυνο και χρησιμοποιείται για ραδιοτηλεφωνικές κλήσεις κινδύνου. Επαναλαμβάνεται τρεις φορές και έχει απόλυτη προτεραιότητα από οποιαδήποτε άλλη εκπομπή.
Στη συνέχεια αναφέρονται το όνομα του πλοίου ή του αεροπλάνου, τα οποία επαναλαμβάνονται τρεις φορές, η θέση, η φύση του κινδύνου και, τέλος, οι συνθήκες που επικρατούν στο σκάφος.
 

Επισκέπτης
Ποιο είναι το μεγαλύτερο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ

Είναι το Μαχαμπχαράτα, ένα από τα δύο μεγάλα ινδικά επικά ποιήματα - το άλλο είναι το Ραμαγιάμα.
Γράφτηκε στα σανσκριτικά και αποτελείται από 18 ωδές, με 100.000 στροφές η καθεμιά. Για να πάρουμε μια ιδέα των διαστάσεών του αρκεί να πούμε ότι είναι εφτά φορές μεγαλύτερο από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια μαζί.
Το έπος διηγείται τις διαμάχες διαδοχής ανάμεσα σε δύο κλάδους της βασιλικής δυναστείας Μπχαράτα: τους καλούς Παντάβα και τους κακούς Καουράβα, οι οποίες τους οδηγούν σε καταστροφικό πόλεμο. Η διήγηση καταλαμβάνει μικρό μόνο μέρος του βιβλίου, ο κυριότερος στόχος του οποίου είναι η διδαχή των ηθικών αρχών. Σύμφωνα με το θρύλο, το βιβλίο έγραψε ο μάγος Βιάσα, ο οποίος όταν συνέλαβε την ιδέα του έργου, μη βρίσκοντας γραφέα ικανό για να το υπαγορεύσει, απέσπασε από το δημιουργό Μπράχμα την υπόσχεση ότι θα τον βοηθούσε ο ίδιος ο θεός Γκανές. Εκείνος συμφώνησε υπό τον όρο ότι η υπαγόρευση θα γινόταν χωρίς παύση κι ότι η πένα δε θα σταματούσε ούτε για ένα λεπτό. Οι μελετητές, αντίθετα, υποστηρίζουν ότι το Μαχαμπχαράτα είναι συλλογικό έργο και χρειάστηκαν πολλοί αιώνες για να ολοκληρωθεί, ίσως από τον 4ο π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.
 

Επισκέπτης
Ποιος επινόησε το τζακούζι

Εφευρέτης της μπανιέρας με υδρομασάζ ήταν ο μηχανικός Καντίκο Τζακούζι, ο τελευταίος γόνος μιας ιταλικής οικογένειας η οποία εγκαταστάθηκε στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια στις αρχές του 20ού αιώνα.
Μαζί με τα έξι αδέρφια του ίδρυσαν την εταιρεία Jacuzzi Brothers, με ειδίκευση στην κατασκευή υδραυλικών αντλιών. Το 1942 ο γιος του Καντίκο έπαθε ρευματοειδή αρθρίτιδα και έπρεπε να υποβληθεί σε υδροθεραπεία. Για να μειώσει τους πόνους του ανάμεσα στις θεραπείες, ο μηχανικός σκέφτηκε να συνδέσει μια αντλία νερού με την μπανιέρα του σπιτιού του. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο τζακούζι. Το αρχικό μοντέλο άρχισε να χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία, σε κέντρα αποκατάστασης και σε λουτροπόλεις.
 

Επισκέπτης
Από πότε κάνουμε καλοκαιρινές διακοπές

Εδώ και αιώνες, τόσο οι βασιλείς όσο και οι αριστοκράτες μετακινούνταν κάθε καλοκαίρι στις θερινές τους κατοικίες.
Το είδος του ταξιδιού στον ελεύθερο χρόνο την καλοκαιρινή περίοδο άρχισε να διαδίδεται στην μπουρζουαζία στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ο Βρετανός Τόμας Κουκ διοργάνωνε εκδρομές αποχής από το αλκοόλ. Οι υπόλοιποι έκαναν διακοπές μαζικά μόνο από τη στιγμή που άρχισαν να δίνουν άδεια στην εργατική τάξη. Η πρώτη σχετική νομική πράξη δημοσιεύτηκε επισήμως στη Γαλλία του 1936.
 

Επισκέπτης
Ποιος επινόησε το τάβλι και πότε

Πολλοί το θεωρούν ως το εθνικό παιχνίδι της Ελλάδας λόγω της δημοτικότητάς του, όμως είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο με το όνομα Backgammon.
Οι θεωρίες οι σχετικές με την προέλευσή του ποικίλλουν. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το έφεραν οι Βρετανοί από τις Ινδίες κατά την εποχή της αποικιοκρατίας. Παρότι αυτή η εξήγηση είναι πιθανή, έχει διαπιστωθεί ότι το τάβλι είναι παλαιότερο παιχνίδι. Εντοπίστηκε αρχικά στην αρχαία Μεσοποταμία, όπου το αναπαριστούσαν για να αναλύσουν μάχες, όπως και το σκάκι. Τα ζάρια άρχισαν να τα χρησιμοποιούν αργότερα.
Παρόμοια παιχνίδια με το τάβλι χρονολογούνται από το 3000 π.Χ., με σχεδόν πανομοιότυπο το ρωμαϊκό Λούντους Ντουόντεκιμ Σκριπτόρουμ ή Παιχνίδι των Δώδεκα Γραμμών. Οι Βυζαντινοί το ονόμαζαν τάβλα ή τάβλη. Το 1743, έτος κατά το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη καταγραφή των κανονισμών από τον Βρετανό Έντμοντ Χόιλ, καθώς και το 1931, που διατυπώθηκαν οι κανονισμοί εκ νέου, προέκυψαν πολλές παραλλαγές του παιχνιδιού. Το κλασικό ελληνικό τάβλι αποτελείται από τρεις παραλλαγές: τις Πόρτες, το Πλακωτό και το Φεύγα.
 

Επισκέπτης
Ποιος εφηύρε τα τσιγάρα και πότε

Το 1492 το πλήρωμα του Χριστόφορου Κολόμβου είδε στο νησί του Σαν Σαλβαδόρ Ινδιάνους που κάπνιζαν ένα είδος τσιγάρου από ξερά και στριφτά φύλλα καπνού.
Το 1518 οι Ισπανοί κατακτητές παρατήρησαν ότι οι Αζτέκοι εισέπνεαν καπνό τυλιγμένο σε μικρούς φυτικούς κυλίνδρους. Το 1635 σε πολλές περιοχές της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής κάπνιζαν παπελίτος (papelitos), μικρά τσιγάρα με καπνό τυλιγμένα σε μικρά κομμάτια χαρτί. Στην Ισπανία του 1825-1830 εμφανίστηκαν τα σιγαρίτο (cigarrito), φτιαγμένα από ένα πολύ λεπτό φύλλο τετράγωνου χαρτιού στο οποίο τοποθετούσαν καπνό.
Η προέλευση του σύγχρονου τσιγάρου, του κυλίνδρου από λεπτό χαρτί που γεμίζει με λεπτοκομμένο καπνό, ανάγεται σε δύο συμβάντα του πολέμου. Το 1832 οι άντρες του Ιμπραήμ Πασά χρησιμοποίησαν τους σωλήνες χαρτιού με τους οποίους συσκεύαζαν το μπαρούτι για να στρίβουν τσιγάρα. Άλλοι ιστορικοί αναφέρουν ότι το 1837 στις γαλλικές επαρχίες της Αλγερίας οι λεγεωνάριοι χρησιμοποίησαν υπολείμματα από φύλλα καπνού τα οποία τύλιγαν σε ένα ολόκληρο χαρτί. Όταν επέστρεψαν στη Γαλλία αντικατέστησαν τα φύλλα με μικρούς κυλίνδρους λεπτού χαρτιού.
 

Επισκέπτης
Πού και πότε ανακαλύφθηκε η ρουλέτα

Η ρουλέτα παιζόταν στο Καζίνο του Μόντε Κάρλο από τα μέσα του 18ου αιώνα. Από εκεί διαδόθηκε αργότερα σε όλον τον κόσμο.
Η κατασκευή με την οποία παίζεται το παιχνίδι αποτελείται από έναν οριζόντιο δίσκο τοποθετημένο σε κατακόρυφο άξονα, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται με τη βοήθεια οριζόντιου στροφείου. Τα τοιχώματα του δίσκου είναι διαιρεμένα σε 37 φατνώματα μέσα στα οποία είναι γραμμένοι οι αριθμοί από το 0 έως το 36 σε καθορισμένη σειρά. Τα φατνώματα είναι χρωματισμένα εναλλάξ κόκκινα και μαύρα εκτός από το 0, που είναι πράσινο. Ο γκρουπιέρης περιστρέφει τον δίσκο και ρίχνει την μπίλια προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η μπίλια, αφού χτυπήσει πρώτα σε διάφορα εμπόδια, καταλήγει σε κάποιο φάτνωμα. Έτσι καθορίζει τον αριθμό που κερδίζει.
Με τον όρο ρωσική ρουλέτα αναφερόμαστε στην εγκληματική πρόκληση και ανόητη επίδειξη αδιαφορίας στον θάνατο που εφάρμοζαν στη ρωσική αυτοκρατορία. Καθένα από τα μέλη μιας ομάδας συμπαικτών στηρίζει στον κρόταφό του την κάννη ενός περιστρόφου και τραβά τη σκανδάλη. Αν δεν σκοτωθεί ο πρώτος, το εγχείρημα επαναλαμβάνει ο επόμενος.
 

Επισκέπτης
Ποια η διαφορά ανάμεσα σε ένα CD και σε ένα DVD

Οι δύο δίσκοι χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ψηφιακών πληροφοριών και έχουν το ίδιο μέγεθος: διάμετρο 12 εκατοστά και πάχος 1,2 χιλιοστά.
Το DVD (Digital Video Disc) αποθηκεύει οκτώ φορές περισσότερες πληροφορίες από ένα CD (Compact Disc), τις οποίες εισάγει στον υπολογιστή είκοσι φορές γρηγορότερα. Τα στοιχεία εγγράφονται σε μικρότερες εγκοπές και χωρίζονται μεταξύ τους από μικρότερα διαστήματα. Η χωρητικότητα του DVD φτάνει τα 4.700 Mbytes έναντι των 600 του CD.
 

Επισκέπτης
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σ' έναν επεξεργαστή κι έναν υπολογιστή

Η λέξη "κομπιούτερ" προέρχεται από τη λατινική "computare", "υπολογίζω". Ακριβώς αυτή ήταν η αρχική λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το πρώτο κομπιούτερ εκτελούσε μόνο υπολογισμούς. Πρόκειται για τον ASCC (Automatic Sequence Controlled Calculator) ή Mark I. Κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ το 1943 για στρατιωτικούς σκοπούς, καταλάμβανε 150 τετραγωνικά μέτρα, ζύγιζε 20 τόνους και είχε 18.000 λυχνίες!
Σταδιακά ο υπολογιστής μετατράπηκε από απλή αριθμομηχανή σε πολύτιμο εργαλείο επεξεργασίας στοιχείων και διαχείρισης πληροφοριών. Σήμερα οι διαστάσεις τους μικραίνουν συνεχώς, αφού περάσαμε στη δημιουργία των νανοκομπιούτερ και των κβαντικών υπολογιστών.
Παράλληλα η αλματώδης πρόοδος της νανοτεχνολογίας οδηγεί στην κατασκευή τσιπ με μέγεθος ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου!
 

Επισκέπτης
Γιατί οι σίριαλ κίλερ (οι κατ' εξακολούθηση δολοφόνοι) είναι πάντα άντρες

Πράγματι, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των σίριαλ κίλερ. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, πάνω από το 90% των βίαιων εγκλημάτων διαπράττονται από άντρες.
Είναι και αυτός ένας λόγος που οι εγκληματολογικές μελέτες έχουν αγνοήσει το γυναικείο πληθυσμό. Στο πλαίσιο μελετών για τις κατά συρροή ανθρωποκτονίες, ψυχίατροι και ψυχολόγοι διέγνωσαν ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές οι οποίες δημιουργούνται ως αποτέλεσμα μιας μη ισορροπημένης σχέσης ανάμεσα στις μητέρες και στους γιους, με όλες τις δυνατές παθολογικές παραλλαγές αυτής της σχέσης. Οι ανθρωπολόγοι υπογραμμίζουν και έναν επιπλέον πρακτικό παράγοντα: για να πραγματοποιηθεί ένα βίαιο έγκλημα απαιτείται συνήθως αρκετή μυϊκή δύναμη, την οποία μέχρι σήμερα διαθέτει μόνο το αντρικό ανατομικό σύστημα. Οπωσδήποτε, η γυναικεία χειραφέτηση μεταμόρφωσε βαθιά τον τρόπο ζωής των γυναικών της Δύσης και τις εισήγαγε σε δραστηριότητες που μέχρι πρότινος αποτελούσαν αποκλειστικότητα του άλλου φύλου. Γι' αυτό, κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι προβλέπουν στο μέλλον την ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού των γυναικών που θα διαπράττουν βίαια εγκλήματα.
 

Επισκέπτης
Γιατί όταν κάνουμε μια χειρωνακτική εργασία βγάζουμε έξω τη γλώσσα μας

Η τάση να βγάζει κάποιος τη γλώσσα του όποτε κάνει μια χειρονακτική εργασία που απαιτεί προσήλωση της προσοχής και ακρίβεια ανήκει σε μια κατηγορία σωματικών κινήσεων που ονομάζονται συγκινησίες, όρος που περιγράφει την ακούσια κίνηση μιας ομάδας μυών που προκαλείται από την εκούσια κίνηση ενός άλλου μέρους του σώματος.
Η αιτία αυτού του φαινομένου είναι η ίδια η δομή του εγκεφάλου. Η κίνηση των μυών του χεριού και του προσώπου ελέγχεται από γειτονικές περιοχές του εγκεφάλου. Η ενεργοποίηση της εγκεφαλικής περιοχής που επιτρέπει την κίνηση του χεριού "παρασύρει" και την ενεργοποίηση της γειτονικής εγκεφαλικής περιοχής, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την ακούσια κίνηση ενός άλλου μέρους του σώματος.
Μπορεί ταυτόχρονα να σημειωθεί κι ένα άλλο φαινόμενο. Η εντατική προσήλωση κατά την εκτέλεση μιας εργασίας, είτε χειρωνακτικής είτε άλλου τύπου, πυροδοτεί κάποιες αυτόματες κινήσεις όπως το να βγάζει κάποιος τη γλώσσα του ή να πιάνει τα μαλλιά του όταν μιλά μπροστά σε κοινό.
Όταν η προσοχή εστιάζεται αποκλειστικά σε μια δραστηριότητα εκδηλώνονται ακούσιες συμπεριφορές οι οποίες σε άλλη περίσταση θα καταστέλλονταν, αλλά τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούν να ελεγχθούν.
 

Επισκέπτης
Γιατί τρίβουμε τα μάτια μας όταν είμαστε κουρασμένοι

Τρίβουμε τα μάτια μας επειδή τα ανοιγοκλείνουμε λιγότερο, κάτι που συμβαίνει είτε όταν νιώθουμε κουρασμένοι είτε όταν προσηλωνόμαστε σε κάτι. Έτσι ο κερατοειδής χιτώνας ξηραίνεται και ερεθίζεται, γι’ αυτό όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια η κίνηση αυτή βοηθά ώστε να εκκρίνονται περισσότερα υγρά και να υγραίνεται η επιφάνειά του.
 

Επισκέπτης
Είναι αλήθεια ότι η εγκληματικότητα είναι "γραμμένη" στα γονίδια

Η εικασία ότι η εγκληματική συμπεριφορά κληρονομείται έχει τις ρίζες της στο 19ο αιώνα. Το 1965 οι επιστήμονες ήταν πεπεισμένοι ότι απομόνωσαν το γενετικό της παράγοντα.
Η Αγγλίδα Πατρίτσια Τζέικομπς, βασιζόμενη σε έρευνα που έγινε σε κρατούμενους των αγγλικών φυλακών, υποστήριξε ότι οι άντρες που έχουν δύο χρωμοσώματα ΥΥ, δηλαδή ΧΥΥ αντί για ΧΥ -συνηθισμένη και αβλαβής χρωμοσωμική ανωμαλία- έχουν εμφανείς επιθετικές τάσεις.
Πράγματι μεταξύ των κρατουμένων η εμφάνιση της ανωμαλίας αυτής φαινόταν συχνότερη. Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι η συχνότητα αντρών με ΥΥ στο σύνολο του πληθυσμού είχε υποτιμηθεί. Κατά τη δεκαετία του 1980 απομονώθηκε ένα γονίδιο η μετάλλαξη του οποίου προκαλεί το σύνδρομο του εύθραυστου Χ. Πρόκειται για γενετική ασθένεια που εμφανίζει νοητική καθυστέρηση.
Ορισμένα από τα συμπτώματά της είναι η υπερκινητικότητα και η μεγάλη δυσκολία συγκέντρωσης. Βιάστηκαν να το βαφτίσουν "γονίδιο της εγκληματικότητας", όμως τελικά οι γενετιστές απέρριψαν οποιαδήποτε σχέση του με την εγκληματική συμπεριφορά.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom